Er zijn veel meisjes en vrouwen die het vermoeden hebben dat ze zwanger zijn, maar geen zekerheid hebben. Een zwangerschapstest geeft doorgaans nauwkeurig uitsluitsel, maar niet iedereen beschikt over een zwangerschapstest of durft er een aan te schaffen. Ben je bang dat je zwanger bent? Of ben je juist dolgelukkig, maar wil je meer zekerheid? Er zijn verscheidene zwangerschap symptomen die bij de meeste zwangere vrouwen voorkomen. Een zwangerschap duurt normaal gesproken ongeveer 40 weken.

zwangerschap-symptomen

1. Emotionele veranderingen

Mood swings, angst, boosheid, twijfelachtigheid en onzekerheid… Maar ook blijdschap, opwinding en gelukzaligheid… Ongegronde emotionele veranderingen behoren tot de bekende zwangerschap symptomen en worden grotendeels veroorzaakt door hormoonveranderingen en hormoonschommelingen. Emotionele schommelingen kunnen gedurende de hele zwangerschap aanhouden.

2. Verandering menstruatiecyclus

Als je zwanger bent, dan wordt de menstruatie zeer licht, of stopt de menstruatie helemaal. Plotselinge veranderingen in de menstruatiecyclus kunnen dus duiden op de eerste zwangerschap symptomen.

3. Veranderingen borsten

Gedurende de zwangerschap zwellen de borsten op. Ze worden groter en gevoeliger, en de tepels en tepelhoven worden donkerder en groter. Verandering van de borsten kan een duidelijk symptoom zijn van zwangerschap.

4. Misselijkheid

Misselijkheid hoeft natuurlijk niet direct te duiden op zwangerschap. Gaat misselijkheid echter gepaard met een of meerdere van de andere overige zwangerschap symptomen, dan bestaat de kans dat je zwanger bent.

5. Gewichtstoename

Als je al twijfelde over een zwangerschap, dan kan gewichtstoename je wellicht zekerheid bieden. Als je dikker en zwaarder wordt, terwijl je niet meer of ongezonder eet en/of minder beweegt, dan is er een reële kans op zwangerschap. Een strakkere buikhuid en een donkere lijn van navel naar schaamstreek wijzen doorgaans ook op zwangerschap.

12 Reacties

 1. Hoihoi, ik heb bijna 2 jaar een Implanon NXT-hormoonimplantaat: een implantatiestaafje met etonogestrel. Sinds een paar maanden heb ik geslachtsgemeenschap met m’n vriend, k bijna 3 maanden niet meer ongesteld geweest, maar ze zeggen dat je niet zwanger kan worden met een Implanon, maar het is niet 100% veilig… ik heb wel symptomen, hoofdpijn, emotionele veranderingen, gevoelige borsten, en soms misselijkheid. Ben m dan zwanger of niet???

 2. Hee, Ik heb nu een half jaar een Implanon, maar heb wel onveilig gemeenschap gehad met mijn vriend. Ik denk dat ik zwanger ben. Heb bijna alle symptomen, maar durf geen test te halen. Kan het zijn dat het puur toeval is de symptomen of moet ik wellicht denken aan een zwangerschap?

  • Hoi, het zou kunnen dat je toch zwanger bent geworden, al is die kans klein. Ik zou als ik jou was toch maar een test halen omdat zwangerschap niet uit te sluiten is. Overleg je vermoeden ook met je vriend als je dat nog niet gedaan hebt.

 3. Hallo, Even een vraagje. Ik zit vanaf maart aan het anticonceptiemiddel Implanon. Ik ben daarna ook niet meer ontsteld geweest. Ik heb ook last van verschillende symptomen, maar die komen bij zwangerschap en bij het gebruik van de Implanon voor. Wat moet ik doen? Ik ben pas 16 jaar…

 4. Hallo, Ik heb een rare vraag: Ik ben in de avond het meeste misselijk en heb ook een streep van beneden tot navel. Is dat normaal? Kan het ook wat anders wezen? Heb ook om de dag buikkrampen enz. Ken iemand hier antwoord op geven?

 5. Hey hey, Ik heb een vraagje. Ik was laats midden in de week van de pil ongeteld. Ik heb al een langere tijd last van buikkrampen, hoofdpijn, misselijkheid en emotiewisselingen… om de domste dingetjes kan ik heel boos worden of heel verdrietig. Het veel plassen valt wel mee. Wel ben ik een paar kilo aangekomen. Zouden jullie het me aanraden een zwangerschapstest te doen? Ik ben 17… Alvast bedankt.

  • Beste, Indien daar reden toe is, is het altijd beter (al is het maar i.v.m. zekerheid, gemoedsrust e.a.) om een zwangerschapstest te doen. Een andere mogelijkheid is om langs de huisarts te gaan. Bespreek met hem/haar je klachten en twijfels. Wellicht zijn het bijwerkingen van de anticonceptiepil zelf en kun je in overleg met je huisarts overstappen op een andere pil. Sterkte & groeten, Paul

 6. Hey, Ik heb een test gedaan, maar dat was heel licht, maar ben wel aldoor misselijk en moe en huilbuien en dat soort dingen… Weet iemand misschien wat het is? -xx- Priscilla

 7. hey ,
  ik heb een vraagje
  het eind van dit schooljaar dus eind juni zou mijn hormoonstaafje uitgewerkt zijn(dan moet het uit mijn arm) ,maar ik vraag me af of het kan dat het nu al uitgewerkt is en ik mss zwanger ben
  vermits ik de laatste tijd veel eet, last heb van schouder en borstpijn en dikwijlsnaar het wc moet??

 8. Hallo, ik ben al een week of 5 niet ongesteld geweest maar heb de afgelopen weken alleen maar seks met condoom gehad. De laatste keer dat ik ongesteld was begindatum 2 december, einddatum ergens rond 8 december. Kan het zijn dat ik gewoon overtijd ben of heb ik serieuze kans op zwangerschap? Ik ben 14 jaar en heb al een half jaar geslachtsgemeenschap met mijn vriend, wij doen het altijd met condoom. Ik heb een paar van de symptomen namelijk: veel plassen, buikpijn, hoofdpijn en emotionele verandering maar dit zijn natuurlijk ook symptomen van ongesteldheid. Ik ben een beetje wanhopig en wil absoluut geen kind! Hoe zit het met abortus wat kost dat, ik weet dat het beroepsgeheim geldt want mijn moeder zou het absoluut niet mogen weten, maar hoe zit dat financieel dan in elkaar? Naar wie moet ik het eerste toe? De huisarts? Help!

 9. hallo,
  ik heb zwangerschaps test gedaan na 1 week,
  hij was positief maar het is al na 1 week getest
  en ik heb ook al donkere randje om mijn tepels.
  wat nu ?

  • dag onbekende
   Ik raad je het best aan om voor de zekerheid toch nog even langs een huisarts te gaan voor verder onderzoek. Ik weet ook niet hoe oud je bent en of je het kindje wilt houden dus echt veel meer kan ik je denk ik niet vertellen

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.