Zwangerschap-&-CursusTegenwoordig kun je voor en tijdens je zwangerschapsverlof deelnemen aan uiteenlopende zwangerschapscursussen. Je hoeft je als zwangere vrouw zijnde dus geenszins te vervelen. Een zwangerschapscursus is overigens niet verplicht, want rust is geen overbodige luxe als je zwanger bent. Desalniettemin kan een leuke, gezellige en/of informatieve zwangerschapscursus een welkome afleiding zijn. Daarom hieronder de populairste cursussen voor zwangere vrouwen op een rijtje…

Zwangerschapscursus 1: Zwangerschapsgymnastiek

Zwangerschapsgym behoort tot de populairste cursussen voor zwangere vrouwen. Je leert in korte tijd veel over zwangerschap en bevallen. Je traint o.a. de spieren die tijdens je zwangerschap intens worden belast. Daarnaast leer je technieken om weeën op te vangen, je bekkenbodemspieren te controleren en jezelf lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Zwangerschapsgym wordt doorgaans in groepsverband beoefend. Een bijkomend voordeel is dan ook dat je ervaringen kan uitwisselen met je medecursisten.

Zwangerschapsgymnastiek is hoogstwaarschijnlijk de bekendste en populairste zwangerschapscursus. Zwangerschapsgymnastiek wordt in veruit de meeste gevallen uitgevoerd onder begeleiding van een fysiotherapeut of gymnastiekdocent. Zwangerschapsgymnastiek wordt onder meer aangeboden door:

  • Kruisverenigingen (Rode Kruis, Oranje Kruis, Wit-gele Kruis e.a.)
  • Ziekenhuizen & thuiszorgorganisaties
  • Fysiotherapiepraktijken
  • Particuliere sportscholen

Hieronder vind je 5 voordelen van zwangerschapsgymnastiek…

Betere conditie

Zwangerschapsgymnastiek is efficiënt en doeltreffend. Het zorgt er namelijk voor dat je je bevalling fit en sterk tegemoet kan treden. Doordat je lichamelijk – en vaak ook geestelijk – in betere conditie geraakt, zal je bevalling doorgaans soepeler en minder pijnlijk verlopen. Tip: luister naar muziek tijdens de gymnastiek.

Sterkere spieren

Tijdens de gehele zwangerschap worden je spieren (buikspieren, bekkenbodemspieren, rugspieren, beenspieren e.a.) beduidend zwaarder belast dan anders. Je spieren worden zodoende ontvankelijker voor overbelasting, krampen en blessures. De oefeningen die je tijdens zwangerschapsgymnastiek uitvoert, zorgen ervoor dat je spieren sterker en soepeler worden. Zodoende verklein je de kans op spierpijn en andere mankementen.

Betere ademhaling

Tijdens zwangerschapsgymnastiek doe je verscheidene ademhalingsoefeningen. De ademhalingstechnieken die je jezelf aanleert kunnen je helpen om:

  • Lichamelijk & geestelijk te ontspannen
  • Voorweeën, oefenweeën, ontsluitingsweeën en bevallingsweeën op te vangen
  • Hijgen, puffen en persen op de juiste manier te doen tijdens de daadwerkelijke bevalling

Meer controle over bekkenbodem

Er worden meerdere lessen van de zwangerschapsgymnastiek besteed aan bekkenbodemoefeningen. Het trainen van de bekkenbodemspieren voorkomt bekkenpijn en bandenpijn. Bovendien krijg je een betere controle over je blaas en baarmoeder. Zodoende kun je makkelijker en efficiënter plassen tijdens de zwangerschap, krijg je minder last van blaasproblemen en zul je meer controle kunnen uitoefenen tijdens je bevalling.

Minder stress & spanning

Stress en overmatige spanning zijn slecht voor jou en je ongeboren kindje. Zwangerschapsgymnastiek werkt ontspannend. Het geeft je een gevoel van ervaring, zelfvertrouwen en zekerheid. Bovendien leer je verschillende technieken aan waarmee je lichamelijke en emotionele stress gemakkelijker en bewuster kunt vermijden.

Heb jij ervaring met zwangerschapsgymnastiek? Deel jouw ervaringen en bevindingen in een reactie hieronder!

Zwangerschapscursus 2: Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is enigszins vergelijkbaar met zwangerschapsgymnastiek, maar kent een aantal essentiële verschillen. Zo besteedt zwangerschapsyoga doorgaans meer aandacht aan:

  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Concentratie-oefeningen
  • Lichaamshoudingen
  • Meditatie

ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga is een verzameling technieken waarbij de verbondenheid tussen lichaam en geest centraal staat. Het is een combinatie van zwangerschapsgymnastiek en traditionele yoga. Met zwangerschapsyoga kun je je zowel lichamelijk als geestelijk voorbereiden op de bevalling. Zwangerschapsyoga omvat doorgaans:

  • Yoga-oefeningen
    Yoga-oefeningen zijn ervoor bedoeld om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Ze houden je lichaam sterk, soepel en flexibel. De oefeningen zijn met name gericht op de spiergroepen van je bekken, benen en rug.
  • Ademhalingsoefeningen
    Tijdens zwangerschapsyoga leer je je ademhaling te observeren. Je zult je bewust worden van hetgeen je ademhaling met je lichaam doet. Ook leer je speciale ademhalingstechnieken die je kunt toepassen tijdens de bevalling.
  • Algemene ontspanningsoefeningen
    Ontspanningsoefeningen leren je om – ondanks je lichamelijke en hormonale veranderingen – je kracht en energie te bewaken. Zodoende heb je minder last van stress, vermoeidheid en lichamelijke kwalen.

Voordelen

Zwangerschapsyoga brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Zwangerschapsyoga leert je namelijk:

  • Lichamelijk en geestelijk te ontspannen
  • Bewust te worden van je lichaam
  • Controle uit te oefenen over je lichaam
  • Om te gaan met zenuwen, stress & pijn
  • Om te gaan met specifieke zwangerschapsklachten
  • Weeën op te vangen
  • Beter te concentreren
  • Bewust te worden van – en verbonden te raken met – je kindje

Veel vrouwen stellen dat hun bevalling dankzij zwangerschapsyoga makkelijker, relaxter en minder pijnlijk verliep. Bovendien brengt zwangerschapsyoga een heleboel lichamelijke en emotionele rust met zich mee die je tijdens je zwangerschap en bevalling maar al te goed kunt gebruiken. Zwangerschapsyoga is dan ook niet alleen nuttig tijdens de daadwerkelijke bevalling, maar juist ook tijdens de algehele periode van zwangerschap.

Tot slot

Zwangerschapsyoga is niet zweverig, maar praktisch. Er zijn talloze mensen die trainingen en workshops in zwangerschapsyoga geven. Er zijn docenten, studio’s en scholen die volledig zijn toegespitst op zwangerschapsyoga, maar er zijn er ook die allerhande yoga-disciplines, therapieën, massages en meditatiecursussen aanbieden. Er zijn individuele trainingen, maar ook groepsworkshops en partnercursussen. Google eens op “zwangerschapsyoga + woonplaats”, en je vindt geheid een aanbieder.

Zwangerschapscursus 3: ‘Samen Bevallen’

Bij de zwangerschapscursus ‘Samen Bevallen’ draait alles om de dynamiek tussen jou en je partner. Je partner leert hoe hij/zij je het beste kan ondersteunen en jij leert te vertrouwen op je partner. Tijdens de cursus komen verschillende aspecten aan bod, waaronder ademhalingstechnieken, massagetechnieken & perstechnieken en informatie over lichamelijke veranderingen, eventuele complicaties, de kraamtijd en de voeding & verzorging van je kindje.

Zwangerschapscursus 4: Zwangerschapszwemmen

De lichamelijke veranderingen die gepaard gaan met zwangerschap zorgen ervoor dat je bepaalde sporten niet meer kunt beoefenen. Sommige sporten zijn simpelweg risicovol voor je ongeboren kindje. Zwemmen is daarentegen een sport die bij uitstek geschikt is voor zwangere vrouwen. Je ervaart gewichtloosheid, hebt niet te maken met horten of stoten en kunt zowel bewegen als ontspannen. Zwangerschapszwemmen is dan ook een ideale manier om in beweging te blijven tijdens je zwangerschap.

Alternatieve zwangerschapscursussen

Naast de “standaard” zwangerschapscursussen zijn er tal van alternatieve cursussen en trainingen die je voor en tijdens je zwangerschap kunt volgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Oefentherapieën (Cesar & Mensendieck)
  • Haptonomische zwangerschapsbegeleiding (haptonomie / haptotherapie / aanrakingstherapie)
  • Hypnobirthing (zwangerschapshypnose)

1 Comment

  1. Miriam Meijerink Reageer

    Geachte lezer,
    Uw site lezende verbaasde mij het dat oefentherapie Cesar/Mensendieck onder de alternatieve cursussen genoemd staat.
    vanaf de jaren 70 is de oefentherapie een erkende en door de zorgverzekeringswet geregistreerde behandelmethode. Wellicht dat u dit op uw site kan veranderen.
    Met vriendelijke groeten Miriam Meijerink

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.