Hennepolie oftewel hennepzaadolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zaden van bepaalde hennepplanten. Hennepzaad staat te boek als ‘superfood vanwege de hoge concentratie aminozuren en de optimale verhouding qua essentiële vetzuren. Hierbij alles wat je moet weten over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van hennepzaad(olie)…

Hennepzaad: de voordelen

Hennep is een sterk, efficiënt en veelzijdig landbouwproduct dat relatief gemakkelijk op biologische wijze kan worden verbouwd. Omdat een hennepplant binnen 2 à 3 maanden oogstrijp is, kunnen jaarlijks 5 tot 6 oogsten worden behaald. Zo worden hennepplanten op grote schaal verbouwd voor industriële doeleinden, onder meer voor de ijzersterke hennepvezels, waarvan o.a. henneptouw en textiel wordt gemaakt. Ook kan uit hennepvezels karton en hennepplastic worden vervaardigd. Bovendien is er niet of nauwelijks boskap nodig voor hennep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja.

Daarnaast is hennepzaad erg gewild, onder meer voor vogelvoer (onder de noemer “kempzaad”) en gekiemde hennep als visaas. Hennepzaad is overigens niet alleen erg voedzaam voor vogels en vissen, maar zeker ook voor mensen. Voornamelijk vanwege de goede verhouding (3:1) aan omegavetzuren en essentiële eiwitbouwstenen/aminozuren. En daarnaast vanwege de vele vitamines, macromineralen, spoorelementen en (co)enzymen…

Voedingsstoffen in hennepzaad

Zoals eerder al vermeld levert hennepzaad een enorme verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen. Hierbij een opsomming van de meest noemenswaardige nutriënten in hennepzaden:

  • Mineralen & spoorelementen: o.a. de elementen ijzer, magnesium, calcium, kalium, zink, koper, fosfor en jodium
  • Vitamine E, vit. C en vit. B (B1, B2, B3 & B6)
  • Allerhande eiwitbouwstenen, waaronder alanine, arginine, asparaginezuur, histidine, isoleucine, leucine, methionine, fenylalanine en proline
  • De twee moeder-omegavetzuren, namelijk linolzuur en alfalinoleenzuur
  • Exogene (voedings)eiwitten die nagenoeg gelijk zijn aan het in bloedplasma aanwezige alfa-, bèta- en gammaglobuline: (anti)stofjes die o.a. het immuunsysteem ondersteunen en beschadigde weefsels herstellen.

Hennepzaad levert veel mineralen en nauwelijks zware metalen. En de B-vitamines in hennepzaad dragen onder meer bij aan een optimale energiehuishouding. Tot slot levert hennepzaad(olie) bioactieve enzymen en krachtige antioxidanten.

Tip: De hoge voedingswaarde en voedingsstofdichtheid maken hennepzaad tot een ideale aanvulling voor vegetariërs en veganisten!

Essentiële eiwitten in hennepzaad

In de natuur zijn tot nog toe ruim 80 verschillende aminozuren oftewel eiwitbouwstenen aangetroffen. In menselijke lichaamseiwitten worden in principe 20 aminozuren aangetroffen die ook wel bekend staan als de proteïnogene oftewel “standaard” aminozuren. Uit deze 20 eiwitbouwstenen is het menselijk lichaam opgebouwd; sommigen gaan ervan uit dat het er 21, 22 of zelfs 23 zijn.

Van de 20 fundamentele eiwitten zijn er 8 essentieel en 2 semi-essentieel. Essentiële aminozuren heb je per se nodig om gezond te blijven en ze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Daarom moeten ze uit voeding worden verkregen. In hennepzaden komen álle 20 essentiële/fysiologische eiwitbouwstenen voor!

Ongeveer 65% van het hennepzaadeiwit is globuline-edestine. Dit eiwit bevat albumine en is nagenoeg gelijk aan de variant die voorkomt in humaan bloedplasma. Daarom is hennepzaadeiwit gemakkelijk verteerbaar, opneembaar en inzetbaar binnen het menselijk lichaam! Onder andere om serumalbumine en -globulinen te maken.

Het proteïnegehalte van hennepzaden is met een minimumwaarde van 22,8% enorm! Hennepzaad is misschien wel de allerbeste plantaardige eiwitbron die er bestaat; overall genomen zelfs beter dan soja.

Gezonde vetten in hennepzaad

Het vetgehalte van verschillende soorten hennepzaden schommelt tussen de 29 en 35%. Slechts 9 procent van de vetten in hennepzaden behoort tot de verzadigde vetzuren. Bovendien levert hennepolie de 2 essentiële moedervetzuren, namelijk linolzuur (56%) en alfalinoleenzuur (19%).

Ook het zeldzame GLA ofwel gammalinoleenzuur (omega 6-familielid) is aanwezig in hennepzaad. GLA komt van nature voor in moedermelk en heeft een ontstekingsremmende en hormoon-regulerende werking. Dit farmacologisch interessante vetzuur varieert onder de diverse soorten hennepzaden tussen de 1,2 en 3,9%. (bron)

Het vetzuurpatroon van hennepzaad is fantastisch. De omegavetten komen namelijk in een ideale verhouding voor, namelijk drie delen omega-3 t.o.v. één deel omga-6.

De nadelen van hennepolie & hennepzaden

Er zijn aanwijzingen dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt, dus wellicht is hennepzaad en hennepolie af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen. Bovendien oxideert (onbewerkte) hennepzaadolie erg snel, waardoor de houdbaarheid ervan kort is en het snel ranzig wordt. Let dus altijd goed op de houdbaarheidsdatum van hennepolie! (bron)

Vanwege de oxidatiegevoeligheid is hennepzaadolie ook niet geschikt voor verhitting; dus niet bruikbaar als bak & braad of frituurolie.

Hennepzaad t.o.v. wiet, hasj & THC

Reguliere hennepzaden en hennepzaadolie worden onterecht geassocieerd met softdrugs. De hoeveelheid THC oftewel tetrahydrocannabinol –de psychoactieve stof die hasj en wiet bewustzijnsveranderend maakt– is namelijk verwaarloosbaar. En het is dan ook niet mogelijk om ‘high’ of ‘stoned’ te worden door toedoen van reguliere hennepzaad(olie). Al met al is de relatie van eetbaar hennepzaad tot softdrugs of medicinale cannabis nihil.

De hennepsoort die bekendstaat om zijn psychoactieve eigenschappen is de ‘marihuana’ c.q. ‘marijuana’. De hennepzaden van de sterk THC-houdende marihuanaplant kunnen logischerwijs wél psychoactief uitwerken, maar marihuana mag in Nederland überhaupt niet vrij worden verhandeld, laat staan voor humane consumptie. Het is dus ook NIET zo dat je met een potje biologisch, niet-gesteriliseerd hennepzaad uit de natuurwinkel zomaar een illegale wietkwekerij kunt beginnen. :P

Het zijn de onbevruchte vrouwelijke bloemen van speciaal opgekweekte planten van het type ‘Cannabis Indica’ die wiet voortbrengen.

Verschillende soorten hennepolie: welke moet je gebruiken?

Ik ben geen bioloog of scheikundige, dus het fijne over de stoffen in hennepplanten gaat mij te boven. Punt is dat er voordelen kunnen kleven aan hennep-olie, maar dat niet elk soort/vorm hennepolie gelijk is.

CBD olie hennepzaadolie Olie kan namelijk worden verkregen uit de zaden, bladeren, stengels, nerven en bloemen van hennepplanten; zowel uit sterk THC-houdende als minimaal THC-houdende exemplaren. Hennepolie die (met het oog op THC en psychoactiviteit) beter NIET zomaar kan of mag worden geconsumeerd staat onder meer bekend onder de volgende noemers:

  • THC-olie (soms ook cannabis-olie)
  • (Medi)wiet-olie & hasj-olie
  • Marijuana-olie

Producten die meer dan 0,2% (gewichtsprocent) van de psychoactieve cannabinoïde THC bevatten, mogen NIET vrij worden verhandeld in Nederland en de verkoop ervan is daarmee illegaal/onwettig. Cannabis-oliën waarin slechts minuscule THC-gehaltes voorkomen zoals verdunde “CBD-olie” zijn wél vrijelijk verkrijgbaar. Ze staan vanwege het minuscule THC-gehalte los van de (BI)AHOJG-criteria van het Nederlandse ‘gedoogbeleid’. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor hennep in o.a. vogelvoer en visaas.

Al met al moet je oppassen dat je niet per ongeluk wet of regelgeving overtreedt door sterk THC-houdende hennepolie te bestellen!

CBD-olie

CBD-olie is goudkleurig en lichtelijk pittig van smaak. Wettelijk toegestane CBD-olie staat ook wel bekend als “Golyoli”. Deze hennepolie is 15 keer verdund (veelal met olijfolie) en blijft zodoende onder de wettelijke THC-grens van 0,2%. CBD-olie is een hennepolie vervaardigd uit volledige hennepplanten, inclusief hennepbladeren en hennepbloemen. CBD-olie oftewel cannabidiol-olie dient zodoende niet te worden verward met hennepzaadolie.

Van CBD-olie wordt onder meer beweerd dat het de eetlust en nicotinebehoefte afremt. Ook zou het volgens sommigen voor medische doeleinden kunnen worden ingezet. (bron)

Hennepzaadolie voor menselijke consumptie

De olie van hennepplanten die door steeds meet mensen wordt genuttigd en bekendstaat als “superfood” wordt voluit hennepzaadolie genoemd. Deze olie is afkomstig uit de hennepzaden van nauwelijks THC-houdende hennepplanten en dus NIET uit de bladeren, bloemen, takjes, nerven etc. De voedingskundige en medicinale voordelen van dit soort consumptie-oliën zijn met elkaar verweven. Hennepzaadolie levert namelijk nuttige bouwstoffen én beschermingsstoffen die positief kunnen uitwerken op de humane gezondheid.

Het gaat om macronutriënten, micronutriënten en fytonutriënten zoals vitamines, macromineralen, spoorelementen, antioxidanten, enzymen etc. De belangrijkste heilzame stoffen in hennepolie zijn als volgt:

  • Vetzuren (omega 3 & omega 6)
  • Aminozuren (8 essentiële eiwitbouwstenen)
  • (Fyto)cannabinoïden (plant-eigen antioxidanten)

Het aminozuurprofiel van hennepzaden is zeer hoogwaardig. Hennepzaden leveren álle essentiële aminozuren en behoren zodoende tot de beste plantaardige eiwitbronnen ter wereld! Hennepzaad is –met het oog op eiwitten– minstens zo compleet als soja en zélfs superieur aan veel dierlijke eiwitleveranciers.

Bovendien omvat hennepzaadolie een geweldige vetzuursamenstelling. Omega-3 en omega 6 zijn in een optimale verhouding aanwezig in hennepzaad! Tot slot hebben de (niet-psychoactieve) cannabinoïden in eetbare hennepolie een sterke anti-oxidatieve werking, waardoor ze zouden kunnen beschermen tegen vrije radicalen en allerhande ontstekingsreacties.

De olie die in natuurwinkels wordt verkocht omwille de essentiële voedingsstoffen staat dus bekend als hennepzaadolie!

Hennepzaden & hennepoliën verwerken in voeding…

Hennepzaad dient bij voorkeur te worden gepeld voordat het wordt geconsumeerd. De bikkelharde schilletjes van hennepzaden zijn namelijk niet of nauwelijks verteerbaar, waardoor je darmwand de essentiële voedingsstoffen niet aan de zaden kan onttrekken. Zodoende verlaten ze grotendeels “ongebruikt” je lichaam via de ontlasting.

Ongepeld hennepzaad wordt voornamelijk verwerkt in vogelvoer; vogels breken de zaden namelijk gemakkelijk open. Het hennepzaad voor menselijke consumptie (dat o.a. wordt verkocht in natuurwinkels) is daarentegen ‘voorgepeld’ en zodoende direct eetbaar. In dat geval zijn de hennepzaden niet grijs-zwart, maar beige-wit van kleur. En nog smaakvoller ook! In tegenstelling tot ongepelde hennepzaden is gepeld hennepzaad namelijk mals en nootachtig van smaak.

Hennepzaad en hennepzaadolie kan worden verwerkt in onder andere de volgende gerechten:

  • Salades: hennepolie in dressings + geroosterde zaadjes als garnituur over de salade strooien
  • Soepen: zowel druppeltjes olie in de soep als (gemalen) hennepzaadjes eroverheen strooien
  • Smoothies: hennepzaadjes erdoorheen mixen
  • Ontbijtgranen: hele zaden toevoegen aan muesli
  • Yoghurt: hennepzaden erdoorheen roeren
  • Vijg + zaden bijeen knijpen tot zelfgemaakte snoepjes
  • Als basis voor humus (i.p.v. peulvruchten)
  • Hennepzaadmelk maken m.b.v. een blender + water
  • Toevoegen aan (zelfgemaakt) vanille-ijs, sesam-ijs of groene thee-ijs

Gebruik hennepzaad en hennepolie bij voorkeur koud. Naderhand toevoegen aan een reeds opgeschept soepje is prima, maar ga hennepzaden niet lopen roosteren en gebruik hennepolie niet om mee te bakken. Daarbij gaan namelijk veel van de nuttige voedingsstoffen verloren.

Ongepelde hennepzaden kún je overigens laten weken om ze beter eetbaar te maken of pureren in een smoothie, maar persoonlijk zie ik er de voordelen niet van in t.o.v. de gepelde variant of hennepzaadolie.

Hennepzaadolie versus héle hennepzaden

Het voordele van hennepzaadolie boven hele hennepzaden is dat de voedingsstoffen uit olie beter opneembaar zijn. Zaden zijn namelijk zeer vezelrijk en slecht verteerbaar, waardoor een deel van de nutriënten niet zal worden opgenomen door de menselijks spijsvertering en zodoende verloren gaat. De olie die uit hennepzaden wordt geperst zou je dus als nóg gezonder kunnen bestempelen dan hennepzaad an sich.

Hennepzaadolie is bijna smaragdgroen van kleur; veel groener dus dan olijfolie. Je kunt hennepzaadolie direct eten; de smaak ervan is soepel en nootachtig.

Geneeskracht van hennep?

Van oudsher worden er geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de cannabisplant. Niet alleen aan de zaden van hennepplanten, maar ook aan de bladeren en de bloemen… Evenals de oliën die hieruit worden verkregen. Volgens sommigen zou hennepzaad of hennepzaadolie positief kunnen uitwerken bij allerhande klachten en op allerlei fysiologische aspecten, waaronder:

  • Gewrichtsaandoeningen (reumatoïde artritis e.a.)
  • Hart- & bloedvaten
  • Geheugen & hersenfunctionaliteit
  • “Gelukshormoon” serotonine
  • Depressiviteit, futloosheid & psychoses
  • PMS (premenstrueel syndroom)
  • Multiple sclerose (MS)
  • Huidziekten (constitutioneel eczeem, dermatitis e.a)

Er zijn talloze websites die hier zelfs héél ver in gaan en o.a. pretenderen dat cannabis kanker zou kunnen genezen (bron). Zo ver zou ik hier overigens zeker NIET in willen gaan! Zo is het effect van fytocannabinoïden op kankercellen alleen nog maar vastgesteld in muizen. (bron)

Desalniettemin wordt medicinale hennep/cannabis inmiddels officieel geaccepteerd. Dus dát er bepaalde medicinale effecten en gezondheidsvoordelen aan marijuana ofwel mediwiet kleven, is ontegenzeggelijk aangetoond. En dat onderdelen van planten uit de hennepfamilie in bepaalde gevallen heilzaam kunnen zijn, staat dus vast. De precieze werkzaamheid van hennep/cannabis verschilt logischerwijs per toepassingswijze en toepassingsgebied, maar de bottom-line is dat de reguliere medische wetenschap steeds meer oog krijgt voor (de ruim 100 verschillende) cannabinoïden uit hennep, en dat zie je terug in allerhande wetenschappelijke onderzoeken. (bron)

Aangrijpende Engelstalige “TED-Talk” over cannabis & epilepsie:

Tot slot

Met het oog op vetzuurpatroon, proteïnegehalte, aminozurensamenstelling en mineraalgehalte is hennepzaad een geweldige voedingsbron. Hennepzaad en hennepzaadolie zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar in natuurwinkels en ga bij voorkeur altijd voor biologisch hennepzaad!

Ben jij bekend met hennepzaad of hennepzaadolie? Laat hieronder een berichtje achter met daarin jouw ervaringen en bevindingen!

119 Reacties

  1. Beste Paul, zitten in de hennepolie naast moeder omega’s 3 en 6 ook mineralen, spoorelementen, vitaminen, allerhande eiwitbouwstenen, exogene (voedings)eiwitten die, zoals je schrijft, nagenoeg gelijk zijn aan het in bloedplasma aanwezige alfa-, bèta- en gammaglobuline? Van de Hennepzaad is dat, lees ik in je verhaal, wel het geval, maar onduidelijk is of al deze stoffen ook in de olie aanwezig zijn. Hoor graag. Jos.

  2. Inderdaad genezend bij een goede leefstijl als je ook andere genezende worteltjes eet (camagurca gecombineerd met zwarte peperkorrels is genezend) en geen vies voedsel wat je omlaag haalt. Hou vol en geniet.

  3. Radeloze moeder Reageer

    Beste Paul, Ik heb een zoon van 6 jaar oud. Met ernstige eczeem. Ik lees vaak zal hennepzaadolie de jeuk van eczeem kan verminderen. Maar wat is nu een goed / zuiver merk en waar kan ik deze kopen? Ik weet niet of de hennepzaadolie voor zijn leeftijd geschikt is. Kunt u mij alstublieft helpen. Ik weet niet wat te doen voor mijn zoon.

    • Er zijn veel goede hennepzaadoliën op de markt. Zelfs bij Albert Heijn verkopen ze een uitstekende rauwe en biologische hennepolie.

    • Rainbowwarrior

      Hennepzaad of zaad van de reguliere wietplant is nooit psychoactief. Het blijft immers een zaadje. Cannabis wordt pas psychoactief als de vruchten beginnen te vormen.

  4. Wij zijn erg blij met de CBD capsules van MediHemp. Werken goed tegen pijnklachten en hebben geen naar smaakje of zo. Ideaal. Maar nu lees ik ergens dat capsules een RAW product zijn en daardoor niet alleen CBD bevatten maar ook andere bestanddelen. Wat is nu beter? Zuivere CBD of een combinatie van cannabinoïden?

  5. Ik gebruik CBR olie 5% 2×2 druppels. Tegen hoofdpijn en migraine. Daarnaast ook de opvliegers en slecht slapen te lijf gaan. Ik gebruik perindopril 2 mg tegen hoge bloeddruk. Dit is geen bètablokker maar een ACE-remmer. Kan dit kwaad?

  6. Hoi, heb jij een duidelijke site die stap voor stap voordoet hoe het moet? Een jointje roken is voor mij te heftig maar heb laatst medicinale wietolie gekocht en dat werkt perfect voor mij was vrij prijzig dus wil het zelf proberen. Gr. Leon

  7. Ik gebruik al weer heel wat jaren iedere dag een eetlepel hennepzaadolie in mijn ontbijt. Om alle voordelen die je uiteenzet. Eind 2009 over-kwam mij borstkanker waarop ik me aan alle kanten ben gaan informeren en mijn eigen genezingspad baande. Hierbij hoort ook het befaamde Budwigpapje met een eetlepel hennepzaadolie, wat me uitstekend bevalt. Alle info die voor mij belangrijk was-is heb ik uiteengezet op mijn site om waar ik kan lotgenoten te ondersteunen bij het zoeken naar andere dan reguliere wegen. Een vitale groet! Manon

    • Beste Manon, Graag de naam van de site, waar ik het e.e.a. kan lezen en volgen. M.v.g. Rita

  8. Sinds ik de CBD olie gebruik word ik in de ochtend misselijk wakker en krijg ik geen hap naar binnen. De misselijkheid neemt pas of in de loop van de dag. Wie heeft hier ook last van? Ik heb het merk van Mattisson.

  9. Hoi allemaal, ik ben me aan het verdiepen in CBD olie en de positieve eigenschappen van dit product. Ik heb een paar keer gelezen dat er omega 3 en 6 in zit, maar dit zie ik niet terug als ik het product ergens probeer te kopen, zoals bijvoorbeeld bij De Tuinen. Het lijkt erop dat mensen op forums iets anders zeggen dan verkopende partijen. Kunnen jullie de informatiebron delen die zegt dat er omega vetzuren in CBD zitten? En kennen jullie dan een partij die CBD met omega 3 en 6 verkoopt?

    • Er is een groot verschil tussen hennepzaadolie (in het kort ‘hennepolie’) enerzijds en CBD-olie anderzijds. Hennepzaadolie is namelijk van nature in hennepzaden aanwezige olie die wordt gewonnen uit de ZADEN van de hennepplant. CBD-olie daarentegen is een verworven en gefabriceerd product. De cannabinoïde ‘cannabidiol’ (afgekort CBD) wordt –in het gunstigste geval middels CO2-extractie, een vorm van koude persing– uit de BLOEMEN en/of BLADEREN van hennepplanten gewonnen. Het gaat daarbij meestal om hennepdelen van cannabidiol-rijke en tetrahydrocannabinol-arme henneprassen (‘Medihemp’ e.a.). De CBD die uit hennepbloemen c.q. henneptoppen en hennepbladeren wordt geëxtraheerd, staat ook wel bekend als CBD-extract. Dit CBD-extract heeft NIETS met hennepolie –of überhaupt met olie– te maken en bevat dan ook GEEN omega 6-vetzuren, NOCH omega 3-vetzuren. Om ervoor te zorgen dat CBD-extract kan worden gebruikt / ingenomen door een consument, wordt het toegevoegd aan een bepaalde hoeveelheid plantaardige olie. Meestal wordt olijfolie gebruikt… Hoe meer CBD-extract je toevoegt aan een X-hoeveelheid olijfolie, des te hoger de CBD-cencentratie en hoe hoger de CBD-dosis / CBD-dosering per druppel. Zoals ik al aangaf, wordt puur CBD-extract meestal verdund / aangelengd met –al dan niet biologische– olijfolie, maar in theorie zou men ook zonnebloemolie, raapzaadolie, sesamolie, walnotenolie of iedere andere consumptie-olie kunnen gebruiken. Zo ook hennepzaadolie… Hoeveel omega 3 en/of omega 6 er in een bepaalde CBD-verdunning zit, is al met al voor 100% afhankelijk van de oliesoort die men heeft gebruikt en is totaal credit aan CBD an sich. (bron) Zie desgewenst ook:

  10. Na verschillende keren last te hebben gehad van migraine ben ik opzoek gegaan naar oplossingen. Uiteindelijk kwam ik bij CBD olie terecht en is het aanzienlijk verminderd qua klachten. Ik bestelde mijn CBD olie via ***. Ik ben er erg tevreden mee!

    • Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken… Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig! Mocht u ook niet aan de THC of CBD olie kunnen komen, kunt u altijd mailen . wellicht dat ik u kan helpen ermee

  11. Hallo, Ik slik al een aardig tijdje antistolling namelijk acenocoumarol. Daarnaast blowde ik daarbij gewoon en heb nog nooit stollingsproblemen gehad, dan kan hennep dus toch niet gevaarlijk zijn of zit er in de wiet zelf niks van hennep zelf? Hoe zit dat eigenlijk met THC olie, zit daar hennep in verwerkt? Want dit gebruik ik namelijk nu tegen mijn ptss en dan is het raadzaam de trombosedienst in te lichten dat ik dit middel gebruik. Mvg Brenda

    • In deze eerdere discussie vind je zo’n beetje alles terug wat ik weet over vitamine K in hennepplanten en hennepproducten. Hierbij nog wat verdere uitleg… De termen ‘hennep’, ‘cannabis’, ‘wiet’ en ‘hasj’, ‘THC’ en ‘CBD’ worden regelmatig door elkaar gebruikt, en soms ten onrechte. Hennep, cannabis, wiet en hasj zijn allemaal woorden voor dezelfde plantensoort: cannabis sativa. Naast de sativa bestaan er echter nog twee ondersoorten, namelijk de cannabis indica en de cannabis ruderalis. Cannabis dekt dus de volledige lading: de hennepplantenfamilie oftewel Cannabaceae in al haar facetten (wiet, hasj, bladeren, harsen, oliën, zaden, bloemen, et cetera). De term ‘hennep’ wordt veelal gebruikt voor cannabisplanten die voor industriële doeleinden worden gebruikt; uit een hennepplant of ‘kemp’ kan namelijk van alles worden vervaardigd: touw, canvas, jute, bodemstrooisel, wikkelvezels, textiel, papier, visvoer, veevoer, bouwmateriaal, isolatiemateriaal en ga zo maar door. ‘Wiet’, ‘weed’ of ‘marihuana’ is een benaming voor de bloemen van de vrouwelijke cannabisplant die relatief veel THC bevatten: de stof waarvan je high wordt. ‘Hasj’ of ‘hasjiesj’ is een product gemaakt van droog gezeefde hars / hash of van de bladeren en bloemtoppen van vers bloeiende cannabisplanten. Hasj bevat doorgaans meer CBD: de stof waarvan je –uitsluitend in combinatie met THC, CBG en CBN– veeleer stoned wordt. Aangezien de bladeren van de cannabisplant meer bladgroen en meer vitamine K bevatten dan de bloemen, bevat hasj doorgaans meer vitamine K dan wiet. Maar in feite maakt dit niet uit, want je kunt vitamines nier oproken, althans niet in bio-actieve staat. In dat geval zou men wellicht gedroogde sla, spinazie en boerenkool roken. ;) Al met al is het logisch dat het roken van wiet niet voor een verhoogd niveau van de vet-oplosbare vitamine K zorgt. THC olie bevat wel degelijk vitamine K en normaliter bevat CBD-olie nog meer vitamine K. Het zou dus inderdaad raadzaam kunnen zijn om de trombosedienst hierover in te lichten. Want nogmaals: de bladeren van een hennepplant bevatten veel vitamine K, en oliën die hieruit worden vervaardigd meestal ook. Maar zie dus ook de eerdere reactie waarnaar ik verwees…

  12. Sinds de kanker van mijn oma, maak ik de THC olie zelf volgens de bekende Simpson Methode. Dit omdat er bijna niet is aan te komen, of tegen absurde hoge prijzen van zo’n 100/flesje. De overheid zou het gewoon meer toegankelijk moeten maken…

    • Casa-alida

      Geachte Michel Heb interesse in Uw aanmaak van CBD olie. waar kan ik U E-mailen? < met vriendelijke groeten. casa alida

    • Beste Michel, in uw bericht staat dat ik u kan mailen voor hulp. Zou u mij willen helpen en contact met mij willen opnemen a.u.b.. Ik heb heel veel pijn en ben radeloos. Medicatie wordt steeds verhoogd met teveel bijwerkingen.

  13. Hennepzaadolie werkt optimaal als je voor weerstand gaat en stimuleert de gezonde cellen tegen zieke cellen o.a. door kanker e.d. Bewijs is geleverd bij kennissen. Alles is geslonken en zou zeggen: neem elke dag wat hennepzaadolie en je voelt je fit! Kijk naar onze ongezonde luchten waarbij vele chemicaliën op aarde neerdalen… waarin vele ziektes de mensen bereiken.

    • Ah, oké, duidelijk verhaal! Dus hennepolie stimuleert gezonde cellen tegen zieke cellen door kanker… En kennissen van je hebben bewijs ontvangen? Zou je dat bewijs misschien hier kunnen publiceren? Bij voorbaat dank!

  14. Bij mij is jaren geleden essentiële trombocytose / trombocythemie (ET) diagnosticeer. Dit betekent dat er ongeremd bloedplaatjes worden aangemaakt in het beenmerg. De aanmaak is helaas in een stijgende lijn. Er wordt mij advies gegeven medicatie aan te gaan (waaronder een bestanddeel met chemo). Bij mij zijn de bloedplaatjes (trombocyten) in bloed nu 1250 (laatste test). Normaal moet de waarde tussen 150 – 400 zijn. Vanaf 1500 wil men echt dat ik aan de medicijnen ga. Protocol? Gebruikelijk? Ik zie dit uiteraard helemaal niet zitten. Ik gebruik een bloedverdunner in poedervorm: carbasalaatcalcium (soort aspirine) om samenklontering te verminderen / tegen te gaan. Nu lees ik dat CBD olie bloedplaatjes afremt!!! Iemand hier iets over te zeggen / ervaring mee?

    • Essentiële trombocythemie (ET) is een myeloproliferatieve aandoening die wordt gekenmerkt door een woekering van bloedplaatjes in het beenmerg. Hoewel CBD-olie de aanmaak van bloedplaatjes KAN afremmen, betwijfel ik ten zeerste of dit remmende effect opweegt tegen het stimulerende effect van ET. :( Bovendien pak je –mijns inziens– hiermee een symptoom aan, en niet per se de onderliggende oorzaak. Maar ik ben GEEN arts…

  15. Hallo Paul Ik ben vegetarier ,mag je dan verdunt THC/CBD 15% Hennepzaadolie 85% nemen maar wel 1 druppel en doe ik 5 druppels olijf olie erbij . Mijn Cesky terier is 14/5 De dieren arts zij dat ze dement is .ze loopt als maar rondtjes en weet niet of ze pijn heeft , maar krijgt s morgens en s avonds pijn stillers van de dieren arts ,ik doe haar ook s avonds 3 druppels ook verdunt THC/CBD 15% Hennepzaadolie 85% 1/. 5 olijf olie Zou graag weten of ik 1 druppel verdunt per dag mag hebben .en kan dit geen kwaad of verslaaft.? Groetjes Irene

    • Beste Irene, Ik kan en mag mijn persoonlijke mening over allerlei onderwerpen op mijn website publiceren in informatieve vorm… Maar aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik mensen niet zomaar adviseren. Zeker niet als het gaat om het medisch / klinisch welzijn van mensen en dieren. En zeker niet als het gaat om stoffen die onwetmatig worden verkocht door (veelal omstreden / louche / obscure) webwinkels. En zeker niet als de herkomst en samenstelling van de betreffende hennepolie bij mij totaal onbekend is. Je kunt je vraagstukken dan ook beter voorleggen aan een arts of apotheker… of desnoods aan de producent / verstrekker van het betreffende hennepproduct. Ik zou het echt niet over mijn hart kunnen verkrijgen als ik nu aangeef dat je je hondje met gerust hart CBD-olie of THC-olie kunt voorschotelen en dat straks blijkt dat je hondje een vergiftiging heeft opgelopen door een of ander wanproduct. :(

  16. Ik heb al heel lang depressie en last van slapeloosheid. Nu gebruik ik sinds een paar dagen 2 hennepcapsules per dag en CBD-olie, maar is het normaal dat de olie zo stroperig, dik en zwart is? Ik word zo misselijk van die smaak en lucht. Ik doe de druppels nu op een theelepel met vla, maar ik blijf het smerig vinden. Kan je het wel ergens in doen? Ik ben zo moe, maar slaap nog niks beter met deze spullen. Ik doe 4x daags 4 druppels van 2.75%…

    • De CBD druppels worden minder goed opgenomen als je het tegelijk met eten inneemt. Zelfs met water, laat staan met vla. De smaak is inderdaad niet heel prettig, maar mijn ervaring is dat het uiteindelijk went. Doe ze onder je tong voor zeker 1 minuut, daarna is de smaak van CBD minder sterk. Wat ook wil helpen, gewoon je neus dicht doen, dan proef je niets.

    • Wat voor hennepcapsules gebruik jij? met poeder of olie? En helpt dat een beetje?

  17. Ik had eigenlijk meer een vraag. Ik hoor veel goeie verhalen. Nu loop ik zelf al 7 jaar met een schildklieraandoening (laatste jaren te langzaam, momenteel wel stabiel). Ik blijf maar aan de schildkliermedicatie, en hoop eigenlijk door een wat natuurlijk product ook gewoon stabiel te zijn, en me dan ook gelijk wat prettiger te gaan voelen. Kan ik dit gewoon gebruiken, en zal het werking beiden? En kan ik dan met de medicatie stoppen of moet je dat ernaast blijven gebruiken?

    • Beste Melanie, Als je schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert, spreekt men van hypothyreoïdie: een gebrek / tekort aan schildklierhormonen. Reguliere schildkliermedicijnen ter behandeling van een trage schildklier bevatten exogene (lichaamsvreemde / synthetische) schildklierhormonen die de rol vervullen van ontbrekende endogene (lichaamseigen / natuurlijke) schildklierhormonen. Het tekort aan T4 (thyroxine) en/of T3 (thyronine) wordt dus aangevuld met ‘nephormonen’. Er is geen enkel voedingsmiddel of voedingssupplement dat deze hormonale rol op zich kan nemen, ook hennepzaad niet. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je traag werkende schildklier kun je ervoor proberen te zorgen dat je schildklier meer zijn best gaat doen. De manier om dit te proberen schuilt hem in een algehele gezonde leefstijl (qua voeding, lichaamsbeweging en leefgewoonten) en niet zozeer in een specifiek voedingsmiddel. Wel zijn er bepaalde voedingsstoffen die een extra grote rol spelen binnen de schildklierwerking en zodoende essentieel zijn voor een optimaal schildklierhormoonniveau. Je kunt in elk geval niet zomaar met schildkliermedicatie stoppen in de hoop dat een bepaald voedingsmiddel de rol van schildklierhormonen vervult; dit is simpelweg onmogelijk… Voor aanvullende informatie kun je het best uitleg vragen aan je huisarts of internist-endocrinoloog. Sterkte en groeten, Paul

    • Ik gebruik CBD olie naast mijn schildkliermedicatie. En nu na 2 maand kan ik zeggen dat mij veel beter voel. Veel meer energie gekregen. Schildkiermedicatie moet je blijven gebruiken, maar daarnaast CBD kan ik je aanraden als lotgenoot! ;)

  18. Hallo, ik gebruik nu ruim een maand CBD-olie van De Tuinen en heb er veel baat bij al is het even zoeken naar de dosering (nu 3×3 druppels). Nu wil ik ook graag hennepzaadjes kopen, kan dat samen met de olie? En als dat samen kan, hoeveel van dat zaad kan ik bijvoorbeeld door de yoghurt ’s morgens doen?

    • Beste Jet, Ik neem aan dat je CBD-olie gebruikt vanwege restless legs. Kun je mij misschien zeggen hoeveel % olie dit is van De Tuinen. Na hoeveel tijd begon je te merken dat je RLS-klachten verbeterden? Wanneer neem je de druppels in? Zelf gebruik ik sinds een week 5% CBD-olie van Medi Hemp en tot nu toe merk ik weinig. Ik zou het op prijs stellen als je deze informatie nog even met me deelt. Met vriendelijke groet, Tosca

    • Beste Tosca, nee ik gebruik die olie niet daarvoor. Ik heb een schouderontsteking waar ik al meer dan een half jaar last van heb en sinds die CBD-olie is het enorm verbeterd. Pas na een paar weken merk je het definitieve resultaat maar in de eerste week voelde ik me al een stuk beter. Ook werkt CBD tegen de overgang. Ik vind het een supermiddel. Ik heb de CBD-olie van De Tuinen en er zit 2,75% CBD in. Ik gebruik drie maal daags drie druppels. Wel een nadeel dat het flesje met dat pipetje zo lekt en dat het vrij prijzig is.

  19. CBD-olie kan inderdaad voor medische doeleinden worden ingezet, misschien leuk om nog iets dieper in te gaan op dergelijke olie (wellicht in een volgend artikel). Daarnaast is het ook mogelijk om zelf de olie te maken. Weet je toevallig of er inmiddels al wel iets meer bekend is over het effect van fytocannabinoïden op kankercellen?

  20. Hallo ik heb een vraagje kan je huiduitslag krijgen van CBD olie ik heb over mijn hele romp uitslag met jeuk!

    • Beste Klazien, Het lastige van CBD-olie en vele andere hennepoliën die via webwinkels worden verkocht, is dat er zelden een gespecificeerde ingrediëntenlijst bij zit. Normaliter worden er geen agressieve processtoffen, hulpstoffen, bulkstoffen en additieven in zulke oliën gebruikt, maar als puntje bij paaltje komt, moet je hierin dus vertrouwen op de producent van het betreffende product. Al met al kan ik me dus wel degelijk voorstellen dat CBD-olie huiduitslag en aanverwante huidklachten kan veroorzaken. Groeten, Paul

  21. Hallo, weet iemand of ik hennepolie kan gebruiken met medicijnen. Ik gebruik Lamotrigine voor epilepsie. 2 x 100 mg per dag. De hennepolie die ik heb gekocht is van Endoca, 10 ml. 3 % CBD. Wie kan mij adviseren? Groet, Josephine

    • Ja, je mag het gebruiken in combinatie met je medicijn. Ik raad je aan om CBD/BioACTIVE+ te gebruiken. Neem voldoende CBD, bouw de dosis op tot je geen epileptische toevallen meer hebt. De dosis die voor jou het best werkt moet je zelf uitzoeken. Begin met 3x 25mg en verhoog de dosis indien nodig tot je geen epileptische toevallen meer hebt. Veel succes! :)

  22. Beste Paul, Bij mij is maagkanker geconstateerd. Morgen begin ik met een de eerste van 3 chemokuren. Ik wil na de eerste kuur stoppen en cannabisolie gaan gebruiken. Daarna operatie aan de maag. Kun je mij advies geven wat ik het beste kan gebruiken i.p.v. de chemokuren? Bij voorbaat dank!

    • Beste Jack, Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik geen adviezen geven bij medische / klinische indicaties. Hieromtrent zul je dan ook echt informatie moeten inwinnen bij je huisarts, oncoloog, oncologisch chirurg en/of verpleegkundigen. Zij kunnen je als geen ander uitleg geven over de potentiële voordelen en eventuele risico’s van cannabisolie en aanverwante cannabisproducten in combinatie met maagkanker, maagoperatie en chemotherapie… Besef bovendien dat er heel veel verschillende soorten cannabisolie bestaan, dus bedenk waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Je verhaal gaat me ten zeerste aan het hart. Groeten, Paul

  23. Wij van BioVoorJou horen dagelijks dat CBD olie goed kan werken bij reuma. Vooral omdat CBD olie verlichtend kan werking m.b.t. de pijnklachten. Eén van de eigenschappen van de CBD is dat het de spieren kan ontspannen waardoor pijnklachten af kunnen nemen. Er zijn bij ons verder totaal geen bezwaren bekend bij het gebruiken van CBD olie bij reuma. U kunt hier meer over lezen bij de “ervaringen met CBD olie” die bij ons blog staan over CBD olie en fibromyalgie. Hier staat tevens meer informatie over de werking van CBD olie en de nodige aanvullende informatie specifiek voor mensen die reuma hebben. We raden ieder overigens wel aan ook aan arts te raadplegen alvorens zelf ervaring met CBD olie op te doen.

  24. Rieky Diepeveen Reageer

    Mag ik hennep producten gebruiken bij reumatische artritis? En mijn schildklier werkt niet meer

    • Er zijn nogal wat verschillende hennepproducten… Had je iets op het oog?

  25. ik wil graag wetem wat kost die olie, en waar kan ik hem kopen, omdat een vrouw uit buitenland wil hem hebben die heeft borstkanker…

  26. Paul – in de TED talk die je ingebed hebt, noemt de spreker vanaf 12.30 een hele lijst met ziektes waartegen hennep kan helpen – en kanker is één van die ziektes. Indrukwekkend is ook deze documentaire van de Duitse ARD: hennep tegen artritis – en veel meer…

    • Klopt. “Mogelijkerwijs helpen bij kanker” is echter totaal iets anders dan “per definitie kanker genezen“. Iets dat carcinogene pijn / kankerpijn verzacht, helpt immers ook bij kanker… Ik heb overigens al talloze keren aangegeven dat ik me bewust ben van het feit dat bepaalde cannabinoïden in cannabis naar alle waarschijnlijk (verregaande) potentiële anticarcinogene eigenschappen hebben, maar mijn punt is en blijft dat dat niet betekent dat het roken van hasj of wiet en het innemen van TSH-olie of CBD-olie kanker geneest of kan genezen. Het werkingsmechanisme en de metabolisatie van cannabinoïden (zoals deze van nature voorkomen in de cannabisplant: THC, CBD, CBG, CBN, THCV, THCA, CBC, CBDA e.a.) is namelijk veel complexer en genuanceerder dan velen veronderstellen… Ik zal de docu in elk geval eens kijken… Thanks!

  27. Ik ben begonnen met de gepelde hennepzaad, woensdag een koffielepel, dag nadien ook en gisteren 2 koffielepels. Deze nacht om de 2 a 3 u enorme diarree gepaard met enorme krampen, schrok ik wel van, is dit normaal? Neem ik verder of stop ik tijdelijk? I.v.m. die CBD olie en THC gebruik ik ook. CBD olie omdat ik MS heb, stapte met een rollator, beenspasme, spierkrampen en allerhande pijnlijke ongemakken en daardoor niks of weinig kunnen slapen. Begonnen met CBD druppels op basis van bio olijfolie en de CBD balsem op basis van kokos. Na 2 weken zijn zo goed als alle klachten verdwenen, dat wil zeggen, zo goed als geen spasmes meer, krampen aan ledematen, rollator niet meer nodig. Door de balsem op de voetzolen te smeren net voor het slapen, val ik heel snel in slaap en slaap goed. Wel wordt ik veel slomer wakker, tas koffie of 2 om echt wakker te worden. Er zijn nog altijd lastige ongemakken van MS maar ik kan slapen omdat ledematen rustig zijn en dat is goud waard voor me! :-) THC olie gebruik ik omdat ik kanker heb, of het helpt zal de tijd uitwijzen, heb eerst 4x chemo gedaan maar werd daar zo ziek van dat ik bijna wenste dat ik zou sterven en ben dus gestopt, oncoloog en huisarts stonden er niet achter. Ga ik langer leven weer ik niet, wat ik wel weet is dat ik me niet zo ellendig en ziek ga voelen dat ik mezelf dood wens. Ik geniet terug van het leven en kan alles eten en drinken met smaak en dat is wat telt voor mij. Hopelijk krijg ik reacties op vlak van die diarree of ik die gepelde hennepzaad nog mag nemen. :-) Aangenaam weekend gewenst! Heidi

    • Beste Heidi, Ik snap dat je direct de link legt tussen hennepzaad enerzijds en diarree anderzijds. Hoewel er zeker een verband kan bestaan, hoeft dat natuurlijk niet per se. Er zijn immers talloze mogelijke oorzaken van diarree, en ik kan met 0% zekerheid zeggen wat in dit geval de boosdoener is. Mocht je 5x hennepzaad uitproberen en 5x diarree oplopen, dan kan het zijn dat je allergisch reageert op een bepaalde stof in hennepzaad (soort van hennepeiwitallergie) of dat je spijsvertering niet goed overweg kan met de complexe koolhydraten of vezels in hennepzaden… Maar tot die tijd kan ik helaas niet voor jou inschatten of je de hennepzaden wel of niet kunt blijven eten. Misschien heb je wel ‘gewoon’ iets verkeerds gegeten of een virus onder de leden… Heel veel sterkte in ieder geval met je gezondheidstoestand!!! Ik hoop en duim en smacht dat je deze vreselijke ziekte overwint!!! Groeten, Paul

    • Hallo Heidi, Ik ben blij te horen dat je CBD olie beginnen innemen hebt. Het heeft allemaal te maken met ons Endocannabinoïdesysteem (ECS) dat cannabinoïden nodig heeft om optimaal te werken. Wat doet het ECS? Het brengt alle organen en functies in ons lichaam terug in evenwicht, homeostasis. Jij neemt nu CBD olie in, maar Full Spectrum Olie (FSO) is nog veel beter. Waarom? Omdat FSO niet enkel CBD bevat, maar nog andere 142 cannabinoïden alsook terpenen, flavonoïden, vitamines, mineralen, essentiële aminozuren, vetten, proteïnen. Al deze stoffen werken in synergie met elkaar waardoor de FSO nog veel meer effect heeft op ons organisme dan enkel CBD olie!
      Om beter te begrijpen wat CBD en medicatie doet in ons lichaam, raad ik iedereen aan het filmpje ‘https/: vimeo.com/305695092’ te bekijken. Gepresenteerd door Dr. Asher Milgröm. ‘The inside story of cannabidiol (CBD)’ in het Engels met NL-talige ondertitels – +/- 20 min. Hij legt alles heel duidelijk uit a.d.h. van ‘mobielen’.
      Indien er iemand wil weten waar men betrouwbare FSO kan kopen, kan ik u daar zeker bij helpen. Het is niet mijn bedoeling om hier reclame te maken voor een product, maar er zijn zoveel CBD olies te koop en de meesten weten niet waar men een betrouwbaar product kan kopen, tenzij een vriend of kennis een goed product kent. Veel kijkplezier en een fijn weekend gewenst aan jou Heidi en alle anderen! Brigitte

  28. Paul, wat een onzin. Mijn tante had terminaal kanker en is uit wanhoop THC olie gaan gebruiken. Ze leeft nog en haar kanker is helemaal verdwenen….. Laf van je hoor om de leugens van de farmaceutische maffia te delen. Dat jij de bronnen van Remo verwijderd is omdat je van donders goed weet dat hij gelijk heeft. Jij komt er gewoon niet onderuit. Chemo waar jij waarschijnlijk van houdt heeft mijn andere tante vermoord. Verder vind je duizenden positieve berichten over mensen die genezen van cannabis olie. Moet je voorstellen als het wordt bewezen dat cannabis werkt tegen talloze ziektes, dan zou big pharma hun rommel niet meer kunnen verkopen. Want mensen kunnen zelf hun medicijn kweken. Dus natuurlijk zal het volgens hen niet werken tegen kanker. Ik zal geen bronnen delen, want die verwijder jij weer.

    • Iets waar je op doelt met “wat een onzin” of veeleer de wereld in z’n algemeenheid? Je meet met twee maten. Als iemand links probeert te delen naar zijn eigen website waarop hij peperdure en onwetmatige cannabisoliën verkoopt, dan moet ik die volgens jou toelaten. Maar jouw bronnen weiger je te delen omdat je op voorhand al zou weten dat ik ze “weer verwijder”?! Ik ben dit soort bedrieglijke en vooringenomen discussies hondsbeu. Informatieve bronnen naar niet-commerciële websites (die niets verkopen) zijn simpelweg toegestaan en worden te allen tijde goedgekeurd, zoals beschreven in Gezondr’s algemene voorwaarden. Dus wees volwassen en deel je bronnen met de wereld! Kom daarnaast met gedegen argumenten op de proppen en niet met dit soort kansloze drogredenen. Nogmaals: ik heb niets tegen cannabis of cannabinoïden. Voordat mijn moeder aan maagkanker overleed heb ik haar (letterlijk op haar sterfbed) een waterpijp gegeven om te proberen haar pijn te verzachten. Maar niet in de hoop haar kanker te genezen… Dat cannabis of cannabisolie op zichzelf kanker geneest, is al met al onwaar. Sommige cannabinoïden hebben een mogelijke anticarcinogene werking in het menselijk lichaam, maar dat betekent geenszins dat de consumptie van cannabisoliën de ontwikkeling van tumoren in mensen terugdraait. Er is helaas niets dat hier causaal op wijst. Als ik kanker zou hebben en iedere dag pindakaas zou eten, en vervolgens blijkt mijn kanker te zijn verdwenen, dan is pindakaas toch ook niet meteen een bewezen kankermedicijn?! Misschien heb ik ook wel iedere dag gewandeld, iedere dag geslapen, iedere dag vitaminesupplementen geslikt en iedere dag water gedronken… Misschien lag het wel aan (een combinatie van) deze factoren? En er bestaat ook nog altijd zoiets als toeval. En wie heeft vastgesteld dat je tante is overleden aan chemotherapie? Dat ik fan zou zijn van chemo slaat natuurlijk kant noch wal, maar aangezien je tante chemo onderging, neem ik aan dat ze aan kanker leed… Hoe kom je erbij dat haar doodsoorzaak chemo is en niet kanker? Ter illustratie: bij mijn tante (oudere zus van mijn aan maagkanker overleden moeder) werd een jaar of 4 geleden borstkanker gediagnosticeerd, en bij haar sloeg de chemotherapie en bestraling wel aan. Er was een duidelijk causaal verband te zien tussen de behandelingsmomenten en de tumorkrimp. Mijn moeder koos er zelf (uiterst bewust) voor om uitsluitend natuurlijke fytotherapeutische middelen te suppleren en niet te worden behandeld (mede omdat maagkanker nagenoeg altijd binnen een x-aantal jaren recidiveert), maar mijn tante kan dankzij de ‘maffiosische’ en ‘big-farmaceutische’ behandelingen die zij onderging nog volop genieten van haar kleinkinderen. Dus misschien is het raadzaam om te beseffen dat er tussen zwart en wit een omvangrijk en genuanceerd grijs gebied bestaat…

    • Gydo – een beetje vriendelijker kan ook… Maar ik ben er ook van overtuigd dat cannabis sommige vormen van kanker kan genezen. Hier is een link, kijken of die blijft: wakeup-world.com-over-100-scientific-studies-agree-cannabis-annihilates-cancer

    • Ehmmm… Al deze onderzoeken insinueren dat bepaalde cannabinoïden onder bepaalde omstandigheden werkzaam zouden kunnen zijn tegen bepaalde vormen van kanker. Dit is exact wat ik continu aangeef: gebruik van een geëxtraheerde en geïsoleerde cannabinoïde is iets totáál anders dan de orale inname van hennepoliën.

    • Dat is volkomen afhankelijk van de onderliggende oorzaak, dus hetgeen ten grondslag ligt aan depressiviteit en stemmingswisselingen…

    • Berend Botje

      Een goeie darmflora! Daar zit je dopaminesysteem namelijk!

  29. Beste Paul, Ik heb al zoveel positieve dingen over medicinale hennepolie gehoord dat ik het graag zou willen proberen daar ik uitgedokterd ben. Mijn vraag aan jou is kun jij mij vertellen waar ik dit betrouwbaar kan kopen? Met vriendelijke groet, Marianne

    • Beste Marianne, Met de term ‘medicinale hennepolie’ wordt normaal gesproken ‘medische wietolie’ oftewel ‘mediwietolie’ bedoeld. Deze vorm van cannabisolie bevat zowel CBD als THC; de exacte hoeveelheden en verhoudingen verschillen enorm per producent en eindproduct. Omdat medicinale wietolie volop THC bevat, mag het niet vrijelijk worden verkocht. Dit is illegaal c.q. onwetmatig, dus een betrouwbaar adres kan ik je niet geven. Wel wordt er sinds kort gewerkt aan legale medicinale wietolie door apotheken, maar deze mediwietolie is uitsluitend verkrijgbaar op doktersrecept c.q. doktersvoorschrift. In veel gevallen wordt deze ‘magistrale cannabisolie’ dan ook nog eens vergoed via de zorgverzekering (neem voor de zekerheid wel altijd even contact op met je zorgverzekeraar). Voor zover ik weet is Transvaal Apotheek aan de Kempstraat in Den Haag de eerste (en vooralsnog enige) apotheker die magistrale mediwietolie verstrekt die door artsen en zorgverzekeraars wordt erkend. (bron + bron) Mocht een receptje van je huisarts of specialist geen optie zijn, dan ben je dus gebonden aan THC-vrije CBD-olie (althans, met een minimale, wettelijk toegestane concentratie THC)… Legale CBD-olie wordt bij allerlei zaken en webshops verkocht. Enkele partijen waar ik goede verhalen over heb gehoord (ik heb er GEEN persoonlijke ervaring mee en ik raad ze dan ook NIET expliciet aan, maar ze vermelden in ieder geval netjes hun KVK-gegevens…) zijn Mediwiet.nl, Hempoil.nl en HempiShop.nl. Maar nogmaals, garantie kan ik je niet geven. Succes ermee! Groeten, Paul

    • Beste Marianne, zelf gebruik ik als (long)kankerpatiënt wietolie. Eerst kocht ik dit bij verschillende leveranciers, maar maak het tegenwoordig zelf.

  30. Hallo, Heb hier al eerder een paar reacties geplaatst. Nu mijn bevindingen na 3 weken CBD olie (MediHemp 3% en MediHemp 5%). Volgens mij ben ik de enige in Nederland die op deze olie juist tegengesteld reageert. De eerste week rustig opbouwen. Een paar druppels per dag. Resultaat: lamlendig, de hele dag slapen, watterig, net alsof ik niet bij de wereld hoor. Ik weet het, op internet kan ik geen van deze bijwerkingen van CBD olie vinden. Zit het tussen mijn oren? Is het onbewuste angst voor CBD? Interactie met medicatie (antidepressiva en diazepam)? Ik heb geen idee… Ik had echt gehoopt op wat verlichting zodat ik met de chemische rotzooi af kon bouwen. Want dat staat mij steeds meer tegen. In mijn zoektocht over CBD olie (de onderzoeken met natuurkundige verbindingen en zo sla ik over, dat gaat boven mijn pet) ben ik 1 iemand tegengekomen die ook heel vervelend op CBD olie reageerde. Hoofdpijn, hartkloppingen een niet welbevinden. Eigenlijk een beetje zoals ik het ook heb ervaren. Ik vind dit echt jammer, ben blij voor de mensen waarvoor CBD olie wel helpt. Had ik een verkeerde dosering, stapelt het zich op in jet lichaam? Zoveel vragen. Ben eergisteren gestopt met de MediHemp en ik word weer een beetje wakker. Ik weet dat CBD niet psychoactief, is maar mijn lichaam gelooft dat schijnbaar niet. Ik wil de moed niet opgeven. Moet ik met een hele lage dosering beginnen? Heeft iemand ook de ervaring dat CBD tegengesteld werkt? Ik wil er wel bij zeggen dat ik nogal atypisch op medicatie kan reageren. Heb weleens passiflora / passieflora gehad wat rustgevend is. En ik sliep de hele nacht er niet van. Ook van chemische medicatie (seroquel) word ik heel erg angstig. Ik voel mij down en vind zeker de chemische medicatie zeker niet zaligmakend, integendeel. Hoop zo dat iemand mij hier uitleg over kan geven. Zijn er genoeg onderzoeken gedaan op CBD? Wie weet voor mij een alternatief voor MediHemp? De huisarts niet in ieder geval.

    • Berend Botje

      Er wordt veel aangerommeld in wietolieland. Hierdoor worden veel soorten planten voor hetzelfde doel gebruikt gebruikt. Iedere plantsoort leidt tot een andere uitwerking van de olie. Als je daarbij de andere stoffen bekijkt en ontstane stoffen door de conservering kan dat tegen werken. Ik heb meer mensen gehoord die compleet filpte op een druppel wietolie. Maar de ene soort of andere soort heeft overwegende sativa of indicastof wat weer bepalend is voor de uitwerking van wietolie ergo je kunt niet een olie maken voor 100 kwalen. Als je daarbij een slechte darmwerking hebt kan het zomaar zo zijn dat het niet de stof is die roet in het eten gooit maar de manier waarop je darmen met het stofje om gaan. Ik reageer heftig op wietolie en wordt er helemaal niet blij van. Kan dagen depressief zijn door 2 glazen wijn, waterkefir deed mij zowat de pan uit flippen. Inmiddels weet ik /denk ik dat mijn darmen zo lek als een mandje zijn en ik helemaal stuk draai op stoffen als histamine (wijn) en tryptofaat (chocola, kefir, advacado, banaan). Ik loop bij een NAET therapeut om van mijn allergieën af te komen en so far slaan de behandelingen behoorlijk goed aan. Ik heb nog een paar keer eerder mensen geoord met gelijke problemen en kwam allemaal neer op de darmflora die niet in orde was… als je darmen lek zijn neem geen probiotica!!!

    • In dat opzicht is het NOOIT de bio-actieve stof zelf die roet in het eten gooit en is het ALTIJD de manier waarop je lichaam op een bepaalde bio-actieve stof reageert. Als je het zo bekijkt, is rattengif is niet giftig… het is de manier waarop je bloedstolling reageert…

    • Denk dat je niet de juiste olie gebruikt dan Er zijn meerdere merken maar ook meerdere samenstellingen Maar ik ben voorstander van zelf maken

    • Hallo Hilly, Vorig jaar heb ik CBD olie besteld via Mediwiet voor mijn zoon. Omdat ik wilde weten wat de effecten waren, heb ik zelf eerst 1 druppel genomen. Binnen de uur voelde ik me heel lamlendig en moe worden. Alsof er een sluier van afwezigheid over me heen trok en heb 1 dag aan een stuk geslapen. Ook de dagen erna voelde ik me gedissocieerd. Op mij had het dus ook een extreme reactie. Daarentegen, mijn zoon vaart er wel bij. Hij wordt rustig in zijn hoofd, krijgt overzicht en voelt zich lichamelijk relaxed.

    • Hoi Hilly, ik kwam hier terecht op zoek naar bijwerkingen van CBD olie. Heb dit nu een voor het eerst een paar keer geprobeerd (gekocht bij De Tuinen omdat ik nog andere dingen daar nodig had) en ik merk ook dat ik last krijg van hartkloppingen en hoofdpijn, suf gevoel en heel moe. Veel slapen.

    • Beste Hilly, ik heb de CBD olie ook 4 weken geprobeerd, maar ben er ook niet erg enthousiast over. In het begin ervoer ik een rustiger gevoel, maar na een week of 3 veranderde dat. Ik nam helemaal niet veel druppels, heb het heel rustig opgebouwd, maar na 3 weken kon ik niet eens meer tegen 1 druppel, dan kreeg ik al hartkloppingen en een oncomfortabel gevoel. En ik werd heel erg duf. Toen ik stopte was het meteen weg. Voor mijn zoon werkt CBD overigens wel heel goed, hij heeft Tourette en ervaart duidelijk minder onrust, zijn tics zijn ook afgenomen. Dat vind ik dan wel weer heel bijzonder!

  31. Mark van Brink Reageer

    Hallo, Mijn vrouw is getroffen door een herseninfarct, haar rechterzijde (been en arm) worden door de hersenen niet meer herkent wat betekend dat er aan beide een spasme van de spieren ontstaat en een chronische pijn veroorzaakt, nu begreep ik dat hennepolie het spasme en de chronische pijn voor een verlichting zou kunnen zorgen. omdat dit voor mij een nieuwe wereld is zou ik meer informatie willen ontvangen. misschien zijn er mensen op dit forum die zich herkennen met het gene wat ons is overkomen en zij ook de weg naar hennepolie hebben gevonden en hun ervaring willen delen. Ik zie graag de reacties. M.v.g. Mark

  32. Het afgelopen jaar heb ik ook op de verschillende sites en youtube gekeken en vond dit interessant zoals mensen er baat bij hebben. Een oudere dame met parkinson gebruikt nu cbd olie en daardoor kan ze nu beter bewegen en slaapt ook beter. Dus zoals je nu hoort heeft het weldegelijk een zeer goede werking.

    • Dus dit is wat je bedoelt te zeggen: “CBD-olie KAN in bepaalde situaties een positieve uitwerking hebben”…

  33. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb nu CBD olie. hempseed oil 65% en CBD paste 35%. 100% natuurlijk staat erop. Ik wil het gebruiken ter ontspanning en stemmingsverbeteraar. Heeft dat enige zin? Ik vind het ook vies. :-( Er staat 15 druppels per keer innemen. Gister na 2 druppels al vreemd in mijn hoofd. Of zit dat tussen de oren? :-) En welke olie is goed? En in welke verhoudingen. Des te meer ik op internet lees, des te onduidelijker het wordt.

    • Beste Hilly, Er zijn heel veel hennepproducten en des te meer termen: hennepolie, hennepzaadolie, CBD-olie, THC-olie, cannabisolie, marijuana-olie, hasjolie, wietolie, mediwietolie, et cetera. Veel partijen gebruiken deze termen (al dan niet opzettelijk) door elkaar en je weet dus lang niet altijd wat er precies in een bepaalde vorm van hennepolie zit. Als puntje bij paaltje komt, ontstaan hierdoor misvattingen: “alle marijuana of cannabis is hennep, maar niet alle hennep is marijuana of cannabis”. Welke olie op basis van hennepplanten je nodig hebt en met welke verhouding qua ingrediënten is afhankelijk van je uitgangssituatie en doelstelling. Daarnaast moet je opletten of de olie wel legaal wordt verkocht en verkregen. Hennepolie of eigenlijk hennepzaadolie wordt gewonnen uit hennepzaden; deze olie bevat GEEN CBD en GEEN THC. Het is gewoon een gezonde, koudgeperste consumptieolie (qua toepassing vergelijkbaar met lijnzaadolie en olijfolie) vanwege de goede vetzuursamenstelling, en hij wordt verkocht bij drogisten en supermarkten. Daarnaast zijn er groot voorstanders van CBD-olie enerzijds en THC-olie anderzijds. De één zegt dat THC-olie geweldig is en CBD-olie onzin… En de ander beweert exact het tegenovergestelde… Als puntje bij paaltje komt, is (al dan niet biologische) CBD-olie een vorm van hennepolie die aanzienlijke hoeveelheden cannabidiol (CBD) bevat, zonder –of bijna zonder– tetrahydrocannabinol (THC). CBD werkt eigenlijk tegengesteld aan THC; in hasj (waar je veelal stoned van wordt) zit beduidend meer CBD dan in wiet (waar je veelal high van wordt). CBD-olie is legaal zolang ‘ie onder de wettelijke THC-grens van 0,2% blijft. Of CBD-olie ontspannend werkt en de stemming verbetert, weet ik niet… Dan heb je nog THC-olie die THC bevat: de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis; wiet bevat beduidend meer THC dan hasj. Hasjolie en wietolie zijn eigenlijk vormen van THC-olie; ze bevatten te veel THC om vrijelijk te mogen worden verkocht. Mijn ervaring is dat THC voor sommigen ontspannend werkt en de stemming verbetert, maar dat deze stof eveneens tot angsten en paranoia kan leiden. Consumenten verwarren hennepolie vaak met CBD-olie omdat beide producten nagenoeg geen THC bevatten, maar waar hennep(zaad)olie uitsluitend van hennepzaden wordt gemaakt, worden voor CBD-olie volledige hennepplanten gebruikt. CBD-olie moet je dan ook niet als consumptie-olie beschouwen, want er zitten veel cannabinoïden in. Ik weet niet wat je bedoelt met “vreemd in mijn hoofd”, maar CBD oftewel cannabidiol is een een niet-psychoactieve cannabinoïde, dus dit zou eigenlijk niet moeten kunnen. Of CBD bij mensen juist een antipsychotische werking heeft, is vooralsnog onduidelijk. Hopelijk heb je iets aan deze uitleg… Groeten, Paul

    • Paul, allereerst bedankt dat je er zoveel tijd en energie hebt ingestoken om mijn vraag te beantwoorden! Het is mij iets duidelijker geworden. Op de website van Gezondr lees ik het volgende: “Geneeskracht van hennep? Van oudsher worden er geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de cannabisplant… allerlei fysiologische aspecten, waaronder: gelukshormoon serotonine… Depressiviteit, futloosheid en psychoses…” Vandaar mijn vraag of het iets met je stemming kan doen. Nog één vraag. Er zit heel veel verschil in de dosering van CBD-oliën. Bij de ene moet je beginnen met 1 druppel en die ik heb gekocht een dosering van 15 druppels per keer. Heeft dat te maken met de hoeveelheid CBD er in een flesje zit? Ik denk dat de ervaring van “vreemd in mijn hoofd” dan echt tussen mijn oren zit. :-) En wat jij ook al schreef: “Mijn ervaring is dat THC voor sommigen ontspannend werkt en de stemming verbetert, maar dat deze stof eveneens tot angsten en paranoia kan leiden”. Ik word zeer angstig van THC, dus geen optie voor mij om iets te gebruiken waar THC in zit. Wil je nogmaals bedanken voor je verhelderend antwoord! Groet, Hilly

    • Beste Hilly, Graag gedaan! De opsomming in het artikel heb ik enigszins geprobeerd te nuanceren door een vraagteken achter het tussenkopje te zetten en de boel enigszins vaag te formuleren. ;) “Van oudsher worden er geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de cannabisplant”… Dat cannabis veel hoog-potentiële fytochemicaliën in zich draagt staat vast, maar hoe ze in de doorsnee individu uitwerken is (helaas) bij lange na nog niet volledig in kaart gebracht. Over het algemeen wordt verondersteld dat cannabis an sich de neurotransmitter ‘anadamide’ imiteert. Dit stofje beïnvloedt je slaap, emotionele beleving, eetlust en informatieverwerking. Maar deze invloed op de anadamidehuishouding is niet bij iedereen positief of negatief; dit is afhankelijk van allerhande randfactoren. De ‘wenselijke’ effecten van cannabis zijn onder meer ontspanning, een vrolijke / opgewekte stemming, prikkeling van de fantasie, gevoelsversterking en intensivering van de zintuigen… Ongewenste effecten van cannabis daarentegen, zijn onrust, angst, paranoia, denkproblemen, geheugenproblemen, duizelingen, hartkloppingen, misselijk en hoofdpijn. De effecten van cannabis verschillen niet alleen per hennepoogst, per plantdeel en per persoon, maar zijn ook nog eens afhankelijk van de exacte concentratie aan werkzame stoffen… Over het algemeen wordt verondersteld dat THC voor een ‘high’ (opgewekt, stimulerend en prikkelend) gevoel zorgt en CBD voor een ‘stoned’ (loom, kalmerend en angstremmend) gevoel. Vooral hennepproducten met (extreem) veel THC en (extreem) weinig CBD staan bekend om hun paranoïde bijwerkingen. En wat je zegt klopt. CBD-olie wordt verdund (meestal met olijfolie). Dus hoe verder de CBD-olie wordt aangelengd, des te subtieler het effect. Al met al durf ik echt niet te zeggen hoe een bepaald soort hennepolie op een bepaalde individu uitwerkt. Ik verwacht dat dit echt een kwestie blijft van uitproberen. Sterkte! Groeten, Paul

    • F.Zijlstra

      Ik gebruik al een paar maanden CBD olie. Twee druppeltjes in de ochtend onder de tong en twee ’s avonds, samen met hennepzaadolie (een theelepel met de CBD). Hier voel ik me prima bij. Aangezichtspijn is verminderd en de ochtendstijfheid is zo goed als weg. Het is niet de hoeveelheid die zijn werking moet doen maar het innemen op gezette tijden. Je moet je er wel goed bij voelen! Het schijnt dat wanneer je deze producten inneemt je nooit de hallucinerende werking krijgt als bij het roken van hasj of wiet. Dat is nu het positieve. Ik neem deze producten vanwege de vitamines en mineralen e.d. Succes!

  34. Ik heb van mijn internist het advies gekregen om hennepzaadolie te gebruiken om mijn cholesterol naar beneden te krijgen. Daar gebruik ik nog meer natuurlijke producten voor en het heeft wel geholpen.

  35. Ik gebruik nu hennepzaadolie, lees jullie bericht dat het niet goed is, samen te gebruiken met bloedverdunners. Trombosedienst gebeld en zeggen zij dat er geen (vitamine K) in zit word hier onzeker van, wat nu? Ik weet het niet meer!

    • Beste Wessela, Wat een vreemde opmerking van de trombosedienst! Ongeveer 90% van de vitamine K die westerlingen binnenkrijgen, is afkomstig van vitamine K1. Vitamine K1 (fyllochinon, fylloquinon en fytomenadion met een fytyl-zijketen) is voornamelijk te vinden in groene bladgroenten zoals spinazie. Maar ook in algen, broccoli, spruitjes en bloemkool… evenals plantaardige oliën, waaronder hennepzaadolie. Het is wel zo dat vitamine K1 (fyllochinon) tijdens de eventuele hydrogenering van plantaardige olie deels wordt omgezet in het minder biologisch actieve dihydrofyllochinon, maar dat wil absoluut NIET zeggen dat hennepzaadolie geen vitamine K bevat. Gemiddeld genomen levert hennepzaad maar liefst 100 microgram vitamine K per 100 gram product. Dit is minder dan spinazie of boerenkool, maar nog altijd veel. Hennepzaadolie zal nog veel meer vitamine K leveren, gezien vitamine K-vetoplosbaar is. Ik citeer het onderzoek ‘Vitamin K series: current status and future prospects’ (DOI: 10.3109/07388551.2013.832142, door Aydin Berenjiana, Raja Mahanamaa, John Kavanagha en Fariba Dehghania): “Dam found that hemp seed oil and hog liver fat were both rich in vitamin K”. Ik ben geen arts, dus het is niet aan mij om de trombosedienst tegen te spreken… Ik geef enkel aan dat ik de strekking van hun uitspraak niet begrijp. Groeten, Paul

    • Beste Paul. In jouw schrijven hennepzaadolie bevat 15 mcg vitamine K1 (per 100 gram neem ik aan). Boerenkool 817 mcg per 100 gram, spinazie 575 mcg vitamine K1 per 100 gram, broccoli 156 mcg vitamine K1 per 100 gram. Uit de NEVO tabel. Het is mij niet duidelijk dat 15 mcg veel is. Groeten Klaas.

    • Daar zal een fout ingeslopen zijn… Hennepzaden leveren ongeveer 100 microgram vitamine K per 100 gram product… Ongeveer 40 eenheden per gram. (bron) Vitamine K is een vet-oplosbare vitamine, dus in hennepzaadolie zal vitamine K veel geconcentreerder voorkomen dan in hennepzaad. Helaas is er nog niet zo veel onderzoek gedaan naar de exacte hoeveelheid vitamine K in hennepoliën. Bovendien zijn er –zoals je hierboven kun lezen– nogal wat verschillende soorten hennepolie, wat definiëren en interpreteren lastig maakt. Daarom even ter vergelijking… Jonge edamame sojaboontjes leveren ongeveer 21 mcg vitamine K per 100 gram product. En soja-olie levert 190 mcg vitamine K per eetlepel. (bron) Dit kun je natuurlijk niet zomaar vrijelijk vertalen naar hennepzaden en hennepzaadolie, maar feit is dat er een veelvoud van het in hennepzaden aanwezige vitamine K in hennepzaadolie zal zitten. Boerenkool bevat misschien nog meer vitamine K, maar hennepzaden en hennepzaadoliën worden doorgaans stelselmatig (dagelijks of zelfs meermaals daags) ingenomen. Boerenkool gewoonlijk niet… Het voordeel (of nadeel, hoe je het ook wilt zien) is dan weer wel dat je doorgaans geen glas hennepzaadolie leegdrinkt, maar het bij theelepels en eetlepels houdt… Al met al is en blijft deze materie relatief (contextafhankelijk + interpretatiegevoelig)…

  36. Hoi, Mijn naam is Cees Schouls en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met hennep als voeding. Hennep is een uitstekend voedingsmiddel dat gezond voor je is. Hoe meer mensen hennep zouden eten, hoe beter het met onze planeet zou gaan. Er is toch wel erg veel onduidelijk over hennep en hennep. Dat alle hennep hetzelfde zou zijn is namelijk de heersende overtuiging. Een normaal mens heeft geen idee hoe dat allemaal zit. Vooropgesteld: ik preek een beetje voor eigen parochie omdat ik (100% biologische) hennepvoeding verkoop. Daarmee is er al een essentiële duiding. Hennep die je kunt eten is compleet andere hennep dan die wordt gebruikt als medicinale hennep of hennep waar je ‘high’ van wordt (kom ik zo op). De hennep die je kunt eten bevat praktisch geen THC (de stof waar je ‘high’ van wordt). Je moet oneetbare hoeveelheden hennepzaadjes binnenkrijgen voor je ook maar iets van effect zou merken, maar tegen die tijd plof je zo’n beetje uit elkaar. Want dat is het geval met hennepzaad: het geeft je snel een vol en voldaan gevoel. Dat heeft te maken met dat hennepzaad veel olie bevat: meervoudig onverzadigde vetzuren om precies te zijn. Omega 3 en omega 6 vetzuren in de voor de mens ideale verhouding van 1:3 (daarover is overigens wetenschappelijk nog heel veel discussie, over wat de ideale verhouding zou zijn, dit terzijde). Hennepzaad bevat verder veel proteïne en alle 8 essentiële aminozuren (de bouwstoffen voor eiwitten). Samen met soja is het de rijkste bron van proteïne. En dan verder nog vezels en tal van mineralen. De hennepzaadjes worden voor van alles en nog wat gebruikt. Er wordt (via koude persing) olie uit gewonnen: hennepzaadolie. Daar zit dus geen THC of CBD in. De hennepzaadjes kun je ook zo eten, door yoghurt, smoothie of door een salade of toetje. Maar je kunt ze (geschild en ongeschild) ook gebruiken om zelf hennepmelk van te maken. Dat is dan weer ideaal voor mensen met een (koe)melkallergie. Kun je toch je pannenkoeken bakken! Als er olie wordt gewonnen uit hennepzaad, dan blijft er na persing nog wat over, namelijk het harde materiaal van de zaadjes. De vliesjes en de binnenkant, waar weliswaar nog maar weinig olie in zit maar nog wel veel voedingsstoffen en vandaar dat van deze ‘resten’ hennepproteïnepoeder wordt gemaakt en hennepmeel. Dat is overigens glutenvrij. De hennepzaadjes wordt ook wel gemalen. Dan ontstaat er een smeuïge pasta die heerlijk is als spread of als ingrediënt voor een lekkere sladressing. Tot zover het eten, nu die andere hennep: cannabis. Die heeft een vrij slechte naam gekregen omdat het geestverruimende eigenschappen had. Het is het spul dat je in de coffeeshop koopt. Echter: het bevat behalve THC ook CBD. CBD wordt inderdaad gewonnen uit het harsachtige spul, in een eerdere reactie gedetailleerd beschreven. CBD en THC hebben medicinale eigenschappen die een hele trits aan aandoening kan verlichten of bestrijden. Veel mensen hebben er baat bij. CBD olie die voor 50 euro/5ml wordt aangeboden (4x verdund) is behoorlijk absurd. Sinds kort heb ik zelf CBD olie in het assortiment – er is grote vraag naar. Deze CBD komt van Oostenrijkse bodem en voldoet aan alle Europese wet- en regelgeving. Bovendien is deze CBD 100% biologisch. Er zijn verschillende manieren waarop de CBD wordt gewonnen. De prijs wordt bepaald op basis van het gehalte CBD (variërend van 5, 10 tot 18%), de wijze van extractie (via CO2, alcohol of butaangas) en de oplossing (in olie, hennepolie of alcohol). Prijzen variëren van 169 euro (12 gram/18% CBD) tot 27,50 (10ml CBD 5%). Dat zijn redelijke prijzen voor dergelijke concentraties, waarbij je de zekerheid hebt dat het goed (want gecertificeerd) is. Dit laatste om aan te geven dat je niet alle hennepshop over 1 kam moet scheren. Hoeveel je moet gebruiken is afhankelijk van een aantal zaken, bijvoorbeeld waarvoor je het gebruikt. Sommige mensen hebben baat bij een druppel 5% CBD per dag (oplossen in een glas water) anderen hebben 3 druppels van een 18% concentraat nodig. Uit 10 ml concentraat haal je 150 tot 200 druppels. Hulde voor Paul die met zijn reacties het kaf van het koren scheidt: ik ben zelf geen medicus en zal ook nooit medische adviezen geven. Behalve eentje: geloof het niet als wordt beweerd dat een middel werkt tegen kanker (zoals hennepolie).

    • Beste Cees, Dankjewel voor je heldere uitleg en toelichting. Voor zover ik kan inschatten, weet je waarover je praat. Ook naar mijn mening is hennepzaad een extreem ondergewaardeerd product! Ikzelf gebruik regelmatig hennepzaad, hennepzaadolie en hennepmeel vanwege de fantastische nutriotionele eigenschappen (lees: hoge voedingswaarde, voedzaamheid en voedingsstofdichtheid). Alleen jammer dat sommigen er per se verregaande gezondheidsclaims aan verbinden uit (financieel) winstbejag. Succes met je toko! Groeten, Paul

    • Waar kun je hennep producten kopen van goede kwaliteit?

    • Ik gebruik de hennepzaadolie op de huid het is ook de beste aftersun die bestaad.

    • Hennepzaadolie werkt niet tegen kanker voor zover ik weet. Wel zijn er oliën te koop met zeer hoge THC, dit wordt wietolie genoemd. Naar de werking van hoge dosis THC wordt wel onderzoek gedaan en ook naar de werking van CBD. Kijk eens op de website van stichting mediwiet, daar zijn links te vinden naar wetenschappelijk onderzoek.

  37. Ik heb artrose, veel spierpijn, wil heel graag cannabisolie gebruiken. Kan dat en waar kan ik het bestellen?

    • Sandra Rosenboom

      U kunt zich wensen tot mediwiet of apollyon. Verder als u googled op internet kunt u zich goed inlezen alvorens zomaar iets te kopen. Ik ben het met bovenstaande eens, 50 euro voor 5 milliliter is rijk worden over de rug van zieke mensen, schande!

  38. Te koop -Te koop – Te koop 
    ****************************
    Thc olie – Thc olie – Thc olie 
    Wietolie – wietolie – Wietolie
    Hasj olie – Hasj olie – Hasj olie

    4x verdunde biologische wietolie 
    5ml 50€

    • Dit is dus precies wat me zo tegenstaat in de (zwarte/illegale) internetverkoop van hennepolie, wietolie, hasjolie en THC-olie die zogenaamd niet uit winstbejag of commercieel oogmerk zou zijn, maar (zogenaamd) PUUR en alleen om mensen te helpen… Je hebt als consument geen idee wat je koopt en betaalt er maar liefst 50 euro per 5 milliliter voor! Met een beetje gelukt wordt er een peperduur, maar kwalitatief hoogwaardig en veilig product opgestuurd… Maar met een beetje pech ontvang je giftige olie uit een willekeurige plant. En van garantie of andersoortige zekerheden is logischerwijs geen sprake, want dit soort onderhandse verkoop is onwetmatig. Vandaar ook dat ik het e-mailadres uit deze fantasieloze advertentie heb verwijderd. Niks mis met legale, cannabisolie die geschikt is bevonden voor humane consumptie, maar met dit soort dubieuze handeltjes moet je niet in zee willen gaan.

  39. Kan er iemand mij informeren of hennepzaad gevaarlijk zou kunnen zijn voor iemand met trombose en die bloedverdunners neemt? Deze persoon heeft er intussen wel darmkanker bijgekregen en hennepzaad zou nuttig kunnen zijn. Dank!

    • Beste Elisa, Bloedverdunners worden inderdaad voorgeschreven bij trombose en slagslagadervernauwingen, vaak het gevolg van slagaderverkalking c.q. atherosclerose door de opeenhoping van o.a. bloedplaatjes, cholesterol en celmateriaal op de binnenwanden van aders. Bloedverdunners zorgen ervoor dat bloed wordt verdund, zodat de kans op een volledige AFSLUITING van een bloedvat door een trombo-embolie tot een minimum wordt beperkt. Hennepzaad en hennepolie bevatten zeer veel vitamine K, een stof die in feite fungeert als ‘bloedverdikker’… Althans, deze vitamine regelt de bloedstolling. Als je een specifieke dosis bloedverdunners gebruikt (gebaseerd op bloedwaardebepalingen van je INR-waarde), moet je dus geen sterk bloedstollende of bloedverdunnende voedingsmiddelen -zoals hennepzaad of hennepzaadolie- gaan eten die contra-indicaties met zich meebrengen. Ik ben overigens GEEN arts, dus iemand met een dergelijke medische achtergrond (waarin kanker, trombose en bloedverdunners een rol spelen) kan eigenlijk beter contact opnemen met een arts. Persoonlijk zou ik in ieder geval niet zomaar hennepzaad of hennepzaadolie combineren met bloedverdunners. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  40. Joost vd Hoeven Reageer

    Zelf doe ik altijd een handje hennepzaad in de vijzel en maal het fijn, hierna is het goed te eten met een lepel. 30 tot 40 gram hennepzaad per dag is voldoende. Zelf hou ik drie handjes hennepzaad per dag aan.

  41. Van medegebruikers van hennepzaadolie hoor ik dat de stoelgang lastiger is geworden. Hoe dat te verklaren is weet ik niet…

    • Klopt inderdaad dat stoelgang moeilijker word door hennepzaad. Ik gebruik 1.5 eetlepel hennepzaad per dag. Nu ik het lees heb ik mijn verklaring ervoor.

  42. besten, zelf heb ik geen enkele wetenschappelijk bewijs nodig voor wat dan ook. Wetenschap is niet synoniem voor waarheid. Als ik wil weten of een product geschikt is voor mij, en kan helpen bij een kwaal… zo ja, hoeveel ik er dan van dien in te nemen enz. , ga ik gewoon op mijn gevoel af…of laat het pendelen door een betrouwbare persoon die ik al lang ken. Er is veel meel op aarde als in de hemel, loll dan wetenschappen

    • Ja, want wat moet je met wetenschap als je iets ook gewoon kan laten pendelen door een betrouwbare persoon!? Makes lots of sense… Vat je de contradictie überhaupt? Een ‘betrouwbare’ pendelaar die met een pendel bepaalt of er al dan niet sprake is van een gezondheidsaandoening… Misschien moet je die pendelaar van je eens laten uitzoeken of ’t wel helemaal goed gaat tussen je oren. Naar je gevoel luisteren om te bepalen hoeveel je van iets mag/kan/moet innemen… *zucht* Dat er meer op aarde is DAN in de hemel ben ik overigens volledig met je eens. En niks tegen hennepolie, maar hoeveel je van deze stimulerende substantie inneemt, zou je echt niet moeten laten afhangen van gevoel, noch van de tendens van een slingerend stukje steen.

    • Hahahaha, iets innemen op basis van een slingerend steentje… grappig placeboverhaal! Maar als het werkt, waarom niet…

    • Besten, Fijn dat jullie kunnen lachen. Er is niets zo onbetrouwbaar als een wetenschappelijk bewijs. Alleen maar omdat alles en iedereen in voortdurende beweging, verandering is. En bovendien zijn er geen twee dezelfde mensen. Wat voor de ene heilzaam is kan voor de andere ziekmakend zijn. Het onderdrukken van het irrationele (gevoel, intuïtie enz.) door het ratio (mannelijke, rationeel denken), is de grootse plaag van deze tijd (en vorige). En bedoeld om van de mensen gewillige ‘slaven’ te maken. Men kan mensen alleen beïnvloeden, misleiden door het rationele. (ps: probeer maar eens of je zelf niet kan pendelen, heel leuk) lieve groeten

    • Ieder zo z’n hobby’s en interesses. Ik geloof er zelf niet in, maar mijn moeder pendelde ook heel veel en zij ontleende er heel veel positiviteit aan. Echter kan ik me oneindig veel dingen bedenken die minder betrouwbaar zijn dan wetenschappelijk bewijs. Bewijs wordt niet voor niets ‘bewijs’ genoemd… diens waarheid is simpelweg vastgesteld, aangetoond, onomstotelijk bewezen en onderbouwd met bronnen en cijfers. Natuurlijk wordt er ook in de wetenschap gesjoemeld, maar waar niet… Wetenschappelijk onderzoek is en blijft van cruciaal belang, vooral ook als het aankomt op stimulerende, bewustzijnsveranderende en/of kalmerende middelen zoals THC. Ik denk overigens dat iedereen kan pendelen, maar ik betwijfel of je dat moet willen als het aankomt op belangrijke afwegingen… Graag van hieruit weer on-topic; dit artikel gaat immers over hennepolie. Bij voorbaat dank & groeten, Paul

    • Pendelen, wat kan je daar nu mee bereiken? Dat is toch louter “sorry” zever! Zou trouwens niet weten hoe een pendelend steentje je kan helpen, tenzij je erin geloofd zonder nadenken, zoals kinderen in sinterklaas geloven. Maar hoe werkt pendelen dan, nieuwsgierig dat ik ben. Groetjes, Jo

  43. Onder het kopje: “Verschillende soorten hennepolie: welke moet je gebruiken?” lopen de zaken een beetje door elkaar. Hennepzaadolie wordt uit de zaden gewonnen. Een heel andere stof wordt met de verwarrende naam hennepolie aangeduid. Het is geen olieachtige stof, maar eerder een stroperige, harsachtige substantie. Deze stof wordt vooral gewonnen uit de vrouwelijke bloemen en eventueel andere plantendelen van cannabis sativa en cannabis indica en allerlei hybride cannabis soorten. De vrouwelijke bloemen bevatten de hoogste percentages werkzame bestanddelen. De Canadees Rick Simpson heeft er veel aan gedaan om deze “hempoil” zoals hij die noemde, uit de criminele sfeer te trekken, vanwege de medische waarde ervan. Zijn filmpjes staan op Youtube. Stichting Mediwiet houdt zich intensief bezig met het promoten van deze hennepolie, vanwege de medische kwaliteiten die eraan worden toegeschreven. CBD-olie is een ander product dat door die stichting wordt gepropageerd. De stichting verdunt hennepolie (die dus geen olie is) met olijfolie omdat pure hennepolie zodanig stroperig is dat het moeilijk te hanteren is.

    • Beste Martijn, Dankjewel voor de opheldering v.w.b. verschillende hennepoliën! Ik ga er zo snel mogelijk naar kijken en indien nodig de boel corrigeren. Nogmaals dank! Groeten, Paul

  44. Beste, Lees “af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen”. Nu weet ik niet of ik dat heb maar weet toevallig wel via onderzoek dat mijn rechter slagader in de hals voor 50-70% dicht zit. Volgens specialist normaal voor mijn leeftijd en moet ik om de twee jaar op controle. Maar valt dit onder bloedstollingsproblemen? Vrgr Jo

    • Beste Jo, Een verstopte halsslagader oftewel ‘carotisstenose’ valt onder de ‘slagadervernauwingen’. Meestal is dit het gevolg van ‘slagaderverkalking’ ofwel ‘atherosclerose’. Verkalkte en vernauwde slagaders ontstaan meestal door opeenhoping van bloedplaatjes, cholesterol en/of gladde spiercellen op de binnenwand van de ader. Bloedstolling, bloedverdunning en bloedstolsels (trombo-emboliën) inderdaad een belangrijke rol kunnen spelen bij een halsslagadervernauwing, zou ik persoonlijk het risico niet nemen en voor de zekerheid ver uit de buurt blijven van hennepzaad en hennepolie en andere sterk bloedstollende en bloedverdunnende voedingsmiddelen. Ik ben overigens GEEN arts; voor de zekerheid kun je contact opnemen met je huisarts of specialist/cardioloog. Groeten, Paul

    • Beste, Uit de buurt blijven van bloedverdunners schrijf je maar ik moet er juist nemen ttz ASA 100 EG 100 mg 1 x dag tegen bloedklonters. Werkt hennep nu bloed verdunnend of maakt het bloedklonters aan? Heb jij alternatief bij prikkelbare darm, las dat hennep(olie) goed zou zijn daarvoor? Vrgr Jo

    • Beste Jo, Ik zeg zeker NIET dat je uit de buurt moet blijven van bloedverdunners; als je ze op voorschrift van je arts inneemt, moet je ze JUIST blijven gebruiken! Ik zeg alleen dat je moet oppassen met voedingsmiddelen die de bloeddikte (hematocriet c.q. bloedwaarde c.q. INR-waarde) sterk beïnvloeden. Wat je namelijk wilt voorkomen, is dat bloedstolsels ontstaan door overmatige bloedstolling of dat een trombus losschiet en in stukken breekt, waardoor een embolus ontstaat. Losse stukjes bloedstolsel zullen namelijk met het het bloed mee stromen tot ze in een bloedvat terechtkomen wat klein genoeg is om ze te laten stagneren, waardoor een vaatafsluiting optreedt. Je krijgt niet voor niets een X-hoeveelheid bloedverdunners voorgeschreven door je arts; je moet hier niet zomaar een heleboel bloedverdunnende voedingsmiddelen (rijk aan ‘vitamine K’) aan toevoegen. Over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kun je meer lezen in dit artikel over spastische darmen en in dit artikel met supplementen die mij persoonlijk hebben geholpen. Overigen zou hennep volgens sommigen goed zijn bij ALLES, PDS incluis, maar ik betwijfel dat ten stelligste. Groeten, Paul

    • Frank sorry maar ik begrijp nog steeds niet wat dan zo slecht is aan hennep. In artikel staat goed voor hart en bloedvaten? Is CBD ook hennep? Werkt hennep nu bloedstollend of verdunnend? Groetjes, Jo

    • Mijn naam is niet Frank. ;) Hennepzaad bevat veel chlorofyl. Chlorofyl bevat veel vitamine K oftewel fyllochinon. Een overschot aan fyllochinon werkt bloedstollend. Over het algemeen bevat THC-olie heel veel bladgroen, vandaar ook de donkergroene kleur. CBD-olie bevat veel minder bladgroen, vandaar de gouden kleur. Exacte hoeveelheden kan ik je helaas niet geven. In principe is er niet per se iets mis met hennep; je moet alleen goed opletten welke delen van de hennepplant je precies tot je neemt en met welk doel. Bovendien moet je nagaan of je de aangewezen individu bent met het oog op je medische achtergrond. Als je per se hennepproducten wilt gebruiken, houd niemand je tegen. Als ikzelf bloedverdunners zou gebruiken in verband met vergevorderde halsslagadervernauwing zou ik in ieder geval NOOIT zomaar producten gebruiken die extreem rijk zijn aan chlorofyl en vitamine K. Dus geen hennepproducten, geen tarwegrasproducten, geen spirulina microplankton en geen donkergroene bladgroenten zoals spinazie. Althans niet te veel en niet te vaak. Overigens zijn er ook aanwijzingen dat hennepzaad(olie) de aanmaak van bloedplaatjes / trombocyten, wat de bloedstolling eveneens negatief kan beïnvloeden. Groeten, Paul

  45. Ik moet zeggen, sinds ik de hennepolie iedere dag met yoghurt vermengd eet, voel ik me rustiger en heb meer energie. Ook mijn pijnen zijn stukken minder… Helaas heb ik wel nog steeds slaapproblemen, maar misschien komt het nog goed… Ik slik de hennepolie overigens pas sinds een week…

    • Ursula, welke hennepolie gebruik jij dan en waar kun je die bestellen?

  46. Beste Paul, het spijt me dat jou moeder is overleden aan die vreselijke aandoening. Mijn moeder is momenteel aan het vechten tegen terminale longkanker en de artsen kunnen enkel nog rekkende medicijnen voorschrijven. Echter, nu ze een half jaar lang cannabisolie gebruikt zijn veel uitzaaiingen weg en is de hoofdtumor gehalveerd! Daar naast zijn er nóg zo’n 5 anderen waar wij mee in contact staan die allen een betere kwaliteit van leven kregen . Van daling in tumormarkers, stijgen van bloedwaarden en genezing van operatiewonden, tot beter slapen, minder pijn en meer energie. Wat betreft o ze website, wij “helpen” alleen hen die het echt niet zelf kunnen en doen dit tegen een vergoeding waar je het zelf niet van kunt maken! Hier onder een artikel met zo’n 20 inhoudelijke links waar je om vroeg. Met vriendelijke groet, Remo

    • Beste Remo, Het is niet dat ik niet geloof in de medicinale werking van bepaalde cannabinoïden, integendeel! Dat staat ook als zodanig beschreven in het stuk hierboven. Jij was simpelweg degene die suggereerde dat ik achterlijk zou zijn door het simpelweg benoemen van een feit… Dat er honderden in vivo onderzoeken naar het effect van cannabinoïden op kankercellen IN mensen zijn gedaan, is simpelweg onjuist. Er zijn honderden in vivo onderzoeken, maar nagenoeg uitsluitend in proefdieren; daarnaast zijn er talloze in vitro en in silico studies. Ook het merendeel van de studies die je aanhaalde, behoort hiertoe. De rest heeft betrekking op kanker, maar exploreert niet de genezing van kanker; veeleer het effect van cannabisbestanddelen op bijverschijnselen van kanker zoals misselijkheid, eetlust, slaapkwaliteit, pijnbeleving etc. Dit is algemeen bekend en wordt ook door de reguliere gezondheidszorg breeduit onderschreven! (bron) Omdat de enorme lap tekst een letterlijke vertaling van een Facebookpagina betreft, heb ik hem verwijderd i.v.m. auteursrecht/content-uniciteit. Geïnteresseerden kunnen desgewenst op je naam klikken. Uitspraken doen over de eigenhandige genezing van kanker vind ik persoonlijk erg link; je weet immers niet wat het verloop zou zijn geweest zonder hennepolie. Misschien slechter, misschien gelijk, misschien beter… Ik vroeg overigens niet om links; ik gaf enkel aan dat het niet is toegestaan om hier links te plaatsen naar websites die pretenderen kanker te kunnen genezen met behulp van olie, maar dat het iedereen vrij staat om desgewenst een inhoudelijke (wetenschappelijke) bron te plaatsen. Heel veel sterkte in ieder geval met je moeder! Uit ervaring weet ik dat je iedere strohalm aangrijpt om de situatie ook maar enigszins draaglijk te maken. Voorop staat dat je moet doen waar je moeder zich goed bij voelt en waar ze kracht aan ontleent. Nogmaals sterkte toegewenst. Groeten, Paul

  47. Alleen maar even om je opmerking dat Cannabis (olie) als middel tegen kanker alleen nog maar op muizen getest zou zijn: ben je compleet achterlijk? Er zijn al honderden klinische onderzoeken op mensen geweest die stuk voor stuk bewijzen dat THC en CBD kankercellen aanzetten tot apoptose. Tumoren en uitzaaiingen verdwijnen/krimpen. De reden dat er niets tot weinig mee gedaan wordt is omdat de farmaceutische industrie geen geld kan verdienen aan mensen die niet ziek worden of snel genezen. Plain simple as that. Ik pluk deze beweringen niet zomaar uit de lucht. Kijk maar op Wietoliewerkt.com of op Facebook alwaar mijn claims allemaal ondersteund worden door vele artsen, mensen die genezen zijn, mensen die AAN het genezen zijn en wetenschappers die het onderzocht hebben.

    • Alleen maar even om je vraag te beantwoorden: nee, ik ben niet compleet achterlijk. Ja, het effect van cannabis op bepaalde bijverschijnselen van kanker is in vivo getest, waarbij je moet denken aan misselijkheid, verminderde eetlust en braken (eveneens ten gevolge van chemotherapie). De werking van cannabinoïden ter behandeling van kanker is daarentegen niet op noemenswaardige schaal getest in mensen. Er is één klein onderzoekje bekend waarin de cannabinoïde delta-9-THC intratumoraal (dus ín de tumor) werd geïnjecteerd van patiënten met een glioblastoma multiforme (GBM) hersentumor, maar deze verkennende studie is geenszins concluderend. (bron + bron) Mijn moeder overleed enkele jaren geleden aan kanker en ik heb me maandenlang in talloze studies naar kankerremedies verdiept, dus met die complottheorieën van je ben ik bekend. Het is volkomen begrijpelijk dat je hier je website wilt promoten, maar doe alsjeblieft niet zo schijnheilig. Op je website stimuleer je je bezoekers contact op te nemen indien zij een bepaalde vorm van wietolie willen hebben: “…zoek je olie in een bepaalde vorm? Stuur ons dan een e-mail en we zullen er zeker naar kijken!”. Wel slim/sluw, want dit doe je zonder de olie expliciet te koop aan te bieden… Maar mij maak je niet wijs dat je deze olie gratis weggeeft, dus als je het dan toch hebt over geld verdienen… Mocht je specifieke inhoudelijke bronnen hebben, laat ze dan gerust achter; de drie links naar je webpagina’s heb ik echter verwijderd vanwege hun dubieuze en commerciële strekking.

  48. Ik doe iedere dag een eetlepel hennepzaad door de yoghurt; onwijs lekker, gezond en voedzaam!

    • barry breikers

      Ik heb gehoord dat je van hennepzaad beter slaapt! Graag reactie als je hier meer over weet…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.