Een ‘zwemmersoor’ betreft een vorm van gehoorgangontsteking. Deze ontsteking van het buitenoor ontstaat in veruit de meeste gevallen doordat er water achterblijft in de uitwendige gehoorgang. Een zwemmersoor wordt met name veroorzaakt door:

 • Zwemmen in chloorbaden
 • Veelvuldig douchen & baden (i.v.m. stoom & zweet)
 • Langdurig sauna-bezoek
 • Duiken & onderwater zwemmen
 • Diepzeeduiken & snorkelen
 • Gehoorgangen afsluiten (oordopjes e.a.)

Warm water en stoom maken de gehoorgang week, zacht & vochtig. Zodoende wordt een gunstig klimaat geschapen voor bacteriën en schimmels. Deze ziekteverwekkende micro-organismen veroorzaken de klachten en symptomen die zo kenmerkend zijn voor een gehoorgangontsteking…

Zwemmersoor – Symptomen & klachten

Zwemmersoren gaan gepaard met verscheidene symptomen en klachten. De bekendste symptomen van een zwemmersoor zijn als volgt:

 • Hevig jeukende gehoorgang
 • Milde tot matige pijn vanuit de gehoorgang
 • Vochtige & schilferige oor-ingang
 • Wondjes & korstjes in de gehoorgang
 • Vernauwing & roodheid van de oor-ingang

Als de gehoorgang hevig geïnfecteerd is door bacteriën, dan kan er zelfs wondvocht, etter en bloed uit de gehoorgang lopen.

Zwemmersoor voorkomen

Je kunt een zwemmersoor voorkomen door je hoofd schuin te houden na het zwemmen of baden. Hel je hoofd 30 seconden naar links en 30 seconden naar rechts. Zodoende kan water dat in je gehoorgangen achterblijft, uit je oren lopen.

De oorschelp droog maken met een tissue of wattenstaafje kan ook helpen om een zwemmersoor te voorkomen. Breng echter nooit voorwerpen tot in de gehoorgang. Zorg ervoor dat je het dunste deel van het watje (aan het uiteinde van het staafje) te allen tijde kunt blijven zijn. Je kunt de gehoorgang overigens ook drogen met behulp van een lauwe en zacht blazende föhn.

Behandelen & genezen zwemmersoor

Om een zwemmersoor vast te stellen, dan wel uit te sluiten, wordt een monster afgenomen en op kweek gezet. Aan de hand van de kweek zal worden bepaald of er ziekteverwekkers in de gehoorgang aanwezig zijn, en zo ja, om welke micro-organismen het gaat.

Is er sprake van een bacteriële, virale of fungale infectie? Dan zal er een oortampon in de gehoorgang worden gebracht om het zwemmersoor te genezen. De oortampon wordt – afhankelijk van de exacte ziekteverwekker(s) –  geïmpregneerd met alcohol, antibiotica, corticosteroïden, azijnzuur en/of aluminiumacetotartraat. Zodra de gehoorgang is geslonken, kan het zwemmersoor worden nabehandeld met oordruppels.

Zwemmersjeuk & zwemmerseczeem

Er zijn meer “zwemmersklachten” dan zwemmersoren, waaronder zwemmersjeuk en zwemmerseczeem. Deze klachten staan echter op geen enkele wijze in relatie tot elkaar. Het enige verband tussen een ‘zwemmersoor’, ‘zwemmerseczeem’ en ‘zwemmersjeuk’, is dat ieder van deze aandoeningen veelal ontstaat tijdens of na het zwemmen.

Tot slot

Een zwemmersoor ontstaan dus als je gehoorgang langdurig nat, vochtig of klam blijft en/of niet goed kan luchten door vernauwing of afsluiting. Houd je oren daarom droog, open en schoon als je zwemmersoren wilt voorkomen, maar frunnik er vooral niet in.

Heb jij ervaring met zwemmersoren? Wat heb jij gedaan ter behandeling van je zwemmersoor? Laat hieronder jouw verhaal & advies achter.

5 Reacties

 1. Een lastig iets bij een zwemmersoor is dat dit aan de ene kant veroorzaakt kan worden doordat er oorsmeer (een prop) in je gehoorgang blijft zitten en an de andere kant dat als je die prop probeert weg te krijgen (met douchekop) maar dat lukt niet dan heb je al snel een zwemmersoor doordat de prop een beetje nat blijft. Mijn advies is het volgende: als je een prop hebt en je krijgt hem niet weg met douchen, dan METEEN een afspraak maken met de doktersassistente om hem weg te laten spuiten. Dit bezoekje moet je voorbereiden door olie in het oor te druppelen.

 2. Ik ben als zweminstructrice gemiddeld 25 uur per week in het water te vinden. Sinds kort oordopjes op maat laten aanmeten. Tijdens de les bij het duiken rugcrawl en rugslag gaan even m’n doppen in. Het is wat lastig om steeds in en uit te doen. Maar ben nu 3 weken verder en nog steeds geen zwemmersoor. ????

 3. Ik geef zwemles en wordt dus geen van me oren. Een paar keer per jaar een zwemmersoor, mega pijn en geen doorgang in het oor. KNO arts weet het niet meer, dermatoloog weet niet meer wat te doen. En ik wordt gek van de oorjeuk en oorpijn.

 4. Na een week vakantie in Thailand heeft mijn zoon een zwemmersoor opgelopen. Pijnlijk! Kwam ook veel vocht en pus uit. Na bezoek van KNO-arts heeft hij de volgende medicijnen gekregen… Ciprofloxacin 500mg (tablet 2 x daags), Idarac 200mg (tablet 3 x daags) en om de 4 uur 3 oordruppels. Arts heeft ook een kleine tampon geplaatst in het oor; de volgende dag is deze verwijderd. De gehooringang was hierdoor iets ruimer geworden. Na 48 uur een duidelijke verbetering.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.