Olijfolie staat inmiddels bekend als de leverancier van gezonde vetzuren. Hoewel er veel meer gezonde vetten zijn dan olijfolie, is olijfolie inderdaad heilzaam vanwege de enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Over de voordelen van olijfolie is vrijwel iedereen het eens, maar veel mensen vragen zich desalniettemin af of ook olijven gezond zijn. Hieronder vind je 10 redenen waarom olijven – net als olijfolie – gezond zijn…

1. Gezonder hart

In landen waar veel olijven worden gegeten, heeft men over het algemeen een gezonder hart. Dit komt door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijven.

2. Minder aderverkalking

Olijven zijn vrij van cholesterol. Het hoge oliezuurgehalte in olijven houdt de cholesterolniveaus zelfs in balans. Zodoende wordt de kans op aderverkalking verkleind.

3. Minder triglyceriden

Olijven verlagen de concentratie triglyceriden in je bloed. Hierdoor wordt het bloedvatenstelsel minder zwaar belast.

4. Verjongingskuur

Olijven bevatten veel belangrijke antioxidanten, waaronder vitamine E. Antioxidanten vertragen het verouderingsproces en houden je lichaam zodoende jong.

5. Bloeddrukverlagend

Olijven gaan een verhoogde bloeddruk tegen. Ze verkleinen zodoende de kans op een hart- of herseninfarct.

6. Vitamines

Naast vitamine E, bevatten olijven ook vitamine D, vitamine B1 en B2. Sommige van deze vitamines zijn relatief zeldzaam en erg belangrijk voor je algehele lichamelijke gezondheid.

7. Mineralen & spoorelementen

Olijven bevatten natrium, kalium, calcium en ijzer. Deze mineralen en spoorelementen zijn erg heilzaam voor het menselijk lichaam.

8. Organen

De olijfolie in olijven helpt je maag, lever en gal te beschermen en beter te functioneren. Dit verkleint de kans op ziekten en aandoeningen zoals verstoppingen, diabetes mellitus en galstenen.

9. Botten & gewrichten

Olijven houden de botten en gewrichten gezond. Zo verkleinen olijven de kans op reumatische artritis en osteoporose.

10. Pijnstiller

Olijven zouden een pijnstillende werking hebben. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat olijven net zo effectief zijn als paracetamol.

Ben jij olijvenliefhebber of krijg je al de kriebels als je aan olijven denkt? Laat hieronder een reactie achter!

72 Reacties

  1. Karel Appelflap Reageer

    Ik vond olijven vroeger verschrikkelijk, haalde ze ook altijd van de pizza af als ze er op zaten. Toen had ik jaren later eens zin om Italiaans te koken en daar horen toch wel olijven bij, en onder het koken stak ik er af en toe in mijn mond om echt aan die smaak te wennen en nu vind ik ze heerlijk, door mijn eten of zo uit het knuistje. :)

  2. Olijven koop je in vele, vele soorten bij Turkse winkels. Daar is veel meer keus en zeer grote verpakkingen tegen betaalbare prijzen. Het is sowieso cool om er even doorheen te lopen. Een Turks brood meenemen of heerlijk kipgehakt. Vele kruiden ook, ook weer grote verpakkingen meestal. De Nederlandse merken vragen de hoofdprijs voor een super klein potje. Mogen ze houden van mij.

  3. Tja, lekker zijn olijven niet. Maar door de sla is het misschien te doen… Toch maar eens gaan kopen dan. Maakt het nog uit welk merk je koopt?

    • Ja, dat maakt zeker uit. Niet iedere olijf is hetzelfde (qua rijping, verwerking, et cetera). Zie ook de eerdere reacties…

  4. Ik vind olijven erg lekker. Maar vraag me wel af hoeveel calorieën zitten er in? En kun je ze onbeperkt eten.

    • Nee, in principe is er niks dat je onbeperkt moet willen eten. Op een gegeven moment worden de potentiële voordelen tenietgedaan en brengt een voedingsmiddel alléén nog maar nadelen met zich mee. Zelfs water kun je niet onbeperkt drinken: “de hoeveelheid maakt het gif”. Hoeveel calorieen een olijf voor zijn rekening neemt, is afhankelijk van het exacte eindproduct: de rijpheid van olijven en eventuele toevoegingen. Olijven leveren 115 tot 145 kilocalorieën per 100 gram product. Maar dan moeten ze niet uit een pot of blik vol olie (olijfolie / zonnebloemolie) komen… Want logischerwijs geldt: hoe meer olie er op een olijf achterblijft, des te meer calorieën je binnenkrijgt (ongeveer 8 tot 9 kilocalorieën per gram olie)… Voor ‘naturel’ olijven geldt ongeveer 5 tot 6 kilocalorieën per olijf; ervan uitgaande dat de gemiddelde olijf circa 4 gram weegt…

  5. Wat weer een dooddoener al die ontkrachtingen. We kunnen tegenwoordig niks meer eten zonder dat er wel wat op aan te merken is.

  6. Ik bedoel dan uiteraard de verse olijven die in de plastic bajes worden verkocht (wij denken dat ze te zout zijn…).

    • AH verkoopt (afhankelijk van filiaal) tot 21 verschillende soorten verse olijven met ieder hun eigen voedingswaarden en nutritionele eigenschappen. Toegevoegd zout beïnvloedt de nutritieve voordelen en nadelen van olijven absoluut, maar het totaalplaatje bepaalt of olijven onder aan de streep gezondheidsbevorderend of gezondheidsondermijnend van aard zijn.

    • Ik lustte ze eerst niet nu vind ik olijven heerlijk vooral de groene

  7. Olijven zijn inderdaad gezond, maar niet die mooie glimmende groenen en zwarte. Die zijn bewerkt met bijtende soda (dat gebruik je ook om de gootsteen te ontstoppen) om het proces waardoor olijven eetbaar worden enorm te versnellen. Het natuurlijke proces heeft namelijk 8 tot maanden nodig. En dat proef je niet alleen, maar deze ook veel gezonder dan die met bijtende soda bewerkte olijven. Er zijn Nederlandse website waar je olijven die op een natuurlijke manier geproduceerd zijn kunt kopen. Kijk en huiver…

    • Onrijpe olijven bevatten van nature een aanzienlijke hoeveelheid oleuropeïne: een anti-oxidatieve fenolverbinding en glucoside. Dit stofje geeft onvoldoende gerijpte olijven een zéér bittere smaak, waardoor verse olijven niet zomaar vanaf de olijfboom kunnen worden gegeten. Van oudsher worden olijven geloogd in een zoutbad, bestaande uit natriumchloride c.q. keukenzout en water. Dit loogproces in een klassiek loogbad neemt met gemak een half jaartje in beslag, dus dat maakt het productieproces van ‘natuurlijke’ olijven erg tijdsintensief en de kostprijs van kwalitatief hoogstaande olijven erg hoog. Om ook betaalbare –dus niet al te kostbare– olijven op de markt te kunnen brengen, hebben veel olijfproducenten het loogproces versneld door agressievere zouten te gebruiken dan natriumchloride. Het bekendste loogzout dat voor de ‘moderne’ olijfproductie wordt gebruikt, is ‘kaligene’ natronloog: een waterige oplossing van natriumhydroxide (NaOH). Het staat ook wel bekend als bijtende soda of ‘caustic soda’ en wordt als geconcentreerde verbinding als gootsteenontstopper gebruikt. Deze oplossing is inderdaad zéér basisch c.q. alkalisch en corrosief! Let wel: de hoeveelheid maakt het gif. Het gaat er –in toxicologisch opzicht– uiteindelijk om hoeveel van de soda in de olijven achterblijft. En natuurlijk tast soda de vetzuren en aminozuren in olijven aan, dat staat voorop… Maar er is een verblijf van 6 tot 8 uur in bewegende baden nodig om alleen al de bitter-makende stoffen in olijven af te breken, zonder dat de olijf (zichtbaar) wordt aangetast. De invloed op de in olijven aanwezige aminozuren en vetzuren is dan ook minimaal. Let wel: ik ben ABSOLUUT geen fan van chemisch-synthetische voedingsadditieven en processtoffen, maar het is héél lastig om erachter te komen welke olijven ECHT volledig natuurlijk (en dus niet geloogd en/of geoxideerd) zijn. Bovendien wordt de (extreem verdunde) natriumhydroxide-oplossing naderhand weggespoeld, net zoals je gootsteenontstopper kunt wegspoelen. Natriumhydroxide is immers zeer goed in water oplosbaar. Overigens wordt natriumhydroxide binnen de voedingsmiddelenindustrie zeer veelvuldig toegepast als zuurteregelaar onder E-nummer E524. Evenals in allerhande vaccins… Nogmaals: ik ben geen fan van dit soort anorganische voedingsadditieven (en juist wel van de sceptische houding van ‘Keuringsdienst van Waarde’), maar wil wél even benadrukken dat men soms (opzettelijk) een tikkeltje aan sensatietelevisie doet. :)

    • Wat bedoel je met “dé AH-olijven”? Bij Albert Heijn verkopen ze namelijk talloze soorten olijven, zowel vers als geconserveerd.

  8. Ik zag hierboven toevallig staan dat je olijven niet kunt gebruiken om je groentes te vervangen. Geld dit ook ten opzichte van fruit? Ik eet namelijk vrijwel geen fruit (op +/-10 olijven per dag na).

    • Als je verwijst naar mijn reactie op Peters bericht, dan geldt voor fruit inderdaad precies hetzelfde als voor groenten. Niets mis met olijven, maar olijven zijn geen deugdelijke vervanging voor fruit in zijn algemeenheid. De nutritieve / nutritionele samenstelling van fruit verschilt enorm per fruitsoort, dus variëren is een must. Iedere dag bananen eten, is overigens ook geen goed alternatief voor een gevarieerde fruitconsumptie…

    • Is het eten van 2 olijfpitten per dag schadelijk? Ik ben gek op olijven en koop deze altijd met pit, laatst las ik dat in de pot een vloeistof zit die bijzonder gezond zou zijn?

  9. Tot voor een paar jaar vond ik olijven ronduit smerig, ik weet al niet eens meer waarom. Sinds enkele maanden eet ik groene olijven in knoflooksaus, het is voor mij de ultieme snack! Ik heb moeite om voldoende groente te eten, hoop dat mijn olijvenconsumptie dat enigszins mag compenseren. Olijven zijn echt iets wat je moet leren eten!!! Peter

    • Beste Peter, Ik wil je optimisme niet bederven maar de vruchten die wij als olijven (al dan niet in knoflooksaus) kennen, zijn geen goed alternatief voor groente in z’n algemeenheid. 100 gram (naturel) olijven levert plusminus 11 gram vet, 4 gram voedingsvezels, 1 gram eiwit, 2 milligram vitamine E, 0,02 milligram vitamine B6, 2,25 gram natrium, 91 milligram kalium, 22 milligram magnesium, 61 milligram calcium, 17 milligram fosfor, 1,8 milligram ijzer, 1 microgram selenium, 0,23 milligram koper en 0,22 milligram zink. Hoewel met deze voedingswaarden niets mis is, zijn ze niet bepaald representatief voor doorsnee groenten. Sowieso is het ten aanzien van groenten vooral belangrijk om gevarieerd te eten, dus zo veel mogelijk verschillende groenten. Al met al niks mis met olijven, maar compensatie c.q. alternatief voor groente… niet echt. :) Groeten, Paul

  10. Ik ben zot op olijven ik eet er 10 per dag, maar ik heb teveel aan ijzer (ferritine) ik lees dat er ijzer in olijven zit eet ik er dan niet te veel van???

    • Beste Louis, 100 gram olijven levert ongeveer 16% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan ijzer. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer; er is dus altijd een kleine hoeveelheid ferritine in het bloed aanwezig, welke als maatstaf dient voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in lever en beenmerg. Let wel: ferritine is niet gelijk aan serumijzer. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld al jaren een aanzienlijk gebrek aan ferritine, maar heeft geen ijzertekort. Hoe dit komt, is ons (en alle artsen) overigens nog steeds en raadsel. Mijn punt is dat een verhoogd ferritine niet per definitie een ijzeroverschot betekent (al zit die kans er natuurlijk wel dik in). Daarnaast is het natuurlijk nog de vraag welke ijzerrijke voedingsmiddelen (naast olijven) je nog meer eet… Want hoewel je olijven de schuld zou kunnen geven van een ijzeroverschot / ferritine-overschot, is dit niet per se terecht. Tien olijven per dag kunnen immers niet op zichzelf zorgen voor een overschot aan ijzer, aangezien olijven ‘slechts’ 16% van de ADH leveren. Wellicht eerst eens je algehele dieet en suppletie onder de loep nemen. :) Groeten, Paul

  11. Ik eet wel dagelijks olijven omdat ik er verzot op ben ,wat ik wel doe is het combineren met tomaten en veel uien. Wat ook heerlijk is met kleine tomaatjes met veel knoflook het is alsof een engeltje over je tong… je weet wel. Grt. Nico

  12. IK BEN DOL OP OLIJVEN GROENE ZWARTE HET MAAKT ME NIET UIT VIND ZE ALLEMAAL HEERLIJK. ALLEEN IK WAS BANG DAT IK TE VEEL OLIJVEN PAKTE DUS AT IK 10 TOT 15 STUKS PER KEER 1 A 2 KEER PER WEEK. IK ZOU GRAAG WILLEN WETEN WAT DE GRENS IS WANT IK ZOU ZE ELKE DAG KUNNEN ETEN ALS SNOEPJES.

    • Beste Violeta, Olijven zijn gezond qua voedingswaarde en voedingsstofdichtheid, maar ‘hoe meer, hoe beter’ geldt voor geen enkel voedingsmiddel, ook niet voor olijven. Olijven op oliebasis zijn ook nog eens rijk aan calorieën, dus ze tikken qua caloriebehoefte al snel aan. Iedere dag 20 tot 30 olijven eten, lijkt me al met al extreem veel en eenzijdig. Ook al zitten er goede voedingsstoffen in olijven, je lichaam heeft er niet oneindig veel van nodig. Variatie is dan ook veel beter dan een eenzijdig ‘olijvendieet’. Een absoluut maximum bestaat logischerwijs niet, dat ligt maar net aan iemands individuele lichaam en dieet, maar persoonlijk zou ik de olijven-inname beperken tot 3x per week 10 stuks. Maar ieder zo zijn voorkeuren… Groeten, Paul

  13. Jeetje, zelfs ongekunstelde ‘natuurvoedingsmiddelen’ als olijven zijn tegenwoordig niet meer te vertrouwen… In Italië zijn 18 mensen gearresteerd omdat ze 85.000 kilo olijven hadden geverfd met (potentieel giftig) koperchlorofyl en kopersulfaat om ze een frisse groene kleur te geven en verser te doen lijken. De gearresteerde olijvenhandelaars worden verdacht van handel in schadelijke levensmiddelen en de productie van voedsel met verboden chemische toevoegingen. (bron) Alles leuk en wel, maar Joost mag weten hoe vaak dit in werkelijkheid gebeurt…

  14. Olijven moet je trouwens niet uit supermarkten kopen. Die zijn taai en smaken nergens naar. Olijven koop je op de markt bij Marokkaanse of Turkse kraampjes. Wellicht mag je altijd proeven natuurlijk.

    • Het onderlinge kwaliteitsverschil van ‘supermarktolijven’ is gigantisch! Hetzelfde geldt overigens voor de olijven die worden verkocht bij marktkraampjes en delicatessezaakjes. Het is in ieder geval echt niet zo dat alle olijven die bij supermarkten worden verkocht per definitie minder smaakvol zijn dan olijven van marktkoopmannen / marktkoopvrouwen. Het ligt er maar net aan waar de olijven vandaan komen en hoe ze zijn geteeld, geoogst en ingemaakt. Bij de doorsnee versafdeling van supermarkten worden tegenwoordig fantastische kwaliteitsproducten verkocht. Zelfs in sommige (langer houdbare) potten… Naast Turkse en Marokkaanse olijven zijn o.a. Griekse, Italiaanse, Franse en Spaanse olijven ook erg lekker. Bovendien valt over smaak niet te twisten… :P

  15. Wij zijn met het eten van olijven en olijfolie opgegroeid. Alle peuters starten met het eten van olijven Hebben zelf eigen olijven bomen in het buitenland. Er zijn verschillende soorten olijven. Bekende olijven zijn, zwarte, groene, lichtpaarse, donkerpaars, lang gerijpte zwarte olijven. Alle olijven zijn lekker, hangt ook van bij welke soort maaltijd je bepaalde soort olijven serveert. En ja kan natuurlijk altijd als tussendoortje erin. Heerlijk zijn ze!!!

  16. Ik eet graag de groene olijven van de Albert Heijn, vooral die met knoflookteentjes erin en witte kaas. Denk dat deze ook gezond zijn, op de witte kaas na.

  17. Een paar jaar terug, wou ik olijven gewoon niet eten, ondertussen weet ik beter en eet dagelijks groene olijven, als tussendoortje, lekker…

  18. Liseanne dagniaux Reageer

    Ik was benieuwd of olijven ertoe bijdragen als je je cholesterol wilt verlagen. Ik eet 6 of 8 olijven per dag en ik weet niet of dat voldoende is. Ik slik geen medicijnen en wil het cholesterol toch verlagen met o.a. olijven. Groetjes, Liseanne

  19. Als kind vond ik olijven ook altijd walgelijk, maar toen ik een Italiaanse man trouwde, spoorde hij mij aan om iedere dag 1 a 2 olijven te eten, en nu kan ik er niet van afblijven, vooral de zwarte olijven, want die waren minder zout vond ik. En nu ik dit lees, ga ik ze zeker meer gebruiken, allang niet gegeten (schande hè?). Oké, later!

  20. Wij eten dagelijks olijven, we halen 1x per maand een grote emmer bij de Italiaanse delicatessenwinkel i.v.m. de kwaliteit en smaak. Standaard een kom met olijven bij de avondmaaltijd en later op de avond bij extra trek. Zeer gezond!

  21. Groene en zwarte olijven gemengd met strooikaas (Parmesan & Romana mengsel) zijn als snack erg lekker. Wat knoflook erbij maakt het helemaal een delicatesse. Wel minder gezond denk ik door de kaas…

  22. Ik ben ook gek op olijven! Mijn moeder had wel een keer zwarte olijven van de Aldi in Duitsland gekocht en ze smaakten echt heel vies. Op het potje stond dat de olijven van Spanje kwamen; ze smaakten niet zout, maar ook niet zoet… gewoon vies. Maar ik ben dus wel gek op groene olijven! :D

    • Wat bedoel je met zoete olijven? Indien olijven gezoet worden met suiker is er natuurlijk niks mis met de olijven an sich, maar wel met de suiker. Een kwestie van de ingrediëntenlijst raadplegen…

  23. Olijven zijn heerlijk. De groene vind ik lekkerder dan de zwarte. Zwart lust ik ook, maar dan liefst uit Griekenland. En met pit! Want die zonder pit, daar zit gene smaak aan…

    • Dirk vd zee

      En eet de olijfpit ook op. Deze verteert in je buik en schijnt erg gezond te zijn volgens Griekse vrienden.

    • Olijfpitten blijven nagenoeg onaangeraakt door de menselijke spijsvertering en deze verteert dan ook absoluut niet in je maag of darmen. De maagsappen van een mens hebben al moeite met lijnzaadjes en hebben dan ook niet of nauwelijks invloed op een keiharde olijfpit (bestaande uit de gecrosslinkte structuurbiomassa lignine). Misschien bedoelde men dat de humane spijsvertering enorm zijn best gaat doen om olijfpitten te verteren, waardoor de maagperistaltiek en de darmperistaltiek worden gestimuleerd? Erg gezond zou ik dit echter niet willen noemen; het zorgt er hoofdzakelijk voor dat de voedselbrij sneller door het spijsverteringskanaal wordt gestuwd, waardoor je lichaam minder tijd krijgt voor enzymatische afbraakprocessen en er dus minder essentiële voedingsstoffen uit je voeding worden verkregen.

  24. Terwijl ik dit lees zit ik met mijn pot olijven op de bank tv te kijken. Good life!

  25. Is het niet ook een soort probiotica? … Verder ben ik aan zwarte olijven verslaafd. Haal ze het liefste vers op de markt.

  26. Ik had nooit olijven, ik dacht altijd, bah, die dingen smaken nergens naar. Maar nu kan ik er niet van afblijven, zo lekker zijn ze. Ik eet ze nu al 3 maanden.

  27. Ik eet dagelijks groene olijven met knoflook, en dan is het erg lekker om er halfgedroogde tomaatjes in olijfolie bij te eten. Ik ben blij dat er meer mensen zijn die deze verslaving hebben. Dacht dat ik niet helemaal lekker was…

  28. Ik vind olijven ook erg lekker maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het eten van olijven zo gezond is. Als je olijven met mate eet, dan kan dat goed zijn, maar ik lees dat er sommigen wel heel veel olijven eten. Dat kan nooit gezond zijn. Vooral als je de supermarktolijven in olie neemt. Er zit maar liefst minstens 3% zout in een bakje olijven. En iedereen weet dat overmaat van zout heel ongezond is. Dus om nou te zeggen dat olijven eten gezond is. Maak dan wel duidelijk op welke manier er nog sprake van gezond eten is. Dat vertelt het verhaal niet.

  29. Ik was op zoek of olijven gezond zijn, aangezien ik de groene variant erg lekker vind. Nu ik dit heb gelezen, en zelf migraine-patiënt ben, word ik van wat ik nu gelezen heb heel erg blij. Zeker omdat het ook een paracetamol-effect heb. Nu ga ik er extra van genieten bij het eten van die heerlijke olijven. ;) En wie weet helpt het tegen de migraine (wat ik heel erg hoop natuurlijk).

    • Tegen migraine helpt Cranio-Sacraal Therapie het beste. Zie mijn website Energise.be. Succes!

  30. Ik ben met olijven in de hand geboren. ;) Al die 10 dingen zijn waar. Heb tot nu toe nooit hoofdpijn gehad of een paracetamol aangeraakt. Succes met het eten van olijven!

  31. Theo van den Boom Reageer

    Sins een jaar eet ik per dag ongeveer tien olijven, liefst groene met kruiden en knoflook. Ik heb ze altijd lekker gevonden. Maar nu ik gelezen heb hoe gezond ze zijn, blijven er tien tot twaalf stuks per dag op mijn recept, Ik vind ze heerlijk.

  32. ik ben echt blij te horen dat olijven zo goed zijn voor onze gezondheid. Ik heb een cholesterolvrij dieet en ik vind ze lekker als snack tussendoor!

  33. Ik ben 63 jaar en sinds kort fan van olijven, heerlijk! Heb ze altijd wel gegeten, bijvoorbeeld als ze op de pizza zaten. Dan at ik de helft op, zo van nu heb ik m’n best gedaan… Maar nu haal ik ze opzettelijk in huis en kijk zelfs een beetje scheef als m’n man mee snoept. De groene vind ik het lekkerst, met van die verse groene kruiden erop… en vooral bij de Turk vandaan, die zijn zo lekker zout (alhoewel, ik denk dat dat minder gezond is). Door een gesprek gisteren over het gezonde aspect van olijven was ik op internet aan het zoeken. Ik ben een maatje meer, maar ben zo blij dat ik olijven met gerust hart mag blijven eten. Mijn dag is weer goed!

    • joke vd kuilen

      Ik heb hetzelfde als jij Jane. En ik ben sinds kort dus ook gek op olijven. Toen ik eenmaal die van de Turk geproefd had met knoflook en kruiden was het van wauw, wat is dat lekker. En voor die tijd proefde ik alleen een paar olijfjes als ze toevallig op de pizza zaten, en dan vond ik ’t van mezelf ook nog knap dat ik ze opat. Nu leg ik ze er zelf op! :P

  34. Renate Verleur Reageer

    Sinds half november vorig jaar eet ik iedere dag (veel) groene knoflook olijven met rode paprika, peterselie en walnoten! Met een bak van een pond doe ik drie dagen en dan houd ik mij nog in! Maar verleden week dacht ik opeens: is dit wel gezond wat ik doe? Dat ga ik even googelen… Nu vond ik de eerste 9 redenen al geweldig, maar toen ik de 10de las werd ik heeeel blij, want het allerbeste is dat ik sinds een week of 3 veel minder pijn heb in mijn gewrichten! Ik heb poly-artrose + ontstekingen in bijna al m’n gewrichten. Vooral m’n polsen zijn zeer pijnlijk en wat schetst m’n verbazing… ik kan sinds 2 weken mijn draaikiepramen weer opendoen! Als je googelt op ontstekingsremmende stoffen in olijven kun je er alles over lezen! Ik blijf natuurlijk olijven eten (het is GEEN straf), maar om er echt achter te komen was ik van plan om volgende maand te stoppen… Om te kijken of ik dan weer pijn krijg! Groetjes, Renate

  35. Als ik eenmaal olijven in huis heb en er aan begin moet het ook eigenlijk op. Kan er dan niet vanaf blijven. Wist niet dat het ook goed voor spieren was en aangezien ik daar wel last van heb is het dus alleen maar goed om ze te snoepen. Gebruik ook veel olijfolie in m’n eten, dus dat werkt dan denk ik ook wel mee. Vond het heel erg leuk om te lezen waar olijven allemaal goed voor zijn. En als was het nergens goed voor, dan blijf ik ze toch eten, want vind het lekkerder dan ander snoeperij.

  36. Als olijven doen wat hierboven vermeld staat, eet ik vanaf nu iedere dag een handje olijven! Wie weet kan de medicatie tegen osteoporose en reumatoïde artritis dan wel naar beneden. Ik ga het zeker proberen.

  37. Ik eet bijna dagelijks olijven bij het ontbijt. Vaak eet ik dan tussen de 10 en 20 olijven per keer, maar gisteren heb ik het te bont gemaakt: namelijk 77 olijven! Olijven vind het allerlekkerst als ik zwarte en groene meng met (niet gemalen) komijn, rode pepervlokken, granaatappelsiroop (speciaal voor gerechten) en olijfolie eroverheen. Heerlijk!

  38. Ik was al fan van olijven (die grote groene vooral), maar na het lezen van dezr 10 redenen ga ik er een verslaving van maken. Vooral nr. 10 is erg grappig. Hoeveel olijven je dan ook moet eten om een goed effect te verkrijgen, laat ik maar even voor wat het is… Maar het is een wonderlijke lijst van gezondheidsmanifestaties met voor mij veel “Oooh, Aaah” en “Ahaaa” belevingen. Heerlijk leesvoer.

    • Hoi Charles, Bedankt voor je leuke reactie! Waarschijnlijk dien je inderdaad meerdere schaaltjes leeg te eten om het effect van een paracetamolletje te evenaren. :P En dan moet je natuurlijk weer oppassen voor de calorieën, vooral als ze zijn ondergedompeld in olijfolie. Groeten, Paul

  39. Zijn olijven in van die bakjes met knoflook en pesto erin nog wel gezond? Vind ze persoonlijk heeerlijk met dit zomerse weer!

    • Beste Sarah, Dat verschilt heel erg per merk en soort. Het beste is om de ingrediëntenlijst te controleren op synthetische hulpstoffen (E-nummers), toegevoegde suikers en transvetten. Ik weet dat er zowel gezonde als ongezonde olijfproducten bestaan die op de “versafdeling” van supermarkten worden verkocht. Groeten, Paul.

  40. Gan Amora P.D. Siregar Reageer

    Ik vind het lekker om olijven en olijfolie op mijn brood te doen, dus geen boter op smeren. Het is reeds merkbaar bij mij. Mijn huid is overal beter en gladder geworden en ik voel me ook sterker. Ook eet ik minder; veel eten is ongezond. Genoeg eten is wel gezond. Ik ben gezond slank en niet graatmager. Groet, Pascal Siregar

    • Hoi Gan Amora. Graag wilde ik je niet onthouden dat ook ik wat anders op mijn brood smeer dan de bewerkte boter uit de supermarkt. Ik gebruik kokosnootolie extra virgine en als het heel warm is kun je het bijna gieten, dus extra vloeibaar… Maar ook voor de keuken is het een (h)eerlijk product. Tevens heb ik kokosnoten die ik in stukjes in de vriezer heb liggen zodat ik altijd een gezonde snack in huis heb. En je kunt het ook aan je bezoek presenteren! Overigens ben ik wat je noemt een grootverbruikster met eten, maar uiteraard wel GEZOND als prioriteit nr.1.

  41. Wij gebruiken in de keuken altijd olijfolie en heb ik ook olijven leren eten, de zwarte vind ik het lekkerst. Alleen moest wel mijn galblaas eruit omdat deze chronisch ontstoken was en ik een aardige galsteen had… Anyway, ik vind olijven heerlijk en olijfolie ook, in de salade om te bakken en braden etc.

  42. Ik heb de laatste tijd ook iets met olijven, vond het voorheen super vies.
    Groene olijven zijn het lekkerste vanwege de zoutige smaak maar ja zwarte olijven kan ermee door.

  43. ben sinds een poosje niet meer van de olijven af te slaan in positieve zin,eet ze nu bij elke maaltijd en zelfs de Turkse winkel waar ik meer dan vaste klant ben zeiden dat ik lijk op een halve buitenlandse vanwege mijn eetstijl,in mijn volkstuin heb ik door de regel ook steevast knoflook gepland dat is er dit jaar bij ingeschoten. Maar olijven het is even wennen als er een pit in zit maar voor de rest vind ik ze persoonlijk NIET TE VERSMADEN en OVERHEERLIJK!!

    • Olijven zijn zout omdat ze na de oogst in een vat of ton met zout water worden gelegd om de bittere smaak eruit te krijgen. ;)

    • Biccai Silvana

      Olijven moeten gespoeld worden of beter even in koud water laten weken, dan gaan ze nog beter smaken!

  44. ronald hoornaert Reageer

    ik vind het eten van olijven vooral de groene en die 10redenen vind ik ook zeer goed

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.