Zwangerschapskalender: zwanger van week tot week…

Family & Friends · Door Ilse

zwangerschapskalender weekoverzicht

Op Gezondr vind je over iedere week van de zwangerschap een artikel met uitgebreide informatie… Van 1 week in verwachting tot 42 weken zwanger. Onderstaande zwangerschapskalender vormt een handig overzicht met de belangrijkste aspecten van iedere week en links naar alle 42 artikelen…

Zwangerschapskalender

Hierbij het overzicht met links naar iedere week van de zwangerschap:

1 week in verwachting

In de eerste week van je zwangerschap ben je eigenlijk nog helemaal niet zwanger. Week 1 begint namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie.

2e week van je zwangerschap

Als je officieel twee weken in verwachting bent, dan is er nog geen sprake van bevruchting. In week 2 van je zwangerschap vindt al wel de eisprong oftewel ovulatie plaats.

Week 3

Pas als je 3 weken in verwachting bent, vindt de daadwerkelijke bevruchting plaats. Bevruchting houdt in dat de vrouwelijke eicel en mannelijke zaadcel samensmelten tot een “zygote”.

Zwangerschap week 4

Als je 4 weken in verwachting bent, dan gaat je lichaam enorm hard aan het werk. Wat begon als een minuscuul klompje cellen, is uitgegroeid tot een organisme van vele duizenden cellen.

5e week in verwachting

Week 5  van de zwangerschapskalender is een cruciale week. Als je 5 weken in verwachting bent, dan wordt er namelijk een begin gemaakt met de vorming van het hart en het centrale zenuwstelsel van je toekomstige baby.

6 weken zwanger

In week 6 van de zwangerschap is je baby-to-be plusminus een halve centimeter lang. De vrucht wordt embryo genoemd. Er is volop groei gaande, onder meer van hoofdje & oogjes.

7 weken in verwachting

Je kindje begint de vorm van een mensje te krijgen. De ledemaatjes zijn als zodanig herkenbaar. En de spiertjes zijn dusdanig sterk dat het embryo op eigen kracht kan bewegen!

8e week van je zwangerschap

In week 8 ontstaan bij een jongetje testikels en bij een meisje eierstokken. Het geslacht wordt dus zichtbaar! Aan het eind van week 8 is de ongeboren baby al bijna 2 centimeter.

Week 9

Als je 9 weken in verwachting bent, wordt je ongeboren kindje geen embryo meer genoemd, maar foetus. Je kindje is in week 9 tussen de 2 en 3 centimeter lang.

Zwangerschap week 10

In week 10 is je ongeboren baby tussen de 3 en 4 centimeter lang. Het hoofdje is naar verhouding nog erg groot, maar je baby is al een echt mini-mensje geworden.

11e week in verwachting

In week 11 is je baby ongeveer 5,5 centimeter lang en weegt hij/zij plusminus 7 à 8 gram. Deze week groeit je kindje net zoveel als de afgelopen 11 weken samen!

12 weken zwanger

Als je 12 weken in verwachting bent, is je kindje ongeveer 6 centimeter lang. De oogjes staan nu bijna in het midden van het gezichtje en ook de oren hebben de juiste positie ingenomen.

13 weken in verwachting

Je baby maakt momenteel een supersnelle groeispurt door! De orgaantjes verplaatsen zich van de navelstreng naar het buikje van je kindje.

Alweer 14 weken zwanger

Je baarmoeder is zo groot als een grapefruit en goed zichtbaar als je op je rug ligt. Je kindje kan zijn/haar armpjes en beentjes steeds efficiënter bewegen en wordt met de dag actiever.

15e week van je zwangerschap

In week 15 is je ongeboren kindje plusminus 11 centimeter lang en hij/zij weegt zo’n 70 tot 100 gram. Het hoofdje is zo groot als een knikker en de handjes zo groot als erwtjes.

Week 16

Als je 16 weken in verwachting bent, kun je je baby al voelen bewegen. De bewegingen zijn voor veel zwangere vrouwen echter nog niet (duidelijk) merkbaar.

Zwangerschap week 17

De kans is groot dat je al speciale zwangerschapskleding nodig hebt om je buik te ondersteunen. Je ongeboren kindje weegt in week 17  van de zwangerschapskalender al meer dan de placenta.

18e week in verwachting

Als je 18 weken in verwachting bent, dan heb je je baby waarschijnlijk al voelen bewegen.. Als dit niet je eerste zwangerschap is, valt je buikje wellicht al op voor buitenstaanders.

19 weken zwanger

Je baby drinkt inmiddels behoorlijke hoeveelheden vruchtwater omwille van energie en voedingsstoffen. Je kindje wisselt diens donshaartjes in voor echt haar en krijgt heuse wenkbrauwtjes.

Alweer 20 weken zwanger

In week 20 ben je op de helft van je zwangerschap; gefeliciteerd! De 20-weken-echo geeft in veel gevallen aan of je in verwachting bent van een jongetje of meisje.

21 weken in verwachting

Als je 21 weken zwanger bent, dan is je baby vooral bezig met zwaarder worden. Je kindje is qua lengte al over de helft, maar zal tot de bevalling nog bijna 10 keer zo zwaar worden.

22e week van je zwangerschap

Als je 22 weken in verwachting bent, weegt je ongeboren kindje bijna een halve kilo. Zijn of haar lengte bedraagt tijdens de 22ste week van de zwangerschap om en nabij de 30 centimeter.

Week 23

Het gezichtje wordt steeds molliger. Lippen, oogleden, wenkbrauwen en tandjes worden met de dag gedetailleerder. Binnenkort zijn de lichaamsverhoudingen gelijk aan die van een pasgeboren baby.

Zwangerschap week 24

In week 24 is je ongeboren kindje 30 à 32 centimeter lang (de hoogte van een velletje A4-papier). De meeste organen kunnen in principe buiten de baarmoeder functioneren.

25e week in verwachting

Als je 25 weken in verwachting bent, weegt je baby ongeveer 700 tot 750 gram. Doordat je kindje massa ontwikkelt, zul je hem/haar steeds vaker en heftiger voelen bewegen.

26 weken zwanger

Vanaf week 26  van de zwangerschapskalender is je kindje levensvatbaar! De oogjes gaan open en je kindje kan heerlijk rondkijken. De hartslag van je kindje is gedaald naar plusminus 150 slagen per minuut.

Alweer 27 weken zwanger

Niet alleen je baby ontwikkelt zich snel, ook jijzelf zal de komende weken flink groeien. Dat is prima, want je lichaam maakt voornamelijk reserves aan voor je ongeboren kindje.

28 weken in verwachting

Je kindje weegt inmiddels bijna 1 kilo en dient zijn/haar beentjes op te trekken om nog in de baarmoeder te passen. Jijzelf komt ongeveer een halve kilo per week aan.

29e week van je zwangerschap

In veruit de meeste opzichten is je kindje compleet; alles is aanwezig en in proporties. De huid is strak dankzij onderhuids vetweefsel. Over 10 weken weegt je kindje drie keer zoveel als nu!

Week 30

De donshaartjes op het lichaampje van je kindje laten los en verdwijnen in het vruchtwater. Ze worden regelmatig opgedronken en trainen zodoende de spijsvertering.

Zwangerschap week 31

Je kindje heeft niet veel ruimte meer om zich te bewegen of te draaien. Vooral het immuunsysteem, de spijsvertering & de interne organen kunnen nog wel een ontwikkelingsspurt gebruiken.

32e week in verwachting

Je kindje heeft gewoonlijk een lengte bereikt van 40 tot 42 centimeter en hij/zij weegt ongeveer 1700 tot 1800 gram. Jijzelf voelt je waarschijnlijk steeds vaker moe en belabberd…

33 weken zwanger

Je baby is al behoorlijk sterk en maakt dagelijks zo’n 500 bewegingen. Hij/zij kan inmiddels uitstekend horen en reageert op geluiden van buitenaf.

Alweer 34 weken zwanger

Je kindje kan zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Zelfs de longen en de nieren redden het op eigen kracht! 99 procent van de baby’s die nu worden geboren, overleeft buiten de baarmoeder.

35 weken in verwachting

In week 35 van de zwangerschapskalender maakt je ongeboren baby een laatste groeispurt door. Je kindje is in principe klaar voor de geboorte. Alleen de hersentjes zijn nog volop in ontwikkeling.

36e week van je zwangerschap

Als je 36 weken in verwachting bent, dan weegt je kindje bijna 3 kilogram en is hij/zij ongeveer 45 centimeter lang. Aan het einde van deze week mag je officieel thuis bevallen!

Week 37

Hoewel de gemiddelde zwangerschap 40 weken duurt, wordt een bevalling tussen week 37 en week 42 van de zwangerschapskalender als “normaal” beschouwd. Week 37 kan dus zomaar de week zijn waarin je bevalt!

Zwangerschap week 38

Als je 38 weken in verwachting bent, kan je kindje zomaar genoeg hebben van je krappe baarmoeder en ter wereld komen. Je kindje weegt immers ongeveer 2,8 kilo en reikt bijna 50 centimeter.

39e week in verwachting

Als je 39 weken in verwachting bent, dan ben je uitsluitend bezig met aftellen. De zwangerschap is namelijk niet prettig meer vanwege de harde buiken, voorweeën, bandenpijn en krampen…

40 weken zwanger

Als je 40 weken in verwachting bent, dan bevind je je in de week van je uitgerekende datum. Dit betekent dat de kans enorm groot is dat je deze week zult bevallen.

Alweer 41 weken zwanger

De kans is vrij groot dat je nooit 41 weken in verwachting zult zijn. Veel baby’s komen namelijk al voor die tijd ter wereld. Je voelt je in deze week dan ook “over tijd”.

42 weken in verwachting

De kans dat je 42 weken in verwachting bent, is relatief klein. De meeste baby’s worden namelijk tussen week 39 en week 41 geboren. Desalniettemin is een 42e week goed mogelijk.

“Over tijd”

De risico’s bij een geboorte tussen week 37 en week 42 zijn minimaal. Je kindje is dan namelijk volgroeid en volledig levensvatbaar. Na week 40 voelt men zich doorgaans “over tijd” vanwege de verstreken uitrekendatum. Je bent echter pas vanaf week 42 officieel overdragen.

Als je zelfs in week 42  van de zwangerschapskalender niet bevalt, zal je baby kunstmatig worden gehaald d.m.v. inleiding. Inleiding wordt uitsluitend overwogen als de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger is dan binnen de baarmoeder. Dit kan overigens ook al voor week 43 het geval zijn.

Klik op de ‘Lees meer’-link voor uitgebreide tips voor iedere afzonderlijke week. Laat voor vragen of opmerkingen over deze zwangerschapskalender hieronder een reactie achter!

6 comments


  • Nilah

    1 december 2020

    De eerste 3 maanden van je zwangerschap zit je in het eerste trimester. In dit trimester kan je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes door een veranderde hormoonhuishouding. Je hebt in deze fase nog niet echt een zwangerschapsbuik, maar kan je wel al flink zwanger voelen. Lees alles over het eerste trimester.

  • isabel

    10 september 2014

    Echt het is toppy!

  • leuk voor je

    3 februari 2014

    Leuk voor je!

  • Lydia v. Dijk

    4 juli 2013

    Ik ben vandaag in week 22 aanbeland. :D

    • Lisa

      10 april 2018

      Op school waar ik werk ziet iedereen nu ook dat ik zwanger ben en zijn ze heel blij voor me. Ben ik zo blij mee. :)

  • Esmeralda

    1 juli 2013

    Super handig overzicht! Ik zit momenteel in week 18 en ben al super trots!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.