Kippenei: 5 originele dingen die je kunt doen met eieren

Niet iedereen kan even goed tegen eieren. Zo zijn er mensen die lijden aan ei-eiwit-allergie of een vorm van kippenei-intolerantie. Ook worden kippeneieren (terecht dan wel onterecht?) nog altijd afgeraden bij een verhoogde cholesterolratio. (bron)

Toch is voor veruit de meeste mensen een eitje op zijn tijd erg gezond! Eieren bevatten namelijk essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren, vetzuren en enzymen. Daarom hierbij 5 ideeën voor de bereiding van een eitje…

1. Japanse eierkoek

Doe een paar eieren, een scheutje sojasaus, koffiemelk, sake en/of mirin en een theelepeltje honing in een schaaltje en kluts het geheel. Bak het eimengsel in een koekenpan met een klein beetje boter of olie. Til de rand van de eierkoek regelmatig met een spatel omhoog zodat het bovenste rauwe eimengsel onder de gare plak loopt.

2. Boerenomelet

Snijd een ui, een rode paprika en een doosjes champignons fijn. Bak de groenten vervolgens met een paar druppeltjes olijfolie gaar. Kluts tot slot een paar eitjes in een kommetje, giet het mengsel over de gebakken groenten en bak het geheel totdat je een omelet hebt.

3. Gepocheerd ei

Een ei pocheren is niet gemakkelijk, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het goed te doen. Zie onderstaand filmpje:

Een gepocheerd eitje op een geroosterd volkorenboterhammetje met een snufje zout kan echt overheerlijk zijn!

4. Omelet speciaal

Bak 2 magere plakjes ham in een koekenpan. Tik 2 eitjes stuk op de rand van de pan en laat de eieren in de pan lopen zonder dat de dooiers stukgaan. Verdeel een klein beetje (bij voorkeur oude) strooikaas of stukjes mozzarella over het eiwit. Doe tot slot een deksel op de pan totdat het eiwit volledig gestold is.

5. Mayo-loze eiersalade

Kook een paar eieren gedurende 6 tot 8 minuten (afhankelijk van persoonlijke voorkeur) in water dat reeds kookt. Laat de gekookte kippeneieren schrikken m.b.v. ijskoud water. Schil de eieren en prak ze grofweg fijn. Doe er tot slot wat tomatenketchup, dijonmosterd en kerriepoeder bij.

Eieren: Tot slot…

Je kunt desgewenst aan ieder van bovenstaande gerechten zout, peper en/of chilipoeder toevoegen. Als je van een sausje houdt, kies dan bij voorkeur voor tomatenketchup of mosterd.

Houd jij van eieren? Deel hieronder jouw favoriete ei-recept!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.