Iedereen weet dat groente en fruit eten belangrijk is voor een gezond lichaam en leven *bladibla*, maar we eten er in Nederland steeds minder van in de laatste tientallen jaren. Vandaar dat ik een aantal makkelijke en lekkere manieren op een rij heb gezet om er voor te zorgen dat je structureel meer groente en fruit kunt eten.
Tips als ‘eet meer fruit als tussendoortje‘ en ‘schep meer groente op tijdens de avondmaaltijd‘ zul je hier niet vinden, want dat werkt toch niet. Dit zijn de tips die je makkelijk structureel kunt doorvoeren zodat het eten van groente en fruit geen opgave wordt, maar een heerlijke toevoeging aan je dagelijkse voeding.
Mocht je nog redenen nodig hebben om meer groente en fruit te eten, dit zijn twee belangrijke:
- Vitaminen en mineralen – Je kunt multivitamines slikken wat je wilt, maar gezonder wordt je er niet van op langere termijn. Synthetische vitaminen worden namelijk voornamelijk gemaakt uit een aardolie product (koolteer om precies te zijn) en vaak kan je lichaam hier helemaal niets mee – simpelweg omdat je lichaam deze synthetische varianten niet herkent als vitaminen. Vitamines en mineralen uit groente en fruit daarentegen zijn altijd bruikbaar voor je lichaam.
- Sneller een vol gevoel – Groenten en fruit bevatten zeer weinig calorieën in verhouding tot hun gewicht. Dus als je wilt afvallen dan is meer groente en fruit eten sowieso een simpele methode om gewicht te verliezen.
Meer groente en fruit eten tip 1: Rauwkost toevoegen bij de lunch
Ik ben redelijk van de gezonde lunches en wat ik vooral doe is een gram of 50 tot 75 rauwkost toevoegen aan mijn beleg. Denk hierbij aan een broodje tonijn, zalm, kip kerrie salade, filet americain etc. Een dubbele volkoren boterham met beleg en rauwkost wordt zo al een behoorlijk dikke boterham, waardoor dit al een complete maaltijd is.
Zo hoef je geen 200 gram groente meer naar binnen te werken tijdens de avondmaaltijd. Bovendien is rauwe groente ook nog gezonder dan gekookte groenten en maakt het een boterham tijdens de lunch ook nog lekkerder.
Meer groente en fruit eten tip 2: Smoothies
Persoonlijk haat ik de structuur van veel soorten fruit, vooral de vieze draadjes van bananen en de velletjes van mandarijnen en sinaasappels.
Oplossing: smoothies. Smoothies zijn lekker en gezond en je kunt ze maken naar je eigen smaak (of voor luie mensen zoals ik kant-en-klaar kopen).
Je kunt ook prima groene groenten gebruiken voor smoothies. Meestal blijft een smoothie vrij zoet en lekker als je tot 40% groente toevoegt.
Meer groente en fruit eten tip 3: Soep
Veel soepen zijn simpelweg lekkerder als je er meer groente doorheen gooit. Bovendien werkt het eten van een kom soep voor een avondmaaltijd goed om minder te eten, want soep bestaat vooral uit water en dat werkt weer goed om minder te eten.
Om het gezonder te maken en als je niet te veel zout wilt eten, kies dan voor een scheut zoute sojasaus in plaats normaal zout – bij dezelfde smaakversterking bevat sojasaus namelijk de helft minder zout.
Meer groente en fruit eten tip 4: Maak vaker wraps
Wraps zijn ideaal om een lading groente tussen te proppen, want ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat wraps zonder groenten eigenlijk niet te eten zijn.
Ben je gewend om wraps vooral te maken met gehakt? Kies dan eens voor stukjes gemarineerde kip, kalkoen of zalm om het geheel gezonder te maken.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook spinazie-, tomaat-, meergranen- en volkorenwraps te koop die prima smaken en altijd gezonder zijn dan de normale ‘witte’ wraps.
Meer groente en fruit eten tip 5: Voeg bonen toe aan rijst en pasta gerechten
Rijst en pasta gerechten zijn heel erg lekker met bijvoorbeeld toegevoegde bruine of sperziebonen. Je hoeft hierbij niet te denken aan 200 gram, maar voeg simpelweg een paar eetlepels bruine bonen of sperziebonen in kleine stukjes toe. Bonen uit een pot voeg je als laatste toe aan een gerecht omdat deze al gaar zijn. Bevroren bonen kun je meekoken met snelkookrijst en pasta.
Veel mensen vinden bonen niet bijzonder lekker als ze los worden geserveerd, maar als toevoeging aan pasta en rijst gerechten zijn ze heel goed te eten, en naar mijn smaak ook erg lekker. Bovendien is het eten van bonen erg gezond door specifieke plantaardige eiwitten en voedingsvezels.
Weet jij nog meer lekkere manieren om meer groente en fruit te eten? Laat het weten in een reactie!
6 Reacties
Ik snap niet wat er moeilijk aan is om veel groente te eten. als je het gewoon standaard bij je avondmaaltijd doe dan is het zelfs moeilijk om niet boven de 200gr te komen. Ik at op een gegeven moment 400gr bij m’n avondmaaltijd. Fruit heb ik nog wel wat moeite mee, maar met een fruitsalade van 2 stuks fruit of bij m’n toetje kom ik er ook we vaak aan. Overigens is een salade met vruchten ook heel lekker. Granny smith appel met bleekselderij bijvoorbeeld. 2 vliegen in 1 klap hihi!
Je schrijft dat synthetische vitaminen minder goed werken dan natuurlijke vitaminen. Een interessante stelling. Bestaat er een wetenschappelijk onderzoek dat deze stelling bevestigt? Ik zou ‘m graag willen lezen.
Ik ben blij dat in tip 5 ook bonen worden genoemd. Zelf een afbeelding met mijn favoriete kidneyboon. Vreselijk gezond en een belangrijke bron van vezels. Na mijn reis naar Cuba – begin dit jaar – heb ik bonen “herontdekt”. Ze zijn heerlijk van smaak en bieden een waardevolle aanvulling op je voeding. Vaak eet ik ze als ontbijt. Ze verzadigen geweldig. Wel is het verstandig om er wat bij te drinken, want de voedingsvezels lossen op in water.
Tip voor een lekker toetje in het weekend (i.p.v. ’n zak chips): 2 stuks fruit. Bijvoorbeeld 1 appel in stukjes en 1 mandarijn in stukjes overgoten met magere yoghurt met bijv vanillesmaak. Soms doe ik er ’n klein scheutje siroop of wat kaneelpoeder over… mmmmhhh….. Het vult behoorlijk en eet ’t soms ook wel eens als lunch.
Wel die rijst met bonen maak ik heel vaak, iedereen in huis vind het lekker, brood met rauwkost eet ik nu voor 3 weken en het vult echt en is lekkerder. ik wil zeker die smoothies en soep gaan proberen.
soms vind ik het wel moeilijk om die 200 gram groenten te eten.
op dit moment eet ik wel een tomaat en wat komkommer bij mijn brood.