Calorieën verbruiken: 4 slimme manieren om meer vet te verbranden

Calorieen verbranden én ook vet verbrandenJe weet waarschijnlijk wel dat je met zwemmen meer calorieën verbruikt dan met wandelen. Maar wist je ook dat je met wandelen meer vet verbrandt dan met zwemmen?

Het koele water voorkomt namelijk dat het proces waarbij het vet in je lichaam wordt verbrand langzamer verloopt. Zeker als je nog maar net met zwemmen begint, is je hartslag te hoog om effectief vet te verbranden. (bron)

Hieronder volgen een aantal tips om meer calorieën te verbruiken waarmee je tevens effectief vet verbrandt…

1. Trek de heuvels in

Of je nu daadwerkelijk in de heuvels gaat lopen of dat je simpelweg een helling kiest op de loopband: heuvels zorgen er voor dat je work-out intensief wordt. Je gebruikt meer je spieren en daardoor verbrand je meer vet dan door te lopen op een vlakke ondergrond.

2. Probeer intervaltraining

Door je snelheid af te wisselen op een loopband, crosstrainer of hometrainer verbrand je meer calorieën en ook meer vet. Dit komt omdat je hartslag sterk varieert, en je jouw spieren tijdens de sprints beduidend intensiever gebruikt dan met een normale cardiotraining.

3. Eet gezond

Het klinkt cliché als je calorieën wilt verbranden, maar gezond eten is erg belangrijk.Het gaat er niet om dat je minder moet eten, maar juist dat je voldoende en gezond genoeg moet eten.

Als je te weinig eet (voor vrouwen minder dan 1400 calorieën en voor mannen 1900 calorieën per dag) dan gaat je lichaam in een soort spaarstand. Hierdoor gaat je lichaam direct veel vet opslaan zodra je weer normaal gaat eten. Houd hier dus rekening mee en ga zeker niet te weinig eten!

4. Doe aan krachttraining

Vooral sportende vrouwen vergeten dit nog weleens, maar krachttraining is ideaal om calorieën én vet te verbranden. Spieren gebruiken namelijk veel energie in vergelijking tot andere weefsels in je lichaam. Bovendien krijg je er een mooi en strak lichaam van. Wees als vrouw niet bang dat je gelijk erg gespierd wordt, want dit valt reuze mee!

Weet jij nog meer goede manieren om calorieën te verbranden waarbij je ook het vet weg ziet smelten? Laat het weten in een reactie!

Eenvoudige manieren om wat extra calorieën te verbranden

Wil je gewicht verliezen? Dan weet je waarschijnlijk al dat veel bewegen en sporten helpt. Hoe meer je beweegt, hoe sneller de kilo’s eraf vliegen. Bij bewegen denk je waarschijnlijk meteen aan dingen als fitness, hardlopen of aerobics. Dat zijn inderdaad uitstekende manieren om te bewegen, maar er zijn ook tal van bewegingen met een kleinere impact die je kunnen helpen om wat extra calorieën te verbranden in het dagelijks leven.

In dit artikel vindt je een aantal kleine oefeningen die je dagelijks kunt doen om behoorlijk wat extra calorieën te verbranden.

Verbrand extra calorieën tijdens de dagelijkse bezigheden

We zijn continu bezig met activiteiten om ons leven op orde te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vuilnis wegbrengen, de post halen, het huis opruimen, schoonmaken en boodschappen doen. Tijdens dit soort activiteiten kun je op eenvoudige wijze wat extra calorieën verbranden. Bijvoorbeeld:

– Als je gaat winkelen, parkeer je auto dan zo ver mogelijk bij de ingang vandaan. Je verbrandt 18 calorieën door vijf minuten op en neer te lopen.

– Als je thuis een trap hebt, beklim iedere trede dan twee keer. Doe dit als je naar boven gaat, maar ook als je naar beneden gaat. Je verbrandt gedurende iedere minuut 11 calorieën. Probeer de trap bijvoorbeeld iedere dag vijf keer op deze manier te beklimmen en af te dalen.

– Als je iets op de post moet doen, loop dan altijd naar de brievenbus en neem een langere route. Gooi de post dus nooit in de brievenbus terwijl je er toevallig met de auto langs komt. Je verbrandt 18 calorieën door vijf minuten te wandelen.

– Zet een gezellig muziekje op terwijl je het huis aan het schoonmaken bent of eten aan het koken bent. Je verbrandt 94 calorieën door 15 minuten op een lekker muziekje te swingen.

– Als je de hele dag achter de computer zit, neem dan regelmatig een korte pauze en doe gedurende vijf minuten wat oefeningen. Doe bijvoorbeeld een aantal push ups, ga touwtje springen of doe een paar korte oefeningen met gewichten. Je verbrandt al snel 56 calorieën tijdens zo’n break. Probeer tenminste twee breaks per dag te nemen.

-Combineer het kijken van je favoriete tv-programma met 10 minuutjes trainen. Doe bijvoorbeeld 50 sit ups voordat RTL Boulevard begint, doe oefeningen met handgewichten voordat Grey’s Anatomy aanvangt of doe wat kniebuigingen voordat je een film gaat kijken. Tijdens de reclame kun je dit soort oefeningen natuurlijk ook uitstekend doen. Je verbrandt op die manier toch snel zo’n 56 calorieën.

Resultaat

Indien je alle bovenstaande oefeningen dagelijks zou uitvoeren verbrand je zo’n 450 extra calorieën per dag. Dat is 3150 calorieën per week, wat betekent dat je binnen drie weken een kilo kunt afvallen, puur door deze eenvoudige oefeningen te doen.

Nog meer ideeën

Op deze manier kun je heel wat oefeningen bedenken om op eenvoudige wijze wat extra calorieën te verbranden. Hierbij nog een paar ideeën:

– Leg de afstandsbediening van de TV niet naast je maar wat verder weg.
– Zet de prullenbak niet naast je bureau maar bij de deur.
– Doe een actief spelletje op de Wii.
– Doe een paar squats terwijl je aan het afwassen bent of je tanden poetst.

3 reacties op “Calorieën verbruiken: 4 slimme manieren om meer vet te verbranden

 1. Nina ·

  Hey, ja natuurlijk is sporten het belangrijkst van al.

  Reageer
 2. Alex ·

  Esther,

  Ik als fanatieke fitnesser kan je zeggen dat ondanks de cardio die je eigenlijk al doet, die twintig minuten nooit weg zijn!
  Je kunt ze dus gewoon d’r bij doen.
  Mijn mening is altijd, hoe meer cardio hoe beter!

  Natuurlijk is het niet goed om om 09.00 te beginnen met cardio en pas 9om 21.00 te stoppen.
  Maar wat extra cardio is nooit verkeerd.

  Qua krachttraining moet je er bij wijze van wel op letten dat je niet iedere dag dezelfde spiergroepen traint.
  Aangezien de spieren ook tijd nodig hebben om te rusten.
  Je groeit daarbij in je rust, niet in de gym.

  Cardio kun je als je het met mate doet niet te veel doen.

  Reageer
 3. esther koning ·

  Ik fiets 3x per week naar mijn werk (2 x 18 km) en daarnaast tennis ik en loop ik hard (4 km per keer, 3x per week).
  Nu vraag ik me af of ik beter iedere dag een half uur kan hardlopen en dan niet met de fiets naar het werk (kost veel tijd en ook veel gedoe maar wel lekker)? Weet iemand hier raad mee?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.