Klebsiella-bacterie: symptomen, besmetting & behandeling

Body · Door Ilse

De EHEC-pandemie is goed en wel achter de rug, en Nederland heeft al weer te kampen met de volgende gemuteerde bacterie, namelijk ‘Klebsiella’. Klebsiella ofwel Klebsiella Pneumoniae is een bacterie die bij veel mensen in de darmen voorkomt, en soms ook in de mond of op de huid. De Klebsiella-bacterie veroorzaakt in de meeste gevallen echter geen problemen en is dus relatief onschuldig.

Bij mensen met een verminderde weerstand slaat Klebsiella nog weleens toe en veroorzaakt dan verschillende ziekteverschijnselen en symptomen. De Klebsiella-bacterie veroorzaakt voornamelijk problemen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals patiënten in ziekenhuizen. Hieronder lees je alles over besmetting met Klebsiella-bacteriën, de symptomen van een Klebsiella-infectie en de behandeling van Klebsiella…

Wat maakt Klebsiella Oxa-48 zo gevaarlijk?

In juni 2011 werd door de Nederlandse overheid een onderzoek ingesteld naar een mogelijke besmettingshaard in het Maasstad-Ziekenhuis te Rotterdam. Men gaf opdracht tot het onderzoek naar aanleiding van 21 sterfgevallen in het Maasstad-Ziekenhuis en mogelijke symptomen van Klebsiella.

Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat er sprake is van een gemuteerde, multiresistente vorm van Klebsiella die het enzym Oxa-48 produceert. Het enzym Oxa-48 maakt Klebsiella-bacteriën resistent voor de aller-zwaarste categorie antibiotica, namelijk de ‘Carbapenemen’ ofwel ‘Carbepenemen’. Hierdoor zijn de symptomen van deze Klebsiella-“superbacterie” niet of nauwelijks te behandelen

Verspreiding van Klebsiella Oxa-48

De Klebsiella-bacterie wordt (vrijwel) uitsluitend overgedragen via direct contact van mens op mens. Desalniettemin zijn Klebsiella-symptomen (en Klebsiella-bacteriën) ook op plekken buiten het Maasstad-Ziekenhuis opgedoken… Naar alle waarschijnlijkheid door overplaatsing van patiënten uit het Maasstad-Ziekenhuis. De meeste mensen lopen een Klebsiella-infectie op via:

  • Behandeling door een besmette verpleegkundige
  • Direct lichamelijk contact met een besmette patiënt
  • Onhygiënisch toiletbezoek

De beste manier om verspreiding van een Klebsiella-infectie te voorkomen is dan ook ‘ je handen wassen’. Als verpleegkundigen en patiënten regelmatig hun handen wassen met desinfecterende zeep, dan is besmetting nauwelijks mogelijk.

De verspreiding van Klebsiella binnen ziekenhuizen wordt zo veel mogelijk voorkomen door besmette patiënten geïsoleerd en afzonderlijk te behandelen.

Wie loopt risico op Klebsiella-infectie

Als je kerngezond bent en een goede weerstand hebt, dan is de kans vrij klein dat je een Klebsiella-bacterie en bijbehorende klebsiella-symptomen oploopt. De volgende groepen lopen wel een verhoogde kans op Klebsiella-infectie:

  • Zieken
  • Ouderen
  • (zeer) jonge kinderen
  • Mensen die antibiotica gebruiken
  • Patiënten die op een intensive-care verblijven
  • Mensen met chronische longziekten
  • Mensen die herstellende zijn van een verwonding
  • Patiënten die herstellende zijn van een operatie
  • Mensen met open wonden
  • Patiënten met een implantaat, infuus of katheter

De Klebsiella-bacterie verspreidt zich vooral snel binnen ziekenhuizen vanwege het intensieve zorgcontact tussen patiënt en verzorging (aankleden, uitkleden, douchen, wondverzorging e.a.).

Symptomen van Klebsiella

De Klebsiella-bacterie kent een aantal gevaarlijks symptomen c.q. ziekteverschijnselen. De belangrijkste symptomen van Klebsiella zijn:

  • Wond-infecties
  • Orgaaninfecties zoals longontsteking
  • Bloed-infecties

Behandeling van Klebsiella

Behandeling van een Klebsiella-infectie is niet of nauwelijks mogelijk omdat de gemuteerde, resistente Klebsiella Oxa-48 vrijwel alle soorten antibiotica kan afbreken. Mensen die zijn geïnfecteerd met Klebsiella Oxa-48 worden behandeld met speciale antibiotica, maar deze behandeling is nauwelijks werkzaam.

Besmetting voorkomen is momenteel dan ook de belangrijkste maatregel tegen Klebsiella-infectie. Dit houdt voornamelijk in dat je na toiletbezoeken, maaltijden, behandelingen etc. goed je handen moet wassen.

Heb jij vragen over Klebsiella symptomen? Of over Klebsiella behandeling of besmetting? Laat hieronder je reactie achter!

91 comments


  • sheninay

    9 november 2022

    Beste lezer, ik heb je hulp nodig.

    Sinds een maand ben ik heel erg ziek. Het begon met mijn sinusitis die weer actief werd. Mijn bijholtes, kaakholtes, neusholte, voorhoofdholtes waren allemaal ontstoken. Natuurlijk kreeg ik daar antibioticum voor, namelijk amoxicilline, ook kreeg ik een neusspray genaamd nasonex, deze moet ik een jaar lang gebruiken. Na dat ik mijn antibiotica keur had afgemaakt, werd ik plotseling ongesteld en dat was de 2e keer in een maand. Ik heb een heftige bloeding gehad. Plotseling kreeg ik ook flinke buikkrampen, dus ging ik naar de huisarts. De huisarts heeft mij doorverwezen naar spoed zodat ik onderzocht kon worden. Ik heb een volledig bloedonderzoek gehad en een urine onderzoek. Uit mijn urineonderzoek blijkt, dat ik klebsiella oxytoca te pakken heb. Na mijn eerste antibioticum (amoxocilline) heb ik ook monoril gekregen, deze hebben beiden helaas niet gewerkt en ik loop nog steeds met flinke pijnklachten rond. Ik heb moeite met ontlasten en plassen. Zitten op een stoel doet ook pijn, verder voel ik me heel ziek. Kan iemand mij meer vertellen over klebsiella oxytoca? en hoe ik deze het beste kan bestrijden? binnenkort krijg ik mijn 3e antibioticum keur in 1 maand de tijd, mijn lichaam is echt op en ik ben nog zo jong. Dankzij mijn huidige toestand kan ik geen stage lopen en ook niet naar school. Help me alsjeblieft.

  • Rianne

    10 oktober 2022

    Beste Paul, jij hebt aardig wat kennis opgedaan als ik het zo lees. Ik heb klebsiella opgelopen in een zorghotel waar veel patiënten van het Maasstad zkh. verbleven. Kreeg urineweg infectie en bleek ook de bewuste Klebsiella te hebben, Verzorging in maanpakjes, net zoals bij Corona .Bleek daar ook BRSM /BRMO te hebben opgelopen. Ieder half jaar testen door het EMC.. Is chronisch ,dus testen hoeft niet meer. Moet wel steeds aangeven dat ik drager ben. Heb al meer dan 100 keer in het ziekenhuis gelegen en de urineweg infecties zijn niet meer te tellen. Dan weer is het een Eco dan weer een andere bacterie en regelmatig de Klebsiella. Ben allergisch voor ALLE antibiotica, dus iedere keer weer is het een probleem wat te doen. Bootox behandeling in blaas gehad. Neurostimulator, is na 1 jaar weggehaald, blaas is verlamd, dus stimulator had weinig effect. Nu 6 tot 8 keer p.d. katheteriseren, wat ook weer een urineweg ontsteking in de hand werkt. Voel mij nu honds beroert en h.arts weet niet wat te doen. Neemt contact op met ziekenhuis. Dus afwachten maar.
    De fabrikanten van cranberiesap en capsules worden rijk van mij. De Fagen therapie leek mij wel wat. Maar moet men zelf betalen en met alleen een AOW is dat niet op te hoesten. Nu maar afwachten wat het vervolg is. Groet Rianne

    • Wilmaatje

      19 december 2022

      Ik heb 2x op maat gemaakte phagen gehad uit georgie voor klepsiella esbl , heeft ook niet geholpen aleen veel geld lichter

    • S

      4 september 2023

      Hoe gaat het nu , is er iemand bekend met klebsiella bij wen kind van 7 jaar

  • Lenie

    9 juni 2022

    Onze Oekraïense gast heeft darmbacterie Klebsiëlla, is in het ziekenhuis ontdekt. Zou dit gevaarlijk kunnen zijn voor onze pasgeboren kleindochter?

    • ikweetniet123

      8 november 2022

      Beste,

      Helaas ben ik geen arts, maar studeer ik wel voor verpleegkundige. Ik raad u aan om een besmet persoon geen contact te laten leggen met een pasgeborenen. Laat de persoon een mondkapje dragen en zijn handen goed te wassen. Geen lichamelijk contact leggen met een besmette persooN!

  • Eveline

    27 juli 2020

    Heb, 80 jaar vrouw, blaasontsteking door klebsiella pneumonis. Woon thuis. Wat moet ik doen aan hygiënische maatregelen voor bezoek en hulp?

  • Arendfamke87

    28 april 2019

    Ik ben besmet de de ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamases) producerende Klebsiella: resistent voor alle soorten antibiotica. Ik heb een verblijfskatheter omdat ik niet zelf naar de wc kan. Momenteel heb ik steeds meer last en betrekt het naast mijn blaas ook mijn nieren. Ik heb ook een chronische schimmelinfectie. Door de weinige informatie weet ik niet hoe te handelen en wat me te wachten staat, daarnaast wordt er ook niks gedaan omdat ze niks kunnen. Het voelt alsof ik langzaam sterf, ik zou graag tips en adviezen willen. Ik ben chronisch ziek en heb eigenlijk geen weerstand, ik voel me momenteel zo ziek dat elke tip of advies welkom is! M.v.g. AF87

    • petervan

      17 januari 2020

      hallo, heb zelf klebsiella oxytoca en hierdoor sinusitis al bijna een jaar Lang ben zelf colloidal zilver gaan maken ook te vinden op internet drink elke dag drie glazen nano zilver langzaam aan gaat het beter gebruik geen corticoides meer gelukkig

  • Eb

    2 oktober 2018

    Hallo. Ik en mijn dochter zijn 5 jaar gelegen tijdens mijn bevalling besmet geraakt in het ziekenhuis. We waren doodziek en zijn bijna 2 jaar lang voor de gek gehouden met 15 antibiotica kuren, waarvan iedereen wist volgens mij dat dat niet helpt en ons in een snel tempo nog zwakker maakten. We zijn overgestapt op 100% biologisch en gezond eten en op probiotica van Orthica Orthiflor Original. Ik denk dat alleen je eigen weerstand je kan redden van klebsiella. Sinds een jaar zijn we koortsvrij en kunnen we ons leven weer gaan oppakken. Succes allemaal met deze verschrikkelijk bacterie en bizarre behandeling van uit het ziekenhuis!

    • Eb

      3 oktober 2018

      Ook dronken wij heel veel sterk gezette brandnetelthee. Wat de pijn bij blaasontsteking snel weg haalt. Het reinigt je gehele lichaam en werkt super. Klassieke homeopathie is ook iets waar je je lichaam snel sterker mee kan krijgen. Pas op klepsella is erg besmettelijk ik heb mijn man en oudere zoontje er ook bij aangestoken. Gelukkig was hun weerstand goed en was dat met 1 maand weer weg. Succes en veel sterkte voor iedereen!

  • C.P.

    21 juni 2018

    C.P. Vanaf begin mei blaasontsteking welke is behandeld met trimethoprim en Monuril (fosfomycine). Na twee weken nog steeds blaasontsteking. Doorverwezen naar uroloog, heeft urine op kweek gezet en blijkt Klebsiella Pneumoniae bacterie te bevatten. Weer zakje Monuril door uroloog voorgeschreven. Dan zou het wel overgaan. Dus niet… Nu door uroloog 7 dagen twee stuks per dag ciprofloxacine voorgeschreven. Bacterie was volgens hem makkelijk te bestrijden. Tot op heden helpt echter ook deze vierde kuur niet. Moet van hem na de antibioticakuur urine weer op kweek laten zetten en eventueel weer nieuwe kuur nemen. Ook zou het volgens hem niet besmettelijk zijn en hoefde ik mij nergens zorgen over te maken. De bacterie kreeg hij echt wel weg. Ik maak mij wel degelijk zorgen. Lees hier dat ciprofloxacine juist niet handig is bij deze bacterie. Lees ook dat er wel degelijk een besmetting voor omgeving kan plaatsvinden. Dochter is werkzaam als verpleegkundige, dus ik maak mij wel zorgen voor haar. Wat is in dit geval wijsheid omtrent behandeling en voorkomen van besmetting?

    • Paul

      21 juni 2018

      Houd er rekening mee dat in het artikel hierboven specifiek over Klebsiella Oxa-48 wordt gesproken. Dit is een gemuteerde, multiresistente vorm van Klebsiella pneumoniae die het enzym Oxa-48 produceert. Mocht je onvoldoende vertrouwen hebben in de behandelingswijze van je arts, bespreek dit dan met hem/haar. Of vraag een second opinion aan bij een ándere arts. Aangezien ikzelf géén arts ben, kan en mag ik geen individuele medische behandelingsadviezen geven.

    • Lizeth

      19 juli 2018

      Ik heb precies hetzelfde, het enige wat een beetje de Klebsiella afremt is Meronem (meropenem), een zwaar antibioticum, maar ook bij mij gaat de bacterie niet weg, net nu ik 3 maanden geleden een niertransplantatie heb gehad en Klebsiella heb opgelopen in het ziekenhuis.

  • Tara

    13 juni 2018

    Mijn moeder ligt in het ziekenhuis vanwege twee buikoperaties. Ze mag niet eten omdat haar darmen stil liggen. Ze is 80 en erg aan het verzwakken. Nu heeft ze klebsiella in haar keel. Ze is apart gelegd en de bacterioloog heeft gezegd dat deze bacterie in de keel vooralsnog niet behandeld hoeft te worden. Ze zijn erachter gekomen bij een routineonderzoek op de IC. Ze heeft op dit moment geen ontstekingen voor zover ik weet, is alleen erg verzwakt. Maar maak me natuurlijk wel zorgen als ik zo veel lees over deze bacterie.

    • Bailyboef

      23 februari 2019

      Sinds 2014 SLE auto-immuunziekte in de ergste graad, behandelaar Erasmus MC. Bezat in 2016 na 2 maanden opname de klebsiella in longen en hogere urineweg en blaas, tijdens de chemo kreeg ik longontsteking en ook daar klebsiella, heb zeer veel antibiotica gehad. Nog 50% nierfunctie over en nu weer superresistent! Teneinde mijn nierfunctie te redden werd weer chemo cyclofosfamide (Endoxan) overwogen, maar lig nu aan de meropenem (Meronem). Mijn bacteriën muteren binnen 24 uur! Zelfs voor Erasmus een raadsel, welk bacteriemonster bedreigt mijn nieren en leven een mutant van de klebsiella oxa48? Groet, Bailyboef

  • moeke

    22 september 2017

    bij mij hebben ze een week geleden een heel diepe abces weggesneden en nu blijkt dat ik de klebsiella bacterie heb… ik kreeg al sinds een tweetal jaren maandelijks penicilline inspuiting en die is nu natuurlijk stopgezet. maar ik ben nu wel verschrikkelijk bang om mijn gezin te besmetten, kan u me zeggen of die kans bestaande is.

  • Mil

    22 september 2017

    Hi! bij mijn zoontje van 7,5 maand is blaasontsteking geconstateerd. Hij kreeg toen de AB nitrofurantoïne voorgeschreven voor 5 dagen. Paar dagen later hebben wij de uitslag van het kweekje ontvangen via de huisarts. Er is een Klebsiella bacterie gevonden en nu zijn wij doorverwezen naar een Kinderarts in het ziekenhuis voor verdere onderzoek. Hij moest gelijk stoppen met AB #1 en kreeg een nieuwe AB kuur van 10 dagen (Amoxicilline / Clavulaanzuur drank). Zijn chemische plas-luiers in de nacht zijn wel wat minder nu. Hij heeft zeker al 3 weken last van die chemische plas-luiers. Ik dacht in eerste instantie dat het door het merk luier kwam. Hij eet nu al 2 weken geen vast voedsel, terwijl het daarvoor wel goed ging. Hij wilt alleen borstvoeding (ik was aan het afbouwen, maar hij wilt nu ook geen fles). Ik heb pas donderdag een afspraak bij de kinderarts in het ziekenhuis (het is vandaag vrijdag). Moet ik me zorgen maken? Iemand ervaring met baby’s die een urineweg infectie hebben met een Klebsiella bacterie? Ik lees echt verontrustende verhalen…

    • De teleurgestelde

      25 oktober 2017

      Inmiddels een uitzending gezien van “Dokters van morgen”. Kijk op de website van gezond.nu Klebsiella we degelijk te behandelen maar dan wel ik Georgië, en ook nog op eigen kosten. Waarom? Omdat men hier verder achter loopt en onder druk staan van de farmamafia!!!!!

    • De teleurgestelde

      25 oktober 2017

      Er zaten wat foutjes in mijn reactie. Inmiddels een uitzending gezien van “Dokters van morgen”. Kijk op de website van gezond.nu Klebsiella is wel degelijk te behandelen maar dan wel in Georgië, en ook nog op eigen kosten. Waarom? Omdat men hier ver achter loopt en onder druk staat van de farmamafia!!!!! Klebsiella is resistent voor antibiotica. Houdt dit goed in de gaten en zorg er voor dat het niet verder uit de hand loopt. In de genoemde uitzending van Dokters van morgen wordt het duidelijk en goed uitgelegd. Ik hoop dat de verzekeraars, de artsen, de specialisten ook naar deze uitzending gekken hebben en in ACTIE gaan komen. Veel succes en vooral beterschap.

    • De teleurgestelde

      25 oktober 2017

      Weer een foutje! Het is “zorg.nu”. Hier de URL. Zorgnu.avrotros.nl

    • Jolanda

      3 november 2017

      Beste Mil, Onze dochter heeft vanaf toen ze 8 maanden oud was haar eerste urineweginfectie gehad. Na meerde antibioticakuren heeft ze een onderzoek van haar nieren gehad. Ze heeft VUR, haar urine loopt terug naar haar nieren. Tijdens de nu inmiddels al meerdere urineweginfecties blijkt uit de urine kweek dat ze de klebsiella pneumoniae bij zich draagt. Ze heeft via de kinderarts nu al 1 jaar preventieve AB. Eind deze maand gaan we naar het WKZ in Utrecht. Ik begrijp je ongerustheid.

  • lianna

    19 december 2016

    Mijn zoon is nu 3 maanden en twee weken en we zijn net sinds iets langer dan een week uit het ziekenhuis. Hij moest uiteindelijk een week blijven, en had een urine infectie en nier infectie (Klebsiella pneumoniae) Zijn nieren, vooral zijn linker nier is (erg) beschadigd door de infectie en het was niet duidelijk of die wel weer 100% of überhaupt weer goed zou gaan werken. Ze hebben het over VUR en de waarschijnlijkheid daarvan. Ze gaan dat de komende maand nog testen, maar het leek er wel erg op dat het de oorzaak zou zijn. Heeft iemand hier ervaring mee?

    • Paul

      20 december 2016

      Ik was niet bekend met VUR. Ik dacht even dat je het had over HUS, maar dat is veeleer ten gevolge van de multiresistente EHEC-bacterie. De afkorting VUR staat blijkbaar voor Vesico-Ureterale Reflux (vesica urinaria / urinae = urineblaas; ureter = urineleider tussen nierbekken en urineblaas; reflux = terugstromen / oprispen). Een VUR of vesico-ureterale reflux betekent dan ook dat de urine uit de blaas terugstroomt naar de nieren, bij gebrek aan een goed functionerende terugslagklep. Hierdoor is geen sprake meer van éénrichtingsverkeer… Dit terugstromen van urine door VUR is meestal aangeboren, maar kan inderdaad ook het gevolg zijn van een verhoogde druk in de blaas of –inderdaad– een hevige urineweginfectie (UWI), al dan niet door toedoen van klebsiella-bacteriën. Door VUR kunnen recidiverende of chronische urineweginfecties optreden. Bovendien zal een ongecompliceerde blaasontsteking gemakkelijker overgaan in een nierbekkenontsteking. VUR kan ook nog eens leiden tot beschadiging van nierweefsel, waardoor de betreffende nier minder goed kan gaan werken. Overigens geeft VUR na de geboorte meestal geen (extra) nierschade –althans– zolang er GEEN infecties optreden. Hopelijk krijgen ze de infecties gauw onder controle en is er geen sprake van permanente nierschade. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst voor jou en je zoon! Wellicht dat er mensen zijn die ervaring hebben met dit fenomeen…

    • Mil

      22 september 2017

      Hi, hoe gaat het nu met je zoontje? Mijn zoontje van 7,5 maand heeft ook een urineweginfectie met een Klebsiella bacterie. Wij kunnen pas volgende week bij de kinderarts in het ziekenhuis terecht. Hij eet al 2 weken geen vast voedsel… ben benieuwd hoe het nu met je zoontje is.

  • Anoniem

    16 december 2016

    Goedenavond dinsdagmiddag ben ik op bezoek geweest bij mijn broer in het zorghotel Maasstad. Hij is aan zijn prostaat geopereerd. Toen zei hij dat hij een blaasontsteking had en nu belde hij dat hij de klebsiella bacterie heeft. ik ben erg bezorgd omdat ik een auto immuun hepatitis heb en prednison en Advagraf dat is tacrolimus slikt wat moet ik doen? VGR Anoniem

    • Paul

      17 december 2016

      Neem contact op met je huisarts en vraag hem/haar wat het aangewezen protocol is in jouw situatie.

    • Ramon

      18 december 2016

      Neem preventief biologische appelazijn (verdund met water) en rauwmelkse kefir.

  • Debbie

    7 november 2016

    Hoi. Mijn dochtertje van net 11 heeft in het ziekenhuis de Klebsiella Oxa-48 gekregen.. ze had een jejunum voedingsstoma gekregen en enkele dagen later erg ziek.. het werd zo ernstig dat ze me teen septische shock op de IC kwam aan de beademing. Haar bloeddruk was 60/20 of lager.. nieren werkte niet meer.. natrium / kalium en bloedplaatjes waren niet goed.. ze had zuurstoftekort.. erg in de war en opstandig.. Nadat ze van de beademing was is ze 24 uur lang in totale verwardheid geweest.. leek wel een delirium.. nu nog steeds in het Radboud.. ernstig verzwakt.. 29 kilo.. nog steeds klachten van de sepsis zoals hoofdpijn.. duizeligheid.. witte en koude tenen.. oorsuizen.. verhoging regelmatig.. koude benen.. misselijk.. buikpijn.. kan niet poepen.. antibiotica is sinds 6 dagen gestopt.. het beest zat ook nog op haar lange lijn dus die is eruit.. is die bacterie wel echt weg? Ben nog steeds zo bang.. Hoelang duurt het herstel.. ze kan nog bijna niks.. is doodmoe.. alles is teveel.. en dat terwijl ze normaal enorm veel energie heeft met haar ADHD.. Groetjes Debbie

    • Debbie

      30 mei 2017

      Nog even een aanvulling… Nienke is na 3 maanden ziekenhuis thuisgekomen maar is toenemend benauwd. Haar longfunctie is enorm achteruitgegaan en zelfs na de pufjes scoorde ze nog lager… Ze is veel benauwd en dit is niet astmagerelateerd. Kan de klebsiella haar longen aangetast hebben of zit hij daar misschien? Ze heeft geen koorts… Artsen maken zich zorgen… Ik ook… Ze had de Klebsiella Oxa-48 bloedvergiftiging… Groetjes, Debbie

    • Paul

      30 mei 2017

      Beste Debbie, Klebsiella veroorzaakt bij de mens voornamelijk urineweginfecties… En daarnaast luchtweginfecties zoals bronchitis en longontsteking / pneumonie. Dus een infectie van longen of bronchiën met klebsiella behoort absoluut tot de mogelijkheden. Maar het kan hier inderdaad ook om de restverschijnselen van een bacteriële longinfectie of longblaasjesinfectie gaan… Of om een indirect / secundair gerelateerde oorzaak… Of zelfs om een ongerelateerde oorzaak… Over luchtwegvertakkingen vanuit de luchtpijp / trachea het volgende… De opsplitsingen van de linker en rechter hoofdbronchus / luchtpijptak verloopt in meerdere bronchi / bronchiën / luchtpijpvetakkingen (buisjes die ingeademde lucht vanuit de luchtpijp naar de longen vervoeren)… Het menselijk lichaam bevat dus 2 hoofdbronchi; deze vertakken zich in 5 lobaire bronchiën (voor de 2 lobben / kwabben van de linker long en de 3 lobben / kwabben van de rechter long) en ze splitsen zich uiteindelijk in 19 segmentale bronchiën (10 rechts en 9 links). Deze bronchiën vertakken zich tot slot naar bronchiolen oftewel ‘bronchioli terminales’. Een bronchiolus of bronchiolum betreft dus de eindvertakking van de twee grote luchtpijptakken. Het zijn een soort buisjes van elastisch spierweefsel die door de volledige longen lopen. Maar elke bronchiole vertakt weer in meerdere ballon-achtige structuurtjes: de longtrechtertjes. De wanden van deze trechtertjes zijn uitgestulpt tot kleine zakjes: de alveolenzakjes (met elk 10 blaasvormige uitstulpingen: de alveolen of longblaasjes). Uit de dunnere bronchiolen ontspruiten dus de pulmonaire alveolen oftewel longblaasjes: de uiteindjes van de luchtpijptakjes waarin gaswisseling tijdens de ademhaling plaatsvindt. Bij bronchitis zijn de luchtpijp, de bronchiën en/of de luchtpijptakjes ontstoken… In geval van longontsteking zijn de longblaasjes / alveolen / alveoli (en meestal ook het omringende weefsel) ontstoken. Beide indicaties KUNNEN het gevolg zijn van een klebsiella-besmetting, maar ik vind het heel moeilijk inschatten of dit in de situatie van je dochter daadwerkelijk het geval is. Waarin zoeken de artsen de oorzaak? Wat heb je tot nog toe van ze vernomen qua diagnoses? Weet je hoe het precies gesteld is met de zuurstofsaturatie / zuurstofverzadiging van je dochter (qua percentage)? Waarschijnlijk ben je hier inmiddels allang mee bekend, maar dit betreft de waarde die aangeeft hoeveel procent van het hemoglobine in de rode bloedcellen in het slagaderlijke bloed zuurstof aan zich heeft gebonden. In de slagaders hoort dit zo’n beetje 95% tot 100% te zijn. Hoe dan ook, heeeeeel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Debbie

      30 mei 2017

      Dank u voor uw reactie… mijn dochter heeft door de klebsiella een bloedvergiftiging gekregen en een sepsis en uiteindelijke septische shock, waardoor er van alles uitviel. Na de septische shock bleef haar saturatie laag… in het bloed 74%… Ook in februari na narcose zag je 91% gemeten bij haar vinger… bij inspanning zie ik met een vingermetertje haar zuurstof dalen… Ook heeft ze autonome dysregulatie / dysreflexie over gehouden aan de septische shock. Ze denken eventueel aan een stofwisselingsziekte omdat sinds 1 jaar haar maag spontaan amper werkt waardoor ze een sonde kreeg en uiteindelijk een jejunostomie waarna ze een ontsteking kreeg aan de darm waardoor de klebsiella uit haar darm in de bloedbaan kwam… Ook verdenken ze haar eventueel van Crohn… Maar eerst haar maag… Daarna trage darmen… En nu geen goede longfunctie… Ze moet naar de kinderlongarts…

    • Paul

      30 mei 2017

      Ik heb zelf ook een bacteriële bloedinfectie / bloedvergiftiging / sepsis gehad. Bij mij kwam het door een nog altijd onbekende tropische bacterie die op miraculeuze wijze in de bloedbaan terecht is gekomen. Sinds kort ben ik papa van een dochtertje en ik kan me niet voorstellen hoe verschrikkelijk deze situatie voor je moet zijn. :( Echt hartverscheurend! Ik probeer even ondeskundig met je mee te redeneren… Een verminderde maagmotoriek (gastroparese, maagbeweging, maagbeweeglijkheid, maagmotiliteit en verminderde maagperistaltiek (kneden / knijpen van de maagwand) kan verscheidene oorzaken hebben: 1. Trage dikke en/of dunne darm, waardoor de hele spijsvertering wordt vertraagd / opgehouden; 2. Vernauwing in maaguitgang of twaalfvingerige darm, al dan niet door een gezwel of verlittekening; 3. een trage schildklier; 4. een sterk verminderde nierfunctie of nierfalen; 5. medicijngebruik (kalmeringsmiddelen, bloeddrukverlagers e.a.); 6. maagverlamming (gastroparese / maagatonie: zeer sterk vertraagde maaglediging, meestal door beschadiging van de kringspier in de maagwand); 7. Diabetes (suikerziekte); 8. Virusinfectie (o.a. CMV, ABV en VZV, waardoor een virale zenuwbeschadiging van de maagspieren optreedt); 9. Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel; 10 collageen-vasculaire ziekten c.q. collageenvaatziekten (bindweefselziekten waaronder systemische lupus erythematosus (SLE), reumatische sclerodermie en amyloïdose eiwitstapelingsziekten); 11. Beschadiging van de nervus vagus (10e hersenzenuw), bijvoorbeeld bij een vagotomie tijdens een maagoperatie… Indirect kan dus ook –inderdaad– een darmontsteking of bijvoorbeeld een genezende maagzweer de boosdoener zijn. Ik begrijp dat men een darmontsteking heeft ontdekt… Wat me niet duidelijk is, is of het naaldkatheter in het jejunum een darmontsteking heeft veroorzaakt OF dat het een reeds bestaande darmontsteking heeft verergerd… In het tweede geval zou een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn inderdaad de primaire onderliggende oorzaak kunnen zijn. Mijn voormalige buurmeisje had vergelijkbare klachten. Haar ouders vertelden me steeds dat hun huisarts de klachten niet serieus nam en dat hij had verteld dat Crohn zelden bij kinderen voorkomt. Ik heb ze toen aanbevolen om keihard aan te dringen op een doorverwijzing naar een MDL-arts, en uiteindelijk is inderdaad de ziekte van Crohn ontdekt. Ik beweer geenszins DAT hiervan sprake is, maar het zou inderdaad kunnen. Wat ik echter niet snap, is dat men na een jaar nog steeds geen duidelijke diagnose heeft gesteld. Crohn en colitis had men naar mijn weten allang kunnen aantonen dan wel uitsluiten…

    • Debbie

      30 mei 2017

      Hoi Paul, Ja het was en is nog steeds een hele heftige tijd… Afscheid nemen van je kind omdat ze geïntubeerd wordt hoort gewoon niet… blijft voor altijd op je netvlies… Wat ik was vergeten… Ze heeft een maand na de sepsis een calprotectine-waarde gehad van 1725! MRI… Echo… PET-scan… Bloedonderzoeken… Colonscopie (waarbij granulomen zijn gevonden die wijzen naar Crohn, maar dit niet voldoende bewijzen)… Omdat ze geen acute ontsteking met het blote oog hebben gezien, twijfelen ze over Crohn, maar misschien wel een zeldzame vorm… Deze kan eventueel ook de longfunctie beïnvloeden… Haar calprotectine is nu weer gestegen naar 775, dit was 385 in januari… Maar ook weer niet zo hoog dat het op Crohn duidt… Ze loopt bij een kinder-MDL-arts, maar die gaan vooral uit van functionele buikpijnklachten… Nu na een second opinion wordt er aan een stofwisselingsziekte gedacht, maar daar heeft ze al een bloedonderzoek voor gehad. En de uitslag was niet betrouwbaar omdat ze SV heeft… Advies was dat als ze weer normale voeding zou krijgen dit opnieuw te testen, maar ja… haar maag werkt nog steeds maar voor 20%. De heftige moeheid… Het kind is 11 en kan al meer dan een jaar geen kind meer zijn… Gaat nu niet naar school… Moe… Misselijk… Benauwd… Et cetera…

    • Paul

      30 mei 2017

      Beste Debbie, Voor zover mij bekend wordt een calprotectinewaardebepaling (van een fecesmonster) bij een calprotectinewaarde vanaf 50 microgram per gram feces reeds als positieve uitslag aangemerkt. Behalve de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zou dit onder meer ook kunnen duiden op glutenintolerantie. Misschien vergezocht, maar heeft je dochter niet ‘gewoon’ een extreem hevige vorm van coeliakie? En even voor de absolute zekerheid… Zijn haar schildklierwaarden, vitamine D, vitamine B12 en ijzer al eens grondig onder de loep genomen? Nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Debbie

      30 mei 2017

      Haar ijzer was te laag, maar de laatste keer (in februari) goed. Vitamine D, coeliakie… is allemaal uitgezocht… Was allemaal goed! Ook vitamine B12… schildklier… alles goed! Calprotectine is steeds verhoogd maar niet extreem genoeg voor Crohn…

    • Paul

      31 mei 2017

      Eerlijk gezegd snap ik de interpretatie van de calprotectinewaardebepaling niet. Over het algemeen wordt een calprotectine onder de 50 mcg/g als normaal beschouwd. Een calprotectine tussen de 50 en 120 mcg/g wordt als ‘borderline’, ’twijfelgeval’ of ‘grijs gebied’ gezien. En een calprotectine boven de 120 mcg/g wordt als ronduit abnormaal aangemerkt. Ik heb de mediaan van een onderzoek naar het verband tussen fecale calprotectinebepalingen enerzijds en vormen van colitis / ileitis anderzijds zitten bekijken, en het viel me op dat de centrummaat qua calprotectine bij ischemische colitis 314 betrof, bij microscopische colitis 281, bij diverticulitis 260, bij ulveratieve colitis eveneens 152, bij infectieuze colitis 127 en bij Crohn 69. Ik vraag me dan ook af bij welke calprotectinewaarde men ’standaard’ morbus Crohn gaat verdenken. De ziekte van Crohn –meestal Crohn’s granulomateuze colitis’ (enteritis regionalist oftewel granulomateuze ileïtis of ileocolitis)– hoeft (voor zover ik kan zien, en ik ben GEEN arts) immers helemaal niet gepaard te gaan met extreem hoge calprotectinewaarden. Wel is het zo dat calprotectinemetingen soms worden uitgedrukt in microgram per gram feces (mcg/g), gelijk aan milligram per kilogram feces (mg/kg), en soms in andere eenheden. Dus was er misschien sprake van een andere eenheid / grootheid? Want 775 microgram calprotectine per gram feces zou simpelweg heel veel c.q. hoog zijn! Bij een hoge lokalisatie (slokdarm, maag, proximale dunne darm) van de ziekte van Crohn kan de diagnose ‘Crohn’ zelfs volledig worden gemist aan de hand van iemands calprotectine… Op de website van CalPro (The Calprotectin Company) las ik zelfs het volgende: “Calprotectine niveaus tussen de 150 (à 200) en 500 mg/kg indiceren “matige ziekte-activiteit” en waarden daarboven indiceren “hoge ziekte-activiteit”. Tot slot las ik wel dat bloed in de ontlasting tot vals-hoge en vals-positieve calprotectinewaardebepalingen kan leiden. (bron + bron + bron + bron + bron) Ik wil me nergens ongevraagd mee bemoeien en me al helemaal niet opdringen, maar heb je lijsten met bloeduitslagen mee naar huis gekregen? Ik ken heel veel mensen met Crohn (waaronder mijn zwager), en ben van mening dat het onwijs zonde zou zijn als men deze ziekte onnodig lang onbehandeld laat. :( Overigens beweer ik geenszins DAT er sprake is van Crohn –nogmaals: ik ben überhaupt GEEN arts– maar snap gewoon niet zo goed waarom hier vooralsnog zo weinig verdenking naar uit gaat…

  • gert-jan

    6 april 2016

    Dit heb ik opgelopen, het heet Klebsiella pneumoniae door een zeer smerige en vies en goor wc, douche etc. En het eten was zo ranzig dat je dit een varken of een hond niet te eten wel geven. In een zorginstelling in Breda. Maar nu kan ik ook geen vast voedsel meer verdragen door dit gedoe en ik moet als het zo doorgaat aan de sondevoeding. Ik heb nu drinkvoeding, maar er zijn nu al signalen uit om een sonde in te brengen.

  • Marijke

    13 maart 2016

    Ik heb in januari een longontsteking gedaan waarvan ik 4 bacteriën had een daarvan was Klebsiella pneumoniae, dit zat in mijn sputum. Na 3 weken naar huis gegaan ver van genezen en nu terug in het ziekenhuis gelegen en opnieuw de Klebsiella pneumoniae in mijn sputum. Is waarschijnlijk nooit weggeweest. Moet nu 3 maanden antibiotica nemen thuis. Hoe groot is de kans dat ze weggaat en kan ze ook op mijn darmen zitten of andere organen? Ben er wat bang van, hoeveel kwaad kan dat voor de huisgenoten? Ik heb maaglast en darmlast, maar kan ook van de antibiotica zijn. M.v.g. bedankt, Marijke

    • Ramon

      18 december 2016

      Rauwmelkse kefir is een weldaad voor uw darmen en vol probiotica…

  • carlene peterson

    15 oktober 2014

    Wat is de incubatietijd van de Klebsiella-bacterie?

  • jacqueline

    11 oktober 2014

    Hallo, Bij mij is gisteren klebsiella vastgesteld. Is het dodelijk?

  • Gerrie de Jong

    9 oktober 2014

    Vorige week ons kindje verloren aan die K-bacterie! Slechts 7 dagen oud mogen worden! De eerste 48 uur gezond, zelfs transport naar ziekenhuis in de buurt stond gepland! Daarna ziek geworden en het niet kunnen winnen. Het verdriet is intens en niet te omschrijven, maar ook het hoe, waardoor, wie, komt steeds vaker naar voren! Boosheid, dat ze het PECH noemde gaat er niet in! Verschrikkelijk gewoon!!!

  • Astrid

    26 september 2014

    Ik ben 10 dagen opgenomen geweest in het Maasstadziekenhuis en op de verpleegafdeling waar ik lag is een opnamestop vanwege een resistente bacterie (BRMO) die in de chiffons van de wastafels zijn ontdekt. Nu heb ik vandaag per post een kweekset ontvangen om 3 achtereenvolgende dagen te kweken. Het gaat om de bacterie Oxa-48. Hoe groot is de kans dat de kweken positief zijn? Ik was opgenomen vanwege wondroos in een lymfoedeem-been met een open wond en ik gebruik nu al 6 weken antibiotica. En wat zijn de gevolgen als ik positief getest word?

  • Valérie DC

    17 augustus 2014

    Dag iedereen, ik heb een vraag. Mijn mama (57 jaar) is op reis geweest naar Korfu heeft daar een hersenbloeding gekregen door een aneurysma dat is gebarsten. Ondertussen zijn we 3 maand verder. Ze heeft 2 maand in kunstmatige coma gelegen. Nu is ze goed wakker. We hebben enkele weken geleden het nieuws gekregen dat ze een klebsiella pneumoniae oxa 48 heeft opgelopen in het ziekenhuis in Griekenland. Toen ze België aankwam heeft ze een antibioticakuur gekregen van 10 dagen, waardoor de klebsiella toch onderdrukt bleef, ze had 1,5 maand geen koorts. Nu heeft ze sinds gisteren terug 37,7 Koorts, dat is nog niet heel hoog. Mijn vraag is, kan zij dit doorstaan als haar weerstand beter wordt of door nog een antibioticakuur? Iemand ervaring met dit soort situatie? Alvast heel erg bedankt

    • Probeer is colloidaal zilver

      17 december 2016

      Probeer is colloidaal zilver

  • wilhelmina kover

    5 augustus 2014

    Mijn vraag is als iemand klebsiella heeft en hij raakt een tafel aan en vervolgens raakt een patiënt diezelfde tafel aan op dezelfde plek, is deze patiënt dan ook besmet?

    • Paul

      5 augustus 2014

      Dat is moeilijk te zeggen. Dat ligt er maar net aan of de patiënt de bacterie op dat moment op zijn hand droeg, of de bacterie op het betreffende tafelblad kon overleven, hoeveel tijd er tussen overdracht en aanraking zat, of de bacterie uiteindelijk in aanraking is gekomen met slijmvliezen etc. In theorie kan het wel, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Mocht je je zorgen maken, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

    • Wilma

      17 december 2020

      Ik heb heel veel geld betaald voor fagentherapie in georgie. Op maat gemaakte fagen voor klepsiella esbl, deze hebben NIET geholpen, helaas

  • Ingrid

    1 augustus 2014

    Mijn moeder heeft Klebsiella bacterie met een E. Coli bacterie. Na diversen antibioticakuren schijnt Augmentin aan te slaan. Uroloog in Den Haag zei dat dit de laatste “pil” zou zijn die nog beschikbaar is. Rest is ze resistent voor. Ze zal dan aan het infuus moeten. Welk ziekenhuis in Nl is gespecialiseerd op dit gebied en welke specialist? Zijn dat Urologen of Medisch Bacteriologen of Infectiologen? Wie heeft er tips?

    • Paul

      2 augustus 2014

      Dat ligt enigszins aan de geïnfecteerde locatie, maar voornamelijk de microbioloog, bacterioloog en infectioloog zijn gespecialiseerd in zulke pathogene en infectieuze micro-organismen. Als men echter al weet welke microben de infectie veroorzaken, dan is er volgens mij geen specialist meer nodig om uit te zoeken welke medicamenten via het infuus dienen te worden toegediend om de bacteriële infectie te bevechten; daar zijn hele duidelijke richtlijnen voor. Volgens mij zijn veruit de meeste artsen en verpleegkundigen bekwaam en bevoegd om een infuus in/aan te brengen.

  • kees

    24 juni 2014

    Interessante site! Vraag: M’n echtgenote heeft ruim een jaar geleden haar enkel gebroken (3-voudig) en een nachtopname gehad ’t in algemeen ziekenhuis van Marrakesh, absoluut geen hygiëne. Daarna een privékliniek, waar de hygiëne beter was. Operatie met implantaten, vooraf antibiotica per infuus. Tijdens en na de operatie idem dito. Vervolg weer een kuur; daarna thuis in zuid Marokko weer 2 kuren. Thuis ontstond er rondom de hechtingen een infectie. Afgelopen februari artrose geconstateerd bij de geopereerde enkel. Klachten sinds de operatie: erg vermoeid, regelmatig darmproblemen, pijnklachten enkel, opgezwollen bobbels op enkel die na een tijdje weer verdwijnen. Mijn voorzichtige conclusie is dat een besmetting met de oxa of een familielid niet onwaarschijnlijk is. Verder zit ik met de vraag of het verstandig is om in een tandkliniek alle boventanden en kiezen te laten trekken. Met vriendelijke groet, Kees

    • francis stevens

      11 februari 2015

      Volledige verwijdering van alle tanden en kiezen doen ze onder narcose in een ziekenhuis, in de operatiezaal.

  • ik

    12 juni 2014

    Me vader heeft in het ziekenhuis de klebsiella bacteriën opgelopen in de buik. Door een drain en antibiotica 2 soorten is het bestreden. Nu is hij thuis, maar nog heeeel zwak. Hij moet aansterken, maar hoe weet je dat de bacterie echt weg is? Hij heeft ook geen smaak en geen honger. Weet iemand waar dat van komt? Hij heeft 6 weken in ’t ziekenhuis gelegen.

  • Carmen

    12 mei 2014

    Zoekende naar wat informatie over de Klebsiella Bacterie kwam ik deze site tegen. Natuurlijk had ik er nog nooit van gehoord. Maar ik had/heb een vaginale ontsteking met ontzettend veel jeuk. Natuurlijk wordt er altijd eerst aan een schimmelinfectie gedacht, dus daar krijg je dan zalfjes en pilletjes voor. Niks hiep echter en ik werd helemaal gek van de jeuk. (ik vind dit nog erger dan pijn). Uiteindelijk blijkt dus de Klesiella de oorzaak te zijn. Ik weet niet of mensen hier ervaring mee hebben en wat ze hier voor medicatie tegen hebben gekregen. Ik heb het idee dat het nog steeds niet weg is. Was wel met een desinfecterend poeder. Heeft iemand ideeën?? Bedankt

    • Linda

      11 juli 2015

      Hallo, Ik heb dezelfde klachten! Inderdaad schimmelinfectie etc. Niets hielp ook via bioresonantie kwam van alles naar voren. Nu uiteindelijk ook klebsiella bacterie, heb er medicijnen van de genezeres van gekregen en hopelijk helpt het! Ben heel benieuwd of het bij jou over is! Hoop dat je deze reactie nog leest en reactie terug geeft! Groeten, Linda

  • R.P.

    2 maart 2014

    Beste Paul, Over de twijfels van artsen… Ik heb in 1998 een stil hartinfarct gehad en slik daartoe Simvastatine: 10 mg (was 40 mg!), aspirine: 100 mg, Omeprazol: 20 mg, Carvedilol: 2 x 6,5 mg, Desloratadine (allergie) 5 mg En Persantin (TIA) 200 mg. Genoeg “snoepjes” om de balans te verstoren. Daarnaast door overmatig tabaksgebruik (gestopt in 1987) 2/3 van de longen bedekt met emfyseem… een chronische vorm van bronchitis. Dus ga er maar aan staan…

  • Ruud Pronk

    2 maart 2014

    Paul, Bedankt voor al je treffende antwoorden, maar als je geen arts bent, hoe kom je aan al die informatie? Wat is je beroep? De klebsiella-bacterie in de urine blijkt nu verdwenen te zijn… Ik was mijn handen desalniettemin geregeld met Dettol. Je moet deze reactie niet als te beledigend opvatten. Maar de artsen weten nog steeds niet waarom ik een paar keer ben neergestort en daarna niet zelfstandig overeind kon komen: een paar dagen heel hoge koorts, een TIA gehad (zag dubbel). Later bleek weer dat een “bloedinfectie” niet bewezen was… Vandaar mijn twijfels… Groeten, Ruud (82)

    • Paul

      2 maart 2014

      Beste Ruud, Deze website begon deels als hobby, als een weblog om persoonlijke ervaringen te delen. Ik heb zelf nogal wat meegemaakt op medisch gebied en hetzelfde geldt voor veel mensen in mijn familie en directe omgeving. Om zo goed mogelijk om te gaan met medische complicaties, vind ik het belangrijk om me goed in te lezen. Tegenwoordig worden via allerhande wegen medisch-wetenschappelijke bronnen inzichtelijk gemaakt en ik vind het uitermate interessant om ze te lezen. In de hoop dat ook anderen iets hebben aan de informatie die ik bijeen zoek, verwerk ik de opvattingen en inzichten die ik persoonlijk interessant en hulpvaardig acht in eigen bewoording tot toegankelijkere stukjes op deze site. Ik ben dus niets meer dan een hobbyist met verregaande interesse in humane gezondheid, voeding, lichamelijke activiteit etc. Daarom benadruk ik ook zo veel mogelijk dat ik niet de aangewezen persoon ben voor persoonlijk medisch advies. Zo ben ikzelf momenteel dus ook nog altijd herstellende van een extreem hevige bloedinfectie en de toedracht ervan is ook in mijn geval een volledig raadsel gebleven. Ik heb veel gelezen en naar mijn (ondeskundige) mening zijn er enkele potentiële oorzaken voor de infectie, maar ik heb inmiddels geaccepteerd dat er nooit 100% duidelijkheid zal bestaan. Volgens mijn tropeninternist/infectioloog kan de nasleep van een dergelijke bacteriële bloedinfectie rustig 3 jaar duren… Het nare is dat er bij een hevige, gecompliceerde bloedinfectie zo ontzettend veel symptomen optreden (welke ook nog eens enorm verschillen per patiënt) dat het voor artsen moeilijk is om de gevolgen van de infectie te diagnosticeren en op waarde te schatten. Het zou gewoon zo veel prettiger zijn als dit eerlijk medegedeeld werd door de artsen. Een simpele ‘We weten het niet’ zou al volstaan. Hoe dan ook: nogmaals sterkte! Groeten, Paul

  • Desiree

    1 maart 2014

    Sinds september kamp ik met blaasontstekingen. Heb allerlei antibiotica gehad, nu zelfs een onderhoudsdosis. Nu kreeg ik van de uroloog Bacilac Femina. Het is geen antibiotica en de uroloog had er niet echt een “hoge pet” van op. Ik moet het twee maanden proberen, en over 6 weken, als ik nog Klebsiella heb, moet ik opgenomen worden. Ik heb er geen goed gevoel over. Wel in een nieuw ziekenhuis, Amersfoort. Maar zou het kunnen werken? Hoe lang duurt een opname? Want volgens mij is Klebsiella een lastige bacterie. MVG Desiree Orie

    • Paul

      2 maart 2014

      Beste Desiree, Bacilac Femina is een bekend probioticum. De werkzaamheid van probiotica is behoorlijk omstreden en bovendien verschilt de onderlinge kwaliteit van probiotica enorm. Ik ben geen arts, dus ik ben niet de aangewezen persoon om zich in jouw situatie te mengen. Toch geloof ik zelf in de werkzaamheid van kwalitatief hoogwaardige probiotica, en dan met name ter bevordering van de darmflora. Of probiotica effect (kunnen) hebben op blaas of blaasontstekingen durf ik niet te zeggen. Ook het effect van probiotica op Klebsiella is mij onbekend. In principe zijn probiotica ‘goede’ en ‘nuttige’ bacteriën, dus misschien dat ze in theorie slechte bacteriën kunnen verdringen? Dit is echter pure speculatie. Weet je misschien welk resultaat je uroloog precies voor ogen heeft met de Bacilac Femina probiotica cultuur? Hoe dan ook: heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • rosita

      4 juli 2016

      Beste Desiree, Ik heb het zelfde probleem. Ik ben sinds een paar maanden onder behandeling bij een uroloog in het SFG. Er zijn niet veel artsen die veel verstand hebben van het bestrijden van de BMRO bacterie. Ik ben voor veel antibiotica resistent geworden inmiddels. Ik heb jarenlang kuren geslikt voor steeds terugkerende blaasontstekingen. Mijn arts zegt dat Furabid de enige antibiotica is die veilig gebruikt kan worden om dat het niet in de darmen terechtkomt en alleen in de blaas. Er zijn onlangs onderzoeken naar gedaan. De bacterie komt van de darmen komt steeds in je blaas, waardoor er ontstekingen ontstaan. De andere antibiotica ’s verwijderen alle goede bacteriën in de darm, waardoor de Klebsiella pneumoniae steeds meer kans krijgt om te groeien, zeker door de ciprofloxacine (die houdt het zelfs in stand, maar wordt het meeste gegeven). Het klinkt misschien raar maar een blaasontsteking veroorzaakt door een andere bacterie helpt ook om de Klebsiella uit te roeien. Dit is onlangs bij mij gebeurd. Ik heb nu geen Klebsiella in mijn blaas, maar nog wel in mijn darmen natuurlijk. Ik kan nu wel proberen om een nieuwe besmetting te voorkomen. Probiotica en cranberry gebruiken, goed uit plassen zodat ze bacteriën niet kunnen uitgroeien en niet te veel drinken. Niet te veel drinken omdat bacteriën niet kunnen overleven in zout of zure urine. Als je te veel drinkt wordt je urine neutraal en zien ze weer kans. Zwart wit snoepjes (salmiak) zorgt voor zoute urine, maar te veel is niet gezond natuurlijk. Door regelmatige ontlasting kun je van de Klebsiella afkomen, dus op een zo natuurlijk mogelijke manier. Slechte stoelgang geeft de Klebsiella weer de kans om te groeien en te blijven zitten. Ik had het afgelopen jaar alleen maar blaasontstekingen, en nu zitten er inmiddels weken tussen. Nu met de nieuwe tips hoop ik het nog meer te verbeteren. Ik hoop in ieder geval dat je begrijpt dat de problemen zich in de darmen afspelen en niet in je blaas, die wordt gewoon keer op keer geïnfecteerd. Sterke met alles.

    • Hannie

      11 augustus 2017

      Ik heb nu de Klebsiella pneumoniae en gebruik al anderhalf jaar jaar Bacilac Femina. Echter nog zonder resultaat. Ben wel in verminderde weerstand door chemo behandelingen die ik heb gehad. Kan een blaasinfectie er eigenlijk niet bij hebben maar helaas helpt geen antibiotica mij.

  • Rowie

    31 januari 2014

    Mensen, neem colloïdaal zilverwater! Dit is het enige super antibioticum waar bacteriën en virussen zichzelf NIET resistent voor kunnen maken. Ik ben geen verkoper, maar ik gebruik het van Crystal. Zij testen intensief en hun kwaliteit is de beste. Het is een eeuwenoud middeltje, in het wilde westen deed men een zilveren halve dollar in hun drinkwater om het te ontsmetten. Gedurende de zwarte pest wist het Britse koningshuis de pest buiten de deur de houden door dit middeltje. Niet even aan het volk de gouden tip geven? Hmmm… weer een conspiracy theory. Er bestaat ook kritiek op zilverwater, namelijk dat je er blauw van wordt, geloof dit niet! Dit kan onder normale dosering met goede kwaliteit colloïdaal zilverwater nooit gebeuren.

    • Paul

      31 januari 2014

      Beste Rowie, Om te voorkomen dat mensen met een potentieel levensbedreigende klebsiella-besmetting onterecht gaan vertrouwen op colloïdaal zilver wil ik er toch graag even op wijzen dat de werking van zilver in het menselijk lichaam tot nog toe berust op speculatie en dat de inname van vloeibaar zilver uiterst gevaarlijk kan zijn. Al zou colloïdaal zilver een antibacteriële werking hebben, dan nog is er geen enkele reden om aan te nemen dat het als klinisch antibioticum werkzaam is in het menselijk lichaam, laat staan dat je er een levensbedreigende bacteriële klebsiella-infectie mee teniet kan doen. (bron) Wat daarentegen wel wetenschappelijk is aangetoond: colloïdaal zilver kan leiden tot argyrie, een dermatologische aandoening waarbij de huidskleur verandert naar blauw of blauwgrijs. (bron) De weinige websites met een wetenschappelijke achtergrond die het antibacteriële nut van zilver (als element, dus niet als drank) onderkennen manen zelfs tot voorzichtigheid en terughoudendheid vanwege de toxische eigenschappen van zilver in het humane gestel. (bron) Mijn reactie is overigens niet bedoeld om jouw ongelijk aan te tonen, maar om te voorkomen dat mensen met een klebsiella-infectie het idee krijgen dat een ‘colloïdaal zilverkuurtje’ volstaat om te genezen. Dat betwijfel ik namelijk ten stelligste. Groeten, Paul

    • Wilmaatje

      19 december 2022

      Heeft bij mij niet geholpen, dus prijs het ook niet aan

  • John

    17 januari 2014

    L.S. Ik heb in december 2009 een ernstig ongeluk gehad, gevolgd door 6,5 maand ziekenhuisopname. Na de 3e operatie gingen de operatiewonden gewoon weer open en kwam men erachter dat ik de ‘klebsiella pneumoniae’ bacterie had opgelopen. Op mijn vraag hoe dit kon, werd door de orthopeed gezegd dat dit ook door mijn familie kon zijn gebeurd. Er werd total niks gedaan aan preventie om verdere besmetting van derden te voorkomen. Uiteindelijk heb ik na 1,5 jaar alsnog mijn been moeten laten amputeren tot boven de knie. Moet ik daar nog ergens melding van maken? Dit is gebeurd in het ziekenhuis van Sittard. Uiteraard gaat het erom een melding te maken van de besmetting…

    • Paul

      18 januari 2014

      Beste John, Wat een vreselijk verhaal; allereerst heel veel sterkte! Voor zover ik weet is het de verantwoordelijkheid van een ziekenhuis om melding te maken van ziekenhuisinfecties en antimicrobiële resistentie. Er is de laatste tijd echter veel ophef over de praktische uitvoering van deze verantwoordelijkheid. Het melden/signaleren van bacteriële uitbraken in ziekenhuizen blijkt namelijk niet bepaald positief uit te pakken voor het betreffende ziekenhuis. Om die reden lees je de laatste tijd steeds vaker over het signaleringsoverleg van ‘Steunpunt Bacteriële Ziekenhuisinfecties’. Voor patiënten is er naar mijn weten niet echt een meldingspunt. Misschien dat het GGD je advies kan geven? Nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Ruud Pronk

    13 december 2013

    Bij mij is een bacterie (?) in de urine ontdekt, met het gevolg een diagnose: “Een bacteriële infectie in de urinewegen”, welk later als “Niet bewezen” werd afgedaan (uroloog, Rode Kruis Ziekenhuis, Den Haag)… Ook in het bloed werd niets gevonden. Desalniettemin zakte de dagenlange koorts na toediening van een bepaald antibioticum. Ik had geboft, zei men; “Je leeft nog, geniet van het leven en vooral véél drinken. Maak je geen zorgen.” Later werd door mijn cardioloog bevestigd, dat de Klebsiella-bacterie wel degelijk in de urine zat… Uroloog: “Die hoort daar!”. Daar sta je dan als patiënt zijnde…

    • Paul

      13 december 2013

      Beste Ruud, Wat een narigheid! Volgens mij kunnen bepaalde soorten Klebsiella als commensaal (onschuldige bacterie) voorkomen in de darmen en luchtwegen. In de urine weet ik eigenlijk niet. Hoe dan ook een vreemde gang van zaken… Ik heb een soortgelijke ervaring en bij mij waren ze er gelukkig ook net op tijd bij met het vaststellen van de achterliggende oorzaak (zeldzame, tropische bacterie in het bloed) en het selecteren en toedienen van het juiste antibioticum. Ik weet ook nog steeds niet hoe de bacterie in mijn bloedbaan is gekomen, of hij er nog steeds zit, en of ik me nog altijd zorgen moet maken… Echt geen pretje om onwetend te worden gelaten en afhankelijk te zijn van andermans inzichten en maatregelen! Begrijp me niet verkeerd, ik ben mijn huisarts extreem dankbaar voor de doorverwijzing en de specialisten voor de behandeling, maar een stukje communicatie en informatievoorziening zou een heel stuk meer zekerheid en geruststelling geven. Ik denk dat dat voor een groot deel ontbreekt binnen het huidige zorgstelsel: een stukje kennisgeving en uitleg. :( Groeten & sterkte, Paul

  • nina

    2 augustus 2013

    Hallo, Ik ben Nina en heb diabetes type 1. Ik heb een wond aan mijn voet, dus een teen geamputeerd en deze is voor de 3e keer geopereerd. Ik werd 3 weken opgenomen en mijn suikerwaardes waren niet zo goed. De suiker zorgt er zogezegd voor dat die wond niet wil genezen, maar nu komt dat ik er ook die klebsiellabacterie in heb gekregen. Ik was ontslagen uit het ziekenhuis en pas na een week (tijdens controle) vonden ze de klebsiella en moest ik weer opgenomen worden. Nu zit ik weer in het ziekenhuis, maar nu geïsoleerd, en krijg ik antibiotica. Ik wil graag weten wat ik moet doen om te genezen. En ik heb een kind met epilepsie, dus moet ervoor zorgen dat hij die bacterie niet krijgt en dat alles erger wordt. En natuurlijk ook mijn partner niet. A.u.b. een mening geven. Graag hoor ik van jullie…

    • Paul

      6 augustus 2013

      Hallo Nina, Wat een ontzettend nare situatie. Ik denk eigenlijk niet dat dit weblog de aangewezen plek is om opheldering te krijgen in je huidige problematiek. Omdat je momenteel in het ziekenhuis ligt, lijkt het me juist raadzaam en bij uitstek efficiënt om je vragen bij je dokter of verpleegkundige weg te leggen. Hij of zij kan je vragen gegarandeerd beantwoorden (of bij gebrek aan kennis een collega raadplegen). Heel veel sterkte en beterschap toegewenst. Groeten, Paul

  • saartje

    4 juni 2013

    Ik ben nu 27 weken zwanger en heb al 2 maanden een blaasontsteking. Na amoxiciline, augmentin en suprax gehad te hebben zijn ze erachter gekomen dat ik de klebsiella SPP heb. Ik heb nu ciprofloxacin voorgeschreven gekregen, maar dit antibioticum staat in de categorie B3 van antibiotica voor zwangeren. Ik heb dus eigenlijk geen zin om aan deze kuur te beginnen, want misschien is mijn klebsiella er wel resistent voor… Vraag: kan de klebsiella SPP voor een nierbekkenontsteking zorgen? En is het gevaarlijk voor de ongeboren baby? Moet ik nu met een keizersnede bevallen als de bacterie nog aanwezig is met 9 maanden zwangerschap?

    • Paul

      4 juni 2013

      Beste Saartje, Ja, klebsiellabacteriën behoren tot de bekendste en belangrijkste veroorzakers van nierbekkenontstekingen. Een dergelijke ontsteking kan complicaties geven, maar dat hoeft niet per se. Je overige vragen zijn van medisch-gespecialiseerde aard en deze kan ik daarom niet beantwoorden. Als je je zorgen maakt over de keuze tussen bacterie en antibioticum, kun je wellicht beter verdere inlichtingen inwinnen bij een gespecialiseerde instantie. Hierbij valt te denken aan een Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) of Stichting Werkgroep Infectie Preventie (WIP). Of neem contact op met je huisarts, specialist, gynaecoloog, verloskundige of het RIVM. Onthoud dat je recht hebt op informatie. Word je niet naar behoren of naar wens geïnformeerd, vraag dan een second opinion aan, daar heb je recht op. Het gaat hier immers over de gezondheid van jou en je toekomstige kind! Heel veel sterkte en beterschap. Groeten, Paul

  • JM

    15 mei 2013

    Ik ben zwanger en heb iemand onder behandeling met deze bacterie. Is het nog verstandig om deze persoon te behandelen? Ik heb als therapeut alleen huid contact en was en desinfecteer mijn handen wel goed.

    • Paul

      15 mei 2013

      Beste JM, Bij het schrijven van bovenstaand artikel over de klebsiella-bacterie viel het me al op dat er verrassend weinig concrete informatie over specifieke risicogroepen te vinden is. (bron + bron) Wat ik momenteel kon vinden over klebsiella m.b.t. zwangerschap is als volgt: Intensief huidcontact behoort tot de belangrijkste besmettingsvormen, en dan in het bijzonder binnen de gezondheidszorg. Echter zou men geen extra risico lopen in geval van zwangerschap. Dit las ik ten minste op de website van het Maasstadziekenhuis (bron niet langer online). Echter blijft het onduidelijk wat er met de definitie ‘risico’ wordt bedoeld: het risico om besmet te raken met de bacterie of het risico op complicaties (voor de zwangere vrouw en/of de ongeboren baby) als je eenmaal besmet bent. Het is sowieso een feit dat iedereen met een verlaagde weerstand (door ziekte, operatie, antibioticagebruik etc.) verhoogd risico loopt op besmetting, dus als je het idee hebt dat je weerstand niet optimaal is, zou het raadzaam kunnen zijn om het zekere voor het onzekere te nemen… Ik ben overigens geen medicus en kan je dan ook geen medisch advies geven. Wellicht is het handig om contact op te nemen met het GGD; zij kunnen je misschien vertellen of het (on)verstandig is om als zwangere vrouw zijnde een klebsiella-patiënt te behandelen. Hopelijk heb je iets aan deze info. Met vriendelijke groet, Paul

  • e.lucassen

    28 februari 2013

    Ik werk op een pg-afdeling waarvan een bewoner de kiebsiella oxa 48 bacterie heeft opgelopen. Er zitten daar 20 bewoners bij. Kunnen de overige bewoners nu ook besmet zijn, plus het personeel, plus bezoekers? Graag een reactie van u. Met vriendelijke groeten, E. Lucassen

    • Paul

      3 maart 2013

      Geachte E. Lucassen, In theorie zou het helaas best zo kunnen zijn dat anderen besmet zijn geraakt, maar dit is afhankelijk van talloze factoren die niet zomaar te voorzien zijn. Als ik u was, zou ik aanvullende inlichtingen inwinnen bij het GGD. Ik kan u helaas niet verder helpen bij uw vraagstuk, maar hopelijk bent u er ietwat wijzer van geworden. Met vriendelijke groet, Paul

  • am

    21 november 2012

    Hoe kan ik weer genezen? Welke middelen? Hoelang duurt het? Welke therapieën en specialisten?

    • Paul

      22 november 2012

      Beste Am, Je moet Klebsiella niet zien als één bacterie. In principe onderscheidt men twee soorten, namelijk ‘Klebsiella oxytoca’ en ‘Klebsiella pneumoniae’. Maar omdat klebsiellabacteriën zich continu ontwikkelen en aanpassen (evolueren), zijn er vele sub-varianten waarvan sommige beduidend agressiever en resistenter zijn dan andere. Een besmetting met een resistente vorm van Klebsiella (Oxa-48 e.a.) is moeilijk te genezen omdat een dergelijke bacterie weinig gevoelig of zelfs ongevoelig is voor antibiotica. Zulk soort klebsiellabacteriën breekt de reguliere soorten antibiotica simpelweg af. Behandeling zal (indien mogelijk) met een speciaal antibioticum moeten plaatsvinden. De nieuwere (veelal onwijs hardnekkige) klebsiella-stammen zijn nog wel gevoelig voor het giftige antibioticum ‘colistine’, het relatief nieuwe antibioticum ‘tigecycline’ (wat mogelijkerwijs ernstige bijwerkingen veroorzaakt) en voor ‘amikacine’, een derde-generatie aminoglycoside dat alleen in speciale klinieken mag worden gebruikt en als “reserve-antibioticum” dient. Bij Klebsiella is het vooral belangrijk om je weerstand op peil te houden (gezond eten, voldoende bewegen, alcohol beperken etc.) Mocht je toch besmet raken, dan dient het juiste antibioticum te worden voorgeschreven door een specialist (bijvoorbeeld een medisch bacterioloog) binnen een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek. Hopelijk kun je iets met deze info. Met vriendelijke groet, Paul

  • Ruth

    12 november 2012

    Hi,
    Ook ik heb die Klebsiella blaasonsteking. Al jaren duikt het af en toe op. Het is bij mij goed te onderdrukken met berendruif-extract en cranberry-extract. Sinds ik een intensieve kuur met berendruif voorgeschreven heb gekregen, zijn de klachten weg. Nu voor het eerst weer een ontsteking i.v.m. zwangerschap. Het lastige is dat ik nu geen berendruif mag. Klachten wel veel minder erg dan eerst…

  • L.

    31 oktober 2012

    Ruim 3 maanden geleden ben ik bevallen in het ziekenhuis en heb vanaf dat moment alsmaar vaginale klachten en steken in mijn buik. Er is na lang aandringen een kweek gedaan en daar kwam eerst de stafylococcen uit en een kweek daarna de klebsiella pneumoniae-bacterie. Ik heb nu voor de derde keer een antibioticakuur. De eerste twee keer voor de stafylococcen (Flucloxacilline) en nu Amoxicilline voor deze klebsiella-bacterie waar zo weinig over bekend is. Mijn vraag is dan ook: bestaat er een kans dat de bacterie volledig verdwijnt en zijn hier specialisten voor?

  • B Guichelaar De Weerd

    4 september 2012

    Mijn zoon ligt met erge MS in het revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren en heeft blaasontsteking. Nu hoorden wij gisteren dat hij de klebsiella bacterie heeft. Zijn huid ziet er niet uit, allemaal schilfers en rode bulten. Nu heeft hij een aantal weken naast een vrouw gelegen die ook die bacterie had. Ze zeggen in Haren dat het daar niet van kan komen, maar hoe komt hij er dan aan? Gr Dinie.

    • wnnm

      7 september 2012

      Ik begreep net dat een familielid ook drager is hiervan en ligt ook in het revalidatiecentrum in Haren. Is niet helemaal duidelijk wat er nou precies aan de hand is en of hij ook besmet is of alleen drager. Ik vraag me af wat er allemaal kan gebeuren en wat te doen. Communicatie is niet helemaal duidelijk.

  • EBM

    7 augustus 2012

    Na een operatie met kathetergebruik, heb ik een blaasontsteking opgelopen met de klebsiella pneumonia. Ik had eerder al last van een recidiverende blaasontsteking met de e-coli. Ik wide geen antibiotica gebruiken omdat ik dat al te veel had gedaan en mijn energie aantastte. Ondertussen na orthomoleculaire behandeling is mijn energie enorm toegenomen, maar blijft de blaasontsteking nog bestaan. Ik heb acupunctuur, homeopathie, supplementen etc. geprobeerd. Heeft er iemand ervaring mee dat een blaasontsteking door immuniteitsverhoging en zonder antibiotica kan genezen? Ik maak me ook zorgen over de mogelijke risico’s van de klebsiella p. Daarnaast maak ik me zorgen over de ontsteking als deze toch lang blijft zitten. Ik heb geen koorts, energie is goed, mag ik er dan vanuit gaan dat de bacterie geen schade aanricht? Niet opstijgt?

    • Natas

      22 juni 2013

      Mijn advies is ga om een consult bij Rik Vermyuiten te Antwerpen. Of Marja Veroen in Rotterdam, die zit in de groene passage, even googelen voor het adres. Rik Vermyuiten is een natuurgeneeswijzer.

    • Paul

      22 juni 2013

      Beste Natas, Ik neem aan dat je een natuurgeneeskundige bedoeld. Wat kan zo iemand volgens jou doen indien je besmet bent met een potentieel levensbedreigende en bovendien resistente bacterie? Daar ben ik oprecht heel erg benieuwd naar! Groeten, Paul

  • E.

    3 mei 2012

    Ik doe mijn stage in een ziekenhuis. Toen ik daarstraks mijn bloedplaat wou aflezen, ben ik uitgeschoven en met mijn vinger in het massief gedeelte gekomen. Kan ik op deze manier een besmetting opgelopen hebben? Je zag duidelijk dat er iets wits (waarschijnlijk een kolonie) achter mijn nagel zat.

  • Eli

    3 februari 2012

    Hallo, vorige week moest ik sputum inleveren bij het lab. Als er bijzonderheden waren zou ik hierover gebeld worden deze week. De reden voor dit onderzoek was dat ik dikke slijm op de luchtwegen bleef houden. Omdat dit nog steeds het geval is, vertrouwde ik het toch niet helemaal en belde zelf de huisarts op vandaag. Ik kreeg te horen dat mijn sputum niet goed was (waarom ze me niet gebeld hadden is mij een raadsel) maar goed ze hadden twee bacterien gevonden 1>klebsiella-bacterie en 2> Streptokok bacterie. Ik heb nu wel een kuurtje amoxiclline gekregen maarvraag me af wat er was gebeurt als ik niet zelf had gebeld. Ik heb een longziekte (COPD) en behoor dus tot de risicogroep. Vanaf april 2010 (na ziekenhuisopname longafd.) zit ik maandelijks aan de antibiotica en pretnisonkuren. De laatste had ik tot half januari en we zitten nu twee a drie weken verder. Welke maatregelen kan ik nemen en hoe weet ik zeker dat een bacterie uit mijn lichaam is? Daarnaast begint mijn dochter van 8 jaar rare plekjes te krijgen op haar lichaam (lijkt op exceem) kan dit te maken hebben met mijn bacterien? Graag zou ik advies en tips ontvangen hierover. Mvg, Eli

  • C.B.

    18 oktober 2011

    in het ziekenhuis waar ik soms kom is de klebsiella uitbraak. Kan ik het ziekenhuis nu beter mijden? Ik heb hartfalen.

  • Henk S.

    12 oktober 2011

    L.s., Hoe je besmet kunt raken en wie risico lopen en ook dat de klebsiella-bacterie moeilijk te bestrijden is, is duidelijk. Kunt u ook aangeven wat de prognose is voor mensen die besmet zijn met de bacterie? M.v.g. Henk S.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.