aardbeienAardbeien zijn lekker; daar zijn talloze mensen het over eens. Maar zoals wij allen weten is hetgeen wij lekker vinden maar al te vaak ongezond. Hier lees je alle goede en slechte eigenschappen van het meer dan populaire zomerkoninkje

Aardbeien worden opvallend veel gegeten; iedere zomer zitten er zelfs mensen vol spanning op de eerste zoete Hollandse aardbeitjes te wachten. Het nadeel van veel dingen die smaakvol zijn, is (helaas) dat ze tevens ongezond zijn. Maar geldt dit ook voor die verrukkelijke aardbei!?

Hieronder lees je alles over de voedingswaarden (gezonde + ongezonde eigenschappen) en over de teelt van ‘aardbeziën‘ in je eigen tuin…

Voordelen van aardbeien

De goede eigenschappen van de aardbei… Aardbeien hebben een groot aantal positieve voedingskundige eigenschappen. Hierbij de voordelen van aardbeziën voor de gezondheid op een rijtje: De aardbei zoals we die in de supermarkt terugvinden is eigenlijk een schijnvrucht, maar omdat ie zoveel overeenkomsten telt met vruchten wordt ie veelal tot het fruit gerekend.

Aardbeien hebben zowel positieve als negatieve voedingskundige eigenschappen en zodoende een aantal gezonde eigenschappen en een aantal ongezonde eigenschappen. Hierbij allerteerst een lijstje met de positieve voedingswaarden van de aardbei:

  • Ze bevatten slechts 25 kilocalorieën per 100 gram en passen dus in ieder dieet (tenzij je allergisch bent)!
  • Een handjevol zomerkoninkjes bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van maar liefst 9 essentiële voedingsstoffen.
  • Een aardbei bevat ontzettend veel vitamines, waaronder veel vitamine C en behoorlijk wat vitamine A en B-vitaminen. Deze zijn belangrijk voor je weerstand, celstofwisseling, huid, haar & bloedvaten.
  • Aardbeitjes zijn rijk aan kalium, ijzer en calcium. Deze mineralen & spoorelementen zijn belangrijk voor de instandhouding van botten en tanden.
  • De antioxidanten in een aardbei beschermen je lichaam tegen ontstekingen en hartziekten.
  • Ze ontgiften; ze verwijderen zware metalen en andere gifstoffen uit je lichaam.
  • Aardbeien verlagen je bloeddruk en beschermen je zodoende tegen hypertensie (verhoogde bloeddruk) en coronaire hartaandoeningen.
  • De aardbei drijft overtollig vocht af en optimaliseert zodoende je vochthuishouding. Ze kunnen je dus helpen bij “vocht vasthouden” en vochtophopingen (oedeem).

Kortom: aardbeien bevatten slechts 25 kilocalorieën per 100 gram; ze zijn koolhydraatarm en maken dus niet dik; de aardbei bevat gigantische hoeveelheden vitamine C; zomerkoninkjes bevatten behoorlijke hoeveelheden B-vitaminen en vitamine A; ze zijn rijk aan de sporenelementen kalium, ijzer en calcium; aardbeziën bevatten verscheidene belangrijke antioxidanten (waaronder vitamine C) die in staat zijn om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren; aardbeien bieden expliciet bescherming tegen ontstekingen en hartziekten; een aardbei helpt zware metalen en andere gifstoffen uit het lichaam te verwijderen; de aardbei heeft een vochtafdrijvende werking; hij heeft een bloeddrukverlagende werking; aardbeien bevatten redelijke hoeveelheden voedingsvezels.

Nadelen van aardbeien

Vrijwel elk voedingsmiddel heeft naast voordelen ook nadelen. Zo ook de welbekende aardbei. Hierbij dan ook de enkele negatieve voedingskundige eigenschappen van aardbeien…

Naast voordelen hebben aardbeien tevens enkele nadelige voedingskundige eigenschappen en zodoende een aantal nadelen c.q. risico’s met betrekking tot de gezondheid. Hierbij een opsomming van de negatieve voedingswaarden van aardbeien:

  • Aardbeien staan bekend als gifkoninkjes. Een EKO-keurmerk zou overmatig gebruik van giftige pesticiden & insecticiden moeten uitsluiten.
  • Bij sommige mensen lokt de aardbei een allergische reactie uit in de vorm van luchtwegproblemen, pijn en jeuk van het verhemelte en (hevige) huiduitslag.
  • De aardbei is erg kwetsbaar; zodoende lopen ze relatief snel beurse plekken op waardoor ze kunnen gaan beschimmelen en rotten.

Dus: aardbeziën werden voorheen bespoten met relatief veel pesticiden, vandaar de tweede bijnaam gifkoninkjes; een EKO-keurmerk zou dit moeten uitsluiten.Aardbeien kunnen een allergische reactie opwekken in de vorm van huiduitslag; aardbeien zijn zeer kwetsbaar waardoor ze relatief snel beurse plekken oplopen die voor bederf kunnen zorgen.

Conclusie: positief versus negatief

Gezondheidseigenschappen van de zomerkoning… Al met al kent de aardbei erg veel voedingskundige voordelen en erg weinig nutritieve nadelen. Je kunt aardbeien dan ook met gerust hart eten, vooral ook tijdens een calorie-beperkend dieet. Eet bij voorkeur biologische aardbeien van Nederlandse bodem. Deze zijn onbespoten, hebben geen lange reis hoeven afleggen en zijn doorgaans het lekkerst van smaak. Hieronder lees je hoe je zelf zomerkoningen met uitstekende voedingswaarden kunt kweken in je eigen moestuin

Een hele rij met voordelen en slechts enkele nadelen. Geen enkele reden dus om aardbeien te laten staan. Wanneer ze tenminste vers zijn, biologisch zijn gekweekt en je niet allergisch bent voor aardbeien.

Alles over ’t zaaien, planten, plukken & eten van aardbeien

Omdat aardbeien zo ontzettend gezond zijn, hierbij een korte handleiding om aardbeien in je eigen moestuintje of groentetuin te kweken. Of gewoon in plantenbakken… Zodoende weet je zeker dat jouw aardbeien supergezond zijn en dus niet bespoten met pesticiden, insecticiden of andere schadelijke gifstoffen, beschermingsmiddelen en/of bestrijdingsmiddelen…

1. Hoe moet je aardbeien zaaien?

De goedkoopste manier om aardbeien te kweken is eigenhandig aardbeien zaaien. Je koopt zaadjes van inheemse, “kleinvruchtige” bosaardbeien of uitheemse “grootvruchtige” aardbeien en zaait ze in potgrond. Let wel: zelf aardbeien zaaien is vrij lastig en tijdrovend, vooral als het aankomt op stekken, ompotten etc.

2. Wanneer (in welke maand) moet je aardbeien zaaien?

Als je dit jaar nog aardbeien wilt kunnen plukken (en eten), dan moet je aardbeien zaaien tussen de maand februari en de maand maart. Als je na maart zaait, kun je pas volgend jaar aardbeien oogsten. Half februari is een uitstekend zaaimoment voor aardbeien. Als je in augustus zomerkoninkjes zaait, dan kun je volgend jaar juni/juli oogsten.

3. Hoe moet je aardbeien planten?

Het is gemakkelijker om een paar stapjes over te slaan. Je koopt geen zaadjes, maar stekjes of zelfs volgroeide aardbeienplantjes. Je plant de aardbeienplantjes in plantenbakken of rechtstreeks in de “vaste grond” van je tuin. Gebruik voor aardbeien altijd een rijke, humeuze (humusrijke) voedingsbodem. Neem bij voorkeur potgrond, verrijkt met compost en/of speciale aardbeienmest.

4. Wanneer (in welke maand) moet je aardbeien planten?

De aardbeienplantjes die je kant-en-klaar kunt kopen, zijn meestal al volgroeid. Het planten of “potten” van volgroeide aardbeienplantjes kun je het beste doen in april. Zet de aardbeienplanten niet in de directe, felle zon… En zet aardbeien vooral niet in de wind (dus luw/windstil)… Bescherm ze bovendien door afwateringsmogelijkheden (pot-gaten, geultjes etc.)… Zomerkoninkjes houden namelijk van water, maar niet van overdreven natte, drassige of moerassige grond.

5. Hoe moet je aardbeien plukken

Het plukken ofwel oogsten van aardbeien stelt eigenlijk niks voor. Zodra een aardbei naar jouw mening rood en groot genoeg is, pluk je hem af! Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een bakje (al dan niet afgedekt met keukenpapier) en een schaartje. Knip de aardbeien net onder de vrucht af en laat ze zachtjes in het schaaltje vallen. Dit voorkomt beurse knijpplekken. (bron)

Zelf aardbeien telen / kweken: tot slot…

Aanvullende tip: Een “doordragende” aardbeienplant (Ostara e.a.) zorgt meestal voor de rijkste aardbeienoogst. Door aardbeien in het voorjaar te bedekken met doorschijnende folie, ontstaat bovendien een broeikaseffect. De oogst wordt zodoende vervroegd en vergroot. Bovendien voorkom je hiermee dat jouw verrukkelijke aardbeitjes worden opgegeten door de vogels.

En nog even een weetje: in een onderzoek naar de positieve eigenschappen van fruit en vruchten door het Amerikaanse College of Nutrition behaalden aardbeien de top 3 van alle fruitsoorten, omdat ze de aanbevolen hoeveelheden van 9 verschillende essentiële voedingsstoffen bevatten.

heb jij nog aanvullende tips met betrekking tot aardbeien? Laat hieronder jouw adviezen achter wat betreft gezondheidsvoordelen, gezondheidsnadelen, zaaien, poten, bemesten en plukken!

22 Reacties

  1. Aardbeien zijn licht zaaiers en dat houd in dat je ze op de NaT potgrond met leggen deze aardbeienzaadjes en niet onder het zand dit potje afdekken met plastiek en een paar gaatjes met de naald erin maken en wachten tot de aardbeienplantjes groot genoeg zijn om te besproeien en dan het plastiek eraf halen. Aan dorien helaas kan je het niet aan de buitenkant zien. Maar ga voor bio aardbeien dan heb je het meeste kans om een lekkere aardbei te eten. Het ligt aan de grond waar de aardbei op geteeld is hoe het smaakt en omdat de bodems kapot en kunst grond gebruikt worden smaken de groentes bijvoorbeeld de tomaat en de aardbeien meer naar water dan naar een lekkere vrucht. Je kan zelf op je balkon of in je tuin mooie aardbeien zaaien die nog lekker zijn ook. Ook kleine oranje pompoenen klimmen tegen de schuttingen omhoog en zijn lekker om te eten en mooi om te zien maar dat zijn geen goede buren voor de aardbeien. Zet daar dan ertussen mooie rozen bv. Ook die blaadjes kan je eten en de groene oproken plaats van tabak. Zo maak je je tuin mooi en je hebt nog eens eetbare planten in je tuin.

  2. Hoi, Heb gehoord dat tomaten heel goed gaan naast knoflook. Met welke groente/fruit gaat aardbei goed samen?

  3. Dorien van de Vorden Reageer

    Ik vroeg me af waarom sommige aardbeien heel erg zoet en vlezig zijn (dus lekker!) en andere aardbeien enorm waterig en smaakloos. En ik vraag me ook af of je dat aan de buitenkant kan zien. Ik koop namelijk best regelmatig dure aardbeien waar achteraf kraak nog smaak aan blijkt te zitten… Kan iemand hier antwoord op geven? Ik ben benieuwd. Alvast bedankt!

    • Aardbeien vormen uitlopers , die kun je afsteken ,verplaatsen , en je hebt voor vlg jaar driedubbel zoveel planten 😉

  4. Danielle van Lanen Reageer

    25 calorieën per 100 gram aardbeien… Dat is 250 calorieën per kilo! Volgens mij mag je als vrouw zo rond de 1800 calorieën per dag eten. Dat is meer dan 7 kilo aardbeien… Ik ga volgende zomer alleen nog maar aardbeien eten! ????

    • Beste Danielle, Aardbeien zijn erg gezond omdat ze erg voedzaam zijn, dus veel verschillende essentiële voedingsstoffen bevatten. Je lichaam is echter niet gebaat bij een overschot aan voedingsstoffen. Sterker nog: zelfs overschotten aan gezonde stoffen kunnen tot negatieve disbalansen leiden. Daarom is variatie en matiging zo belangrijk. Maar ik neem aan dat je overweging niet al te serieus bedoeld is… ???? Groeten, Paul

  5. Bedankt voor de tips! Ik ga in augustus zaaien en ik hoop dat ik dan volgend jaar zomer mijn eigen aardbeien kan eten!

    • Hoi Vera, Het is even geleden dat je hier je reactie achterliet, maar ik vroeg me af hoe het is afgelopen met de zelf-gekweekte aardbeien… Succes of drama? Ik ben benieuwd naar je reactie! Groeten, Paul

  6. Als je veel aardbeien kunt krijgen, vries ze in! Na het ontdooien heerlijk in de molen pureren en aardbeiensaus maken bijvoorbeeld voor op de yoghurt. Heerlijk!

  7. Sinds gisteren merk ik dat bultjes op mijn tong krijg als ik aardbeien heb gegeten. Hoe komt dat? Ik lees overal dat als je allergisch bent je huid uitslag krijgt.

  8. De aardbeien goed afspoelen met warm water en dan met koud water, dat is de oplossing, dan heb je geen jeuk meer!

  9. Ik eet de gehele zomer aardbeien en flink veel. In juli nu twee keer aardbeien gegeten en heel erg jeukende uitslag alleen op de benen. Heeft dat te maken met het late jaargetijde? Wie weet het antwoord?

    • Dit klinkt veeleer als een allergische reactie. Dat kan te maken hebben met de fruiteiwitten van de aardbei zelf, maar bijvoorbeeld ook met een bepaald bestrijdingsmiddel. Ik denk niet dat het jaargetijde een rol speelt.

  10. Aardbeien in de tuin lukt ook zonder ellendige pesticiden. Dus het kan wel. Het is alleen erg lastig omdat ze extreem fragiel zijn, de grond niet mogen raken en vogels en ongedierte er ook wel dol op zijn. Maar elk jaar weer verse Hollandse aardbeien uit de tuin mag best wat moeite kosten. :)

  11. In de hemodialyse afdeling van de kliniek werd mij gezegd dat aardbeien slecht zijn voor dialysepatiënten wegens de aanwezigheid van calcium.

    • Beste Desmet Medard, Naar mijn mening is het een tikkeltje eigenaardig dat de aardbei door de kliniek wordt uitgelicht als “kalkhoudende” fruitsoort. Aardbeien bevatten namelijk inderdaad calcium; naar schatting ongeveer 29 milligram per 100 gram product. Maar dat is eigenlijk niet zo bijzonder voor fruit… Zo leveren abrikozen naar verhouding maar liefst 90 milligram calcium per 100 gram, dadels 70 milligram, appels 50 milligram, pruimen 45 milligram en kiwi’s 38 milligram. Bovendien is calcium een essentieel macromineraal, dus je hebt het nodig. Er zijn gezondheidsaandoeningen (nieraandoeningen, verstoorde electrolytenbalans, ontkalking, verkalkingen e.a.) waarbij je moet oppassen voor overschotten aan calcium, maar calcium is zelden de enige of meest belangrijke graadmeter. Doorgaans spelen dan o.a. ook ureum, creatin(in)e, protonen en fosfaat een belangrijke rol (i.v.m. acidose en hyperfosfatemie). Dat aardbeien slecht zouden zijn vanwege de aanwezigheid van calcium gaat dus wel erg ver, tenzij er een hele duidelijke reden is om een calcium-arm c.q. calciumbeperkend dieet te volgen. Groeten, Paul

  12. Ik heb een pinda allergie levend bedreigend, loop dag en nacht met een ANAPEN op zak, dus pinda’s en noten zijn voor mij gevaarlijk. Nu zegt men mij (een arts) dat aardbeien ook een notenplant is???

  13. aardbeien werden VOORHEEN bespoten!? hoe zit dat dan nu, worden ze nu niet meer bespoten, en hoe kom je aan niet bespoten aardbeien, waar haal je die? in een Landwinkel werd mij verteld, dat er altijd iets word bespoten, zonder zou niet mogelijk zijn, op internet zijn wel enkele bedrijven, maar die liggen voor mij tenminste nogal ver uit de buurt, ik ben gek op aardbeien, op brood, in de yoghurt. Ik eet heel de zomer aardbeien op brood, heb ook gemerkt, dat bewaren moeilijk is, dus een grotere voorraad kopen kan niet, meestal moet je ze toch wel binnen ca 3 dagen consumeren. Ook niet in de koelkast! hoe zit het eigenlijk met zo geweldige vrucht, zou misschien wat meer aandacht moeten krijgen. Trouwens die import, Spaanse, enz. in het voorjaar zijn niet te eten, zo slecht!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.