De banaan, wie kent hem niet? Een banaan is een karakteristieke licht gekromde langwerpige vrucht met een gele, groene en soms zelfs rode schil. Een banaan komt van de bananenboom. Deze boom is in werkelijkheid echter een kruidachtige plant. Een banaan wordt standpuntafhankelijk tot zowel de vruchten als de groenten gerekend. Lekker verwarrend die banaan. Ach ja… veel mensen vinden bananen gewoon lekker. De vraag is alleen: zijn ze ook gezond?

De goede eigenschappen van een banaan

Bananen hebben uiteenlopende voedingskundige waarden. Hierbij alle voordelen van bananen voor de lichamelijke gezondheid:

 • Bananen leveren veel vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine B3, B6, A en C en kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium.
 • De gemiddelde banaan weegt plusminus 150 gram. 100 gram verse banaan bevat gemiddeld 100 calorieën. Oké, dit is erg veel voor fruit, maar dat zegt niks. In een Mars zitten er bijna 5 keer zoveel. Maak je vooral niet dik. Gaan met die banaan!
 • Een banaan bevat relatief veel (voedings)vezels. Vezels zijn plantaardige deeltjes die grotendeels onverteerd je lichaam verlaten. Vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking en zijn van positieve invloed op de algehele lichamelijke gezondheid.
 • Bananen zijn sportfruit bij uitstek. Een banaan bevat veel, maar meerdere soorten koolhydraten. De aanvoer van suikers is hierdoor gelijkmatig en energie wordt langzaam verdeeld over het lichaam. Zodoende kun je langdurig blijven presteren. Ook de B-vitaminen, kalium en magnesium van bananen zijn belangrijk bij het sporten.
 • Een banaan bevat veel kalium. Kalium is mede verantwoordelijk voor de vochtbalans, de bloeddruk, de zenuwprikkeling en de spierstofwisseling. Kalium zit in bijna alle plantaardige voeding, dus dit is geen reden om een tros bananen te eten.
 • Een banaan is een puur natuur preventief medicijn tegen virale infecties zoals verkoudheid en griep.
 • Een banaan werkt dankzij serotonine als een natuurlijk antidepressivum. Overigens met een minimale werking.
 • Bananen werken (net als o.a. yoghurt) zuurremmend. Ze hebben een kalmerend effect op het maagzuur en kunnen dus werkzaam zijn tegen brandend maagzuur en misselijkheid.
 • Bananen zijn makkelijk mee te nemen en te consumeren, leveren relatief veel energie en worden snel verteerd. Ze worden niet voor niets veel in babyvoeding gebruikt.
 • Een banaan bevat erg weinig vet.

De slechte eigenschappen van bananen

Zelfs bananen hebben naast voordelen ook nadelen. Hierbij de negatieve voedingskundige eigenschappen van de banaan:

 • In bananen zit geen vitamine B12 zoals vaak wordt beweerd. Bananen bevatten analogen die chemisch bijna gelijk zijn aan vitamine B12, maar die in het lichaam niet werkzaam zijn als vitamine.
 • Bananen helpen niet om te stoppen met roken zoals vaak wordt beweerd. Ontwenningsverschijnselen hebben ook niks te maken met magnesium en vitamine B6. Vitamine B3 (nicotinezuur of nicotinamide) dat voorkomt in bananen remt ontwenningsverschijnselen, maar om dat te merken dien je de chimpansee te evenaren.
 • Geen enkel voedingsmiddel wordt zoveel bespoten als de banaan. Om te voorkomen dat de gevoelige bananenbomen doodgaan, maakt men gebruik van veel chemische bestrijdingsmiddelen.
 • Bananen kunnen verstoppend werken en zodoende constipatie/obstipatie in de hand werken.

Recept voor gebakken banaan

Bij het woord ‘toetje’ of ‘dessert’ denken veel mensen aan room, mousse, roomijs, pudding en vla. Er zijn echter veel gezondere (lees: minder suikerrijke en vetrijke) toetjes. Een goed voorbeeld hiervan is fruit. Nu is een rauwe appel of saaie peer niet echt een verrassend toetje… Daarom hierbij een recept voor gebakken banaan. En dan niet van die drassige vette smurrie die je weleens van de afhaal meekrijgt.

Ingrediënten voor 4 porties

• 35 gram bruine basterdsuiker
• 85 gram honing
• 2 eetlepels water
• 4 bananen, door de helft gesneden

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
 • Verhit de bruine suiker, de honing en het water in een pan op laag vuur gedurende plusminus 5 minuten, totdat de suiker is opgelost.
 • Leg de bananen (8 helften) in een ovenschaal en giet de siroop er voorzichtig overheen. (laat een klein beetje van de siroop over)
 • Bak de bananen met de siroop gedurende 5 tot 10 minuten in de oven.
 • Draai de bananen om en bak ze nogmaals 5 tot 10 minuten, totdat ze licht gebruind zijn.
 • Verdeel de bananen over vier bordjes en sprenkel het laatste beetje siroop eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 202; Vetten: 1g; Waarvan verzadigd: 0g; Koolhydraten: 53g; Eiwitten: 1g

Banaan gezond of ongezond: conclusie

Bananen zijn een uitstekend voedingsmiddel. Enkele keren per week een banaan eten is alleen maar aan te raden. Afwisselen in fruitsoorten is overigens erg belangrijk. De leukste discussie die ik ben tegengekomen over bananen was deze: A: “Apen eten ze ook, dus het zal wel goed zijn!”, “B: “Tja, en moet je kijken hoe ze eruit zien!”

Eet jij weleens een banaan? En welke voor- of nadelen ondervind jij aan bananen? Deel jouw opvattingen en bevindingen in een reactie hieronder!

95 Reacties

 1. Goedendag, Na wat zoeken naar ’n goedkope laxeermiddelen liefst op natuurlijk manier, kwam ik hier terecht. Ik moet 3 x daags ferrofumaraat slikken en daardoor dus ernstig moeilijk naar wc. Slik nu davitomon Compleet weerstand 1 of 2 x daags of helemaal niks, nu mijn bloedwaarden weer geleidelijk lager gaat, ook kalium, en vitamines tekort, eet eigenlijk ook bijna niks op ’n dag als ik het niet vergeet/zin in heb… 2 a 3 sneetjes volkoren brood met iets of niks. Avond eten 150/350 gram veel groente, als vlees kip/rundvlees/rundergehakt met rijst, aardappelen of pasta.Ik ben aan de lijn nu ik weer 51 kilo weeg, moet terug naar 47…wat beste mij past verhouding lengte bmi. Mijn internist baart zich zorgen, gaf als advies naar ’n diëtist te gaan of floradix vloeibaar.. maar lijkt mij ook niet echt De ideaal oplossing. liefst weer ferrofumaraat 3x daags kunnen slikken, maar moet echt iets erbij eten of drinken… kan banaantje dan erbij helpen soepeler stoelgang krijg. Ben beetje radeloos eigenlijk wil niet (al)weer bloedwaarden onder 3…2..1.. HB nu zit ik op 5,8 gaat snel… 2 weken geleden was nog 6! Amaai

 2. De voedingsexpert Reageer

  Ik schat zo ongeveer dat de helft van alle opmerkingen zinloze praat is. Hier de enige juiste info: één banaan per dag eten is het maximum. Bananen zijn enkel (voor alles) goed als ze geel zijn. Ze zijn een zeer gezond voedingsmiddel. Groene of bruine deugen niet. Zijn dus ofwel onrijp of rot. Bananen kunnen maag problemen geven; eet ze dan per halve. Bananen zijn het idealen tegen buikloop. Veroorzaken verstopping als je ze te veel eet. Kunnen geen diaree veroorzaken, wat er ook allemaal over verteld wordt. Zijn aan te raden bij sporten daar ze lang langzaam energie geven. Alle andere verhalen zijn zinloos. Nog een tip: bewaar ze beter te koud dan te warm.

 3. Als ik alle dagen bananen eet kan dat kwaad of niet. Dus dit wil zeggen alleen bananen en niks anders en ik drink veel water en heb al toch 6 kilo kwijt en voel mij veel beter in mijn vel. maar ik beweeg veel en zeker op werk en ga alle dagen met de fiets op werk daar eet alleen bananen…

 4. Ik krijg een beetje het gezicht van een aap, komt dat doordat ik elke dag 1 a 2 bananen eet? Althans dat verwijt krijg ik weleens naar mijn hoofd geslingerd en dat was vroeger niet of nauwelijks het geval…

 5. Ik vond vandaag (ben eigenlijk middenin de nacht opgestaan) tijdens het eten van een banaan ineens een keihard stuk in mijn mond. Nog net te zacht om mijn tanden te breken maar wel om ervan te schrikken en nu google afzoeken of het een dood versteend beestje kan zijn. Ik ben dol op bananen. Lekker makkelijk en niet duur. Ik koop die zakken van een euro als ik echt weinig geld heb en soms zijn ze wat kleiner en heb ik er zo 7 en soms zijn ze wat groter. Ik hou alleen van nog net niet helemaal rijpe bananen. Zodra ze te zacht zijn hoef ik ze niet meer. Maar even over dat harde stuk… het zat in een punt en was zowat zwart / bruin en zo lang als een vingerkootje. Iemand een idee? heb het uitgespuugd ernaar gekeken maar niet kunnen ontcijferen wat het was.

  • Ik heb weleens vaker gehoord van mensen die een bananen met een hard, krokant, zwart uiteinde of met een harde, krokante, zwarte kern hebben aangetroffen… Bananen in het wild bevatten zaden. De commercieel gecultiveerde en geteelde bananen die je in de supermarkt vindt (meestal van de Cavendish-variëteit) zijn door de jaren heen speciaal gekweekt, gekruist en gemanipuleerd zodat deze triploïden (met 3 genenparen in plaats van 2) geen zaden meer bevatten. Púúr om het eetgemak en eetplezier te vergroten… Of eigenlijk bevatten deze bananen nog wel zaden, maar ze komen niet tot wasdom. Ze blijven zodanig klein dat je ze met enige moeite als piepkleine zwarte puntjes kunt terugvinden. Heel soms komt een wilde banaan (of een banaan die voor de zaadteelt bedoeld is) –dus mét zaden– tussen gecultiveerde consumptiebananen terecht. Afhankelijk van het ras kan zo’n banaan grote zwarte pitten bevatten. Deze zijn hard en knapperig qua textuur. Als het geen bananenzaad is, dan wellicht het beginstadium van een bananenziekte zoals ‘black center syndrome’ of ‘black end dissease’. Er zijn heel veel schimmelinfecties en bacteriële infecties die bananen teisteren (bron), maar vaak manifesteren die zich ook aan de buitenkant van de banaan. Een insect kan ook, maar dan zou er een gat in de schil hebben moeten zitten. Bovendien zijn insecten en spinnen doorgaans zéér herkenbaar qua uiterlijk.

 6. In Zuid-Amerikaanse landen worden allerlei soorten bananen gegeten (ook goedkope vulling) en mensen klagen veel minder over pijntjes, vermoeidheid (oké, de natuurlijke vitamine D werkt ook mee). Ik een schildklier in kleine deeltjes, een heel weinig werkende- dus, maar met de medicijnen en ook een banaan per dag (hoorde ik in het buitenland ook weer) heb ik daar eigenlijk nooit last van, ook niet van dik worden. Net voor het sporten of andere fysieke inspanning, eet ik een banaan en ik voel dat de energie / snelle koolhydraten mijn uithoudingsvermogen ondersteunen. Ook heb ik gelezen dat tijdens de overgang, het eten van een banaan positief werkt. Ik heb t gevoel dat dat ook daadwerkelijk zo was! Niets te veel eten, maar 1 banaan per dag blijf ik eten!

 7. Veroorzaken groenen bananen obstipatie? Goed, heb al dagen lang ernstige diarree! Ik was de banaan als voedingsmiddelmiddel tegengekomen in artikelen over fibromyalgie en artrose, met veel positieve geluiden. Hmmm… eigenaresse van een biologische bananenplantage… Lijkt me wel wat voor mij!

 8. ben een oude eikel in een bejaardenhuis –94 jaar– heb altijd lekker veel bananen gegeten laatste twee jaar kreeg ik regelmatig darm opstoppingen na een specialistisch onder zoek kreeg ik de raad geen of weinig bananen te eten. Gaat stukken beter nu jammer hoor groeten van Henk

  • Johan Swennen

   Beste Henk Peters, Groene bananen stoppen op. Als de banaan zeer rijp is, geeft hij daarentegen het tegengestelde effect. Hopelijk lust je ze goed rijp en kan je zo terug bananen eten zonder problemen. M.v.g. Johan

 9. paulvandermolen Reageer

  Ha die reactie over dat het iemand niet geïnteresseerd is over het kind van acht maanden van Sandra … mijn kind poept goed na het eten van bananen … hopelijk schijt ie je hele huis onder ha daar slaap ik nu goed van groet Paul

 10. Hallo… krijg je van bananen eten een opgezwollen buik…? Tijdens de zomermaanden heb ik geen bananen gegeten maar tijdens de winter wel… geeft me energie maar ik ondervind dat me buik erdoor opgezwollen wordt… tis een zetmeel fruit… ik eet niks van brood meer zelfs doordat ik er dikke buik krijg maar van bananen weet ik het niet… Graag reactie a.u.b… Alvast bedankt…

 11. bertilia vangerven Reageer

  Mijn man had veel krampen in de benen en eet nu een paar weken 2 bananen in de week. Tot tot nu toe heeft hij geen last van kramp meer gehad dus zal wel helpen zeker.

 12. las op de voedingswijzer dat je 2 bananen moet eten net als de kiwi waarvan ik er ook 2 naar binnen werk met schil en al idee van Zespri

  • Beste Frans, Ik citeer Zespri Kiwifruit: “Is de schil eetbaar? Ja! Je kunt je Zespri kiwi in zijn geheel opeten, inclusief schil. Meer nog, de schil van een kiwi bevat ontzettend veel vezels. Ben je niet zo dol op de fijne haartjes van de Zespri Green, borstel ze dan eerst eventjes af voor je een hap neemt. En zoals bij appels, peren en elk ander stuk fruit dat je ongeschild eet: vergeet de kiwi niet eerst af te spoelen.” Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken… Dan haal ik mijn voedingsvezels liever uit vruchtvlees, groenten, granen, noten, zaden en paddenstoelen! :P Ik weet overigens niet in welke voedingswijzer je hebt gelezen “dat je 2 bananen per dag moet eten”, maar dat lijkt me klinkklare onzin. Bananen zijn hartstikke gezond, maar als je gezond en gevarieerd eet, is de toevoeging van 2 bananen per dag (iedere dag) totaal onzinnig en eerder ongezond dan heilzaam. Een of andere mega-commerciële sensatieblogger schreef medio 2014/2015 een artikeltje waaruit de voordelen van twee bananen per dag zou moeten blijken, en dit artikel is klakkeloos overgenomen en herschreven door honderden anderen (zelfs geciteerd door enkele Nederlandse blogs, waaronder Elle.nl) (bron + bron). De oorspronkelijke post is niet meer terug te vinden en verdrukt door de honderden bronvermeldingloze kopieerders, maar feit blijft dat de strekking van deze hoax nergens op gebaseerd is en destijds volledig uit de duim werd gezogen. Ja, de voordelen van de banaan in z’n algemeenheid worden opgesomd… Maar absoluut niet de voordelen van een tweetal bananen per dag… Varieer liever zo veel mogelijk, ook als het aankomt op fruit… Dan profiteer je van de voedingskundige (diëtaire / nutritionele) voordelen van de banaan, zonder te moeten lijden onder de potentiële nadelen van een bananenoverschot. ;) Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarin het veelvuldig nuttigen van bananen positief uitwerkt (kaliumtekort, magnesiumtekort, calciumtekort e.a.), maar dit is eerder uitzondering dan regel. Over het algemeen is het menselijk lichaam gebaat bij matiging en variatie en niet bij eenzijdig bulken. Groeten, Paul

  • Frans Feith

   ik eet niet iedere dag 2 bananen maar om de andere dag gelijk met een sinaas appel en 2 kiwi, slas ik op de site van zespiri de volgorde is 2 kiwi,s en beker druiven de ene dag de volgende dag 1 sinaasappel en 2 bananen in totaal 6 stuks per week en 8 kiwi,s per week

  • Weinig verrassend dat een marketingorganisatie met talloze kiwitelers onder zijn paraplu aanbeveelt om maar liefst 8 kiwi’s per week te eten… Je kan een exporteur, importeur, leverancier, verkoper en promotor van kiwi’s nauwelijks ongelijk geven… Bananengigant Chiquita zegt op zijn Facebookpagina: “Een Chiquita banaan bevat minder dan 1% vet, dé perfecte zomersnack voor een strandlijf!” Persoonlijk zou ik dit soort claims en adviezen (niet letterlijk!) met een korreltje zout nemen.

 13. Hallo, Ik ben 43 jaar, mama van 3 kinderen en let erg goed op met mijn voeding (heb hypothyroide) nu eet ik elke dag ongeveer 3 bananen en sinds een dag of 2 geleden is me opgevallen dat de enorme pijn in mijn linker heupkom bijna weg is!!! Ik ben hier erg verbaasd maar ook natuurlijk erg blij om, ik weet niet of dit door het eten van bananen is gebeurd. Ik loop al jaren met die soort van “slijtende” pijn rond, de dokter wilde een behandeling met “spuiten” beginnen. Zelf ben ik iemand die heel zelden naar de dokter gaat. Trap oplopen ging erg moeizaam nu gaat het zeer goed, plots van zo een pijn verlost zijn is een super gevoel (ik gebruik ook geen pijnstillers) door bananen eten ben ik puur begonnen om nog een paar kilo af te vallen, maar nu heeft het mij bijna genezen en ik kan nu ook al een paar dagen op mijn linkerheup kant slapen zonder pijn!!! En ik heb het hier over erg veel pijn. Dus mensen met gewrichten, heup of reuma pijn kunnen het proberen wie weet… Groetjes, Selin

  • Beste Selin, Dankjewel voor de tip! Bananen leveren inderdaad erg veel essentiële voedingsstoffen, waaronder de vitamines C, B11, B6, B2, B1 en A… Maar ook een hele lijst aan macromineralen / sporenelementen: kalium, magnesium, fosfor, calcium, selenium, mangaan, ijzer, zink en koper… Als je lijdt aan hypothyreoïdie werkt je schildklier te traag (of helemaal niet meer). Sommige van bovenstaande micronutriënten (waaronder kalium en seleen) ondersteunen –direct of indirect– de schildklierwerking. Gewrichtspijnen kunnen overigens het directe gevolg zijn van schildklierproblemen, al hoeft dat natuurlijk niet per se… Een traag werkende schildklier gaat overigens maar al te vaak gepaard met nutritionele / diëtaire tekorten, waaronder een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en/of ijzer; ook zulke gebreken kunnen gewrichtsproblemen (waaronder heuppijn / heupklachten) veroorzaken… In dat opzicht zou het raadzaam kunnen zijn om bij een traag werkende schildklier de vitamine D-status, de vitamine B12-status en de ijzerstatus te controleren. Vooral vitamine D-tekorten staan erom bekend dat ze gewrichtspijnen kunnen uitlokken, aangezien ze tot hypocalciëmie / calciumtekort kunnen leiden. Vitamine B11 en B6 –die veelvuldig voorkomen in bananen– zijn trouwens van cruciaal belang voor de absorptie en opslag van vitamine B12, dus hier zou ook nog een verband kunnen liggen… Al met al is mijn punt dat bananen heel veel voedingsstoffen leveren die direct of indirect betrokken (kunnen) zijn bij gewrichtsproblemen en/of schildklierproblemen… En dat het raadzaam zou kunnen zijn om nutritionele tekorten te laten uitsluiten. Gebruik je momenteel eigenlijk schildkliermedicijnen en weet je hoe je schildklierwaarden (TSH + FT4 + FT3) er tijdens de laatste meting / bloedwaardebepaling uitzagen? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul

  • Hoi Paul, Ja, ik gebruik al negen jaar schildkliermedicatie om de paar maanden laat ik mijn prikken voor controle, mijn man vergelijkt altijd nauwkeurig de uitslag met de vorige. Ik denk dat de huisartsen (niet allemaal) schildklierpatiënten ook niet erg serieus nemen, althans, mijn huisarts stuurt mijn uitslag de volgende dag per e-mail op, met reactie: schildklier goed, veel ijzertekort!!! Ik krijg ook al jaren ijzercapsules voorgeschreven, maar zonder resultaat. Sinds een maand of 3 ben ik gestopt met die capsules, ben het zat en beu. Na mijn laatste bloeduitslag was mijn ijzer na jaren zonder capsules ineens een beetje omhoog gegaan. Misschien kan dat komen doordat mijn menstruatie nu ook aan het veranderen is (cyclus overslaan). Heb altijd hevige menstruatie gehad. Gebrek aan vitamine D heb ik ook, om de 2 weken moet ik die op oliebasis innemen, levenslang zegt mijn huisarts. Ook die neem ik een paar maanden niet meer in en mijn vitamine D was ook ietsje omhoog gegaan. Alleen voor bloedprikken ga ik naar de huisarts toe, voor de rest vind ik alles doodeng en wil ik liever niets weten wat er aan mij mankeert. Elke ochtend slik ik op nuchtere maag 2 tenen biologische knoflook met 2 grote glazen water, daarna banaan en verder eet ik geen brood en suikerwaren. Havermout met dadels, abrikozen, vijgen en amandelen zijn mijn middageten. ’s Avonds erg weinig, meestal soep en groenten en erg veel water. Binnenkort moet ik mijn bloedwaarden weer laten prikken, ben erg benieuwd. Dus ik ben op de goede weg met het eten van bananen. :D Mijn heuppijn is echt erg minder, denk toch wel van de bananen. Erg bedankt voor je antwoord, ik laat zeker nog eens iets weten na mijn laatste bloeduitslag! xxx

  • Schildklierklachten worden inderdaad niet altijd serieus (genoeg) genomen… Ik krijg dagelijks tot tientallen vragen over schildklierproblemen, en je komt echt de gekste reacties en interpretaties van artsen tegen… Hetzelfde geldt overigens voor vitamine D, vitamine B12 en ijzer. :( Ik hoop in ieder geval dat de bananen goed voor je blijven werken! Groeten, Paul

  • Ik heb ook erg last van spierkrampen in mijn benen. Ik at erg weinig koolhydraten. Ook deden al mijn gewrichten veel pijn. Ben begonnen weer met koolhydraten te eten en elke dag een banaan. En bij mij is de pijn in mijn heup en kniegewricht enorm afgenomen en heb ik veel meer energie gekregen.

 14. Een Mars bevat 5 x zoveel calorieen als een banaan? Jullie dichtten een banaan 100 kcal toe dus zou een Mars 500 kcal bevatten! Is dit een megaMars of gaat het hier om een reep met plastic uit de onlangs teruggeroepen voorraad?

  • Als je goed kijkt, lees je het volgende: “100 gram verse banaan bevat gemiddeld 100 calorieën”. Dit gemiddelde ligt –afhankelijk van de exacte rijpheid (en daarmee suikergehalte) van de betreffende banaan– zelfs ietwat lager; zo rond de 90 kilocalorieën. Toen bovenstaand artikel werd geschreven (eerste reactie dateert alweer uit 2009), bevatte de destijds welbekende en mega-populaire Mars 2-Pack van 100 gram (dit leek me qua gewicht de eerlijkste vergelijking) 450 kilocalorieën. Enkele jaren nadat bovenstaand artikel werd geschreven (rond 2013) heeft producent Mars de caloriedichtheid van zo’n beetje al haar candybars inderdaad teruggebracht tot 267 calorieën per reep, vandaar.

 15. Dagelijks zwem ik voor een uur, soms doe ik vooraf een halfuurtje tot een uur aan training. Dagdagelijks klus ik thuis of werk in de tuin. Ik woon waar het alle dagen meer dan 30 graden is en ik verlies veel vocht wat al een paar keer resulteerde in uitdroging. Dagelijks eet ik ongeveer 5 a 6 bananen, naast andere soorten vers fruit, zoals appels en mandarijnen. Eet ik geen bananen dan heb ik overdag en ’s nachts enorm veel last van krampen in zowel, hals, vingers, kuiten, billen en voeten. Uiteraard eet ik ook mijn 3 normale maaltijden, waarvan er 2 bestaan uit een volledige warme maaltijd, soms wel 3. Dus voor mij zijn bananen een soort medicatie tegen krampen en geven mij ook energie.

  • Vergeten te vermelden, ik blender mijn bananen met yoghurt, melk en soms nog wat extra fruit en chocolade.

  • Beste Joeri, Als je veelvuldig en intensief lichamelijk actief bent, verlies je veel zouten oftewel ‘minerale elektrolyten’. Dat geldt des te meer als je in een warm oord woont, waardoor je relatief veel transpireert. Bananen bevatten aanzienlijke hoeveelheden magnesium en kalium, een tweetal cruciale mineralen die in het menselijk lichaam als elektrolyt fungeren en zodoende spierkrampen kunnen helpen voorkomen. En dan ook nog fosfor en calcium! Dus waarschijnlijk komt daar de werkzaamheid van een banaan tegen krampen vandaan… Groeten, Paul

 16. Ik heb op 4 mei een gastric bypass gehad in oktober ben ik begonnen met banaan te eten. daarvoor vond ik bananen niet zo smakelijk en het werd continu afgeraden door diëtiste. Ik had heel veel last van mijn maag ik nam pantomed in maar hielp niet zo goed dus ’s morgens na pantomed wacht ik een half uur nadien eet ik telkens 1/2 banaan eet dan heb ik geen last meer door de dag.

 17. Ik heb me laten vertellen dat een banaan vitaminen C afbreekt als je hem samen met een sinaasappel of kiwi (dus vitaminen C fruit) eet. Klopt dat?

  • Hallo Leo, ik heb hier persoonlijk nog nooit van gehoord en kon er ook zo 1-2-3 geen bronnen voor vinden. Ik vermoed dus dat dit niet klopt.

 18. Er staat een fout bij slechte eigenschappen: “Bananen kunnen verstoppend werken en zodoende constipatie/obstipatie in de hand werken.” Dit is een fabel. Een banaan bevat veel vezels en zal zeker geen verstoppingen veroorzaken. Weet niet hoe u hier bij komt of kunt u dit wetenschappelijk onderbouwen dat er ergens iets in een banaan zit dat verstopping veroorzaakt?

  • Hallo Anno, zie allereerst de reactie van Paul hieronder waarin ook de nodige uitleg wordt gegeven. De meningen zijn inderdaad verdeeld over de vraag of bananen wel of niet verstoppend of zelfs juist laxerend werken. Er staat dan ook “Bananen kunnen verstoppend werken” in de tekst. Hoe een banaan op je darmen uitwerkt is hoogstwaarschijnlijk persoonsafhankelijk en ook nog eens afhankelijk van hoe rijp de banaan in kwestie is. Een groene banaan bestaat voor het overgrote deel uit zetmeel en voor een beduidend kleiner deel uit suikers. Een bruine, (over)rijpe banaan bestaat daarentegen nog maar voor een heel klein percentage uit zetmeel en juist voornamelijk uit suikers. Zetmeel is een stuk lastiger te verwerken voor de darmen dan suikers. Tijdens het rijpen van een banaan ontstaat daarnaast ook pectinase, een enzym dat pectine in de banaan afbreekt. Pectine wordt ook weer zowel gelinkt aan het verhelpen als veroorzaken van constipatie, afhankelijk van een aantal randvoorwaarden.

 19. Hallo daar! Uhmmm… Ik heb vandaag zeker 3 bananen gegeten en stond er niet bij stil. Nu pas eigenlijk. Heb ook een smoothie daarna gemaakt met banaan en framboos. Is dat erg? Ik heb vandaag sowieso niet zo veel gegeten… behalve dan bananen en een wafel.

  • Nee hoor, een keertje veel bananen eten is echt geen probleem. Persoonlijk zou ik het niet dagelijks doen. Variëren is namelijk altijd beter.

  • Bedankt voor de snelle reactie! Ik zal zeker best fruitsoorten variëren. Groet, Rachel

 20. Ik lees dat bananen laxerend werken en ik lees dat ze verstoppend werken… wat is nou waar? En goed voor maagzuur… Misschien raar maar ik krijg altijd juist maagzuur als ik een banaan heb gegeten. Hoe kan dat?

  • Beste Yvonne, Daar heb je een goed punt. Er zijn veel voedingsmiddelen waaraan een laxerend of stoppend effect wordt toegeschreven, maar in veruit de meeste gevallen zullen ze niet merkbaar laxeren of stoppen. Voorheen dacht men dat er uitgesproken laxerende en stoppende / verstoppende voedingsmiddelen bestonden; inmiddels weet men dat er niet of nauwelijks voedingsmiddelen bestaan die OF stoppen, OF laxeren. Verscheidene onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat het onderscheid tussen stoppend enerzijds en laxerend anderzijds onterecht is; het verschilt per persoon wélke invloed bepaalde voedingsmiddelen hebben op iemands darmen. Welke producten “voor het gevoel” stoppend of laxerend werken, heeft namelijk alles te maken met de voedingsvezels in ’t betreffende product en met de manier waarop iemands individuele spijsvertering (met name darmperistaltiek) op deze vezels reageert. Er zijn enkele voedingsmiddelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze laxerend werken; o.a. koffie en lijnzaad. Van veruit de meeste andere producten is de laxerende werking nooit bewezen. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten vezels (oplosbare, onoplosbare, fermenteerbare, niet-fermenteerbare, water-absorberende, volledig onverteerbare, deels verteerbare etc.), dus niet elk soort voedingsvezel heeft dezelfde uitwerking op de spijsvertering. Wel is het zo dat veel vezelrijke producten de darm stimuleren en zodoende sneller ontlasting KUNNEN geven (dit is zowel vezelafhankelijk als persoonsafhankelijk als momentafhankelijk), maar ze verhelpen een verstopte darm (obstipatie / constipatie) niet zomaar. Daarvoor zijn specifieke vezelpreparaten of andersoortige laxeermiddelen nodig. Heb je diarree, dan KUNNEN vezels de darmbrij indikken. Ben je geobstipeerd / geconstipeerd, dan KUNNEN vezels de boel versoepelen. De meeste vezels houden sowieso veel vocht vast, waardoor je ontlasting soepeler wordt; daarnaast stimuleren veel soorten vezels de darmwerking, waardoor je darminhoud gemakkelijker en sneller wordt verplaatst. Nou ja, het punt is dus dat bananen iemand met diarree kunnen helpen om de stoelgang vaster te maken en dat bananen mensen met obstipatie kunnen helpen de stoelgang soepeler te maken. Een banaan bevat in ieder geval voedingsvezels die belangrijk zijn voor een “goede stoelgang”. Bananen zijn dus bevorderlijk voor de spijsvertering en werken voor sommigen mogelijkerwijs laxerend en voor sommigen mogelijkerwijs verstoppend. De vezelsamenstelling is overigens ook nog eens afhankelijk van de soort banaan en de rijpheid ervan. Zo wordt er nog weleens beweerd dat groene bananen laxerend werken en bruine bananen stoppend. Een bewezen laxerend effect hebben bananen in ieder geval niet. Hoe ze over het algemeen stoppend zouden kunnen werken, is niet duidelijk… tenzij je last hebt van diarree, dan kunnen bananen de ontlasting ietsjes vaster maken doordat de vezels in de banaan beschikbaar vocht aan zich binden. In dat opzicht kunnen ze dus wel stoppend uitwerken. Laten we het hier op houden: de vezels in een banaan ‘normaliseren’ de stoelgang bij zowel obstipatie als diarree, en bananen dragen zodoende bij aan een ‘gezonde stoelgang’. Vandaar ook het belang van een vezelrijk dieet. Voedingsvezels vind je overigens terug in granen, groenten, fruit (waaronder bananen), noten en zaden. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul P.S. Hoe het kan dat bananen bij jou voor zuurbranden zorgen weet ik niet. Bananen staan wereldwijd bekend als voedingsmiddelen die de natuurlijke zuurgraad van de maag ietwat verlagen, het maagslijmvlies beschermen en zodoende fungeren als natuurlijke antacida. Overigens lees ik wel meer verhalen van mensen die last krijgen van brandend maagzuur na het eten van bananen, maar dan gaat het vooral om overrijpe of gebakken bananen.

 21. Ik heb van iemand begrepen dat ook olifanten bananen eten, maar ze er enorm van gaan stinken. Eet smakelijk.

 22. Lieve mensen, Bananen zijn gezond! Sommige mensen kunnen er niet tegen, die moeten het dus maar niet eten. Er zijn voor die mensen wel weer andere fruitsoorten die ze wel kunnen verdragen. Vindt zelf de gele banaan het lekkerst, maar ieder zijn meug zou ik zeggen… En worden ze bananen te bruin en dus erg zoet, doe ze dan in de blender met wat melk en je hebt dan een lekkere bananensapje of bananensmoothie. Erg lekker! ;)

  • Bruneel myriam

   Mag je een banaan savonet eten kan je er goed van slapen

  • Ik zou niet weten waarom je een banaan niet ’s avonds zou mogen eten… Of je door toedoen van een banaan echt lekkerder slaapt is niet te voorspellen, maar bananen bevatten melatonine, serotonine, magnesium EN tryptofaan… Allemaal stofjes die KUNNEN bijdragen aan een goede nachtrust.

 23. Fitness instructeur Reageer

  Bananen staan voor sportvoeding bovenaan. Niet alleen geeft een banaan de juiste koolhydraten die sporters nodig hebben, maar is bewezen dat een bodybuilder/ fitnesser zijn spiermassa beter/langer behoud wanneer ze 4-8 keer per week een banaan eten!

 24. Nou nou veel info, bij mij is het anders. Ik kan namelijk niet tegen banaan (raar hè)? Krijg er kwaaltjes van zoals buikpijn, buikkramp en zelfs diarree.

  • In dat geval zou er best weleens sprake kunnen zijn van bananen-allergie of bananen-intolerantie. Allergieën voor banaan komen namelijk relatief vaak voor. Indien je allergisch bent voor bananen, reageer je doorgaans slecht op dessertbanaan (‘zoete banaan’), bakbananen, babybananen, golden/gouden banaan (‘pisang’), rode banaan (‘Cuba-banaan’) en appelbanaan. Deze fruitallergie kan allerlei klachten teweegbrengen, waaronder een prikkelend gevoel in de mond, blaren op tong of verhemelte, gezwollen lippen, keel of tong, misselijkheid, braken, diarree of juist darmverstopping (obstipatie), jeuk + roodheid van huid & jeukende huiduitslag, galbulten/netelroos, eczeem, oedeem (vochtophoping), astmatische klachten (hortende of piepende kortademigheid + hoesten, niezen), pijn op de borst, neusklachten, oogklachten en tot slot anafylactische shock. Je zou een allergietest v.w.b. bananen-allergie kunnen overwegen…

  • Jaja, bananen zijn om op te eten, komkommers ook, dus niet bedoeld voor wat anders…

 25. Ik ben hartpatiënt en eet elke ochtend 6 plakken brood met banaan; ik voel me er geweldig bij. Gr. Bert

  • Bert zou een week kunnen proberen om als ontbijt alleen bananen te eten zonder de zes plakken brood (google op: ‘brood is gif’). Sinds ik als ontbijt langzaam 10 (biologische) bananen (AH of Eco-Plaza) oplepel uit de blender, zijn mijn dunne en dikke darm schoon. Getest door een homeopathisch arts!

 26. Whahahaha, Ik lig zo krom als een banaan bij het lezen van de reacties, tranen over mijn wangen. Ik kan het gezever van J.A. De Witte echt niet serieus nemen; proest! Of het is dje reinste flauwekul en die ligt nu zelf dubbel omdat mensen het gezever serieus nemen… wat ik voor De Witte hoop… Of tja, als het wel echt serieus is, denk ik dat de Witte even langs de psych moet. Whahahaha!

 27. Wat betreft hars in bananen: dat is de reden waarom ik op deze site ben terechtgekomen. Ik beet ook voor het eerst in 56 jaar op iets hards in mijn banaan. Ik schrok wel moet ik zeggen, het leken enkele steentjes, maar toch ook weer niet. De banaan heb ik zaterdag gekregen van mijn ouders die met verlof gingen. Ik weet dus niet of het een bio was. :) Liefs aan allen, Jo

 28. Wat een heerlijke kost om te lezen als je niet kan slapen,ik lig echt in een deuk hier! Meneer J.A. de Witte zal inderdaad veel minder last krijgen van maagklachten als hij zich niet zo druk zou maken over plekjes op de banaan. Want ik kan me niet voorstellen dat die alleen te wijten zijn aan medicijngebruik, hahaha! Maar werkelijk hilarisch dit! Banaan tegen maagzuur… het zou kunnen, maar ik krijg juist door bananen last van maagzuur, en ook van yoghurt overigens, en die werd ook als zuurremmer genoemd. Ik hoop dat anderen net zo kunnen genieten van bovenstaande vermakelijkheid.

  • @Banaan tegen maagzuur… Het zou kunnen, maar ik krijg juist door bananen last van maagzuur, en ook van yoghurt overigens, en die werd ook als zuurremmer genoemd. Same here! ;)

  • Ik heb vandaag een banaan open gemaakt die aan de binnenkant eitjes heeft en helemaal bruin en hard is van binnen. Het bruine lijkt wel een soort hars. Iemand een idee wat dit kan zijn?

 29. Nooit geweten dat bananen, groen of geel en met of zonder plekjes, weet ik veel, het IQ van de homo sapiens terug kunnen brengen tot op het niveau van de Neanderthaler…!!!

 30. BananenZijnGezond Reageer

  Luister eens stelletje supermarktfanaten. Rijpe gezonden bananen zijn Geel met Bruine stippen. Niet groen met geel. Je moet juist blij zijn met je bruine plekken sommige bananen rijpen helemaal niet goed meer. En je weet het met onrijp fruit, het is ongezond en je raakt ervan aan de racekak. Maar als ik dit zo hoor kan je beter aan de zuurpruimen. ;)

 31. Geachte heer de witte, Bananen zijn natuurproducten en zijn dus niet altijd volledig identiek aan de exemplaren in de folder. Ik weet zeker dat u ook wel ergens een bruin plekje heeft, zonder dat iemand u daarvoor links laat liggen. Mocht dit wel het geval zijn, zal dit vast andere redenen hebben, wat ik mij overigens goed kan voorstellen. Ik kan mij niet voorstellen dat het met u gezellig is. M.v.g. Barry

 32. Geert, ik denk dat de reactie van J.A. de Witte niet helemaal serieus is bedoeld. Als ze werkelijk bananen een week in de koelkast zou leggen, dan zou ze altijd bruine bananen hebben. Bananen reageren op kou met sneller bruin worden. Die grote gave puur gele bananen zijn het duurst en worden in de supermarkt vaak afgeprijsd zodra ze spikkels krijgen. Ik kocht pas nog 2 kilo spikkel bananen voor 50 cent. Kleine gespikkelde bananen vind ik ze het lekkerst, dus dat komt goed uit. En zoals gezegd, wat niet goed verkoopbaar is, gooit de supermarkt in de container. Niet verkoopbaar is niet het zelfde als bedorven. Jammer dat een bananenboom niet als kamerplant is te kweken. Mijn mini mandarijnenboompje doet het wel goed en geeft onwaarschijnlijk veel vruchtjes. Minibanaantjes zou ik ook wel leuk vinden.

 33. Zelf eet ik ook het liefst bananen als ze mooi geel zijn zonder zwarte vlekjes… dan zijn ze op hun best! De groene zijn te wrang van smaak en de gestippelde zijn al te zoet. Maar wat een gedoe over bananen zeg… Ik kan dit nauwelijks geloven! Dat bananen goed zijn voor je algehele gezondheid en de inname van bepaalde medicatie kunnen beperken, kan ik best geloven. Maar wat een gezeur over die vlekjes zeg… Als je dan toch geen enkel vlekje wil… Ga eens wat meer langs bij de groenteboer of supermarkt… Er ligt ALTIJD wel een mooie gave gele tros tussen zo’n hoop bananen… Consumeer ze binnen de paar dagen en ga dan om een verse lading i.p.v. ze 2 weken proberen te bewaren in je koelkast in je plastiekzakken… Waarom wil je ze in godsnaam zolang bewaren… Toch de normaalste zaak van de wereld dat de schil dan vlekjes gaat vertonen!!! Ik denk dat jij echt een ander probleem hebt…

  • Je hebt gelijk, Geert. Natuurproducten kun je niet zomaar naar je hand zetten, ze doen simpelweg hun eigen ding… Zo produceren bananen heel veel rijpingshormonen, rijpingsenzymen en rijpingsgassen (etheen/ethyleen), zelfs nadat ze geplukt zijn. Daarom gaat het narijpen van bananen ook zo snel. Stop een onrijpe vrucht samen met een banaan in een afgesloten zak en je zult zien dat ook de andere fruitsoort goed narijpt en afrijpt. Het ontstaan van bruine plekjes en zwarte stippen op bananen is dan ook inderdaad niet te voorkomen. De bottom-line is dat je bananen simpelweg niet zo lang kunt bewaren en je regelmatig verse exemplaren dient te kopen als je niet van overrijpe bananen houdt. Je slaat dus de spijker op z’n kop! :D

  • Je eerste reactie was zinvoller. Die laatste opmerking mist inhoud. Zelf vind ik het grootste nadeel van de banaan, de gevaarlijke spinnen die de bananenplukkers soms aanvallen en het lage loon waarvoor die plukkers hun leven moeten wagen.

 34. Dag Ingrid, Bij welke supermarkten doe jij dat dan? Voor zover ik weet word alles wat niet meer goed is vernietigd… dat moet volgens de wet… Maar als jij nog goede plekken weet dan ga ik daar graag even langs bananen ophalen. ;)

  • De voorschriften voor verwerking van onverkoopbaar voedsel vond ik ooit in een mooie map die eveneens in de container van de supermarkt was gedumpt. Wist je dat een aangebroken verpakking vleeswaren alleen nog de zelfde dag verkocht mag worden? De rest moet weg gedonderd worden. Maar omdat de vuilcontainers niet elke dag opgehaald worden, moeten vlees, vleeswaren en andere bederfelijke waar in een aparte koeling bewaard worden tot het moment dat het in de container gaat op de dag dat het wordt afgevoerd voor vernietiging. Onverpakte bananen mogen zo de container in, omdat ze in een paar dagen tijd niet bederven. Maar vernietigen, dat moet. Daar heb je gelijk in. Dat vernietigen mag worden uitbesteed en dat doen de supermarkten ook. Daarom wordt het in een container gedumpt, die door een vuilnis verwerkend bedrijf wordt opgehaald. Zolang de container nog achter de supermarkt staat, kun je er dus uit halen wat je wilt. Maar je hebt gelijk: Steeds vaker worden de containers afgesloten of op een ontoegankelijke plek gezet. Voedselvernietiging is beter gewaarborgd dan voedselvoorziening.

 35. Het is jammer dat er zo veel bestrijdingsmiddelen bij de teelt worden gebruikt om de perfect gave gele banaan te krijgen.Groene, gele, gestippelde en bruine bananen zijn allemaal lekker als je er de juiste toepassing voor hebt. Je maakt er altijd lekkere shakes mee, gemengd met andere vruchten, sap, yoghurt, ijs, slagroom. Let er wel op, dat groene bananen verstopping veroorzaken en diarree bestrijden. Fat bruine bananen verstopping bestrijden en diarree versterken. Supermarkten gooien hele dozen bananen weg, omdat er plekjes op de schil zitten. Die schil eet je niet op. Het is een prima natuurlijke verpakking. Je kunt je dus tegoed doen aan gratis bananen, als je aan de achterkant van de supermarkt boodschappen doet. Daar kun je meteen ander fruit en de nodige verpakte zuivel meenemen, die wordt gedumpt omdat er de datum van dezelfde dag op staat. Alles voor een perfecte gezonde shake is in de containers van supermarkten te vinden, die daar ons milieu mee vervuilen als niemand er iets zinnigs mee doet. Helaas zijn er veel mensen die een ander geen gratis voedsel gunnen, zodat sommige supermarkten een slot op hun vuilniscontainer zetten. Ik heb zelfs al eens gezien, dat er een nachtwaker wordt ingehuurd om te voorkomen dat de voedsel overschotten worden benut door mensen die tekort komen.

 36. Zo een pure nonsens over bananen als die van meneer De Witte ben ik nog niet tegengekomen, probeer eens enkele jaren met een “bananenboot” over en weer van zuid amerika naar europa te varen en verantwoordelijk te zijn voor de juiste temperatuur en behandeling van het product, en begin er eens ernstig over na te denken dat RECLAME nog een grotere troep zever in pakjes is, dat enkel de prijs van het product naar boven doet schieten, en dat betalen wij dan, dus stel ik dat : hoe meer er reclame gemaakt wordt voor een product, het minder waard is om aan te schaffen, want een goed product verkoopt zichzelf, en heeft geen reclame nodig, en bananen in de koelkast leggen doe je niet, evenzeer de bananen bij appelen leggen, zeker niet doen, en de bruine bananen kan je in de pan bakken das pas lekker.

 37. Geachte heer, mevrouw De Witte, Hartelijk bedankt voor uw bericht, welke wij vanmorgen hebben mogen ontvangen. Wij vinden het zeer vervelend om te moeten vernemen dat u zo ontevreden bent over de presentatie van onze Chiquita bananen. Zoals wij u in onze communicatie van maart 2009 al hebben geïnformeerd, brengen wij jaarlijks vele bezoeken aan onze verkooppunten. Helaas, is het voor Chiquita niet mogelijk om de gehele bananencategorie uitermate representatief naar voren te laten komen. Voor onze eigen Chiquita producten doen wij uiteraard ons uiterste best! Wij gaan er vanuit u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet / With kind regards, Elisa Schuurmans | Chiquita Marketing Assistant (ma-di-do) Chiquita Nederland Franklinweg 35 | 4207 HX Gorinchem (The Netherlands) | +31 (0)6-12 50 95 77 (mobile) | +31 (0)183-693 111 (office)

 38. Hahahaha u had komiek moeten worden!! Ik lig helemaal dubbel van het lachen! Dit kan toch niet serieus zijn mag ik hopen… Wat een gezeik over plekjes op bananen…
  Mijn advies: als de bananen bruinig zijn, lekker. Pisang goreng van maken… Jammie!!!

 39. Omdat ik zeer veel medicijnen moet slikken blijkt de banaan hee goed ervoor te zorgen dat ik geen extra medicijnen nodig heb om evt. bijwerkingen en maagirritatie te onderdrukken. Gelukkig heb ik nu de TEMP L zak en het is een openbaring, perfect, zelfs na 2 weken iets aan bruine plekken maar niet door de schil gegroeid. Toch blijft er een probleem, wel stukke minder en dat is v/a de onderkant een zwarte kern, te zie pas als de banaan open is. Overigens als ik op de advertenties, reclame e.d. zie/lees, kijk zijn daar de bananen ALTIJD geel! Als zodanig gesteld door Chiquita zelf; “Onze bananen zijn mooi geel”!

  • Beste meneer de Witte, bent u op de hoogte van stressniveaus in relatie tot maagirritatie? En heeft u ooit gepoogd de ongezonde plekjes in uw banaan m.b.v. chirurgisch instrumentarium te verwijderen, teneinde niet uw hele bananenvoorraad aan een bruin plekje ten onder te laten gaan? Het lijkt mij dat met een ontspannen houding tegenover deze toch natuurlijke en dus inherent inhomogene voedingssoort meer profijt voor uw lichamelijke gezondheid behaald kan worden. Een perfecte tros bananen verwachten is vragen om akelig gerommel met genen en chemicaliën, die de kleur misschien rechttrekken (zie Tasty Tom Tomaten) maar zeker niet garant staan voor een gezond product. Ik deel uw droefenis over de eenzijdigheid van reclame. Het gaat mijn petje compleet te boven waarom een winstgerichte organisatie positief getinte informatie over zijn producten zou verspreiden; stelt u volgende keer dat u zo’n ‘Baas’ spreekt vooral voor meer rot fruit foto’s op te hangen, hij is u vast dankbaar voor het originele perspectief. Nog beterschap! D. Tox

 40. Via het blad Voeding vernomen dat gebruinde plekken en met name zwarte hoogst ongezond zijn. Voeding is een blad wat afkomstig is van het ministerie van volksgezondheid en wordt verspreidt naar ziekenhuizen, bejaardencentra e.a.

 41. ik ben van mening,dat bananen die bruin zijn geworden,meer magnesium in de vrucht heeft,dit trekt namelijk bij het bruin worden in de vrucht zelf,dit om de vrucht te beschermen,tegen bederf.

 42. Groene bananen zijn nog niet rijp dus eerst rijpen. Dat schreef ik al. Door het rijpen komen er plekjes, so what. Ik eet bij voorkeur overrijpe bananen, die hebben de meeste smaak, dat er dan plekjes op de schil zitten daar lig ik niet wakker van.

 43. Groene bananen zijn nog niet rijp dus eerst rijpen, anders last van buikpijn! In 2 jaar heb ik menige supermarkt bezocht en ook markten en groenteboeren. Wel viel het mij op dat op markten aan de achterkant van de stand vaak vele dozen met o.a. ook bananen stonden/staan met zwarte vlekken e.d. een vraag daarover aan een marktkoopman resulteerde dan ook met de opmerking “ik verkoop alleen goed spul!”.

  • heb je wel eens geprobeerd om naar een echte groentenboer te gaan.Mijn groetenboer heb ik inmiddels zo opgevoed dat hij banan niet meer automatisch in een plastic tas doet maar ze na gewogen te zijn me aangeeft. Ik leg ze danvoorzichtig in mijn boodschappentas zoals je eigenlijk met het meeste fruit moet doen anders zitten er bij thuiskomst al rotte plekken op Ik kan wel uitzoeken wat ik wil hebbenen stop dan elke soort in een aparte plastic tas of een papieren zak. ik kom wel 2 a 3 keer bij dezelfde groetenboer( vlak bij mijn werk) ze kennen me inmiddels en weten als het fruit slecht is ze het de volgende keer terugkrijgen en ik nieuwHET zou goed zijn als iedereen zijn groetenboer,bakker en slager enmisschien zelfs de super zo opvoed per slot is het nog steeds WEW BETAALD Die BEPAALD en voor rotzooi wil ik niet betalen. Men moet maar goede spullen verkopen. gewoon voortaan doen

  • “Normale” bananen rijpen van groen naar geel naar bruin naar zwart. Of plekjes duiden op rijpheid, wasdom of rotheid, is niet zomaar 1-2-3 te zeggen. Dit hangt ook nog eens af van de soort banaan; “gewone” banaan, dessertbanaan, bakbanaan, babybanaan, gouden pisang, rode banaan, et cetera. Bakbananen bijvoorbeeld, hebben nagenoeg altijd zwarte plekken, zonder dat ze verrot of vergist zijn…

 44. M.B.T. HET BANANEN ellende PROBLEEM (MET ROTTE EN BESCHADIGDE PLEKKEN) heb ik een Perfecte oplossing gevonden t.w. bij de firma Temps L (intypen in google) “bananenzakken” gekocht en de bananen blijven bijna 2 weken (in de groenten lade in de koelkast bij een temperatuur van 2 graden) prima (zak goed afsluiten)!!! Het is nu wel de bedoeling om tijdens het kiezen er scherp op te letten dat er geen enkele (ook lichte) beschadiging op de bananen zit en natuurlijk óók geen enkele bruine/zwarte vlekje(s). Na 2 weken zijn er soms wel enkele plekken ontstaan maar nog niet door de schil. Mijn bananenellende is zo goed als voorbij! Wel scherp opletten bij AH want die neemt het niet zo nauw, zelfs nieuw/vers uit de dozen zijn zeker niet alle bananen perfect. Ik zoek nog steeds naar een methode om er tijdens het uitzoeken erachter te komen of de bananen VOLLEDIG oké zijn.

 45. Gefeliciteerd, daar heb je dan bijna 2 jaar over gedaan. De groene bananen zijn het beste, hoe groener hoe beter, het nadeel is dat deze bijna smaakloos zijn, dan moet je ze laten rijpen en dan komen er plekjes aan, erg hè.

  • Das leuk, hopelijk schijt hij je huis helemaal onder. Wat voor een info is me dat nu weer, idioot mens, ik moet niet weten waarvan je zoon aan de schijterij gaat…

  • BananenZijnGezond

   Sandra je hebt helemaal gelijk. Het is goed voor zijn buikje en de stoelgang. Of poepen of schijten hoe je het noemen wilt meneer Big J… En ja dat is gezonde en nuttige info. Een betere bijdragen dan wat jij hier leverde is het zeker.

 46. Hahahaha! Is die reactie over beschadigde bananen serieus? De tranen rollen me over de wangen. Maar niet van het lachen… Door mensen zoals u wordt er een hoop bruikbaar groente en fruit weggegooid, voor niks. Wat een verspilling.

 47. Aan ja de witte je moet je boodschappentas ook voorzichtig in de auto neerzetten en eruit halen vaak beschadig je ze zelf met in en uitladen. Tenminste dat was hier het geval. Bananen uit de supermarkt zijn bijna altijd onrijp. Je moet ze minimaal een paar dagen laten Rijpen…

 48. Geachte Ls., interessant dat een kwaliteitsgebrek aan een een banaan wordt gezien als “Geneuzel”! Zelf gebruik ik een zeer grote hoeveelheid aan medicijnen (klaverjas niveau),dankzij de banaan(de goede en ongeschonden dan) heb ik geen maagklachten meer en gaat alle perfect, ook de darmen die door medicijn gebruik vaak van slag zijn helpt de banaan. Als de banaan niet meer “Zuiver”is dus bruine/zwarte vlekken op de schil die meestal doordringen tot in het vruchtvlees en zelfs in de kern zwart worden,veroorzaken bij mij gezondheidsproblemen en verminderde werking m.b.t. bescherming v/d maag! Wat dat bruin/zwart worden v/d banaan veroorzaakt is mij niet bekend, alleen heb ik ervaren dat als ze na aankoop en ZEER SCHERPE sortering uiteindelijk in mijn koelkast komen (groentelade in plastic zak), vertraagd die verkleuring aanzienlijk en red ik het voor 1 week. Al op internet gezocht naar onderzoeken naar banaan maar dat is zeer mager. Een banaan is met name voor mij extreem belangrijk m.b.t. medicijngebruik en bijwerkingen v/d medicijnen. J.A.DE WITTE

 49. Wat een geneuzel, het zal mij een worst zijn hoe de banaan er aan de buitenkant uit ziet, hoe bruiner de banaan des te meer smaak, daar gaat het om.

 50. Hi, al sinds heel lang heb ik problemen met bananen,de problemen zijn als volgt; 1e Als de bananen groen zijn blijkt vaak dat soms ook aan de onderkant in het centrum de kern zwart is en met de tijd (enkele dagen wordt dit groter),ook aan de buiten schil zitten vaak al beschadigingsplekken. 2e In de supermarkt en/of de markt of groente winkel liggen de bananen ,ook de biologische en extra gesorteerde al beschadigd,heel weinig komt het voor dat er wel eens bananen er goed uit zien,maar de binnenkant/kern is pas te controleren als de banaan open is. 3e M.b.t. tot de opslag heb ik geëxperimenteerd met bewaren in de keuken, koeldeel voor groenten, kelder, in alle gevallen was/is er wel verschil maar niet veel. De beschadigingen aan de schil gaan geleidelijk naar het inwendige c.q. vlees en worden steeds groter en in een weekje zijn de beschadigingen diep in het vlees getrokken. 4e Mijn methode is om een aantal groene,3x, voor het einde v/d week te bewaren en het resterende gedeeltelijk enigszins geel tot helemaal geel, 2x. 5e Voor wat de kern betreft kan het zwart worden/zijn sterk fluctueren, som al als de banaan groen is, alleen is het dan laag in de bodem maar als de banaan geler wordt kan het zwart worden v/d kern groter worden/of soms niet en soms in delen v/d kern. 6e Na verhitte discussies met de semi- en leiding v/d groente winkels bleek dat ik om met de bananen om te gaan eerst mijn professoraat moet halen. Derhalve vraag ik mij af waarom dit niet goed kan want het probleem is met ALLE bananen,het ene merk soms meer/minder dan het andere. Ook heb ik vernomen dat soms partijen onder een incorrecte opslag temperatuur zijn opgeslagen waardoor boven beschreven kunnen ontstaan. Middels heb ik DE oplossing, ik zoek diegenen uit die voor zover mogelijk met de minste beschadigingen,dan gaan ze i8n de groente lade v/d koelkast,die staat op max. 4 graden. Het resultaat is verbijsterend ,ze blijven op zich prima wel is er toch wel geleidelijk bacterie groei o.i.d. maar het einde v/d week halen ze nu prima. Bij ook AH liggen vaak een grote hoeveelheid bananen van Ernstig tot vrij wel zonder of lichte beschadiging. Interessant is dat ik al contact gehad heb met “Chiquita” en die zeggen dat zij af en toe controleren maar uit de foto`s blijkt dat het er allemaal fantastisch uit ziet,ik heb ze dan ook laten weten dat ze de controle ploeg maar heel gauw OP STAANDE VOET ontslaan want ze belazeren de kluit!!! Ikzelf ben in allerlei winkels,markten e.a. geweest, maar OVERAL Puinhoop,zelfs toen “de Baas” v/d supermarkt (AH)erbij stond deze het niet nodig vond het “Varkensvoer” te verversen,ook bleek zelfs toen dat wel kon via een losse “Blauwjas”, de nieuw aangekomen bananen nog netjes in de doos ook al beschadigd bleken, toen ik de “Baas”daarop attendeerde deed deze NIETS!!!

  • Ik ga mij bij deze toch afvragen of het niet raadzaam is voor u om op zoek te gaan naar een andere hobby. Deze lijkt mij buitenproportioneel veel tijd en ergernis voor u op te leveren. Ik weet van activiteiten binnen het vrijwilligersspectrum waar u uw tijd wellicht nuttiger zou kunnen besteden. M.v.G. Ayla

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.