Spinazie is erg gezond. Deze groente zorgt namelijk voor sterkere botten (beter dan zuivel), een gezond hart en de de opbouw van spieren. Daarnaast is spinazie goed voor je libido en verbetert deze extreem gezonde bladgroente je gezichtsvermogen.

Luteïne, omega 3 & foliumzuur

Misschien dat spinazie enigszins, saai, groen en bladerig oogt, maar deze groene bladgroente is ideaal voor iedereen die gezond met zijn of haar lichaam om wil gaan. Spinazie bevat namelijk plantaardige omega-3 vetten en foliumzuur, die beide de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Verder zit er in spinazie een fytonutriënt (carotenoïde) genaamd luteïne, welke het verouderingsproces tegengaat. Misschien ken je de term ‘luteïne’ wel uit een reclame voor anti-rimpelcrème. In spinazie zit deze stof van nature, dus het bespaart je al snel 20 euro per potje! ;)

Hieronder lees je alles over de gezonde en ongezonde voedingskundige eigenschappen van deze groene bladgroente…

Goede & slechte kenmerken van spinazie

De smaak van spinazie zal altijd worden betwist. Desalniettemin staat bladspinazie algemeen bekend als gezond. De gezondste voeding is niet altijd de lekkerste – helaas. Maar hoe gezond zijn spinazieblaadjes nu eigenlijk?

Goede kwaliteiten van spinaziebladeren

Spinazie heeft verscheidene positieve voedingskundige eigenschappen. Hieronder vind je de nutriële voordelen van bladspinazie en de uitwerking ervan op je gezondheid:

 • Spinazie levert behoorlijk wat ijzer; het spoorelement ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en het zuurstoftransport in het lichaam. Een ijzertekort kan zelfs bloedarmoede veroorzaken.
 • Ook bevat deze groene bladgroente de mineralen kalium, calcium, fosfor & magnesium.
 • Bladspinazie is extreem rijk aan voedingsvezels; waarvan 70% onoplosbare vezels en 30% oplosbaar.
 • Babyspinazie bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine A, C, E en K.
 • Spinazieblaadjes leveren verscheidene B-vitamines, waarvan het meeste foliumzuur (vitamine B11).
 • Deze bladgroente is tevens rijk aan antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A).
 • Spinaziebladeren leveren belangrijke spoorelementen. Naast ijzer ook koper, zink, jodium en selenium.
 • Spinazie is erg voedzaam en tegelijkertijd caloriearm: deze groente levert dus weinig calorieën en veel nuttige voedingsstoffen.
 • Spinazieblaadjes verhogen de natuurlijke weerstand & vergroten de lichamelijke prestaties.
 • Bladspinazie helpt bepaalde vormen van kanker voorkomen.

Slechte eigenschappen van bladspinazie

Je had het misschien niet gedacht, maar ook bladspinazie heeft bepaalde voedingskundige nadelen. Hieronder lees je de negatieve nutriële eigenschappen van spinazie:

 • Spinazie is rijk aan nitraat. Wanneer nitraatrijke levensmiddelen intens worden verwarmd, langdurig worden bewaard of binnen je spijsverteringskanaal worden verteerd, wordt nitraat deels omgezet in nitriet. Nitriet wordt door bepaalde zuren omgezet in nitrosaminen. En nitrosaminen zijn mogelijkerwijs kankerverwekkend en zouden maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Dit is echter niet glashard bewezen of wetenschappelijk aangetoond. Hoe dan ook is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat vastgesteld op 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor nitriet geldt 0,06 milligram.
 • In spinazie zit oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan je gebit, waardoor tanden ruw gaan aanvoelen. Tandenpoetsen direct na het eten van bladspinazie verergert dit effect. Wanneer je bij het koken wat melk of room toevoegt aan spinazieblaadjes wordt het oxaalzuur geneutraliseerd. Vandaar ook de populariteit van spinazie à la crème.
 • Het ijzer in spinaziebladeren betreft de ‘ferri’ variant die relatief moeilijk wordt opgenomen door het menselijk lichaam. In vlees, vis, citrusvruchten, tomaten, broccoli en bloemkool zit voornamelijk de makkelijker op te nemen ‘ferro’ vorm van ijzer.
 • Hoewel ijzer erg belangrijk is, moet je het ook weer niet te veel innemen. Een ijzeroverschot is namelijk giftig, veroorzaakt diarree en kan in extreme gevallen zelfs dodelijk zijn.
 • Omdat spinazieblaadjes veel zuringzuur en urinezuur bevatten, dien je spinazie te mijden bij fysiologische stenen, waaronder nierstenen, galstenen, maagstenen of leverstenen.
 • Ook in geval van jicht kun je deze groene bladgroente maar beter mijden.
 • Het vitaminegehalte van bladspinazie neemt snel af naarmate deze groente blijft liggen. Kies dus bij voorkeur voor verse babyspinazie die er kakelvers uitziet of anders voor diepgevroren spinaziebladeren.
 • Om bovengenoemde reden kun je spinazie ook beter rauw eten dan bereid op hoge temperaturen; bij intense verhitting gaan bepaalde micro- en macronutriënten verloren.

Conclusie

Spinazie is een enorm gezonde bladgroente met extreem veel voordelen en relatief weinig potentiële nadelen (die grotendeels ook nog eens te omzeilen zijn). Het toevoegen van volwassen spinaziebladeren en babyspinazie aan je eetpatroon is dus een absolute topper!

Meer spinazie eten

Per dag zou je een kop ongekookte spinazie moeten eten of een halve kop gekookt. Of dit een haalbare hoeveelheid is, valt te betwijfelen, maar zet spinazie in ieder geval eens wat vaker op het menu! Twee keer per week een portie spinazie is daarbij een prima uitgangspunt.

Een ideale manier om vaker spinazie te eten, is overigens groene groente-smoothies maken! Een smoothie is namelijk een extreem eenvoudige en tijdsefficiënte manier om plantaardige producten binnen te krijgen die je normaal gesproken niet zo snel bij het avondeten zou bereiden!

 • Maak een gemengde salades met een beetje spinazie
 • Voeg spinazie toe aan roerei (bron)
 • Strooi spinazieblaadjes over een (zelfgemaakte) pizza
 • Doe spinazie fijngehakt door sauzen
 • Maal spinazie door een groentesmoothie of groen groentesapje
 • Kort roerbakken met sesamolie en wat sesampasta
 • Maak een quiche met spinazieblaadjes
 • Eet rauwe spinazie als tussendoortje uit de hand
 • Verse spinazie a la crème maken

Spinazie gerechten

Voor wat extra inspiratie om spinazie wat vaker op tafel te zetten, hierbij een aantal recepten c.q. gerechten met bladspinazie en babyspinazie die in een handomdraai op tafel staan…

Tot slot

Spinazie is al met al hartstikke gezond en behoort misschien wel tot de meest heilzame groenten die er te krijgen zijn. Of je spinazie nu lekker vindt of niet, doe er iets creatiefs mee, zodat je dit topproduct in ieder geval af en toe binnenkrijgt.

Verwerk jij regelmatig spinazieblaadjes in je alledaagse eetpatroon of komt er aan jouw dieet niet of nauwelijks spinazie te pas? En heb je weleens iets gemerkt van bovengenoemde voordelen & nadelen van bladspinazie? Laat hieronder weten wat jij vindt van spinazie…

47 Reacties

 1. Waarom wordt ik na mijn gpb steeds ziek als ik spinazie eet zo jammer want dit is echt mijn lieveling groente maar kan het niet meer verdragen

 2. Wij houden ons sinds 4 weken aan een koolhydraatarm dieet waar veel spinazie in voorkomt. Omdat mijn man jicht heeft wordt zijn bloed regelmatig gecontroleerd op urinezuur. Helaas is uit de laatste meting (na 3 weken dieet) gebleken dat de zuurgraad verhoogd was van 21 naar 35.

 3. Zojuist een Duitse biefstuk gebakken en op het laatst 3 volle handen verse bladspinazie erbij in de pan gegooid. Lekker laten meebakken voor een minuut of 2, peper en zout er op en tussen een pita broodje gedaan. Dat was smullen!

 4. Leuk artikel… Ik eet elke dag spinazie door dit op een bruine boterham te doen met daarop of kaas of vleesbeleg, al naargelang waar ik zin in heb, en daar nog eens schijfjes komkommer of tomaat bovenop… dit kwam zo, omdat de sla die ik altijd op brood doe op was en er nog wel spinazie in huis was… heerlijk!

 5. Hoi hoi, Na het lezen van dit artikel vraag ik mij af of het wel gezond is dat ik elke ochtend een smoothie neem met bladspinazie. Ik maak namelijk een smoothie van bladspinazie, banaan, kiwi en appelsap. Dit doe ik zodat ik ’s ochtends geen brood hoef te nemen en genoeg ijzers binnenkrijg (ik ben veganistisch). ’s Middags eet ik wel brood en ’s avonds eet ik genoeg andere groenten (varieert veel). kort gezegd: is het slecht om elke ochtend spinazie te nemen? alvast bedankt.

 6. Hallo ik maak iedere morgen een smoothie van rauwe broccoli een grote hand vol bladspinazie en afgewisseld met banaan, rauwe biet of groene appel en water. Voel mij super en mijn huid is sterk verbeterd. Ook meng ik er gemalen mariadistelzaad en hennepzaad door.

  • Sid Rozeboom

   .ik maak 1x per week 7 tot 8 groentesmoothys soms is dat een krop ijsbergsla,2kommkommers,1zakje veldsla,een netje manderijnen,en een zak 450gram rauwe blad spinazie.met melk en water maak ik dat,dit is dus af en toe he omdat ik het per week wil varieren. Maar m8jn vraag is is 450gram bladspinazie rauw nou teveel voor 8dagen???

 7. Lekker duidelijke site 2x een “portie” spinazie per week is gezond. En wat wordt er verstaan onder een portie? hoeveel gram?

  • Strikvraag: kun jij dit invullen? … ons groente en 2 stuks fruit. ;)

 8. Mijn hemel, ik heb zojuist 6 ons gewokte slablaadjes gegeten en binnen 10 minuten zat ik aan de rees op de pot.

 9. Kan iemand mij vertellen wat de beste en snelste manier is om het vocht uit de verse spinazie te krijgen die in een wok is gekookt. Ik maak vaak ravioli gevuld met spinazie, ricotta en gebakken pijnboompitten, en zoals jullie weten is vocht en ravioli geen goede combinatie. Nu laat ik het altijd eerst uitlekken in een vergiet en dan knijp ik het vocht met mijn handen eruit, maar heb altijd het idee dat er een betere manier moet zijn om het vocht eruit te krijgen. Suggesties?

  • Hoi… Ikzelf gebruik de slacentrifuge… Nadat ik de spinazie gewassen heb, gooi ik ‘m een paar rondjes door de centrifuge, werkt prima… Dus ik centrifugeer, leeg het vocht tussendoor, en herhaal dit net zolang totdat ik geen vocht meer in de bak heb… De spinazie is dan zo goed als droog, maar hij verliest natuurlijk wel nog behoorlijk vocht als ie verwarmd wordt… Succes!

 10. Helder artikel! Ik drink / eet al circa 2 jaar minimaal 3x per week een smoothie als ontbijt gemaakt van 3 handen spinazie en 2 kiwi’s of sinaasappels. Soms rasp ik er wat gember doorheen. Is even wennen, maar inmiddels vind ik het erg lekker!

 11. Op de verpakking van spinazie bij AH staat: “niet rauw consumeren”. Dat begrijp ik dan niet.

  • Rauwe groenten kunnen besmet zijn met bacteriën. Er zijn groenten die specifiek voor rauwe consumptie worden geteeld, die vind je vooral voorverpakt in de koeling (zo ook voorverpakte zakken schoongemaakte bladspinazie)… Maar er zijn ook besmettingsgevoelige bladgroenten die relatief lastig schoon te maken zijn en om die reden eerst dienen te worden verhit, waaronder bepaalde spinazieoogsten waarvan de spinaziebladeren los in bakken van hot naar her worden verscheept. De kans dat je er ziek van wordt, is denk ik relatief klein, maar omdat de kans wel degelijk bestaat, zetten ze er een dergelijke waarschuwing op.

 12. Hallo, ik ben van plan om een maand lang elke dag diepvriesspinazie met crème te eten (400 gram). Ben nu al drie dagen bezig. Maar ben toch beetje bezorgd of het wel gezond is. Weet er iemand iets van? Groetjes, Karima

  • Nee, ongeveer 30 dagen achter elkaar spinazie à la crème eten is niet gezond, zeker niet als het de plek inneemt van andere groenten… Waarom zou je dit überhaupt doen? Je dieet wordt daarmee immers enorm eenzijdig qua micronutriënten: vitamines, macromineralen, sporenelementen, fytostoffen zoals antioxodanten… Eet liever iedere dag een andere groente… Iedere dag spinazie eten, zorgt er niet alleen voor dat je lichaam niet profiteert van de voordelen van andere groenten, maar ook dat de potentiële nadelen van spinazie worden uitvergroot. Pas op voor nierstenen, nitraat / nitrosaminevorming, oxaalzuur, zuringzuur en urinezuur. Tot slot is verse spinazie veel gezonder dan spinazie à la crème uit de diepvries. Dit populaire spinaziepapje bevat naast spinazie namelijk ook room, ma­ge­re melkpoe­der, melkeiwit / lactose, raap­olie / raap­zaad­olie, tar­wemeel, zout, wei­poe­der, rijst­zet­meel / ta­pi­o­ca­zet­meel, gu­ar­pit­meel, xan­thaan­gom, sui­ker, ‘natuurlijk aroma’ en/of ‘spe­ce­rij­en’… Maar ga hoe dan ook liever voor afwisseling qua groenten. Waarom zou je in hemelsnaam een hele maand iedere dag spinazie à la crème eten? Zelfs al zouden er geen potentiële nadelen aan kleven, wat zijn de potentiële voordelen volgens jou?

 13. Ik maak mijn smoothie een avond van tevoren, fermenteer het met kefir en water in een afgesloten pot. Daarna neem ik: altijd spinazie, quinoa, lijnzaad, chiazaad. Extra vruchten en groente na wens. Leng het aan met kefir water zodat: De probiotica eet dan de suiker en de stofjes voor de start kiem (dit is ontsteking verwekkend) en gluten op en zet deze om in eiwit.

 14. @ Jacomine: Ja, groen en oranje combineren is echt levensgevaarlijk, aldus de modepolitie! :lol:

 15. Ik neem elke ochtend een smoothie van… een handje verse spinazie, een avocado en wat amandelmelk… Heerlijk en lijkt mij heel gezond… toch?

 16. Wat mij overkomt als ik spinazie a la crème heb gegeten is dat ik last krijg van hoge bloeddruk en duizelig word. Wij nemen altijd diepvriesspinazie (deelblokjes) en warme die op in de magnetron. Gr. Hans

  • Ontstaan de klachten alleen bij spinazie à la crème uit de vriezer of ook bij zelfgemaakte spinazie à la crème van verse spinazieblaadjes en (al dan niet biologische) crème fraîche?

  • Dan zou de overgevoeligheidsreactie eventueel kunnen worden veroorzaakt door bepaalde hulpstoffen en processtoffen c.q. verwerkingsstoffen in het kant-en-klare product. Sowieso bevat spinazie à la crème uit de vriezer allerlei ingrediënten die er van nature niet in thuis horen… (“fabrieksmatig bewerkte roombestanddelen, plant­aar­di­ge olie, rijst­zet­meel, melk­ei­wit, ma­ge­re melk­poe­der, lactose, geraffineerd zout, gu­ar­pit­meel, xan­thaan­gom, aro­ma’s, et cetera”), maar daarnaast kunnen er ook nog processtoffen in de kant-en-klare fabrieksspinazie zitten die niet worden vermeld in de ingrediëntenlijst. Probeer daarom eens zelf verse spinazie à la crème te maken… dan weet je of het daadwerkelijk de spinazie is die je klachten veroorzaakt of misschien toch door een bepaalde hulpstof.

  • Dan ga ik dat zeker doen zit nu weer met hoge bloeddruk omdat we gisteren spinazie a la crème uit de vriezer hebben gegeten. Bedankt voor je snelle reactie!

 17. Ik doe er ananas, banaan, sinaasappel, water (1 groot glas) en 2 dessertlepels lijnzaad in. Daarbij 2 handjes bladspinazie.

  • Beste Diana, Het zou kunnen dat je spijsvertering niet goed reageert op de vezels of eiwitten in ananas, banaan of citrusvruchten. Het hoeft niet eens per se om een full-blown fruitallergie te gaan, maar kan ook een zekere mate van intolerantie of malabsorptie zijn. Vaak wordt er dan gesproken van een pseudo-allergie. Waarschijnlijker is echter dat het de lijnzaden zijn. Hoewel lijnzaad oftewel vlaszaad erg gezond is (qua voedingswaarde) zie ik met regelmaat reacties van mensen voorbijkomen die misselijk worden door lijnzaden en/of lijnzaadolie. Lijnzaad is sowieso een welbekend allergeen wat bij sommigen zeer hevige allergische reacties kan veroorzaken, tot anafylactische shock aan toe. Naast lijnzaden (Linum) kun je ook allergisch zijn voor andere soorten uit de vlasfamilie (Linaceae). Tot slot zijn er kruisallergieën c.q. kruisreacties bekend van lijnzaad met o.a. pinda’s, soja, tarwe en koolzaad. Het zou in principe ook met de spinazie te maken kunnen hebben omdat zuringzuur en urinezuur in spinazie uitwerken op je galblaas en galvloeistof, maar dat lijkt me minder waarschijnlijk. Misschien een idee om eigenhandig een eliminatietest uit te voeren waarbij je eerst de lijnzaden achterwegen laat, vervolgens 1 voor 1 de fruitsoorten en tot slot de spinazie? :P Sterkte & groeten, Paul

 18. Hoihoi, Ik neem elke ochtend een groene smoothie met fruit en bladspinazie. Nou heb ik al een paar x gehad dat ik kotsmisselijk word een uur daarna. Ik vraag me af of dat daarvan kan komen? Diana

 19. Hoi, Nu wilde ik weer reageren: als je een pilletje vitamine C eet bij al je groene groenten, dan zal nitriet nooit worden opgenomen in je lichaam. Gr. Jans (GJKJ)

 20. Nitraat in spinazie Reageer

  Hoi, Ik wilde even reageren op het feit dat er nitraat in spinazie zit en dat het wordt omgezet in nitriet door het lichaam. Dit is wel zo, maar nitraat komt alleen vrij als je spinazie voor de 2e keer opwarmt en dan het gaat opeten. Als je het de eerste keer allemaal opeet, is er dus niks aan de hand. Groetjes, Bi-tje

 21. Hallo, Ik las dat er boven het artikel over spinazie staat dat je het eigenlijk elke dag zou moeten eten, maar dat is heel slecht voor het lichaam. Er zit namelijk een bepaalde hoeveelheid nitraat in spinazie die in ons lichaam omgezet wordt in nitriet. Dit is een giftige stof waardoor het juist niet gezond is om dat elke dag te eten.

  • D. Cortenbach

   Hallo, Ik ben zwaar nierpatiënt, ik slik al staaltabletten. Ik neem bijna om de andere dag spinazie. Is dat wel goed? In het ziekenhuis weten ze het niet. Ik moet ook drie dagen dialyseren in de week. Graag antwoord hierop. Groetjes, Donald

  • Beste Donald, Bedoel je dat je artsen niet weten dat je staaltabletten inneemt en ook niet weten dat je 3 of 4 keer per week spinazie eet? In dat geval zou ik je artsen zo spoedig mogelijk inlichten… In geval van nierfalen treedt nogal eens bloedarmoede op, wat doorgaans behandeld wordt met ‘recombinant humaan erytropoëtine’ en ijzersupplementen, dus een ijzersupplement HOEFT niet per se nadelig te zijn voor nierpatiënten en KAN zelfs voordelig uitpakken. het is echter aan een arts om dit te controleren… In geval van spinazie ligt de zaak toch nog even wat anders… Het zijn namelijk oxalaten die een onderschatte oorzaak van nierproblemen vormen. Oxalaten (anionen, zouten en esters) van oxaalzuur zijn fytonutriënten die voorkomen in verscheidene plantaardige voedingsmiddelen. Sommige producten bevatten opvallend veel oxalaten… hierbij valt te denken aan thee, icetea, rauwe cacao, noten, rode bieten, rabarber, bessen, peterselie en inderdaad ook SPINAZIE. En oxalaten worden in verband gebracht met allerhande nierklachten, waaronder oxalaat-geïnduceerde nefropathie, nierstenen en nierfalen. Hoe dan ook denkt men vooralsnog dat oxaalzuur en oxalaten de nieren flink kunnen belasten. Ik ben GEEN arts of expert, dus ik kan niet met zekerheid zeggen dat spinazie in jouw individuele geval kwaad kan. Het lijkt me echter nooit verstandig om 3 tot 4 keer per week spinazie te eten, ZEKER niet voor nierpatiënten die nierdialyse ondergaan. Groeten & sterkte, Paul

 22. “De smaak van spinazie zal altijd worden betwist. Wel staat spinazie algemeen bekend als gezond. De gezondste voeding is wellicht niet altijd de lekkerste – helaas.” Deze ‘aparte’ smaak van spinazie die je proeft in de diepvriesverpakkingen wordt veroorzaakt door de steeltjes van de blaadjes die meegekookt worden. Koop een grote zak met verse spinazie, haal de steeltjes eraf en verwerk dit in een salade met bijvoorbeeld avocado en cherrytomaatjes, heerlijke sla zónder die rare “spinaziesmaak”. Eet smakelijk!

  • Interessante tip, maar dat klinkt als nog veel meer werk dan de witte sliertjes minutieus van een mandarijntje pielen, haha!:)

 23. Als ik spinazie a la crème eet, dan moet ik na het eten wel 2 tot 3 keer snel naar de wc rennen om er alles uit te gooien. Diarree welteverstaan. Vroeger vond ik spinazie erg lekker, maar tegenwoordig durf ik dat dus niet meer te eten. Zal dat door de crème komen? en hoe kun je erachter komen dat je daar allergisch voor bent. Ik heb astma, misschien heeft het daar ook mee te maken. Trouwens weet ik nog van vroeger dat mijn moeder ook wel azijn in de spinazie deed. Mijn moeder leeft niet meer, maar misschien herkent iemand dat? En wellicht helpt dit als je gewone spinazie eet.

  • Ik heb dat dus ook na het eten van spinazie, direct erna dikke krampen en dan is het snel rennen naar de wc. Soms zelfs een paar keer voordat het over is en heb echt een gezonde stoelgang… Vreemd!

 24. Ik eet sinds een paar dagen ’s morgens een soort groentesmoothie, daarin zit onder andere ook een half zakje spinazie bladeren. Ik vroeg mij af of het slecht is om zo veel spinazie elke dag te eten?

 25. meyskens.freddy Reageer

  Nitraat heeft ook voordelen, bv. bij hartpatiënten word dit toegediend om de bloeddruk te verlagen. Daarom ook kan men door veel groenten en fruit te eten op natuurlijke wijze de bloeddruk verlagen.

 26. Welke invloed heeft het gebruik van melk(producten) op het ijzergahalte in gekookte spinazie?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.