Tomaten – De goede en slechte eigenschappen van een tomaat

Bijna iedereen lust tomaten, althans in één van de vele vormen of toepassingen. Tomaten worden gebruikt in salades, sauzen, soepen, sappen en allerlei warme en koude gerechten. Tomaten hebben geen merkwaardige reputatie zoals sommige andere groenten. Tomaten zijn wat dat betreft saai. Maar hoe saai zijn ze voor je gezondheid?

De goede eigenschappen van een tomaat

Tomaten hebben vele goede voedingskundige uitwerkingen. Hierbij de nutriële baten van tomaten en de voordelen voor de lichamelijke en/of mentale gezondheid:

• Tomaten bevatten gigantische hoeveelheden vitamine C, verantwoordelijk voor transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed.
• Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine A; verantwoordelijk voor de gezondheid van alle lichaamscellen.
• Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine B1, B2 en B6; betrokken bij celstofwisseling, DNA-opbouw en vorming van bloedcellen.
• Tomaten zijn calorie-arm (slechts 21 kilocalorieën per 100g). Ze maken dus niet dik.
• Tomaten vormen het perfecte voedingsmiddel tijdens het diëten. Ze bestaan namelijk voor ruim 90 procent uit water en zorgen dus voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
• Tomaten hebben een alkalische (ontzurende) werking. Verzuring van het lichaam kan zorgen voor alledaagse kwalen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en spierpijn. Veel mensen gebruiken medicijnen (antiacida) om verzuring tegen te gaan. Tomaten werken evengoed.
• Het pigment lycopeen dat veelvuldig voorkomt in tomaten beschermt als antioxidant de lichaamscellen tegen stikstofdioxiden uit sigarettenrook en uitlaatgassen.
• Lycopeen zou zodoende bescherming bieden tegen hart- en vaataandoeningen en kanker.
• Tomaten bevatten naast Lycopeen nog vele andere carotenoïden en polifenolen zoals flavonol, quercetine en kaempferol. Ook dit zijn zeer krachtige antioxidanten die beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De Food and Drug Administration (FDA) raadt aan de heilzame werking van tomaten (en lycopeen) niet te overschatten. De genetisch gemanipuleerde paarse tomaat zou – volgens wetenschappers van het Engelse John Innes Centre – wel buitengewoon heilzaam zijn.

De slechte eigenschappen van een tomaat

Een zekere sportman zei ooit: ‘Elk voordeel heeft zijn nadeel.’, Zo ook de tomaat. Dit zijn de negatieve voedingskundige eigenschappen van een tomaat:

• Tomaten zijn jarenlang onderhevig geweest aan genetische manipulatie en modificatie. Dit om smaak te verbeteren, tomatenziekten af te weren, houdbaarheid te verlengen, insecten af te weren etc. Over de gezondheidsrisico’s van genetische modificatie zijn wetenschappers het nog steeds niet eens.
• In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten.
• Tomaten rotten relatief snel. De beste (biologische) tomaten rotten het snelst.

Tomaten – Conclusie

De voordelen van tomaten zijn oneindig. De nadelen van tomaten zijn te overzien. Tomaten passen dus prima thuis in een gezond dieet. De beheerders van www.tomatoesareevil.com denken hier heel anders over.

9 reacties op “Tomaten – De goede en slechte eigenschappen van een tomaat

 1. Eleonora ·

  Meneer of mevrouw Zwieringa, Kalium verdwijnt voor een groot deel door koken. Mensen met een kalium-arm dieet worden daarom ook wel geadviseerd de aardappels ’s morgens al te schillen en op water te zetten en regelmatig op de dag dat water te verversen. Eet dus liever sauzen op basis van tomaat i.p.v. verse tomaatjes.

  Reageer
 2. hollander ·

  In Nederland zou geen genetisch gemodificeerde gewassen verkocht? Lijkt me sterk, met dank aan onze vrinden die stemden op marktwerking van onze VVD-roofeconomie. Voorkomen is beter dan genezen. Letterlijk VVD-kanker in het belang van de houdbaarheidsdatum.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Hollander, Er wordt nergens vermeld dat er geen genetisch gemodificeerde organismen worden verkocht in Nederland. Enkel wordt (of in ieder werd er destijds) niet commercieel met deze gewassen geteeld binnen de Nederlandse landsgrenzen. Dat neemt echter niet weg dat de supermarkten vol liggen met GMO’s, want we importeren hartstikke veel groenten, vruchten, granen en zaden uit landen waar ze er lekker op los modificeren en manipuleren. In de US en Zuid-Amerika is dit al het geval, maar zoals je zelf al beschrijft gaat genetische modificatie in de nabije toekomst ook in Europa enorme problemen opleveren. :(

 3. ilse ·

  Blij dat ik dit gelezen heb. Ik reageer dus duidelijk heel hevig op tomaat. Door heel erg depri te worden, maar ook door heel erg hevige buikpijn en flinke diarree! Voor mij dus geen tomaten meer! ’t Was heel erg lang geleden dat ik er een gegeten had, maar twee dagen geleden at ik er een en ik ben er echt mottig van! Ondertussen plooi ik nog steeds dubbel van de buikkrampen… Amai zeg!

  Reageer
  • Mirjam ·

   Hoi Ilse, Als jij zo heftig reageert op tomaten, zou het misschien kunnen dat je een (lichte) nachtschade-allergie hebt. Een van mijn neefjes is daarop getest en hij blijkt dit in een behoorlijk heftige vorm te hebben, waardoor hij voor een gezonde puber abnormaal snel moe is. Voor hem dus geen tomaten meer in verse of welke geconcentreerde vorm dan ook. Sneu, als je zoveel van pizza en pastasauzen houdt, maar hij voelt zich nu wel veel beter.

 4. swierenga a ·

  Mag tomaat dagelijks worden gegeten bij een 50% werkende nier? Men vertelde mij onlangs dat er nogal wat natrium in de tomaat zit en dit zou schadelijk zijn voor de nier.

  Reageer
 5. Sabrina ·

  In Nederland worden geen genetisch gemodificeerde gewassen commercieel geteeld. Ook in de EU is de teelt van deze gewassen zeer beperkt. Nederland importeert echter veel producten van deze gewassen. Bron: tomatennet.nl

  Reageer
 6. Tomatoworld ·

  In het artikel staat dat tomaten jarenlang onderhevig zijn geweest aan genetische manipulatie en modificatie. Dit is ABSOLUUT NIET het geval. In europa is dit sowieso verboden. Het is dus onware en misleidende taal. Wel waar is dat er in de afgelopen jaren meer gelet is op smaak bij het kruisen van nieuwe rassen en dat er meer verschillende varianten (van groot naar klein) zijn gekomen. Maar allen op basis van natuurlijke kruising.

  Reageer
 7. Jolka ·

  Ik heb in mijn ‘pilloze’ week nogal eens last van hoofdpijn. Daar ik in die week niet iedere dag een handvol paracetamol wil innemen, eet ik elke dag een paar tomaten, of een bekertje snoeptomaatjes. Bij mij helpt het.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.