Tomaten – De goede en slechte eigenschappen van een tomaat

Food · Door Ilse

Bijna iedereen lust tomaten, althans in één van de vele vormen of toepassingen. Tomaten worden gebruikt in salades, sauzen, soepen, sappen en allerlei warme en koude gerechten. Tomaten hebben geen merkwaardige reputatie zoals sommige andere groenten. Tomaten zijn wat dat betreft saai. Maar hoe saai zijn ze voor je gezondheid?

De goede eigenschappen van een tomaat

Tomaten hebben vele goede voedingskundige uitwerkingen. Hierbij de nutriële baten van tomaten en de voordelen voor de lichamelijke en/of mentale gezondheid:

• Tomaten bevatten gigantische hoeveelheden vitamine C, verantwoordelijk voor transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed.
• Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine A; verantwoordelijk voor de gezondheid van alle lichaamscellen.
• Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine B1, B2 en B6; betrokken bij celstofwisseling, DNA-opbouw en vorming van bloedcellen.
• Tomaten zijn calorie-arm (slechts 21 kilocalorieën per 100g). Ze maken dus niet dik.
• Tomaten vormen het perfecte voedingsmiddel tijdens het diëten. Ze bestaan namelijk voor ruim 90 procent uit water en zorgen dus voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
• Tomaten hebben een alkalische (ontzurende) werking. Verzuring van het lichaam kan zorgen voor alledaagse kwalen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en spierpijn. Veel mensen gebruiken medicijnen (antiacida) om verzuring tegen te gaan. Tomaten werken evengoed.
• Het pigment lycopeen dat veelvuldig voorkomt in tomaten beschermt als antioxidant de lichaamscellen tegen stikstofdioxiden uit sigarettenrook en uitlaatgassen.
• Lycopeen zou zodoende bescherming bieden tegen hart- en vaataandoeningen en kanker.
• Tomaten bevatten naast Lycopeen nog vele andere carotenoïden en polifenolen zoals flavonol, quercetine en kaempferol. Ook dit zijn zeer krachtige antioxidanten die beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De Food and Drug Administration (FDA) raadt aan de heilzame werking van tomaten (en lycopeen) niet te overschatten. De genetisch gemanipuleerde paarse tomaat zou – volgens wetenschappers van het Engelse John Innes Centre – wel buitengewoon heilzaam zijn.

De slechte eigenschappen van een tomaat

Een zekere sportman zei ooit: ‘Elk voordeel heeft zijn nadeel.’, Zo ook de tomaat. Dit zijn de negatieve voedingskundige eigenschappen van een tomaat:

• Tomaten zijn jarenlang onderhevig geweest aan genetische manipulatie en modificatie. Dit om smaak te verbeteren, tomatenziekten af te weren, houdbaarheid te verlengen, insecten af te weren etc. Over de gezondheidsrisico’s van genetische modificatie zijn wetenschappers het nog steeds niet eens.
• In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten.
• Tomaten rotten relatief snel. De beste (biologische) tomaten rotten het snelst.

Tomaten – Conclusie

De voordelen van tomaten zijn oneindig. De nadelen van tomaten zijn te overzien. Tomaten passen dus prima thuis in een gezond dieet. De beheerders van www.tomatoesareevil.com denken hier heel anders over.