Hormonen zijn van invloed op alle stofwisselingsprocessen. Denk maar eens aan je calorieopname, energieverbruik, vetopslag en vetverbranding. Daarnaast regelen hormonen je hongergevoel en verzadigingsgevoel. Hormonen kunnen dus nadelig uitwerken op je gewicht. Je kunt echter ook op slimme wijze gebruikmaken van je hongerhormonen en afslankhormonen…

Leptine & ghreline

De belangrijkste hormonen die een rol spelen bij aankomen en afslanken zijn ghreline en leptine…

  • Ghreline

    Ghreline (hexatropine) wordt voornamelijk afgescheiden door je maagwand. Als er ghreline vrijkomt in de maag en wordt opgepikt door de ghreline-receptoren, dan ontstaat honger. Ghreline is dan ook een eetlust-opwekkend hormoon.

  • Leptine

    Leptine is de tegenhanger van ghreline; het stimuleert het verzadigingscentrum in je hersenen, waardoor je hongergevoel verdwijnt. Hoe meer leptine er in je bloedbaan circuleert, des te verzadigder je je voelt. Leptine wordt voornamelijk aangemaakt en afgescheiden door je “witte vetcellen”.

Leptine als afslankmiddel

Leptine remt het hongergevoel, dus in theorie zou je erdoor moeten kunnen afvallen. Tests hebben uitgewezen dat muizen die grote hoeveelheden leptine krijgen ingespoten binnen enkele dagen tot wel 40% van hun totale lichaamsgewicht kwijtraken.

Hormonen hebben een natuurlijke herkomst. Toch mogen hormonen niet zomaar in afslankmiddelen worden verwerkt. Dat komt omdat ze allerlei bijwerkingen kunnen hebben. Toch worden bepaalde hormonen in afslanksupplementen verwerkt. Zo zijn er bepaalde varianten van ‘Green Coffee’, ‘African Mango’ en ‘EGCG’ waaraan leptine wordt toegevoegd.

Leptine innemen werkt averechts

Het heeft echter geen zin om honger-remmende hormonen te slikken. Leptine kan namelijk niet worden opgenomen door je spijsverteringsstelsel. Het heeft daarom óók geen zin om leptine-rijke voeding te nuttigen.

Sterker nog: als er stelselmatig veel leptine in je bloedbaan circuleert, dan word je ongevoelig voor dit hormoon. Het is dan ook niet belangrijk om veel leptine te hebben, maar om je lichaam gevoelig te maken voor leptine. Het zou dus ideaal zijn als de lichaamseigen leptine-receptoren sterk reageren op kleine hoeveelheden leptine. (bron)

Tot slot

Wat je dus wilt zijn lage leptine-niveaus, maar tegelijkertijd een hoge leptine-gevoeligheid. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je lichaam optimaal te laten omgaan met leptine: voldoende slapen; lichamelijk actief zijn; en voldoende vis, peulvruchten en bladgroenten eten.

Heb jij ervaring met leptine? Laat hieronder je reactie achter!

2 Reacties

  1. Ik heb er toch wel baat bij als ik af en toe een paar dagen de dag begin met Green Coffee met Leptine. Om weer te normaliseren na een periode van veel etentjes en feesten.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.