Insulineresistentie resulteert op den duur vaak in diabetes type 2. Deze afwijking kan bovendien allerlei gezondheidsklachten en ziekten in de hand werken. Het is daarom goed om te weten wat insulineresistentie precies is, wat de mogelijke gevolgen ervan zijn en hoe je “IR” kunt tegengaan. En dat is dan ook precies wat je in dit artikel kunt lezen…

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stoffen die door bepaalde klieren en weefsels worden losgelaten in je bloed en via je bloedbaan aan lichaamscellen worden overgedragen. Eenmaal in een cel aangekomen, regelen en beïnvloeden hormonen bepaalde lichamelijke processen.

Het hormoon insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier op het moment dat je spijsvertering voedsel verwerkt. Tijdens dit proces wordt voedsel door je lichaam omgezet in glucose oftewel bloedsuiker. Deze suiker wordt vervolgens via het bloed getransporteerd naar de lichaamscellen die glucose nodig hebben.

Eenmaal daar aangekomen, zorgt het hormoon insuline ervoor dat de glucose ook daadwerkelijk kan worden opgenomen door je cellen. Insuline zet als het ware de “deur” van cellen open, zodat glucose naar binnen kan. De lichaamscellen gebruiken de glucose vervolgens direct als energie, of slaan dezer op als energiereserve.

Wat is insulineresistentie?

Insulineresistentie is een aandoening/afwijking waarbij het menselijk lichaam resistent (immuun, minder vatbaar) wordt voor de werking van insuline. Men wordt bij insulineresistentie met name resistent voor de manier waarop insuline de bloedsuikerspiegel (het niveau van glucose in het bloed) regelt en op niveau houdt. Bij insulineresistentie kan insuline namelijk minder goed zijn werk doen en wordt glucose minder effectief afgegeven aan je lichaamscellen. Hierdoor ontstaan pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel (= bloedsuikerschommelingen)… En uiteindelijk hyperglycemie (= te hoge bloedsuikerspiegel) of hypoglycemie (= te lage bloedsuikerspiegel).

Verhoogde insulineproductie & bloedsuikerspiegel

Wanneer je insulineresistentie ontwikkelt, wordt insuline steeds minder effectief benut door het lichaam. Het gevolg is dat glucose steeds minder goed  wordt opgenomen door de lichaamscellen, omdat insuline de deuren van de cellen niet goed meer openzet. Zodoende wordt er  steeds meer glucose opgehoopt in de bloedsomloop. Als gevolg daarvan wordt de alvleesklier ertoe aangezet om meer insuline te produceren. Deze moet en zal proberen om de “deurtjes” te forceren, de glucose met behulp van extra insuline toch in de cellen te krijgen en zodoende je (te) hoge bloedsuikerniveau te verlagen.

Bij lichte vormen van insulineresistentie kan het lichaam er door het produceren van extra insuline voor zorgen dat de glucose uiteindelijk toch door je cellen wordt opgenomen en je bloedglucosespiegel dus niet veel te hoog wordt. Feit blijft echter dat insulineresistentie ervoor zorgt dat insuline (deels) ineffectief wordt gebruikt. Mensen met insulineresistentie hebben dus altijd een verhoogde insulineproductie en krijgen sneller te kampen met een verhoogd glucosegehalte in het bloed, oftewel een verhoogde bloedsuikerspiegel. En dat is geen goede zaak voor je gezondheid.

Symptomen & verschijnselen

Insulineresistentie zelf brengt doorgaans niet direct symptomen, klachten of verschijnselen met zich mee. De verhoogde bloedsuikerspiegel die insulineresistentie veroorzaakt, kan echter klachten teweegbrengen die vergelijkbaar zijn met de symptomen van diabetes type 2. (bron)

Gevolgen

Insulineresistentie gaat vaak gepaard met -of resulteert in- problemen met de spijsvertering en stofwisseling. Denk daarbij o.a. aan prediabetes, metabool syndroom X, diabetes type 2, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolniveau, hartziekten en polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Insulineresistentie ontstaat doorgaans echter lang voordat de symptomen van dit soort ziektes worden opgemerkt en/of aan het licht komen.

Diabetes type 2

Insulineresistentie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel hoger wordt. Na verloop van tijd kan het zijn dat je alvleesklier niet langer in staat is om voldoende extra insuline te produceren om je insulineresistentie te compenseren. Op dat moment worden je lichaamscellen dus niet meer voorzien van voldoende glucose en wordt je bloedsuikerspiegel te hoog. Dit noemt men diabetes type 2.

Oorzaak insulineresistentie

Over de exacte oorzaak van insulineresistentie is nog geen wetenschappelijke overeenstemming bereikt. Wetenschappers hebben echter al wel genen ontdekt die de kans op insulineresistentie (en diabetes type 2) kunnen verhogen. Daarnaast kunnen je medische achtergrond, leefstijl en eventuele medicatie een rol spelen. Zo kunnen de volgende aspecten de kans op insulineresistentie vergroten:

Behandeling insulineresistentie & medicatie

Een behandeling (ter voorkoming) van insulineresistentie bestaat doorgaans uit het maken van aanpassingen in je leefstijl. Met name eetgewoonten, gewichtsverlies en lichaamsbeweging spelen hierbij een cruciale rol.

Zo wordt aangeraden om minimaal 30 minuten per dag te bewegen, een gezond gewicht te bewerkstelligen en gezonde, natuurlijke voeding te eten met voldoende vezels. In sommige gevallen wordt bij insulineresistentie medicatie toegediend die bedoeld is ter behandeling van diabetes type 2. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen met de stof metformine of thiazolidinediones.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie over insulineresistentie vragen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter. Heb je zelf ervaring met insulineresistentie? Deel jouw verhaal dan a.u.b. hieronder zodat anderen ervan kunnen leren!

37 Reacties

  1. Beste,
    Ik zou hierover graag wat meer te weten komen wat wel en niet mag gegeten worden bij kind van 8 j ?
    Mvg nancy

  2. Mijn bloedwaarden van 11-2017 Hb 8.8 Hematocrietwaarde 0,45 Mcv fl 86 Keratine umol 64 Natrium mmol/l 140 Kalium mmol/l 5.0 Alat u/l 25 Cholesterol mmol/l 4.3 Triglyceride mmol/l 0.7 Hsl mol/l 1.3 Ldl mmol/l 2.7 Glucose nuchter mmol/l 5.2 Tsh mu/l 2.4 De schildklierwaarden zijn er maar even niet vindbaar… is wel aangetoond dat de omzetting van de t4 naar t3 (of andersom) niet goed verloopt maar ook daar zeggen artsen… niets aan de hand. BSE mm/u 17 Dit zijn de laatste metingen Vitamine D3 ik op 1000 per dag Magnesium forte sinds kort op advies orthomoleculair therapeute

    • Hoe is vastgesteld dat de omzetting van het inactieve schildklierprohormoon T4 naar het actieve schildklierhormoon T3 niet goed verloopt? Je TSH-waarde van 2,4 MU/L onderschrijft dit namelijk geenszins. Ondanks je vitamine D-supplement blijf ik benieuwd naar je exacte bloedwaarde qua vitamine D. Evenals vitamine B12 en ijzer.

    • Drs. Arnaud Franssen J.P.A.

      Ik volg sinds drie jaren een mix van Pioppi, mediterraan, ketogeen en Atkins dieet en heb mijn insuline gedecimeerd en metformine gestopt wegens NAFLD leverfibrose. Ik beweeg meer en slik volgende pillen: metaglycem, glucobalance, glucocare & bloedsuikersupport van Soloray voor mijn DB2; plantensterolen, omega 3, krill, gugulipid tegen de hoge cholesterol. Mariadistel, Q10, lijnzaad, probiotica, Multi Amino, zaagpalm voor lever, prostaat en darmpjes. Voor mijn hart klassiekers zoals Cozaar Plus, Emconcor Mitis, Amlodipine en Asaflow. En weet je wat, de cardioloog heeft mijn pacemaker mogen stopzetten want ik ben 20 kg afgevallen en dat heeft ook mijn lever gered. Ik ben blij dat ik de voedselzandloper en het ziektevrijleven toegepast heb want ik herleef weer. Geloof niet alles wat de witjas je aanpraat! Wees kritisch en attent en volg de fytotherapie met vitamines! Mijn geheim: 15% koolhydraten, 35% eiwitten en 50% vetten.

  3. Bij mij is de extreme vermoeidheid na de zwangerschappen gebleven… extreem gegroeid tijdens de zwangerschap… drie keer met kindje erbij 23 kilo exact. Nooit meer dezelfde geworden. Van alles geprobeerd en gewoon doorgegaan. Is er een link met zwangerschappen? Heb 3 dochters die ik dit graag bespaar. Kan epstein barr een boosdoener zijn? Want die heb ik net voor de zwangerschappen behoorlijk doorgemaakt…

    • Ja, als je de ziekte van Pfeiffer hebt opgelopen –ten gevolge van een Epstein-Barr-virusinfectie– dan kan dit verregaande vermoeidheidsklachten teweegbrengen. Er zijn echter veel meer potentiële oorzaken van vermoeidheidsklachten, waarvan sommige beduidend meer raakvlakken vertonen met zwangerschapssymptomen… Zijn je schildklierwaarden, vitamine D, vitamine B12, ijzer en magnesium al eens gecontroleerd? Zie desgewenst ook:

    • Bij bioresonantie kwam Nasr voren dat Eppstein Barr niet uit mijn lichaam is (1980 doorgemaakt), traag werkende schildklier, slechte bijnierfunctie. Hoe kan de bloedtest op schildklier via ziekenhuis goed zijn maar fit toch op andere manieren naar voren komen. Vitamine D was laag maar slik vind 1000IE elke dag… IJzergehalte op 8,5. Eppstein Barr schijnt te floreren op hormonen??? Ben tijdens Pfeiffer begonnen met slikken van minipil en begon toen ook met aankomen. Daarna zwangerschappen 3x en ik werd alleen zwaarder… echt onverklaarbaar… Meteen naar de huisarts gegaan om te praten over die vermoeidheid in 1985 en niets is veranderd… onverklaarbaar.

    • Voorop staat dat iedereen zelf zijn/haar mening mag vormen over bioresonantie. Ikzelf ben echter totaal niet overtuigd van diens werkzaamheid. Ik hoor en lees van ZOOOOOOO veel mensen exact hetzelfde verhaal: middels bioresonantie heeft men de diagnoses Pfeiffer, vitamine B12-tekort, vitamine D3-tekort, trage schildklier en bijnierinsufficiëntie voorgeschoteld gekregen. Daadwerkelijke bloedwaardebepalingen bewijzen echter exact het tegendeel c.q. tegenovergestelde. Dit heeft mij door de jaren heen ten stelligste doen twijfelen aan de betrouwbaarheid van bioresonantie. Sowieso zijn de veronderstelde werking en effectiviteit van bioresonantie louter gebaseerd op de fantasie van de uitvinder. (bron) En de uitvinder verdient er ook nog eens bakken met geld mee… evenals de beoefenaars… Al met al ben ik geen groot fan. Laat liever je bloed eens controleren bij een kundig biochemisch laboratorium… Zie desgewenst ook:

    • Bij mij is er denk ik erfelijkheidsfactor aanwezig…. toen het na de zwangerschappen de vermoeidheid bleef, was er wat overgewicht maar niet veel. Loop inmiddels 37 jaar moe te zijn… toen dat er was ging ik automatisch meer zitten dus wordt je zwaarder. probeerde over grenzen te gaan en vond totaal geen respons bij huisartsen. ga ik nu dan wordt je aangekeken van… moet je geen maagbandje want dat is een oorzaak voor je vermoeidheid?! inmiddels burn-out door het niet gehoord worden en ook aan de venlafaxine gezet om rustiger te worden. inmiddels afgebouwd omdat ik weet dat er iets anders achter zit… van alles gedaan waaronder die bioresonantie… diëtiste getroffen die zelfs riep hou je jas maar aan want we gaan eerst een uur lopen terwijl ik constant kapot ben?! insulineresistentie kan niet via bloedtest aangetoond?… mijn bloedsuiker is prima bij elk onderzoek… ook dat niet begrepen worden is extra vermoeiend… ergens wordt je voor gek verklaard, maar veranderen doet er niets!

    • Ik begrijp je frustratie voor de volle 100%. Deze site is ooit opgezet uit frustratie. Het onbegrip en de onkunde van sommige artsen is echt niet te omschrijven… Maar dat maakt science fiction naar mijn mening niet geloofwaardiger. :( Om die reden verwijs ik je opnieuw naar mijn eerdere reacties. Kun je exact aangeven hoe de meest recente bloedwaardebepalingen eruitzagen van je vitamine B12, vitamine D, ijzerstatus, TSH, T4 en T3 (dus de precieze bloedwaarden)? Overigens is insulineresistentie zonder bloedglucoseafwijking voor zover ik weet niet erg plausibel.

  4. Ik ben momenteel 26 weken zwanger en ik heb zwangerschapssuiker. Ze hebben meteen gezegd dat ik insuline moet spuiten omdat mijn nuchtere waarde hoog was: 6.8. Ik heb even gewacht met insuline en wilde nog even 2 dagen mijn nuchtere waarde nogmaals meten. Dag 1 was 6.1 en de 2de dag was 5.7. Nu zegt de dokter dat ik alsnog moet beginnen met insuline. De rest van de dag zijn mijn waardes wel normaal… Ik vind dat ze wel erg snel beginnen met insuline terwijl ik pas 2 dagen bezig ben met een dagcurve… Wat vinden jullie?

  5. Hallo, Mijn mama heeft ook insulineresistentie. Momenteel zit ze in een slechte periode met hoge waarden die ze niet naar beneden krijgt, meer spuiten werkt niet. Zijn er mensen die tips hebben? Mijn ma spuit 4x per dag. Dank je wel, Petra

    • Dat ligt aan de onderliggende oorzaak van de insulineresistentie. Men vermoedt / verdenkt bijvoorbeeld steeds vaker dat leververvetting een veelvoorkomende oorzaak is. (bron) Deze indicatie is te genezen…

  6. Beste Paul, Ik ben zo’n 3 jaar geleden heel veel afgevallen na een gastric bypass operatie. Sinds een half jaar heb ik met toenemende mate last van hypo’s (gemeten waarden tussen 2.1 en 2.9) na de maaltijd. Dit gebeurde tot wel 3-6 keer per dag, ik heb geen diabetes. 3 weken terug ben ik bij de internist geweest en die heeft de diagnose hyperinsulinemie gesteld en in overleg met een diëtist volg ik nu een koolhydraat arm dieet. Mijn suikerwaarden zijn gelukkig een stuk stabieler, diepe hypo’s heb in niet meer, maar mijn waarden blijven wel laag 3.9 0- 4.9 postprandiaal en ik voel mij nog steeds niet fit (vermoeid). Het is volgens de internist en diëtisten een kwestie van met de voeding spelen maar zodra ik meer koolhydraten toevoeg worden de hypo’s weer erger. Heeft u nog andere ideeën die ik in overleg zou kunnen proberen? Alvast bedankt voor uw reactie. M.v.g. Mariska

    • Hallo Paul, Bedankt voor je reactie. Mijn vitamines zijn goed. Ik vraag me af of het wel hyperinsulinemie is en geen insulineresistentie veroorzaak door een auto-immuunreactie. Zeker gezien de klachten er sinds een halfjaar zijn terwijl de gewichtsafname al 3 jaar geleden is geweest. Tevens heb ik een halfjaar geleden ook een iridocyclitis gehad dit kan een teken zijn van een auto-immuunziekte. M.v.g. Mariska

    • Beste Mariska, ik ben 9 jaar geleden geopereerd met GBP, ook ik ervaar dezelfde symptomen als u en heb een vermoeden van insulineresistentie, mede omdat ik mits een toch behoorlijk gezonde voeding maar blijf aankomen, ik ga eind oktober laten testen op insulineresistentie.

  7. Gaat over mij dochtertje van 10. We gaan nu al 3 jaar naar ziekenhuis. Eerst was suiker te hoog. Zij heb wel overgewicht, maar zij gaat moeilijk naar de wc, sinds ze 3 jaar was. Gingen we ook naar ziekenhuis maar geen hulp. Nu 3 jaar vertel ik hun zij gaat soms 4 dagen niet naar wc. Ik geef haar dan laxeermiddelen. Jullie moeten haar helpen met de darmen dat die op gang komen. Na 3 jaar krijg ik zakjes dat ze moet gebruiken. 3 jaar en nu moet ik weer lijst invullen wat ze eet en ze mag geen suiker, geen snoep, geen drinken, alleen groente. Twee manden lang. En het ergste is ze zegt tegen haar je bent dik, je moet afvallen je mag geen suiker, anders ga je insuline spuiten. Mij dochtertje hield ze eigen groot, dan voor slapen, begin ze te huilen en ze zegt ik ben bang van de suiker. Maar dat is toch niet de bedoeling dat zij trauma krijgt. 3 jaar lang elke maand bloed testen, en nu in een keer geen suiker eten. Ik ben al twee weke met haar bezig, zonder suiker geloof mij, in alles ziet suiker zelfs in brood. Ik weet geen raad meer. Kan iemand mij vertellen wat ik kan doen. Hoe kan ik haar helpen. En op die manier val ze ook niet af, dat heb ik de arts ook verteld. En dan vraag ik, moet ze over 2 maanden dan bloed prikken haar antwoord was nee. Maar je kan afvallen, maar dat de bloed nog steeds niet goed is. Ik weet niet meer ik, weet dat 3 jaar voor haar heel moeilijk zijn. Is constant met dat bezig. Zou nou goed zijn met mij suiker elke dag. Maar dat is toch ook niet goed voor een kind. En suiker heb ze ook toch nodig. A.U.B kan mij iemand helpen. Ik hoor graag. Alvast bedankt.

    • Ik denk niet dat je moet doordraven in het mijden van suikers. Geef je dochter vooral geen GECONCENTREERDE suikers. Dus uit frisdrank, fruitsap, snoep, koek, ijs, zoet broodbeleg, et cetera. Volkorenbrood met een ietsiepietsie suiker is prima, maar doe er hartig beleg op. Hoeveel weegt je 10-jarige dochtertje, hoe ziet haar lichaamsvetpercentage eruit, en wat eet ze zoal op een dag?

  8. Beste Paul, Ik heb een vraag, kun je toch insulineresistentie \ diabetes type 2 hebben als je nuchtere suikers goed zijn? Ik heb deze vraag omdat ik tijdens mijn zwangerschap diabetes had. Echter dat hebben ze alleen geconstateerd met Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT). Mijn nuchtere suikers waren goed, dagcurve, 3 keer dag prikken bij het consultatiebureau en HbA1c test waren goed tijdens mijn zwangerschap. Tijdens mijn zwangerschap moest ik mij aan een streng dieet houden, zo min mogelijk koolhydraten eten. Je leert dan wel zelf dat ze zelfs suiker door vleeswaren heen gooien… :-( etc. Ik heb maanden in mijn vingers mogen prikken tot ze blauw waren. Op een gegeven moment was ik het best wel zat en vroeg ik of ik dan toch echt niet weer eens pasta of rijst en vooral meer fruit kon eten. Dat kon als ik insuline zou gaan spuiten, dus ik kreeg insuline. Alleen ze hadden me er niet bij verteld dat ze dan ook mijn kind zouden gaan halen. Dat wilde ik dus echt niet! Dus heb ik de insuline weggegooid en de rest van mijn zwangerschap met name op vlees en eieren geleefd omdat fruit en veel groentes niet meer goed ging. Na mijn zwangerschap moest ik opnieuw alleen een nuchtere suikertest doen en die was natuurlijk zoals altijd goed!!!! Dus nu mag ik gewoon alle koolhydraten eten!? Zou jij dat ook vinden? Hoe weten ze dat dan? Ik snap het niet! Kun jij dat uitleggen? Vooral ook omdat ik vanaf mijn dertiende soms onverklaarbare bijna flauwval partijen heb met name in de ochtend. Mijn klasgenootje moest me dan lijkbleek uit de metro slepen. Ik heb soms nog wel last van maar niet zoveel meer als vroeger. Mijn huisarts heeft toen mijn nuchtere suiker geprikt en die was goed, dus zat het volgens hem tussen mijn oren. Je leert ermee leven en je weet dat je in ieder geval niet te snel moet opstaan. In ieder geval heb ik begrepen nu dat overgewicht het allemaal niet beter maakt. Dus is het me gelukt met een eiwitdieet Prodimed (zo min mogelijk koolhydraten, zelfs geen fruit) om 35 kilo af te vallen en ik moet er 5 om weer een BMI van 25 te hebben. Ik krijg jaarlijks een nuchter suiker test en natuurlijk was mijn laatste weer goed? Want dat kan toch niet anders als je weinig koolhydraten eet? Of zie ik dat verkeerd? Of moet ik de volgende keer dat ik zo’n test heb om 5 voor 12 heel veel suiker gaan eten om te zien hoe het nu werkelijk is gesteld met mijn lichaam??? Zou jij om ITT of om een OGTT of beide vragen, als ik weer een BMI van 25 heb! Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes, Renate

    • Beste Renate, Zo ver reikt mijn kennis omtrent diabetes helaas niet. :( Je vragen vind ik zeer gegrond, maar ik ben bang dat ik ze simpelweg niet naar behoren kan beantwoorden. Persoonlijk zou ik je verhaal uitprinten en wegleggen bij je diabetoloog, aangezien sprake lijkt te zijn van een aanzienlijke voorgeschiedenis en ingewikkelde context. Onwijs veel sterkte toegewenst; ik hoop van harte dat je de antwoorden op je vragen gaat vinden. Sowieso ga ik me inlezen; mocht ik nuttige informatie tegenkomen, dan zal ik die absoluut delen. Groeten, Paul

  9. Goede morgen, Al een aantal jaar loop ik met de symptomen van fibromyalgie, waarbij bloedsuiker ook een belangrijke rol speelt. Nu heb ik het vermoeden dat ik ook een insulineresistentie heb en wel om het volgende: Wanneer ik suikers eet en deze werken uit krijg ik enorme spiertrekkingen over heel mijn lichaam. Indien ik geen suikers bij neem merk ik dat ik gejaagd wordt, een adrenaline-achting gevoel. Wat ik erg frappant vind is dat ik onlangs weer gestopt ben met roken. Sindsdien heb ik van deze klachten veeeeeel meer last dan wanneer ik rookte. Kan dit te maken hebben dat roken het insulineniveau een flinke boost geeft? Het is zelfs zo’n groot verschil dat ik serieus heb getwijfeld om weer te beginnen met roken om mij weer beter te vinden (al weet ik dat dit absoluut niet de oplossing is). Mocht ik mij willen testen op insulineresistentie, met welke test kan dit gedaan worden? Ik hoor graag van u. Jelle

    • Beste Jelle, In het verleden zijn er al heel veel verbanden aangetoond tussen het roken van nicotinehoudende tabak enerzijds en alvleesklier, insuline, bloedsuikerspiegel, diabetes, insulineresistentie en metabool syndroom X anderzijds. (bron + bron + bron + bron + bron + bron) Voor zover ik weet zijn de onderlinge (causale en correlatieve) verbanden vooralsnog niet geheel duidelijk, laat staan volledig in kaart gebracht… Maar mijn punt is in ieder geval dat onderlinge verbanden tussen roken en insuline absoluut aanwezig kunnen zijn, zo ook in jouw geval. Misschien is het een idee om allereerst eens je bloedsuikerspiegel (hyperglycemie versus hypoglycemie) en insulineniveau (hyperinsulinemie versus hypo-insulinemie) te laten testen via je huisarts. Daarnaast kun je een Insuline Tolerantie Test (ITT) en (Orale) Glucose Tolerantie Test (OGTT c.q. GTT) laten doen waarmee je insulinegevoeligheid en glucosegevoeligheid in kaart kunnen worden gebracht. Ik ben geen expert op dit gebied; je huisarts lijkt me de aangewezen persoon om je hieromtrent verder in te lichten. Over fibromyalgie kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over wekedelenreuma… Sterkte & groeten, Paul

  10. Zelf voel ik mij veel beter als ik veel groenten eet en “snelle koolhydraten” vermijdt. Dus producten met een lage glycemische index eten dus.

  11. Ik heb insulineresistentie door de slaapapneu en ben ontzettend op zoek welke producten wel of niet goed voor mij zijn. Mijn BMI is 34 en ik baal als een stekker dat ik er geen gewicht af kan krijgen. Ik beweeg iedere dag, wandelen of fietsen. Ik struin heel internet af naar voedingsmiddelen die oké zijn. Een reactie zou ik graag ontvangen. Vriendelijke groet, Theresia

  12. Ik heb enige tijd geleden te horen gekregen van de internist dat ik insulineresistentie heb, ik gebruik 4x 55 eenheden Novorapid en 110 eenheden Lantus voor het slapengaan. Mijn suikerspiegel schommelt nog steeds tussen de 17 en 20 in de ochtend en over de gehele dag gezien ligt het tussen de 22,5 tot 30. Ik ben dus ook met deze waardes regelmatig opgenomen in het ziekenhuis, een bijspuitschema werkt dus ook niet meer voor mij. Ik ben zelfs mijn baan hierdoor kwijt geraakt, omdat ik niet meer goed kon functioneren. Uiteraard ben ik wel wat zwaarlijvig, ik weeg nu op dit moment 120 kilo. Dus ben ik nu aangemeld bij een obesitaskliniek voor een maagverkleining omdat dit nog de enige optie bleek te zijn voor mij. Mijn ervaring met insulineresistentie is dan ook, het sloopt je compleet…

  13. Hallo, Zelf neem ik al 4 jaar 2x 850G Glucophage per dag tegen IR. Ik had ook de symptomen van POS. Mijn gewicht heb ik nu goed onder controle. Ik moet van mijn osteopaat nu 2 x per dag Q10 100 mg innemen, maar heb op deze website gelezen dat dat voor IR-patiënten niet goed is. Wat is het risico om dat toch te doen? Ik moet deze supplementen nemen omdat ik al 2 jaar chronische pijn heb in mijn rechter schouderblad. Zou dat kunnen helpen tegen de pijn op langere termijn? Bedankt. Groeten, Greet

  14. Ik weeg ongeveer 135 kilo en heb diabetes type 2 en een gedeeltelijke dwarslaesie waardoor ik niet veel kan bewegen. Ik heb het idee dat ik sinds ongeveer een maand immuun ben voor insuline. Ik had namelijk altijd genoeg aan 32 eenheden Novorapid en 42 eenheden Lantus in de avond. Nu spuit ik 60 om 46 en in de ochtend meet ik tussen de 14 en 15. Bijspuiten helpt ook niet want ik eindig meestal hoger bij de volgende meting. Wie kan mij tips of advies geven wat ik hieraan kan doen? Want ik weet het niet meer…

  15. Ik ben sinds een jaar 10 kilo aangekomen, zonder directe veranderingen in mijn leefstijl. Ik beweeg ongeveer 5x per week en eet zeer gezond. Wanneer ik me verdiep in het onderwerp insulineresistentie zou dat wel eens de oorzaak kunnen zijn. Afvallen zal waarschijnlijk ook niet lukken door toedoen van de insulineresistentie… Een kip/ei verhaal? Ik bouw sinds 2 maanden de 10MG Paroxetine af met 1 gram in de 14 dagen en volg de JNK kuur (Google). Tips zijn welkom.

  16. Kent u de JNK “kuur”? Ik val nl. niet af, ondanks een gezonde leefstijl. De oorzaak is waarschijnlijk insuline resistentie. Ik blijf 85 kilo. Laatste jaar 10 kilo aangekomen, ondanks de gezonde leefstijl. Oorzaak van insuline resistentie: zwaarlijvigheid. Maar val er dus ook niet door af. Bewegen: 5 x per week een uur bewegen. Ik kan als jullie geïnteresseerd zijn een lijst opsturen van wat ik zoal drink gedurende de laatste 7 weken.

    • Beste Gea, Aankomen en niet kunnen afvallen zou best kunnen komen door insuline-resistentie, maar dit is zeker niet de enige plausibele oorzaak. Het heeft eigenlijk niet zoveel zin om hier over te speculeren, ook niet aan de hand van hetgeen je eet en drinkt. Simpele suikers (losse kristalsuiker, snoep, frisdrank, gebak, ijs, koekjes etc.) vermijden is altijd goed, ook als je niet lijdt aan insulineresistentie. Maar als je IR echter definitief wilt laten uitsluiten dan wel bevestigen, zul je toch echt naar je huisarts moeten gaan om een doorverwijzing te vragen naar een specialist. In ieder geval heel veel succes met werken aan je gezondheid en gewicht! Groeten, Paul

    • Probeer eens een maand geen tarwe en tarweproducten, geen melk en melkproducten, geen soja en sojaproducten, geen spinazie, geen E621 en beperk de geraffineerde suikers. Met dit dieet loop je grote kans dat je energie enorm gaat toenemen, je ontwenningsverschijnselen gaat krijgen van bovengenoemde voeding (is troostvoeding) je beter gaat slapen en je zonder moeite een aantal kilo’s kwijtraakt. Insulineresistentie kan een gevolg zijn van een slecht werkend endorfine systeem (je weerstand) dat belast is met exorfinen uit bovengenoemde voeding.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.