Aft-behandeling: aften voorkomen & genezen doe je zo!

Health · Door Ilse

Aften… je kunt er verschrikkelijk veel last van hebben! Een aft of afte is een zweertje in het mondslijmvlies. Het gaat meestal om een klein zweertje dat wordt afgedekt met een wit, grijsachtig of geelachtig beslag. Aften worden omlijst door een fel rood & ontstoken hof. Aften komen voornamelijk voor bij volwassenen en pubers, maar soms ook bij jonge kinderen en baby’s.

Aften in mond: Lippen, keel, tong & tandvlees

Aften kunnen zich overal in het mondslijmvlies voordoen. We onderscheiden de volgende soorten aften in & rondom de mond en mondslijmvliezen:

  • Afte op de lip (binnenkant)
  • Aft op de tong
  • Afte in het tandvlees
  • Aften in de keel (tot ver achterin)
  • Aft op de mondbodem of in het gehemelte / verhemelte
  • Afte aan de binnenkant van een wang

Aften kunnen ontzettend pijnlijk en zeer hardnekkig zijn. Aften of aftes belemmeren je bovendien bij het eten, drinken, tandenpoetsen, slikken en zoenen. Vooralsnog worden aften overigens als niet-besmettelijk beschouwd! (bron)

Aften komen steeds weer terug!

Een aft of afte wordt ook wel afteuze zweer genoemd. De meeste mensen die lijden aan aften hebben slechts met tijden last van één of enkele kleine aften. Een kleine aft kan erg pijnlijk en enorm hinderlijk zijn, maar zal binnen relatief korte tijd vanzelf weer verdwijnen.

Het kenmerkende van een aft is echter dat ie na verloop van tijd steeds weer opnieuw terugkomt! In extreme gevallen worden mensen geteisterd door grote en zeer pijnlijke aften die keer op keer volhardend terugkeren… Op ongeveer dezelfde locatie in de mond- of keelholte.

Verschil tussen kleine aft & grote afte

Binnen de medische wetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine aften. Hieronder bespreken we de kenmerken van beide varianten van de aft…

1. Kenmerken van kleine aften

Negen van de tien keer is er sprake van de indicatie “kleine aften”. Kleine aften hebben de volgende kenmerken:

  • Een kleine aft is matig tot vrij pijnlijk
  • Kleine aftes verdwijnen vanzelf binnen twee weken
  • Een kleine afte is gemiddeld 3 tot 4 millimeter in doorsnee
  • Kleine aften zijn nooit groter dan 1 centimeter qua doorsnee

Kleine aften zijn dan wel minder pijnlijk dan grote aften, maar vanwege de zeurende pijn desalniettemin enorm akelig.

2. Kenmerken van grote aftes

Slechts één op de tien keer wordt de indicatie “grote aften” gesteld. Grote aften of aftes hebben hetzelfde uiterlijk als hun kleine broertjes, maar worden gekenmerkt door de volgende verschillen:

  • Grote aften bevinden zich meestal tot dieper in het slijmvlies
  • Een grote aft is veel pijnlijker dan een kleine afte
  • Een grote afte is ten minste 1 centimeter doorsnee
  • Grote aftes genezen soms pas na meer dan 4 weken
  • Grote aften laten in veel gevallen littekens achter in de mond- en keelholte
  • Afte-littekens kunnen tot in het vlees onder het slijmvlies doordringen
  • Een grote aft kan koorts en opgezette lymfeklieren veroorzaken
  • Bovendien kunnen grote aftes een indicator zijn van een ernstigere onderliggende ziekte zoals ‘stomatitis aphtosa, colitis ulcerosa of de Ziekte van Crohn’

Vooral grote aften in de keel (keelamandelen & lymfeweefsel) kunnen enorm pijnlijk zijn; bovendien is een grote keel-afte extreem akelig met eten en slikken!

De oorzaak van aften

De precieze oorzaak van aften of aftes is tot nog toe onbekend. Er wordt echter wel steeds meer bekend over allerlei factoren die een rol spelen bij het ontstaan van aften. Mogelijke omstandigheden & oorzaken die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van een aft of afte zijn onder meer:

  • Bacteriële of virale infectie van het mond- of keelslijmvlies
  • Gebrek aan essentiële voedingsstoffen (vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren, aminozuren e.a.)
  • Gebitsproblemen & slechte mondhygiëne
  • Wondjes in de mondholte (bijv. door beugel of kunstgebit)
  • Verlaagde natuurlijke weerstand (verzwakt immuunsysteem)
  • Gebruik van bepaalde medicijnen)
  • Verstoorde of schommelende hormoonhuishouding
  • Erfelijkheid (genetisch bepaald)
  • Roken (sigaretten e.a.)
  • Stress

Bovengenoemde oorzaken van aften, zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. De exacte oorzaak van aften is tot nog toe immers onbekend.

Hoe kun je aften voorkomen & vermijden?

De aanleg voor aften kan niet voorgoed worden weggenomen. Je kunt dan ook niet 100% voorkomen dat je in de toekomst opnieuw een aft krijgt. Er zijn echter wel 5 dingen die je kunt proberen om toekomstige aften te voorkomen & te vermijden…

1. Reiniging & optimale mondhygiëne voorkomt aften

Probeer je gebit, tandvlees en tong dagelijks zo goed mogelijk te reinigen voor een optimale mondhygiëne. Het reinigen van je mond kan aften namelijk helpen voorkomen. Kortom: poetsen, flossen, tong schrapen, spoelen met antibacterieel mondwater! Let wel: ook mensen met een uitstekende mondhygiëne kunnen aften krijgen.

2. Conditie opbouwen ter preventie van aftes

Zorg voor een optimale lichamelijke conditie. Die regelmatig aan lichaamsbeweging, slaap voldoende en eet gevarieerd en uitgebalanceerd! Een gezond dieet en een deugdelijk uithoudingsvermogen kunnen aften namelijk helpen voorkomen. Ze bevorderen je algehele lichamelijke conditie & gezondheid, en zodoende je weerstand tegen aften!

3. Wisselen van tandpasta ter voorkoming van aften

Het verband tussen aftes en tandpasta is nooit wetenschappelijk vastgesteld. Toch worden er al vele jaren aanwijzingen gevonden voor mogelijke verbanden tussen tandpasta & aften. Probeer bijvoorbeeld eens een tandpasta met enzymen of een biologische tandpasta (zonder schuimmiddel, fluoride & conserveringsmiddelen.

4. Bepaalde voedingsmiddelen mijden om aftes te voorkomen

Er zijn nog steeds mensen die beweren dat er geen verband bestaat tussen aften & voeding. Toch lees je uit talloze reacties op allerlei forums dat er mensen zijn die aftes voorkomen door bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: melk, hormoonrijk (niet-biologisch) vlees, citrusvruchten, ananas, pepers, kaneel en chocolade.

5. Stress vermijden = aften voorkomen

Stress is geen directe oorzaak van aften. Stress verzwakt echter wel je immuunsysteem. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden om aftes (indirect) te voorkomen. Voorkom daarnaast wondjes en rook vooral niet!

Aften-weetje: Aftes zijn niet besmettelijk, dus je kunt iemand met aften in principe gewoon zoenen. :P

Hoe kun je aften behandelen (behandeling & medicijnen)

Reeds aanwezige aften of aftes kunnen worden behandeld met medicatie. Er zijn uiteenlopende medicijnen tegen aften op de markt die een aft effectief kan genezen of verdoven. Daarnaast zijn er allerlei homeopathische geneesmiddelen & remedies verkrijgbaar ter behandeling van aften. Wil jij bestaande aften behandelen? Overleg dan met je huisarts over één van de volgende middelen & medicijnen tegen aften:

1. Pyralvex® ter behandeling van aften

Pyralvex is een natuurlijk medicijn tegen aften dat je met een borsteltje moet aanbrengen op de afte. Pyralvex bevat o.a. rabarber-extract en salicylzuur. Je kunt Pyralvex ter behandeling van aften gewoon bij de drogist of apotheek kopen.

2. Afdekkers van aftes (filmlaagje)

Afdekkers zijn lijm-achtige vloeistoffen die een filmlaagje over de gevoelige zenuw in de aft aanbrengen. Dankzij het dunne beschermlaagje voel je de aft niet of nauwelijks meer. Je hebt o.a. Evisense®, Teejel® & Aloclair® ter behandeling van aftes.

3. Antibiotica (neomycine & tetracycline) tegen aftes

Neomycine & Tetracycline zijn bacterie-dodende en bacterie-remmende antibiotica. Neomycine-crème of tetracyline-crème bestrijdt de bacteriën in de aft en gaat zodoende de ontsteking ervan tegen. Het antibioticum versnelt zodoende het genezingsproces van de aft. Neomycine of tetracyline tegen aften is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

4. Antibacterieel mondspoelmiddel tegen aften

Een antisepticum is een antibacterieel mondspoelmiddel (spoelwater). Antiseptica doden de bacteriën in de mond (en dus ook nabij de aft), waardoor de afte sneller geneest. Een voorbeeld van een desinfectans mondspoelmiddel dat werkzaam is tegen aften is chloorhexidine.

5. Lidocaïne = pijnstiller bij aftes

Pijn is het naarste symptoom van aftes! Lidocaïne verdooft de zenuw in de aft, waardoor deze niet of nauwelijks pijn meer doet. Crème of zalf met lidocaïne werkt zodoende als een lokale pijnstiller bij aften. Let op: lidocaïne-hydrochloride kan aften niet genezen, enkel verdoven.

6. Corticosteroïden & corticoïden als medicijn tegen aftes

Sommige steroïden (corticosteroïden) zijn werkzaam ter behandeling van aften. De belangrijkste steroïden waarmee je aften kunt behandelen zijn Kenacort® mondzalf (triamcinolon), Orabase® (triamcinolon) Unguentum® (hydrocortison) en Buccalsone® (hydrocortison). De meeste steroïden zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar en worden enkel ingezet bij steeds terugkerende of zeer pijnlijke aftes.

7. Zout ter behandeling van aften

Zout (vooral zout verrijkt met jodium) ontsmet wondjes, maar ook aftes. Je kunt aften dan ook behandelen door te spoelen met een zoutwateroplossing. Je kunt ook letterlijk “zout in je wond strooien”, maar het doet enorm zeer als zout direct in aanraking komt met een afte! Een fysiologische zoutoplossing of een zoutoplossing met natriumperboraat is ook werkzaam tegen aften.

8. IR laserbehandeling om aften te genezen

Aften kunnen tegenwoordig ook worden behandeld met een infrarood (IR) laser. Laserbehandeling van aften zorgt ervoor dat aftes binnen plusminus 40 seconden zijn verdwenen. In veel gevallen komen de aftes nooit meer terug! De behandeling van aften met een laser zou dus enorm effectief kunnen zijn.

Let op: de meeste van bovenstaande geneesmiddelen & medicijnen tegen aften werken niet voor iedereen en hebben helaas niet altijd het gewenste effect. (bron)

Anti-aften tips + adviezen tegen aften

Bovenstaande middelen en medicijnen tegen aften zijn over het algemeen zeer effectief. Als ze voor jou echter niet werken, dan kunnen de volgende anti-aften tips + adviezen tegen aften je wellicht helpen om je aftes te behandelen & te genezen. Hieronder bespreken we het verband tussen aften & tandpasta en tussen aften & voeding…

Het verband tussen aften & voedsel-inname

Er zijn inmiddels verscheidene verbanden ontdekt tussen het ontstaan van aften en de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij 4 tips m.b.t. aften & voeding…

1: Aften & vitamines

Aften ontstaan vaak bij een verminderde weerstand. Als je alle essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt, blijft je lichamelijke weerstand op peil. Vooral vitamine B-complex (met name B2 & B12) zou aften kunnen helpen voorkomen. Het is overigens niet duidelijk of een vitaminetekort of mineralengebrek aftes kan veroorzaken.

2. Fruit & aftes

De zuren in citrusvruchten kunnen de slijmvliezen in de mondholte irriteren. Vooral als je gevoelig, intolerant of allergisch bent voor citrusvruchten, kunnen deze citruszuren het ontstaan van aften bevorderen. Hetzelfde geldt overigens voor de zuren in o.a. ananas en kiwi’s.

3. Aft & E-nummers

Aften kunnen worden veroorzaakt door kunstmatige toevoegingen in je voedsel (synthetische kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen e.a.). Er zijn veel mensen die geen aften meer hebben gekregen sinds ze zijn gestopt met de consumptie van synthetische toevoegingen oftewel E-nummers.

4. Hormoonrijke voeding

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van aften. Vooral niet-biologisch vlees en melk bevatten relatief veel hormonen. Probeer deze voedingsmiddel dus te vermijden als je veel last hebt van aftes. Alcohol, cafeïne & geraffineerde suikers hebben bovendien een negatieve invloed op je hormoonhuisgouding en dus ook op aftes.

Het verband tussen aften & tandpasta

Men vermoedt al sinds mensenheugenis een verband tussen tandpasta en het ontstaan van aften. De speeksel-enzymen in je mondholte spelen namelijk een belangrijke rol bij het ontstaan en het tegengaan van aften. Tandpaste kan de enzym-productie verstoren en zodoende aften veroorzaken. Hieronder 3 tips m.b.t. aften & tandpasta…

1. Aften & schuimmiddel (SLS)

Veel tandpasta’s schuimen dankzij het schuimmiddel natriumlaurylsulfaat (SLS). Het schuim-effect heeft echter geen enkel nut. Bovendien wordt al jaren beweerd dat schuimmiddelen in tandpasta aftes kunnen veroorzaken. Probeer daarom eens een niet-schuimende tandpasta zoals Zendium of Ayurdent als je vaak kampt met aftes.

2. Enzym-tandpasta & aftes

De bekendste vordering omtrent aften en tandpasta is waarschijnlijk die m.b.t. enzymen. Zo zijn er namelijk tandpasta’s waaraan enzymen worden toegevoegd. Veel mensen die een tandpasta met werkzame enzymen gebruiken (Zendium Classic, Parodontax, Biotène e.a.) hebben sindsdien geen last meer van aften. Dit verband wordt echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

3. Fluoride & aften

Aan veruit de meeste tandpasta’s wordt fluoride toegevoegd. Fluoride zou namelijk de tanden beschermen tegen tanderosie en gaatjes. Sommige fluoriden in tandpasta (natriumfluoride, calciumfluoride, tinfluoride e.a.) worden in verband gebracht met het ontstaan van aften. Probeer daarom eens een tandpasta zonder fluoride (Sensodyne, Weleda e.a.) als je vaak last hebt van aftes. (bron)

Probeer eens een biologische tandpasta zonder chemische toevoegingen zoals fluoride, schuimmiddelen en conserveringsmiddelen (Ayurdent, Argiletz e.a.) Zodoende weet direct of jouw aften door tandpasta worden veroorzaakt.

Tot slot

Met name kleine aften kun je maar beter gewoon met rust laten. Peuter en pulk nooit aan een aft. Als je een afte stuk maakt, wordt deze namelijk groter, dieper en pijnlijker. Probeer eerst de algemene tips en gebruik uitsluitend medicijnen tegen aftes wanneer ze door je huisarts of tandarts worden voorgeschreven.

Wanneer er flink aan een aft wordt gepeuterd kunnen er bovendien makkelijker nieuwe afteuze zweertjes ontstaan. En voor je het weet kamp je met een heuse uitbraak van aften! Breng vooral de tips m.b.t. tandpasta en voedselintolerantie in de praktijk, dat helpt heel vaak tegen aften!

Heb jij last van aften? Heb je misschien aanvullende tips of adviezen m.b.t. aftes? Of heb je een aft-gerelateerde vraag of opmerking? Laat dan hieronder je reactie achter!

126 comments


  • Joyce

    25 december 2019

    Ik heb vaak last van aften en ik ‘zweer’ bij het eten van blauwe bosbessen. Zodra ik ze eet, doen de aften, ook al zijn ze megagroot, geen pijn meer. Elke ochtend ontbijten met bosbessen helpt tegen de pijn. Echt een natuurlijk wondermiddel. Ik las iets over anti-oxidanten. Ik hoop dat er iemand geholpen is met mijn tip.

  • Jenny

    31 oktober 2018

    Ik heb al van alles geprobeerd maar het enige wat helpt tegen aften is een paracetamol ertegenaan houden maar daar gaat de aft natuurlijk niet van weg. Tot ik propolis ontdekte. Druppels op de aft doen en binnen een dag is er verbetering. Het smaakt wel naar hars maar de aft is zo weg! Tovermiddel!

    • Paul

      24 november 2018

      Wauw, nog nooit eerder van gehoord… Ik heb al in geen jaren meer een afte gehad, anders zou ik propolis absoluut zelf hebben uitgeprobeerd tegen aften. Zijn er meer mensen die propolis op een afte hebben geprobeerd met goed resultaat?

  • Jean

    12 oktober 2018

    Ik heb veel last van Aften. Een dermatoloog adviseerde me Diprolene (via de huisarts). Dit is dan wel een ontstekingsremmer (dus genezen doet-ie niet). Is een dunne zalf die zich vermengd met je speeksel. Bovendien heb ik meestal meerdere Aften, dus doe ik meer zalf in mijn mond dan bijvoorbeeld op mijn huid, gedurende circa 10 minuten. Hooguit binnen 2 dagen zijn de Aften dan weg.

  • Truus

    12 oktober 2018

    Ik krijg vaak aften als ik bijvoorbeeld stokbrood met scherpe randjes heb gegeten.

  • Marja

    1 januari 2018

    Hoi, bij de verhalen die ik lees, ben ik een zeurpiet. Ik heb al 5 jaar last van 1 aft op de zijkant van mijn tong. Pijnlijk. Helaas heelt deze aft nooit binnen de 5 maanden en wanneer hij verdwenen is, blijf ik een klein onderhuids littekentje voelen, die binnen een week weer gaat ontwikkelen tot een aft en dan weer maanden blijft zitten. Alles geprobeerd . Ik spoel nu twee maal per dag met Perio Aid. Ben glutenvrij en lactosevrij gaan eten vanwege prikkelbare darm syndroom en de aft is nog steeds aanwezig maar binnen een week weer weg. Komt wel steeds terug. Door het blijvende littekentje ontstaat steeds weer dezelfde aft. Ga nu maar op de E-nummers letten. Sterkte allemaal!

    • Louise

      25 februari 2018

      Als ik een aft heb, dan zit die bij mij ook altijd daar. Wat bij mij altijd helpt is ‘Borax Glycerine’. Verkrijgbaar bij apotheek / drogist. Voor je gaat slapen even insmeren met een penseeltje en ’s ochtends is hij dan eigenlijk al zo goed als weg; hij doet dan in ieder geval al geen pijn meer. Echt ideaal, ik hoop dat het jou ook helpt! ????????????

    • Annick

      27 februari 2019

      Nog maar pas vernomen dat aften kunnen verwijderd worden met een laserbehandeling. Ik zal het in elk geval proberen.

  • Sander

    10 november 2017

    Tegen aften gebruik ik al vele jaren Betadine (flesje 15 ml, €6,00). De bruine vloeistof met je vingertop op de afte aanbrengen en de afte is binnen een dag verdwenen. Soms behandeling een keertje herhalen.

  • Kees

    12 oktober 2017

    Hallo misschien erg vreemd maar een aantal jaar terug op vakantie in Thailand last van een open aft de eigenaar van het hotel zegt wacht naar ik haal wel wat hij kwam terug met een zalfje met de vinger wat aan gebracht en na een uurtje nog eens om het verhaal af te maken binnen een paar uur was ik van mijn aft af de werkzame stof in de zalf is triamcinolone en word in Thailand gemaakt het is te bestellen en geloof mij het is een wondermiddel maar hier niet te krijgen alleen bij Siam Secrets hoop dat ik hiermee mensen help om van een nare pijnlijke kwaal te verlossen vr. gr. Kees

    • Paul

      12 oktober 2017

      Triamcinolon is een welbekende werkzame stof in allerlei medicijnen, OOK in Nederland. Triamcinolon (soms in de vorm van triamcinolonacetonide) is een bijnierschorshormoon oftewel corticosteroïde dat in Nederland hoofdzakelijk dienstdoet bij ernstige ontstekingsreacties en ontstekingsaandoeningen zoals astma, COPD, sarcoïdose, reumatoïde artritis, polymyalgie, lupus erythematodes / lupus erythematosus, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, het syndroom van Sjögren, nierontstekingen, ernstige allergische reacties en ernstige huidontstekingen. Of de voordelen van triamcinolon bij aften opweegt tegen de nadelen (lees: bijwerkingen) valt te bezien…

  • Frank

    3 oktober 2017

    Ik heb reeds meerdere jaren last van aften. Ze komen voor in mijn keel (meestal ter hoogte van mijn huig). Meestal duurt het langer dan 6 weken voor ze weg gaan. Het gebeurt vaak dat een aft begint te genezen, en dat er op dat moment een nieuwe aft begint te groeien op een andere plaats. Meestal krijg ik ze als ik een stressvolle periode achter de rug heb. Zonder een rechtstreeks verband te zien is het toch altijd toevallig dat ze opkomen, net op dat moment dat ik veel stress heb gehad. Sinds ik iets meer dan 2 jaar geleden mijn tanden begon te poetsen met Zendium Classic heb ik geen aften meer gehad. Tot 2 maand geleden. Na een stressvolle maand (uit elkaar gegaan met partner), is er toch weer een aft ontstaan. Net zoals vorige keren heb ik alles geprobeerd. Niets bleek te helpen. Ze bleef groter worden, en was op een bepaald moment meer dan 1,5 cm doorsnede. Eten was bijna niet mogelijk, en praten zeer moeilijk. Toen las ik over laserbehandeling. Dit was mijn laatste hoop om na 7 weken eindelijk van deze miserie af te raken. Ik heb hiervoor verschillende ziekenhuizen moeten bellen. De meeste ontkennen dat ze een laser hebben, of willen het gewoon niet toepassen (omdat dit enkel voor kankerpatiënten zou zijn)… Na lang zoeken en aandringen, eindelijk een arts gevonden die de laserbehandeling wou doen. De dag na de eerste behandeling (duurt +/- 2 minuten en is volledig pijnloos) was de pijn zo goed als volledig weg, en begon de aft enorm snel te genezen. Na de 2de behandeling een week later was de aft volledig genezen. Probeer dit dus zeker uit, als er niets anders werkt! En dring aan, want ondanks het feit dat de meeste artsen / tandartsen dit niet willen doen (waarschijnlijk verdienen ze te weinig aan deze behandeling), is het toch echt een wondermiddel.

  • Steijn

    17 augustus 2017

    Bij mij zijn aften juist vaker gekomen nadat ik de ziekte van Pfeiffer heb gehad. Misschien een verband met afweersysteem en daardoor misschien vatbaarder voor aften. Bijna maandelijks heb ik wel last van aften, meestal tussen de 1 en 4. Soms heb ik een tijdje nergens last van en poppen ze ineens op. Momenteel heb ik een soort aften-uitbraak lijkt het wel en heb zo’n 5 grote en tientallen kleintjes. Heb er nog nooit zoveel gehad. Ik eet (volgens mij) gevarieerd en gezond, drink en rook niet, slaap goed en voldoende, maar heb laatste half jaar wel veel stress gehad. Denk dat het daardoor komt. Ik ben er in al die jaren nog steeds niet achter wat het kan zijn. Het is fijn dat veel mensen die er ook last van hebben veel hebben geprobeerd, maar ook wel weer lastig. Want wat werkt er dan voor mij? Aanstippen (symptoombestrijding) heeft niet zo’n zin… Je bent dan de hele dag bezig met smeren en stippen. Bruine tanden en lippen… Je kent het wel. Ik drink nu dagelijks kamillethee en verder veel water. Eigenlijk geen fris of vruchtensappen. Misschien 2 a 3 koppen koffie per dag. Eten en praten gaat momenteel erg lastig en pijn is soms niet te verdragen. Aan het eind van de dag heb ik last van hoofdpijn door al die pijn en ga ik vaak vroeg naar bed. Val dan ook snel in slaap (pijn is ook vaak vermoeiend en kost veel energie). Ook al verschillende keren naar de dokter geweest, maar die weet het ook niet. Geeft ook als advies om andere tandpasta te gebruiken. Maar gebruik al jaren Zendium en helpt niet echt. Er wordt op deze pagina heel advies gegeven, maar hoe kan je alles uittesten? Begin denk eerst maar met spoelen met zoutoplossing en het nemen van extra vitamine B12. Welke is goed? Ik las dat Ortica een goede is, maar wel prijzig? Of kan je ook gewoon bij De Tuinen pillen halen? Ik las ook dat het mogelijk is om de aften weg te laten laseren en dat deze dan niet op die plek terug komen. Heeft iemand hier ervaring mee? En waar kan je dat laten doen? Verder schrijft Paul (redactie) dat hij zijn eetpatroon heeft omgegooid. @Paul, hoe heb je dat gedaan? Tegenwoordig zitten overal wel E-nummers in voedsel. Ben benieuwd!

    • Paul

      17 augustus 2017

      Beste Steijn, Persoonlijk zou ik niet onverhoopt beginnen met vitamine B12-supplementen. Mocht je meerdere symptomen ervaren van een potentieel vitamine B12-tekort, vraag je huisarts dan om een bloedwaardebepaling van vitamine B12. Het heeft immers geen zin om een vitamine B12-supplement in te nemen als er geen sprake is van een tekort aan B12. En een overschot is evenmin goed en kan zelfs negatief / averechts uitpakken. Tandpasta kan de boosdoener zijn voor wat betreft aften, en Zendium is wat dat betreft niet het enige potentiële reddingmiddel. En mijn voeding is nog altijd volledig vrij van chemisch-synthetische voedingsadditieven / E-nummers. Hoe ik dat doe? Alles zelf klaarmaken, dus (nagenoeg) geen pakjes, zakjes, flesje, poedertjes, potjes en dat soort dingen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dan bestudeer ik altijd heel goed de ingrediëntenlijst. Al met al is het een kwestie van echt, eerlijk, natuurlijk en zo veel mogelijk biologisch eten; dus inbewerkte natuurvoedingsmiddelen oftewel ‘whole foods’. Overigens zijn aften maar al te vaak het gevolg van een allergie, intolerantie of andersoortige overgevoeligheidsreactie jegens een specifiek voedingsmiddel. Zie ook de (vele reacties onder de) volgende artikels:

    • JJR

      18 augustus 2017

      Ik heb veel last van aften, niets hielp. Kreeg van een dermatoloog van het AZM, die er zelf last van had, een tip: Diprolene (hydrogel) 0,5mg/g. Dit krijg je via een recept van je huisarts bij de apotheek. Dit is een ontstekingsremmer. Twee x per dag iets in je mond, afhankelijk van de mate van de aften (het verdunt zich met speeksel), en hooguit na 2 dagen zijn de aften weg (voor een tijd). Smaakt niet lekker, maar ik kan mezelf er zeer goed mee helpen. Diprolene heeft (althans bij mij) geen bijwerkingen. Helpt het? Vertel het dan a.u.b. zoveel mogelijk door.

    • Bren

      22 september 2017

      Beste Steyn, na jaren te zijn getergd door aften en ook echt alles te hebben geprobeerd, ben ik nu aftenvrij. Al maanden en wat is dat fijn! Alles heb ik geprobeerd; poetsen met Zendium en Parodontax. Bepaalde voeding en drank vermijden. Heel gezond eten en drinken. Veel sporten. Stress vermijden. Niets hielp! Toen ben ik mij grondig gaan verdiepen in B-12 tekort. Ik slik iedere dag een smelttablet vitamine B12 van Solgar 1000 mg. Ik laat deze smelten onder mijn tong waardoor het direct wordt opgenomen. Sterker nog als ik soms een aft voel opkomen, smelt ik een tablet in mijn mond en gegarandeerd dat het niet doorzet. Als je voor B12 gaat, let er dan op dat het werkende bestanddeel methylcobalamine is. De reden dat ik Solgar gebruik is dat er geen vulmiddelen worden toegevoegd. Het kost wat meer, maar krijgt dan ook waar voor je geld. En no worries teveel aan B12 is wateroplosbaar dus dat scheidt je lichaam ook weer uit. Probeer het, baadt het niet schaadt het niet in dit geval! Ik hoop dat het anderen ook uit hun lijden kan verlossen. Ik ben zo blij ermee! Veel sterkte en succes.

  • AvdV

    12 augustus 2017

    Wat bij mij goed werkt voor de pijn is een papje maken van een aspirine en op de aft smeren. M.v.g. André

  • Laura

    19 november 2016

    Ik heb al sinds ik me kan herinneren last van aften, ik heb er nu, dankzij de hormoonschommelingen (in de pubertijd) geen last van aften meer. Is dat toeval of kan het ook juist andersom werken? Ik gebruikte altijd Zendium tandpasta en die heeft redelijk geholpen. Ik was er dan altijd met 5-6 dagen vanaf (in plaats van 2-3 weken). Misschien werkt het bij anderen ook…

  • A

    10 november 2016

    Een vraagje mijn vriend heeft al een jaar last van aften, van alles geprobeerd … spuitbusjes voor aften gel, kamille thee … niets helpt …

    • Suchita

      2 maart 2017

      Hallo, als ik ooit een aft had, at ik een tijdje verse of gedroogde salie door t eten, of salieblaadjes gewoon zo kauwen. Ik heb al jaren geen aften meer. Succes!

  • Roos

    23 augustus 2016

    Ik lees allemaal heel herkenbare verhalen hier over monden vol van die vervelende aften. Ik heb ontdekt dat ze bij mij o.a. veroorzaakt / verergerd worden door (vooral rauwe) TOMATEN. Als ik een tomaat eet is het de volgende dag meteen raak. Je kent het wel: je hebt een paar aften en wilt regelmatig iets eten / drinken om de boel soepel te houden en genezing te bevorderen. Ik nam dan vaak een appel. Maar toen er eens geen appels voorhanden waren ben ik tomaten gaan eten en jee… ik heb nog nooit zoveel en zulke grote aften gehad. Wékenlang heeft het geduurd voordat alles weer genezen was. Wellicht dat dit anderen helpt om van hun aften af te komen!

  • Ties

    20 juli 2016

    Ik had regelmatig last van aften. Niet heel ernstig, wel heel vervelend. Na een online tip ben ik dagelijks vitamine B12 zuigtabletten gaan nemen van Orthica. Niet goedkoop, maar wel effectief. Ik heb er nu nauwelijks last meer van.

  • Luke

    31 maart 2016

    Van kinds af aan heb ik al last van aften. Vaak als ik een aft in mijn mond tref dan is het bijna een voorteken dat er een griepje aan zit te komen – ik krijg ze immers enkel wanneer mijn weerstand laag is of wanneer ik kiwi gegeten heb. Er zijn verschillende zalfjes beschikbaar en vele kunnen daadwerkelijk verkoeling geven. Het lastige is alleen dat ze soms ook tot diep in mijn keel ontstaan, daar kan ik niet met de medicijnen bij en ook het spoelen komt niet zo ver. Met de aften in mijn mond heb ik inmiddels mee leren leven, maar de aften in mijn keel zijn echt ondragelijk. Heeft iemand misschien tips hoe je die pijn kunt verzachten?

    • Paul

      31 maart 2016

      Ook ik heb jarenlang grote aften in m’n keel gehad, echt niet te harden die scherpe pijn! Het enige wat mij hielp was kleine beetjes (biologische) bloemenhoning eten en gemberthee of brandnetelthee (al dan niet met een schepje honing) drinken. Niet voor de genezing, maar puur ter verlichting van de pijn. Gorgelen met een zoutwateroplossing werkte bij mij ook goed tegen keelaften, maar dat verergert in eerste instantie de pijn. Een paracetamol of ibuprofen innemen kan natuurlijk ook, maar persoonlijk ben ik niet zo’n fan van die zooi. Wat jij zegt: het is nagenoeg onmogelijk om een zalf, crème, spray, lotion, tinctuur of balsem in de keel aan te brengen… Uiteindelijk ben ik overigens volledig van m’n aften bevrijd door chemisch-synthetische voedingsadditieven / E-nummers uit m’n voedingspatroon te schrappen en fluoridevrije tandpasta van Parodontax te gebruiken. Na een jaar of 15 zo’n beetje iedere dag met aften te hebben geklooid, letterlijk nooit meer een aft gehad… Wellicht de moeite waard om te proberen…

  • Myrddin

    10 maart 2016

    Heey Paul, Weet je misschien of Inderm of oogdruppels helpen tegen aften? Door de aft met een wattenstaafje aan te stippen bijvoorbeeld. Dat hebben we nog in huis namelijk, ik vind het een beetje duur om voor een aft die dure middelen te gaan kopen. M.v.g. Myrddin Mekel

    • Paul

      10 maart 2016

      Beste Myrddin, Inderm (erytromycine) heb ik een keer voorgeschreven gekregen voor ingroeiende baardharen. Het is een diep doordringend antibioticum voor extern gebruik. Dit is eigenlijk al reden genoeg om Inderm niet te willen gebruiken in je mond, maar überhaupt is een aft geen bacteriële infectie, dus het zal ook nog eens geen nut hebben. Oogdruppels zijn er in 1000 verschillende soorten; logischerwijs zijn ze bedoeld voor in de ogen, maar de werking is ook nog eens voor 100% afhankelijk van de werkzame stof die erin zit. Dus ik zou persoonlijk niet zomaar op aften gebruiken… Groeten, Paul

  • Anne

    12 januari 2016

    Ik heb ook wel eens aften, maar nu heb ik er één die open is en er komt pus uit en bloed (en ik heb die aft niet open gemaakt!)… De aft doet erg veel pijn en met alles wat ik eet prikt het onwijs.

    • Paul

      12 januari 2016

      Beste Anne, Dit klinkt veeleer als een abces door een bacteriële infectie. Waar bevindt de zwelling zich precies en hoelang heb je er al last van? Ga er desnoods even mee langs de huisarts! Beterschap!

  • jen

    1 november 2015

    Hallo, Ik heb sinds kort aften bij mijn vagina. Hebben meerdere dit. En wat kan ik er tegen doen?

    • Paul

      2 november 2015

      Beste Jen, Aften doen zich inderdaad niet alleen in de mondslijmvliezen voor (orale aften), maar ook op de genitaliën (genitale aften). De aanwezigheid van aften op de vrouwelijke geslachtsorganen (vagina/schaamlippen) staat ook wel bekend als ‘vulvaire aftose’ of ‘vaginale aftosis’. Zulke genitale zweren ontstaan meestal ten gevolge van een bepaalde gezondheidsaandoening. Als het daadwerkelijk om aften gaat (en dus niet om andersoortige zweertjes, erosies of ulceraties zoals ‘lichen sclerosus’) is de kans op een SOA (seksueel overdraagbare virale of bacteriële infectie zoals herpes, syfilis, donovanosis, ulcus molle o.i.d.) of andersoortige infectie (Pfeiffer/Epstein-Barr virus, MP/mycoplasma pneumonia, TBC/tuberculose o.i.d.) doorgaans NIET erg groot. Meestal is er bij heuse genitale aften sprake van een niet-infectieuze (huid)ziekte zoals de ziekte van Behçetof, de ziekte van Crohn of sarcoïdose. De behandeling van genitale (vaginale / vulvaire) aften bestaat doorgaans uit lokale corticosteroïden en smeerbare anesthetica. In ernstige / pijnlijke gevallen van genitale aftose wordt soms een systemische corticosteroïde voorgeschreven. En ook nog weleens colchicine, methotrexaat of ciclosporine. Sowieso zou ik met genitale aftose altijd even langs de huisarts gaan, eveneens om eventuele kwaadaardigheid c.q. maliginiteit te laten uitsluiten. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Jean Römgens

    8 oktober 2015

    Ik heb veel last van aften. Na lang dokteren kwam ik bij een dermatoloog van het AZM. Hij zei: “Ik heb er zelf last van. We weten niet waar het van komt en we weten niet hoe ze te behandelen. Het enige wat enigszins helpt is: DIPROLENE GEL 0,5mg/g”. Dit is een ontstekingsremmer en het heeft mij erg goed geholpen. Telkens als er aften opduiken neem ik DIPROLENE, en hooguit na 2 dagen zijn ze weg. Kun je krijgen via recept bij je huisarts. En vertel dit a.u.b. door.

    • Paul

      13 oktober 2015

      Beste Jean, Dankjewel voor deze tip tegen aften! Voor de beeldvorming: Diprolene (hydrogel) is een exogene corticosteroïde (bijnierschorshormoon) voor gebruik op de huid. De werkzame stof is ‘betamethason-dipropionaat’. (bron)

  • Demet

    1 oktober 2015

    Ik heb nog nooit last gehad van aften maar ik heb toevallig vandaag last gekregen van aften op mijn tong ik kan echt niet kauwen of praten dan krijg ik pijn en stop ik in het midden van de zin.

    • Wendy

      22 oktober 2015

      Onze zoontje van bijna 2 jaar had Aften. Huisartsen konden er niet veel aan doen. Hij kwam vocht te kort! Mijn man uiteindelijk ORS gehaald binnen 24 uur 200 ml gegeven met een spuitje (omdat hij zelf niet kon drinken door de pijn) en zetpil gegeven 4x 240 mg per dag. De volgende dag kon hij weer eten en drinken op eigen kracht Aften waren voor een groot deel weg!!! Daarna nog 3 dagen door gegaan met de zetpil omdat wij niet wilde dat hij angst kreeg Door de pijn. Nu is hij weer de oude!

  • Renate1988

    1 september 2015

    HELP! Ik heb het laatste jaar vrijwel ALTIJD last van aften, momenteel 3 (2 kleintjes en 1 grote) en 1 in aankomst op de tong. Echt super pijnlijk, kan zelf op gegeven moment nauwelijks meer praten (erg lastig op mijn werk). Ga nu vrijdag voor de tweede keer naar de huisarts, omdat ik dit echt niet meer trek. Zelf denk ik aan iets binnen de hormonale huishouding. Voor de bevalling van mijn dochter 19 maanden geleden wist ik niet wat aften waren. Daarna veel verschillende anticonceptiepillen geprobeerd want die ik altijd gebruikte waren ineens niet meer sterk genoeg. Ook degene die ik momenteel slik voldoet niet, zit eraan te denken hier dus maar mee te stoppen… Iemand nog tips?

    • Paul

      2 september 2015

      Beste Renate, Er zijn inderdaad heel veel vrouwen die aften krijgen tijdens de zwangerschap of door toedoen van pilgebruik. Er is nog nooit een duidelijke hormonale oorzaak van aften aangetoond, maar er lijkt dus wel een verband te bestaan tussen aften en hormonen… Overigens lijkt ook de menstruatiecyclus het ontstaan van aften bij sommige dames zeer sterk te beïnvloeden. Maar dit zou wellicht ook te maken kunnen hebben met bepaalde stoffen (conserveringsmiddelen, vulstoffen, kleurstoffen e.a.) in de pil/anticonceptiepil en/of medicamenten tegen menstruatiepijn waarop men allergisch, intolerant of overgevoelig reageert… Een overtuigende relatie tussen aften enerzijds en hormonen anderzijds is in ieder geval nooit aangetoond, maar het zou inderdaad de moeite waard kunnen zijn om over te stappen van pil. Er zijn trouwens ook vrouwen bij wie chronische aften plotsklaps verdwijnen tijdens de menstruatie, zwangerschap of pilgebruik… Van bepaalde andere medicamenten is zelfs aangetoond dat ze in bepaalde gevallen aften of op aften lijkende mondzweren kunnen veroorzaken; hierbij valt te denken aan cytostatica, nicorandil, bètablokkers en bepaalde pijnstillers… Zijn er nog bepaalde voedingsgewoonten of leefstijlaspecten die je hebt aangepast sinds de zwangerschap? Ik ben heel erg benieuwd… Sterkte in elk geval met de aften! Groeten, Paul

    • Valerie

      17 september 2015

      Ik heb jarenlang last gehad van aften. Soms 20-tal gelijktijdig, soms extreem grote waarbij wang zichtbaar gezwollen was en eten, drinken en praten moeilijk ging. Tot ik op aanraden van de huisarts ben beginnen spoelen met Isobethadine/iso-Betadine mondspoeling. Bruin van kleur, maar verkleurt de tanden niet. Moet in de koelkast bewaart worden en daardoor ook aangenaam om te gebruiken wegens verkoelend effect. Op enkele dagen zijn de aften verdwenen.

    • Renate

      18 november 2016

      Was gestopt met de pil en geen aften met gehad gedurende langere periode. Nu zwanger van nummer 2 en hoppa! Weer aften… Duidelijk hormonaal dus, vreemd dat ze nooit geen duidelijk verband hebben kunnen leggen. Want dit kan geen toeval zijn.

  • Jin

    19 juni 2015

    Ik heb, zoals de meeste mensen hier, jaren last gehad van aften. Vaak had ik meerdere aften op mijn tong en lip, waardoor de pijn zo onverdraaglijk was dat ik niks of nauwelijks kon eten. Ik heb van alles geprobeerd, maar niks helpt. Per toeval kwam ik één jaar geleden in China een middel tegen die heel effectief is om de aften te bestrijden. Sindsdien heb ik nog heel af en toe last van aften (ongeveer 2 keer in één jaar tijd). En een ander verschil is dat de aftes na 2 of 3 dagen weer weg is, voorheen kon dat wel 2 weken duren. Het middel is gemaakt van watermeloen. Ik heb voor de zekerheid 25 stuks van gekocht. :) Ik kan wel een paar stuks missen voor degene die het wil uitproberen.

    • samya

      27 juni 2015

      Jin, graag!!! Kan ik het ook gebruiken bij kind van 3 jaar? MVG Sammy

    • Veronica

      4 september 2015

      Heel graag wil ik een paar stuks van je overnemen. Heb het laatste jaar continu aften! De een is nog niet weg of de volgende zit er al! M.v.g. Veronica

    • andre

      11 september 2015

      Heb je nog wat over?

    • Johny Houben

      6 oktober 2015

      Hoi. Al 30 jaar ervaring met aften. Bij mij vooral bij nachtshift/verminderde weerstand. Heb al jaren de oplossing: Lotagen. Letterlijk en figuurlijk een paardenmiddel. Vroeger vrij te verkrijgen. Nu nog zeer moeilijk, want eigenlijk verboden voor mensen MAAR het helpt. Beginnende aft 4x/daags aanstippen met Lotagen en weg aft.

    • Paul

      7 oktober 2015

      Lotagen oftewel Negatol is een condensatieproduct dat wordt verkregen uit formaldehyde (ontsmettingsmiddel), M-cresol/metacresol (ontsmettingsmiddel) en sulfonzuur (sterk bindend zwavelzuur). Lotagen staat ook wel bekend als een ‘fenolsulfonzuur’ en heeft een coagulerende/wegbrandende werking, waardoor het pijnlijke effect van dit product nog weleens wordt vergeleken met die van de ‘helse steenstift’ (95% zilvernitraat). Lotagen/Negatol mag vanwege diens toxiciteit inderdaad niet worden ingezet binnen de humane geneeskunde. Binnen de diergeneeskunde wordt de waterige variant van Lotagen (in verdunde vorm) inderdaad toegepast om o.a. operatiewonden bij paarden te ontsmetten en schoon te spoelen. Lotagen mag echter niet bij slachtdieren worden gebruikt die binnen 28 dagen worden geslacht voor menselijke consumptie. Ik vraag me dan ook ten stelligste af of de voordelen van Lotagen bij aften opwegen tegen de nadelen voor de gezondheid op langere termijn.

    • andy roofthooft

      24 september 2016

      ook ik zou graag dat middel willen proberen heb continue last van aften en alles al geprobeerd al duizenden euro’s uitgegeven niets help ben wanhopig.

    • Paul

      27 september 2016

      Dat middeltje tegen aften / mondzweten op basis van watermeloen is volgens mij Sanjin Watermelon Frost Spray of Sanjin Watermelon Frost Compound…

    • Jin

      28 september 2016

      Sorry dat ik niet gereageerd heb op de reacties. Ik kreeg pas een melding toen Paul van de redactie een reactie had geplaatst. Degene die nog geïnteresseerd is in dat watermeloenmiddel, moet een mail naar mij sturen.

    • Paul

      2 oktober 2016

      Beste Jin, Het is niet mogelijk om in dit reactiesysteem e-mailadressen achter te laten. Wellicht heb je een linkje naar het betreffende product tegen aften?

  • Sjoerd

    16 juni 2015

    Hoi allemaal, Ik ben Sjoerd en ik ben 17 jaar oud. Sinds ik me kan herinneren ben ik mijn hele leven geterroriseerd met aften. Ik wil graag wat tips over aften, ik heb zelf ook een goede tip! Het werkt bij mij heel goed… een aft kan daardoor in 2 dagen weg zijn! Het product dat ik gebruik heet Molkosan ook wel geitenzuur genoemd. Dip dit om de 2 a 3 uur op me aft en een geen andere producten tot de aft volledig is verdwenen. Ik gebruik deze methode op mijn keelaften. Ik hoop dat het bij u ook werkt! Tot ziens!

    • Paul

      18 juni 2015

      Beste Sjoerd, Molkosan is gewoon melkwei, het restproduct/afvalproduct dat overblijft na de productie van kaas. Het wordt verwerkt in o.a. vla, diervoeding en Rivella. Of het werkt bij aften durf ik niet te zeggen, maar met “geitenzuur” heeft Molkosan voor zover ik weet niets te maken. Molkosan wordt gewoon uit koemelk gewonnen nadat de wei uit de wrongel is geperst. Zelf heb ik ten aanzien van m’n aften vooral veel baat gehad bij het mijden van voedingsadditieven (E-nummers), waaronder synthetische kleurstoffen en smaakversterkers. Na 20+ jaar dagelijks grote en kleine aften NOOIT meer een enkele aft gehad. Groeten, Paul

  • Merith

    14 mei 2015

    Aften, goh, dat is gelukkig lang geleden ! Mijn opa had ze, mijn moeder ook. Dus erfelijkheid speelt ongetwijfeld een rol (bij sommigen in elk geval). Mijn moeder had altijd Phytolacca, druppel op een wattenstaafje, op de aft drukken, scherpe pijn en vervolgens een heerlijk doof gevoel. Het leek bij mij op ontsmetten want daarna trad vrijwel direct genezing op. Sinds ik elektrisch poets en voornamelijk met Parodontax (wissel wel eens af maar vind andere tandpasta vaak te zoet) ben ik er – nu al jaren- vanaf. Ik denk dat iedereen moet uitproberen wat het beste voor hem of haar werkt. Maar de basis ligt zoals altijd bij infecties dat je je eigen afweersysteem op peil moet houden. Goed eten en slapen en een goede mondhygiëne sowieso dus. Voor iedereen die nu last heeft van aften: veel sterkte! Ik weet hoe vervelend ze zijn.

  • Shar

    22 april 2015

    Mijn dochter van 8 jaar heeft maandelijks last van terugkerende aften, vooral op de tong. Wij hebben van alles geprobeerd, zoals zoutoplossing, andere tandpasta, maar helaas, niets helpt. Verder eet zij dagelijks genoeg groenten en fruit en komt goed aan de nodige vitamines. Zij heeft er heel veel last van. Bij zeer grote aften kan ze dagen lang niets eten. Ook de huisarts kan haar helaas niet helpen. Wat kan ik verder voor haar doen?

    • Paul

      22 april 2015

      Beste Shar, Ik had op die leeftijd ook ontzettend veel last van grote en kleien aften op tong, tandvlees en keelslijmvlies. Bij mij had het uiteindelijk niks te maken met tekorten (iets wat ik niet at of niet gebruikte), maar met dingen die ik juist wel at en wel gebruikte. Sinds ik geen chemisch-synthetische voedingsadditieven (E-nummers) en geen fluoride-houdende tandpasta meer gebruik ben ik volledig vrij van aften. Ik had vroeger bijna altijd wel een paar aften in m’n mondholte, maar ben toch al zeker een jaar of 5-6 helemaal van de aften af. Het zou toeval kunnen zijn, maar van vele honderden aften per jaar naar 100% aftenvrij vind ik persoonlijk best wel doeltreffend. Wellicht is er sprake van een tolerantie jegens bepaalde voedingsstoffen of chemicaliën in tandpasta? Probeer gewoon eens een tijdje een natuurlijke tandpasta en laat je dochter eens een maand volledig natuurlijk eten… Mocht er sprake zijn van een voedingsallergie jegens noten, fruit, vlees, vis, granen, zaden of iets dergelijks, dan zou een allergietest uitkomst kunnen bieden. Het zou me niets verbazen als het helpt. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Huite

    16 april 2015

    Aftenlijders, het is weer zover… Ik heb weer een afte te pakken. Vroeger had ik daar een middeltje tegen en dat werkte voor mij vrij goed. Het zal je misschien wel verbazen, maar het zijn de ouderwetse neusdruppels. Het geeft een dik gevoel in je mond en het verdoofde een beetje. Ik heb ook een grote afte gehad, die maakte ik dan kapot tot bloedens toe. Vervolgens druppelde ik wat neusdruppels op en ik had na twee dagen geen afte meer. Ik weet niet of dit voor iedereen werkt, maar voor mij in ieder geval wel. Misschien kan iemand mij vertellen welke stof hiervoor verantwoordelijk is. Aan allen, succes met je aften! Gelukkig is die van mij niet zo groot deze keer.

    • Paul

      16 april 2015

      Beste Huite, Als je een xylometazoline-houdende neusdruppels gebruikte (zoals Otrivin) is naar alle waarschijnlijkheid de stof xylometazoline verantwoordelijk geweest voor het effect op de aften. In geval van een oxymetazoline-houdende neusspray (zoals Nasivin) zal het logischerwijs om oxymetazoline zijn gegaan. Beide producten ontlenen hun werkzaamheid (onder andere bij neusverkoudheid, middenoorontsteking, bijholteontsteking en hooikoortsklachten) aan het slinken van de neusslijmvliezen door de bloedvaatjes in het neusslijmvlies te vernauwen, dus wellicht doen ze hetzelfde met mondslijmvliezen. Als je een neusspray op basis van een fysiologische zoutoplossing gebruikte, kan de ontsmettende werking van het zout hebben bijgedragen aan het verhelpen van de pijn en ontsteking. Sterkte met de aft! Groeten, Paul

  • vera

    7 april 2015

    Ik heb ook erge last van aften, groot en klein. Mijn ervaring is een paracetamol laten smelten tegen de aft. ’t Is niet lekker, maar houdt mij een uurtje of 5 pijnvrij.

  • justin reijnders

    30 maart 2015

    Natuurlijke antiseptica/antibiotica (middelen met antibacteriële en anti-infectieuze eigenschappen) zoals gember en kamillethee kunnen ook zeer goed helpen… Na een week veel gemberthee (zelf gember gemalen) te drinken, waren bij mij de meeste aften in onderste tandvlees weg.

  • van Dijk

    13 maart 2015

    Ik gebruik al tijden OralMedic, naast het poetsen met Zendium. Het enige middel wat bij mij echt werkt! Ik zou het iedereen aanraden. Helaas heb ik nu een wisselende hormoonhuishouding door zwangerschap en heb ik daardoor een aft. En OralMedic mag je helaas niet gebruiken bij zwangerschap of bij kinderen jonger dan 12 jaar.

  • Maureen

    2 februari 2015

    Heb al ruim 25 jaar aften. Op dit moment zit mijn hele mond en keel er onder. Heb helaas vaak alleen maar de grotere variant. Voel me daardoor vaak ziek. Gek genoeg ben ik er sinds kort achter dat zout eten het fijnste is om te eten. Voel me naar het eten van een paar zoute chipjes een stuk beter. Het praten en slikken gaat dan ook een stuk beter. Merk als ik juist niet ga eten dat het een stuk zeerder doet. Ben zelf nog steeds zoekende ook naar een oplossing voor de aften. Iemand misschien ervaring met lasertherapie ter behandeling van (grote) aften?

  • Fleur

    30 december 2014

    Ik heb eigenlijk al aftes vanaf dat ik als klein kind fruit mocht eten. Toen kwamen de aften van kiwi’s omdat ik daar allergisch voor was. Dat is nu over, maar ik eet alsnog geen kiwi’s voor de zekerheid. Toch komen de aften terug. Elke keer als ik zo’n afte heb doe ik er weer van die Pyralvex op. En ik poets altijd met Zendium. Nu heb ik ook nog EviSense Pro Aften Gel, maar ook dat helpt voor geen meter. Nu heb ik ook nog bepaalde littekens van de aften in de binnenkanten van mijn wangen, in mijn tandvlees en in mijn gehemelte dit is irritant met eten en praten zodat ik bepaalde klanken niet kan maken. Ze hebben geprobeerd die weg te halen, wat mislukte. En heb nu weer andere littekens erbij. Ik hoop dat jullie tips hebben. Groetjes, Fleur (14 jaar)

    • Paul

      31 december 2014

      Beste Fleur, Ik heb ook mijn hele leven aften gehad en ben er inmiddels van overtuigd dat het ontstaan van aften bij mij aan hulpstoffen/additieven in voedingsmiddelen en mondverzorgingsproducten heeft gelegen. Sinds ik geen E-nummers meer eet en biologische tandpasta’s en mondspoelmiddelen gebruik, heb ik na 25 jaar aften geen enkele aft meer gehad. Echt letterlijk 0 stuks, na duizenden kleine aften overal in mijn mond (tandvlees, tong, gehemelte e.a.) en honderden grote aften in keel en verhemelte. Vooral op de binnenkant van mijn onderlippen is de ene aft continu afgewisseld door de volgende. Ook bij mij is hier hypertrofische littekenvorming door opgetreden, waardoor ik nu een nogal dikke onderlip heb. Ik heb er weleens over nagedacht om me eraan te laten opereren, maar aangezien dit ook weer met littekenhypertrofie gepaard kan gaan, ben ik nog altijd niet zo’n fan van het idee. Misschien zou het voor jou ook kunnen werken om biologisch (vrij van chemisch-synthetische E-nummers) te eten… Of bespreek de mogelijkheden met je huisarts. Groeten & sterkte, Paul

    • Arne

      9 januari 2015

      Hallo Fleur. Ik heb gemerkt dat het dagelijks slikken van een hoge dosis vitamine C (minstens 500 mg) in combinatie met Paradontax tandpasta, de kansen op aften sterk verminderd, en als ze toch door komen ze minder pijnlijk zijn. Groet, hopelijk helpt het bij jou ook!

  • Jean Romgens

    11 december 2014

    Ik heb vreselijk veel last van aften (gehad). Een dermatoloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht vertelde me dat men nog steeds niet wist wat de oorzaak van aften was, en wat men ertegen kan doen. Hij had er zelf last van. Het enige wat enigszins hielp, zei hij, is Diprolene gel (betamethason-dipropionaat in propyleenglycol). Dit is een ontstekingsremmer en eigenlijk niet bedoeld voor in de mond. Prednisol mocht ik niet meer gebruiken. Zo gauw als er een afte de kop op steekt, begin ik met DIPROLENE, en binnen een 0,5 tot 2 dag(en) is het weg. Ik heb nog maar zeer zelden pijn. Let wel: dit is een ontstekingsremmer en geen genezing, maar je kunt het gewoon op recept krijgen. Bij mij is de oorzaak ‘waarschijnlijk’: heel veel stress waardoor mijn immuniteitssysteem ontregeld is.

  • Teun

    7 december 2014

    Ik heb ook al jaren last van aften. Op dit moment ook weer 1 aan de binnenkant van mijn lip en word gek van de pijn. Praten, lachen, drinken, eten, alles doet enorm pijn. Het lijkt elke keer weer aan andere oorzaak te hebben, er is geen touw aan vast te knopen. Zodra ik op mijn lip, wang of tong bijt, wordt het wondje 100% zeker een afte. Ik begrijp niet hoe het kan dat er nog steeds geen medicijn is. We kunnen met auto’s inmiddels al de lucht in, maar er is nog geen oplossing voor de afte!

    • JOHAN

      11 oktober 2015

      Bij mij hetzelfde als bij Teun, het minste wondje in mijn mond en lap daar gaan we weer, soms denken de mensen dat ik slecht geluimd ben maar praat ik gewoon liever niet omdat het teveel pijn doet door de aften. Heb al van alles geprobeerd en tegenwoordig Oral Medic — korte pijn. Een tandarts vertelde me eens dat sommige mensen baat hadden bij verse ananas, maar denk dat het een samenloop van verschillende factoren is bij mij. Alle chemische rotzooi uit je dieet weren is ook al niet zo gemakkelijk, want wat krijg je voor de rest nog binnen (luchtvervuiling, werk). Heb er voor het moment enkele lekker grote op mijn onderlip en op mijn tandvlees (mezelf ergens aan gestoten) en weet dat ik weer voor een leuke week vertrokken ben.

  • Hendrik

    29 november 2014

    Mooi stukje. Zelf al mijn vanaf mijn pubertijd (ben nu 43) last van recidiverende aften, vaak ook grote aften. Nu al sinds de zomer aften. Vanmorgen is een grote aft op mijn tandvlees gaan bloeden, vandaar even gaan googelen. Bij mij heeft Zendium goed geholpen voor een tijd. Daarna merkte ik dat het minder is gaan werken. Misschien dat wisselen van tandpasta wat helpt. Ik smeer vaak wat (Zendium) tandpasta in mijn mond, dit geeft wat verlichting als ik ga slapen of ’s nachts wakker word van de pijn. Helaas ook veel paracetamol, maar kan niet zonder. Mijn tandarts had ook geen tips. Wel liet hij me eens een wetenschappelijk artikel lezen dat er aanwijzingen zijn dat aften veroorzaakt worden door een allergische reactie op een normale mondbacterie. Succes iedereen, ik weet hoe vervelend ze zijn.

    • KAREN PETERS

      2 december 2014

      Ik heb vaak last van aften sinds pubertijd, hangt af van stress en vermoeidheid bij me en ook of ik wondjes heb in mijn mond. Ik ben nu 48. Het enigste middel dat bij mij zeer helpt is Aftach tabletjes die op cortisonen gebaseerd zijn, ik kan deze alleen in Portugal verkrijgen waar ik woon, niet in België of Zwitserland bijvoorbeeld. Na 2 nachten 1 tabletje op de afte aan te brengen is de pijn veel minder. Na 4 nachten zéker weg!

  • Cynthia Donkers

    15 oktober 2014

    Ook ik heb al jarenlang last van grote aften. Sinds kort gebruik ik NBF Gingival Gel. Ik was sceptisch. Alweer zo’n zalfje of gelletje, maar dit product werkt. Ik smeer de gel met mijn vingertop een paar keer per dag erop. Het erop smeren doet verbazingwekkend geen pijn. Als ik het gebruik ontstaat er vrij snel een soort van verdovend gevoel op de aften. Het duurt normaal gezien een dikke twee weken voordat mijn aften (en de pijn) weg gaan. Bij het gebruik van deze gel een dag of vier.

  • Sirach v.d Bos.

    30 juli 2014

    Ook ik heb al meer dan 40 jaar ernstige last gehad van aftes zeer groot, en af en toe kleinere, op aanraden van mijn toenmalige tandarts ben ik gaan poetsen met Zendium wat wel degelijk een verlichting gaf, echter 5 jaar terug na allerlei vage klachten besloot mijn huisarts om maar is mijn vitamine huishouding te laten controleren, tot zijn niet geringe schrik bleek mijn lichaam zelf geen vitamine D meer aan te maken, ook voedingspreparaten hielpen niet, daarop kreeg ik 50.000 eenheden vitamine D per maand die ik nog steeds krijg en de vitamine D thans net boven de onder grens is gekomen, het meest verrassende is echter dat ik sinds 4 jaar vrijwel geen afte meer heb in mijn mond, de vitamine D was in mijn geval de oorzaak.

  • michelle

    3 juli 2014

    Een aantal keer per week L-lysine tabletten slikken is het enige dat voor mij werkt. Als ik een paar weken achter elkaar minder van de tabletten heb geslikt, komen er zomaar weer een paar aften tegelijk op.

  • Barocci

    27 juni 2014

    ’n Minder orthodoxe manier is aften wegbranden. Ik heb al zeer veel last gehad van aften, groot en klein; dikwijls door bananen en dergelijke. Door met een verhitte mespunt ze aan te stippen brand je ze zo weg. De dag nadien zijn de aften weg en genezen zoals een brandwondje in je mond. liever korte pijn dan dagen afzien.

  • Valerie

    25 juni 2014

    Hallo, Ik heb op dit moment 28 aften in totaal in mijn mond en op mijn tong. Kleine aften die bij elkaar een grote aft geworden zijn. Nu is mijn vraag, hoe kan ik merken of zien aan de aften of ze aan het genezen zijn of niet?

  • wilke

    2 juni 2014

    Hoi, Ook ik heb veel last van aften, eigenlijk sinds de geboorte van mijn 1e kindje. Ik merk meteen als mijn menstruatie dichtbij komt dat mijn weerstand minder wordt en dan krijg ik aften, dus in mijn geval hormonaal. Ook als ik zelf een wondje veroorzaak, wordt het zeker een aft. Wat voor mij helpt is Propolis. Dit doe ik in een verstuiver en spray het op de aft. Als ik het meteen aanbreng lijkt het te helpen. Maar zeker niet bij alle aften. Propolis is een natuurlijke antibioticum van bijen. De grote aften onder mijn tong zijn het ergste, ze hebben een harde rand die zeer pijnlijk is. Ik hoop elke keer dat ik een site vind die DE oplossing heeft. Maar helaas! Degene die HET middel tegen aften uitvindt wordt steenrijk!

    • Paul

      14 juni 2014

      Beste Wilke, Omdat er zo veel verschillende oorzaken zijn van aften, bestaat DE oplossing voor aften niet. Je zult eerst de onderliggende oorzaak moeten vinden die in jouw geval de aften uitlokt. Mijn ervaring is dat het maar al te vaak met voeding (allergie, intolerantie, additieven e.a.) en/of tandpasta te maken heeft. Sinds ik vrij van chemisch-synthetische E-nummers eet en SLS- en fluoridevrije tandpasta van Parodontax gebruik heb ik letterlijk al 5 jaar geen aften meer gehad, terwijl ik daarvoor blij moest zijn als ik af en toe enkele dagen aftvrij was. Groeten, Paul

    • KAREN PETERS

      2 december 2014

      ik gebruik ‘Aftach’ tabletten die je op de afte kleeft; ze zijn op cortsion gebaseerd. In 3 tot 4 nachten zijn ze weg, prachtig! Ik kan deze tabletten tot nu toe alleen in Portugal verkrijgen helaas.

  • Samantha

    2 april 2014

    Al een jaar lang heb ik last van veel aften in mijn mond. Tot 2x toe zelfs tot een open wond op mijn tong gehad, zeer pijnlijk en ik ben daardoor 8 kilo afgevallen. Artsen hebben bloed en immuunsysteem onderzocht en niets gevonden. Zelf eet ik zo weinig mogelijk voedsel waar E-nummers in zitten en ben onder tussen wanhopig aan het worden. Alles wat op deze site staat over de behandeling van aften heb ik al gebruikt of vermeden. Wie heeft nog een goede tip tegen aften voor mij?

    • Patries

      1 november 2014

      Hallo, Ik heb al jaren heel erge aften, elke maand, zeer veel pijn en nog steeds van alles aan het proberen. Vitamine B injecties lijken een heel klein beetje te helpen, maar niet afdoende. Ik neem af en toe als ik de aften helemaal zat ben een Prednisolon kuurtje. Je neemt de oorzaak hiermee niet weg, maar wel even binnen no-time alle ontstekingsreacties, in dit geval de aften! Ik heb ook aften in maag en slokdarm. Ben nu in onderzoek of ik de ziekte van Behçet heb, waarbij ook veel mensen aften hebben.

    • KAREN PETERS

      2 december 2014

      Ik gebruik ‘Aftach’ tabletjes die je op aften kleeft. Ze zijn gebaseerd op cortisonen/bijnierschorshormonen. Ik woon in Portugal en heb dit nog niet in België gevonden of in Zwitserland. Misschien kan je de actieve component in Google uitvinden… Tot hier toe is dit het beste voor mij als het aankomt op aften. Na 3 nachten ben ik er meestal volledig verlost van de afte, 1 tablet per nacht op de afte kleven.

    • Paul

      3 december 2014

      Beste Karen, Dankjewel voor je berichtje! Ik had nog nooit eerder gehoord van Aftach. De werkzame stof in Aftach is triamcinolonacetonide. Voor zover ik kon vinden, zijn er in Nederland en België alleen crèmes, zalven, zetpillen en oplossingen in omloop waarin triamcinolonacetonide wordt verwerkt en geen tabletten voor orale toepassing bij aften. Dus hier is inderdaad geen Aftach of een vergelijkbaar product tegen aften verkrijgbaar. Groeten, Paul

  • nada

    1 april 2014

    Ik heb ook bijna 14 jaar last van aften. Aften slaan toe als je onder stress leeft. Als ik veel aften heb dan merk ik dat voldoende slaap tot extra dutjes helpt om snel te herstellen. uit ervaring let ik op mijn voeding, geen bananen, weinig nootjes en vis zoals gamba’s, garnalen, kreeft en minder melk. Tijdens mijn zwangerschap was ik verlost van de aften en de pijnen. Het heeft zeker met hormonen te maken. Ben na de zwangerschap ook niet meer aan de pil. Rond de menstruatie krijg ik er nu 1 of 2 aften in de mond. Dat is ideaal vergeleken met vroeger, kon niet meer eten of praten. Had aften overal… in mond, lippen, keel, huig, binnenkant wangen, tong en vaginaal. Volgens het ziekenhuis mogelijk ziekte van Behcet maar ik voldeed niet aan alle criteria. Een of andere Gen die de aften veroorzaakt schijnt ook in mijn bloed te zitten. Zendium helpt en regelmatig van tandenpasta veranderen ook. Een aft op het rand van de lip stip ik aan met Zovirax, het helpt ook. Ik hou ook mijn tong goed schoon met schrobben ieder dag. 2 keer tot nu toe dacht ik last te hebben van aften, bleek dat ik ook een schimmelinfectie had op de tong, dus niet verwarren met aften klachten. Alles wat bij de drogist te vinden is tegen aften heb ik geprobeerd. Prednison op dokters recept helpt goed maar ik kreeg last van andere bijwerkingen. Colchicine ook… geeft heftige diarree. Bij helpt het als ik gemalen kruidnagel op de aft strooi, haal ik uit de bazaar in Beverwijk. Het verdooft de pijn en helpt om te herstellen. Ik zit gelukkig op dit moment in een rustige periode het lijkt ff of de aften slapen in mijn lichaam. ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn verhaal. Ik weet hoe pijnlijk het is en ik wens het niemand toe. Beterschap allemaal!

    • Patries

      1 november 2014

      Jeetje! Ik zit net een stukje te schrijven en lees jouw verhaal over aften. Lijkt wel of ik mijn eigen verhaal zit te lezen! Is namelijk precies hetzelfde!

  • Wim Sylvester

    27 februari 2014

    Ik had vroeger aanvallen (zoals ik ze noem) van aften gehad, door stress, slecht voedingspatroon en uitputting door weinig slaap, veel werken etc. Iemand heeft mij toen aangeraden om m’n mond dagelijks te spoelen met een kopje lauwwarm water met daarin 10 druppels Tea Tree Oil (theeboomolie), let op… je moet het absoluut NIET doorslikken, dus na het spoelen gelijk uitspugen en naspoelen met water. De smaak is verschrikkelijk, maar de pijn werd acuut minder en de ontsteking werd binnen een paar dagen minder. Ik wist dus niet dat Tea Tree Olie een natuurlijk antibioticum is (en verschrikkelijk smaakt).

    • Paul

      28 februari 2014

      Beste Wim, Aften worden naargelang de wetenschappelijke consensus niet veroorzaakt door bacteriën, dus van een antibacteriële werking is in dit geval geen sprake, dus ook niet van de noemer ‘antibioticum’. De inwendige werking van Tea Tree Oil is mij volledig onbekend, maar ik wil bovenop jouw waarschuwing toch nog even vermelden dat het alles behalve raadzaam is (en potentieel gevaarlijk) om dit soort oliën in de mond te nemen. Doorslikken van Tea Tree Oil is giftig en kan volgens de ‘American Cancer Society’ de volgende klachten teweegbrengen: slaperigheid, duizeligheid, verwardheid, hallucinaties, instabiliteit, zwakheid, overgeven, diarree, maagkrampen, aantasting van bloedcellen, huiduitslag en zelfs coma. Een klein beetje is al dodelijk voor huisdieren, vandaar dat het ook bij huisdieren en kinderen vandaan moet worden gehouden. Naar mijn mening zijn er dan ook betere alternatieven voor Tea Tree Oil ter behandeling van aften.

  • Eddy Broekaart

    8 januari 2014

    Heb vroeger veel last gehad van aften, alles geprobeerd: Zendium, aanstippen, mond spoelen, doktersbezoeken etc. M’n moeder had aften, m’n dochter heeft ze soms. Oplossing bij mij: prednisolon lage dosis (~2.5 mg) helpt binnen een paar dagen en ik pak ’t ook maar maximaal eens per week. Wat bij mij ook de frequentie verminderde van het terugkeren van de aften was minder melk gebruiken.

  • saskia

    7 januari 2014

    Mijn zoontje en ik hebben ook veel last van aften, vooral bij de amandelen. Wat je kan doen is Tee Gel erop smeren.

  • Anneke

    27 december 2013

    Ik krijg aften van rood vlees zoals ossenworst, rosbief en Filet Américain. Ik ben erachter gekomen toen ik zwanger was. Mijn hele zwangerschap geen last gehad en toen ik bevallen was gelijk een broodje Filet gegeten. En ja hoor, een week later zaten er weer een paar. Een paar keer uitgeprobeerd en het is echt waar.

    • Paul

      28 december 2013

      Beste Anneke, Bedankt voor je reactie; voor mij tot op zekere hoogte herkenbaar. De aft is een vorm van ‘stomatitis aphthosa’: een ontsteking van de mondslijmvliezen zonder aanwijsbare oorzaak die ook wel bekend staat als ‘Recidiverende Orale Ulceraties’ (R.O.U.). Toch zijn er inmiddels heel veel potentiele veroorzakers die in verband worden gebracht met aften. En vlees behoort zeker tot de mogelijke boosdoeners. Vlees is namelijk een bekend allergeen vanwege de in vlees aanwezige eiwitten (eiwitbouwstenen/aminozuren) zoals carnitine, lysine en methionine. Vleesallergie is gerelateerd aan immuunsysteemeiwitten, immunoglobulinen, zogenaamde IgE-antilichamen c.q. -antistoffen en histamine en daarmee een klassieke allergie c.q. atopie. Vlees kan zelfs levensbedreigende anafylaxie uitlokken door toedoen van alfagalactose, een koolhydraatachtige stof in vlees. Bovendien zitten er in rode vleesweren veelal additieven (conserveermiddelen, antioxidanten, zuurteregelaars en stabilisatoren) om het vlees vers, rood en sappig te houden en niet grijsbruin te laten verkleuren. Ook veel van deze hulpstoffen/E-nummers worden met regelmaat in verband gebracht met aften. En allergie in zijn algemeenheid wordt veelvuldig gelinkt aan aften. Deze 3 aspecten komen vaak tezamen voor:

      • Beschadigingen van het mondslijmvlies
      • Toename van antilichamen
      • Ontstaan van aften

      Dit is een duidelijke aanwijzing dat aften gerelateerd zijn aan voedselallergieën. Ook mastocyten en basofielen vermeerderen zich flink indien er sprake is van steeds terugkerende aften. Dit zijn gekorrelde cellen die in het slijmvlies van de huid voorkomen en door immunoglobuline-E gesensibiliseerd worden om bij contact met een specifiek antigeen histamine te produceren. Dit gebeurt bij contact van de mondslijmvliezen met o.a. bepaalde eiwitten, suikers, additieven en metalen. Voorbeelden van risicovolle additieven zijn benzoëzuur, kaneelaldehyde, nikkel, parabenen, (di)chromaat en sorbinezuur. Ook glutenintolerantie en lactose-intolerantie zijn potentiële probleemmakers. R.O.U. komt veel voor bij patiënten met glutenintolerantie en een glutenvrij dieet resulteert veelal in een opmerkelijke verbetering. Tot slot kun je voor wat betreft vlees nog denken aan micronutriënten: vitamines, mineralen en/of spoorelementen. De eerste signalen van een nutriëntentekort doen zich namelijk in de mondholte voor, omdat deze bekleed is met gevoelige slijmvliesepitheelcellen. Hoewel verschillende tekorten vermoedelijk kunnen leiden tot het ontstaan van aften, zijn dit de bekendste:

      • Vitamine B1 & transketolase (vitamine B1-afhankelijk enzym)
      • Tekort aan ijzer en/of foliumzuur
      • Vitamine B2, B6 & B12
      • Of een combinatie van bovenstaande nutriënten

      Personen die last hebben van terugkerende aften kampen dus dikwijls met vitaminetekorten. Dat verklaart mede de verminderde weerstand die wordt geconstateerd bij veel patiënten met aften (bron). In dit artikel over aften & voeding vind je overigens meer info m.b.t. het verband tussen mondzweertjes enerzijds en voedsel anderzijds. Nogmaals bedankt voor je tip, wellicht hebben anderen er ook wat aan. P.S. Ik moet zeggen dat ik vroeger ook erg veel last had van aften, maar sinds ik beduidend minder vlees eet (en uitsluitend biologisch), heb ik er geen last meer van. Wel heb ik sindsdien veel meer aanpassingen doorgevoerd in mijn voeding, dus in mijn geval hoeft het niet per se vlees te zijn.

  • Tan43

    25 augustus 2013

    Ik heb altijd weer last van aften. Iemand zei ik meer fruit moet eten. Het enige wat het deed was pijn doen; voor de rest geen beterschap. Ik heb op dit moment elf aften op de lip (binnenkant), op het tandvlees, op de tong, aften in de keel, aften op de mondbodem en in het gehemelte. Ik word er nog waanzinnig van! Hoe eten jullie überhaupt nog? Het enige wat ik kan slikken is waterijs, maar dat lijkt me op lange termijn geen goede optie…

    • Paul

      26 augustus 2013

      Zo veel heb ik er nog nooit tegelijkertijd gehad. Vooral bij grote aften in de keel krijg ik geen hap naar binnen. Ben je al eens bij de dokter geweest voor een bloedonderzoek (gebrek aan vitamines/mineralen etc.)? Bij zulke grote en herhaaldelijke uitbraken van aften zou je verwachten dat er een duidelijke, achterliggende oorzaak moet zijn.

    • Paula

      26 september 2013

      Ik heb al jaren geen aften meer gehad en nu opeens staat mijn mond vol: zijkant van mijn tong, onder mijn tong, gehemelte, keel en nu begint het ook op mijn tandvlees vooraan. Ik ben nu aan het spoelen met verse thee van salie en dit verdooft wel de pijn en hopelijk verdwijnt het ook weer.

    • Sijtje

      13 november 2013

      Hier had ik een tijdje terug ook last van… kon alleen maar een hele week lang huilen van de pijn en zelfs water drinken deed pijn. Het beste kun je je mond wel vochtig houden met ijsblokjes, al is het niet zo prettig. sindsdien elke keer als ik een aft voel opkomen neem ik een korrel grof zout en druk ik die gewoon letterlijk tegen de aft aan. Dat doet even heel veel pijn ja (maar daarna wordt de pijn juist minder) maar heeft altijd wel gewerkt voor mij. Nu maar hopen dat ik nooit meer zoiets hoef mee te maken, want het was echt een hel.

  • San80

    26 juli 2013

    Hallo, Ik heb een halfjaar geleden zo goed als al m’n kiezen moeten laten trekken. Nu is alles genezen en krijg ik vandaag onder en boven een kunstgebit. Nu lees ik vrijwel overal dat ze dat normaal gelijk doen, het gebit erin. Nu is mijn vraag: heeft er iemand ervaring mee dat zijn/haar tandvlees is genezen en zo laat pas een gebit heeft gekregen> Zo ja, wat is jullie ervaringen ermee? Het lijk mij moeilijker wennen, en het lijkt me dat ik er nog veel problemen mee kan krijgen. Ik hoor graag jullie reactie. M.v.g. San

  • Prof. Dr. Clemens

    17 juli 2013

    Beste mensen, Ter behandeling van aften kun je kiwi eten of een stukje erop smeren; heen en weer halen, dan is het zo weg. Succes ermee!

    • Eva

      19 december 2013

      Dat lijkt me nou juist heel pijnlijk!

    • anneke herder

      20 november 2014

      Wat bij mij ook helpt is een homeopathisch middel genaamd Silicea D6 van A. Vogel of VSM.

    • anneke herder

      20 november 2014

      kiwi is juist niet goed voor aften…

  • Casper

    29 mei 2013

    Bij mij lijkt er een relatie te zijn tussen (oud) frituurvet en aften. Telkens als ik dubieuze friet of snacks gegeten heb, kan ik er donder op zeggen dat ik enkele dagen later mijn mond weer vol aften heb. Ditmaal was het vet waar kibbeling in gebakken werd. Grrrr.

  • Maria

    16 mei 2013

    Ik ben 51 en heb echt al jaren last van aften. Een heleboel jaar geleden ben ik erachter gekomen dat het komt van bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld van die geplette tarwekorrels op brood, die zitten ook in de muesli). Toen ik die niet meer at, is het een hele tijd goed gegaan. Later kreeg ik ook aften van het eten van verse ananas of kiwi’s. Op het moment dat ik die eet, voel ik het al prikken in mijn mond. Ook dat niet meer gegeten en zo ging het weer een poosje goed, maar nu is het weer terug en dan voornamelijk op mijn tong. En dat is nog pijnlijker dan op tandvlees. Ik weet niet waar het van komt. Ik herken alle verhalen, want het kan echt vreselijk pijn doen, vooral bij het praten. Wat ik wil zeggen aan iedereen: kijk ook eens naar je voeding, want soms kan dat ook van invloed zijn. Veel sterkte allemaal.

  • Maurice America

    4 april 2013

    Ik hoop echt dat jullie mij kunnen helpen, want ik ben echt klaar met die aften. Op dit moment heb ik er weer een. Ik heb echt al van alles geprobeerd en niet eenmalig maar voor langere tijd. Maar ik blijf ze houden. Zo heb ik Zendium en Pyralfex geprobeerd, maar ook bosbessenjam gegeten, sterke thee (koud) gedronken, gespoeld met mondwater etc. etc. etc. Ik blijf ze houden en heb ze nu al zo’n 5 jaar. Weet iemand een antwoord hierop?

  • Anke Laeven

    10 maart 2013

    Ik heb al heel lang last van aftes. Ik heb van alles geprobeerd, maar het enige dat (snel) helpt is het spoelen met Tea Tree. Voor het slapengaan doe ik het er puur op. Het nadeel is dat het smaakt alsof je een heel dennenbos op geknaagd hebt, maar ik word wel wakker zonder pijn.

    • Greet Buys

      20 september 2013

      Beste Anke, Waar kan je Tea Tree kopen? Heb al jaren last van frequent terugkerende grote aften op mijn amandelen en in de keel. Koorts, opgezette klieren… alleen nog goed om in mijn bed te kruipen. Vermoeidheid lokt ze uit, niettegenstaande dat ik nog zware arbeid moet verrichten. Ik zou jouw advies graag eens proberen. Mvg, Greet

  • Paul

    28 december 2012

    Ik heb al van kinds af aan last van aften en ik ben nu 52 jaar. In mijn slechtste periode, die meer dan 3 jaar geduurd heeft, had ik er 8 van meer dan een centimeter doorsnede. Eten en praten was vrijwel onmogelijk en het enige positieve was dat ik meerdere kilo’s afviel. Het zijn inderdaad heel pijnlijke rotzakken en voor zover ik weet is er geen eenduidige oplossing. Lidocaïne bracht bij mij enige verlichting. Wel heb ik zelf gemerkt dat wanneer men lichamelijk wat zwakker is de afte zijn kans grijpt. Zorg er dus voor dat je fit blijft. Nu is dat niet makkelijk als je al veel last van aften hebt. Het is dan een visleuze cirkel. Uit een Engels onderzoek blijkt overigens dat vaak Prednison-achtige medicijnen helpen tegen aften. Na de 3 jaar heftige pijnen door de aften ben ik toen, ik was eind dertig, ook Prednison gaan gebruiken (3 weken lang) en de aften verdwenen. Ze bleven echter niet voor eeuwig weg en regelmatig had/heb ik nog last van aften. Vooral na een verwonding in de mond. Ik poets met Zendium en heb het idee dat dit inderdaad iets helpt in het voorkomen van aften. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben… Wat ik weet uit ervaring, het zijn helse ‘wondjes’ die te lang en zeker veel te veel pijn doen. Sterkte!

  • melanie

    5 november 2012

    ik heb nu al ongeveer 1,5 maand last van continu aften. Zo is er 1 weg en dan komt er meteen weer 1 nieuwe voor terug. Dus ik kom er niet vanaf en heb er zo gemiddeld altijd continu 3 in m’n mond. Ben er al een aantal keren mee naar de huisarts geweest, maar die geeft alleen verdovende zalfjes (die helemaal niet helpen). Verder heb ik ook al vaak met bosbessensap gespoeld; dat werkt ook niet. Ik houd mijn mond ook goed schoon: poets 3x per dag met Zendium. Dit werkt helaas ook niet! Ik word dit probleem echt zat; het doet zo ontzettend zeer. Heeft iemand nog tips voor mij?

  • Nana

    26 augustus 2012

    Sinds ik met hormoontherapie tegen borstkanker ben begonnen, heb ik veel last van aften. Is er iemand die dit herkent?

    • Paul

      26 augustus 2012

      Beste Nana, Ik weet dat aften kunnen ontstaan als bepaalde medicijnen het mondslijmvlies aantasten. Dit is o.a. het geval bij kankerremmende chemotherapie. Ook zijn er in het verleden meermaals verbanden aangetoond tussen veranderingen in de hormoonhuishouding en het ontstaan van aften. Wat een nare bijkomstigheid van een toch al zo verschrikkelijke aandoening. Heel erg veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • jeannine

    11 juni 2012

    ik had vroeger steeds aften na het eten van ananas. sinds ik toevallig ontdekt heb dat ik het niet heb na eten van OVERRIJPE ananas ben ik de koning te rijk .

  • jose

    13 mei 2012

    Hallo Israa, Ik ben er inmiddels achter dat het waarschijnlijk een schimmel is. Ik weet niet of je veel zoete dingen eet,want dat kan ook invloed hebben en je weerstand proberen te verhogen, ook goed voor jezelf opkomen is misschien iets wat je niet genoeg doet. Succes ermee!

  • israa

    11 mei 2012

    ik heb al ongeveer 3 jaar last van soort aften. Ik gebruik al jaren medicijnen en zalfjes en zo, maar niks helpt bij mij en ik heb overal bij me lippen en ook beetje op me tong blaren witte en vormpjes. En het is heel pijnlijk en nu is die heel pijnlijk en dik aan het worden. En ik wil er snel vanaf, want ik kan bijna helemaal niks eten, kan amper praten. Eerst worden de aften klein en daarna groot en heb het echt allang en ze gaan niet weg. Ik weet niet wat ik nu moet doen a.u.b. help me alsjeblieft. En ben overal bij de dokters geweest, maar ze zeiden steeds we weten niet wat dat is. Mail me snel terug a.u.b.

    • Paul

      12 mei 2012

      Beste Israa, Als je artsen niet eens weten van welk soort mondzweertjes/mondblaasjes er in jouw geval sprake is, denk ik niet dat dit de aangewezen plek is om hulp te zoeken. Ik denk dat je beter een second opinion kan aanvragen bij een andere huisarts om erachter te komen wat er met je mondslijmvliezen aan de hand is. Misschien is het wel een schimmelinfectie o.i.d.? Sterkte & groeten, Paul

  • Marloes

    20 maart 2012

    Ook ik heb al jaren last van aftes, met name sinds mijn pubertijd. Nu ben ik bijna 23 en heb ik er de afgelopen 3 jaar amper meer last van gehad. Gezond gebit, nog nooit gaatjes gehad, een klein beetje tandsteen, maar verder een prima gebit. Tijdens een controle een keer aangekaart bij de tandarts, en de assistente zei me dat ik eens moest proberen te poetsen met Zendium, ze had van veel patiënten gehoord dat dat beter was. Sindsdien: Zendium Classic (de blauwe), nergens meer last van gehad. Nu wel weer één, ik ben twee weken bij mijn vriend geweest, ik heb daar al een Zendium liggen, maar niet in de douche, en gedurende twee weken dus “te weinig” mijn Zendium gebruikt. Nu is het raak, en zit er in één van een kleine centimeter aan de binnenkant van m’n lip, zeer hinderlijk. Wel een goede les, ik moet dus Zendium blijven gebruiken…

  • jose

    16 januari 2012

    Heb er met tijd en wijlen last van en periodes dat het heel hevig is, Gengi-spray helpt goed bij enige aften, maar nu het weer sinds anderhalve maand heel hevig is helpt niets, probeer nu een kuur Aciclovir op advies van een apotheker in Duitsland. Groetjes, Jose

  • sanne

    18 december 2011

    Ik heb aftes en daar door kan ik bijna niet eten. Ik heb al van alles geprobeerd maar de aftes blijven stand houden hebben jullie misschien een paar simpele tips? Dankjewel, groetjes, Sanne

  • Ik haat aften!!!

    2 november 2011

    Ik werd echt helemaal gek van die aften. Ik heb alles geprobeerd om aften te genezen, maar niks helpt. Het enige wat voor mij helpt is aften voorkomen. Bij mij helpt het heel goed om mijn mond te spoelen met antibacterieel mondwater en mijn tong elke dag te schrapen. Ik ben sinds een half jaar gestopt met het eten van kant-en-klare rotzooi en ik moet zeggen dat het sindsdien heel goed gaat met de aften… Bijna geen aft meer gehad, en sowieso geen grote aft meer.

  • simon

    25 oktober 2011

    Op dit moment zit mijn helen mond vol met aften. Van 2cm in de lengte op mijn tandvlees rondom, tot ca 20 kleine voor in de mond. Ben nu met een prednison kuurtje bezig. Loopt als een trein jonhuh!

  • pieter

    22 oktober 2011

    Ik heb sinds mijn jeugd al aften,ben nu 51 jaar. De ene keer heb ik er veel last van en de andere keer blijven ze een tijd weg. Ik heb veel baat bij spoelen met zoutwateroplossing of met Aloë Vera sap van ALNAVIT (verkrijgbaar in Duitsland bij DM).

  • Judith

    1 oktober 2011

    In de bijsluiter van de Ibuprofen die ik gebruik, staat dat je beter geen Ibuprofen kan nemen als je last heb van o.a. wondjes op je slijmvliezen, of andere tekenen van overgevoeligheid. Paracetamol kan je volgens mij wel gewoon gebruiken tegen de pijn.

  • miranda

    22 september 2011

    Ik heb jullie site over aften gelezen, maar zag niet staan hoe je aften ken behandelen bij een kind van 1,5 jaar. mijn dochter heeft aan de onderkant van d’r tong een afte zitten en op haar tandvlees (ondergebit). Nu ben ik bij de dokter geweest vanmorgen, maar zolang ze geen teken geeft van spruw hoef ik het alleen te spoelen met zoutwater. Hoe doe ik dat bij een kind van 1,5? Iemand advies… Gr. miranda

    • Paul (Redactie)

      22 september 2011

      Ik heb sinds mijn kleutertijd heel veel last gehad van zowel kleine als grote aften. Ik kan me niet herinneren dat ik op zo’n jonge leeftijd al aften had. Sinds ik geen kleurstoffen en conserveermiddelen meer eet en tandpasta gebruik zonder schuimmiddel heb ik nog maar heel af en toe last van een enkele kleine afte. Het behandelen van aften bij peuters en kleuters is nagenoeg niet te doen. Een kind van anderhalf spuugt zout water direct uit. Ook middeltjes zoals Buccalsone, Pyralvex en Teejel hebben een vieze smaak en worden door zeer jonge kinderen veelal uitgespuugd. Bovendien zijn niet alle agressieve natriumzouten en zuren in dit soort middeltjes geschikt voor baby’s, dreumesen en peuters.

      Ik zou je graag van nuttig advies voorzien, maar er schiet me zo 1-2-3 niks te binnen. Als je kindje duidelijk pijn heeft, kun je misschien een pijnstiller voor kinderen overwegen. Daarnaast kunnen aften bij jonge kinderen en baby’s ontstaan door een onderontwikkelde spijsvertering. Om de spijsvertering een handje te helpen, kun je de darmflora en de speeksel-enzymen een boost geven met behulp van ‘Baby Bifidactyl™’. Als de aften blijven aanhouden of steeds terugkomen, kan er ook sprake zijn van allergie of intolerantie voor koemelk-eiwitten.

      Ik vind het in ieder geval heel erg sneu voor de kleine en hoop dat de aften snel genezen! Sterkte, Paul

  • joke

    19 augustus 2011

    ineens zijn de aften gekomen, ong. 4j geleden, en niet zo weinig ook. Er is geen kruid tegen gewassen. Oorzaken kent men ook niet. Ik poets al jaren met Parodontex, poets min. 2x daags, schrap ook de tong, spoel na poetsen met mondwater… Ik heb intussen een rafelige tong met al die littekens. Ik neem een pijnstiller, ibuprofen, want het doet goed pijn, en voorts kun je alleen maar afwachten tot ze weg zijn. Ellendige krengen zijn het. Soms heb ik zelfs dat ik niet goed kan praten erdoor.

  • APEC

    13 juli 2011

    ik denk weleens dat het komt doordat je begint te eten voordat de hersenen een signaal naar de speekselklieren hebben gestuurd. Dat je begint te vreten voordat die klieren een beschermlaag kunnen maken. Bij heet eten of een kipcorn is dat dan zomaar gebeurd.

  • Seheer Brü

    21 april 2011

    Ik ben 12 en heb al sinds mijn 4e last van aften. :( Ze gaan bij mij na 4 dagen tot 3 weken weg of zo. Ik stress wel veel. Ik rook niet, poets m’n tanden 2 keer daags. Mijn zus integendeel…? 1 keer in de week? En bij de tandarts bij mij: “JE HEBT TANDSTEEN!” Bah! *baal*

  • Erica van Dam

    15 mei 2010

    Na jarenlang van alles geprobeerd te hebben (zowel homeopathische als de wat meer chemische middelen) is er bij mij maar één ding dat die aften echt helpt voorkomen: poetsen met een tandpasta die NIET schuimt. Mijn mondslijmvliezen bleken gevoelig te zijn voor het ingrediënt dat tandpasta laat schuimen. Nu poets ik met Zendium, Elmex of Parodontax en ik heb nergens meer last van. En ik ben echt jaren en jaren bezig geweest om erachter te komen wat nou werkelijk hielp. Simpele oplossing!

  • Sercu Robert

    6 oktober 2009

    Kenacort A mondzalf is het enig middel dat voor mij efficiënt was voor aften. Waarom neemt men het weer uit de handel?

  • Sercu Robert

    6 oktober 2009

    Voor mij is er maar een middel dat werkt bij aften: Kenacourt mondzalf. Natuurlijk is het weer niet meer verkrijgbaar…

    • Paul (Redactie)

      6 oktober 2009

      Beste Sercu Robert, Kenacort® mondzalf is gewoon verkrijgbaar. Google maar eens op ‘Kenacort’, en je vindt vast en zeker wat je zoekt.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.