Te snel afvallen is de belangrijkste oorzaak van jojoën oftewel het jojo-effect. Ook al hebben we er jaren over gedaan om 10, 20 of 30 kilo overgewicht op te bouwen, dan nog willen we die kilo’s er binnen enkele maanden, of liever nog enkele weken, er weer vanaf hebben. En dat is nu precies de reden waarom we na een langere periode weer even zwaar zijn, of vaak nog zwaarder, dan vóórdat we begonnen met het dieet. Dit fenomeen staat beter bekend als (het beruchte en gevreesde) jojo-effect.

Het jojo-effect houdt in dat je –na binnen korte tijd veel te zijn afgevallen– even snel weer aankomt op het moment dat je stopt met diëten. Het jojo-effect is dus een ontzettend naar gevolg van té fanatiek afvallen. Het is tenslotte enorm zonde om eerst erg veel moeite te doen om af te vallen, en vervolgens alle kilo’s er weer aan te zien vliegen. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak van het jojo-effect is, en hoe je het jojo-effect kunt voorkomen.

Basaal inzicht om het jojo-effect te voorkomen

Om te voorkomen dat je last krijgt van het jojo-effect, moet je er dus voor zorgen dat je lichaam niet in de overlevingsstand geraakt. Dit kun je doen door niet meer dan 300 tot 500 calorieën per dag te minderen. Het nadeel daarvan is dat je dan hooguit 500 gram per week zult verliezen, maar is dat wel zo erg als je weet dat die kilo’s niet meer terugkomen?! Waarschijnlijk niet, want je zult gezond afvallen en bovendien permanent c.q. blijvend afvallen!

Realisme is de sleutel

Als je snel wilt afvallen moet je realistisch zijn, Daarom hierbij enkele feiten om aan te geven wat de grenzen zijn van snel afvallen:

 • Om een kleine 500 gram vet te kunnen verbranden, moet je ongeveer 3500 calorieën minder binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Als je dat verdeelt over een week, dan kom je uit op 500 calorieën per dag.
 • Een kilo afvallen in één week staat dus gelijk aan 7000 calorieën, en dat is 1000 calorieën per dag. Aangezien een vrouw gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig heeft en een man 2500 calorieën, moet je je calorie-intake dus bijna halveren om slechts 1 kilo vet per week te kunnen verbranden.

Tenzij je veel gaat sporten, is het bijna onmogelijk om meer dan 1 kilo vet per week te verliezen. Als je toch meer dan 1 kilo bent afgevallen in één week, dan is het meestal zo dat je vocht en spieren bent kwijtgeraakt; zeker als je niet aan krachttraining hebt gedaan.

De nare gevolgen van té snel afvallen…

Bedenk goed dat ons lichaam elke minuut van de dag calorieën nodig heeft om te kunnen overleven. We kunnen daarom het aantal calorieën maar tot een bepaald punt verminderen, óók als we snel willen afslanken.

Als we véél te weinig calorieën binnenkrijgen, gaat ons lichaam over op een overlevingsstand. Onze stofwisseling gaat extreem langzaam werken om calorieën te sparen voor de belangrijkste functies van ons lichaam (vitale organen, vitale functies e.a.). Je hebt dan geen energie meer en je krijgt moeite met concentreren. En omdat je (rust)stofwisseling zo langzaam werkt, verbrand je ook bijna geen calorieën.

Helaas kom je met veel diëten in deze overlevingsstand terecht. Afvallen doe je zeker in die periode, maar je kunt al raden wat er gebeurt zodra je lichaam uit die overlevingsstand komt, dus nadat het dieet is afgelopen en je terugvalt in je ‘normale’ eetpatroon… Je lichaam start weer op en gaat alle reserves aanvullen die het in de overlevingsstand is kwijtgeraakt: vocht, spieren en bovenal lichaamsvetreserves! Dat is het jojo-effect.

Overigens zijn er naast het jojo-effect nog twee belangrijke nadelige gevolgen van té snel afvallen: loshangend oftewel loszittend vel en rimpels die zichtbaar worden!

Hoe afvallen? | Effectief afvallen zonder jojo-effect…

De meeste mensen die willen afvallen, zijn niet per definitie ontevreden over hun gewicht, maar veeleer over hun uiterlijk (contouren, vetrolletjes, cellulite, dikke benen, dikke billen, blubberarmen, zwembandje en/of love handles)… Ze denken dat ze gewicht willen verliezen, maar eigenlijk willen ze vet verbranden; en dat zijn helaas twee totaal verschillend dingen!

Gewicht verliezen is niet moeilijk. Je eet en drinkt gewoon een stuk minder, en je verliest vanzelf vocht en spieren. Je uiterlijk wordt er niet beter op, maar je weegschaal geeft in ieder geval aan dat je “resultaat” boekt. Eigenlijk is dit een zeer schrale troost, maar veel mensen nemen er genoegen mee. Als je écht vet wilt verbranden dien je namelijk moeite te doen! Hoe je effectief kunt afvallen lees je hieronder.

Nadeel van diëten

Hoe je moet afvallen? In ieder geval niet met een meedogenloos dieet (lees: jezelf uithongeren door veel minder te eten). Een intensief caloriebeperkend dieet wordt namelijk altijd op de voet gevolgd door het jojo-effect. Na een streng dieet is je stofwisseling minder efficiënt, waardoor je lichaam minder makkelijk calorieën verbrandt en juist meer vet opslaat. Resultaat: meer lichaamsvet in plaats van minder.

Voordeel van sporten

Maar hoe moet je dan wel afvallen? Wil je vet verbranden, ga dan niet op dieet, maar ga sporten. Het maakt niet uit wat… Hardlopen, fitnessoefeningen, hometrainer, crosstrainer, krachttraining, skeeleren, zwemmen en ga zo maar door. Hoe meer je beweegt, des te sneller je stofwisseling werkt en des te meer lichaamsvet je zult kwijtraken. Het mooie is dat lichaamsbeweging niet gepaard gaat van het jojo-effect, en dat je je niet zwakker zult voelen, maar juist fitter!

Primaire oorzaak van het jojo-effect…

Als je je streefgewicht hebt bereikt en weer normaal gaat eten, grijpt je lichaam die gelegenheid aan om weer reserves op te bouwen en het lichaam te herstellen. Je stofwisseling werkt na een streng dieet zeer traag. Een plotselinge toename van het aantal calorieën betekent dus al snel dat deze calorieën worden opgeslagen door het lichaam (als vet). Je stofwisseling is immers niet meer gewend om zoveel calorieën te verwerken en juist ingesteld op “hamsteren!”. Het gevolg is dat je gewicht toeneemt. Dit alles noemen we het jojo-effect.

Calorie-inname té sterk beperken

Het jojo-effect en binnen korte tijd veel afvallen gaan altijd hand in hand. Om snel veel kilo’s kwijt te raken dien je je calorie-inname namelijk drastisch te beperken. Om binnen 1 week een kilo af te vallen, dien je per dag zo’n 1000 calorieën minder te nuttigen dan je lichaam verbruikt. Dat is ongeveer de helft van het aantal calorieën dat je lichaam gemiddeld nodig heeft om normaal te kunnen functioneren!

Spaarstand c.q. hongerwinter

Het gevolg van het drastisch inperken van de calorie-inname is dat er groot alarm wordt geslagen door je lichaam. De stofwisseling wordt zoveel mogelijk beperkt en vertraagd, omdat je lichaam merkt dat er onvoldoende calorieën binnenkomen (spaarstand). Je lichaam probeert op allerlei manieren calorieën te besparen om toch te kunnen blijven functioneren. Tijdens een streng dieet verlies je zodoende niet alleen vet, maar vooral ook spieren.

Jojo-effect vermijden & voorkomen

De eenvoudigste manier om het jojo effect te vermijden en te voorkomen is simpelweg niet te snel afvallen. Accepteer dat een kilo of meer afslanken per week gewoon niet gezond is. Je hebt er maanden, of zelfs jaren, over gedaan om de kilo’s op te bouwen. Je zult er dus ook geruime tijd over moeten doen om de kilo’s er op een gezonde manier weer af te krijgen zonder met het jojo effect te maken te krijgen.

Vier essentiële tips tegen ’t jojo-effect: zó BLIJVEN de kilo’s weg!

Afvallen… Een groot deel van de wereldbevolking heeft het al eens geprobeerd. Tot ieders verbazing blijkt afvallen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Gewoon een stuk minder eten en je raakt vanzelf gewicht kwijt. Maar hoe kan het dan dat veel mensen die succesvol afvallen een paar maanden later weer op hun oude gewicht zijn (of zelfs nog zwaarder)?

Diëten gaat vaak gepaard met het jojo-effect. Jojo-en is gewicht verliezen en vervolgens (zonder aanwijsbare oorzaak) weer aankomen. Het jojo-effect komt vaker voor naargelang je meer, langer en strenger dieet. Het jojo-effect heeft een negatieve invloed op zowel de lichamelijke gezondheid als op de geestelijke gesteldheid. Gewichtsbehoud is daarom veel belangrijker dan gewichtsverlies. Hierbij een aantal tips voor gewichtsbehoud en adviezen om het jojo-effect tegen te gaan.

Tip 1: Kijk niet op de weegschaal

Je weegschaal zegt dat je te zwaar bent, dus er moeten een aantal kilo’s af… Helaas werkt het niet zo. Je gewicht zegt namelijk niets over je lichaamssamenstelling. De verhouding tussen vet, spieren en vocht is veel belangrijker. Zo kan een gespierde persoon met zware botten en een gezonde vochthuishouding relatief zwaar zijn, maar een kerngezond gewicht hebben. En omgekeerd: een lichte, overwegend slanke persoon kan een fikse vetstapeling rond de buik en taille hebben, en dus een ongezond gewicht. Kijk daarom liever naar zichtbare vetrolletjes, je vetpercentage, je buikomtrek en je algehele postuur en niet naar de cijfertjes op je weegschaal.

Tip 2: Géén crashdieet

Het lichaam stelt zich in op jouw dieet. Als je minder gaat eten, dan vertraagt je stofwisseling en vetverbranding. Het lichaam wil er namelijk zeker van zijn dat er geen tekorten ontstaan. Zolang je heel weinig eet, zul je niet veel van je tragere stofwisseling en tragere vetverbranding merken. Maar als je weer wat meer gaat eten, dan gaat het lichaam ook nog eens reserves opbouwen (hamsteren) om de volgende periode van schaarste (diëten) te kunnen overbruggen. Na een (te) streng dieet kom je dus altijd aan. Volg dus nooit een crashdieet, maar bouw je calorie-inname altijd heel langzaam af. Uithongeren werkt averechts, dus neem voldoende en gevarieerde voeding tot je.

Tip 3: Sport & lichaamsbeweging

Spierweefsel is je beste vriend als je wilt afvallen. Spieren verbranden namelijk calorieën, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Als je op een ondoordachte manier (streng) gaat diëten, dan gaat je lichaam je spieren “opeten” (o.a. door eiwittekort). Hierdoor val je minder makkelijk af. Je kunt daarom beter afvallen door beweging. Beweging verbrandt namelijk lichaamsvet en calorieën! Dankzij beweging bouw je bovendien meer spierweefsel op, waardoor je ook in ruststand meer calorieën verbrandt.

Tip 4: Minderen met hooguit 300 tot 500 kcal.

Om het jojo-effect te vermijden, dien je ervoor te zorgen dat je lichaam niet in “spaarstand” komt. Volg dus geen crashdiëten die je calorie-inname zeer drastisch beperken, maar nuttig maximaal 300 tot 500 calorieën per dag minder om op een gezonde manier af te vallen. Mocht je toch snel willen afvallen, bouw je dieet dan met zeer kleine stapjes op nadat je bent afgevallen. Op die manier kan je lichaam langzaamaan wennen aan de grotere hoeveelheden calorieën.

Jojoën & fitness: “jojo-sporten” is een absolute no-no!

Zoals je waarschijnlijk wel weet is jojoën met je gewicht niet erg gezond. Als een crashdieet tot het jojo-effect leidt, ben je zelfs beter af door helemaal niet op dieet te gaan. Misschien heb je zelf ook wel eens gemerkt dat je door toedoen van het jojo-effect op den duur zelfs zwaarder bent dan voordat je met het dieet begon…

Uit recent onderzoek blijkt dat dit ook opgaat voor ‘jojo-sporten’. Hoe extremer je sport in een korte periode en vervolgens een lange periode inactief bent, hoe sneller je extra vet opslaat in je vetcellen. Je lichaam zal namelijk zijn best doen om voor de volgende sportuitbarsting genoeg vetreserves aan te maken… Tenzij je je lichaam hiertoe belet door uitgekiend te eten en te blijven bewegen…

Even over obesitas / vetzucht…

Met obesitas wordt de opslag van overtollig lichaamsvet bedoeld. Er zijn twee vormen van obesitas… Je kunt te veel vetcellen hebben of te grote vetcellen. En het overschot aan vetcellen kan zich onderhuids/subcutaan of visceraal/diepgelegen voordoen. Of allemaal tegelijkertijd… Hoe groter de hoeveelheid vetzuren die in je vetcellen worden opgeslagen, des te groter je vetcellen zullen worden (= vetcel-hypertrofie). In geval van grote, volle, hypertrofische vetcellen, spreekt men ook wel van hypertrofische obesitas.

Daarnaast kan het zijn dat je lichaam extra vetcellen aanmaakt qua aantallen/hoeveelheden (= vetcel-hyperplasie of vetcel-hypergenese)… In geval van hyperplastische obesitas is meestal sprake van vetcel-hyperplasie EN vetcel-hypertrofie: je hebt dan dus niet alleen MEER vetcellen dan de gemiddelde persoon, maar ook nog eens grotere vetcellen dan gebruikelijk… Deze vorm van obesitas begint meestal al op (zeer) jonge leeftijd en wordt geassocieerd met ernstige vormen van zwaarlijvigheid, waaronder morbide obesitas.

In kinderen ZONDER overgewicht zal het aantal vetcellen tussen de geboorte en de tweejarige leeftijd meestal verdrievoudigen of verviervoudigen en relatief stabiel blijven tot aan de puberteit. Maar bij kinderen MET overgewicht is meestal OOK een aanzienlijke toename van het aantal vetcellen te zien tussen de leeftijd van 2 jaar en de leeftijd van 12, 13 of 14 jaar

Méér vetcellen door langdurige sportpauzes

Even terug naar het sporten & jojoën-verhaal… Onderzoekers hebben aangetoond dat je mogelijkerwijs MEER vetcellen aanmaakt als je periodes van fanatiek sporten afwisselt met periodes van verregaande passiviteit. Let wel: dit is een verkennend onderzoek dat werd uitgevoerd onder ratten, dus men weet nog niet zeker hoe relevant dit is voor mensen. Voor jonge, onvolgroeide kinderen en pubers die nog altijd nieuwe vetcellen aanmaken, is dit in ieder geval iets om rekening mee te houden.

Je kunt vetcel-hyperplasie en hyperplastische obesitas in elk geval helpen voorkomen door realistische doelen te stellen voordat je begint met sporten… En dus NIET als een gek te beginnen met fitnessen zonder een goed uitgedacht plan. Als je naar een sportschool gaat, kunnen de fitnessinstructeurs je overigens heel goed begeleiden met een trainingsrooster dat op jouw individuele uitgangssituatie en leefritme is afgestemd.

Als je normaal gesproken niet erg sportief bent ingesteld, dan is het onwaarschijnlijk dat je het blijvend gaat volhouden om 5 keer per week te sporten. Begin daarom rustig aan met 2 of 3 keer een uurtje per week (één keer per week is onvoldoende als je wilt afvallen). Mocht je de smaak echt goed te pakken hebben en het fitnessen al een paar maanden volhouden, dan kun je altijd nog vaker per week en langer achtereenvolgens actief bezig zijn.

Tip: Lees ook dit artikel over lichaamsvetverbranding en dit artikel over het meten en verlagen van je vetpercentage!

Jojo-effect: tot slot…

Ik hoop dat dit artikel duidelijk maakt hoe je het best kunt afvallen. Honger jezelf niet uit, maar eet flinke porties gezonde voeding. Als je veel aan lichaamsbeweging doet, hoef je namelijk niet zuinig te doen met brandstof. Let wel: gebruik brandstof waar je lichaam iets aan heeft! Dit betekent complexe en/of langzame koolhydraten (o.a. groenten, fruit en volkoren producten), essentiële eiwitten (o.a. magere kwark, mager vlees, eieren en tofu) en goede vetzuren (o.a. vis, noten en olijfolie). Aan snoep en junkfood heeft je lichaam niks. De belangrijkste oorzaak van het jojo-effect is al met al té snel afvallen. Houd hier bij jouw eerstvolgende dieet dus rekening mee, zodat dit het allerlaatste dieet wordt wat je ooit hoeft te volgen.

Rustig aan beginnen met sporten, langzaamaan opbouwen, en de rest van je leven volhouden, is dus oneindig veel beter dan één maand wel sporten en twee maanden niet. Je houdt daardoor alleen maar een rotgevoel over aan sporten, omdat je denkt dat fitness voor jou niet werkt. Maar sporten werkt voor iedereen om blijvend af te vallen, dus je hebt het helemaal zelf in de hand. Als puntje bij paaltje komt moet je dus continu en regelmatig lichamelijk actief zijn!

Heb je vragen of opmerkingen m.b.t. (te) snel afvallen? Laat dan hieronder een reactie achter! Heb jij ervaring met gewichtsschommelingen door toedoen van het welbekende jojo-effect? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen, bevindingen, tips + adviezen! En hoe denk jij over jojo-sporten? Heb jij toevallig ervaring met het afwisselen van sportperiodes en passieve periodes, en hoe pakte dit uit voor jouw lichaamsgewicht en vetpercentage? Laat hieronder van je horen!

97 Reacties

 1. Linda, het is inderdaad zo als je in eens kaal bent gaan eten dat je stofwisseling zich aanpast en het idee heeft van ho eens eerst kreeg ik genoeg voeding en toen veel minder, daardoor word afvallen op lange termijn lastiger door de verlaagde stofwisseling, maar een lichaam wat zich aan heeft gepast kan ook weer veranderen en aanpassen. Waar ik zelf mensen al mee heb geholpen, is door juist weer langzaam meer te gaan eten probeer is 3 hoofdmaaltijden op een dag en dan wat tussendoortjes te pakken zoals stuk peperkoek, fruit bijvoorbeeld en zorgen voor genoeg calorieën op die manier past je lichaam zich weer aan krijgt het door dat het genoeg voeding krijgt en de verbranding loopt beter. Vergeet niet je hebt van alles nodig, dus ook vet en suiker. Ik help je graag om het jojo-effect te voorkomen!

 2. @Linda: Misschien eens alle troep dat je niet wilt eten weggooien? Heeft bij mij in elk geval wel geholpen om van een afslankplateau af te geraken en het jojo-effect te doorbreken. ????

 3. Hoi Rebecca. Er zijn heel veel diëten. Dat werkt niet in mijn geval. Waarom? Omdat ik weet dat ik niet een mens ben om op dieet te gaan omdat ik me er niet aan houd. Het liefst eet ik gewoon. Geen dingen weg laten, bv brood en aardappelen. Op een gegeven moment mag je weer dingen wel eten en opvoeren. Gevolg is dat je weer normaal eet. Nou, ik dacht, laat ik meteen gewoon eten. Ik heb mijn eetgedrag erg veranderd, geen gesnaai en gesnoep meer. Wat ik ook niet meer doe in snaaien in de avonduren. Ik eet 2-3 uren voor het slapen gaan weinig of niks meer. Maar wat ik wel met je eens ben is variatie. Soms ontbijt ik met een schaaltje magere kwark met vers fruit, soms gewoon twee volkoren boterhammen en die rooster ik af en toe. Maar voor de goede orde, ik heb er totaal geen strijd mee dat ik niet meer snaai en snoep. Ik let op de schijf van 5 en dat gaat prima en ik eet niet meer dan ik mag hebben aan calorieën en vet.. Ik vind het alleen heel gek dat ik niet meer of heel weinig afval. Op aanraden van Lisa heb ik de weegschaal weg gehaald. Ik heb me niet meer gewogen maar ik heb wel het gevoel dat ik weer een beetje afgevallen ben. Ach, ik wil ook niet dat het een obsessie gaat worden. Ik ga gewoon door zo, dus op mijn eten letten en 3-5 keer per week te wandelen op een vet verbrandende hartslag. Dan moet het toch gaan lukken toch? Bedankt voor je advies. Wat variatie betreft, dat gaat wel lukken want dat maakt het leuker, daar heb je helemaal gelijk in.

  • Ja inderdaad. Wat ook goed is, is geen snaai meer in huis te halen. Als ik weet dat het in huis is, dan hoor ik de snaai in de kast naar me roepen: “eet me, eet me” ;) Nou, daar geef ik dan gehoor aan. Maar, als het niet in huis is dan hoor ik het ook niet roepen en heb ik er geen moeite mee dat ik niet snaai. We hebben wel wat in huis natuurlijk, voor de kinderen, maar dat zijn dingen die ik niet echt lekker vind dus dat scheelt. Ook met de paasdagen heb ik de verleiding weerstaan paassnaai in huis te halen, alleen de kinderen hebben een zakje eitjes gekregen van oma, dat is alles. Daar blijf ik wel af omdat het niet van mij is. Ik heb niks weg hoeven gooien gelukkig, alles was op een gegeven moment op en we hebben niet meer bij gehaald. Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat we wel gezonde koekjes en light chips aten in de avonduren. Ook dat moesten we niet meer doen. Niks meer eten na de avondmaaltijd. Het is fijn dat mijn man daarin meewerkt en snaaien we samen niet meer. Hij is nu op gewicht maar ik nog lang niet. Ik moet nog zeker 12 kilo kwijt. Ik moest bijna hulen zaterdag. Ik weeg me iedere eerste zaterdag van de maand en was maar 200 gr afgevallen. Ik snap het nog steeds niet, waarom val ik nou niet af. Om de dag lopen we een uur op de juiste hartslag, eten we niet meer calorien en vet dan we mogen hebben volgens Eetwijzer en Caloriechecker van het Voedingscentrum. Zucht, ik weet het niet meer.

 4. Hoi Linda, misschien een tip om je ‘vastzittende’ kilo’s kwijt te raken is het belangrijk om je voeding goed te variëren. Wij eten hier elke avond een ander recept en dan ook nog 1 dag vegetarisch, 1 dag vlees, 1 dag vis. In het begin wat lastig omdat ik niet gewend ben om zo te koken, maar het lijkt wel te werken. (red. heb het even samengevat omdat die video wel erg irritant langzaam was). ’s middags probeer ik ook telkens wat anders te eten, soms salade, soms brood en soms geen koolhydraten, dus roereieren met ham en tomaten bijvoorbeeld. Ook het ontbijt wisselt hier elke dag, van cornflakes, tot pap, tot brood, tot eieren. Het diëten is er wel leuker door geworden. Ook heb ik inmiddels vegetarisch broodbeleg bij AH gehaald en ook dat is lekker. Kortom heel erg veel variëren helpt bij mij.

 5. Baukje toch, je hebt een BMI van 19.3. Dat is hartstikke mooi meid, houden zo. Tot een BMI van 25 zit je goed en daar kom jij nog lang niet aan toe. Die buik ja, dat herken ik wel. Een echt vrouwenkwaaltje geloof ik. Je lichaam is er op gemaakt zwangerschappen aan te kunnen volgens mij want mannen hebben dat niet zo. Bij mij is het ook vaak een darmprobleem, met veel lucht en water, en teveel ontslasting. Ik eet nu Activia yoghurtjes en dat help bij mij wel goed. Maar je weegt zeker niet teveel hoor. Linda.

 6. Bedankt hoor Marina en Lisa, Ik ga het niet misschien volhouden, nee, IK GA het volhouden. Het is mijn eigen schuld dat het er aan is gekomen, die kilo,s zijn er niet vanzelf in geslopen. En ook niet in één dag, Daar zijn vier jaar of langer overheen gegaan en de kilo, s zijn ook niet en één dag weg, Dat hoeft ook niet. Ook dat kost tijd. Ik hoef ook niet een paar kilo in de week te verliezen, een pond of een kilo, dat is goed en verantwoord. Lisa, ik vind het lopen erg leuk om te doen maar kun je mij vertellen welke oefeningen ik tijdens het lopen kan doen? En ik vond het wel fijn dat je zei dat ik wel afval op den duur, ook al gaat het langzaam. Marina, dat viel mij ook op dat mijn vel strakker wordt en dat mijn bil en been spieren zich weer gaan vormen. Ik krijg weer een lekker kontje zal ik maar zeggen gnagna. Jij ook volhouden hoor, denk maar aan mij!!!

 7. Hoi Linda, Allereerst gefeliciteerd dat je de juiste stap hebt genomen: gezond voedsel en bewegen. Jij hebt nu ervaring dat het werkt. Dat je weegschaal niet meer meewerkt is logisch: spierweefsel weegt zwaarder dan vetweefsel. Dus zet die weegschaal maar helemaal achterin op zolder en voorlopig niet meer gebruiken. Dat werkt alleen maar demotiverend, óók t.a.v. jojoën / jojo-effect. De kilo’s die je bent afgevallen zijn natuurlijk niet alleen verdwenen in je gezicht en in je nek. Alle voorraadjes vetweefsels in je lichaam worden langzaamaan verbruikt . Probeer tijdens of naast het lopen eens wat extra spieroefeningen te doen. Train ook je andere spiergroepen in je lichaam. Vooral buik- en beenspieroefeningen. Dit kun je tijdens het wandelen doen, maar ook thuis. En je gewichtsverlies… die gaat nu heel langzaam, maar gaat wel verder. Blijf je houden bij gezond voedsel en met de zomer in het vooruitzicht moet dat niet moeilijk zijn met alle verse producten. Houd moed, je komt er wel!

 8. Meid, wat herken ik veel in jouw verhaal! Afvallen, stil staan en toch netjes doorgaan met een gezonde levenswijze. Ik troost me maar met het feit dat ik me in elk geval lekkerder voel. Meer bewegen maakt ook het vel strakker en daar zit je dan ook lekker in. :) Volhouden dus!!! Ik doe dat ook nog. Alleen daarmee verdwijnt het jojo-effect!!!

 9. Nou, ik val niet meer af. Ik zal je vertellen wat ik gedaan heb sinds oud en nieuw. Ik ben gestopt met dat gevreet en ben gewoon gaal eten. Geen snoep, geen gesnaai, niks meer. Daardoor viel ik 6 kilo af en toen stond het stil. Ja, logisch, dat snap ik allemaal wel. Je stofwisseling gaat indutten omdat het minder krijgt. Toen ben ik gaan bewegen erbij. Ik loop 3-5 keer per week met een hartslagmeter op een vetverbrandende hartslag. Ik loop iedere keer een uur stevig door. Maar nee hoor, de weegschaal komt niet meer in beweging. Ik vul iedere dag trouw mijn dageten in op caloriechecker en eetwijzer van het Voedingscetrum en kom nooit boven de calorien en vet die ik mag hebben uit. Ik zit tussen de 1700 en 1950 calorien en nooit meer dan 50 gram vet per dag. Ra ra hoe kan dat, dat ik niet afval. Maar ik geef niet op, ik ga gewoon door met hoe ik nu bezig ben maar soms is het best frustrerend, dat kan ik je wel vertellen. Ik ben 174 mtr, 47 jaar, woog 93 kilo, een BMI van 30.7 toen ik begon, die is nu 28.7 dus dat is winst.. Soms als je gaat sporten dan bouw je meer spierweefsen en wordt je toch dunnen, maar ik niet hoor, ik merk het ook niet aan mijn kleding. Alleen mij gezich en nek is minder paffering. Wie kan mij weer wat moed geven? En, zal ik nog wel gaan afvallen en moet ik geduld hebben? Groetjes, Linda.

 10. Ik ben al bijna twee weken minder dan 1000 calorieën per dag aan het eten en ik wil nu heel erg graag stoppen. Maar hoe kan ik dat rustig doen zonder het jojo-effect te krijgen? Ik ben nu heel erg bang dat ik meteen heel dik wordt en ik wil het graag afbouwen zonder aan te komen. Ik weeg trouwens 45 kilo en ben 170 cm. Groet, Pippa

 11. Willy Roelandt Reageer

  Ben half januari gestart met mijn voeding aan te passen om 1000 calorieën per dag minder in te nemen dan ik verbrand. Woog 122 kg, 176 cm lengte 62 jaar oud. Ik gebruik daar Fitbit Flex voor. Nu, half mei weeg ik 100.7 kg, maar plots stabiliseert mijn gewicht, ondanks ik nog steeds minimum 700 calorieën minder inneem dan ik verbrand, aangepast aan huidig gewicht. Ik fiets nu regelmatig en begrijp niet dat het afvallen gestopt is. Kan iemand dit verklaren?

  • Dit kan van alles betekenen; het effect staat ook wel bekend als ‘plateau-effect’, ‘jojo-effect’, ‘spaarstand’ en ‘hongerwinter’. In dit artikel over stofwisselingsveranderingen wordt uitgelegd wat de reden kan zijn dat je plots niet meer afvalt. Hierbij 5 tips als jouw voormalig effectieve dieet niet langer werkt. En tot slot enkele tips om je lijf uit de spaarstand te halen. Hopelijk heb je er wat aan. Succes!

 12. Ik ben Xavier; ik meet 1 meter 59 en ik ben ook afgevallen. Mijn gewicht is 45 kilo.

 13. Hee, ik ben een meisje van 17 ik ben ong 1.69m en ik weeg 58. Ik zou graag zo’n 8kilo afvallen alleen ik weet niet hoe ik hieraan wil beginnen. Mijn probleem zelf is dat ik dikke billen heb en ik wil daarvan af. Heeft er iemand van jullie tips hoe ik zo snel mogelijk en makkelijk zo’n 8 kilo kan afvallen? Alvast bedankt! S

  • Als je 17 bent is 58 kilo veel te licht. Ik ben zelf 15 en weeg nog zwaarder, met een gezond gewicht. Ik raad je aan om niks af te vallen!

 14. hey, ik ben 15 jaar en weeg ca. 80kg en ben 1.70 lang doe nu om de andere dag fitness ma, wo, vr, zo voetbal op de dagen dat ik niet fitness di, do, za als ik in de fitnesszaal kom doe ik 30min-1uur cardiotraining hierbij verbrand ik ongeveer 800-1000 calorieën ook doe ik aan gewichtstraining hierdoor zal ik ook wat bij komen maar denk dat het cardio gedeelte toch wel meer gewicht zal kwijt raken opzicht eet soms een tussendoortje maar nuttig toch elke dag de standaard maaltijden alleen ontbijt soms niet kan iemand mij uitleggen wat ik kan verbeteren en misschien wat informatie op het gebied van fitness geven. Alvast Bedankt, B

 15. ik ben 14 jaar, 178 cm lang, en ik weeg 68 kilo. ik vind mezelf veel te dik, ook al vinden andere mensen van niet. weet iemand hoeveel ik af moet vallen om een strakke buik te krijgen?

  • Jasper, Helemaal niks afvallen! Een strakke buik krijg je niet door af te vallen. Daar moet je je buikspieren voor trainen, Jij hebt een gezond gewicht, dus met voldoende buikspieroefeningen en wat fitness (voor je spieropbouw) zul ook jij langzaam opbouwend een strakke buik / sixpack krijgen! En wel blijven oppassen voor het jojo-effect als je stopt met trainen! Zie ook het artikel hierboven…

 16. Ik ben 15 jaar en ben 1.73 m ik weeg 90.3 kg. ik heb dringend hulp nodig wat kan ik doen???

 17. Ik ben Dennis 19 jaar en weeg 106 kilo, maar in 2 maand ben ik van 121 kilo naar 106 gegaan door compleet te stoppen met snoep, cola, frituurspul alles wat super slecht voor me is. veel beweging heb ik door me werk omdat ik de hele dag sta en loop dus ja, handigheidje drink veel water 8 glazen per dag en dat is het :)

 18. Hallo iedereen, Ik lees hier dat allemaal mensen een beetje wanhopig zijn met afvallen. Ik weet wel een goede manier, maar niet een hele gezonde. Als je echt snel wilt afvallen voor iets bijzonders, dan moet je gewoon minder eten en het hongergevoel aanvullen met water. Als je genoeg water drinkt, dan krijg je daar al snel een vol gevoel van. Ik zeg niet dat je meteen heeeel weinig moet gaan eten, want dat is natuurlijk ongezond, maar ik bedoel gewoon net iets minder dan je normale portie, wel gewoon ontbijt, maar niet die tussendoortjes over de hele dag verspreid. Zodra je denkt: hmmmmmm, nu heb ik wel weer zin in iets, pak meteen je fles water en drink, drink, drink, tot dat gevoel weg is. Ik pas dit vaak ’s avonds toe. Ik ben inmiddels niet meer aan de lijn, want ik heb mijn ideale gewicht, maar ik heb jaren met het jojo-effect geworsteld. Dit is dus mijn tactiek om het is stand te houden, maar het zou ook goed kunnen helpen om af te vallen. En, het leukste is dat ik niet in een sportschool hang. Al zou ik wel willen dat mijn buik wat gespierder was, strak zeg maar, en dat krijg je echt niet van dun zijn blijkt. Dus toch maar buikoefeningen doen, maar die zijn zo zwaar…

 19. Wat schrik van de verhalen op deze site, afvallen kan en is soms ook nodig. Ook ik heb er aan moeten geloven na de bevallingen van mijn twee kids, in 2009 ben ik in totaal 44 kg afgevallen. Ik woog na twee zwangerschappen 112,4 kg, dus ik had geen keus. Ik heb het idee dat deze site een platform is voor jonge meisjes die op deze manier een eetstoornis aan het ontwikkelen zijn. Eigenlijk vind ik dat de beheerder van deze site, het echt wat beter in de gaten moet gaan houden, want 500 calorieën per dag is niet goed en zal eigenlijk niet als geweldig benoemt mogen worden.

  • Aangezien we in een democratie leven, kan en mag ik hier geen censuur toepassen. Het staat iedereen dus vrij om zijn/haar verhaal te doen, zolang men niet scheldt, discrimineert of spamt. Overigens denk ik dat je bovenstaand artikel niet goed hebt gelezen. Logischerwijs moet je –ten aanzien van voorkoming van het jojo-effect– niet 500 kilocalorieën per dag nuttigen, maar HOOGUIT 500 kilocalorieën MINDER eten dan je voordien deed. Nogal een verschil dus…

 20. ik ben een meisje van 13, lengte: 1.75 gewicht: 54 kg. en ik vind mezelf echt veel te dik, me vriendinnen zeggen dat ik naar modellenbureau moet omdat ik zo ‘dun & slank’ ben. maar ik vind van niet en wil graag nóg 5 tot 8 kilo afvallen… maar hóé?

 21. ik ben 14 ik weeg 63 en ik ban 162 lang. ik vind dat ik moet afvallen daarom ben ik nu op dieet geaan ik eet ongeveer 600/700 per dag en ik eet alleen maaar ge zonde dingen zoals groente,fruit en ik eet allen bruin brood ik lust geen wit brood. maar nou heb ik een vraag eet ik wel voldoende per dag of moet ik nog minder eten.
  willen jullie a.u.b terug reageren

  • Ben jezelf met dit “dieet”begonnen of krijg je er proffesionele hulp bij? Als ik het zo snel even bekijk krijg je veel te weinig binnen en zal je in het begin afvallen en daarna val je stil. Je lichaam gaat in de spaarstand en op den duur krijg je het bekende jo-jo effect. Ik ben gewichtsconsulente, ook voor jongeren, en als je wil kan ik je helpen.

 22. Hey allemaal, Ik wil graag in 2 weken 15 kilo afvallen, maar ik moet ook gaan vasten en dat vind ik heel erg jammer, want dan kan ik geen dieet doen. Ik heb thuis een loopband en ik loop er elke dag tussen de 1 en 2 uur op. Ik probeer zoveel mogelijk water te drinken. Kan ik zo afvallen? A.U.B. geef me wat tips!

  • ik heb ook ramadan gedaan je kan het beste na de ramadan beginnen loop banden helpen niet het gaat om je eet patroon zorg ervoor als je bijvoorbeeld trek hebt in chocola dat je dan een vervanger zoekt bijv honing met iets erbij eet ochtends goed 1 ei of 2 drink veel water en dan zal het wel goed komen en als je problemen hebt met veel eten of lekker eten zeg het dan dan weet ik wel een oplossing

 23. wat eng al die jonge meiden die zo zielig doen over hun gewicht. lees na: afvallen tijdens de groei/pubertijd zorgt later voor enorme gezondheidsklachten

 24. ik ben 13 jaar en weeg 45 kilo. dat vind ik te veel. hoe kan ik zo snel mogelijk veel afvallen? Xx

  • hoe lang ben je
   als je langer dan 1.55 bent dan is er geen probleem

 25. Ik besloot in 2009 dat ik van 101 kg terug wilde naar iets onder de 90. Dat vind ik redelijk bij iemand van mijn leeftijd en 1.83 m lang. Conform de aanwijzingen kleine veranderingen. In mijn onregelmatige werk gekozen voor krentenbollen i.p.v. fastfood hamburger. I.p.v. milkshakes de light frisdranken en yoghurtdranken. En gewoon een heel klein beetje minder snoepen. Tot mei dit jaar heeft dat aanpassen mij 8 kg vermindering opgeleverd. Toen ineens zonder enige aanwijsbare oorzaak in 4 weken tijd 8 kg erbij. Wat is de oorzaak? Jojo? Kan weer helemaal opnieuw beginnen! Mei en juni ongeveer een halve kg weer kwijt met m’n oude patroon.

 26. Hallo, ik ben de afgelopen 3 weken gemiddeld 2,1 kilo per week afgevallen. Ik heb elke dag ongeveer 2 uur gewandeld in de ochtend en ongeveer 2 uur in de avond. Dat is gemiddeld, ik heb bijv. een dag niet gewandeld en een andere dag 3 wandelingen van 4 uur gemaakt met steeds een pauze van een uur ertussen. Ik wandel op een normaal tempo. Ik zweet er een beetje van maar kom niet drijfnat thuis. Ik eet ’s ochtends en tussen de middag 2 sneetjes bruin brood met kipfilet, gebakken ei of gebakken ui met tomaat. Als avond maaltijd is het elke keer iets anders. Ook een keer afhaal Chinees en oo een keer patat met mayonaise en een hamburger. Tussendoor eet ik wortels, tomaat en een stuk of 3 Fruit Today’s. ’s avonds soms wat magere yoghurt met aardbeien en ik drink Spa Rood en af en toe Cola Light. Soms heb ik een honger gevoel. De wortelen werken dan even maar het gaat pas over bij de volgende maaltijd. Helaas rook ik en dat helpt bij niets tussendoor nemen. Moet ik me zorgen maken om het jojo-effect? Iemand had het erover en zodoende ben ik op deze pagina terecht gekomen. Er staat dat je niet meer dan 1 kilo per week kan verliezen op een gezonde manier tenzij je intensief gaat sporten. Ik wandel naar mijn idee veel maar weet niet of dat voor intensief sporten doorgaat. Ik heb voor de lol even geprobeerd hard te lopen maar hield dat snel voor gezien. Ik ben twee weken geleden weer begonnen met roken na zo’n 8 maanden gestopt te zijn geweest. Alvast bedankt voor een reactie.

 27. Enkele tips: ’s ochtends 30 minuten beweging, daarna stevig ontbijtje, tussendoor worteltje, voor de lunch schaaltje salade (met light dressing) en een kopje bouillon, tussendoor appeltje, om 18.00 uur avondeten (let er op dat dit maximaal 500 kcal is, check dit op internet bij calorieën checker). Hierna niets meer eten. Hou de hele dag een halve literflesje met water bij de hand. Iedere keer als deze op is vul je het weer bij. Zo drink je over de hele dag minimaal 2 liter water. Boosdoeners: koolzuurhoudende dranken (ook light drankjes laten staan), chips, koekjes, zoutjes, alcohol is een vreselijke dikmaker en tijdens een dieet zelfs gevaarlijk (net zoals drugs). Rokers: als je stopt met roken ga je meer eten, dat is een feit. Als je niet wilt aankomen kijk dan uit met wat je eet: pak een halve komkommer i.p.v. een koekje; een appel in plaats van een banaan; een paar worteltjes of een tomaat is ook lekker. Voor de jonge bezoekers van deze site: in maat XS zie je er uit als een lopende lijk en dat lijkt mij niet bepaald hip. Kies voor een gezond verstand en een gezonde leefstijl. :)

 28. hay ik ben meisje van 14 jaar en ben 1.67 en 53 kilo volgens mij niet te zwaar maar ik heb een buikje en die wil ik graag weg voor de zomer nu eet ik gewoon geen tussendoortjes meer en het helpt heel erg goed ik ben nu 3 dagen bezig en ik wordt al dunner zonder jojo-effect… is dat normaal…? XXX – mij

  • dat moet je gewoon trainen dat heb ik ook gedaan afvallen haalt je buik niet weg wel het vet maar je vel blijft hangen rennen en zwemmen helpt niet maar gewicht heffen en push ups wel succes

 29. Hola Aleide, ik zou graag het recept van dat drankje van jou willen proberen. ik heb erg vaak en snel last van het jojo-effect, en misschien werkt dit wel voor mij. Groetjes Brit

 30. hallo ik ben 13 jaar bijna 14 en ben in een korte tijd streng gaan diëten. nu ik dit lees ben ik bang dat ik zo weer snel en veel aankom door jojo effect. hoe kan ik dit voorkomen? alvast bedankt groetjes mij.

 31. Hallo Ik ben een meisje van 13 jaar wordt bijna 14. ik ben 1.58 cm een ik weeg 70 kilo natuurlijk is dat veel te veel maar weet iemand hoe ik snel 30 kilo kwijt kan zonder een dieet alvast bedankt xx Mooi Meid

  • dat is niet mogelijk al die pillen en anderen dingen zijn troep je kan het dieet wel makkelijker voor je maken als je een zoetekauw bent eet dan vooral fruit en honing producten vergeet de chipsen beweeg een beetje concentreer je bijv op een kledingstuk die te strak zit en die je graag wilt dragen dat is een motivatie ik was 13 en ik woog 84 kilo en was 1,63 lang nu ben ik 65 kilo en 1.75 lang dus het werkt echt het duurt ongeveer een half jaar om 30 kg weg te krijgen of anders moet je een heel streng dieet hebben succes

  • Hoi Mooimeid, Het is bij ons bijna ’tzelfde, ik weeg 68, ben 13, over 8 maanden 14, en 1,60 m lang. Ik denk dat 30 kilo best veel is, maar ik heb er nu al 12 kg af en ik sla gewoon zo goed als het kan alle tussendoortjes over. Ik doe niet heel gezond want ik eet onder de 1000 kcal of net op de 1000, en soms eet ik wat minder. Als je wil zou ik je wel kunnen helpen of zo met App of FB. Hoe dan ook, ik denk wel dat je het gaat redden.

 32. Hoi, ik ben 22 jaar en 1.82 groot. Ik woog 5 weken geleden 123 kilo en dat was/ben ik echt zat. Nu ben ik dus 5 weken aan het afvallen door middel van: – Gezond eten ( Veel groenten en fruit, 5 maal per dag een kleine maaltijd, en tussendoor worteltjes). – Veel sporten (elke dag loop ik minimaal 8 km en train ik om de dag verschillende spiergroepen). Alleen deze 2 ingrepen hebben er tot geleden dat ik na 5 weken nog maar 110 kilo weeg. Dat is dus 13 kilo in 5 weken. Hierop wil ik zeggen dat ik evengoed af en toe gezondigd heb. Dit wil zeggen, zuipen (bier heeft heel veel calorieën) 2x BBQ, en een keer lekker dikke friet. Waardoor ben ik hierdoor niet weer aangekomen? Vrij simpel, SPORTEN! Naar mijn mening is afvallen zonder (al dan niet zonder jojoën) écht een mentale kwestie, er moet een knop om, kom uit die luie stoel, ga bewegen, ga gezond eten, en de kilo’s vliegen eraf. Om dit vol te houden is het verstandig als je (bijv. 1 maal in de 2 weken) zondigt! Maar vergeet niet op die zondig dagen ook te sporten! Om even terug te komen op het mentale gedeelte, het is absoluut niet makkelijk om die knop om te zetten. Je ziet vrienden friet eten in de pauze op het werk / school, en dan zit jij daar met je worteltje. LEKKER! :D Houd het altijd in je achterhoofd, het is nu even K** maar over een tijd zit ik veel beter in mijn vel, durf ik weer naar het zwembad, durf ik weer naar de sauna, DURF IK MIJN LICHAAM WEER TE TONEN!!! Daarbij komt nog, je zult je veel fitter voelen en dit heeft positieve consequenties voor zowel jou als je hele omgeving. Nog 1 punt waar ik het moeilijk mee had: Het erkennen dat je dik bent. Door de stap te zetten naar buiten te gaan en te gaan sporten zullen mensen in je buurt zien, hey hij is aan het sporten, hij is dik… Nnee, dat dachten die mensen allang! Laat dit dus ook geen hindernis zijn om die stap te zetten. Het is niet makkelijk, maar zet die stap, zet kleinere doelen op weg naar je uiteindelijk doel en bij elk klein doel dat je behaalt zul je je weer beter voelen! Zónder risico op jet jojo-effect! Met vriendelijke groet, Marius

 33. Hey ik ben wat ouder, 22 jaar, 176cm en 59 kilo. Ik ben in november 2008 bevallen waardoor ik toen 78 kilo’s woog, maat 40, na lang diëten met +/- 500kcal per dag en soms 1000 kcal ben ik toen in totaal 24 kilo’s afgevallen in 5 maanden, ik zat dus toen in juni 2009 steeds op 54 kilo dus allemaal nieuw kleren gekocht maat 34, toch 6 maanden op dit gewicht gebleven –dus geen jojo-effect– en sinds januari 2010 ging ik van alles eten noem maar op egt ongezond, vreetbuien, snoepen als ik maar kon vette frietjes op werk met me collega’s bijna elke dag!!! mijn kleren zaten steeds strakker en sommige werden egt te klein!! 2 maanden later dus in maart stond ik op de weegschaal tot mijn verbazing stond ik op 62 kilo, dus 8 kilo aangekomen in 2 maanden oei, toen dacht ik van nee ik wil niet terug naar maat 40 dus ben weer gaan diëten egt streng 500 kcal per dag zo was ik in minder dan 1 week 3 kilo’s kwijt en zou nog 3 willen verliezen 56 lijkt me perfect. Nou mensen als je wilt afvallen, moet je het goed doen en wat vooral moeilijk is is op gewicht blijven, eet wat je wilt maar met mate anders is het voor niks geweest, want bij sommige is het heel makkelijk om aan te komen en te jojoën dan af te vallen. Dus hoe je het dan ook doet, doe het goed en ga niet te snel xxx

  • Met 56kg en een lengte van 176 ben je te licht. Je BMI zou dan 18 zijn. Gemiddeld genomen geeft men aan dat gezond gewicht ligt bij een BMI tussen 20-25. Het voedingscentrum houdt volgens mij tussen 19 en 25 aan. Kortom, kijk uit dat je niet te licht wilt zijn, ook dat is ongezond !

 34. KUNNEN JULLIE NIET LEZEN?? Bovenaan dit artikel staan uitstekende aanwiizingen: doe zowel cardio als fittnes, neem dagelijks wat minder caloriën dan je nodig hebt en je bereikt rustig je ideale gewicht. Ga desnoods naar een diëtiste maar honger jezelf niet uit. Dat is een schijnwinst, later komt dat er gegarandeerd weer bij. Ik volg South Beach, dat is gezond en je hoeft geen honger te lijden. Want hongeren lijdt echt tot vreetbuien.

 35. hi, ik val heel snel af door gewoon zo weinig mogelijk te eten. op school gooi ik me brood gewoon weg. meestal eet ik nog wel een crackertje of zo avond eten moet ik wel want anders beginnen me ouders te zeuren. op school zijn ze bang dat anorexia krijg ze moeten niet zo zeuren. die zien me nooit in m’n balletpakje. op ballet voel ik me namelijk altijd zo dik dat is de reden dat ik afvallen wil. ik had laatst een enorme vreet bui dus dat moet ik nog ff kwijt zien te raken. xx

  • Ga een andere sport doen… Je bent echt keihard op weg anorexia te ontwikkelen en geloof me, dat wil je echt niet!

 36. Hey, ik ben 13 jaar en 55 kilo maar ik voel me echt niet goed in mijn vel, en als ik dan mijn vriendinnen vergelijk met mij ben ik echt dik! ik wil echt afvallen want ik bekom heel de tijd jojoeffecten… in het weekend kan ik nooit weerstaan aan zoetigheden maar eet ook te veel fruit, omdat mijn lichaam zoet wil, en als ik dan van iets eet prop ik me er vol van. ik ben het gwoon een beetje beu. help me x

  • fruit is niet erg maar je moet wel goed je tanden poetsen ik raad je aan om iets met honing te eten in honing zit bijna geen vet dus je word er ook niet dik van

 37. Hallo allemaal! Een goed werkend dieet: South Beach dieet. Ik ben nu 6 dagen bezig en inmiddels al 3,8 kilo afgevallen. Het is best zwaar, want ik ben gek op eten, vandaar ook mijn overgewicht (1.75 m en was 84.9 kilo), maar in het boek staan veel recepten, waardoor het mogelijk wordt om op een gezonde manier af te vallen. Dit dieet staat niet zozeer in het teken van afvallen, maar leert je meer wat gezonde voeding is en wat niet. Je leert jezelf dus een nieuwe manier van eten aan, met als gevolg veel afvallen. Echt, ik ga hier zeker mee door en echt een aanrader!!!

 38. 16 jaar oud, 180 cm lang, 96.5 kilogram zwaar. Op mijn maximum, drie maanden geleden, zat ik op 102 kilogram. Het afvallen zelf gaat dus prima, en op een rustig tempo, maar ik ben de afgelopen twee dagen een halve kilo aangekomen. Hier baal ik vreselijk van, omdat ik weet dat het weer een dikke week duurt voordat ik die halve kilo er weer af heb, en ik heb het gevoel dat ik dus helemaal geen resultaat heb geboekt. Dit is de reden dat ik nu overweeg om extremer te gaan minderen, en daarmee meer af te gaan vallen, maar het bovenstaande verhaal maakt me bang voor de gevolgen… Zo, ben ik ook weer mijn verhaal kwijt.

  • je moet je daar niet druk om maken ik was ooit 13 en ik woog 84 kilo en nu ben ik 14 en weeg 65 en 1,75 lang en het jojo effect is niet terug gekomen wat je gewoon moet doen is veel maar gezond eten bijv ei in de ochtend in de middag een broodje kaas of een tosti en s avonds van alles het maakt niet uit hoeveel je eet maar wat je eet

  • Toen ik 12 was woog ik 93 kilo, ik was toen 1,73 ben nu 1.78 en weeg 67 kilo. Vooral aan het begin drongen vriendinnen nog wel eens aan toch net dat koekje te nemen, maar ben sterk geweest en het heeft was opgeleverd! Het is wel de bedoeling dat je er bij sport, wandelen is ook goed, ga je gewoon half uurtje wandelen of zo per dag. Succes!

 39. ik ben 16 jaar en ik worstel sinds de middelbare school met mijn gewicht. ik ben nu 1.78 lang en ik weeg 76 kilo mijn bmi zegt dat dit gezond is. maar ik heb een buikje en van mijn billen wordt ik ook niet vrolijk :P ik wil graag afvallen, ik sport 4x per week (voetbal en tennis) en ik fiets door de week elke dag 2 uur. ik ben van plan te gaan afvallen, en heel erg groen te gaan eten, veel groente en fruit dus. wens me succes! :P

 40. 16 jaar, 87 kilo, 1.84 lang. Voetbal drie keer per week, twee uur lang. Elke dag 11 km naar school en 11 km terug. Ongeveer 25 min doe ik daar over. Hoe kan ik snel afvallen? Want ik blijf al 3 maanden op die 87 kilo zitten :(

 41. Hay ben 14 jaar en vind dat ik veel te dik ben, oordeel zelf maar, ben 1.66 lang en weeg 54 kilo, heb snel hulp nodig ga naar een nieuwe school en wil daar lekker strak en fit uitzien! :D Ik eet best veel: s ochtends: 2 rijstwafels 2 stuks fruit; tussendoor gewoon kauwgum; ’s avond wat me moeder voorschotelt! Dan moet ik het eten! En met moeder zit ook nog veel voor me op te scheppen! Ik wil dat ik weer in maatje S pas! (A)

 42. halo ik ben 14 jaar en 162 lang ben nu vier weken aan het afvallen want ik woog meer dan 70 kilo en ben al 15 kilo afgevallen. Eerste weken het meest heb bijna niets meer gegeten soms een Sultana en wat ik s avonds van mijn moeder moest eten maar nam ik steeds heel weinig. Soms moest ik alleen eten heb ik het weggegooid :D Heb veel water gedronken en geen cola of wat. Helpt echt super, gewoon bijna niets eten dus nu ga ik strak naar mijn nieuwe school! Echt te gek!

 43. sow daar kun je flink in doordraaien. 500 kcal per dag dat is een gewone avondmaaltijd. Je krijgt zo nooit alle benodigde voedingsstoffen binnen daarvoor heb je minimaal 1200 kcal per dag nodig bij goede voeding. Je bent op die manier gewoon aan het spelen met je gezondheid en jaagt anderen ook een eetstoornis aan.

 44. ik eet heel weinig lol enne 2maanden geleden ook toen was ik in 1.5 week 5kilo afgevallen :D daarna deed ik weer normaal eten en ik kwam niks aan ik viel gewoon halve kilo af en daarna bleef ik het zelfde en toen wou ik weer afvallen toen viel ik 1kilo per week af en nu sport ik heel veel drink veel water en eet weinig onder de 500 calorieën per dag soms 800 :( veel te veel ik heb een eetstoornis al 2 jaar maar boeit mij wat :P nog 15 kilo afvallen en ik ga elk weekend joggen 2uurtjes dus over 9,5 week zou ik wel meer zijn afgevallen maar ik wil gewoon strakker worden dan en dan nieuw school ja en ben ik een ander mens :wink:

  • je moet je niet zo aanstellen je weet zelf ook wel dat je niet met 500 cal. het niet niet red. hou die onzin voor je graag

 45. Beste mensen, Het grootste probleem is dat jullie geen moeite willen doen om af te vallen. Het klinkt allemaal erg mooi en makkelijk, 5 kilo in 4 dagen afvallen, maar dit zal nooit een goed effect hebben. Verdiep je eens in het onderwerp met wetenschappelijke artikelen over hoe het menselijk lichaam werkt en je zult zien dat het niet mogelijk is 5 kilo vet te verbranden in 4 dagen zonder OF een jojo effect te krijgen OF dat die 5 kilo geen vet is maar zoals ook in het artikel staat, vocht en spieren. Sorry jongens, maar je kan echt maar een halve kilo per week afvallen als je goed eet en sport. Alleen dan val je puur vet af. Tuurlijk, als je echt heel dik bent helpt minder eten ook wel, maar je verliest dan ook spieren en krijgt dan loshangend vel. Gewoon sporten, 5 keer per dag gezond eten, en geduld hebben. Als we zo makkelijk konden afvallen, zou niemand meer dik zijn, dus laat die droom a.u.b. varen hoe mooi het ook klinkt.

 46. hoi aleida, kun je mij vertellen hoe ik aan dat drankje kan komen heel hartelijk bedankt alvast groetje mvo

 47. hallo, ik ben een jongen van 15 jaar en weeg 60,8 kilo en ik heb geen overgewicht maar ben gewoon niet dun. ik zou graag willen afslanken want heb veel vet op mijn borstkas buik en heupen ik heb mezelf een voedingsschema opgezet net 1200 kcal want ik had gelezen dat je dat precies nodig had is dit juist? en zo ik met dit schema afvallen? 7:30 yoghurt en banaan; 10:00 liga; 12:00 appel; bruinbrood en tomaat; 15:00 appel banaan vers geperste sinaasappelsap; 18:00 iets wat mijn moeder kookt onder de 372 kcal; aan sport: voetbal verbrand 420 kcal 2x per week; fietsen 60 min 5x per week 240 kcal; fietsen op hometrainer 5x 360 kcal; krachttraining 30 min 180 kcal; en nog eens 30 min krachttraining 180 kcal; per dag verbrand kcal gemiddeld 780 kcal; binnen krijg gemiddeld 1200 kcal.

 48. Kan iemand mij uitleggen hoe snel je kunt aankomen? en of je snel aankomt door brood en 3 koekjes 1x per week? En ik heb zo’n last van eetbuien! Kan iemand me vertellen hoe dat komt? en tips om ze te voorkomen? Alvast bedankt :) Groetjes, Elise

 49. Hallo, Ik weeg 67 en ik kan gewoon niet normaal eten. Een maand geleden woog ik nog 57. Ik eet niks of ik eet alles wat er maar te eten valt. Ik vind dit heel frustrerend als ik weer aan kom. Heeft iemand een tip? Normaal eten kan ik gewoon echt niet. Ik ben overigens 1.77 m lang. Dus ik ben gewoon veel te zwaar. Gr. Liz

 50. Hoi Aleida ik ben ook zo’n persoon die altijd afvalt en weer aankomt en heb heel erg interesse in jouw drankjes kun je me a.u.b. helpen met de recepten. Een heel dankbaar iemand. Groetjes van Natasja

 51. Ik wil ook graag afvallen en heel snel, weet alleen dat hoe sneller je afvalt des te sneller het terug komt door jojo-effect ik ben in 2 dagen 3,8 kilo kwijt geweest door 8 liter water weg te drinken op een dag en minimaal te eten… Is niet goed, kreeg pijn en steken in mijn nieren en blaas… Wat wel werkt is veel water drinken voordat je gaat eten dan zit je al meer vol, bedenkt je ook dat je veel lichaamsbeweging nodig hebt, zou iemand mij een soort van eetschema kunnen doorsturen of tips.

 52. Gezond & Snel Afgevallen! Reageer

  Ik ben 17 en woog 86 kilo bij een lengte van 1.70 (zo een 12 kilo te zwaar dus!) Ik ben in 4 maanden 14 kilo afgevallen. en die zijn er gelukkig na een halfjaar nog steeds af. – Ik heb niet gesport wel geprobeerd te fitnessen maar na 1 week niet meer volgehouden! Dus ging ik elke dag iets doen bijf, (2 uur shoppen) (het halve strand aflopen) (lekker 3 uurtjes gezinszwemmen) (lekker baantjes in me eentje zwemmen) LEUK! en MAKKELIJK! – Ik heb mezelf niet uitgehongerd. maar een ”eigen” dieet voorgeschreven, waardoor ik opeens tot me verbazing maar 900 calorieën at? zonder honger en het door te hebben. Hoe? 3 bruine boterhammen s morgens, met wat light drank / thee / water (geen suiker in je thee). plakje ontbijt koek, nog een boterham of een sultana koekje (waar ik gewoon trek in heb) lekker vol eten! Me avond eten die mijn moeder gewoon klaar maakt. Spaghetti / macaroni / frietjes / aardappels / puree noem maar op. LET OP blijf wel onder de 600 calorieën qua avondeten! Daarna nog een heerlijke kop Chinese tomatensoep (mits ik trek had). VEEL WATER DE HELE DAG EN MAX 2 GLAZEN COLA LIGHT. VOOR ELKE MAALTIJD 1 APPELAZIJN PILLETJE (4 euro hele pot bij de Kruidvat aanrader!!!) en ja hoor! ik zat heerlijk vol. maar bleef toch onder de 1.000 calorieën per dag? Misschien zullen sommige wel zeggen dat dit slecht is maar naar mijn ervaring is het alleen slecht wanneer je jezelf uithongert. Vervang gewoon een patatje voor 4 boterhammen. Wedden dat je snel vol zit? en de kilo’s zullen er af vliegen!

  • Hoe kom je erbij dat je met dit eetpatroon onder de 900 (of 1.000) kilocalorieën blijft? 3 of 4 bruine boterhammen (80 kcal per stuk, dus 240 of 320 kcal) met beleg (15 tot 80 kcal per broodbeleg, afhankelijk van soort, dus gemiddeld 240 of 320 kcal), een plak ontbijtkoek (+/- 80 kcal), een pakje Sultana (+/- 165 kcal), onbeperkt avondeten (inclusief pasta, frites, aardappelpuree, et cetera) en een kop soep… Het lijkt me onwaarschijnlijk dat je hiermee zó weinig calorieen binnenkrijgt. Ik begrijp dat je aangeeft dat je met je avondeten onder de 600 kilocalorieën dient te blijven, maar als je die regel toepast, kun je je écht niet “lekker vol eten” (jouw woorden) aan macaroni of friet… Dan moet je eerder denken aan een eetlepel macaroni of enkele stengeltjes friet. :) Niks mis met goed eten en veel sporten, maar wat mij betreft is het dan niet fair om onterecht een dieet van 900 kcal te promoten. Óók in verband met het jojo-effect.

 53. Hallo Aleida, Ben na mijn zwangerschap erg veel aangekomen en dat mag er nu zeker wel af. Ik zou graag willen weten hoe ik aan Slank Drank kan komen. Alvast bedankt

 54. ik ben 17 jaar! En ik weeg nu 59 kilo. Laatst 55, maar dat was te weinig dus mocht ik 4 kilo aankomen! Ik ben in totaal 45 kilo afgevallen, want ik woog ooit 105 kilo! Het was heel erg moeilijk, en heb er in totaal ook wel anderhalf tot 2 jaar over gedaan dit resultaat te bereiken, en nog moet ik op letten met wat ik eet, want ik heb nu eenmaal zo’n k*tstofwisseling. 1 tip, waar ik zelf van heb geleerd. ga je zelf niet uithongeren, ik ben in 2 weken een keer 8 kilo kwijtgeraakt. eet dan maar weer 2 plakjes brood en TADAAAA; hallo kilo’s! Gewoon normaal blijven eten, je hoeft er echt niet veel minder om te eten hoor, als je maar niet elke dag chocolade of wat eet… Maar ga jezelf dat ook niet verbieden,want dan loop je vanzelf tegen de lamp. Je mag heus 3x per week wat lekkers hebben hoor (chocola, snoep,cake) als het maar 1 normaal portie is. En Sultana’s of zo! Altijd eten, heel erg lekker, en dik wordt je er niet van! :D [wat ik hier heb neergezet zijn ervaringen van mezelf]

  • jongen14jaar

   ik ben dus ook beswel afgevallen (weet niet hoeveel kilo’s) en nu schommelt mijn calorieinname tussen de 1200 en 1800 kcal per dag, en ik ben het helemaal zat om zo weinig te eten ik wil na de zomer weer normale hoeveelheden binnen krijgen (2200 per dag), jongens die zoveel eten zijn ook slank. maar ik wil ECHT ECHT ECHT niet jojo’en…! Ikweet niet hoeveel ik weeg, meiden uit me klas zeggen dat ik te dun ben maar ik vind mezelf normaal… Ooja en ik heb het gevoel dat ik niet meer groei, heb je asjeblieft tips ofzo hoe ik weer normaal kan worden zonder aan te komen of te gaan jojo’en?

  • misschien is het slim om iets intensiever te gaan sporten i.p.v. je voornamelijk bezig te houden met wat je eet :) Als je een sport uitkiest die je leuk vindt dan blijf je in goede conditie en je ontmoet veel nieuwe mensen. Dat helpt doorgaans erg goed weet ik uit ervaring :) Succes en hou ons op de hoogte!

  • jongen14jaar

   ik heb 2x in de week anderhalf uur training + wedstrijd basketbal, vind ik leuk. ;) nu in de zomer probeer ik gewoon nog te bewegen door af en toe te fietsen, gewoon flink doorfietsen maar niet dat ik buiten adem ben of zo 3 kwartier (das volgens caloriewijzer bijna 600 kcal). als ik weer normaal ga eten moet ik denk ik heel veel gaan bewegen want ik ben heel blij met m’n lichaam nu en dat hou ik graag zo. Hoe lang duurt het tot je stofwisseling weer normaal is? En in 1 keer of geleidelijk aan opbouwen tot 2200 per dag? alvast bedankt. ;)

  • jongen14jaar

   ik heb hulp gehad en alles is goedgekomen, maar ik had wel ondergewicht. Ik ben weer gewoon gaan eten zoveel als ik trek had en heb geprobeerd niet te veel op de calorieën te letten. op dit moment weeg ik 53 kilo en ben 1,74 (ik groei dus weer). :) dus voor iedereen: als je een lange tijd te weinig eet en je daarna weer gewoon en gezond gaat eten hoef je niet bang te zijn voor het jojo-effect. Gewoon naar je lichaam luisteren. ;)

 55. Ik heb ok veel overgewicht en ik ben 15 jaar maar ik wil echt niet jaren gaan zitten wachten tot alles eraf is…. 8O

 56. Hallo Aleid, Het recept van dat drankje van jou zou ik ook graag willen proberen. Ben namelijk echt een jojo-type, misschien werkt dit wel voor mij. B.v.d. Megaloes

 57. Even voor alle mensen die vinden dat je met sporten en gezond moet eten deze sap bestaat uit gezonde groentes en heel veel voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om vet af te breken op een natuurlijke manier zonder dat je lichaam honger heeft kun je afslanken en daar door krijg je geen jojo effect wat wel gebeurt als je het lichaam uit honger dat is dus ongezond dit niet. En wat sporten betreft ik woog ruim 120 kilo dan durf je echt niet na de sport school om aan te melde en ga je ook niet even een flinke wandeling of hard lopen je word van alle kant uit gelachen. En als je minder weegt is de stap niet zo groot meer om dan na een sport school te gaan. Heeft u een gezond gewicht en gezond bmi zo niet dan kunt u er ook iets aan veranderen dit is geen Herbalife of een ander duur shake programma maar op basis van een grond groenten sapje in 4 verschilde smaken voor elke dag een andere Als u echt wilt afslanken. u kunt in slechts vier dagen 5 tot 7 kilo afvallen en daarbij zelfs cellulitis afbouwen. u kunt zelf de drank bereiden de avond van te voor of morgens u begint. Deze volledig natuurlijke drank is afgestemd op de behoeften van u lichaam. Tijdens de vierdaagse drinkkuur krijg u lichaam alles wat het nodig heeft om in conditie te blijven. Daarom zult u geen honger gevoel hebben u kunt de drinkkuur herhalen net Als u echt wilt afslanken. u kunt in slechts vier zo vaak als u wilt. Als u de aanwijzingen opvolgt, dan kunt u morgen al gewichtsvermindering vaststellen .het is een gezonde manier van afslanken zonder dat er jojo effect ontstaat slank drank die je zo vaak kan gebruiken alles je maar wil ik ben er zelf 30 kilo mee afgevallen in 8 weken. Ik ben nog geen kilo meer aan gekomen ben nu bijna 2 jaar verder. Voordat ik aan dit dieet begon heb ik echt alles geprobeerd en viel ik af maar in nog korter tijd zat het er weer aan ik kocht pillen, poeders, afslankgel. Toen ik begon met slank drank merkte ik de eerste dag rond de middag al gewichtsvermindering voor mij was toen niet zo moeilijk om het dieet te blijven volgen ik viel af op de plaatsen weer het ergst vet zat mij heupen, boven benen en buik. het viel meteen op dat deed me goed. Als je nog vragen heb kan me altijd even mailen.

  • ik zat even te surfen op het web. En toen kwam ik jouw berichtje tegen op Gezondr. Je schreef dat je een recept heb voor een drankje waarmee je heel veel afvalt. Kun jij mij a.u.b. het recept mailen? Alvast heel erg bedankt. Imsaya

 58. 20-30 minuten per dag cardiotraining (fietsen, lopen, roeien, squashen, crosstrainer) op 50% tot 70% van je maximale hartslag doet wonderen. Het liefst in de ochtend VOOR je ontbijt. Dan verbrand je het meeste vet. Maximale hartslag = 220 – leeftijd. En geen zoete drankjes (cola, alcohol) of snacks (chocola, chips). Drie goede maaltijden per dag en altijd ontbijten. En zorg dat je genoeg drinkt (zeker 2-3 liter water per dag). Is niet altijd even makkelijk, maar bedenk je dat overgewicht een nationaal probleem geworden is omdat we verkeerde voeding aan krijgen geboden. Het is aan ons om van tussendoortjes en snacks af te stappen en weer gezond te gaan eten. Verder gaat het vooral om volhouden. Binnen een maand zul je echt niet heel veel verschil zien. Dat zou ook niet gezond zijn. SUCCES!

  • henriette weeber

   Ik jojo heel erg, dan ben ik heel slank met een kleine sixpack buik, dan zit er de volgende dag weer een laagje blubberig vet overheen (vet buikje) Ik sport heel veel zwemmen, hardlopen 3x per week 10 km, en 2 km zwemmen 1x per week, ook doe ik sit-ups 4x per week 10 minuten. En ik eet heel sober, geen vet, geen of weinig suiker, geen vette kaas, snoepen alleen, vet loze biscuit 3 per dag. en magere yoghurt, fruit, sla, komkommers wat doe ik nou fout? Henriette

 59. Hallo, ik ben 20 jaar, ben 1.65m en woog altijd rond de 62 kilo, nou naar mij bevalling nu bijna 10 maanden geleden terug ben ik 30 kilo aangekomen,en ben nog al een gezondsheidsfreak maar het lukt gewoon niet om het eraf te krijgen:( beweging doe ik nu ook heel veel. Is er iemand die misschien iets voor me weet of me informatie kan geven wat mij een beetje kan helpen? Groeten Charlotte

 60. ik ben 14 jaar en ik ben 1.65 en ik ben 77 kilo en ik wil zelf ook meer dan 1 kilo per week kwijt, daar doe ik echt alles voor.

 61. het is helaas niet mogelijk nee maar ik kan je wel zo ver mogelijk helpen als dat mag ik ben Ronald Sijtsma ben fitness trainer althans ben geslaagd der voor ik kan je wel wat dingen zegen der over voeg ij toe op MSN dan oké

  • henriette weeber

   Ik ben veel afgevallen, nu zie ik eruit als een vrouw van 80, Ik heb nu hangend vel. vreselijk en een plastisch chirurg kan ik niet betalen.Een kennis zegt: zorgen dat je weer dikker wordt ,gaan de vellen ook weer weg. Dus is alles voor niets geweest? niemand had me hiervoor gewaarschuwd. Wat doen?

 62. hallo ik ben 13 jaar ik ben 172cm en 73 kilo dat is dus veel te veel en ik wil graag binnen een hele korte tijd veel gewicht verliezen. is dit mogenlijk? zo ja hoe? want ik heb de hoop al een beetje opgegeven omdat op deze site staat dat het onmogenlijk is om meer aftevallen dan 1 kilo per week…

  • Hallo, Ik heb waarschijnlijk een heel ander probleem dan jullie. Ik ben student 18 jaar. En sinds een jaar val ik af. Zonder dat ik er wat aan deed. Van de 76 kilo die ik woog weeg ik nu 58… M’n moeder is bang dat ik anorexia heb terwijl ik goed eet. Schotens 1 broodje, middags 2 en vaak ook een tussendoortje omdat ik anders het gevoel krijg dat ik flauwval. Avonds eet ik als een vent… Bord vol met een heel leuk bergje :) Soms schep ik daarna nog een keer op. Avonds laat eet ik soms ook een broodje omdat ik dan weer honger heb. Ik begrijp niet waarom ik zoveel af ben gevallen en nog steeds afval!! De dokter kwam met allerlei suggesties, stress, snelle vetverbranding etc. Is er iemand die mij een duidelijker antwoord kan geven? Gr. Melissa

  • @Melissa: Dit zou met je schildklier te maken kunnen hebben. Als je schildklier veel te snel werkt en een overschot aan schildklierhormonen optreedt, kan je ongewenst afvallen. Is je schildklierfunctie al eens gecontroleerd?

  • henriette weeber

   Ja het kan wel in zeer korte tijd veel afvallen. Maar het kan ook gevaarlijk zijn, zeker als je nog zo jong bent. Ik zou zeggen, eet veel vis, groenten, en uit de schijf van 5. En beperk het snoepen, zoutjes, chips, cola, etc. wedden dat je dan gezond vermagert.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.