Afvallen & de overgang: Gewicht verliezen tijdens en na de menopauze

Tips afvallen tijdens en na de overgang / menopauze

De overgang is al lastig genoeg, maar vaak zul je als vrouw ook nog sneller aankomen dan voorheen. Dit komt vooral omdat je lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon (al komt het in kleine hoeveelheden ook voor bij mannen) dat onder andere een belangrijke rol speelt bij je stofwisseling. Zo zorgt oestrogeen voor een snellere stofwisseling en wordt vet oppervlakkig opgeslagen.

Zodra je in de overgang of menopauze komt wordt afvallen moeilijker. Minder oestrogeen betekent een tragere stofwisseling en meer vet wordt rond je buik en tussen je organen opgeslagen in plaats van rond je billen en je heupen. Dit is niet iets om blij van te worden, want vet rond de organen is veel ongezonder dan oppervlakkig vet omdat het de kans op hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker vergroot.

Helaas is er geen wondermiddel dat dit voorkomt. Toch heb ik een aantal tips op een rij gezet die je kunnen helpen met afvallen rond en na de overgang / de menopauze:

1. Eet minder calorieën rond de overgang

Je stofwisseling gaat sowieso langzamer werken naarmate je ouder wordt. Wanneer je 40 jaar bent heb je al 20% minder calorieën per dag nodig dan toen je 20 jaar was. Als de menopauze hier ook nog bovenop komt als je in de 50 bent, dan moet je structureel minder eten, en niet alleen als je op dieet bent.

Dit zou ongeveer je doel moeten zijn om afvallen tijdens en na de overgang mogelijk te maken:

 • Eet niet meer dan 1200 tot 1500 calorieën per dag
 • Zorg dat deze calorieën voornamelijk komen uit producten met veel voedingsstoffen zoals: fruit, groenten, granen, bonen, vis, magere melkproducten en mager vlees
 • Eet meer producten met vezels
 • Probeer de consumptie van alcohol en cafeïne te verminderen

2. Afvallen rond overgang: eet minder vet

Hoewel veel vet eten voor niemand een aanrader is, is het tijdens en na de menopauze extra belangrijk. Waar oestrogeen je in je jonge jaren nog enigszins beschermt tegen de effecten van vet eten, wordt dit effect met jaren minder.

Beperk je tot een maximum van 30 tot 40 gram vet per dag, waarvan maximaal 10 gram verzadigd.

3. Dagelijks bewegen = afvallen rondom overgang!

Bewegen is altijd belangrijk, maar hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het wordt. Lichaamsbeweging zorgt er voor dat je stofwisseling op peil blijft, het risico op diabetes en kanker afneemt, botontkalking veel langzamer gaat en er in het algemeen voor zorgt dat jij je veel jonger blijft voelen (bron).

Beweeg daarom, zeker rond en na de overgang, minimaal 30 minuten per dag. Elke dag een wandeling is al erg goed, dus maak er een gewoonte van!

Tot slot

Zoals je ziet zijn deze tips voor afvallen rond de overgang niet veel anders dan de normale tips die ik geef om gewicht te verliezen. Toch kan ik niet sterk genoeg benadrukken dat je het ook daadwerkelijk gaat doen, want hoe langer je wacht met het aanpassen van je eet- en leefpatroon hoe lastiger het wordt.

Mocht je nog vragen hebben, laat deze dan achter in een reactie hieronder!

72 reacties op “Afvallen & de overgang: Gewicht verliezen tijdens en na de menopauze

 1. Kelly ·

  Hoi, Ik hoop dat dit geen oude pagina is en er nog iemand reageert. 😉 Ik ben tijdens mijn ziekte (borstkanker) in de overgang gekomen en 20 kilo aangekomen. Door de chemo, maar zeer zeker ook de overgang! Vijf december was mijn laatste chemo en inmiddels ook weer uit de overgang gekomen (2 maanden geleden). Ik sport 3x in de week en let op mijn voeding, maar er gaat geen gram af! Enig idee wat ik verkeerd doe? Is een Weight Watchers dieet aan te raden? Of wil ik te snel en moet ik doorzetten? Ik vind het moeilijk, ik ben beter en dat is het belangrijkste, maar lekker in mijn vel zit ik niet, door toedoen van het overgewicht. Groetjes, Kelly

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Kelly, Wat een vreselijke ervaring… Blij om te vernemen dat je deze erbarmelijke ziekte hebt overwonnen! Het is moeilijk te zeggen wat je “verkeerd doet” aan de hand van je beknopte beschrijving van je sportstramien. Wat voor sport doe je? Hoe lang? Hoe fanatiek? Wat eet je zoal en wat niet? Persoonlijk ben ik geen groot Weight Watchers-fan, maar de meningen hieromtrent zijn nogal verdeeld. Er zijn in elk geval slechtere diëten te bedenken. Wat ik me allereerst afvraag, is of je schildklierfunctie al eens is gecontroleerd en of je last ondervindt van (andere) potentiële schildkliersymptomen

  • maat ·

   Koolhydraatarm werkt t beste, soms lijkt het alsof je niets kan eten. Probeer om de drie uur iets te eten, yoghurt, kwark met havermout en een beetje Slimpie limonade, is te koop bij AH. Kipfilet zoveel je wil en vergeet niet bij elke maaltijd iets vets. Je mag je eigen gewicht in gram vet per dag. Dit in goede vetten zoals avocado of olie, roomboter kan ook, geen margarine. Tel je koolhydraten. Light crackers van Wasa met kaas, bak spinazie, champignons of ei. Zoveel groente als je wil. Ik had t zelfde probleem na chemo. Eet ik een boterham of een aardappel zit er minstens 500 gram bij op de weegschaal. Eet ik bovenstaand afwisselend val ik kilo’s af. Niet bang zijn voor vet, hier val je juist van af. Spieren hebben vet nodig en als je spieren blij zijn gebruiken ze juist veel meer energie. Het verhaal oestrogeentekort klopt niet, het is juist een progesterontekort. zoek hier maar eens op. Mensen die dik zijn hebben juist teveel oestrogenen in hun lichaam.. Zoek ook maar eens op Natpro Progesterone Cream. Geen chemische troep van t ziekenhuis daar word het alleen maar erger van. En de kans op trombose of andere ernstige klachten. Probeer dit dieet drie dagen en je bent om. Ik heb er 4 jaar over gedaan.

 2. miranda ·

  Hoi… mijn huisarts heeft me net microgynon voorgeschreven voor overgangsklachten… Wat zijn de ervaringen… kom je ervan aan of val je er vanaf???

  Reageer
 3. francis ·

  Hallo paul, Ja je praat over een zware pil en ik praat over de lichtste pil. Je moet nooit de bijsluiters lezen, kijk maar naar alle medicijnen die je slikt. Je wil niet weten wat je ervan krijgt.

  Reageer
  • Paul ·

   In bijsluiters staat niet voor niets altijd netjes de frequentie-indeling van eventuele bijwerkingen vermeld, dus de hoe groot de kans is dat iedere bijwerking zich voordoet. Ja, de waarschijnlijkheid dat bijwerkingen zich voordoen, is uiterst afhankelijk van de ‘zwaarte’ van een medicament, dus de hoogte van de dosis/dosering, maar in geval van de anticonceptiepil zijn er geen lichte doseringen. Er moet simpelweg voldoende werkzame hormonen (oestrogeen en progestageen) in de pil zitten om te kunnen garanderen dat een vrouw niet zwanger kan worden. Ik heb het dan ook niet per definitie over de ‘lichtste’ dan wel ‘zwaarste’ anticonceptiepil. De veronderstelling dat je “nooit de bijsluiter moet lezen”, is simpelweg een kwestie van ontkenning. Helaas verdwijnen potentiële bijwerkingen niet domweg als je je kop in het zand steekt…

 4. francis ·

  De pil heeft ook veel voordelen, ze zeggen wel kans op borstkanker, maar de pil beschermd tegen hart en vaatziekten. En de pil kan volgens mij geen kwaad. Als er in de familie geen borstkanker voorkomt. Ik ben 54 jaar en slik 6 maanden de pil en dan 1 stop week en ik voel me veel prettiger met de pil.

  Reageer
  • Paul ·

   De anticonceptiepil kent wel degelijk talloze bijwerkingen en aanverwante nadelen zoals contra-indicaties; pak de bijsluiter er maar eens bij. Bekende klachten door de pil zijn o.a. hoofdpijn, migraine, misselijkheid, buikpijn, gevoelige borsten, tussentijdse bloedingen, gewichtstoename, verlaagd libido, zwangerschapsmasker (vlekkerige gezichtshuid), stemmingswisselingen, depressiviteit en blijvende vruchtbaarheidsklachten. De pil heeft wisselwerking met o.a. antibiotica, anti-epileptica en medicamenten tegen tuberculose en HIV. De exogene hormonen doen veel binnen het vrouwelijk lichaam; het is dan ook niet voor niets dat veel anticonceptiepillen niet mogen worden ingenomen in geval van alvleesklierontsteking, trombose, leverfunctiestoornissen, borstkanker en baarmoeder(hals)kanker e.a. Er zijn in het verleden zelfs verscheidene anticonceptiepillen van de markt gehaald omdat vrouwen overleden aan de directe gevolgen ervan. Dat de pil ‘geen kwaad kan’ vind ik dan ook een tikkeltje kort door de bocht.

 5. babs ·

  een aanrader -als je water drinkt voeg er wat citroensap bij ,,wist je dat citroen vet ook af breekt ,
  ik eet ook vooral veel groenten ,,maar ik laat wel mijn bloed eens controleren of ik geen vitaminen te kort krijg ,,en ook vooral in de overgang moeten we zien dat wij voldoende vit D hebben ,,
  90% van de bevolking heeft dat te kort (te weinig zon), ,en daardoor ontstaan ook broze botten ,,,
  ik heb nu mijn gewicht terug op controle ,,,en ben gezond ,,,ps in plaats van vlees eet ik vis
  veel succes beste vriendinnen !!

  Reageer
 6. caroline ·

  In de vakantie ben ik 3 ,5 kg aangekomen maar dat was er bij thuiskomst 22 september met een week vanaf. En nu??? Drink nu 2 liter spa rood en sinds augustus ben ik van 84 kilo naar 72.2 kg gegaan. Begin ging harder dan nu maar elke dag is het wel een onsje minder.
  Dus mensen over op spa rood.
  Liefs Caroline

  Reageer
 7. denise ·

  Beste Allen,
  Ik ben 55 en al een enkele jaren in de overgang. En zoals jullie al allemaal terecht hebben opgemerkt is dat een ramp voor je gewicht. Niks helpt….proteineshakes…. slatoestanden.. tot ik terugdacht aan hoe ik mijn zwangerschapskilo’s ben kwijtgeraakt. dat was via Weight watchers….. ben terug begonnen en met wat geduld lukt het om heel langzaam terug hier en daar wat kilootjes kwijt te geraken…. Ik voel me al een stuk beter, heb terug al wat meer energie en ben van mijn eigenbeeld als “oude taart” vanaf. Zo leuk dat ik ondertussen zelf de stap heb gezet naar WW en nu als coach aan de slag ben. Het is geen “wondermiddel” en je moet het nog allemaal zelf doen maar ik geniet nu echt van mijn maaltijden, mijn al verloren killookes en mijn goed humeur !!

  Reageer
 8. babs ·

  wat helpt bij mij !soepkuurtje !!! alle groeten mogen erin !!maar zeker ajuin broccoli,,beetje look ,,
  wat ook helpt water met citroen ,,,(citroen breekt vet af ) (als drank ).
  geperste groentesap is ook aangewezen ,,!maar dan krijg ik weer snel honger ,,van
  en met de soep is dat minder ,,,elke keer ik honger krijn neem ik een soepje ,,,

  pas op met te veel fruit !!niet te veel ,,zitten ook suikers in ,,van druiven kom ik ook bij ,,,

  voor mij helpt dit bovenstaand dus echt !daardoor zakt mijn gewicht ,,,en verder heel gezond blijven eten ,,,
  je gezondheid is het belangrijkste !!

  ach af en toe mogen we ons toch eens verwennen met en lekkernij ,,we mogen toch ook nog wat genieten he dametjes !succes

  en verder je niet ongelukkig laten maken door de boekjes reclame ,,,het is allemaal fake ,fotos zijn bewerkt ,,deze maatschappij haat vrouwen ,,wij zijn daar hoe je het ook bekijkt slachtoffer van ,,men noemt dat de ulliminati

  Reageer
  • Caroline ·

   Na een virusje bleef ik maar wat misselijk dus ook weinig gegeten. Maar wat hielp tegen dat misselikjke gevoel was 2 liter spa rood per dag drinken. Dat ben ik blijven doen en ineens binnen een paar weken zit ik op gezond gewicht. Ik ben 5 kilo kwijt. Heb minder honger door al die bubbels dus eten doe ik niet teveel en vooral veel groenten waar weinig calorieen in zitten en die toch vullen. Na elke maaltijd een glas spa rood en als mijn darmen niet willen want dat heb ik als probleem dan drink ik er een vezelrijkdrankje naast. Hopelijk blijft het zo gaan en ben ik niet al die kilo’s aan als ik strakls op vakantie ben geweest. Succes allemaal.
   Caroline

 9. Marianne ·

  Ik ben 53 en al een jaar of drie in de menopauze. Ik was in de overgang ongemerkt zo’n 10 kilo aangekomen maar dat heb ik er (2 jaar geleden) in een jaar tijd met Weightwatchers af gekregen. Het afvallen ging langzaam en heel geleidelijk. Ik heb sindsdien een nieuw eetpatroon dat goed is vol te houden. Soms verslapt mijn aandacht wel eens maar zodra ik boven de 62 kg. kom (lengte 1.62) ga ik weer beter opletten en punten tellen. Ik ga dan niet steeds op de weegschaal staan want dat is frustrerend omdat het heel langzaam gaat. Maar na een paar maanden zijn er toch weer 2-3 kg af. Ik loop wel elke dag 1 tot 1,5 uur met de hond. Ik kan me goed voorstellen dat het voor mensen die altijd slank geweest zijn, moeilijk is te accepteren dat je ineens dikker wordt. Ik heb er al mijn leven lang last van en ben dus gewend om goed op te letten. Ik weeg nu net zoveel als toen ik 18 was en heb ook nog dezelfde maat. Toen ik 18 was, was ik mollig met maat 40 maar nu ben ik in vergelijking met de meeste vrouwen van mijn leeftijd slank met die maat.

  Reageer
 10. johanna ·

  raar maar waar ik ben al 7 kilo kwijt dat had ik nooit verwacht hou gewoon mijn eet patroon aan en dat gaat prima,,s,ochtends en de miiddag en de avond .
  en toch afgevallen

  Reageer
  • caterina ·

   goed gedaan hoor mij lukt dat niet maar knap voor jouw

 11. hanna ·

  hartelijk bedankt trudy,en genietmaar lekker van je engelse drop hoor ,,ik vindt dat ook zoooo lekker ,,genieten dat is het belangrijkste het gaat jouw ook goet groetjes hanna

  Reageer
 12. Emilie ·

  ik hoor net op de radio iemand vertellen dat over een vrouw uit Kenia die met vakantie in Nederland is geweest. Het meest opvallende cultuurverschil voor haar was dat hier alle vrouwen lijken te willen afvallen……………terwijl het in Kenia wordt gewaardeerd als een vrouw wat dikker is want dat is een teken dat haar man goed voor haar zorgt. In tegenstelling tot armoede waarbij je mager blijft.
  Waarvan akte! Ik heb al jaren geen man meer die voor me zorgt, maar dit is wel lekker relativerend! Ook in Zuid-Amerika geldt een dikkere vrouw als welvarend en kijkt men daar positief tegen aan.
  Prettige avond allemaal en smakelijk eten!

  Reageer
 13. hanna ·

  ook ik ben na een operatie mijn baarmoeder en eierstoken verwijdering in de overgang gekomen .
  en ik ben 25 kilo aan gekomen .
  ik woog 80 kilo en 1 m 78 wel mijn lengte mee ,maar ik kreeg na mijn overgang enorm overgewicht.
  ik ben 44 jaar
  afvallen lukt mij helemaal niet meer,ik let wel op maar soms zakt je de moet in de schoenen,als je de weegschaal weer eens op gaat.
  niks gaat er van af ik loop veel werk hard .
  maar resultaat ho maar.
  maar wat als ik mijn baarmoeder niet liet verwijderen ,dan was mijn ziekte verder uitgebreid geweest.
  soms weet ik niet wat ik moet doen,,
  ben blij dat ik er nog ben ,,en dankbaar dat alles weg is ..
  soms weet ik niet of ik wel mag klagen ,,
  maar wou dit even kwijt …
  ik laat het nu maar zoals het is

  Reageer
  • trudy ·

   blijft idd erg vervelend
   bij mij ‘lukt’ het een beetje door dr frank dieetachtig te eten. maar altijd zal ik dat nooit volhouden.. ik eet nu bv in weekend wel wat ik wil maar door de weeks koolhydraatarm.(15 gr per dag). gaat goed. als ik een paarw eken op balans ben dus niet door de weekenden aankom, dan ga ik weer even 3 weken helemaal op koolhydraatarm dieet en dan verlies ik weer een kilo.. zo heb ik nu 5 kilo verloren.. weeg nu 70 en wil er echt nog 5 af hebben maar ben ook wel tevreden zo. pas weer in mn kleding,alleen de borsten nog niet echt hahaha..
   je mag zeker klagen zoals je dat noemt en ik vind het geen klagen.. dit overkomt je gewoon! ineens zegt het lijf …blub.. en zit er kilo’s aan. het is nogal wat.. eerst verwijdering van je baarmoeder en dan als ‘kado’ nog even dit! en iedereen idd maar zeggen .. wees blij.. ja tuurlijk ben je dat maar daarom is het nog niet prettig.. tegen mij zegt men vaak.. jij leeft op geleende tijd.. en bedankt he..denk ik dan..sosm word ik ook wel moe vand at gedoe om gewicht.. ik wil gezond blijven en het liefst niet te zwaar maar niet tenkoste van alles. ik wil gewoon lekker een keertje me scheel eten aan de engels drop.. en dat doe ik dan ook.. en dan door de weeks weer netjes.. vorig weekend.. 400 gram in 1 avond naar binnen gesnaaid.. heerlijk gewoon.. daarna beroerd omdat ik geen suiker ben gewend maar het was het waard.. hahaha..dan schrik ik wel op de weegschaal.. meteen 1 15 kilo erbij maar na een week er weer af.. over twee weken maak ik een cote d’or weekend..en daar kijk ik naar uit..erg he..groetjes en sterkte
   trudy

  • maat ·

   Misschien groene thee capsules, 750 mg per tablet voor het eten. Werkt echt.

  • Jolande eijkens ·

   Hoi Hanna, Bij mij is ook mijn baarmoeder verwijderd, in 2012. Nu ben ik in een goed halfjaar tijd 10 kilo aangekomen. Ik wordt er ook moedeloos van. Ik eet niet meer, maar kom toch aan. Heel vervelend! Gr. Jolande

 14. Emilie ·

  daar ben ik weer. Vier maanden geleden met Femoston (na 4 jaar) gestopt en daardoor veel opvliegers teruggekregen. Dr. Vogel heeft veel aan me verdiend om dat te bestrijden! en het is langzaam aan minder geworden. Sinds een week is het echt gestopt dus geen opvliegers meer. Wat een verademing! Eindelijk op mijn 59e klaar daarmee.
  Misschien kan ik nu ook nog weer eens beter gaan slapen, maar dan moet ik wel eerst van mijn spier- en gewrichtspijnen af zijn. Daar sleutelt de chiropractor nog stevig aan. Zo is er altijd wat! maar ook stapjes vooruit.
  Opgeven is geen optie! Wij zijn het sterke geslacht!

  Reageer
 15. Lia ·

  Ik ben nu 52 jaar en heb al zeker 6 jaar last van opvliegers, zowel ’s nachts als overdag.
  Ik ben maar 156 m.lang en heb meestal rond de 64en 65 kg. gewogen na de geboorte van onze 3 kinderen. sinds eind juni ben ik best veel afgevallen ( weeg nu 56 kg ) waar ik heeel blij mee ben. het gaat vanzelf , heb weinig eetlust en snoepen is nooit mijn ding geweest. ( behalve hartig dan) gr. Lia

  Reageer
  • ellen ·

   Hallo ik ben 55 jaar en een paar maarden geleden pas gestopt met de pil, ben nu 5 kilo afgevallen (weeg nu 62 kg) en ben 156 m lang. Ik val vanzelf af en heb mijn eetgewoontes niet veranderd. Alles wat zoet is vind ik niet lekker. Hou alleen maar van hartig is altijd al zo geweest Heb nu nog wel wat last van opvliegers elke dag. Gaat ook wel weer over.

   gr.ellen

 16. karin berkouwer ·

  ook ik zit al n aantal jaar in de overgang en gebruik daarvoor femoston,ben daar nu n week geleden mee gestopt om te kijken hoe dat gaat
  maar nu zat ik zo s te zoeken en dan kom je van alles tegen waaruit blijkt dat je daar ook weer zwaarder van kunt worden
  dus nu weet ik t niet meer al mag ik helemaal niet klagen als ik zo alle reaktie s lees maar ik wordt toch ook wel zwaarder voel me af en toe net zo n olifantje en inderdaad op mn buik zit het meeste

  Reageer
 17. Linda ·

  Hallo vriendinnetjes,
  Ik zit volop in de menopauze en door mijn slechte rug heb ik nu ook nog cortisone inspuitingen gehad en nu is het helemaal om zeep, mijn man heeft ook al die cortisone gehad en was 8kg verdikt maar alles is er terug af en hij zegt dat het bij mij ook maar tijdelijk zal zijn. IK HOOP HET! Want er mogen er gerust zeker 15kg eraf bij mij, heeft er nog iemand ervaring hiermee. Dank u!!

  Reageer
  • Gre ·

   Linda,
   Ga dagelijks een uurtje baantjes zwemmen, (is ook goed voor je rug) Zet jezelf op een koolhydraatarm dieet en haal je suikers uit onderandere fruit.
   Volgens mij moet het dan wel lukken om er wat kilootjes af te krijgen.
   :o)

 18. Petra ·

  Ik ben 53 jaar en ook een paar kilo aangekomen in de overgang. Eigenlijk altijd al met m’n gewicht bezig en nog steeds naar maatje 36 verlangen, maar dit probeer ik nu los te laten.
  Eigenlijk viel het me op dat ik het fotootje van die dame met dat “buikvet” helemaal niet lelijk vind, best wel aantrekkelijk toch nog?? Ik begin er langzaam aan te wennen denk ik! Maar lekker eten en leven, en vooral leuke dingen doen, dat is toch belangrijker dan altijd maar met afvallen bezig zijn? Wees blij dat je alles nog mag eten van de dokter!

  Reageer
 19. trudy ·

  hoi.. even een vraag.zou het niet helpen omd e pil door te slikken? ik heb een vriendin en die is 64 en die slikt de pil nog steeds. wel een lichte. maar ze heeft dus geen problemen met aankomen. weet iemand of dit ongezond is ofzo?
  ik gebruikd e pil niet maar wordt idd van alles zwaarder. als ik dr frank dfieet doe val ik idd af maar ontzettend pijn in darmen en dan weer darmontstekingen.(al een keer een stuk weggehaald) dus dacht ik.. mishien wel weer aan de pil voor oestrogeen..

  Reageer
  • Emilie ·

   het doorgaan met slikken van de pil verhoogt na enkele jaren de kans op borstkanker en is me sterk afgeraden door mijn huisarts. Daarom ben ik er twee maanden geleden na lang aarzelen toch mee opgehouden. Ik ben inmiddels 59 en had gehoopt dat ik geen opvliegers meer zou krijgen, Maar helaas zijn die weer helemaal terug. Ik ben wel spntaan 2 kilo afgevallen sinds ik met de pil ben gestopt, maar mijn gewicht gaat helaas niet meer verder naar beneden. Wel is de menstruatie gestopt. De opvliegers zijn inmiddels iets in hevigheid verminderd door veel tabletjes van dr. Vogel, naar nog steeds niet verdwenen.

  • Anne ·

   hoi trudy en emilie,

   ik heb de mirena laten zetten omdat ik niet meer kon slapen..ik ben ondanks
   dat toch nog 2 a 3 kg afgevallen en niet bijgekomen..zoals de meeste beweren…het inbrengen viel reuze mee…en ik slaap weer heerlijk..heb nog af en toe een zweet aanval s’nachts maar dat is maar af en toe..
   Ik raad de mirena iedereen aan die toch nog een hormoon pil nodig heeft
   voor de overgangs klachten…maar die de normale pil te zwaar vindt..
   aangezien die meer hormonen bevat dan de mirena spiraal.

   Groetjes en succes allemaal.

   Liefs, Anne.

 20. sylvia ·

  hallo lotgenoten,

  Ik ben 51 en sinds mijn 47e in de overgang en ben 25 kilo aangekomen,
  en je geloofd het of niet maar ik krijg er geen kilo af van alles geprobeert atkins weigth watchers sonja stakker noem naar op vroeger heb ik goede resultaten geboekt met weight watchers , ik wandel veel met onze hond ik mloop daarnaast ook nog eens de hele dag in mijn werk maar het gaat er niet af ik eet best wel gezond eigenlijk volgens de WW methode

  Reageer
  • DIAN ·

   Wat hoor ik veel over aankomen tijdens de overgang! Ook ik ben 15 kg gegroeid. Vandaag Mirena laten verwijderen en gestopt met oestrogeen pleisters. Ga nu beginnen met Femoston (oestradiol / dydrogesteron) ben reuze benieuwd, en oh ja ik heb een voedingsdeskundige gevonden die gespecialiseerd is in hormonen en precies weet wat het doet. Ben benieuwd wordt vervolgd.

 21. Caroline ·

  Ik denk dat als we gewoon gezond eten en geen gekke dingen doen we het gewoon maar moeten accepteren dat we geen slank lijntje hebben in de overgang. Niet snoepen geen vette zooi anderhalve liter water per dag gewoon gezond en niet teveel dan kan je verder weinig doen om af te vallen. Dieten heb ze zo ondertussen allemaal wel geprobeerd. En niets helpt. Dus ermee gestopt probeer nu regelmatig te eten en genoeg te drinken en vooral gezond te blijven eten en als ik niet afval ondertussen is het jammer dan zolang ik maar niet top zwaar wordt zodat ik niet meer kan wandelen in verband met slijtage in een heup doe ik het er maar mee.
  Groetjes Caroline

  Reageer
 22. Linda ·

  Hallo lotgenoten, ik ben begin dit jaar in de menopauze, vreselijk vind ik,alles echt alles plakt
  eraan vooral op mijn buik,sporten mag ik niet wegens slechte rug de dokter zegt wel veel bewegen maar te lang wandelen lukt ook niet wegens die rug. Wat zijn het gelukkige mensen die hun gewicht kunnen behouden éénmaal in de 50, Ik ben 55 mijn schoonzus54
  en zij weegt nog steeds 56 kg en ik 76 voor dezelfde grote. Als ik vraag hoe doe je dat geeft ze me steeds een ontwijkend antwoord “beetje opletten” als dit de oplossing was zouden er meer zijn die dat kunnen maar het is niet alleen dat, MAAR WAT?
  Help ik vind het voorlopig niet, wie wel,
  Doei allemaal veel moed, Linda

  Reageer
 23. Wil ·

  Hoe meer je aan een dieet en afvallen denkt, des te lastiger wordt het om af te vallen. Sterker nog, ik krijg al honger bij het woord dieet. Het gaat om gezonde voeding en gezond bewegen en zorg dat je aandacht bij iets anders is, iets dat je graag doet of waar je graag bent. Onthoud dat nog nooit iemand van een dieet blijvend is afgevallen. Het is zaaks om zo met eten om te gaan dat het vanzelf gaat en je ook vanzelf slank blijft. En al die eiwithoudende diëten kunnen nooit goed zijn. Teveel eiwit schaadt de nieren. Veer drinken is dan echt heel belangrijk.

  Reageer
 24. Caroline ·

  Ik weet dat hormonen niet helpen als je wilt afvallen en aankomen versterkt. Ik heb dat soms ook die eetbuien maar zelden. Ik zorg er gewoon voor dat ik niets in huis heb en dan zoek ik al mijn kasten af terwijl ik weet niets te hebben. Ik heb wel eiwitshakes voor als ik heel erg veel trek heb dan maak ik een stevige eiwitshake. Rot is dat je zo weinig energie hebt na die chemo. En teveel gewicht helpt ook niet. Wat je wel kan doen is rustig opbouwen met wandelen. Klein stukje op je dooie akkertje. Zelf loop ik wat langere afstanden maar ik doe dan ook alles lopend. Maar beginnen naar de winkel op en neer? Steeds iets verder? Energie na een chemo moet je weer opbouwen en dat gaat heel langzaam maar kan wel.
  Voorlopig eet ik meer vis en weinig vlees maar afvallen ho maar. Beter slapen? Juist in de overgang geeft dat problemen. Ik ben altijd al een moeilijke slaper geweest veel nachtelijke wandelingen en dingen doen die ik overdag moet doen maar sinds de overgang is het pas echt een drama. Ik heb er medicijnen voor maar die probeer ik juist af te bouwen want dat zijn ook dikmakers. Kortom de kilo’s mensen in de overgang ervan af krijgen dat is nog niet zo makkelijk. Ik denk nu laat ik er maar gewoon tevreden mee zijn en niet teveel stressen want dat werkt alleen maar averechts. Dan ga ik troost eten. Veel succes allemaal en misschien moeten we gewoon goed opletten wat we eten en niet teveel bezig zijn met afvallen. Liefs Caroline

  Reageer
 25. Almira ·

  Hallo ,erg leuk die tips.Maar ik heb toch een groot probleem.Ik was anderhalf jaar geleden begonnen met verantwoord afvallen,was bijna 15 kilo kwijt,kwam helaas in een burn-out en overgang terecht(geen eierstokken meer)en ben weer aangekomen.sterker nog,ben naar maat 46 gegaan ipv 44(was naar maat 40-42 afgevallen).Ik heb elke dag een gevecht in mijn hoofd omdat ik weer terug ben op mijn chocoverslaving en uiteindelijk geef ik dan maar weer toe omdat ik de energie niet meer heb om me aan een dieet te houden.Hormonen mag ik niet hebben vanwege verhoogd risico op kanker(erfelijk).Sporten lukt me niet,te weinig energie(jaren geleden chemo gehad)
  Ik wil heel graag weer gewicht verliezen maar weet niet hoe ik de knop in mijn hoofd opnieuw kan omzetten.
  Vriendelijke groet,Almira

  Reageer
 26. Martina ·

  Hallo Allemaal,
  Ik ben nu 39 jaar en zit ook in de overgang, bij mijn wordt het afvallen ook erg lastig en moet wel een paar kilo afvallen voor me gezondheid. ook heb ik erg veel last van een paar dagen per maand van eetbuien heel erg de hele dag kan ik dan wel dooreten heb dan ook geen verzadigings gevoel.

  Hebben hier meer mensen last van?
  slik wel hormonen die ik van de huisarts heb gehad want ik had heel erg veel last van opvliegers depresief zijn wisselende schommelingen enz.

  Groetjes,

  Martina

  Reageer
 27. Emilie van der Hart ·

  Belemmert het slikken van een hormoonpreparaat tegen overgangsklachten het afvallen?
  het helpt prima tegen opvliegers enz. maar ik merk dat ik niet meer afval zoals voorheen als ik er mijn best voor doe. Door de overgang en stoppen met roken ben ik aardig wat aangekomen, maar het gaat er bijna niet meer af. Belemmert het hormoonpreparaat het afvallen?

  Reageer
 28. Wil ·

  Hoi Caroline,
  Je doet dus al heel veel goed. Inderdaad, vis is duur, maar goed voor je, als je het tenminste grilt. En je mag best wat tijd besteden aan je eten, zeker als dat goed is voor je lijf. Als je twee tot drie keer per week vis eet en de rest van de week het vlees vervangt door bijvoorbeeld peulvruchten, ben je goedkoop uit en het is goed om de nodige vezels binnen te krijgen. En kijk eens wat je eraan kunt doen om beter te slapen.
  Succes he?
  Groeten,
  Wil

  Reageer
 29. Wil ·

  Caroline,
  Mijn advies aan jou is te stoppen met lightprodukten en te stoppen met dieten. Het enige dieet dat werkt is het gezond verstanddieet. Dat betekent geen snoep, geen fastfood en vooral veel gezonde produkten, groeten, fruit en vis uit de oven of van de grill. Niet meer dan 30 gr. vet per dag, waarvan 20% onverzadigd. Beweeg zoveel mogelijk en denk aan voldoende slaap. Zeker bij onregelmatig werk. Een dutje kan meer heilzaam zijn voor je lichaam dan de zoveelste kop koffie met een ingezonde snack.
  Heel veel succes,
  Wil

  Reageer
  • Caroline ·

   Ja dat heb ik gehoord dat je van weinig slaap aan kan komen. Nou ben ik een slechte slaper dus dat zal mee spelen.Dutjes als ik dat doe dan kan ik beter de rest van de dag in bed blijven want daar wordt ik geradbraakt van wakker. Light producten daar denk ik niet over na. Ik gebruik al jaren becel light en als ik een keer limonade drink vind ik light limo net zo lekker maar meestal drink ik groene thee of op het werk gewone thee. Snoepen doe ik weinig nu als ik wat langer moet rijden een tum tummetje maar dat is het dan wel. Fastfood nauwelijks vind zelf koken voordeliger en lekkerder. Fruit en vis dat moet meer. Ik slik voor het gemak elke dag een supradyn forte omdat fruit niet echt wil vlotten. Vis vind ik vaak duur en ik haal als ik vis haal meestal een haring dat eet makkelijk weg.
   Groetjes Caroline

 30. Caroline ·

  Ik ben 47 en zit al wat jaartjes in de overgang. Tot mijn 30e woog ik 52 kilo met een lengte van 1.74. Moest vreselijk mijn best doen extra te eten om niet verder af te vallen. Dat had ik al van kinds af aan. Slagroomkuren bouillon voor het eten pap etc. Na mijn 30e begon ik aan te komen. En op mijn 40e woog ik 80 kilo. En nu zit ik met dik 82 kilo en ben continu aan het proberen af te vallen. Ik werk erg onregelmatig dus ook onregelmatig eten wat niet mee helpt. Kuren heb ik allemaal gedaan. De laatste keer 3 weken 600 calorien dieet en was precies anderhalve kilo kwijt. Dus dat doe ik niet meer. Ik werk in de zorg dus beweeg wel en ben een lange afstandswandelaar. Toch val ik er niet van af. En nu na een heel leven eerst zorgen op gewicht te blijven en vervolegsn afvallen heb ik zoiets van heb nooit normaal kunnen eten. Ik probeer nu maar niet te snoepen en gezond te eten en drinken. Ik gebruik alleen maar light producten etc Iemand nog een idee wat ook kan?

  Reageer
 31. erna ·

  ben een vrouw van 46 die vorig jaar dr frank heeft gevolgd voor een maand of 5 en 10 kilo afviel, en na de zomer tijdelijk is gestopt, Heb door stoelgang problemen moeten op houden ondankt speciale vezeltabletten zat ik te janken op het toilet. Sinds eerste week januari nu bezig met Sonja Bakker en ik wordtv alleen maar dikker doordat ik natuurlijk weer brood en pasta en aardeappelen en fruit eet.
  Ik baal als een stekker klote overgang en dan vooral dat je alleen maar aan het dieten bent en niet meer geniet van jezelf, al die vetophoopingen rond je benen en heupen en je armen zijn net die van een bodybulder…

  HELP wat moet ik nu??

  Reageer
 32. Aria ·

  Ik ben 55 jaar en al ruim 2 jaar in de overgang. Veel last van opvliegers gehad en slapeloze nachten, gaat nu een stuk beter.
  Ondanks dat ik in mijn omgeving hoorde dat afvallen zeer moeilijk was in de overgang, ben ik een half jaar geleden toch gestart.
  Ik ben nu totaal 20 kg afgevallen. Nu ee gezond BMI gewicht Daarmee wil ik iedereen een hart onder de riem steken dat het wel degelijk kan.

  Reageer
  • maria ·

   Wat heb je dan gedaan om zo veel te kunnen afvallen?

 33. marion ·

  Ik wou alleen even zeggen dat ik het zelfde ervaring heb met mijn overgang. Ben ongeveer 2 jaar bezig. Verschrikkelijk die opvliegers. En vooral de gewicht toename 10 kilo en ik lijk Brigit bordou wel met mijn hele grote borsten.Ik heb een afspraak gemaakt met de dieetiste. Ik moet wel eerlijk zeggen ik heb steeds honger dus ben door dit steeds meer gaan eten.Dus wel ieder pondje gaat door het mondje. Maar heb dat nooit gehad die hongergevoel. Was zo slank als een den. Dus ik moet wel op dieet en kijken hoe dat gaat. Vind dit niet leuk wat wij vrouwen meemaken dus sterkt Marion

  Reageer
 34. Linda ·

  Soms ben ik de wanhoop nabij. Dan word ik boos en ga ik snoepen met de gedachte dat het toch allemaal geen zin heeft. Rond oud en nieuw 09/10 heb ik besloten dat het tijd werd om mijn gewicht naar beneden te krijgen. Ik ben eerst begonnen met stoppen met snoepen, zeker in de avonduren. Dat ging goed en de eerste 7 kilo waren er zo af terwijl ik niet aan sport deed. Tja, toen bleef de weegschaal rond de 86-87 kilo staan. Wat ik ook doe, dit gewicht blijft staan en daarmee basta. Ik ben begonnen met 3 keer per week stevig wandelen en liep zo ongeveer in anderhalf uur 8-9 kilometer maar nee hoor, geen effect. Bij de Eetmeter van van het Voedingscentrum vul ik trouw iedere dag in wat ik eet en meestal zat ik rond de 1800 Kc en nooit boven de 50 gram vet. WAT doen ik in vredesnaam nou fout???? Ik ben 48 jaar, 1.74 lang en weeg 86-87 kilo, een BMI van rond de 28.7. Ik wil dolgraag zeker 10-12 kilo afvallen maar ik weet niet meer hoe en wat ik moet en kan doen. HELP.

  Reageer
  • Gre ·

   Hallo, even een paar tips die bij mij prima werken.
   Zet je zelf op een koolhydraat beperkt dieet, en houd je hier strikt aan. Het is belangrijk dat je iedere dag minimaal een half tot een uur intensief gaat bewegen. Ik doe dat op cardiofitnes sapparaten die ik thuis op zolder heb geplaatst. 10 minuten spinnen op de hometrainer, 10 minuten op de crosstrainer 10 minuten op de stepper en tot slot 10 minuten op de roeitrainer. Het helpt niet alleen bij het verbranden van vet maar ook bij stress. Een half uur na het bewegen is het voor mij nodig dat ik iets ga eten. Meestal pak ik dan een stuk fruit. Ik ben door deze combinatie toch 18 kilo kwijt geraakt. Om op gewicht te blijven train ik nu niet meer iedere dag maar minimaal 4x per week. Als je een keer uit de bocht bent gevlogen en je kilootjes vliegen er als het ware weer op kun je altijd nog weer een paar weken iedere dag gaan trainen om weer op je gewicht te komen. Je succes heeft ook veel te maken met de discipline die je je zelf op kunt leggen. Ik hoop dat je hiermee een beetje uit de voeten kunt.
   Ps let wel op dat je genoeg goede voedingstoffen binnen krijgt.

 35. wanda ·

  Hi A Bast,

  Zou je mijn willen vertellen hoe je dat doet.
  Ben nooit een grote eter geweest al helemaal geen vet,maar de kilo’s vliegen eraan.

  groetjes Wanda

  Reageer
 36. nicolle ·

  ik ben 38 jaar en sinds begin dit jaar in de overgang
  dat is schrikken
  komt omdat men bij mij alles hebben weg gehaald (baarmoeder en eierstokken)
  ik woog altijg rond de 60 kilo en nu nog geen 9 maanden verder bijna 70 kilo
  ik word hier echt deprie van
  durf bijna niks te eten
  begin in september met aquazwemmen en aquajoggen en loop bij een dietiste
  deze week krijg ik van haar tips
  hoop dat het gaat helpen
  ben ook van een c cup naar een e cup gegaan
  ik lees ook over dat koolhydraten dieet,dus dat ga ik haar vragen
  maar hebben jullie nog tips,dan hoor ik dat graag
  groetjes nicolle

  Reageer
 37. marianne ·

  hallo lotgenoten,

  Ik ben net 55 geworden en nu ruim 5 jr in overgang. Wat een ellende…..ben altijd slank geweest maar ben in 5 jr. 10 kilo aangekomen en ja. hoor rond mijn middel en buik. Ook mijn borsten waren 2 cup maten groter geworden en heb uiteindelijk afgelopen april een borstverkleining ondergaan. Heerlijk..ben van maat E naar C…door deze operatie kon ik niet sporten maar maandag begin ik weer…
  Mijn leven is sinds de overgang totaal veranderd…in negatieve zin….huilend sta ik vaak in pashokjes…huilend voor de spiegel….accepteren dat je dikker wordt in de overgang is het enige advies wat ik overal krijg…..helaas..ik kan het niet. Heb al diverse pillen geslikt..ze beloven allemaal kilo’s kwijt te raken maar ook dat is mij niet gegund….
  ..is er iemand die mij tips kan geven..hoe ik toch een paar kilo kan kwijt raken met een of ander afslankmiddel, dieet of noem maar op..ik ben echt radeloos….ik lees alles wat ik maar kan vinden over afvallen en overgang maar helaas….Mjin hoop ligt nu bij deze site…wie kan mij helpen of adviezen geven???
  groetjes Marianne

  Reageer
 38. Nancy ·

  Hoi Natasja, nou ik ben blij te horen dat het goed gaat en ook het goede gevoel bij het sporten. Ik ervaar het precies hetzelfde en het kan ons alleen maar ten goede komen. En ja het is ook vooral die taille en die buik waar je het aan gaat zien en dat hoort ook typische bij de overgang heb ik wel eens gelezen. Pijn aan de borsten?? Ja soms het ik dat zeker maar dan vooral aan de buitenkant van de borsten ik denk ook dat dat te maken hebt met de periode waarin je normaal ongesteld had geweest. Tintelend kan ik niet echt zeggen maar wel een vervelend pijntje. Het verdwijnt ook vanzelf na een paar dagen weer. Misschien kan jij dat ook verklaren met je periode tijd??
  Voor de rest slaan we ons er wel doorheen denk ik en wens ik je verders weer veel succes.

  Groetjes Nancy

  Reageer
 39. Natasja ·

  Hoi Nancy,

  Bedankt voor je reactie! En inderdaad wij vrouwen kunnen alles! Ik voel me eigenlijk wel heel goed met al dat gesport van me. Op de weegschaal staan doe ik thuis niet meer. Zie ik bij de volgende controle op de sportschool wel. Qua bovenlichaam merk ik wel wat verschil. Krijg weer een wat slankere taille lijkt het wel en ook bloesjes zitten losser ter hoogte van de borsten en taille.
  Ik ben een klein jaartje geleden met allerlei vage klachten via via bij een natuurarts terecht gekomen. Ik bleek dus al in een ver stadium van candida te zitten. Als je dat niet kent, moet je maar even op deze site kijken www.bestmethode.nl….Ik reageerde op de meest normale dingen(bv appels, perzik, peer, noten)hardstikke allergisch, steeds minder energie, last van misselijkheid na het eten, haaruitval, ziek worden van melkprodukten….Nu bijna een jaar verder ben ik zo goed als “schoon” en dat is eigenlijk veel belangrijker dan die “paar” rotkilo’s. Alleen ben ik dus wel lactose-intollerant en kom daar niet meer vanaf. Een paar appels per week gaat nu wel goed, zolang ik maar niet iedere dag een appel eet. Ik heb het geprobeerd en inderdaad de dikke keel, jeuk en tranende ogen begon weer.
  Ik moet 16 juni weer op controle komen op de sportschool. Hoop echt resultaat te zien, want dat stimuleert natuurlijk wel weer iets meer om vooral door te sporten. Na de zomervakantie gaat er een vriendin met me mee sporten. Zij wordt in okt ook 38 en heeft sinds kort dezelfde klachten..onrustige huid, gewichtstoename, verdwijnen van de taille en onregelmatige menstruatie. Kunnen we elkaar een schop onder de kont geven als een van ons het even niet meer ziet zitten en depri gaat zitten wezen. Ik heb nog wel een vraagje; Ik heb soms last van pijnlijke tintelende borsten. Hetzelfde gevoel had ik ook bij mijn eerste zwangerschap in het begin. Hoort dit ook bij de overgang?

  Groetjes
  Natasja

  Reageer
 40. Nancy ·

  Hallo Yvonne en Natasja ik ben zelf nu 54 jaar en zit al een poos in de overgang met net als jullie dezelfde klachten. Wel dikker worden en weinig of geen kilos verliezen. Ik doe nu een maand of drie koolhydraatarm dieet wat mijn dietiste me heeft voogeschreven, ik ben tot nu toe 6 kilo afgevallen het gaat niet heel erg hard maar eindelijk ik heb iets gevonden wat helpt. Daarvoor heb ik ook al allerlei pogingen gedaan maar die hielpen niet en dit doet dan in iedergeval iets. het valt me ook niet zwaar om te doen want al snel weet je niet beter. Daarbij fitness ik twee keer in de week en probeer in het weekend nog iets te fietsen. Nu heb ik ook drie weken stil gestaan en ben niets afgevallen dus hoop nu in de aankomende drie weken wel weer dat er iets af is. Maar ik blijf doorgaan en dat moeten jullie ook doen hoor uiteindelijk word je beloond voor al je goed wil. Ook jullie zal het lukken om af te vallen. Het is niet altijd een makkelijke strijd maar wij vrouwen kunnen die strijd aan. Toch???

  Nou ik wens jullie alle succes en hoop nog eens te horen hoe jullie gaan.
  Vriendelijke groetjes

  Reageer
 41. yvonne ·

  hoi ik word er ook niet vrolijk van ben 47 jaar altijd mooi figuur gehad maar nu word het rond mijn buik telkens voller ,ben nu 6 weken bezig met herbalife en eet geen aardappels granen en pasta meer sport 2x pw maar gaat niets al word er moedeloos van weet eigenlijk niet meer wat ik er mee aan moet

  Reageer
 42. Natasja ·

  Ik ben 38 jaar en weet sinds kort dat ik in de overgang ben. Een grote schok, dat kan ik je wel vertellen. Een kleine 2 jaar geleden had ik nog een B-cup, nu ondertussen D en daar word ik niet vrolijk van. Sinds een maand ben ik intensief aan het sporten met begeleiding. Gister mijn 1e controle. Ik ben maar een halve kilo kwijt en mijn verlies van vetpercentage is minimaal. Mijn bh zit wel losser..Mijn begeleider wil het nog 3 weken aankijken. Mocht er weer niet veel veranderd zijn, dan wil hij ook overstappen op een koolhydraatarm- en eiwitrijk dieet. Wie heeft ervaring hiermee?? Ik word er momenteel erg wanhopig van. En ik kreeg het gevoel dat mijn begeleider ook niet weet wat hij met mij aan moet…..

  Reageer
  • Anne ·

   Hoi Natasja,

   U geeft me weer hoop..ben na 40 kg afvallen van cup maat D naar B gezakt.
   Tot groot verdriet van mezelf en m’n man. Hij wil zelfs nu dat ik stop met lijnen daarvoor. Ik wil nog 15 kg kwijt …maar niet daar…u geeft me hoop
   dat als ik dadelijk in de overgang kom, dat ik dan weer mijn c/d cup maat
   terug kan krijgen..eventueel…nou dat zou een geschenk uit de hemel zijn.
   Ik zal het mijn man hoopvol mededelen….hahahahahaha.

   groetjes en succes,
   Anne.

 43. pippi ·

  sinds ruim een half jaar slik ik de anticonceptiepil i.v.m. overgangsklachten en sindsdien ben ik als vanzelf 4 tot 5 kilo kwijtgeraakt, waarschijnlijk omdat mijn hormonen nu weer beter in balans zijn

  Reageer
 44. Ann ·

  Hallo Marianne, Ik ben sinds 6 maanden in de menopauze en heb ook problemen met mijn gewicht terwijl ik eigenlijk altijd een “pluim”gewichtje geweest ben. We wonen in Zuid-Frankrijk en ik was 14 dagen in België waar ik echt kilometers per dag gelopen heb en nog is de weegschaal in de verkeerde richting doorgeslagen. Het enige dat bij mij helpt is een proteïne-dieet. Ik begin vandaag weer aan 3 dagen. Ik heb ook een diëtiste bezocht en zij raadt me aan om 1 proteïnedag per week te volgen om op gewicht te blijven.

  Reageer
  • Isa ·

   Bewegen is volgens mij geen remedie om af te vallen, gebruik het om niet aan te komen. 1uur stevig fietsen en je verbrandt ongeveer even veel als de 2 misschien 3 glaasjes wijn die je daarna drinkt. Het enige wat mij hielp is alle echt ALLE suikers uit het dieet schrappen (brood,pasta,gebak,toastjes etc, je herkent het wel) veel vezels, geen vlees en weing vis. Iedere dag 1600 kcal. Is ruim voldoende om actief ouder te worden. Ben nu 54jr. 1 m70 en weeg 56 kg.

 45. marianne verstraete ·

  Het valt me zwaar dat ondanks het gevolgde dieet , de resultaten uitblijven. Ik eet heel gezond, beweeg intens, maar houd water op. De stoelgang is ondermaats. De hormonen brengen zo lelijk mijn doelstreven op de schaal in de war.Heeft iemand hiervoor dé remedie in petto?

  Reageer
  • Isa ·

   Twee kiwis iedere ochtend en de stoelgang is een dagelijks terugkerend fenomeen zonder problemen zelfs al voor het ontbijt. Echt doen, en obstipatie komt in jouw woordenboek niet langer voor. Succès.

 46. Nancy ·

  Ik ga over anderhalve week beginnen aan een koolhydraten vrij dieet. Dit heb ik opgekregen van mijn dieetiste. Heeft iemand van jullie dat al eens geprobeerd?? Of welk dieet gebruiken jullie dat je zo blijft afvallen?? Het is zo hopelijs om overgewicht te hebben terwijl ik daar nooit zo een last van heb gehad. En als het zo was waren de kilo’s er ook zo weer af.

  Graag hoor ik van jullie.

  Groetjes Nancy

  Reageer
  • els ·

   hallo
   ik heb dat dieet gedaan…je valt af maar binnen 2 weken heb je totaal geen energie meer….je krijgt ook geen suikers binnen dat is toch je energie…
   ik ben er mee gestopt…viel op de bank in slaap…heb je toch ook niks aan

   gr els

 47. henny ·

  wat heb je gedaan. Op welke wijze val je af.

  Reageer
 48. A Fennema ·

  In de overgang begonnen met afvallen en dat zet nog steeds door ook zonder dieeten

  Reageer
  • Jacqueline van Gelderen ·

   Ik ben ook in de overgang en merk dat op de bekende plaatsen meer vet is gaan zitten. Mag ik vragen hoe jij dan afvalt. Ik vind namelijk dat je het beste afvalt zonder dieeten.

 49. a bast ·

  waarom val ik tydens de overgang zoveel af ben wel zelf mee begonnen maar blyf toch nog afvallen ook al ben ik gestopt gretjes anneke bast

  Reageer
 50. Hannie Verboord ·

  Hallo,

  Berekeningen van BMI op de meeste sites is zo algemeen. Veranderd dat ook als je ouder wordt?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.