6 tips om 100 calorieën per dag minder te drinken

In de laatste 37 jaar is het aantal calorieën dat we uit drankjes binnenkrijgen bijna verdubbeld! Dit blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van North Carolina dat gehouden werd van 1965 tot 2002 onder ongeveer 45.000 mensen.

Per dag betekent dit een gemiddelde toename van ongeveer 222 kilocalorieën. De grote boosdoeners zijn frisdrank (goed voor 108 kilocalorieën), alcohol (toename van 73 kilocalorieën) en vruchtensap (20 kilocalorieën).

Het probleem is dat dranken meestal niet zorgen voor een vol gevoel, en dat we daarom NIET minder eten ter compensatie. De 222 kilocalorieën moeten dus bij het totaalaantal calorieën worden opgeteld.

Je kunt de resultaten van het betreffende onderzoek ook positief bekijken: het is vrij makkelijk om af te vallen, puur door goed op te letten wat je drinkt! (bron) Het is makkelijk om ervoor te zorgen dat je tenminste 100 kilocalorieën per dag minder binnenkrijgt, zonder dat je er verder iets van merkt. Ik geef een aantal voorbeelden…

Tips om minder calorieën te drinken

 • Drink vaker thee, en dan het liefst groene thee – Je moet de thee eigenlijk wel zonder suiker drinken. Om dit te leren kun je het afbouwen: als je nu 1 suikerklontje in de thee doet, maak hier dan een half suikerklontje van. Na een week ga je over op een kwart suikerklontje. Je zult merken dat, als het geleidelijk gaat, thee zonder suiker helemaal niet zo vies is. Of eigenlijk VEEL lekkerder omdat je de echte theesmaak weer gaat proeven!
 • Koop geen frisdrank – Het klinkt flauw, maar wat je niet in huis haalt, kun je ook niet opdrinken. In frisdrank zitten ongelooflijk veel suikers waar je lichaam niets aan heeft en waar je alleen maar dik van wordt.
 • Koop duurdere wijn – Relatief veel alcohol drinken, went heel snel. Voordat je het weet, drink je een halve fles wijn per dag leeg of zelfs nog meer. Als je kwalitatief betere wijn koopt die ongeveer drie keer zo duur is als de soort wijn dat je normaliter drinkt, dan dwing je jezelf om er meer van te genieten en denk je bewuster na voordat je een volgend glas inschenkt. Je zult zuiniger aan moeten doen omdat je morgen ook nog een wijntje wilt drinken en je geen fortuin kunt/wilt neertellen.
 • Pas op met vruchtensap – Hoewel vruchtensap een ander soort suiker bevat dan frisdrank, verschillen ze niet heel erg veel. Bovendien zitten er behalve vitamines ook nog altijd erg veel calorieën in vruchtensapjes. Drink daarom iets minder fruitsap of koop 100% puur sap uit de koeling en leng het aan met 50% water. Vers sap is wel veel duurder, maar daardoor zul je er zuiniger mee zijn. Bovendien is het gezonder dan de vruchtensappen op basis van extracten en concentraten, die in feite gemaakt zijn van limonadesiroop of vruchtenpoeder.
 • 0% vet zuivel is verraderlijk – Ook 0% vet zuivel bevat calorieën in de vorm van suikers. Let daarom goed op dat je hier niet te veel van drinkt. Een glas is prima, maar drink per dag niet het halve pak leeg.
 • Veel water drinken – Water levert 0 calorieën en is dus een ideale vervanger van calorierijke dranken. Anderhalve liter water per dag is ruim voldoende, enigszins afhankelijk van wat je voor de rest drinkt en eet…

Weet jij nog meer tips om minder calorieën binnen te krijgen uit drinken? Laat het weten in een reactie!

10 reacties op “6 tips om 100 calorieën per dag minder te drinken

 1. sara ·

  Ik maak zelf een wortelsmoothie: 2 wortels met 1 kiwi of aardbeien, in een blender met water waarmee je de wortel hebt gekookt, dan mixen en in de koelkast 10 minuten.

  Reageer
 2. lindsay ·

  Ik heb 1 flesje Appelsientje op een dag en die vermeng ik met water. Ik kan met dat ene flesje ongeveer 6 glazen Appelsientje gemengd met water drinken, zit er in ieder geval smaak aan.

  Reageer
 3. Jo ·

  @ William, het is heel natuurlijk om naar de wc te moeten als je veel drinkt. ;) En ik denk dat je van water drinken an sich ook niet echt afvalt, maar als je andere dranken vervangt door water, dat het dan wel effect heeft. @ Aydan, dat hangt natuurlijk af van hoeveel siroop. Maar ik denk dat als je een klein scheutje siroop aanlengt met een vol glas water, dat nog altijd beter is dan een vol glas frisdrank.

  Reageer
 4. Aydan ·

  Ik doe graag een beetje siroop in mijn water. Voor een beetje meer smaak, hoe erg is dat?

  Reageer
 5. william ·

  Ik krijg geen andere halve liter leidingwater naar binnen hoor. Moet ik de hele dag naar de WC… Uit een ander onderzoek is gebleken, dat door veel water te drinken helemaal niet afvalt.

  Reageer
 6. Nana ·

  Spa Rood bevat zo goed als geen calorieën dus je kunt dat prima drinken.

  Reageer
 7. ped ·

  Valt onder het drinken van veel water ook het drinken van spa rood?

  Reageer
 8. Rolf ·

  Zojuist hoorde ik een deskundige mevrouw bij Radio Kassa (VARA) vertellen dat je nooit meer dan 10% van je lichaamsgewicht BLIJVEND kunt afvallen. Oftewel dat al die mensen die tientallen kilo’s afvallen vroeg of laat weer flink aankomen. Klopt dat?!? Ik hoop het niet, want ik moet zelf ook een kilootje of 30 kwijt. Dat doe ik trouwens niet door te lijnen/diëten maar door over te schakelen naar een gezonde leefstijl qua eten en bewegen. Bijvoorbeeld aan de hand van bovenstaande tips, die zijn prima!

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, natuurlijk klopt dat niet! Sorry als ik een tikkeltje cru uit de hoek kom, maar dit soort opmerkingen van zogenaamde ‘deskundigen’ doen niets anders dan mensen ontmoedigen en demotiveren. Er zijn oneindig veel praktijkvoorbeelden te vinden van mensen met morbide obesitas die meer dan 100% van hun huidige lichaamsgewicht blijvend zijn kwijtgeraakt, dus deze uitspraak berust helemaal nergens op. Dit soort theorie-aanbidders doet niets liever dan confronterende en controversiële uitspraken, puur zodat hun onderzoek in de publiciteit geraakt, bijvoorbeeld via Vara Kassa en deze website. Misschien dat het hier om een gemiddelde gaat, maar zeker niet om een maximum…

  • ans peijnenborg ·

   Nou, troost je… Wat Paul ook al zegt… Gewoon aan beginnen aan dat afvallen. Ik ben ruim vier jaar geleden 44 kilo afgevallen… Helaas wel vorig jaar 14 kilo aangekomen omdat ik een dik jaar niet kon sporten door een hernia EN een frozen shoulder. Gewoon gezond vetarm eten! Ruim 2 ons groenten, mager vlees, 1 aardappeltje of 1 schepje zilvervliesrijst of 1 schepje volkoren pasta, voor bereidingen scheutje olijfolie voor de avondmaaltijd… Ontbijt schaaltje kwark met 2 eetlepels lijnzaad… Lunch: volkoren crackers met mager beleg of plakje kaas plus tomaten en komkommer… Tussendoortjes bijvoorbeeld fruit 2 stuks, 10 olijfjes en/of ingemaakte knoflookteentjes, kopje bouillon van poeder, rauwe wortel, augurkjes of Amsterdamse uitjes en 1 keer per week een stukje extra pure chocolade bij de koffie. Hmmmmmm… Water, koffie en thee uiteraard zonder suiker en melk, Spa’tje en maximaal 2 glaasjes light frisdrank per dag… Ik drink bijna alleen nog thee en dan de groene met vanille van de Aldi of de biologische met een vleugje citroen van de AH omdat je daardoor 185 calorieën extra per dag verbrandt. Van mijn schouder zal ik nog wel een hele tijd last houden, maar ik sport toch weer, zij het iets minder intensief. En met dit eetpatroon wat ik gewoon aangehouden heb, ben ik nu toch bijna weer 3 kilo kwijt… Die andere 11 komen ook, zeker weten! Gewoon zoetjes aan het sporten weer opbouwen, een halfuur per dag zeker, maar liever nog een paar dagen daarvan wat langer. Met een halfuurtje stevig wandelen per dag ben je al een heel eind. Succes, als je ECHT wilt, kun je het… ondanks wat sommige negatievelingen beweren!!!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.