Het menselijk lichaam maakt calorieën vrij uit koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Een calorie is warmte-energie. Je calorieverbruik kan dan ook worden gemeten in warmte-uitstoot. De hoeveelheid warmte die je lijf dagelijks produceert wordt ook wel ‘‘thermogenese’ genoemd. Je thermogenese kan worden onderverdeeld in drie aspecten, namelijk:
1. Exercise-associated thermogenese (EAT)
Met EAT wordt dat deel van de warmteproductie bedoeld dat ontstaat door lichaamsbeweging. Hoe meer je aan lichamelijke activiteit doet, des te meer calorieën je verbruikt en des te meer warmte je lichaam produceert.
2. Non-exercise activity thermogenese (NEAT)
Je NEAT is ongeveer gelijk aan je ruststofwisseling. Het is dat deel van de warmte waarvoor je niets hoeft te doen. De warmte komt vrij doordat je cellen en organen passief en ongemerkt calorieën verbruiken. Zo is er continu energie nodig om je hersenactiviteit, immuunsysteem, ademhaling en bloedcirculatie gaande te houden.
3. Diet-induced thermogenesis (DIT)
DIT staat in het Nederlands ook wel bekend als ‘voedsel-geïnduceerde thermogenese’. Er is namelijk energie nodig voor het eten en verteren van je maaltijden. Zo verbruik je calorieën bij het kauwen en doorslikken van je voedsel en bij de vertering van voedsel door je maagdarmstelsel.
Afvallen dankzij DIT-thermogenese
Als je wilt afvallen is je DIT het meest interessante onderdeel van je thermogenese. Als je je maaltijden slim samenstelt, kun je er namelijk voor zorgen dat je lichaam veel calorieën verbruikt bij de verwerking ervan. En iedere calorie die nodig is voor je spijsvertering, hoef je niet te verbranden in de sportschool!
Wat te doen?
Je lichaam moet vooral flink zijn best doen voor de verwerking van voedingsvezels en eiwitten. Het is dan ook raadzaam om relatief veel eiwitten (ei, kwark, mager vlees, vis e.a.) en vezels (granen, fruit, groenten e.a.) te eten. Er zijn zelfs voedingsmiddelen die bijna net zoveel calorieën opslokken als ze leveren (komkommer, selderij e.a.). Dit fenomeen staat ook wel bekend als “negatieve calorieën”.
Tip: lees hier meer over negatieve calorieën!
Er zijn daarentegen ook voedingsmiddelen die je lichaam nagenoeg moeiteloos omzet in nieuwe energie. De belangrijkste hiervan zijn (toegevoegde) suikers en (witte) bloem. Hiervan moet je dus niet te veel eten.
Ben jij bereidwillig om meer vezels en eiwitten te eten voor een verhoogde thermogenese? Reageer hieronder!