Wil je afvallen? Maak dan gebruik van je thermogenese!

Food · Door Ilse

Het menselijk lichaam maakt calorieën vrij uit koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Een calorie is warmte-energie. Je calorieverbruik kan dan ook worden gemeten in warmte-uitstoot. De hoeveelheid warmte die je lijf dagelijks produceert wordt ook wel ‘‘thermogenese’ genoemd. Je thermogenese kan worden onderverdeeld in drie aspecten, namelijk:

1. Exercise-associated thermogenese (EAT)

Met EAT wordt dat deel van de warmteproductie bedoeld dat ontstaat door lichaamsbeweging. Hoe meer je aan lichamelijke activiteit doet, des te meer calorieën je verbruikt en des te meer warmte je lichaam produceert.

2. Non-exercise activity thermogenese (NEAT)

Je NEAT is ongeveer gelijk aan je ruststofwisseling. Het is dat deel van de warmte waarvoor je niets hoeft te doen. De warmte komt vrij doordat je cellen en organen passief en ongemerkt calorieën verbruiken. Zo is er continu energie nodig om je hersenactiviteit, immuunsysteem, ademhaling en bloedcirculatie gaande te houden.

3. Diet-induced thermogenesis (DIT)

DIT staat in het Nederlands ook wel bekend als ‘voedsel-geïnduceerde thermogenese’. Er is namelijk energie nodig voor het eten en verteren van je maaltijden. Zo verbruik je calorieën bij het kauwen en doorslikken van je voedsel en bij de vertering van voedsel door je maagdarmstelsel.

Afvallen dankzij DIT-thermogenese

Als je wilt afvallen is je DIT het meest interessante onderdeel van je thermogenese. Als je je maaltijden slim samenstelt, kun je er namelijk voor zorgen dat je lichaam veel calorieën verbruikt bij de verwerking ervan. En iedere calorie die nodig is voor je spijsvertering, hoef je niet te verbranden in de sportschool!

Wat te doen?

Je lichaam moet vooral flink zijn best doen voor de verwerking van voedingsvezels en eiwitten. Het is dan ook raadzaam om relatief veel eiwitten (ei, kwark, mager vlees, vis e.a.) en vezels (granen, fruit, groenten e.a.) te eten. Er zijn zelfs voedingsmiddelen die bijna net zoveel calorieën opslokken als ze leveren (komkommer, selderij e.a.). Dit fenomeen staat ook wel bekend als “negatieve calorieën”.

Tip: lees hier meer over negatieve calorieën!

Er zijn daarentegen ook voedingsmiddelen die je lichaam nagenoeg moeiteloos omzet in nieuwe energie. De belangrijkste hiervan zijn (toegevoegde) suikers en (witte) bloem. Hiervan moet je dus niet te veel eten.

Ben jij bereidwillig om meer vezels en eiwitten te eten voor een verhoogde thermogenese? Reageer hieronder!

One comment


  • Paul

    21 januari 2014

    Wat ik me vandaag ineens afvroeg: de calorie is een eenheid die staat voor de hoeveelheid warmte-energie die wordt verkregen uit een voedingsmiddel. Maar is het dan ook zo dat warme dranken bij koude temperaturen meer calorieën ‘veroorzaken’ dan koude dranken? Dus niet per se omdat ze minder calorieën leveren (uit suiker, vet of eiwit), maar omdat je lichaam minder van deze energie hoeft te gebruiken om het lichaam op de juiste lichaamstemperatuur te houden… En bij warme temperaturen zou een warme drank je calorie-verbruik dan opschroeven omdat je lichaam het afkoelen van je lijf minder makkelijk kan bijbenen… Zo zou je dus ook in een extreem koude ruimte kunnen gaan zitten om jezelf opzettelijk te onderkoelen, waardoor je lichaam wordt gedwongen om meer calorieën te verbruiken om je lichaamstemperatuur op peil te houden… Iemand enig idee in welke mate temperaturen (buitentemperatuur, lichaamstemperatuur en voedseltemperatuur) van invloed zijn op je calorieverbruik?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.