Kattenallergenen zijn eiwitten oftewel proteïnen die voorkomen in cellen en deeltjes (haren, weefsels & lichaamsvloeistoffen) van een kat. Het belangrijkste kattenallergeen is ‘FELD-1’ glycoproteïne oftewel ‘Fel d 1’. Bij kattenallergie reageert je immuunsysteem overdreven heftig op dit kattenallergeen.

Door de overdreven heftige reactie van je lijf op “kattendeeltjes” komen allerlei stofjes vrij in je lijf, waaronder histamine, bradykinine, leukotriënen, cytokines en eosinofielen. Deze stofjes veroorzaken op hun beurt weer allerlei medische klachten, waaronder jeuk en benauwdheid. Plusminus 25 procent van alle Nederlanders en Belgen is in meer of mindere mate allergisch voor katten.

Hieronder lees je precies wat je moet doen als je allergisch bent voor katten…

Katten & allergenen

Kattenallergie oftewel katte-allergie is een vorm van “huisdierenallergie” die wordt veroorzaakt door FELD-1-allergeen. FELD-1 wordt allereerst aangemaakt in de talgklieren van katten. De talgklieren bevinden zich in de huid van een kat en produceren aldaar talg, huidvet oftewel “sebum”.

Talg houdt de huid en het haar van een kat soepel en beschermt de kattenhuid tegen infecties en uitdroging. Op zich is talg dus positief, maar voor sommige mensen kan de talg van katten uiterst negatief uitwerken. In dat geval spreekt men ook wel van een kattenallergie.

Naast de talgklieren wordt FELD-1 ook in de speekselklieren van katten aangemaakt. Dus ook kattenspeeksel kan een allergische reactie teweegbrengen. Tot slot wordt er ook nog weleens FELD-1 aangetroffen in katten-urine. Zodoende bestaan er in principe 4 vormen van allergische reacties op katten, namelijk kattenallergie door toedoen van:

  • Huidschilfers van een kat
  • opgedroogd speeksel
  • Kattenharen
  • Urine van katten

Als je allergisch bent voor katten, mag je dus niet in aanraking komen met huidschilfers, haren, urine en/of speeksel van katten…

3 vormen van katten-allergie

Het katten-allergeen FELD-1 komt dus voor in de haren, de huid, het speeksel en de urine van katten. Bij sommige mensen met katten-allergie veroorzaken alle vier deze aspecten een allergische reactie; maar er zijn ook allergiepatiënten die niet tegen huidschilfers kunnen, maar wel tegen haren en/of speeksel. Met kattenurine kom je normaliter niet in aanraking. Daarom bespreken we hieronder de 3 “reguliere” vormen van katten-allergie…

1. Allergisch voor huidschilfers van katten

Deze vorm van kattenallergie komt het vaakst voor. De huid van een kat ververst zich continu en de dode huidcellen komen als piepkleine huidschilfertjes in je woning terecht. Deze huidschilfers worden vervolgens ingeademd, waardoor allergische klachten optreden.

Ook kunnen de kattenhuidschilfers in je ogen terechtkomen. Iedere kat heeft een huid die zich continu ververst, dus iedere kat verliest huidschilfers. Als je lijdt aan deze vorm van kattenallergie, kun je dus maar beter geen katten houden… Zelfs geen anti-allergene of hypoallergene kat.

2. Allergisch voor kattenharen

Een behaarde kat verliest continu haren. Vooral als een kat in de rui is dwarrelen er grote hoeveelheden kattenharen door je huis. Je kunt fracties van haren inademen of in je ogen krijgen. Als je allergisch bent voor kattenharen, kun je overwegen om een anti-allergene oftewel hypoallergene kat te nemen. Zo zijn er verscheidene soorten haarloze katten (zie verderop in dit artikel).

3. Allergisch voor kattenspeeksel

Kattenspeeksel bevat net als kattenharen, huidschilfers en huidvet het lichaamseiwit “FELD-1”. Als een kat ergens aan likt –en het speeksel droogt op– dan blijven er ingedroogde korreltjes achter. Deze korreltjes kunnen een allergische reactie veroorzaken als ze in contact komen met de slijmvliezen van je ogen, neus, mond en keel. Als een kat over je arm likt, kunnen bovendien dikke, rode, gezwollen galbulten ontstaan.

Let op: kortharige katten zijn in principe niet allergievriendelijker dan langharige katten. Sterker nog: in veel gevallen leveren kortharigen meer problemen op dan langharigen. Daarnaast scheiden katers meer FELD-1-proteïnen uit dan poezen. En gecastreerde katers scheiden minder uit dan niet-gecastreerde katers.

Symptomen van kattenallergie

Als je allergisch bent voor katten kun je niet tegen kattenallergenen. Zodra de lichaamseiwitten (haren, huidschilfers of speeksel) van een kat in aanraking komen met de slijmvliezen van jouw neus, ogen, mond of keel, ontstaat een allergische reactie.

Een allergische reactie op katten kan zich op verschillende manieren manifesteren. Als je allergisch bent voor katten en in aanraking komt met kattenallergenen, dan zijn dit de meest gangbare symptomen:

  • Jeukerige huid
  • Bulten en/of rode plekken
  • Rode & tranende ogen
  • Geïrriteerde keel, & neusslijmvliezen
  • Hortende & piepende ademhaling
  • Jeukende neus & keel
  • Verstopte neus of loopneus
  • Benauwdheid & ademhalingsproblemen
  • Hoofdpijn
  • Langdurige niesbuien
  • Vermoeidheid & lusteloosheid
  • Droge & branderige ogen
  • Hoesten

Let wel: de ernst van de klachten die gepaard gaan met een kattenallergie verschilt sterk per persoon. Bij sommigen zijn de klachten dusdanig mild dat zij katten in huis prima kunnen verdragen; bij anderen zijn de klachten zodanig heftig dat ze katten-allergenen koste wat kost moeten mijden.

Als je allergisch bent voor katten, dan treden de eerste symptomen meestal een halfuur na contact met katten-allergenen op. Dit wordt ook wel de “vroege reactie” genoemd. Soms treden 6 tot 24 uur nadien nog restklachten op; dit wordt de “late reactie” genoemd.

Bovenstaande symptomen van een kattenallergie kunnen optreden door contact met kattenallergenen (o.a. huidschilfers, haren & speeksel van katten). Katten-allergenen zijn voor iedere kat hetzelfde. Ze zijn krachtiger dan die van ieder ander dier!

De gevolgen van een allergische reactie op katten…

Kattenallergenen veroorzaken veelal ontstekingsreacties indien ze in aanraking komen met de lichaamsslijmvliezen van een allergiepatiënt. Als je allergisch bent voor katten, dan ziet het verloop van een allergische reactie er doorgaans als volgt uit…

1. Ogen

Als katten-allergenen in je ogen terechtkomen, zullen je ogen rood worden en branderig aanvoelen. Je ogen kunnen enerzijds kurkdroog worden, maar ook vochtig aanvoelen en zelfs gaan tranen. Tot slot kunnen je ogen korrelig c.q. zanderig worden.

2. Neus

Wanneer je kattenallergenen inademt via je neus, landen ze op je neusslijmvliezen. In dat geval ontstaat doorgaans een branderig of jeukend gevoel in je neus. Ook kan je gaan niezen omdat je lichaam de allergenen zal proberen kwijt te raken. De slijmvliezen van je neus kunnen bovendien gaan opzwellen, irriteren, jeuken en branden als ze in aanraking komen met “deeltjes” van katten. Als je slijmvliezen extreem dik worden, kunnen zelfs bepaalde bijholtes verstopt raken, waardoor hoofdpijn optreedt.

3. Keel & longen

Als je katten-allergenen extreem diep inhaleert via je neus of mond, komen ze in je keelslijmvlies of zelfs in je longen terecht. In dat geval kan hevige irritatie van de luchtwegen optreden, wat zich uit in astmatische verschijnselen. Hierbij valt te denken aan benauwdheid, kortademigheid of zelfs zuurstofgebrek.

Let op: zelfs wanneer een kat al geruime tijd uit huis is, kunnen allergieklachten optreden. Allergenen blijven namelijk nog heel lang binnen de huisatmosfeer (lucht, vloerbedekking, meubels, gordijnen, kleding etc.) circuleren.

Hoe weet je of je allergisch bent voor katten?

Een kattenallergie behoort tot de vaakst voorkomende inhalatie-allergieën en huisdierenallergieën ter wereld. In principe kan iedereen een katten-allergie ontwikkelen. Sterker nog: je kunt van de ene op de andere dag allergisch worden voor je eigen kat. Een allergische reactie op katten kan bovendien op alle leeftijden voorkomen. Er zijn twee gangbare manieren om vast te stellen of je allergisch bent voor katten:

1. RAST-test

Er wordt bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht en gecontroleerd op antistoffen via de RAST-methode. De belangrijkste antistof bij kattenallergie is immunoglobuline E (IgE).

2. Priktest

Geconcentreerd katten-allergeen wordt op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een minuscuul gaatje in de behandelde huid geprikt. Hoe groter de galbult die vervolgens ontstaat, des te heviger je kattenallergie.

De heftigheid van een kattenallergie wordt veelal aangeduid met een klasse oftewel gradatie van 1 t/m 4. Een klasse 1 kattenallergie betreft een lichte vorm. Met graad 4 ben je extreem allergisch voor katten.

Allergie voor katten behandelen met medicatie

De allergische klachten die door katten worden veroorzaakt zijn te onderdrukken met speciale medicijnen, genaamd ‘antihistaminica’. Een antihistaminicum onderdrukt de vrijlating van ontstekingsbevorderende stoffen in je slijmvliezen. De belangrijkste van deze stoffen is histamine; daarnaast heb je o.a. bradykinine, leukotriënen, cytokines en eosinofielen.

Dankzij een antihistaminicum treedt er geen –of in ieder geval een beduidend mildere– allergische reactie op bij contact met een kat. Antihistaminica zijn allereerst verkrijgbaar in de vorm van tabletjes. Bekende voorbeelden hiervan zijn als volgt:

  • Azaron® (tripelennamine)
  • Fenistil® (dimetindeen)
  • Zyrtec® (cetirizine)
  • Aerius® (desloratadine)

Daarnaast kun je antihistamine-poeder inhaleren via de mond om gericht de keelslijmvliezen en longen te ontlasten. Ook zijn er vloeibare oogdruppels om de oogslijmvliezen te ontzien. Daarnaast heb je crèmes die gericht werkzaam zijn bij huidcontact met kattenspeeksel. En tot slot zijn er neusspray en neus-inhalers om de neusslijmvliezen te behandelen.

Antihistaminica zijn overigens bedoeld voor noodsituaties. Het is dan ook geenszins de bedoeling om katten te houden en tegelijkertijd flinke hoeveelheden antihistamine te gebruiken om je kattenallergie continu te onderdrukken.

Tip: Als je extreem allergisch bent voor katten, kunnen tevens corticosteroïden, mestcelstabilisatoren en decongestiva worden voorgeschreven.

Tips ter behandeling van een kattenallergie!

Als je allergisch bent voor katten, kun je (buiten antihistamine-gebruik) van alles doen om je allergieklachten te beperken, voorkomen en verhelpen. Je kunt een kattenallergie niet helemaal genezen, maar je kunt eventuele allergische reacties wél tot een minimum beperken. Hierbij een aantal tips om katten-allergieën te behandelen…

  • Allereerst moet je vooral géén katten houden.
  • Ga zo min mogelijk op bezoek bij kattenbaasjes.
  • Je dient veel te stofzuigen & dweilen.
  • Koop een stofzuiger met ioniserende filter, anders verspreiden de allergenen zich juist door het stofzuigen!
  • Verschoon je bed wekelijks.
  • Je beddengoed wekelijks heet wassen (> 40ºC).
  • Koop uitwasbare hypoallergene hoezen voor om je matras, dekbed & kussen.
  • Koop een luchtreiniger met ionisator!
  • Neem laminaat en vooral géén stoffen vloerbedekking of tapijten.
  • Als je tapijten hebt, laat ze dan regelmatig stomen!
  • Neem zo min mogelijk stoffen meubels (dus wél leer & kunststof).
  • Neem meubels en vloeren regelmatig af met een vochtige doek.
  • Als je een kat hebt, houd deze dan op één specifieke plek binnenshuis.
  • Laat een eventuele kat zoveel mogelijk buiten (met een belletje om t.b.v. vogels).
  • Lucht je huis door veel ramen open te zetten.
  • Laat je kat nooit op bedden of banken.
  • Laat gordijnen, dekens & kleden regelmatig reinigen.
  • Let ook op jassen, vesten, truien etc.
  • Kat maandelijks in bad doen (zonder zeep).
  • Probeer Nambudripad’s Allergy Elimination Techniques (NAET).
  • Overweeg een injectiekuur (hyposensibilisatiekuur).
  • Neem een hypoallergene kat (= “anti-allergeen” c.q. “anti-allergisch”).
  • Handen wassen nadat je een kat hebt aangeraakt.
  • Douchen & haren wassen voordat je naar bed gaat.
  • Kleren direct in de was na contact met katten.
  • Als je per se een kat wilt aaien, dan kun je daarvoor het beste een microvezeldoek of microvezel-handschoen gebruiken.

Let op: Als je (nog) geen kattenallergie hebt, maar wel bekend bent met luchtweg-allergieën (hooikoorts, huisstofmijt, huisdieren, schimmels e.a.), dan doe je er verstandig aan om geen katten te houden. Je loopt dan namelijk een vergroot risico om alsnog allergisch te worden voor katten.

1. HEPA-luchtreinigers  & -filters

Als je een kat in huis hebt, dan dwarrelen er overal in huis sporen van huidcellen, haren en speekselresten. Deze allergenen slaan neer op meubels, vloeren, kleding etc. Om die reden moet je als allergisch kattenbaasje zijnde dagelijks stofzuigen. Gebruik bij voorkeur een “UV anti-allergie stofzuiger”. Dit is een “anti-allergene oftewel hypo-allergene stofzuiger die ideaal werkt tegen kattenallergenen. Een stofzuiger met HEPA-filter (H13 t/m U17) is ook een prima optie.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een luchtreiniger met UV-filter of HEPA-filter in je woonkamer neer te zetten. Een dergelijk apparaat verwijdert tot 99,9999% van alle kattenallergenen in huis. Speciale geïmpregneerde HEPA-filters zoals Coway® en NanoBio® vernietigen tevens schimmels, bacteriën, virussen en mijten. Een goede luchtreiniger is dan ook ideaal als je allergisch bent voor katten!

Let op: Een HEPA-luchtreiniger is vele malen effectiever bij kattenallergie dan een “normale” elektrostatische luchtreiniger.

2. Hypoallergene katten

De allergenen van de verschillende kattenrassen zijn hetzelfde. Het is dus niet zo dat sommige katten “gevaarlijkere” allergenen produceren dan andere katten. Het is echter wel zo dat sommige kattenrassen beduidend minder FELD-1-eiwit aanmaken dan de gemiddelde kat, waaronder Siberische katten en de ‘Russische Blauwe’ oftewel ‘Blauwe Rus’. Bovendien zijn er kattenrassen die speciaal gefokt zijn voor mensen die allergisch zijn voor katten, waaronder de:

  • Devon Rex
  • Sphynx (naaktkat)
  • Cornish Rex

Tip: De Amerikaanse firma “Allerca” heeft onlangs hypoallergene katjes op de markt gebracht. Deze katjes betreffen kruisingen van talloze “normale” katten die weinig tot geen FELD-1 produceren. Een hypoallergene Allerca-kat kost bijna 10.000 euro. Update: dankzij kattenfokker Patricia (zie haar reactie onder dit artikel) weet ik inmiddels dat 100% hypo-allergene katten vooralsnog niet bestaan en dat bedrijven als Allerca nogal omstreden te werk gaan en er een discutabele reputatie op nahouden. (bron)

Let op: Ook een Sphynx kost al snel 750 tot 1000 euro; de Rex-varianten zitten rond de 500 euro. Bovendien kunnen hypoallergene (veelal kale) katten bij sommige mensen toch allergische reacties opwekken. Alle katten produceren immers talg en speeksel.

3. Hyposensibilisatie

Een hyposensibilisatiekuur is een kuur waarbij iemand met kattenallergie blijvend van diens klachten af wordt geholpen. De patiënt krijgt kleine hoeveelheden kattenallergenen toegediend die steeds verder worden opgevoerd. Het lichaam zal zodoende steeds meer antistoffen aanmaken, waardoor de patiënt op den duur een zekere mate van “immuniteit” opbouwt voor kattenallergenen. Hyposensibilisatie kan via druppels onder de tong (sublinguaal) worden toegediend, maar ook via huidinfecties (subcutaan). Een hyposensibilisatiekuur tegen kattenallergie staat ook wel bekend als:

  • Desensibilisatie
  • SLIT: Sublinguale immunotherapie (Oralgen® e.a.)
  • Hyposensibilisatie-kuur

Let op: hyposensibilisatiekuren kunnen 3 tot 5 jaar duren en vergen dan ook enorm veel doorzettingsvermogen van allergische patiënten.

Tot slot

Een kattenallergie merk je voornamelijk in je neus, ogen, keel en longen. Benauwdheid, loopneus, tranende ogen, niesbuien en een schortende ademhaling zijn veelvoorkomende symptomen. Wanneer je voor bepaalde katten allergisch bent, dan ben je voor alle katten allergisch, met uitzondering van hypoallergene katten. Een allergie voor katten is in principe te vermijden door geen kat als huisdier te nemen en bezoeken aan kattenbezitters te mijden.

Ben jij allergisch voor katten en heb je iets aan bovenstaand artikel gehad? Like Gezondr dan op Facebook of laat hieronder een reactie achter!

130 Reacties

  1. Beste Paul, Ik heb allergische rhinitus. Dat betekent dat ik voor alles allergisch ben, inclusief katten. Sinds onze kat is overleden drie maanden terug, merk ik dat mijn allergie minder is. Maar we willen toch heel graag op termijn weer een katje in huis nemen. Heeft u er zicht op of een luchtreiniger echt groot verschil maakt? En werkt een luchtreiniger met hepafilter dan echt beter? En een ionisator? Ik gebruik al medicatie, maar dat werkt niet goed genoeg. Groetjes, Yacindra

    • Hoi Yacindra, ik persoonlijk denk dat dit een beetje zal helpen. Ik weet het niet zeker maar IK denk dat het een beetje zou helpen. Als je misschien nog wat andere dingen zou doen die helpen (geen idee welke) zou het echt wel helpen.
      Groet Iemand

  2. Vraagje mijn onder buurvrouw beweert allergisch te zijn voor mijn kat kan dat ze komt niet in contact met mijn kat gaat dat door een deur en plafond heen?

    • Hoi Wilma ik denk het niet. Door de deur zou misschien kunnen maar niet door het plafond. Tenzij er een gat in zit

  3. Wie herkent deze klachten die bij een kattenallergie horen. Ik ervaar hele andere klachten dan die zijn beschreven op websites. Ik heb vorig jaar ontdekt dat ik een kattenallergie had nadat een vriend van me een jonge kat nam. Ineens kreeg ik dezelfde klachten die ik ook had als ik bij andere vrienden (met kat) een paar biertjes had gedronken. Ik dacht tot die tijd altijd dat het een alcoholkater was. Als ik bij een kat in de buurt ben wordt ik binnen een halfuur suf, begin te gapen en kan steeds moeilijker wakker blijven en jukbeenderen/bijholtes worden vuurrood. Voel me vaak echt gedrogeerd, alsof je een lichte narcose krijgt. Enkele keer na drie uur verstopte neus maar lang niet altijd, maar vooral de volgende dag zeurende koppijn vanuit de bijholtes en darmklachten met extreme winderigheid. Kan me voorstellen dat de histamine verspreid via de bloedbaan alle slijmvliezen prikkelt in het lichaam, dus ook het darmslijmvlies en niet alleen het neusslijmvlies. Dagen erna vaak ook een klemmend gevoel tussen de schouderbladen en en zware bonkende, jagende hartslag. Ik dacht eerst dat er iets met mijn hart was of een bloedprop, maar na onderzoek leek alles goed te zijn. Begin me nu toch weer zorgen te maken aangezien ik ’s ochtends met extreem bonkend hart wakker wordt. Ook vaak moe en afgepeigerd gevoel. De kat van andere vrienden is vijf maanden geleden overleden maar las dat je nog heel lange tijd klachten kan hebben als je daar weer komt aangezien het katteneiwit overal in trekt (gordijn, meubels) en komt overeen met mijn ervaring. Geen branderige ogen of keel, geen tranende ogen e.d.

  4. Bedankt voor het artikel! Ik heb er erg veel baat aan gehad. Ik heb sinds 2 jaar een kattin. In het begin was er geen enkel probleem, maar na een jaar ontwikkelde ik een kattenallergie. Dit werd bevestigd middels een bloedonderzoek. Ik vond het zeer erg, maar dankzij antihistaminica heb ik het kunnen terugdringen. Als de allergieklachten te ondraaglijk worden, neem ik enkele weken medicatie in, daarna stop ik de medicatie. Ik kan er wel mee leven, want mijn kat zou ik zeker niet willen wegdoen. Zij heeft me geholpen om mijn depressie te boven te komen. Stofzuigen, beddengoed vaak verversen, en niet te dicht bij de kat komen, zijn zaken die bij mij wel helpen.

    • Interessant. Al 3 jaar een kat en ook inmiddels allergie ontdekt. Direct een luchtreiniger met HEPA filter in huis gezet. Wil m’n kat echt niet weg en lees dat jij af en toe medicatie gebruikt? Heb nu een soort astma pufje en speciale neusspray. Maar goed, benieuwd wat jij precies gebruikt en koop je dat bij de apotheek? Alvast bedankt.

  5. Geachte, welke medicijnen kan ik gebruiken voor ogen en neus ik heb nu rond 8 maanden opatanol en desloratadine maar ze werken niet meer ik woon met mij lieve kat en ik heb allergie voor huidschilvers welke moderne medicijnen kan ik nog proberen? alvast bedankt

    • Hierbij een opsomming van anti-allergiemedicijnen / anti-allergica (zowel antihistaminica als corticosteroïden) die al dan niet bij kattenallergie worden voorgeschreven: Aerius (desloratadine); Allerfre (loratadine); Allergodil (azelastine); Avamys (fluticason); Beclometason; Claritine (loratadine); Flixonase (fluticason); Hydroxyzine; Kestine (ebastine); Livocab (levocabastine); Lomudal (cromoglicinezuur); Mizollen (mizolastine); Nasacort (triamcinolon); Nasonex (mometason); Opatanol (olopatadine); Polaramine (dexchloorfeniramine); Prevalin (cromoglicinezuur); Prevalin Allerstop (cetirizine); Promethazine; Reactine (cetirizine); Rhinocort (budesonide); Rupafin (rupatadine); Semprex (acrivastine); Tavegyl (clemastine); Telfast (fexofenadine); Tilade (nedocromi); Toplexil (oxomemazine); Xyzal (levocetirizine); Zaditen (ketotifen); Zyrtec (cetirizine)… Welk anti-allergiemiddel in jouw individuele situatie van kattenallergie de voorkeur geniet, is aan een arts en apotheker om te bepalen. Sterkte ermee!

  6. Mijn leven lang, van kleins af aan, ben ik een echte kattenliefhebber. Ik heb dus ook altijd katten gehad. Nu bleek ongeveer 10 jaar geleden dat ik een lichte kattenallergie heb. Allergologie, uitgebreide bloedtest. Ook heeft ooit een “paranormaal begaafde” gezegd dat ik mijn katten meteen weg moest doen! Geen haar op m’n hoofd die er ooit aan heeft gedacht mijn allerliefste levensgezellen weg te doen. Katten zijn de liefste, slimste en allerheerlijkste huisgenoten / levensgezellen die er bestaan. De rust, het ondeugende, de ongelofelijke liefde die ze geven… Kattenliefhebbers weten exact waar ik het over heb. Ik ben op zoek naar de gouden tip, iets tegen de jeuk. Ik heb er nu nog maar één, een lekkere zwarte kater, waar ik gewoon mee praat, hij verstaat me, dit is geen onzin. Maar als ik hem borstel, is het raak. En natuurlijk altijd spullen ontharen, stoffen, afborstelen, maar natuurlijk blijft een kat haren verliezen. Heb weleens gedacht een tondeuse te kopen, maar nooit gedaan. Ik gebruik cetirizine, maar alles wat ik al gebruikt hebt, werkt niet 100%.

    • Er bestaan veel verschillende antihistaminica / allergiemedicijnen die werkzaam kunnen zijn bij een kattenallergie. Bespreek het –voor jouw individuele situatie– ideale allergiemedicament eens met je huisarts of allergoloog. Misschien werkt (bijvoorbeeld) azelastine of cromoglicinezuur voor jou wel veel beter….

    • Haha, ik zie nu pas dat jij het bent, Kim! Dat is weer even geleden. :) P.S. Individueel medicatieadvies kan en mag ik niet geven, maar het zou écht de moeite kunnen lonen om in overleg met je artsen en apotheker op een ander antihistaminicum over te stappen.

  7. Mijn zoon heeft zeer positief getest op pollen, huisstofmijt en katten. We beginnen bij de pollen en de huisstofmijt, maar er lopen hier ook twee katten in huis. 1 gewone ex-kater en een Birmese poes. Ik meende dat een Birmees ook meer verantwoord was voor mensen met een allergie, maar ik lees dit niet in dit artikel. Stel dat we toch nog uitkomen bij de kattenallergie, zou er een kans kunnen zijn dat we de Birmees kunnen houden?

    • Over bijna elk kattenras is wel een reactie van een katteneigenaar te vinden die beweert dat het betreffende ras minder allergieklachten veroorzaakt dan de gemiddelde kat. Zo ook over de (heilige) Birmaan / Birmees. Exacte redenen / motieven hieromtrent zijn meestal extreem vaag omlijnd. Birmaanse / Birmese katten zijn in ieder geval niet ‘hypo-allergeen’. Hoe groot de kans is dat je kat in kwestie kunt houden binnen de directe leefomgeving van iemand met een zeer hevige kattenallergie, kan ik niet bepalen. Dat ligt aan de aard en ernst van de allergieklachten die je zoon ervaart.

  8. Beste Paul, volgens dermatoloog is het eczeem (bioptie) gehad. Jaar of 10 geleden bepaalde waarden ook gecontroleerd bij longarts. Die gaf aan dat schildklier waarde af en toe gecheckt moesten worden. Huisarts heeft dit 1x laten doen. Meerdere keren gevraagd. Zelf ook 1x gedaan, leek toen goed. Wel bij bloedonderzoek paar keer foutieve waardes (witte bloedvellen hoog t.o.v. rood) waardes weet ik niet meer. ’s Nachts veel last van eczeem (kat ligt tegen mij aan, maar kan ook van warmte komen). Denk dat ik voedsel ga laten checken omdat ik het steeds 1 uur / 1,5 uur na eten benauwd heb. Daarna ook jeuk. Tevens erge jeuk als ik thuis kom en bij opstaan en last van benauwdheid. Kost wel veel. Met veel moeite mag ik van de huisarts laten prikken op allergie mix inhalatie. Maar er wil niet altijd iets uitkomen. Wordt wanhopig van alles. Weet het niet meer…

  9. Ik wil zo ontzettend graag iets navragen! Is iemand allergisch voor katten als hij uitsluitend vermoeidheid als symptoom heeft na een dag bezoek aan iemand met drie katten? Hij is wel astmatisch maar heeft geen verergering daarvan, uitsluitend flinke vermoeidheid.

    • De vraag of iemand allergisch is voor katten als diegene vermoeid is na contact met drie katten is niet eenduidig te beantwoorden. Die mogelijkheid bestaat zeker, want vermoeidheid is absoluut een potentieel allergiesymptoom. En welke potentiële allergiesymptomen zich op een bepaald moment bij een individuele allergiepatiënt manifesteren is niet te voorspellen. Wat dat betreft kan deze vermoeidheid dus zeker een teken zijn van kattenallergie. Maar voor hetzelfde geldt dat degene in kwestie om een totaal andere reden vermoeid is geraakt. Het spelen met drie katten an sich kan volgens mij al best wel vermoeiend zijn… Een allergietest is dan ook de enige manier om uitsluitsel te krijgen hieromtrent. Sterkte ermee!

    • Beste Paul, heb sinds 2 jaar last van luchtwegen en eczeem kan dit worden veroorzaakt door katten? Ben diverse keren bij huisarts geweest. Tot op heden zalfjes en astmamedicatie gehad die niet hielp. Nu sinds 3 maanden bij specialist Foster (beclometason) gekregen en daarnaast Singulair (montelukast). Lijkt redelijk te werken. Echter eczeem wordt steeds erger. Ook bij dermatoloog geweest, daar betamethason gekregen. Helpt even maar wordt lichtelijk gek van de jeuk. Beiden vinden het niet nodig om te kijken waardoor de eczeem en jeuk komt. Heb intolerantie / problemen met melk. Half kopje en ik loop leeg. Ooit test gehad rond 21ste jaar niks uitgekomen. Huisarts heeft algemeen bloedonderzoek gedaan en zei allergietest. Is dit hetzelfde? Steeds tekort D3 (21 waarde), ook wat B12 tekort. Kortom weet niet waar te starten. Kan je zelf goede testen laten doen (kattenschilfers, likken, luchtwegen etc.). Waarom wordt dit niet serieus opgepakt. Waarom is er niet 1 specialist hiervoor? Ben wat wanhopig aan het worden. Kan niet sporten door uitslag en warm kleden. Voor luchtwegen is dit weer beter heb ik gemerkt. Kortom waar te starten? Groetjes, Miek

    • Beste Miek, De klachten die je beschrijft kunnen zeker worden veroorzaakt door een kattenallergie. In dat geval zouden de klachten wel erger moeten worden na contact met katten of kattenallergenen… Is dit het geval? Een algemeen bloedbeeld is in elk geval NIET hetzelfde als een allergietest. Men kan in een algemeen bloedbeeld wel sommige algemene ontstekingswaarden terugvinden die kunnen duiden op een allergie, maar de afwezigheid ervan sluit een allergie geenszins uit. Om een kattenallergie te kunnen uitsluiten, zul je een specifieke kattenallergietest moeten laten verrichten. T.a.v. allergische ademhalingsproblemen kun je naar de allergoloog gaan. T.a.v. allergische huidproblemen kun je naar de dermatoloog gaan. Waarom jouw dermatoloog een kattenallergie niet wil uitsluiten, is mij een raadsel… Overigens komen een vitamine D-tekort en een vitamine B12-tekort verrassend vaak tegelijkertijd voor met schildklierproblemen. Heeft men bij je algemene bloedtest ook gecontroleerd op TSH, (F)T3 en/of (F)T4? Zo ja, wat waren de bloeduitslagen. Schildklierproblematiek kan namelijk ook huidklachten veroorzaken. Is er echt sprake van (constitutioneel) eczeem of veeleer van een netelroos-achtige aandoening? Zie eventueel ook:

    • Paul, ook ben ik steeds erg moe. Volgens arts komt dit van astma (is als ademen door rietje, daarom zo moe).

  10. Kun je als je negatief test op een allergie test voor katten toch allergische reacties krijgen. Helpt het om een anti allergeen laken op de bank te leggen voordat iemand erop gaat zitten? Buiten het feit van stofzuigen en schoonmaken. Alvast bedankt voor uw antwoord.

  11. De informatie mbt de Sphynx kat is onzin. Ze zijn ten eerste niet specifiek voor mensen mete en allergie gefokt. Omdat ze namelijk, ten tweede, wel degelijk een allergische reactie op kunnen roepen. De Sphynx kat heeft (VAAK!) geen haar maar dus wel de enzymen waar de meeste mensen allergisch voor zijn. Daarnaast krijgen sphynxen soms op latere leeftijd of in het winterseizoen toch haar. Ga eerst eens op visite bij iemand met een Sphynx of ander soort ‘allergene’ kat. Het gaat om een dier, niet een paar schoenen wat je makkelijk wegdoet wanneer ze niet lekker zitten.

    • Ik beweer niet dat het ontstaan van de sphynx het gevolg is van een anti-allergeen fokprogramma. Ik geef enkel aan dat er veel sphynxfokker zijn die dit kattenras fokken met kattenallergiepatiënten als doelgroep. Of deze marketingstrategie terecht of gerechtvaardigd is, is een tweede… Als je specifiek allergisch bent voor kattenhaar (dus het haar van een kat) dan KAN een sphynx een optie zijn. Ben je daarentegen allergisch voor kattenhuidschilfers (de huidschilfers van een kat), dan heeft een sphynx een ander voordeel… Je kunt een sphynx namelijk vrij gemakkelijk en buitengewoon efficiënt ontdoen van huidschilfers omdat er geen haren ‘in de weg zitten’. Hoe dan ook zijn er mensen met een klinische kattenallergie die wel tegen een sphynxen kunnen.

  12. Geachte Paul, Ik heb allergie voor mij live kat (voor huidschilfers) en de beste zou zijn als mij kat zou weg maar dat wil ik niet doen ik wel medicijnen maar mij ogen zijn nog steeds zeer opgezwollen ik heb week gelden luchtreiniger besteld maar tot nu toe is niet beter weet u misschien wat kan ik nog doen? en welke oogdruppels zijn goed? en tabletjes etc alvast bedank

  13. Beste Paul. Is de vacht van een (langharige) kitten gevoeliger voor allergische reacties.

  14. Hallo Paul, ik heb een vraag, als twee hypoallergene katten van een ander ras (bijvoorbeeld een ragdoll en een Siberische kat) kittens krijgen, zijn deze kittens dan ook hypoallergeen? Ik hoop dat u hier antwoord op weet. Groetjes, Catlover

    • Siberische katten zijn NIET hypoallergeen, Ragdolls evenmin… Omdat Ragdolls geen ondervacht hebben en relatief weinig verharen, wordt nog weleens gezegd dat ze geen allergische reactie kunnen veroorzaken, maar aangezien het de huidstof / huidschilfering is die allergische kattenreacties veroorzaakt, kunnen Ragdolls net zo goed een allergische reactie veroorzaken als ieder ander kattenras. De Siberische kat van een vriend van me veroorzaakt bij mij ‘gewoon’ een allergische inhalatiereactie. De enige (niet eens 100%) hypo-allergene kat is een genetisch gemodificeerde kat zoals de ‘Cornish Rex’, ‘Devon Rex’ en ‘Sphynx-naaktkat’. Maar zoals je in bovenstaand artikel kunt lezen, zijn zelfs deze katten niet volledig hypoallergeen.

  15. Beste Steven, Mijn vriend heeft 6 tweedehands (wollen) truien gekocht bij een man met 5 katten. Ik ben zelf heel allergisch voor katten en we proberen uit te vogelen hoe we die truien het best kunnen reinigen. We hebben ze al gewassen, maar het mag niet heter dan 30 graden en bovendien zitten er zitten ook gewoon nog haren op de trui. Heb jij tips? Bedankt alvast!

    • Beste Paul bedoel ik natuurlijk. Zo gelijk aan mijn eigen naam… Hoe kon ik ’t mis hebben. ;)

    • Beste Paula, Tips heb ik helaas niet. De zichtbare kattenharen zijn 1 ding, maar de talloze enzymrijke huidschilfers die in de truien aanwezig moeten zijn, zijn des te naarder. Het kan met gemak een halfjaar duren voordat deze allergenen hun bio-activiteit hebben verloren. En je zult de truien meermaals op 50 graden (en liever nog op 70 graden) moeten wassen om er vanaf te geraken. Oh, wacht… Laten stomen bij een stomerij zou een optie kunnen zijn. Groeten, Paul

  16. Beste Paul, Fijn zo’n informatieve website te lezen! Ik ben zelf al mijn hele leven heftig allergisch voor katten (rode ogen & zware astma), en blijf daarom altijd uit de buurt van katten, ondanks dat ik het hele leuke dieren vind. Nu sprak ik laatst iemand en zij beweerde stellig dat niemand allergisch was voor haar katten omdat zij alleen puur eten (rauw vlees etc.) in plaats van brokken of blikvoer aan haar katten te eten gaf. Zou hier waarheid in kunnen zitten?

    • Hallo Vivian, Dankjewel voor je sympathieke berichtje! Om je vraag te beantwoorden (daar kan ik heel kort over zijn)… Nee. :D De enige allergie die hiermee kan worden beïnvloed is een eventuele voedselallergie bij de desbetreffende kat. Maar het is echt niet zo dat je ervoor kan zorgen dat mensen met een kattenallergie niet allergisch reageren op jouw kat door je kat rauw vlees of andersoortig natuurvoedsel voor te schotelen. Lekker voor de kat, maar een allergiepatiënt heeft er niks aan. Het kan er hooguit voor zorgen dat de vachtkwaliteit van de kat toeneemt, waardoor de kat minder huidschilfers verliest, maar de kat zal (mogelijkerwijs ietsje minder) 100% zeker allergenen blijven produceren en verspreiden.

    • Wat een snelle en uitgebreide reactie, dank je wel! Het leek mij al sterk dat je het met voedsel zou kunnen beïnvloeden, dus je hebt mijn vermoeden bevestigd. Nogmaals dank!

    • Hallo, ik ben allergisch voor katten en heb een tweedehands stoffen fauteuil gekocht van iemand met katten. Is er een manier om de stoel schoon te maken zodat je zeker weet dat de huidschilfers e.d. van katten er echt uit zijn?

  17. Hoi! Als kind was ik erg allergisch voor katten. Naarmate ik ouder werd, groeide ik er overheen. Nu heb ik sinds december 2 katers en dat ging supergoed: nergens last van. Nu heb ik sinds een paar weken erg jeukende huiduitslag. Kan het zijn dat mijn allergie alsnog de kop opsteekt, maar dan via een andere weg? Vroeger had ik nooit last van uitslag, alleen van veel niezen / tranende ogen etc. En als het wel mijn allergie is: wat kan ik eraan doen? Ik probeer al veel te stofzuigen en de kattenbak goed schoon te houden. Alvast bedankt!

    • Ja, het kan zeker zo zijn dat een kattenallergie opnieuw wordt aangewakkerd, en zelfs veranderd is qua aard en ernst… Het beste wat je kunt doen is een provocatietest bij een dermatoloog of allergoloog. Hierbij prikken ze kattenallergenen in de huid… Indien de allergieklachten hierdoor terugkomen of verergeren, is het bewijs van een allergie jegens katten geleverd. Wat je tegen (de symptomen van) een kattenallergie kunt ondernemen is uitgebreid besproken in bovenstaand artikel en de vele reacties hieronder. De meest efficiënte manier om allergieverschijnselen te onderdrukken is het gebruik van anti-allergica: antihistaminica of corticosteroïden in overleg met je arts.

  18. Beste Paul, mijn vriend en ik zouden graag gaan samenwonen, maar hij heeft een astmatische reactie op katten. En nu woon ik al 2 jaar met mijn 3 katten in mijn huis. Er moet nog 1 kat verhuizen. Ik heb al veel informatie gehaald uit het artikel en de reacties. Ik vermoed dat we het beste een nieuwe zetel en een nieuw bed kopen. Tapijten liggen er niet dus dan hoop ik dat regelmatig kuisen nadat de katten weg zijn al kan helpen. Maar wat met mijn kleren en lakens? Is het aan te raden van alles boven 70° te wassen zoals er in 1 van de reacties staat? En dan vermoedelijk in een andere wasmachine dan de mijne? Blijven er in een droogkast sporen achter? Zou een professionele firma die bv na vlooien komt kuisen hier ook een oplossing kunnen zijn? Dank bij voorbaat.

    • Je zou bankstellen ook professioneel kunnen laten stomen, dan hoef je ze in elk geval niet weg te doen. Textiel wassen op 70 graden Celsius is absoluut aan te bevelen. Een andere wasmachine of droger gebruiken, lijkt me onnodig. Als je de filters maar regelmatig schoonmaakt en dingen op 60+ graden wast… En ik betwijfel of er vlooienbestrijdingsbedrijven bestaan die gespecialiseerd zijn in katten-allergenen. Ik denk eigenlijk van niet. Heel veel succes ermee!!!

  19. Beste Paul, Toen ik kind was ben ik getest geweest op allergie. Ik had allergie voor stof, huishoudmeid, huisdieren, hooi etc. Toen is er mij medicatie voorgeschreven die ik tot op de dag van vandaag nog altijd neem en als ik ze 2 dagen niet neem wel al jeuk voel. Dat is al zo mijn heel leven geweest. Nu ben ik 28 en woon ik al meer dan een jaar met 2 katten, en tot nu toe nooit een allergische reactie gehad tenzij ik mijn medicatie niet neem, maar dat was ervoor ook al. Nu had mijn mama laatst iets gelezen over een man die gestorven was aan zijn kattenallergie die hij niet wist dat hij had. Ik weet dat ik daar vroeger op getest was geweest maar kan het echt zover gaan met een kattenallergie? Zoals mensen die allergisch zijn voor bijensteken?

    • Dit klinkt echt als een broodjeaapverhaal… Allergieën kunnen dodelijk zijn, bijvoorbeeld als je keel erdoor opzwelt (waardoor je geen adem meer krijgt en stikt)… Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je allergisch bent jegens bijen(gif) of wespen(gif) en vervolgens door een bij of wesp in je keel wordt gestoken. Ook zijn er mensen met een extreem hevige pinda-allergie, notenallergie of sesamallergie, waarbij iemand na het eten van pinda’s, noten of sesam in anafylactische shock geraakt. Een dergelijke anafylactische reactie betreft een extreem heftige reactie op lichaamsvreemde stoffen. Als gevolg daarvan verwijden bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Dientengevolge treden zwellingen op die binnen enkele minuten een acute vernauwing van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Zo’n allergische shock verloopt doorgaans zeer onvoorspelbaar en kan na verloop van tijd steeds heftiger worden. Allergiepatiënten die bekend zijn met anafylaxie dragen doorgaans een adrenaline-injectienaald bij zich om de aanval te doorbreken. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gehoord van een anafylactische allergische reactie jegens katten… Bovendien lijkt het me des te onwaarschijnlijker dat je katten in huis hebt, hier nooit last aan ondervindt, dus ook niet bekend bent met een kattenallergie, en dan van de ene op de andere dag een levensgevaarlijke c.q. dodelijke allergische reactie ervaart… Waar heeft je moeder dit verhaal gelezen?

  20. Ik heb net te horen gekregen dat mijn dochter allergisch is voor veel dingen zoals huisstofmijt, pollen, katten en honden. Maar bij alles geldt dat ze een beetje allergisch is. Dit resulteert in galbultjes. Dat dit wat veranderingen betekent is duidelijk, maar wat mij het meeste aan het hart gaat, is onze kat. Betekent dit dat ik onze kat weg moet doen?

    • “Een beetje allergisch” is relatief. Bovendien reageert iedere allergiepatiënt anders op allergenen. Als contact met katten ervoor zorgt dat zich bij je dochter jeukende galbulten manifesteren, zijn er slechts twee oplossingen… 1. Geen contact meer met kattenallergenen… 2. Ontstaan van galbulten onderdrukken met medicamenten… Beide opties hebben voor- en nadelen.

  21. Sam: mijn oudste zoon heeft een babypoes gekregen als cadeau. Sindsdien heb ik op mijn voorhoofd, op mijn gezicht , mijn rug en vooral op heel mijn hoofdhuid precies tieneruitslag!!! Daarvoor had ik nooit 1 puist. Kan dat zijn dat het een katten allergie is? Zo ja… wat moet ik nu doen???

  22. Ik ben dus echt zwaar allergisch voor katten, lastig verhaal want mijn vriend heeft er 2. Hij woont in een appartement op 4 hoog met een balkon. Zijn katten komen dus nooit buiten. Ook heeft hij een stoffen bank en schoonmaken is niet zijn favoriete bezigheid. Het komt er dus op neer dat ik dit vaak doe, we hebben nog maar 4 maanden een relatie dus het is ook moeilijk te verwachten van hem dat hij ze weg doet. Zelf woon ik nog bij me ouders waar ik liever niet te vaak wil zijn dus neem ik zijn huis maar voor lief. Het slaat op m’n longen en ik word ontzettend benauwd, hier heb ik dan ook salbutamol en ventolin voor. Nou goed mij vraag is dus eigenlijk hoeveel schade richt een kattenallergie aan? Is het voor m’n gezondheid slecht? Ik wilde eigenlijk een afspraak maken bij de dokter maar misschien dat jullie hier wel kennis over hebben? Ik heb alles al geprobeerd, heb een luchtreiniging apparaat gekocht met HEPA filter en een borstel voor die katten waardoor de oude haren eruit gesneden worden. Ook was ik ze regelmatig maar niks helpt voor mijn kattenallergie. ????

  23. albert kloosterboet Reageer

    Hallo Paul. Ik heb een kattenallergie. Gisteravond is iemand bij mij op bezoek geweest die thuis een kat heeft. Vannacht kreeg ik weer allerlei klachten. Benauwd en verstopte neus. Kan dat met dat bezoek te maken hebben? Of is dat toeval? Ik hoor graag. B.v.d. Albert

    • Ja, dat kan absoluut met het bezoek te maken hebben gehad. Mijn vrouw is ook extreem allergisch voor katten, en als er katteneigenaren op bezoek komen wiens kleren, tassen, schoenen (et cetera) vol met kattenallergenen zitten, dan heeft zij daar ook last van.

  24. Hallo Paul, Ik heb gordijnen over kunnen nemen, nu blijkt dat de vorige eigenaar een kat had en die heeft óp de gordijnen gelegen. Ik heb de gordijnen door mijn man laten stofzuigen en we hebben ze 1 keer gewassen. Dat heeft nog niet afdoende geholpen gezien mijn allergische reactie gisteren na het ophangen van de gordijnen. Helpt het als ik ze nog een keer, wat warmer en intensiever was? Blijven er dan katten allergenen achter in mijn machine? Want dan ben ik verder van huis…

    • Allergenen zijn enzymen en daarmee eiwit-achtige structuren. Rond de 50°C wordt de enzymwerking grotendeels geblokkeerd door toedoen van denaturatie. Bij temperaturen boven de 70 graden Celsius gaan ze kapot en verliezen ze hun allergene werking volledig. Als je de gordijnen boven de 70 graden was, hoef je dus niet bang te zijn voor ‘achterblijvers’ in je wasmachine.

  25. Mijn zoontje van 5 reageerde zojuist met dikke opgezwollen ogen op het aaien van een kat. Overduidelijk een allergische reactie. Hij heeft tweemaal eerder zo’n reactie gehad: na een ritje op een pony in Ponypark Slagharen en in de pauze van een circus voorstelling nadat hij op een olifant had gezeten. Beide keren heb ik geen kat gezien en hij heeft ook nog nooit allergisch gereageerd bij bezoek aan mensen die een kat hebben. Vermoedelijk is toch direct contact nodig. Nu vraag ik me af of er een relatie is tussen pony’s en katten? (in het circus liepen ook pony’s)

    • Mensen kunnen allergisch zijn jegens katten, honden, konijnen, cavia’s, hamsters, ratten, muizen, paarden, koeien, varkens, geiten, vogels en ga zo maar door… Een relatie tussen paarden / pony’s enerzijds en katten anderzijds is mij niet bekend. Wel kan ik me voorstellen dat relatief veel katten zich stelselmatig in paardenstallen begeven, maar dit verband is louter hypothetisch van aard. Sowieso kan het best zijn dat iemand allergisch is voor zowel katten als paarden; en de kans dat je als allergiepatiënt allergisch bent voor meerdere dieren is zelfs relatief groot. De enige manier om meer duidelijkheid te krijgen, is een allergietest laten uitvoeren bij een allergoloog of dermatoloog. Sterkte!

  26. Hi, ik ben allergisch voor katten en was een nachtje bij een tante gaan logeren die een kat als huisdier heeft. Ik heb namelijk rode ogen die jeukten gehad en ook geniest. Maar nu na 2-4 dagen heb ik last van jeuk in m’n keel die tot mijn oren doorloopt. Komt dit ook door de allergie? Groetjes.

    • Jeuk in keel en oren zou absoluut kunnen worden veroorzaakt door een kattenallergie, maar het is moeilijk te zeggen of het de daadwerkelijke onderliggende oorzaak is. Behalve een allergie jegens katten zijn er immers wel meer dingen te bedenken die jeuk in de keel en/of jeuk in de oren kunnen veroorzaken… En het één sluit het ander niet uit.

  27. Hoi, ik ben op latere leeftijd allergisch geworden voor katten, zodra ik bij iemand op bezoek ging met katten kreeg ik last van jeukende dikke ogen, niezen, en jeukende bultjes. Nu ben ik laatst bij een kitten geweest van 2 maanden oud en heb ik geaaid en mee geknuffeld en nergens last van gehad. Kan het zijn dat ik allergisch ben voor volwassen katten en dat ik van kittens geen allergische reactie krijg? Groet, Madelein

    • Ja dat hoor ik wel vaker van mensen met kattenallergie of hondenallergie. Volgens mij heeft het te maken met de huid van jonge kittens en puppy’s… ze hebben een opvallend zachte, soepele en vochtige huid. Naarmate kittens en puppy’s ouder worden, wordt hun huid echter droger en gaan ze gemakkelijker en sneller ruien, met veelvuldige . Bovendien wordt het huidoppervlak groter, waardoor ze meer haren en huidschilfers verliezen. Relatief veel mensen reageren zodoende wel allergisch op oudere katten en/of honden, maar niet of nauwelijks op jonge kittens en/of puppy’s. Mogelijkerwijs zou het ook nog te maken kunnen hebben met hormonen; wellicht dat de hoeveelheid enzymen toeneemt naarmate de hormoonhuishouding op gang komt.

  28. Weet iemand hoe dit zit bij de Savannah? ik. Heb m’n Siberische kater ook weg moeten doen vanwege longontstekingen en ik hoop dat de Savannah dit gen ook minder tot geen heeft zodat ik kan sparen.

  29. Hallo, Ik ga in oktober een week naar Amerika en verblijf bij vrienden van mij. Nu is het probleem dat zij 5 katten hebben en ik allergisch ben voor katten. Ik heb al medicijnen van de huisarts gekregen maar vraag me af wat er kan gebeuren als ik een week lang bij 5 katten verblijf? Blijven mijn klachten hetzelfde of worden ze erger? Groetjes, Mandy

    • Hoe intensiever je in contact komt met kattenallergenen, des te meer antistoffen je lichaam zal aanmaken en des te meer antihistaminica nodig zijn om allergische reacties te onderdrukken…

    • Beste Mandy. In het boek : MAGNESIUM DE OPLOSSING van de voormalige Franse Kinderarts Dr. Marianne Mousain-Bosc wordt in het voorwoord door (mister Magnesium) Dr. Jean-Paul Curtay verteld, dat hij een allergie voor huisstof en katten had. Hij had van dr. Favennec gelezen dat een allergie soms veroorzaakt wordt door Magnesium tekort. Dr. Curtay ging aan de Magnesium en heeft geen kattenallergie meer. Een pdf is te vinden bij Succesboeken : Magnesium de oplossing. Dr. Marianne Mousain-Bosc schrijft dat we dagelijks ongeveer 6 mg Magnesium per kg lichaamsgewicht nodig hebben. Zie ook mijn visie over Magnesium onder Gezondr vitamine D tekort. Groeten en sterkte.

    • Beste Klaas, Dit soort verhalen vind ik een tikkeltje tendentieus. De mogelijke linkt tussen magnesium enerzijds en allergische huidreacties anderzijds is in 1994 ontdekt bij naaktratten. (bron) Dat wil echter geenszins zeggen dat er een causaal of correlatief verband bestaat tussen inhalatie-allergieën enerzijds en magnesiumtekorten anderzijds. Ik waardeer alle boektitels en auteurs die je steeds weer opsomt in je berichten, maar misschien kun je in het vervolg de bronnen vermelden waaraan de betreffende auteurs hun beweringen ontlenen. “Hij had van dr. Favennec gelezen dat een allergie soms veroorzaakt wordt door Magnesium tekort” vind ik persoonlijk nogal weinig draagkracht hebben… En sowieso vind ik dat de markt sinds enkele decennia wordt overspoeld met boeken (met name E-books) van voormalig praktiserend artsen die in enorme koeienletters “Dr.” voor hun naam op de kaft zetten en “even uitleggen hoe de vork in de steel zit” op basis van eigen ervaringen, terwijl er databases vol studies zijn die niet stroken met hun opvattingen en ervaringen… Zo bevat het boekje “Anders Denken Over Magnesium” van Dr. Marianne Mousain-Bosc een voorwoord van Dr. Jean-Paul Curtay waarin hij inderdaad stelt een magnesiumsupplement te hebben ingenomen, waarna zijn huisstofmijtallergie en kattenallergie als sneeuw voor de zon zijn verdwenen… zonder context, zonder nadere toelichting, zonder referentiekader… Op mij komt dit soort persoonlijke openbaringen over als een commerciële gimmick om boeken in de markt te zetten. Wat ikzelf graag zou willen weten, is hoe een magnesiumtekort tot allergieën lijdt en hoe een magnesiumsupplement allergieën geneest. Welke allergieklachten / allergiesymptomen verdwenen precies? Want dat een magnesiumtekort kan bijdragen aan allerhande huidklachten (waaronder atopische huiduitslag, zonnebultjes, psoriasis, netelroos, constitutioneel eczeem, bepaalde vormen van acne e.a.) is algemeen bekend. Dit is echter iets totaal anders dan een kattenallergie en huisstofmijtallergie die als sneeuw voor de zon verdwijnen… Als je een dergelijke wereldontdekking doet, lijkt het me niet meer dan logisch dat je hier direct werk van maakt… Maar hoewel de beste man boek na boek schrijft over micronutriënten, zie ik verrassend weinig vergelijkbare ervaringen terug van mensen die van hun allergieën verlost raakten dankzij magnesiumsupplementen. Het is overigens geenszins mijn bedoeling om artsen of auteurs in diskrediet te brengen, maar het selectief ‘kersenplukken’ van beweringen uit boeken vind ik al enigszins discutabel… En een voorwoord in een boek van auteur #1 waarin een auteur #2 stelt dat hij van auteur #3 heeft gehoord dat magnesium allergieën geneest, gaat nog een stapje verder. :P Ik beweer trouwens niet dat magnesium niet werkzaam kan zijn bij allergieën, want ik heb geen enkele manier om dit bevestigen of ontkrachten… maar dit soort stellingen moet naar mijn mening worden onderbouwd en beargumenteerd om er een waardeoordeel aan te kunnen verbinden. Al met al zijn er heel veel allergiepatiënten zonder magnesiumtekort en er zijn heel veel mensen met magnesiumdeficiëntie en zonder allergieën, dus probeer alsjeblieft terughoudend te zijn in je verbandtrekkingen en adviezen. Loutere referenties naar boeken en auteurs (zonder concrete context, citaat of bron) keur ik in het vervolg af, want op deze manier wordt iedere pagina op Gezondr omgetoverd tot een database van Bol.com. ;) Groeten, Paul

    • Beste Paul. Het is geenszins mijn bedoeling dat Magnesium alle allergie oplost. De praktijk is dat mensen vaak te horen krijgen u heeft een atopische aanleg en men moet daar maar mee leren leven. Het gaat mij erom eerst alle vitaminen en mineralen op orde brengen. Het gebruik van anti histamine tabletjes en vitamine C, wat tegen alle jeuk helpt, heb ik al voldoende over uitgeweid. In het boek : Dodelijke medicijnen van hoogleraar internist Peter C. Gotzsche wordt uitvoerig ingegaan bij hoeveel wetenschappelijke rapporten, van de inhoud weinig van klopt. Dan gaat het meer om de miljarden omzet, dan om de mensheid te genezen. Daarmee wil ik niet beweren, dat niet regulier zo geweldig is. Groeten Klaas

    • Beste Klaas, Ik snap je punt, maar de kans dat een willekeurig iemand met kattenallergie (die zich enkel afvraagt of haar allergieklachten erger worden wanneer zij in aanraking komt met 5 katten) te kampen heeft met een magnesiumtekort is relatief klein. Vandaar ook dat ik al eerder heb gevraagd of je reacties on-topic wilt houden, om vervaging en verzwakking van pagina’s te voorkomen… Bovenstaand artikel gaat nu eenmaal over kattenallergie… Vragen en opmerkingen over magnesiumtekorten kunnen desgewenst worden achtergelaten onder dit artikel over magnesium. Dankjewel! Groeten, Paul

  30. Hoi. Ik ben er net achter dat me dochter een kattenallergie heeft… Alleen op kattenroos dus de huisschilders.. Alleen is het raar dat ze totaal niet reageerde op mij kat maar wel rode ogen van buiten en de pollen etc… Alleen is daar negatief uit de allergietest gekomen…. Zo raar.. Wel hebben wel pas onze bij 21 jarige kat verloren die erg verhaarde en zich zelf al een aantal maandjes niet meer waste… Kan het daarom zijn dat er een waarde van 3.51 uitkwam op de allergie test van me dochter? Want op me 1 jarige kat reageerde ze niet en is ze ook niet meer ziek zoals eerst… En is het zo dat een licht van kleur poesje dat die hyper allergene zijn? M.v.g.

    • Nee, dat er antistoffen t.a.v. katten in het bloed van je dochter zijn aangetroffen tijdens een allergietest heeft in principe niets te maken met je overleden kat. Tijdens een allergietest worden simpelweg antistoffen ingespoten, ingeprikt, ingeademd of opgeplakt, en de reactie die je dochter heeft is een reactie van haar eigen lichaam op die allergenen. De reactie zou dus ook zijn opgetreden zonder je voorgaande kat. De kleur van een kat heeft overigens niets te maken met de hoeveelheid allergenen die hij / zij verspreidt.

  31. Wat een mooi artikel om te lezen, ik herken zoveel hierin! Ik heb zelf een blog opgezet over het Siberische kattenras en deel hier mijn ervaring en zoektocht om mijn kattenallergie te overwinnen (deels gelukt). Ik weet niet of ik hier een linkje mag plaatsen maar als je zoekt op Siberische kat, dan vind je vast mijn blog voor liefhebbers van de Siberische katten. Groeten, Lex

  32. Beste redactie, ik heb een vraag over het zoontje van mijn vriendin. Het jongetje van 4,5 is getest op kattenallergie (bloedtest) en bleek heel allergisch te zijn. Tot groot verdriet van mijn vriendin die een groot kattenliefhebster is. Daarnaast is de vader van haar zoontje onlangs na een kort en heftig ziekbed overleden. Om die reden zou ze dus des te meer een kat willen voor haar zoontje, omdat dat voor hem een grote steun kan zijn. Nou heeft hij op school een vriendinnetje die thuis kittens heeft. Hij heeft daar een paar keer gespeeld (zeker 3 uur achter elkaar) en nergens last van gehad. Ook de moederkat is dan in dat huis aanwezig. De moeder van het meisje heeft na een aantal keer aangeboden om een van de kittens (die al oud genoeg zijn) mee te nemen om een paar dagen bij mijn vriendin en haar zoontje te logeren. Het is nu de tweede dag en naast op een dag 3 keer niezen, is er niks te merken bij het jongetje. Totaal geen reactie verder. Mijn vraag: kan het zijn dat hij toch minder allergisch is dan gedacht? Of is het zo dat het mogelijk is dat een kitten minder allergische reacties veroorzaakt dan een volwassen kat? Dus dat als de kat straks groter wordt dat hij er wel op kan reageren? We kunnen dit nergens op internet terugvinden. Hoop gauw van u te horen. Alvast dank! Vriendelijke groet, Laura Liem

    • Beste Laura, Het is vooraf onmogelijk te voorspellen hoe sterk een ‘kattenallergiepatiënt’ op een specifieke kat of kitten reageert. Een allergische reactie is namelijk van talloze aspecten afhankelijk en kan van tijd tot tijd ook nog eens fluctueren. Je kunt allergisch zijn voor haren, huidschilfers, ingedroogd speeksel en urinerestjes… Van iedere kat of uitsluitend van bepaalde rassen of individuele katten… Deze factoren worden weer beïnvloed door de leeftijd van een kat, de leefgewoonten van de betreffende kat en het ‘wasgedrag’ van de kat in kwestie (dus de lichamelijke hygiëne: goed wassen / likken betekent minder haar / huidschilfers in de binnenatmosfeer, maar meer speeksel)… Dan kunnen kinderen soms over (katten)allergieën heen groeien, maar juist ook een tijdelijke opvlamming of permanente herleving van een kattenallergie ondergaan. Met de leeftijd kan een kind op allerlei vlakken veranderen: immuunsysteem, stofwisseling, ademhalingsgestel, kruisallergieën, antistoffen, et cetera. Dat een allergietest duidelijk een kattenallergie aantoont, betekent in ieder geval dat het kind in kwestie allergisch is jegens katten. Hoe en wanneer zo’n kattenallergie tot uiting komt, is volkomen persoonsafhankelijk en dus moeilijk te zeggen… Misschien uitsluitend een milde ademhalingsreactie bij inademing van kattenhuidschilfers bij een verminderde weerstand… Of wellicht hevige zwellingen bij iedere aanraking van kattenspeeksel of krab van kattennagels op de huid, ongeacht weerstand, kattenras of wat dan ook… Ter illustratie: mijn vrouw is door de jaren heen een keer of 5 getest op kattenallergie (zowel plakproef als priktest als bloedanalyse) en de hevigheid varieerde enorm op een klasseschaal van 1 tot 6… ‘Klasse 0’ is – oftewel ‘kleiner dan 0,35’ oftewel ‘negatief’… ‘Klasse 1’ is + oftewel ‘0,35 tot 0,70’ oftewel ‘zwak positief’… ‘Klasse 2’ is ++ oftewel ‘0.70 tot 3.50’ oftewel ‘gematigd positief’… ‘Klasse 3’ is +++ oftewel ‘3.50 tot 17.50’ oftewel ‘positief’… ‘Klasse 4’ is ++++ oftewel ‘17.50 tot 50’ oftewel ‘sterk positief’… ‘Klasse 5′ is +++++ oftewel ’50 tot 100’ oftewel ‘zeer sterk positief’… En ‘klasse 6’ is ++++++ oftewel ‘groter dan 100’ oftewel ‘extreem positief’… Mijn vrouw heeft zowel op 2 als op 3 als op 4 als op 5 gezeten… Eigenlijk is uitproberen dus de enige mogelijkheid om zekerheid te krijgen… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  33. Wat een interessant en informatief stuk dit, zeg. Heel fijn! Ik heb al meer dan 25 jaar last van een kattenallergie en vaak komt de vraag bij mij op: aaaaaah, kan het écht niet, zo’n dotje in huis? Hiervoor moet ik dus eerst onderzoeken wat precies de allergeen is waar ik op reageer. Is het zowel haren als speeksel, alleen de haren, alleen het speeksel… Maar: is daar een speciale test voor om dat op zo’n niveau uit te zoeken?

    • Beste Ivy, Dankjewel voor je berichtje! In principe zitten het FELD-1- en FELD-4-allergeen in zowel haren als huidschilfers als speekselsporen als urinesporen. Als je allergisch bent voor katten, ben je dus allergisch voor al deze aspecten. Wel kan het zo zijn dat bijvoorbeeld je neusslijmvliezen gevoeliger zijn dan je oogslijmvliezen of keelslijmvliezen, waardoor je meer last hebt van snotteren dan van brandende ogen of kortademigheid. Het is in ieder geval niet zo dat je bij een allergoloog kunt testen of je allergischer reageert op huid of op haren of op speeksel of op urine… Al deze substanties bevatten namelijk dezelfde kattenallergenen. In de praktijk zul je dit overigens wel ondervinden. Sterkte! Groeten, Paul

  34. Hoi, Hoe lang duurt het als je katten uit huis zijn gegaan (nieuw huis gekregen) dat de stofjes uit huis zijn verdwenen?

    • Beste Astrid, De allergenen Fel D1 en Fel D4 –zoals die door katten worden verspreid– blijven naar alle waarschijnlijkheid niet langer dan 5 à 6 maanden actief oftewel allergeen. Dus na een halfjaar is er niet of nauwelijks meer sprake van bioactiviteit. Zie voor aanvullende uitleg desgewenst mijn antwoord op Erwins vraag over kattenallergie van 24 september 2015 hieronder…

  35. Beste, Ik heb met name last van een jeukende huid, ogen en hele hoge mate van vermoeidheid (verder geen verstopte neus o.i.d.). Een aantal maanden geleden paste ik tijdens de vakantie van mijn buren op hun kat. Destijds had ik last van eerder genoemde problemen, waarbij ik met name de vermoeidheid heb laten onderzoeken. In die tijd is er geen oorzaak gevonden voor deze problemen maar is het langzaam weggetrokken. Sinds vorige week hebben wij de kat van de buren overgenomen en zit hij bij ons thuis. De afgelopen dagen komen de problemen van vermoeidheid en jeuk weer naar voren en heb ik de mogelijke link gelegd met de kat. Ik heb echter een aantal vragen: – Kan een katten allergie zich uiten in met name hevige vermoeidheid en jeuk zonder de andere symptomen? – Kan ik alleen allergisch zijn voor (bepaalde) katten en niet voor honden? – Kan ik dit bij de huisarts laten testen? Alvast bedankt voor de reactie! Groet, Pat

    • Een kattenallergie uit zich bij iedereen anders. Sommigen ervaren vooral symptomen van een huidallergie / contactallergie en anderen veeleer van een ademhalingsallergie / inhalatie-allergie. Het kan zeker zo zijn dat je allergisch bent voor katten, maar niet voor honden. En het kan ook best zo zijn dat je allergisch reageert op specifieke (soorten) katten. Laat jezelf gewoon testen bij een dermatoloog of allergoloog testen op kattenallergie, dan heb je direct zekerheid. je huisarts kan je van een doorverwijzing voorzien. Succes!

  36. Hoi Paul, is het mogelijk dat een kattenallergie weer langzaam terugkomt? Vroeger was ik heel erg allergisch (ogen, neus, longen) en dat is helemaal over gegaan, mettertijd. Maar de laatste maanden merk ik potverdikke dat ik weer een dichte neus krijg en ga niezen in de buurt van katten! Kan dit? Ik zou het vreselijk vinden als ik hierdoor weer belemmerd wordt bij sommige mensen langs te gaan :-( Dank voor je reactie, Groetjes Marike

    • Hoi Marike, ik ben bang dat het antwoord op je vraag ‘ja’ is. Het is inderdaad mogelijk dat je na verloop van tijd weer meer last krijgt van een kattenallergie. Bij bepaalde voedselallergieën (o.a. melkallergie) is de kans relatief groot dat je hier overheen groeit naarmate je volwassen wordt. Helaas is deze kans bij een inhalatieallergie, zoals jouw allergie voor katten, veel minder groot. Een luchtwegallergie houd je doorgaans in min of meerdere mate gedurende je hele leven. Het is wel goed mogelijk dat je allergieklachten gedurende bepaalde periodes in je leven afnemen of juist vererger, maar er 100% vanaf komen is vrij zeldzaam. Sorry… :( Mocht je echt veel met katten in aanraking komen, dan is immunotherapie wellicht het overwegen waard om klachten bij kattenallergie te verminderen.

  37. Ik heb een ontzettend mooie bank van iemand gekregen welke ik heb schoongemaakt met o.a. tapijtreiniger en water/azijn. De bank is door de vorige eigenaar ook goed schoongehouden en ik kan nagenoeg geen kattenhaar meer vinden (fysiek & geur). Voor ik hem binnen durf te zetten vroeg ik mij af hoelang kattenharen/huidschilfers etc. actief blijven. ‘Sterft’ het als de haren doodgaan of opdrogen bijvoorbeeld? Heb zelf hiervoor een meubelstoffeerder, apotheek en drogist gecontacteerd en op Google gezocht. Zelfs de huisarts wist niet zeker hoe of wat en ging het opzoeken. Desnoods laat ik de bank een week buiten staan, maar zou toch graag weten of het nut heeft.

    • Beste Erwin, Er is inderdaad heel weinig bekend over de persistentie van allergenen. Sowieso verschilt de ‘levensduur’ of ‘bio-activiteit’ van allergenen heel sterk per allergeen. Van pinda-allergenen is bijvoorbeeld bekend dat ze minstens 110 dagen actief kunnen blijven, zelfs in de buitenlucht. Schimmels kunnen tientallen jaren in leven blijven en de sporen die ze verspreiden kunnen maandenlang actief blijven. Huisstofmijten kunnen tot 70 dagen in leven blijven, maar de ‘poepjes’ waarvoor veel mensen allergisch zijn kunnen meerdere jaren allergeen blijven. Hoe dit met kattenallergenen (Fel D 1 en Fel D 4) zit, durf ik niet te zeggen (althans, ik heb geen wetenschappelijke bewijslast voor handen), maar veruit de meeste allergiestichtingen gaan ervan uit dat huisdierallergenen over het algemeen niet langer dan 5 of 6 maanden actief/allergeen blijven. Dus naar alle waarschijnlijkheid zullen de allergene eiwitten/enzymen van een kat na ongeveer een halfjaar inactief of volledig gedegenereerd zijn. Een weekje buitenlucht doet in elk geval niets… Sterker nog: als je regelmatig buitenkatten in je tuin krijgt, zal dat de situatie alleen maar verslechteren. De bank goed schoonmaken met een stofzuiger en stoomreiniger lijkt me al met al de beste oplossing. Succes ermee! Groeten, Paul

  38. Ik weet sedert gister dat mijn dochtertje van 3,5 jaar allergisch is aan katten (reeds sedert november 2014 problemen met de luchtwegen, piepen, hoest die niet overgaat). Wijzelf en ook mijn ouders hebben katten. Aangezien we het niet zien zitten de dieren te laten inslapen, lijkt ze uit het huis verbannen naar bijvoorbeeld de garage of het tuinhuis de beste oplossing en ons dochter verbod geven daar binnen te gaan. Heeft er iemand een idee of ze ook terug luchtwegproblemen kan krijgen (hoesten, slijm, kortademig) als wij als volwassenen in de ruimte gaan waar de kat leeft door bijvoorbeeld schilfers/haar aan onze schoenen, kleren en dergelijke…? Zou een stoffen mondmasker aandoen voldoende helpen als ze toch in de buurt komt van de plaatsen waar de katten zijn ondergebracht? Heeft er iemand ervaring met zo een luchtreiniger met UV-filter of HEPA-filter? Kan je die in de gewone elektrozaken vinden?

    • Een kattenallergie kan zich in principe op twee verschillende manieren manifesteren: als contactallergie (bij aanraking van allergenen) en als ademhalingsallergie (bij inademing van allergenen). Mocht je dochter uitsluitend allergisch reageren bij inademing, dan zou een mondkapje kunnen volstaan, maar meestal zijn het ook de huid en oogslijmvliezen (conjunctiva) die bij contact met kattenallergenen voor allergieklachten zorgen. Als jijzelf intensief met katten omgaat, zit de kans er dik in dat je inderdaad huidschilfers, haren en opgedroogde speekselrestjes via je kleding mee naar binnen draagt, waardoor je dochter er alsnog mee in aanraking komt. Mijn vrouw is bijvoorbeeld zodanig allergisch voor katten dat wij allebei onze kleding direct in de was doen nadat we bij een katteneigenaar op bezoek zijn geweest. Een stofzuiger met hoogwaardige HEPA-filter en een luchtreiniger met hoogwaardige HEPA-filter helpen absoluut om allergieklachten te beperken, maar katten produceren continu nieuwe allergenen, dus in geval van een hevige kattenallergie, zal dit niet afdoende zijn. Maar misschien wel in combinatie met anti-allergiemedicijnen… Dat is een kwestie van uitproberen… Overigens hoef je je katten in geval van een allergie natuurlijk niet per se in te laten slapen… Ik ken volop mensen die een nieuw onderkomen voor hun kat(ten) hebben gevonden nadat hun kinderen allergisch bleken te zijn jegens katten. Ik snap dat ook die ‘oplossing’ alles behalve ideaal is, maar alsnog een stuk humaner. Heel veel sterkte ermee!

    • Hallo Hoezo inslapen??!! Hebben een hart dat klopt net pas jij! Als jij niet kan opschieten met een familie of gezinslid dan laat je die toch ook niet inslapen! Dat je dr überhaupt een uitspraak over doet vind ik raar… En erg overdreven hoor…
      Mij dochter is ook allergische maar heb wel een kat! Hoe meer je het gaat ontwijken hoe meer je erop reageerde… Wel handen wassen etc… dat doet ze wel… Maar mondkapje etc…erg overdreven… Gelukkig inslapen komt ook niet in je op! Maar toch dat ik zoiets lees en tegenkom vind ik raar… Vandaar me reactie.. Mij kat is een gezinslid net zoals me eigen kind.. Heb pas 1 verloren van bijna 21 jaar omdat hij niet meer kon. Maar verdriet zal ik altijd dragen.

  39. Hallo , Is het mogelijk dat ik enkel een allergische reactie krijg op mijn huid? Ik heb namelijk enkele weken kittens in huis gehad. Ik kreeg over mijn hele lichaam uitslag en jeuk. Ik dacht in eerste instantie dat het zonneallergie was, maar toen de kittens weg waren, was de uitslag ook weg! (terwijl ik daarna des te meer zon heb gezien). De kittens hadden geen vlooien… Alvast bedankt voor uw reactie!

    • Ja, het kan zijn dat een kattenallergie bij jou uitsluitend een allergische huidreactie uitlokt. Voor uitsluitsel zou je je huisarts om een doorverwijzing naar een dermatoloog kunnen vragen. Die kan een plakproef of priktest uitvoeren met kattenallergenen om te zien of er inderdaad sprake is van een contactallergie.

  40. We hebben sinds 4 weken kittens in huis. Twee jaar zonder katten gezeten. Nu heb ik last van droge geïrriteerder ogen, snotteren, vermoeidheid, last van geïrriteerde keel… Dit heb ik nog nooit eerder gehad met katten of andere huisdieren. Kan het dus zijn dat ik nu inderdaad allergisch ben voor katten?

  41. We hebben sinds 4 weken 2 kittens. Heb nu erg last van m’n ogen. Ogen zijn iets gezwollen en voelen droog aan. Ook lichte verkoudheid. Bovenste luchtwegen ietwat last van. Vermoeidheid ook. Is dit echt een allergische reactie op katten?

    • Ik sluit niet uit dat je toevallig een verkoudheid of griepje hebt opgelopen, maar als je (luchtweg)problematiek heftiger en intenser wordt in de nabijheid van je katten, lijkt een kattenallergie me uiterst waarschijnlijk. Als je ademhalingsproblemen buitenshuis en op je werk afnemen, is de kans dat je allergisch bent voor katten des te groter…

    • Bedankt Paul voor je reactie. Als ik inderdaad buiten ben nemen de klachten af. Ook op m’n werk. Heb inmiddels een afspraak gemaakt bij m’n huisarts voor een allergietest.

  42. Geachte, In Uw artikel lees ik verwijzingen naar de Amerikaanse firma Allerca. Deze firma is veel onder vuur geweest in de media en vraagt veel geld aan mensen die wanhopig hopen een huisdier te kunnen houden. Door slimme reclame trappen velen hierin. Een kat als de Ashera bestaat niet en is een Savannah met een hoog percentage wild van de serval zijde. Tot nu toe is er nog geen full proof hypoallergene kat gefokt. Helaas gebruiken onethische kattenfokkers vaak het argument dat juist hun kattenras geschikt zou zijn voor mensen met een kattenallergie. Beter is om maar geen kat te nemen wanneer je allergisch blijkt te zijn. Vraag anders bij een fokker of je een middagje op bezoek mag komen en zoek een kattenfokker die zich toelegt op één specifiek ras en liefst geen andere dieren in huis heeft dan dat specifieke ras! Kom je deze middag zonder problemen door, dan kan je overwegen een kat van het betreffende ras aan te schaffen. Beter is om dan een volwassen kat te nemen. Kittens moeten al zo veel indrukken opdoen en de meeste fokkers zullen niet blij zijn met een potentiële eigenaar die het kitten weer terug komt brengen omdat het toch niet gaat vanwege kattenallergie. Volwassen katten hebben wat meer weerstand… Met vriendelijke groet, Patricia Frencken – fokker van de Savannah kat, een ras dat vaak misbruikt wordt als hyperallergeen

    • Beste Patricia, Dankjewel voor je bericht! Mijn vrouw is ontzettend allergisch voor katten en reageert (ondanks antihistaminica) zelfs heel heftig op (veronderstelde) ‘hypo-allergene’ rassen, dus ik heb nauwelijks persoonlijke (praktijk)ervaring met katten. Ik heb dan ook al mijn informatie over kattenallergie bijeengesprokkeld via internet en bibliotheek. Fijn dat je opheldering schept in de nogal verwarrende en tegenstrijdige berichtgeving die ik zoal ben tegengekomen over hypo-allergene kattenrassen. Ik zal in bovenstaand artikel een verwijzing aanbrengen naar jouw informatie. Nogmaals dank! Groeten, Paul

  43. Kan het ook zijn dat je nooit allergisch voor katten bent geweest en dat je dat later toch wel word?

  44. Hallo, 10 jaar geleden heeft mijn dokter allergieën bij mij vastgesteld: huisstofmijt, pollen, honden en katten. Nu heb ik een allergietest laten uitvoeren en blijkt daaruit dat ik eigenlijk geen allergie heb voor katten en honden maar wel hevig voor stof en graspollen. Kan dit wel? Ik heb namelijk wel last van katten als ik ermee in de buurt kom of bij mensen kom die wel katten hebben. Ik heb ook op verschillende sites gelezen dat de symptomen van allergie kunnen verdwijnen als je je kat een tijdje hebt. Ik ben een echte kattenpersoon en heb er altijd dolgraag eentje willen hebben maar omdat ik dacht dat ik allergisch was heb ik dit nooit gedaan. Volgens de allergietest ben ik dit dus niet maar ik heb soms wel last van branderige ogen en verstopte neus. Zou dit kunnen? Groetjes, Kristien

  45. Ik heb al 28 jaar katten in huis. Nu hebben we sinds kort een nieuwe kitten, een mengeling van siamees met ragdoll. Na zo’n 9 dagen ging ik last krijgen van mijn luchtwegen; hoesten, benauwd… Nu hebben we nog een kater, maar die is al negen jaar bij ons en daar heb ik nooit last van gehad. Kan het echt aan het ras liggen?

    • Beste Paul, Vooralsnog gaat men ervan uit dat er slechts één primair katten-allergeen bestaat, namelijk ‘FEL D1’ c.q. ‘FELD-1’ c.q. ‘fel d 1’. Dit allergeen dragen álle katten bij zich. Ben je allergisch voor katten, dan ben je in principe dus allergisch voor álle katten. Wel is het zo dat bepaalde katten meer van deze allergenen produceren, bij zich dragen en verspreiden dan andere katten. Dit is inderdaad vooral ras-afhankelijk. Er zijn kattenrassen die heel veel allergenen afscheiden/uitscheiden, maar er zijn er dus ook die zeer ‘mild’ zijn voor mensen die te kampen hebben met kattenallergie. De hoeveelheid allergenen is vooral afhankelijk van huid en haar; zo kan borstelen en wassen al invloed uitoefenen op de concentratie katten-allergenen. Er zijn kattenrassen die als allergeenvrij of hypo-allergeen worden beschouwd, waaronder ‘Oosterse korthaar’, ‘Balinees’, ‘Javanees’ (‘Oosterse langhaar’), ‘Devon Rex’, ‘Cornish Rex’, ‘Sphynx’ en ‘Siberische kat’, maar deze kattenrassen verspreiden nog altijd een zekere hoeveelheid katten-allergenen. Sinds enige tijd zijn er ook bedrijven die beweren ‘échte hypoallegene katten’ aan te bieden. Deze bijzondere, gemuteerde katten hebben een mutatie op het zogenaamde CHAIN 2 van het FELD 1 antilichaam. Zodoende zouden deze katten écht hypo-allergeen zijn. Het gaat vooral om de kattentypes van Allerca. De Allerca GD huiskat kost momenteel ongeveer 9.000 dollar en de grote panterachtige Ashea GD kost ongeveer 30.000 dollar. Het is echter nog maar de vraag of deze gemuteerde vorm van FELD-1 daadwerkelijk 0,0 allergieklachten veroorzaakt. Nou ja, point being: de mate waarin je allergisch op katten reageert kan zeker ras-afhankelijk zijn, maar je ziet ook vaak genoeg dat één en dezelfde persoon anders reageert op twee katten van hetzelfde ras. Dus ook de individuele eigenschappen van een kat (ongeacht ras) kunnen een rol spelen v.w.b. de allergeenconcentratie. Vandaar dat er ook altijd wordt aangeraden om een kat een tijdje “op proef” te nemen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, (naamgenoot) Paul

  46. Beste redactie, Ik heb een vraagje. Ik ben altijd opgegroeid met katten en heb nooit ergens last van gehad. Ik heb een aantal jaar zonder katten gewoond, maar sinds kort hebben wij weer een kitten in huis. Onze kitten is erg speels en ligt graag in je nek, het liefst zo dicht mogelijk bij je gezicht. Nu is het zo dat steeds als ze zo bij me ligt of als ik met haar speel en dus in aanraking kom met haar bekje en nagels dat mijn huid ontzettend gaan branden en jeuken. Kan dit een kattenallergie zijn? Groetjes, Michelle

    • Ja, de kans zit er dik in dat je allergisch voor katten bent geworden. Voor uitsluitsel kun je een allergoloog of dermatoloog raadplegen.

  47. Hallo, Voordat ik de stap ga ondernemen om mij te laten testen zou ik willen weten of mijn vorm van reactie wel met kattenallergie te maken kan hebben. Ik heb katten in huis, al meer dan 16 jaar. Eens in de zoveel tijd (dat kan verschillen van tijd, soms zit er een week tussen en soms zelfs 2 maanden) ben ik 1 hele dag aan het niezen en snotteren. Er komt dan alleen doorzichtig slijm uit mijn neus. De dag erna is dit weer geheel verdwenen. Kan dit een kattenallergie zijn of omdat het maar 1 dag is en ik altijd katten in huis heb, eerder een andere allergische reactie? Gr. Wendy

    • Beste Wendy, Een allergie is logischerwijs allergeen-gebonden; voor zover ik weet kan het niet zo zijn dat je de ene dag allergisch bent en de andere dag niet. Een periodieke allergie is veelal seizoensgebonden; in dat geval treedt de allergie in een bepaalde maand op, meestal is dit een bloeiperiode van een bepaald gewas waarbij een bepaald soort pollen/stuifmeel in de buitenlucht circuleert. Een allergie die zich slechts sporadisch en bovendien binnenshuis voordoet ken ik niet. Misschien is het een mechanisch probleem in het ademhalingsstelsel of een verkoudheidsvirus? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat sporadische dagen waarop je niest en snottert te maken heeft met een kattenallergie. Dan nog eerder met een andersoortige inhalatie-allergie zoals schimmelallergie, stuifmeelallergie, huisstofmijtallergie of stofallergie. Treden de klachten op na een bepaalde bezigheid, nadat je ergens naartoe bent geweest, nadat je iets hebt gegeten? En heb je er nog andere klachten bij zoals jeuk van tong, keel of verhemelte, huiduitslag, tranende ogen of iets dergelijks? Het zou bijvoorbeeld ook een lichte vorm van voedselallergie of -intolerantie kunnen zijn. Dat je allergisch bent voor katten lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar het is aan een arts om dit definitief uit te sluiten. Groeten, Paul

    • Opgegroeid met een hond tot mijn 12 jaar. Toen 1 week geen hond gehad omdat deze stierf. Toen een hondje gaan adopteren na een week bij het asiel en plots allergisch zijn aan honden. Puberteit zeiden ze toen, maar ondertussen ben ik 19 jaar. Het kan dus wel, een plotse zware allergie aan iets.

    • Het is inderdaad best mogelijk dat je plotseling allergisch wordt voor het een of ander. Het kan echter niet zo zijn dat je plots allergisch wordt, dan ineens weer niet allergisch bent, een week later toch weer wel, enzovoort, enzovoort… Een kattenallergie of hondenallergie kan plots ontstaan en je kan een allergie ook weer ontgroeien, maar het is geen kwestie van sporadisch/periodiek komen en gaan.

  48. Hoe kom je erachter waar je precies allergisch voor bent? Dus haren, huidschilfers, of speeksel etc…?

    • Het enzym/proteïne/allergeen genaamd FELD-1 is de veroorzaker van kattenallergie. In welke structuren dit enzym zich precies bevindt en in welke mate verschilt per kat. Als je zeer allergisch bent voor katten, dan reageer je meestal op alle aspecten: haren, huidschilfers, speeksel én urine. Bij een gematigde kattenallergie kan het best zo zijn dat je alleen op die aspecten reageert waar relatief véél allergenen in zitten; meestal zijn dit dan de huidschilfers. Aangezien de allergeenconcentratie kan verschillen per kattenras (en zelfs per individuele kat), zou je dus eigenlijk samples van de desbetreffende kat mee moeten nemen naar je allergoloog (of eigenlijk naar je dermatoloog). Dit zou je dan wel eerst even met de betreffende arts moeten bespreken. Vervolgens kunnen monstertjes worden geëxtraheerd die met stickers op je huid worden geplakt. Sowieso is het allereerst raadzaam om een algemene allergietest te laten doen v.w.b. kattenallergie; dan weet je in ieder geval of je überhaupt allergisch bent voor katten. Ik neem aan dat je voornemens bent een kat aan te schaffen? Zo niet, dan is het logischerwijs niet per se nuttig om te weten op welke kattenallergenen en welke specifieke katten je (het hevigst) reageert.

  49. Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb last van hooikoorts en mijn zoon heeft allergie voor huisstofmijt. Wij houden zo veel van katten en we willen een kitten nemen. Is het verstandig om een kat in huis te nemen? En hoeveel risico hebben we kans op kattenallergie? Mijn buurvrouw heeft namelijk ook een kat en af en toe spelen we ermee en knuffelen en aaien, maar tot nu toe nog geen symptomen van kattenallergie.

  50. Ik lees hier heel veel over kattenallergie en wat je eraan kan doen, alleen lees ik niet wat je er aan kan doen als je gekrabd ben door een kat. Ik ben ook allergisch voor o.a. katten maar dat heeft mij niet weerhouden om een kitten aan te schaffen. Alleen zodra mijn kitten mij tijdens het spelen krabt, wordt mijn huid rondom het wondje rood en staat enorm in brand. Zou je er brandzalf of iets dergelijks kunnen opsmeren, of heeft iemand anders een tip om van dat branderige gevoel af te komen? Bedankt!

    • Als het branderige gevoel wordt uitgelokt door een allergische reactie (dus door speekselenzymen op de nagels van je kat), dan kun je de reactie onderdrukken met antihistaminica. Brandt het echter door een (steriele) ontstekingsreactie of door een (bacteriële) infectie, dan kun je de boel beter ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol of jodium.

    • Colloïdaal zilverzalf kun je o.a. kopen bij Heelbewust.com.

  51. Beste lezer, Ik vind de informatie op deze website heel nuttig. Mijn zoon is allergisch voor katten, maar we houden wel veel van katten. Het zou mooi zijn als hij ervan af kan komen, daarom wil ik graag weten of iemand ervaring heeft met hyposensibilisatie bij kattenallergie? Groeten, Saskia

    • Hoi Saskia, Mijn man is allergisch voor katten, en één zoon heeft hooikoorts. De hooikoorts desensibilisatie wordt door de verzekering vergoed (duurt ook 3 jaar iedere dag één tablet onder de tong, maar dan is hij er “hopelijk” wel vanaf). Mijn man zou voor katten gedesensibiliseerd kunnen worden, maar dat zou rond de 750 euro per kwartaal uitkomen, en daar doet de verzekering niet aan mee. Daarom gaan wij binnenkort voor een hypo-allergene kat kijken, gewoon in een goede cattery, om te kijken of hij daar wel tegen kan (Siberische kat…). Zo niet, dan komt er dus geen kat, helaas. In jouw geval zou ik kijken of je zoontje gedesensibiliseerd kan worden… Maar verzekeringen zijn er niet erg happig op, het kost namelijk heel veel geld! Veel succes!

  52. Beste Redactie, Wij zijn van plan om een woning aan te schaffen. Op dit moment verblijven er 3 katten in deze woning. Aangezien ik erg veel last heb van kattenallergie en dit ook bij de bezichtiging tot erg veel reactie leidde, wil ik u vragen wat wij kunnen doen zodra wij de sleutel krijgen om te voorkomen dat ik last blijf houden? Alvast bedankt voor uw medewerking. Met vriendelijke groeten, Bastiaan

    • Beste Bastiaan, Ik ben geen arts, slechts een hobbyist, dus zie dit alsjeblieft niet als alternatief voor advies van een arts/allergoloog. Ik kan enkel intuïtieve suggesties doen voor wat betreft kattenallergie… Mijn persoonlijke ervaring is dat bij kattenallergie de vloeren het belangrijkste aandachtspunt vormen. Als er tapijt ligt, haal het er dan vooral uit, want je krijgt vloerbedekking waar jarenlang katten op hebben geleefd nooit meer allergeenvrij. Ligt er laminaat, tegels, linoleum of iets dergelijks, dan is héél vaak en héél grondig stofzuigen een absolute must. En dan bij voorkeur met een anti-allergene stofzuiger met UV-filter of HEPA-filter. Neem vooral ook alle plintjes, hoekjes en kiertjes mee. Neem bovendien alles (trappen, kozijnen, vensterbanken, bovenkanten van deuren etc.) goed af met een natte doek en een goed schoonmaakmiddel. En vergeet ook de binnenkanten en bovenkanten van vaste kasten (keukenkastjes e.a.) niet. Doet dit bij voorkeur al een aantal keer voordat je in de woning trekt, want nu is alles nog leeg. Als al je spullen er straks staan, is de kans groot dat ook je eigen spullen ‘besmet’ raken met kattenallergenen, dus van alle allergenen die je nu weghaalt ben alvast verlost. Bovendien kun je nu overal goed bij en is alles lekker overzichtelijk. Neem voor de zekerheid ook alle muren en plafonds goed af met een doek. Het draait bij een inhalatieallergie zoals kattenallergie eigenlijk hoofdzakelijk om stofzuigen en poetsen. En logischerwijs geen spullen overnemen van de vorige bewoner. :P

  53. Ik heb sinds drieënhalve week geleden een vondeling kat in huis genomen. Eerst dacht ik een verkoudheid te hebben, maar na de nodige medicatie en verzorging denk ik dat het eerder allergie is, mede doordat ik steeds moet niezen en rondloop met een verstopte neus, droge ogen en irritatie op de slijmvliezen. Vooral ’s nachts is het heel vervelend. Ik zou het echt jammer vinden om de kat weg te moeten doen, ze is zo lief. Doordat ze langharig is moet ik haar ook borstelen en ik denk dat hier misschien wel het probleem zou kunnen liggen?

  54. Hallo, Ik heb een vraag over kattenallergie. Wij hebben nu al anderhalf jaar een Siberische kater. Mijn man is allergisch voor gewone katten, maar voor deze kat niet. Nu, na ruim een jaar, heeft hij regelmatig klachten van piepende ademhaling en kortademigheid, vooral ’s avonds voor het slapengaan. Is dit nu ook een kattenallergie? Want hij heeft geen last van niezen of jeuk, alleen bronchitis-klachten in de avond. Wij hebben wel een hypo-allergene raskat. Moeten we nu een allergietest laten afnemen of toch de bronchitis-klachten afwachten? Gr. Angela kuiper

    • Beste Angela, De enige makkelijke manier om erachter te komen of je man allergisch is voor de Siberische kater is tests doen d.m.v. uitsluiten. Als hij elke avond bronchiale verschijnselen vertoont, zou hij eens kunnen proberen om een avond ergens te gaan logeren om te zien wat er gebeurt. Of heel goed stofzuigen en de kat een tijdje elders onderbrengen om te zien of de situatie verbetert. Groeten, Paul

  55. Na veel omzwervingen op het net kan ik mijn vragen toch niet beantwoord krijgen en omdat ik dit artikel zo ontzettend veel vond helpen, stel ik mijn vraag hier, met de hoop een antwoord te kunnen vinden. 1. Hoe verloopt een allergische reactie? Ik begin namelijk erg te twijfelen of ik allergisch ben voor mijn kat. Hij is nu 5 dagen bij mij en pas nu krijg ik last van hoesten, loopneus e.d. dat terwijl ik nooit allergisch ben geweest voor katten en 10 jaar terug ook een kat gehad heb, maar als ik even van huis ben dan gaat het weer voorbij. 2. Kun je ook allergisch zijn voor het krabben? Als mijn kat me gekrabd heeft, wordt de kras daarna rood en begint het te jeuken. Misschien ben ik wel allergisch voor kattenbakvulling o.i.d. (hoop ik stiekem). Groetjes, Elly

    • Beste Elly, Hoe een allergische reactie op katten zich manifesteert, verschilt sterk per persoon. Het is namelijk afhankelijk van de reactie van je lichaam op de histamine die vrijkomt, en dit is weer afhankelijk van je histaminisch systeem, de hoeveelheid allergenen waarmee je in aanraking komt, de hoeveelheid histamine die vrijkomt, eventuele aanverwante antistoffen etc. Een kattenallergie openbaart zich meestal als ademhalingsallergie (vanwege de inademing van huidschilfertjes, haartjes en opgedroogd speeksel): hoesten, kortademigheid, astmatische verschijnselen, geïrriteerde slijmvliezen van neus en keel etc. Maar in mindere mate ook als contactallergie (bij contact van huid en slijmvliezen -o.a. van ogen- met kattenallergenen): branderige ogen, eczemateuze huiduitslag etc. Ik wil je hoop niet de grond in slaan, maar dat je een reactie krijgt van het krabben van je kat, kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan je kat zijn nagels overal inzetten, waardoor er bacteriën en andere ziekteverwekkers of irriterende stoffen aan de nagels kunnen zitten. Daarnaast wast een kat zijn pootjes heel regelmatig, waardoor de kans erg groot is dat er kattenspeeksel op de nagels zit. Het lijkt me dan ook waarschijnlijker dat je allergisch bent voor katten dan voor bestanddelen in kattenbakvulling. Hoe dan ook lijkt het me niet onverstandig om een allergietest te laten doen bij het huisartsenlaboratorium. Als je de assistent(e) van je huisarts belt en je verhaal doet, kan het best zijn dat je zonder consult een doorverwijzing krijgt voor een allergietest. Hopelijk ben je niet allergisch voor je kat, maar is er een andere verklaring. Heel veel sterkte & succes! Groeten, Paul

  56. Beste redactie, Onlangs ben ik verhuisd naar een benedenappartement en heb mijn 2 katten meegenomen. Nu is het geval dat de eigenaresse van het huis (zij woont boven mij in een geheel eigen appartement met eigen voordeur) zegt last te hebben van mijn katten en zij van mij vraagt ze weg te doen. Zij loopt het hele jaar door met rode ogen omdat ze erg allergisch is voor veel dingen (gras- en boompollen, huisstofmijt, honden, katten etc.). Misschien een bijzaak, maar ook rookt ze de hele dag door. Mijn katten zijn niet buiten geweest en wij hebben geen enkele gezamenlijke ruimte. Ook ben ik niet bij haar op bezoek geweest (met kleding waar mogelijk kattenharen aan zitten) en er is geen luchtafvoer van mijn appartement door haar appartement. Tevens hebben wij eigen klikobakken, dus zij komt ook niet ‘in contact’ met oud kattenbakgrit wat ik in de kliko gooi. Ook stofzuig ik heel regelmatig. Naar mijn idee kan het dus niet zo zijn dat zij op enige wijze in aanraking komt met huidschilfers/haren/speeksel van mijn katten. Is het op een of andere manier dan toch mogelijk dat zij een allergische reactie op mijn katten kan hebben? Ik zou het vreselijk vinden om ze weg te moeten doen… Groetjes, Susanne

    • Beste Susanne, Aan de hand van je verhaal kan ik me echt totaal niet voorstellen dat je bovenbuurvrouw last heeft van je katten. Ze komt immers niet in aanraking met allergenen. Ik kan me voorstellen dat het voor jou op deze manier geen prettige start is van de (huur)overeenkomst met je huisbaas, maar dat doet er niet aan af dat dit wel erg ver gaat. Mijn vrouw is hevig allergisch voor zo’n beetje alles wat op 4 pootjes rondloopt, en hoewel wij beiden enorm begaan zijn met dieren, heb ik echt nog nooit een vergelijkbare situatie meegemaakt. Je hebt er niets aan, maar het zou toch wel heel redelijk/billijk zijn indien je bovenbuurvrouw met een redelijke verklaring zou komen waarom het jouw katten zijn waar ze last van heeft. Op mij komt het een beetje over als iemand die het onprettig vindt dat er katten in ‘haar’ pand rondlopen en daarom een reden/excuus zoekt om er vanaf te komen. Misschien zou je haar eens kunnen vragen wat haar tot de conclusie heeft gebracht (of heeft doen vermoeden) dat het jouw katten zijn die haar gezondheidsklachten teweegbrengen? Daarvoor zou ze toch in ieder geval een degelijke verklaring moeten kunnen formuleren? Heel veel sterkte! Groeten, Paul

    • Hai, Ik wilde nog even reageren op jouw berichtje. Ik heb zelf een aantal jaren in een discotheek gewerkt waar je overal kon roken. Ik had toen erg veel last van chronische verkoudheid (2/3 van het jaar fulltime), wat erg veel weg had van allergie. Ik dacht dat het misschien te maken had met huisstofmijtallergie en had het mogelijk kunnen verwarren met kattenallergie, maar achteraf bleek ik erg gevoelig voor sigarettenrook. Toen ik stopte met werken (ik rook zelf niet) was het binnen 2 maanden compleet verdwenen. Het begon pas een jaar later dan ik daar werkte en heb er tot op de dag van vandaag nog last van als ik me in een rokerige omgeving bevind. Ik zeg natuurlijk niet dat dat hier het geval is, maar als ik jouw buurvrouw zou zijn en allergisch ben, dan zou ik dus vooral niet gaan roken. Dat maakt de symptomen alleen maar erger.

    • Beste Elly, laat je niet in de boot nemen hoor! Het is grote onzin waar jouw huisbazin mee op de proppen komt. Jammer dat ze zo’n verstandhouding creëert. Niet je diertjes weg doen! Succes!

  57. Heb heeeeeel veel gehad aan deze uitleg. Had net een hevige uitloper; kortademig, benauwd… Nu juist 6 uur na het contact! Ik wist niet wat er gebeurde. Ter plaatse was de reactie zo goed als uitgebleven. Het waren naaktkatten, dus ik dacht dat het oké was. Nog nooit zo hevig gereageerd!

    • Hoi Tim, Goed om te horen dat je iets aan deze informatie over kattenallergie hebt gehad. Wel enorm balen dat je zo heftig hebt gereageerd! Bedankt voor je vriendelijke reactie! Groeten, Paul

  58. Beste, Ik heb dit opgezocht nadat ik met de kat van mijn broer in aanraking ben gekomen. Ik dacht daarvoor nooit dat ik een kattenallergie zou hebben. Nu heeft die kat van mijn broer tijdens het spelen een aantal keren aan mijn hand gekrabd en haar tandjes in mijn vel gezet. (Puur al spelend hoor, want ’t is een schatje!). Kort daarna zat mijn neus helemaal toe en werden mijn ogen precies ‘dik’. Dat is best snel overgegaan. Maar de volgende dag kreeg ik moeilijkheden met ademhalen. Het leek of ik net nooit genoeg lucht binnenkreeg en moest constant ‘diep’ ademhalen. Dit heeft meer dan twee dagen geduurd. Zou dat misschien met een allergie voor katten te maken hebben? Ik zou het wel jammer vinden, want zie doodgraag beestjes! Met vriendelijke groeten, Sanne

  59. Beste Steven, Het is niet zo dat een kattenallergie altijd samengaat met een hondenallergie of andersom. Iedere diersoort produceert namelijk zijn eigen type enzymen, en het zijn de enzym-eiwitten waar sommigen allergisch op reageren. Wel is de kans relatief groot dat je als allergiepatiënt zijnde na verloop van tijd meerdere allergieën ontwikkelt; dit wordt ook wel een ‘atopisch syndroom’ genoemd. Ook zijn er aanwijzingen dat een ademhalingsallergie -zoals een huisdierenallergie of hooikoorts- de kans op andere luchtweg-gerelateerde klachten vergroot. Denk maar eens aan luchtweginfecties, astma, COPD, neusslijmvliesontsteking, bronchitis, bijholte-ontsteking etc. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

  60. Erg interessant stuk! Ik ben hartstikke allergisch voor honden, heb zo’n beetje de heftigste hondenallergie die er is. Maar ook bij mij is het zo dat ik op sommige honden beduidend milder reageer dan op de meeste. Heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat dit te maken kan hebben met de soort hond. Zal er eens beter op gaan letten. Ik moet sowieso wel zeggen dat het met de Havenezer van mijn moeder en de Chihuahua van mijn nichtje relatief goed gaat. Bij de meeste grote honden zoals Labradors en Golden Retrievers ontstaan doorgaans meteen heftige klachten.

    • Beste Dion, Over allergie voor honden kun je eventueel meer lezen in dit artikel over hondenallergie. Het klopt inderdaad dat je op bepaalde hondenrassen veeeel allergischer kunt reageren dan op andere. Groeten & sterkte, Paul

  61. Is het ook zo dat als je allergisch bent voor honden, dat je dan ook allergisch bent voor katten? Of andersom…

    • Beste Steven, Nee, dat is niet het geval. Je kan uitsluitend allergisch zijn voor honden, en dus niet voor katten, en vice versa. Wel is het zo dat beide allergieën vaak tezamen voorkomen. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.