Naar schatting reageert ongeveer 25 procent van de voltallige bevolking allergisch op honden, veelal zonder dat men daar zelf van op de hoogte is. Honden dragen namelijk bepaalde stofjes bij zich waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Deze stofjes worden ook wel “allergenen” genoemd.

De belangrijkste hondenallergenen zijn de “Canis familiaris”-allergenen (vooral ‘Can f 1’ en in mindere mate ‘Can f 2’). Deze allergenen worden aangemaakt door de speekselklieren en talgklieren van honden. Hondenallergie wordt dan ook veroorzaakt door huidschilfers, speeksel én haren van honden.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over hondenallergie…

Allergisch voor alle honden

Wetenschappers twijfelen er nog steeds over of bepaalde hondenrassen andere allergeensoorten produceren dan andere rassen. Vooralsnog is hier geen enkel bewijs voor en gaat men ervan uit dat alle honden dezelfde allergenen verspreiden. Een hondenallergie oftewel honde-allergie kan dan ook door iedere willekeurige hond worden uitgelokt.

Wel is het zo dat sommige honden beduidend minder of zelfs extreem weinig allergenen voortbrengen. Deze honden staan ook wel bekend als ‘anti-allergeen’, ‘hypoallergeen’ of ‘allergeenvrij’. Hoewel de kans beduidend kleiner is dat deze honden een allergische reactie uitlokken, zijn sommige mensen er desalniettemin (extreem) allergisch voor.

Weetje: Als je allergisch bent voor één hond, ben je allergisch voor alle honden, al is het maar een beetje. Volledig allergievrije honden bestaan (helaas) niet.

Hypo-allergene (“allergie-vrije”) honden

De mate van hypo-allergeniteit van iedere hond verschilt zeer sterk per persoon. De ene allergiepatiënt kan totaal klachtenvrij blijven bij contact met een specifieke hond, terwijl een ander er ziek van wordt. In onderstaande lijst vind je de hondenrassen die de hoogwaardigste anti-allergene eigenschappen worden toegeschreven:

1. Poedel

Poedels zijn middelgrote tot grote honden met een kroesvacht dan wel koordvacht. Om die reden verliezen ze relatief weinig allergenen en zijn ze erg “allergievriendelijk”. Er zijn velerlei kruisingen van Poedels met andere hondenrassen die over het algemeen extra goed worden getolereerd door allergiepatiënten, waaronder de Labradoodle, Goldendoodle en Schnoodle.

2. Labradoodle

De “Labradoedel” betreft een kruising tussen Labrador & Poedel. Dit hondenras is speciaal gefokt met het oog op hondenallergie. Voor de aanschaf van een (Australian) Labradoodle geldt doorgaans een lange wachtlijst.

3. Goldendoodle

De “Goldendoodle”, “Golden Doodle” oftewel “Golden Doedel” is een kruising van een Golden Retriever met een Poedel. Ook dit ras is speciaal gefokt voor diegenen die allergisch zijn voor honden. De prijs van zowel een Labradoodle-pup als een Goldendoodle-pup ligt veelal tussen de 1500 en 2000 euro.

4. Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond is een gespierde, middelgrote hond. Diens (nauwelijks verharende) vacht is glanzend, dik, krullend of kroezend qua textuur en zwart, wit of bruin van kleur (vaak gestreept of gestipt). Ook zijn neefje de Spaanse Waterhond is tot op zekere hoogte anti-allergeen. De Amerikaanse president Barack Obama is trots bezitter van een Portugese Waterhond.

5. Schnauzer

Een Schnauzer is een hoekige, allergievriendelijke hond met een borstelige baard, snor en wenkbrauwen. De zogenaamde “Miniatuur Schnauzer” is kleiner van formaat en verliest zodoende extra weinig allergenen. Ook zijn er hypoallergene kruisingen tussen Schnauzers en Poedels, genaamd “Schnoodles” oftewel “Schnoedels”.

6. Chinees Naakthondje

Chinese Naakthondjes hebben haarpluimpjes op hun kop, pootjes en staartje, maar zijn verder haarloos. Hoewel deze (overwegend blote) hondjes erg allergievriendelijk zijn, mogen ze zich maar al te vaak de trotse winnaar noemen van “lelijkste hond-wedstrijden”.

7. Mexicaanse Naakthond

De Mexicaanse Naakthond oftewel “Xoloitzcuintle” is een volledig naakte c.q. kale hond met een brede schedel en lange snuit. Deze hond heeft een uiterst eigenzinnig uiterlijk wat niet door iedereen evenzeer wordt gewaardeerd. Let op: ook de verwante ‘Amerikaanse Naakthond’ (Amerikaanse Haarloze Terriër = AHT) en ‘Peruaanse Naakthond’ hebben anti-allergene eigenschappen.

8. Italiaanse Windhondje

Italiaanse Windhondjes zijn de kleinste neefjes uit de windhondenfamilie. Ze zijn erg klein en extreem kortharig en verliezen zodoende weinig allergenen. De grotere windhonden, waaronder de (Italiaanse) Greyhound, zijn mindere mate hypoallergeen.

9. Kerry Blue Terriër

De Kerry Blue is een middelgrote terriër met een zwarte vacht die door de jaren heen enkele verkleuringen doormaakt. Deze terriër heeft een extreem kroezige, krullerige vacht en een geinig baardje.

10. Soft-coated Wheaten Terriër

De (Irish) Soft-coated Wheaten Terriër is een middelgrote, krachtige hond met rechthoekige contouren. Deze karakteristieke hond is relatief allergievriendelijk. Ook aan de volgende neefjes van de Kerry Blue en Wheaten worden hypo-allergene eigenschappen toegeschreven: ‘Airedale Terriër’, ‘Scottish Terriër’, ‘Welsh Terriër’, ‘Bedlington Terriër’ en ‘Aberdeen Terriër’.

11. Basenji

De Basenji is een klein, ongebruikelijk uitziend hondje, afkomstig uit Congo. De voorouders van de “Congo-terriër” werden al afgebeeld in Oudegyptische graftombes. Basenji’s hebben een soepele, glanzende, koperkleurige of zwarte vacht met een witte snuit, hals en borst.

12. Maltezer

Maltezers oftewel “Maltezer Leeuwtjes” zijn kleine, ivoorkleurige hondjes met een pittig karakter en een zijdeachtige vacht die in een scheiding recht omlaag valt. Ze zijn relatief allergievriendelijk en geschikt voor velen die lijden aan een allergie jegens honden.

13. Bichon à poil Frisé

Een krulharig Leeuwtje oftewel “Bichon Frisé” lijkt op een Maltezer, maar is ietwat groter. Dit hondje heeft een witte, crèmekleurige of grijze vacht die los, wollig en krullend van structuur is. Dit hondje zou door vele patiënten met hondenallergie worden getolereerd.

14. Havenezer

Een Havenezer oftewel “Havenese” is een klein hondje met een welige, golvende of krullende dubbele vacht, bestaande uit lang (15 – 20 cm) zijdeachtig haar. Havenezers behoren net als de Maltezers en andere “leeuwhondjes” (Bolognezer, Coton de Tuléar e.a.) tot de Bichon-familie. Al deze Bichons zouden anti-allergene eigenschappen hebben.

15. Chihuahua

Chihuahua’s zijn piepkleine hondjes met een kort, puntig snuitje en opvallend grote oren. Omdat een Chihuahua zo klein is en dus een klein huidoppervlak heeft, verspreidt dit hondje opmerkelijk weinig allergenen. Dit geldt des te meer voor de kortharige Chihuahua.

Let op: de honden in bovenstaande lijst zijn “allergievriendelijk”. Dit houdt in dat de kans relatief klein is dat ze allergieklachten teweegbrengen. Anti-allergeniteit kan echter nooit worden gegarandeerd en de kans op hondenallergie blijft dan ook altijd aanwezig!

Eigenschappen van allergene honden

Hoewel sommigen anders beweren, produceren alle honden dezelfde soorten hondenallergenen (o.a. Can f 1 & Can f 2), en er is dus géén sprake van ras-specifieke hondenallergenen. Allergenen zitten in huidcellen, haren, speeksel en urine van iedere hond. De kans dat een bepaalde hond hondenallergie veroorzaakt is dus niet genetisch bepaald en dus ook niet of nauwelijks ras-specifiek.

Wel is het zo dat bepaalde hondenrassen beduidend minder allergenen produceren dan andere rassen. Deze “allergeenconcentratie” of “allergeen-intensiteit” is afhankelijk van de volgende eigenschappen:

1. Grootte

Hoe groter een hond, des te groter diens huidoppervlak. Hoe groter het huidoppervlak, des te meer huidcellen en haren de hond logischerwijs heeft.

2. Huid

De huid van een hond ververst zich eens in de zoveel tijd. De oppervlakkige, dode huidcellen (hoornlaag) worden afgestoten (“roos”). Hoe sneller een hond de cyclus van huidvernieuwing doorloopt, des te meer huidschilfers er binnenshuis ronddwarrelen. Bij sommige honden verloopt dit proces erg snel (3 dagen); bij andere tergend langzaam (6 weken). Dit heeft vooral te maken met het huidtype en in mindere mate met de conditie van de hondenhuid.

3. Vacht

Er zijn honden met kortharige, ruwharige, langharige, gladharige, krulharige, kroezende, wollige en stokharige (dubbel-gelaagde) vachten. De mate waarin een hond haren en huidschilfers verliest is sterk afhankelijk van de hoedanigheid van diens vacht.

Over het algemeen houdt een ruwe, krullende, vettige vacht veel meer huidschilfers vast dan een gladde, steile vacht. Zodoende kunnen er beduidend minder allergenen worden verloren en ingeademd. Daarnaast speelt de vachtlengte en het “ruien” (haarvernieuwingspatroon) een belangrijke rol bij hondenallergie. Tot slot kan het raadzaam zijn om de vacht van een hond regelmatig te knippen of scheren.

4. “Wasbaarheid”

Een hond die regelmatig gewassen wordt, verliest veel minder haren en huidschilfers dan een hond die nooit in bad gaat. Maar een kleine, kortharige Chihuahua is logischerwijs beduidend makkelijker te wassen dan een enorme, langharige Tibetaanse Mastiff.

Let op: Er duiken steeds meer aanwijzingen de kop op dat mensen allergisch zijn voor individuele honden en niet zozeer voor hondenrassen. Dit zou betekenen dat de “allergeniteit” van een hond afhankelijk is van de eiwitproductie van de hond in kwestie en de gevoeligheid (allergische drempel) van diens baasje en niet van het hondenras.

Tips voor de aanschaf van een hond

Ben je allergisch voor honden, maar wil je desalniettemin een hond aanschaffen? Onderneem dan in ieder geval de volgende stappen:

 • Overweeg bij voorkeur een “hypo-allergene” hond.
 • Bezoek de fokker (liefst meermaals) en ga na of je direct of binnen 24 uur erna een allergische reactie krijgt.
 • Vraag om een monster van de vacht (bijeengeraapte haren inclusief huidschilfers) en houd dit vachtmonster continu in je directe nabijheid.
 • Informeer of je de hond “op proef” kan houden, dus kan retourneren als er allergieklachten op zouden treden.
 • Neem een hond die gemakkelijk gewassen (en evt. geknipt of geschoren) kan worden.
 • Laat de vacht- en huidverzorging van je hond bij voorkeur buitenshuis doen (hondenkapper, trimsalon e.a.).

Symptomen van hondenallergie

De belangrijkste allergenen die hondenallergie veroorzaken zijn zogenaamde “inhalatie-allergenen”. Je inhaleert ze namelijk, wat betekent dat je ze inademt. Je kunt hondenhuidschilfers, deeltjes van hondenharen en opgedroogde residuen van hondenspeeksel inademen. Deze allergenen zijn microscopisch klein en vederlicht en dwarrelen overal in je woning rond.

De allergenen die je inademt komen in contact met de slijmvliezen van de ogen, neus, mond en luchtwegen en worden vervolgens in de bloedbaan opgenomen. Tot slot binden de allergenen zich aan antistoffen (immunoglobuline e.a.), waardoor een allergische reactie optreedt. De belangrijkste symptomen van een hondenallergie zijn als volgt:

 • Droge, rooddoorlopen, tranende ogen
 • Benauwdheid + kortademigheid
 • Hoesten & niezen (meestal in buien)
 • Huidklachten: jeuk, roodheid, angio-oedeem, branderig gevoel, galbulten
 • Geïrriteerde, kriebelende keel
 • Vermoeidheid & lusteloosheid
 • Verstopte neus of loopneus
 • Astmatische bronchitis
 • Hortende en piepende ademhaling
 • Hoofdpijn

Tips om allergieklachten te beperken & voorkomen

Ben jij allergisch voor honden? Dan zijn er enorm veel dingen die je kunt doen om allergische reacties tot een minimum te beperken! Het is lastig om een allergie voor honden volledig te genezen, maar dankzij onderstaande tips kun je nagenoeg klachtenvrij blijven:

1. Omgang met je hond

Het meest praktische en voor de hand liggende is natuurlijk om géén hond in huis te halen. Als je echter per se een hond wilt (of al een hond hebt), dien je bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen. Laat jouw hond uitsluitend  toe in een specifieke ruimte van je woning. Zorg ervoor dat een hond nooit op geschoffeerde banken of stoelen gaat liggen en houd huisdieren vooral buiten je slaapkamer! Er zijn overigens honden die uitstekend vertoeven in een –al dan niet verwarmd– hondenhok.

Aanvullende tip: Het kan best zijn dat jouw hond geen allergieklachten teweegbrengt, maar andermans hond wel. In dat geval is het raadzaam om bezoekjes aan hondeneigenaren te beperken. Laat andermans hond bovendien niet toe in jouw woning.

2. Woning & inrichting

Leg geen stoffen vloerbedekking, kleden en tapijten op de vloer, maar liever laminaat of vinyl. Gladde vloeren zijn namelijk veel gemakkelijker schoon te houden. Haal ook zo min mogelijk (fleece)dekens, kussentjes en andere stoffen toebehoren in huis. In stoffen en beklede attributen kunnen zich na verloop van tijd namelijk enorme hoeveelheden hondenallergenen ophopen. Om die reden zijn lederen en kunststof meubels veel allergievriendelijker dan stoffen en gestoffeerde meubels.

3. Hygiëne & schoonmaak

Stofzuigen behoort tot de beste maatregelen tegen hondenallergie. Een hond verliest namelijk continu haren, huidschilfers en speeksel, en sporen hiervan dwarrelen continu door je huis. Een deel van deze allergenen slaat bovendien neer op meubels, vloeren, tapijten,  gordijnen etc. Hoe vaker je stofzuigt, des te “hypo-allergener” je woning!

Ook is het raadzaam om met aanzienlijke regelmaat te dweilen en meubels af te nemen met een natte doek als je allergisch bent voor honden. Daarnaast is het belangrijk om beddengoed, tapijten en gordijnen regelmatig te verschonen en wassen/stomen boven de 40ºC. Tot slot is het extreem raadzaam om je handen te wassen na contact met een hond en te douchen voordat je naar bed gaat.

Aanvullende tip: Gebruik bij voorkeur een “UV anti-allergie stofzuiger”. Dit is een hypo-allergene stofzuiger met ioniserende filter die bijna 100% van alle hondenallergenen opzuigt en nooit meer uitblaast. Een stofzuiger met HEPA-filter (H13 t/m U17) is een prima tweede keus.

4. Luchtfilter

Een luchtreiniger met UV-filter of HEPA-filter behoort tot de beste middelen om allergische reacties voor honden tot een minimum te beperken. De beste luchtfilters nemen tot wel 99,9999% van alle hondenallergenen in zich op. Speciale geïmpregneerde HEPA-filters zoals Coway® en NanoBio® vernietigen ook nog eens schimmels, bacteriën, virussen en mijten.

Aanvullende tip: Een UV-luchtreiniger of HEPA-luchtreiniger werkt vele malen beter ter preventie van allergische reacties op honden dan “normale” elektrostatische luchtreinigers.

Behandelingen & medicijnen tegen hondenallergie

Er zijn verschillende vormen van medicatie en medische behandelingen om hondenallergie te behandelen en allergieklachten te onderdrukken. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

1. Allergietest bij vermoeden van hondenallergie

Na kattenallergie is hondenallergie de vaakst voorkomende huisdierenallergie ter wereld. Een hondenallergie kan al direct na de geboorte ontstaan, maar zich ook pas op latere leeftijd ontwikkelen. Als je zeker wilt weten of je allergisch bent voor honden, dan kun je een tweetal tests ondergaan…

Allereerst is er de RAST-allergietest. Voor een RAST-test wordt een bloedmonster afgenomen dat via de RAST-methode wordt onderzocht op bepaalde antistoffen. Immunoglobuline E (IgE) is de belangrijkste antistof die onder invloed van hondenallergenen wordt aangemaakt.

Daarnaast onderscheiden we de priktest. Hierbij wordt hoog-geconcentreerd hondenallergeen op de huid aangebracht. De behandelde huid wordt vervolgens doorprikt, waarna wordt gekeken of er een allergische huidreactie optreedt. Hoe groter de eventuele galbult, des te allergischer je bent voor honden.

Weetje: Er bestaan vier verschillende gradaties van hondenallergie. Bij graad 1 ben je licht allergisch voor honden. Klasse 4 is de hevigste vorm van hondenallergie.

2. Antihistaminica

De belangrijkste vorm van medicatie tegen hondenallergie is het “antihistaminicum”. Antihistaminica zijn medicijnen die de vrijlating van ontstekingsbevorderende antistoffen (histamine, bradykinine, leukotriënen, cytokines, eosinofielen e.a.) in je lichaam tegengaan. Bekende voorbeelden van antihistamine zijn Zyrtec, Aerius, Azaron en Fenistil.

Een antihistaminicum wordt meestal oraal ingenomen in de vorm van een pilletje of tabletje, maar kan tevens worden toegediend d.m.v. huidinjectie via een spuit, inhalatie via een inhaler, druppels in de ogen en crème op de huid. Al met al zorgen antihistaminica ervoor dat er geen –of in ieder geval een beduidend mildere– allergische reactie optreedt na contact met een hond.

Weetje: voor (extreem) heftige vormen van hondenallergie worden ook nog weleens corticosteroïden, mestcelstabilisatoren en decongestiva voorgeschreven.

3. Immunotherapie

Immunotherapie tegen hondenallergie wordt ook wel “desensibilisatie” of “hyposensibilisatie” genoemd. Het betreft een langdurige behandeling (+/- 3 tot 5 jaar) waarbij je langzaamaan ongevoelig wordt gemaakt voor hondenallergenen. Iemand die allergisch is voor honden krijgt in dat geval stelselmatig hondenallergenen toegediend, net zolang tot er immuniteit is bereikt. Immunotherapie kan via druppels onder de tong (sublinguaal) of via huidinfecties (subcutaan) worden uitgevoerd.

Tot slot

Allergie voor honden merk je meestal op door irritatie en jeuk van je neus, ogen, keel en longen. Het nare van een hondenallergie is dat haren en huidschilfers van honden als voedselbron dienen voor huisstofmijten, die op hun beurt ook weer allergieklachten kunnen veroorzaken. Bovendien dragen huisdieren pollen, stof en schimmels in hun vacht mee die ook aanleiding kunnen geven tot allergieën.

Ben jij allergisch voor honden en is bovenstaande informatie nuttig gebleken? Laat dan hieronder een reactie achter en/of like Gezondr op Facebook via deze button…

63 Reacties

 1. Een kennisje zegt dat zij eczeem krijgt zodra een hond tegen haar blote benen zou lopen. Dus wanneer de hond haar per ongeluk aanraakt als hij langs haar loopt. Ik heb zelf een hond en vond haar verwijtende opmerking naar iemand met een hond nogal overdreven. Ik schrok van haar felheid. Of kan een allergie voor honden echt zo erg zijn? Overigens loopt een hond volgens mij zelden zomaar tegen iemand aan.

  • Ja, contactallergieën jegens honden komen voor. In hondenvacht kan namelijk van alles aanwezig zijn: hondenhuidschilfers, ingedroogd hondenspeeksel, opgedroogde hondenurine, pollen, et cetera. Over de individuele situatie van je kennis kan ik echter niks concreets zeggen. Overigens ken ik volop honden die het prachtig vinden om zich tegen mensen aan te duwen of wrijven. Je zou het knuffelen kunnen noemen… :)

  • Helaas kan het echt zo ernstig zijn! Ik kan al ziek worden als ik bij iemand op de bank zit die een hond heeft en terwijl de hond zelf niet eens in de buurt is. Ik weet dat hondenbezitters het vervelend vinden om te horen dus ik zeg altijd eerst dat ik honden enorm lief vind (wat ook zo is!) maar dat ik er niet goed tegen kan. Sommige mensen voelen zich aangevallen omdat ze zich afgewezen voelen als ik iets over hun hond zeg maar dat is geheel niet de bedoeling. Hondenallergie komt vaak voor en kan soms echt heel ernstig zijn. Ik kan dus ook niet op bezoek bij mensen met een hond. Hoe lief ik de hond en hun baasje ook vind.

 2. Ik ben al mijn hele leven allergisch voor alle honden die ik tegenkwam. Maar mijn nu ex-vriendin had een Shiba Inu en daar was ik helemaal niet allergisch voor, ik kon ernaast liggen of hem op mijn schoot houden zonder probleem. Kan het dan zijn dat ik voor andere honden ook niet allergisch ben?

 3. Hallooo even een vraagje … We ebben vrijdag een puppy aangeschaft … Maar ik heb roodheid in mijn nek en bubbels … ik weet niet of het van onze puppy komt of niet … zo last en pijn heb ik er van zelfs jeuk ook niet … Maar wat kan ik daar zo wat aandoen? Als het toch van de puppy komt?

  • Het zou inderdaad om een allergie jegens honden kunnen gaan, maar de kans bestaat eveneens dat de puppy vlooien of mijten met zich mee heeft gebracht… Wat je nu het beste kunt doen, is de onderliggende oorzaak achterhalen. Jezelf laten testen op hondenallergie, de vacht van de puppy controleren op vlooien, en de huid van de pup controleren op mijten…

 4. Beste, M’n zoon is super allergisch voor honden, 2de katten, daarna vogels. Ze wilden beiden toch een hondje en na super lang overleg, hij is ondertussen 12 (had astma als kind) hebben we het er op gewaagd. We hebben een korthaar chihuahua in huis genomen. In begin durfde hij er bijna niet aankomen uit schrik dat hij er allergisch aan was, maar ik bleek er meer op te reageren dan hij. Ik heb pollenallergie en stofallergie. Dus heb ik hem snel gewassen na 1 week. 5 maand later kwam er nog eentje bij en 5 maand later hadden we 3 chihuahua’s. Hij reageert er niet op, maar ik was ze wel trouw elke maand en kam ze heel regelmatig. Ik denk dat je dan echt geen filter nodig hebt. Als we ergens anders gaan waar ze een grotere hond hebben heeft m’n zoon onmiddellijk dikke rode ogen en niesbuien en jeuk aan zijn neus en ogen. Hij is nog steeds heel allergisch voor honden.

  • De aard, ernst en uiting van een hondenallergie kunnen per persoon en per hond sterk verschillen: kortademigheid, atopische huidreacties, haren, huidschilfers, ademhaling, huidcontact, verharen, vervellen, et cetera…

 5. Hallo vandaag hebben we gehoord dat onze zoon 10 jaar een allergie heeft voor honden en nog veel meer. Onze hond kwam toen onze zoon 3 jaar oud was. De medicatie wat onze zoon voor overgevoeligheid al slikt maakt hem nog zieker. Ik voel me een slechte ouder als ik de hond in huis houdt. Help wat te doen nu…

  • De WINIX U450 luchtreiniger en en de WINIX U300 staan nu ook te koop op Luchtreiniger.be. Het goede is dat de vervangingsfilters daar stukken goedkoper zijn.

  • Hallo Ray, Vanwege de commerciële strekking van je bericht heb ik de links verwijderd (zie Gezondr’s algemene voorwaarden). Bij veel andere winkels is deze luchtreiniger overigens een stuk goedkoper. Tot slot is Luchtreiniger.be een (onlangs gelanceerde) kopie van Luchtreiniger.nl, waardoor je bericht nogal spammerig / linkbuilderig overkomt. Groeten, Paul

 6. Hallokes, Ikzelf zie dolgraag dieren en heb een zware allergie aan haast alle dieren. Huidschilfers weliswaar, via sites kom ik nu overal iets anders te weten en te lezen. Die luchtverfrissers wat is da precies? Waar koop je da? Ik zou va plan zijn een poedeltje te kopen omdat na vele sites opgezocht te hebben dit dier het meest beste diertje zou zen voor de huidschilfers. Indien er hier nog tips zijn, zeker welkom!

  • Een luchtfilter filtert (onder andere) huidschilfers van huisdieren uit de binnenlucht / binnenatmosfeer en draagt zodoende bij aan de beperking van allergische reacties. Een poedel is niet de meest ‘hypo-allergene’ hondensoort. Zoals in het artikel hierboven omschreven, zijn er verscheidene kruisingen met poedels (waaronder de Labradoodle, de Golden Doodle en de Schnoodle) die in dat opzicht veel beter uit de bus komen. Succes!

 7. Beste Paul, Hier weer even een updatetje. ? Ik heb 4 weken terug een luchtreiniger gekocht, de Winix 450, wel een prijzig dingetje, maar ik dacht bij mezelf: “Laat ik het maar meteen goed doen!” Dus het apparaat staat nu bij mij in de woonkamer… Tweeënhalve week geleden hebben we onze Galgo geadopteerd. Ik moet zeggen… tot nu toe (vingers gekruist) doet de luchtreiniger wat hij doen moet, en heeft mijn man nog geen reactie van zijn allergie (huidschilfers). Zou de Winix dan toch echt werken??? ? Ik ben natuurlijk nog heel voorzichtig om voluit te zeggen dat de Winix goed zijn werk doet. Ik bedoel, we hebben de hond bijna 3 weken, en misschien na een poosje dat de huidschilfers zich overal gaan ‘settelen’ (tussen de bank of in de gordijnen bijvoorbeeld) dat mijn man alsnog zijn hondenallergie krijgt. We hopen er maar het beste van, anders moet mijn man helaas gaan verhuizen… ? Paul, ik wil je in ieder geval nog héél hartelijk bedanken voor je uitgebreide informatie en de moeite die je genomen hebt! Dank u dank u! ? Groetjes Joyce en een poot van Saif

  • Heel fijn om te lezen dat de luchtreiniger het beoogde effect heeft (althans, vooralsnog lijkt te hebben) om de hondenallergie van je man binnen de perken te houden; hopelijk blijkt het een superaankoop en blijft je man volledig klachtenvrij. Heel veel plezier van je Galgo! Groeten –ook aan Saif–, Paul P.S. Graag gedaan trouwens! ;)

  • Hallo, Ik heb u reactie gelezen en vraag me af of het apparaat nu nog steeds goed werkt en uw man geen last v/d hondenallergie heeft?

 8. Beste Paul, Wederom bedankt voor je leuke en snelle reactie terug, Ik krijg een kans van een organisatie in Spanje om als ‘opvangmama’ te fungeren voor een Galgo. Ik vind een Galgo een super ras en ze zijn zo heerlijk in de omgang, dus deze hond is echt mijn geliefde rassoort, maar ook mede wat deze honden aangedaan word door de jagers in Spanje, afschuwelijk!!! Ik zal daar maar niet over uitweiden. Ik heb daarom ook afgesproken met deze organisatie, dat als het gaat lukken met de allergie van mijn man, dat hij geen last heeft van de Galgo, dat ik het hondje dan ga houden, mocht het niet lukken dan mag het hondje blijven totdat het een lief baasje heeft gevonden (dat kan mijn man dan nog wel uithouden). Vandaar dat ik de ‘beste van het beste’ luchtreiniger wil aanschaffen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Ik lees dat jouw vrouw ook allergisch is, ook voor de huidschilfers? Ik vraag dit omdat jij vermeld dat jullie luchtreiniger zo goed werkt, dan wil ik die ook wel aanschaffen!!! Welke is het (even off-topic)? ;) Groetjes, Joyce

  • Beste Joyce, De luchtfilter die je nodig hebt, is sterk afhankelijk van je woonsituatie. De omvang van de ruimte waarin je de luchtreiniger plaatst, het aantal personen dat er leeft, de aanwezige natuurlijke ventilatie, et cetera. Een echte HEPA-filter (“High Efficiency Particulate Air” of “High Efficiency Particulate Arrestance” filter) haalt minimaal 99,97% van de (groter dan) 0,3 micron diameter deeltjes uit de atmosfeer die worden opgezogen, dus 9.997 van de 10.000 opgezogen deeltjes worden verwijderd. Hierbij gaat het om pollen, huisstofmijtuitwerpselen, schimmelsporen, huisdierenallergenen, rook, geurtjes en bepaalde chemicaliën… Dus dit is IDEAAL voor iemand met hondenallergie! Een HEPA-filterapparaat dient bij voorkeur te zijn voorzien van aanvullende koolstoffilter c.q. actiefkoolfilter en elektrostatische platen om de prestaties van de HEPA-filter te optimaliseren. Maar hoewel actieve kool en elektrostatische luchtreiniging heel erg prettig kunnen zijn, zijn het geen absolute vereisten. Voor iemand die allergisch is voor honden raad ik ze echter wel aan… Wel dient de luchtreiniger absoluut een geïntegreerde lucht-ionisator te bevatten voor een optimale luchtreiniging. En dan moet je nog kijken naar de capaciteit (qua kubieke meters) en het geluidsniveau van de luchtreiniger. Persoonlijk zou ik uitgaan van een minimale ACH (air changes per hour) van 3 en een maximum geluidsniveau tussen de 10 en 40 dB. (bron + bron) Mijn luchtreiniger is alweer een oudje en allang niet meer verkrijgbaar. En ik weet niet of de nieuwere modellen aan de huidige eisen voldoen… Ga gewoon voor een ‘Air Purifier’ met in ieder geval een HEPA-filter en een ionisator met een groot genoege capaciteit voor de ruimte waarin je hem plaatst en een zo laag mogelijk geluidsniveau op de hoogste stand. En als er een koolstoffilter, een UV-lamp en/of een elektrostatische luchtfilter geïntegreerd zijn, dan is dat mooi meegenomen. Het prijsverschil schuilt voornamelijk in het bereik (omvang van de ruimte die kan worden gereinigd in m3), de capaciteit (hoeveelheid gefilterde lucht per uur in m3) en het geluidsniveau (herrie die de luchtfilter voortbrengt in dB). Qua herrie moet je goed kijken of per stand het aantal decibel wordt aangegeven. Ik heb momenteel HEPA + ionisatie + koolstof en ben er erg tevreden over. Heel veel succes en plezier met de Galgo. En hopelijk ondervindt je man 0 last van zijn hondenallergie! Groeten, Paul

 9. ‘Sorry I ask’ ;-) Paul, hartelijk bedankt voor je snelle reactie! Ik ga nu zeker 1 van deze twee in huis halen! Groetjes, Joyce

  • Hallo Joyce, Ik vind het juist heel leuk hoor dat er zoveel vragen worden gesteld, dus dankjewel daarvoor! :D Het punt is dat ik pagina’s (in dit geval over hondenallergie) heel erg on-topic moet zien te houden om relevant te blijven. Vandaar binnenkort een apart artikel over luchtreinigers… Mijn vrouw is dus ook allergisch voor honden en voor ons werkt de combinatie van HEPA-filter en lucht-ionisator hartstikke goed… Succes met de aankoop! Groeten, Paul

 10. Beste Paul, Mijn man heeft een allergie voor huidschilfers, voornamelijk van de hond. Nu wil ik een luchtreiniger aanschaffen. Ik heb jullie verhalen, reacties en tips gelezen, maar ik kom er niet uit welke luchtreiniger nu het beste zou zijn. Ik heb er wel twee op het oog, namelijk de Pro Airtech 2x 7000 HEPA en de Pro Airtech 2x 8000 HEPA. Is dit wat? Hopelijk kunt u mij helpen. Groetjes, Joyce

  • Beste Joyce, Vanwege de vele artikels op Gezondr over inhalatie-allergieën en luchtwegklachten (schimmelallergie, kattenallergie, et cetera), worden er op heel veel plekken vragen gesteld over HEPA-filters. Ik kan dan ook niet onder al deze artikels blijven uitweiden over specificaties van individuele HEPA-luchtreinigers. Naar mijn persoonlijke mening zien de exemplaren van ProAirTech (ZX 7000 en ZX 8000) er in ieder geval prima uit! Maar dat betekent natuurlijk niet dat er prijstechnisch gezien geen betere alternatieven zijn… Ik heb direct een los artikel over HEPA-filters op de planning gezet, dan kan ik daar in het vervolg naar verwijzen. ;) Succes! Groeten, Paul

 11. Ik ben dus ook SUPER allergisch voor honden. ARGH en veel vrienden van me hebben honden. Gelukkig goede allergie pilletjes, maar ja je kan het niet altijd voorspellen. En dan te bedenken dat ik vroeger zelf ook gewoon honden heb gehad. :) Ik had me ook getest met zo`n thuistest (via de site TestJezelf.nu dacht ik), maar dat is alweer anderhalf jaar geleden. Daar kwam uit dat ik voor heel veel dieren allergisch was, ook katten en zo. Maar dat zullen de meeste wel hebben. Maar ja, we leren er wel mee leven.

 12. Paul, ja je hebt gelijk, ik zie dat je het probleem ook wat hebt, en het is vooral belangrijk om niet te impulsief en onverantwoordelijk te zijn naar de toekomst toe. Ik denk dat we wel stappen gaan ondernemen en hem eens in aanraking gaan laten komen met een paar honden. Meestal voelt hij het al vrij snel ook als het niet gaat, maar zonder er teveel hoop op te zetten dat we uiteindelijk echt in staat gaan zijn om het waar te maken. Maar, wie niet waagt, niet wint en er zijn minder leuke bezigheden dan naar hondjes te gaan kijken. ;)

  • Jaaaa! Ik ben een tijdje geleden met een vriendin het nestje gaan bezoeken waaruit haar huidige Golden Retriever afkomstig is. Bedolven worden onder 11 goudblonde puppy’s, echt geweldig! :D Op zo’n moment vind ik het wel heeeeeel erg jammer dat m’n vrouw zo ontzettend allergisch is. We hebben nog weleens aan hyposensibilisatie gedacht, maar zo’n proces kan jaren duren en biedt niet eens 100% garantie. ’t Blijft een dilemma…

 13. Hoi Paul, Ik ben heel blij hier terecht te zijn gekomen. Misschien kan je een lichtje doen schijnen. Ik woon samen met mijn vriend en wou altijd al een hondje als ik apart ging wonen, maar je raadt het al: vriend is allergisch aan de jack russell van een vriend, de Duitse herder en de fret van een vriendin, de katten van mijn tante, krijgt last als het huis te stoffig is (daarom vloeren zonder tapijt en speciale matras). Zou mijn vriend aan alle honden allergisch zijn?? Aan haren of huidschilfers? Niet zomaar te weten zeker? Hoe kan ik dat interpreteren en uitzoeken of er toch een hondje is dat hij zou kunnen verdragen? Hij neemt in lente en zomer sowieso anti allergie pillen (zyrtec, allegra tab, cirrus wat hij leuk vindt tegen zijn verstopte neus, hij neussprayt ook elke dag om de neus terug vrij te maken). Ik vraag mij af welke stappen we kunnen ondernemen om te kijken of hij een bepaald hondje wel zou kunnen verdragen. Misschien kan ik deze vraag aan een huisarts ook eens stellen?

  • Beste Laura, Als je vriend te kampen heeft met een dergelijke verscheidenheid aan inhalatieallergieën en ademhalingsklachten, is het heeeeeel lastig om een passend hondje te vinden. Je zou een ‘anti-allergene’ Labradoodle of Golden Doodle kunnen proberen, maar als achteraf blijkt dat er toch sprake is van een hondenallergie, is dat extreem risicovol. Je zou uit voorzorg alvast een allergietest kunnen laten uitvoeren bij een allergoloog en/of dermatoloog, expliciet t.a.v. hondenallergenen. Of je zou eens een aantal fokkers moeten bezoeken om een paar uur intensief in aanraking te komen met honden en te kijken wat er gebeurt. Mijn vrouw is ook allergisch voor alles wat groeit… Wij zijn allebei STAPELGEK op honden, maar zien er vooralsnog van af omdat ik een hond niet zomaar kan laten gaan als het verkeerd blijkt te gaan. Onwijs veel succes toegewenst!

 14. Beste Paul, Ik heb sinds iets meer dan 3 jaar een sheltie/chihuahua kruising. Ik heb nu sinds een maand erg last van opgezwollen oogleden en een verstopte neus. Mijn hond is nu in de rui, dus verhaart extra veel. Ik denk zelf dat het daaraan ligt (heb ook een lichte allergie voor huisstofmijt). Heb je misschien tips voor mij? Misschien extra wassen of borstelen? Ik stofzuig elke dag en meerdere keren per dag zuigen lijkt me weer te veel van het goede! Weet jij wat zou kunnen helpen?

  • Beste Maaike, Eerlijk gezegd is stofzuigen en stomen zo’n beetje het enige wat je kan doen. Overmatig borstelen/kammen kan ten koste gaan van de kwaliteit van de vacht van je hondje en JUIST ook zorgen voor sterkere haaruitval en huidschilfering. Daarnaast zullen door het kammen ook weer allergenen door de lucht gaan dwarrelen, die jij vervolgens weer inademt. Een goede hygiëne en verzorging van je hondje is een absolute aanrader, maar kortharige honden hoef je niet vaker dan 1 keer per week (of 2 weken) te borstelen en langharige honden hooguit eens per 2 dagen. Een luchtfilterapparaat aanschaffen met een deugdelijke HEPA-filter is overigens wel een absolute aanrader. En persoonlijk zou ik eens een antihistaminicum uitproberen zodra je veronderstelde allergieklachten optreden. Mochten de klachten daardoor direct afnemen, dan weet je in elk geval zeker dat het een allergische reactie betreft. Succes & sterkte! Groeten, Paul

 15. Beste Paul, Ik heb astma/COPD en heb sinds 5 dagen een Labradoodle in huis. Het beestje is een kruising tussen een Harlekijn Poedel en een Miniature Labrador Retrievers (Mini Lab), dus geen echte Austrialian Labradoodle. De hond verhaart nagenoeg niet, ik zie gemiddeld 1 of 2 haren per dag, dus 1 of 2 huidschilfers toch? Zijn de verschillen echter groot tussen deze kruising of een echte Australische Labradoodle of niet? Ik heb wel wat meer last van mijn benauwdheid en kan het slijm moeilijker ophoesten. Is het aan te raden om -zoals op deze site geschreven- een luchtreiniger met HEPA-filter aan te schaffen ten einde mijn allergische reactie tot een minimum te beperken? Op deze site staat ook beschreven; de immunotherapie en/of antihistaminica als een van de oplossingen, werkt dit echt of blijft het maar op uittesten? Ik heb al eerder een allergietest laten doen en hondenharen(schilfers) zijn het ergste, gevolgd door kattenharen, graspollen, stof en huisstofmijt. Mijn vrouw stofzuigt en swiffert het laminaat elke dag, de hond wordt elke dag, na het uitlaten, gekamd en schoongemaakt. Ten slot wil zou ik graag willen weten of het wassen (onder de douche) meerdere keren per week gedaan kan worden. Dit staat wel als een van de oplossingen op deze site, maar ik weet niet of dit ook van toepassing is voor deze kruising. M.v.g. Marcel

  • Beste Marcel, Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n hondenexpert, dus specifieke informatie over kruisingen tussen Harlekijnpoedels en Minilabradors kan ik je helaas niet bieden. Ik heb me hoofdzakelijk in het onderwerp hondenallergie verdiept omdat mijn vrouw extreem allergisch is jegens honden, katten, pollen, huisstofmijt, stof, et cetera… een verhaal dus, vergelijkbaar met het jouwe. Het is in ieder geval niet zo dat een hond evenveel haren als huidschilfers verliest. Honden kunnen ongemerkt vele tienduizenden huidschilfers verliezen, zonder dat ze ook maar een haar kwijtraken. Er is dus een heel groot verschil tussen verharen en vervellen. Al met al zijn er talloze hondenrassen die worden aangeprezen onder de noemer ‘hypoallergeen’ omdat ze nauwelijks haar verliezen, maar er zijn zelfs haarloze honden die helemaal NIET ruien, maar die desalniettemin heel veel huidschilfers verspreiden. Het wassen van een hond is ten aanzien van een hondenallergie uiterst profijtelijk, maar voor de hond zelf, is het helemaal niet zo goed. Voor honden met een zachte, zijdeachtige vacht wordt veelal aangeraden om ze (hooguit) maandelijks te wassen. Honden met een stugge, draadharige vacht kun je beter NOG minder vaak wassen. Wassen kan de natuurlijke afweer van de hondenvacht namelijk aantasten, waardoor de vacht en huid ontvankelijker worden voor schimmels en bacteriële infecties. Meerdere keren per week lijkt me in elk geval niet per se goed voor de hond. Immunotherapie bij allergieën is zeker het proberen waard, maar het is een extreem langdurig en intensief proces, wat 3 tot 5 jaar kan duren. Het voordeel van immunotherapie is dat je niet alleen de symptomen bestrijdt (zoals met antihistaminica of corticosteroïden), maar daadwerkelijk de onderliggende oorzaak van de hondenallergie aanpakt. Op den duur zul je minder of niet meer reageren op hondenallergenen, maar het uiteindelijke effect is vooraf niet te voorspellen. Hoe dan ook zul je minder of geen last meer hebben van je allergieklachten. Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

  • Beste Paul, Bedankt voor je reactie en uitleg over hondenallergie. Ik heb gisteren een luchtreiniger aangeschaft, de “LightAir IonFlow 50 Style”, gezien op Lightair.com. Deze luchtreiniger stuurt 3 miljard negatief geladen ionen per seconde de lucht in. Op nanoniveau worden slechte luchtdeeltjes (stof, huismijt, schimmels, bacteriën, huidschilfers, fijnstof etc.) die je niet kan zien en dus inademt geneutraliseerd en worden door de statische werking weer aangetrokken in de luchtreiniger. Er blijft dus schone lucht over. Je hebt dus geen filters en dergelijke. Met warm water wordt het statische gedeelte 1 maal per week met lauw water gewassen. Ik heb veel reacties gelezen van mensen, met voornamelijk longklachten, waren zeer positief. Het is apparaat maakt geen lawaai (5dB) en gebruikt nagenoeg geen stroom (12,00 euro per jaar). Aanschaf is vrij duur 400 of 500 euro. Ik ben benieuwd of je ook ervaring hebt met de AirLight luchtreiniger. M.v.g. Marcel

  • Beste Marcel, In mijn artikels over schimmelallergie en andere inhalatie-allergieën zijn ook al veel vragen gesteld over luchtfilters/luchtreinigers. Ik laat me liever niet uit over specifieke merken, maar er zijn heel veel waardeloze luchtreinigers op de markt, vooral in het (niet-professionele) consumentensegment. Veel filters doen helemaal niets of zijn geschikt voor een oppervlak van enkele vierkante meters en een inhoud van enkele kubieke meters. Je moet dus vooral kijken naar de vereiste filtercapaciteit, neutralisaitecapaciteit, ventilatiecapaciteit en ionisatiecapaciteit. Bij heel veel anti-allergene luchtfilters worden deze aspecten enorm overdreven. Aan een luchtfilter zonder ventilator heb je sowieso niets; er MOET sprake zijn van gedwongen luchtcirculatie. Ook aan een loutere ionisator (waarvan wordt beweerd dat ‘ie negatieve ionen uitstoot) heb je niets. Er moet altijd een HEPA-filter in een lucht-ionisator aanwezig zijn, want je wil niet alleen micro-organismen neutraliseren, maar ook deeltjes filteren/vangen. Veel luchtfilterfabrikanten beweren dat hun product gebaseerd is op ionisatie, maar in werkelijkheid is er sprake van productie van UV-licht en ozon, wat in theorie inderdaad ioniseert, maar niet per definitie noemenswaardig. Het kan een leuke basis zijn, maar de capaciteit van de ventilator en het gebruikte filtermateriaal zijn veel belangrijker. Het zou kunnen dat het hier om een elektrofilter gaat, op basis van corona/puntontlading, maar dat betwijfel ik ten zeerste. In coronafilters wordt ontlading gebruikt om stofdeeltjes te laden met ionen en de geïoniseerde deeltjes te verzamelen op een oppervlak, maar dat zou je moeten zien en horen. Bovendien stoot zo’n apparaat onder meer ozon uit, wat je zou moeten kunnen teruglezen in de specificaties. Sowieso spreek je dan min of meer over HVAC-filters die gepaard gaan met o.a. ozon en formaldehyde, waar verregaande regels en richtlijnen mee gemoeid gaan. Bovendien is er voor een elektrofilter alsnog een ventilator nodig voor luchtverplaatsing. Aangezien de door jou genoemde luchtreiniger geen geluid maakt en geen uitneembare filter bevat, heb je waarschijnlijk een extreem dure (tot op zekere hoogte kiemdodende) UV-lamp te pakken die in zekere mate fotokatalytisch oxideert, maar zonder hoogwaardige UV/fotokatalytische cel zet dit proces geen zoden aan de dijk. Als er überhaupt al aanzienlijke hoeveelheden ionen in aanraking komen met in lucht aanwezige deeltjes (onder invloed van fotokatalysatie: een UV-lamp op een katalysator laten schijnen), dan klompen deze in theorie samen, waardoor ze zwaarder worden en neerslaan, maar daarmee ben je er nog niet definitief van verlost. Sowieso is de effectiviteit van zo’n apparaat volkomen hypothetisch zolang de specificaties zo vaag zijn en niet worden onderbouwd met cijfers… Dan kun je eigenlijk net zo goed een muggenlamp van een paar tientjes plaatsen, die trekt evengoed een boel stof aan en vernietigt eveneens cellen van micro-organismen… Ga daarom liever voor een lucht-ionisator met een sterke en desalniettemin stille ventilator en een kwalitatief hoogstaande hypo-allergene HEPA-filter bovenop de ionisatiefilter; dankzij een combinatie van hoogwaardig ioniseren en mechanisch filteren (HEPA-filter H13 t/m U17) verwijder je tot bijna 100% van de in de lucht aanwezige stofdeeltjes, allergenen, schimmels, virussen, bacteriën en organische verbindingen uit de binnenlucht. Met het oog op hondenallergie heb je daar ONEINDIG veel meer aan. Je wilt de atmosfeer immers neutraliseren, steriliseren, oxideren en zuiveren, maar bij ‘filterapparaten’ zonder daadwerkelijke filter wordt de boel gewoon doorgelaten c.q. vrijgelaten, waardoor je alsnog in contact komt met hondenallergenen. Groeten, Paul

  • Goede avond Paul, Ik ben wederom dankbaar voor je reactie. Ik ga deze week de Lightair ionisator (van 500,00 Euro) terugbrengen. Op basis van je reactie heb ik nu de Winix U450 besteld, deze kan een ruimte filteren tot 99 m2 (onze huiskamer is 50 m2). Deze reiniger heeft een True HEPA filter, plasma ionisator, actief koolstoffilter en heeft hoge CADR waarden. Prijs is, met extra filterset, nagenoeg hetzelfde als de Ion Flow. Ik ben benieuwd naar je mening over deze aankoop, ik kan hem altijd nog terugsturen. Op je site heb je de merken “Coway en Nanobio” genoemd, maar de Conway is meer geschikt voor kleinere ruimtes en NanoBio kan niet meer geleverd worden worden, als ik het goed gelezen heb. De opvolger van de NanoBio zou deze Winix U450 zijn, te bestellen bij “LTEC-Luchtreiniger.nl”. Nogmaals bedankt voor je beide reacties, heeft me toch goed geholpen (als je onwetend bent kan je al snel in maling worden genomen met al die verkooppraatjes of leesvoer). M.v.g. Marcel

  • Hallo Marcel, Nogmaals: ik ben geen expert, maar op mij komt de huidige beschrijving van jouw huidige luchtfilterapparaat (van Winix) in ieder geval over als een apparaat dat daadwerkelijk in staat is om lucht te filteren/zuiveren. Ik ben benieuwd naar je gebruikservaring! Vooral ook aangaande hondenallergie… Groeten, Paul

 16. Hallo, In december besloten wij, na 3 jaar “hondenpauze”, weer aan een hondje te beginnen. We hebben twee kinderen en vinden het ook leuk voor hen. De jongste is 3. Na een zoektocht zijn we gevallen voor een lief hondje. Een puppy doodle. Allergietest bij de fokker gaf geen reactie bij onze dochter. Die test deden we omdat ze bij een eerste bezoek allergisch reageerde. Men had ook katten in huis, dus vandaar de test. Pup wassen, met kind in de auto en wachten maar… Toen er geen reactie optrad, besloten we de sprong te wagen. Nu sinds 4 dagen is de pup bij ons in huis. Bij elke speelse lik krijgt ons meisje toch rode vlekken in haar gezichtje. We zijn geschrokken… Jeetje… Toch… Wat nu? Ze zegt dat het niet jeukt. Ze zegt dat ze verder nergens last van heeft… Maar word het van kwaad tot erger? Wat kan er gebeuren als ze allergisch blijkt en we houden de hond? Of moet het lichaam “gewoon wennen” en houdt die reactie van roodheid straks op? Help, want ik durf niet te genieten van onze pup omdat ik bang ben om afscheid te moeten nemen…

  • Beste Romy, Een allergie is een extreem heftige reactie van iemands lichaam op lichaamsvreemde stoffen die voor veruit de meeste anderen totaal onschadelijk of zelfs nuttig zijn. Het is vooraf niet te voorspellen of iemand een allergie voor honden ontwikkelt en hoe een eventuele hondenallergie verloopt. Mensen kunnen in principe van de ene op de andere dag een allergie of anafylaxie vertonen, maar de aanloop ernaartoe verloopt veelal ongemerkt en is dus al een tijdje bezig. Overigens kunnen mensen ook vrij plotseling weer over een allergie ‘heen groeien’ en ineens klachtenvrij blijven. Allereerst lijkt het me belangrijk om er zeker van te zijn dat er daadwerkelijk sprake is van hondenallergie; hierop kun je je dochter specifiek laten testen bij een allergoloog of dermatoloog. Mocht blijken dat er inderdaad sprake is van een hondenallergie, dan wordt er meestal een antihistaminicum voorgeschreven om allergische reacties jegens hondenallergenen te onderdrukken. Nadeel hiervan is dat antihistaminica allerlei bijwerkingen kunnen hebben en dat er ondanks de allergiemedicijnen alsnog klachten kunnen blijven bestaan, waaronder huidklachten, ademhalingsklachten en vermoeidheidsklachten. Een eenduidig scenario voor het verloop van allergieën bestaat al met al niet, dus het is echt een kwestie van dokteren en indien nodig allergenen elimineren of allergische reacties onderdrukken. Groeten & sterkte toegewenst, Paul

 17. Mijne heren/dames, wij hebben al tien jaar twee honden, Border Collie. Kan ik na tien jaar dan nog allergisch worden voor honden?

 18. Hoi Paul, Wij hebben al 9 jaar een Labrador en ik heb nog nooit ergens last van gehad. Nu hebben we sinds 2 weken een Labrador-puppy erbij en ik snotter wat af, ben kortademig, hoest, heb traanogen en een rauwe keel en er komt heel wat bruinig snot uit mijn neus. Zou het kunnen dat ik specifiek voor puppy’s allergisch ben? Als het een gewone verkoudheid zou zijn, zou het toch minder moeten worden, maar ik heb het idee dat het juist erger wordt. Alvast bedankt voor je tijd!

  • Nee, er bestaat niet zoiets als puppy-allergie. Het kan dus niet zo zijn dat je uitsluitend allergisch bent voor puppy’s, dus wel voor jonge honden en niet voor volwassen honden. Het kan ook niet zo zijn dat de allergenen in een hond (qua aard en eigenschappen) veranderen naarmate de hond ouder wordt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de ene hond meer allergenen verspreidt dan de andere hond.

 19. Hallo lieve mensen. Wat treurig allemaal, dat jullie deze allergie hebben. Terwijl jullie zo gek zijn op huisdieren! Ik heb sinds een aantal weken ook last van benauwdheid. Ik heb last van mijn lieve kater, Anne. De huisarts zei, je moet de kat wegdoen vanwege kattenallergie. Alsof dit zo makkelijk is! We hebben hem nu 5 jaar en we genieten er zo van. Ik heb a.s. maandag weer een afspraak met de huisarts. Ik wilde misschien een hondje aanschaffen i.p.v. de kat. Maar als ik dit zo lees, is dat ook niet verstandig i.v.m. hondenallergie. Dus toch maar op zoek voor een goed huis voor Anne. Heel jammer!

 20. Beste, Ik heb zelf een langharige chihuahua sedert 3 jaar. Sedert mijn 4-jarige leeftijd ben ik allergisch aan praktisch alles wat een vacht heeft. Toch heb ik besloten een hond te kopen. Ik neem jaar en dag antihistaminica wat me heel goed helpt. Wanneer mijn hond een pup was, reageerde ik enorm allergisch op hem. Maar opeens is dit volledig gestopt… ik mag met mijn neus in zijn vacht wroeten, zonder enige reactie. Het eigenaardige is, wanneer ik op bezoek ga bij andere mensen met een hond, reageer ik ongelooflijk allergisch en kan ik er dagen ziek van zijn. Is het mogelijk dat je na een tijd immuun wordt voor je eigen hond? Ook op andere chihuahua’s reageer ik dus aan het ras kan het niet liggen… Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten, Virginie

 21. Hallo, Ik heb sinds een jaar of 3 een hond. Nooit echt een allergische reactie gehad die niet te verdragen was. Wel weet ik toch dat als hij bijvoorbeeld mijn arm likt, dat ik bultjes krijg en begin te krabben. Wellicht een licht vorm van allergie? Niet echt hinderlijk overigens. Maar sinds een week heb ik loopneus en verstopte neus, keelpijn(achtig), hoofdpijn, zeer zere ogen, vermoeidheid etc. Dit is begonnen toen ik hem na mijn vakantie ging halen uit het pension waar hij 2 weken heeft gelogeerd en het gaat maar niet over. Hij heeft daar ander voer gekregen. Wat me opviel was dat hij erg aan het krabben was en veel haarverlies had. Ik denk (hoop) dat hij niet goed heeft gereageerd op het voer dat ‘ie heeft gehad en dat ‘ie nu meer huidschilfers produceert waar ik op reageer. Inmiddels ziet z’n vacht er weer goed uit. Reageer ik tijdelijk op z’n slechte vacht/huid of heb ik nu echt een allergie te pakken? Wil m’n hond echt niet kwijt hé… Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Beste Pino, Helaas is niet zomaar 1-2-3 te bepalen wat er veranderd is: jij (qua allergische gevoeligheid) of je hond (qua hoeveelheid allergenen). Als je zekerheid wilt hebben, kun je een allergietest aanvragen om te kijken hoe heftig je lichaam precies reageert op hondenallergenen. Ik weet niet hoelang de hevigheid van je hondenallergie lijkt te zijn toegenomen, maar afhankelijk hiervan zou je het ook nog even kunnen aankijken. Wat ook nog zou kunnen is dat er tijdens het verblijd in het hondenpension een heleboel allergenen van andere honden in de vacht van jouw hond zijn terechtgekomen. Misschien loont het de moeite om je hond een grondige badderbeurt te geven… Groeten & sterkte, Paul

  • Dag Paul, Allereerst bedankt voor je reactie. Ik heb er nu een kleine week last van. Ik ben tijdens mijn vakantie ook in contact geweest met honden, totaal geen reactie. Heb zojuist wat middeltjes gekocht voor huid en vacht. Onder ander schapenvet wat hem altijd goed doet. Overigens heb ik gemerkt dat ‘ie vlooien heeft gekregen in het hondenpension, ondanks het middeltje wat ‘ie van de dierenarts heeft gekregen. Ik ga vanavond met masker en al maar eens aan de gang. Eerst alles waar hij is geweest goed wassen/stofzuigen etc. en behandelen tegen vlooien. Denk dat ik hem eens inderdaad goed was en de komende dagen goed laat zwemmen. Na het badderen ga ik hem ook behandelen tegen vlooien. Kan ik misschien ook heftiger reageren op de vlooien? Hoop echt dat het overwaait wanneer de problemen met huid/vacht en vlooien zijn opgelost. Nogmaals bedankt voor je antwoord.

  • Beste Pino, Het kan best zo zijn dat je allergisch reageert op vlooienbeten. Men spreekt dan ook wel van van allergische overgevoeligheid voor speekseleiwitten van de vlo; dit uit zich dan meestal in extreme jeuk, eczemateuze huiduitslag en jeukende galbulten. In dat geval zouden er in ieder geval ook rode bultjes zichtbaar moeten zijn op de plek van de beten. Omdat de symptomen die je beschrijft meer weghebben van een inhalatie-allergie, lijkt me de kans groter dat je allergisch bent voor iets wat je inademt, bijvoorbeeld stof, huidschilfers of schimmelsporen. In dit artikel over vlooien vind je desgewenst informatie over het voorkomen en bestrijden van vlooien in huis. Er staat een rijtje links in naar populaire artikels over vlooienbestrijding met talloze tips en verhalen van ervaringsdeskundigen. Hopelijk vind je hierin wat je zoekt! Groeten & succes, Paul

 22. Wij hadden al een kat, maar sinds een jaar een kat erbij. De tweede is heel aanhankelijk en komt op schoot zitten, maar ze zijn beide bijzonder lief. Nu heb ik sinds een paar maanden heel erg last van mijn longen. Als ik mijn dochter een boekje voorlees, dan ben ik al kortademig. Een allergietest gedaan en het blijkt dat ik erg allergisch ben voor de katten. Ik vind het zo’n moeilijke beslissing, maar ik denk dat ik ze toch een ander thuis moet gaan geven. Ik word ’s nachts wakker van ‘geen lucht’ krijgen. Dat kan blijkbaar dus echt komen van zo’n lief huisdier!

  • Ja helaas wel; mensen kunnen echt extreem heftig reageren op hondenallergenen en kattenallergenen. Dat is ook de reden waarom wij thuis geen honden of katten hebben en altijd nee moeten zeggen als mensen vragen of hun hond of kat mee op bezoek mag komen, mag komen logeren of in de auto mee mag rijden… Mijn vrouw heeft na zo’n dag nog weken of zelfs maanden last van de achterblijvende huidschilfers. In dit artikeltje over kattenallergie kun je overigens meer lezen over allergisch zijn voor katten. Ook staan er veel kattenrassen in waarvoor het overgrote merendeel van de mensen minder snel of zelfs niet allergisch is. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 23. Sinds 14 dagen heb ik 2 geweldige Engelse Bulldog pups in huis! Al bijna mijn hele leven heb ik honden gehad, maar nu voor het eerst dit ras. Kun je dan toch plotseling allergisch zijn of reageren? Ik heb namelijk verschillende klachten wat mijn luchtwegen, ogen en huid betreft en die worden steeds erger. Om eerlijk te zijn heb ik wel medicijnen voor astmatische klachten, dit heb ik mijn hele leven al en nog nooit zijn de symptomen erger geworden bij het houden van een hond in huis. Graag zou ik willen weten waar dit vandaan komt zo ineens?

  • Waarschijnlijk ligt het aan de individuele hondjes; het kan zijn dat ze relatief veel allergene enzymen verspreiden.

  • Paul, bedankt voor je reactie. Ik ga kijken of ik een oplossing kan bedenken. Wil ze ook niet kwijt!

 24. Wij hebben inmiddels een kleine pup van een niet verharende soort, maar die je wel vaak moet kammen e.d., buiten! Bij het testen bij de fokker reageerde ik niet, maar nu ze een week in huis is, voel ik mijn longen/bronchiën zitten. Ik bleek OOK heel sterk te reageren op het voer. (heb diverse voedselallergieën, o.a. voor rundvlees, en dat is zij juist gewend… dus ook buiten laten eten). Ik reageer ook op labradors en grote harige honden, maar milder op kleine rassen… Vandaar dat wij een 1/2 maltezer hebben. Met de garantie dat ze terug kan indien toch astma opkomt. Ik ben dol op dieren, maar ademen wil ik ook. Vermindert het na de puppytijd? Misschien moet die van ons terug en kan ik dan alsnog een desensibilisatiekuur starten? Dat zal wel erg missen worden. Ik wis de vloer elke dag en houd de bovenverdieping beestvrij. Wat nu?

  • Beste Ilse, Hier valt eigenlijk geen zinnige uitspraak over te doen. De kans dat je na verloop van tijd minder allergisch wordt is over het algemeen niet erg groot, maar het kan wel. In bepaalde gevallen zwakt de allergie wat af, maar ‘eroverheen groeien’ is vrij zeldzaam. Dit heeft overigens niets te maken met het ouder worden van de hond (want de allergenen blijven hetzelfde), maar met eventuele veranderingen in jouw lichaam (aanmaak van antistoffen, immuunsysteem e.a.). Hoe dan ook is dit een pure gok. Een desensibilisatiekuur duurt trouwens jaren en biedt bovendien geen garantie, dus ook daaraan heb je op dit moment niet zo veel. Ik denk dat het echt een keuze is: je hond houden en leven met de gevolgen of je hond terugbrengen en leven met de gevolgen. Het klinkt hard, maar daar komt het helaas wel op neer. Ik ken je frustratie een klein beetje: mijn vrouw en ik zijn helemaal gek op dieren en zouden heel graag 2 honden willen, maar zij is hartstikke allergisch voor alles wat beweegt. We hebben heel lang overwogen om een ‘anti-allergeen’ ras te proberen, maar we durven de gok niet aan… Puur om een onneembare beslissing als de jouwe te voorkomen. Nou ja, aan die info heb jij natuurlijk niks op dit moment. :( Hoe dan ook heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 25. Hoi, Ik had ook een vraag: is iemand bekend met het al hebben van astma? Jarenlang heb ik er weinig last van gehad en nu heb ik sinds juli een hondje (en een kat) en ben nu erg bang dat ik daar allergisch voor ben. Iemand ervaring in het opbouwen van een allergie? Heb gisteren een bloedtest gedaan, dus maandag weet ik meer. Al wel weer begonnen aan salbutamol, omdat de benauwdheid erg is. Ben dus erg gespannen voor de uitslag, wil echt mijn lieve hond niet weg doen… En als hij de oorzaak zou zijn dan is hij absoluut geen allergeenvrije hond te noemen…graag reacties M.v.g. Gerdi

  • Beste Gerdi, Het is in ieder geval al wel heel lang bekend dat mensen met astma gemakkelijker ademhalingsallergieën c.q. inhalatie-allergieën (honden, katten, huisstofmijt, hooikoorts e.a.) ontwikkelen dan de gemiddelde mens. De kans bestaat dan ook absoluut. Ik ben benieuwd naar de uitslag morgen. Hopelijk worden je astmatische verschijnselen niet veroorzaakt door je hond of kat.Sterkte en groeten, Paul

  • Bedankt Paul, Dat stukje over sneller een ademhalingsallergie ontwikkelen als je astma had wist ik niet. Dat je het kon opbouwen wel. Erg bedankt voor je reactie. Vol spanning en benauwdheid ga ik de dag van morgen afwachten. M.v.g. Gerdi

 26. Ik heb net een nieuw hondje. Maar toen ik op de bank moest slapen, omdat hij steeds blafte, moest ik de hele tijd hoesten en kriebelde het erg in mijn keel. Ik kom vaak met honden in aanraking en heb er nog nooit eerder problemen mee gehad. Wie kan me helpen met dit probleem?

 27. Hallo kan iemand misschien helpen? Ik logeer nu bij een familielid met 2 honden. Sinds ik hier aangekomen ben zit mijn rechterkant van mij neus dicht en haal ik samen met veel hoesten en lichte benauwdheid ook matig piepend adem. In de logeerkamer verdwijnt alles langzaamaan, behalve de verstopte neus. Ik heb al een kattenallergie en hooikoorts en twijfel nu aan de hond. Herkent iemand de klachten die me antwoord kan geven?

  • Beste V. Bemmel, Het zou absoluut hondenallergie kunnen zijn, vooral als de honden nooit op de logeerkamer mogen komen. Anders zou het ook nog een schimmelallergie, stofallergie of huisstofmijtallergie kunnen zijn. Dit soort allergieën is namelijk ook vaak ruimtespecifiek. Sterkte, Paul

 28. Ik ben zelf helaas ook allergisch, terwijl ik echt heel graag een hond zou willen. Zo’n “antiallergeenhond” klinkt wel tof, maar ik ben bang dat ik daar uiteindelijk dan toch ook allergisch voor blijk te zijn. :(

  • Ik heb een Australische labradoodle gehad… Lange wachtlijst, 2000 euro en super allergisch! Ik ben erg allergisch voor een labrador, dus die labradoodle was het niet voor mij. Ik reageer ook op speeksel en urine… en helaas maakt dan het ras weinig uit. Helaas voor mij geen hond. Ik wil wel graag een desensibilisatietherapie gaan volgen, maar dit duurt vast 5 jaar. Voor mij voorlopig geen hond.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.