Insecten-etenAls je regelmatig zapt, ben je vast weleens een televisieprogramma tegengekomen waarin kandidaten worden uitgedaagd tot het eten van insecten. Oké, levende pissebedden, kakkerlakken en oorwormen zijn niet bepaald uitnodigend. Maar goed bereide sprinkhanen, mieren en meelwormen kunnen erg smaakvol zijn. Insecten zijn bovendien enorm voedzaam en de consumptie van insecten is goed voor het milieu! Hieronder lees je alles over het eten van insecten…

Nederland loopt achter op het gebied van insecten eten

Insecten worden bijna overal ter wereld volop gegeten. Alleen Europanen en Noord-Amerikanen lopen enorm achter wat insectenconsumptie betreft. Dit is vreemd, want duurzaamheid is juist in het Westen een “hot item”. Insecten zijn net zo voedzaam als vlees, maar veel en veel duurzamer dan bijvoorbeeld rund, varken of kip. Voor het kweken van insecten is (nagenoeg) geen landbouwgrond nodig… De CO2-uitstoot is veel lager… En voor een kilo vlees is bovendien drie tot vijf keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten.

Insecten zijn voedzaam

Het eten van insecten is helemaal zo gek nog niet. Insecten zijn namelijk zeer rijk aan voedingsstoffen (o.a. eiwitten, ijzer en vitamines A, B2 en D) en zodoende goede vleesvervangers. Als je insecten op de juiste manier bereidt, passen ze ook qua smaak prima binnen het klassieke Westerse voedingspatroon. Sterker nog: veel Europeanen en Amerikanen eten momenteel al insecten zonder het te beseffen. Zo worden bepaalde rode kleurstoffen gemaakt van schildluizen. Daarnaast krijgt de gemiddelde Nederlander regelmatig vliegjes binnen tijdens het fietsen, spinnen tijdens de slaap en bladluis via de voeding.

Insecten zijn veelzijdig

Insecten kunnen op velerlei manieren worden klaargemaakt. Enkele voorbeelden van populaire gerechten met insecten zijn:

 • Geroerbakte meelwormen
 • Gefrituurde sprinkhanen
 • Gebakken chocoladekrekels
 • Quiche met zijderupsen
 • Gebraden rupsen met ui, tomaat, maïs en cassave
 • Keverlarven met gebakken ui
 • Rijst met gekookte wespen in sojasaus
 • Taco’s en salsa bereid met (water)wantsen
 • Gefrituurde bijen in honingdressing
 • Rauwe Australische honingmieren

Insecten zijn in opkomst

In Nederland zijn er nog niet veel insecten voor menselijke consumptie verkrijgbaar. Toch lijkt hier beetje bij beetje verandering in te komen. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit investeert steeds meer in insectenconsumptie en er zijn zelfs al Nederlandse restaurants die insecten op de menukaart hebben staan.

1 Comment

 1. Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de ‘fruit de terre’ gaan, Insecten eten is duurzaam! Lees meer op Duurzaaminsecteneten.nl En daarbij het is nog lekker ook… Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes ;-)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.