zwanger-etenGoede voeding is sowieso belangrijk, maar voorafgaand en tijdens een zwangerschap is een gezond en gevarieerd dieet van aanvullend belang. Je kindje zal zich namelijk in jouw lichaam ontwikkelen en via jouw lichaam voeden. Hieronder vind je daarom 7 tips voor eten tijdens je zwangerschap…

1. Niet voor 2 eten

Je hoeft als zwangere vrouw zijnde niet voor twee te eten. Je hebt wat extra energie nodig, maar omdat je minder beweegt – en dus minder calorieën verbruikt – volstaan de aanbevolen 2000 kilocalorieën per dag.

2. Vitamine B11 & vitamine D

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen op voorraad te hebben. Vooral vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine D (ergocalciferol /cholecalciferol) zijn belangrijk voor je baby.

3. Geen alcohol

Pas op met alcohol tijdens de zwangerschap. Alcohol kan de ontwikkeling van je ongeboren kindje verstoren of anderzijds nadelig beïnvloeden. Hetzelfde geldt overigens voor roken.

4. Geen orgaanvlees

In lever – maar ook in ander orgaanvlees – zit veel vitamine A (retinol). Een overschot aan vitamine A is toxisch en vergroot het risico op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Een sporadische boterham met leverworst of paté kan echter geen kwaad.

5. Geen rauwe melk

Rauwe (ongepasteuriseerde) melk kan listeria-bacteriën bevatten die levensgevaarlijk zijn voor je kindje. Let ook op met rauwmelkse kaas, rauwmelkse boter, rauwe vis- en vleesproducten en rauwe groenten die niet goed gewassen zijn.

6. Vlees goed doorbakken

Toxoplasma is een parasiet die de ziekte toxoplasmose kan overbrengen. Deze ziekte is levensgevaarlijk voor ongeboren kinderen. De ziekte kan worden overgebracht via besmette aarde en rauw vlees. Eet dus geen rauw vlees zoals rosbief en filet américain.

7. Niet lijnen

Lijnen, afvallen, afslanken, gewichtsverlies, gewichtsafname, diëten, vermageren – of hoe je het ook wilt noemen – is niet goed tijdens je zwangerschap. Een caloriebeperkend dieet gaat namelijk ten koste van de groei en ontwikkeling van het kindje in je buik.

En dan nog dit: mager dieet vergroot kans op onvruchtbaarheid!

Hierbij aanvullende informatie over wat je wel en niet moet eten als je zwanger wilt wordenVrouwen die zwanger willen worden kunnen hun vetarme dieet maar beter even vergeten. Uit grootschalig onderzoek is enkele jaren geleden al gebleken dat met name het schrappen van vette zuivel slecht is voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Voedingsvet & zwangerschap

Uit een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction bleek dat vrouwen die teren op een mager dieet een grotere kans hebben op onvruchtbaarheid. Vrouwen die proberen zwanger te worden zouden beter roomijs kunnen eten dan enkel worteltjes en selderij en beter volle melk kunnen drinken dan de 0% vet-variant. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de eetgewoonten van 18.555 dames tussen de 24- en 42-jarige leeftijd die problemen ondervonden bij het zwanger worden. Er blijkt een duidelijk verband te bestaan tussen een vetarm dieet en onvruchtbaarheid door ovulatieproblemen (anovulatoire onvruchtbaarheid).

Cijfers

Dat het lichaam van een vrouw zonder de nodige vetten minder vruchtbaar wordt is met dit Amerikaanse onderzoek bewezen. De studie leverde namelijk de volgende conclusies op:

  • Vrouwen die tenminste twee vetarme maaltijden per dag gebruiken hebben een 85 procent grotere kans op anovulatoire onvruchtbaarheid dan vrouwen die slechts één vetarme maaltijd per dag tot zich nemen.
  • Vrouwen die tenminste één vetrijke maaltijd per dag gebruiken hebben een 27 procent kleinere kans op anovulatoire onvruchtbaarheid dan vrouwen die slechts één vetrijke maaltijd per week tot zich nemen.

Uit deze cijfers kun je afleiden dat het onverstandig is om vetarm te eten terwijl je zwanger probeert te worden. Af en toe een glas volle melk kan dus geen kwaad en uitsluitend leven op komkommer, radijsjes, worteltjes en selderij zou een zwangerschap wel eens aanzienlijk kunnen tegenwerken. Wellicht heeft dit ermee te maken dat vetbouwstenen oftewel vetzuren van cruciaal belang zijn voor de hormoonproductie en daarmee voor ene optimale hormoonhuishouding. En hormonen zijn nu eenmaal onmisbaar voor een succesvolle innesteling en zwangerschap!

Conclusie

Dit onderzoek is natuurlijk geen vrijgeleide om naar hartenlust roomsoesjes met chocoladeglazuur en volle chipolatapudding met slagroom te eten, maar kan wellicht opheldering geven als je al geruime tijd tevergeefs zwanger probeert te raken terwijl je verarm of bijna vetvrij eet. Of het verstandig is om een liter roomijs weg te werken betwijfel ik ten stelligste, maar wellicht kun je –wanneer je zwanger probeert te worden– afstappen van een vetarm dieet en eens wat meer relatief gezonde vette producten tot je nemen.

Voeding & zwangerschap: Wat moet je eten als je zwanger bent?

voeding zwangerschapAls je in verwachting bent, dan is het erg belangrijk om stil te staan bij wat je moet eten als je zwanger bent. Voeding speelt namelijk een cruciale rol tijdens je zwangerschap, want je eet tenslotte voor minimaal twee. De baby in je buik wordt deels gevormd uit de voeding die je tijdens je zwangerschap eet. Het loont dan ook zeker om je voedingspatroon eens kritisch te bekijken en je te verdiepen in de voeding die jij en je kindje nodig hebben tijdens de zwangerschap. In dit artikel lees je er alles over!

Voeding & zwanger

Het is allereerst belangrijk om nauwkeurig in de gaten te houden welke voeding je precies eet tijdens je zwangerschap. Houd bijvoorbeeld een eetdagboek bij en schrijf zolang je zwanger bent alle voeding die je eet daarin op. Op die manier creëer je overzicht. Gegevens over je voeding tijdens je zwangerschap kunnen tevens van pas komen als je een bezoek brengt je huisarts of gynaecoloog.

Voedingsstoffen, vitamines & mineralen tijdens je zwangerschap

Als je je bezighoudt met wat je moet eten als je zwanger bent, dan kun je op verschillende dingen letten. Let bijvoorbeeld niet alleen op de soort voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten) en het aantal calorieën dat je nuttigt, maar ook op de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt tijdens je zwangerschap. Dit zegt namelijk minstens zoveel over je de kwaliteit van de voeding en de effecten van de voeding op je zwangerschap en je ongeboren baby. Hieronder lees je welke voedingsstoffen, vitamines en mineralen goed voor je zijn als je zwanger bent, en wat je moet eten om deze voedingsstoffen, vitamines en mineralen voldoende binnen te krijgen.

Voedingsstof/ vitamine / mineraal dat je moet eten als je zwanger bent
Deze voeding is tijdens zwangerschap nodig voor:Zit in:
Proteïne (eiwitten)celgroei en bloedproductiemager vlees, vis, gevogelte, eieren, bonen, pindakaas, tofu
Koolhydratendagelijkse energie productiebrood, rijst, aardappelen, pasta, fruit, groenten
Calciumsterke botten en tanden, dichtheid van spieren, zenuwstelselmelk, kaas, yoghurt, sardientjes, zalm, spinazie
IJzerrode bloedcellen productie (voorkomt bloedarmoede)mager rood vlees, spinazie, brood met extra ijzer toegevoegd
Vitamine Agezonde huid, goede ogen, groeiende bottenwortelen, donkergroene bladgroenten, aardappelen
Vitamine Cgezond tandvlees, tanden, botten, belangrijk voor opnemen ijzercitrus vruchten, brocolli, tomaten, vruchtensappen
Vitamine B6aanmaak rode bloedcellen, effectief gebruik van eiwitten, vet en koolhydratenvarkensvlees, ham, volkoren producten, bananen
Vitamine B12aanmaak rode bloedcellen, gezond zenuwstelselvlees, vis, gevogelte, melk (als je vegetarisch bent moet je een supplement slikken)
Vitamine Dgezonde botten en tanden, helpt bij opname van calciumzuivel, brood
Foliumzuurbloed en eiwit aanmaak, helpt enzymen functionerengroene bladgroenten, (donker)geel fruit & groente, bonen, erwten, noten
Vetopslag van energievlees, volle zuivelproducten, noten, pindakaas, margarine, plantaardige oliën

Tip: het is belangrijk dat de hoeveelheid vet die je nuttigt tijdens je zwangerschap niet meer dan 30% van je totale calorie-inname per dag beslaat. (bron)

Gezond eten & de juiste voeding voordat je zwanger raakt

Als je nog niet zwanger bent, maar dit wel wilt worden, dan is het verstandig om al op tijd te beginnen met het eten van gezonde voeding. Let vooral op dat je voeding voldoende foliumzuur bevat, want deze stof is erg belangrijk voor het voorkomen van allerlei neurologische afwijkingen. Ook in de eerste weken van je zwangerschap dien je ervoor te zorgen dat je voldoende voeding met foliumzuur eet.

Meer informatie over voeding tijdens je zwangerschap

Raadpleeg gerust je huisarts over wat je moet eten als je zwanger bent. Je dokter kan je adviseren over de hoeveelheden die je moet eten van alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Op die manier weet je zeker dat je voeding aansluit op de behoeften van jouw lichaam als je zwanger bent, en natuurlijk op die van je kindje.

En nu dit: zwangere vrouw + junkfood = ongezond kind!

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat een vrouw die tijdens haar draagtijd leeft van junkfood, ervoor zorgt dat haar kind de rest van zijn of haar leven te kampen zal hebben met gezondheidsproblemen. Zelfs als een kind na de bevalling alleen nog maar gezonde voeding nuttigt, is de schade niet meer te herstellen. Voor meisjes weegt het effect van het ongezonde eetgedrag van hun moeder overigens nog zwaarder dan voor jongens.

Junkfoodratten…

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van ratten. De gezondheid van zo’n 150 babyratten werd onderzocht met als uitgangspunt het eetgedrag van de moederratten. De fundamentele biologische systemen van mensen en ratten komen zeer sterk overeen. Het is daarom zeer aannemelijk dat de negatieve effecten die bij ratten ontstaan, zich ook bij mensen voordoen.

Ratten op dieet

De moederratten werden in twee groepen verdeeld. De ene helft van de ratten kreeg een dieet van gezonde voeding en de andere helft een dieet van junkfood. Direct na de geboorte werd de gezondheid van de babyratten bestudeerd. Dit onderzoek wees uit dat de babyratten die via de moederrat moesten leven van junkfood gezondheidsproblemen ontwikkelden die aanhouden tot op volwassen leeftijd.

Mankementen

De junkfoodratten hadden te kampen met een hoger LDL cholesterolgehalte, het cholesterol dat slecht is voor de gezondheid en zich vastkleeft aan beschadigingen in bloedvatwanden waardoor deze kunnen dichtslibben. Dit verhoogt overigens de kans op hart- en vaatziekten en beroertes. Daarnaast hadden ze tot op volwassen leeftijd, zelfs al aten ze zelf nooit junkfood, een verhoogde kans op overgewicht. Tenslotte hadden de junkfoodratten een verhoogde insuline- en bloedsuikerspiegel en daardoor een verhoogd risico op suikerziekte.

Een stap in de goede richting

Dit onderzoek wijst uit dat het belangrijk is voor zwangere vrouwen om stil te staan bij hun eetgedrag. Zo nu en dan eens zondigen om de moed erin te houden is heus niet slecht voor de baby, maar steevast teren op junkfood ontneemt een kind de goede start die het nodig heeft.

Alhoewel de zwangerschap zowel qua dagelijks leven alsmede hormoonhuishouding een zware beproeving is, is het belangrijk om te beseffen dat eetgedrag voor een zwangere vrouw niet alleen effect heeft op haar eigen lichaam, maar ook op dat van haar kind.

Heb jij tips voor de juiste voeding als je zwanger bent? En wat eet of at jij tijdens je zwangerschap? Laat het hieronder weten!

1 Comment

  1. Rauwmelkse boeter en kaas kan listeria-bacteriën bevatten die levensgevaarlijk zijn voor je kindje. Dit verhaal is complete onzin. Het is al lang bekend dat de listeria bacterie alleen voorkomt in zachte kaas zoals brie en camembert. Om te overleven heeft deze bacterie vocht nodig en dat zit dus niet in boter en harde kazen! Rauwmelkse producten zijn zelfs veel gezonder dan verhitte producten, ik ga er even vanuit dat u de moedermelk ook niet gaat verhitten. Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat alleen in niet verhitte producten alle belangrijke stoffen behouden blijven. Uit onderzoek bij konijnen is gebleken dat bij het voeren van verhitte melk de overlevingskans nihil is.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.