Appels zijn inheems Hollands fruit en groeien hier in het wild. Het is niet zo gek dus dat de appel de populairste fruitsoort van Nederland is. Er is bijna niemand in ons koude kikkerlandje die nog nooit een appel heeft gegeten. Sterker nog: wanneer je rond de dertig bent en van appels houdt, dan is de kans groot dat je al zo’n duizend appels achter de kiezen hebt zitten.
Appelsoorten & appeldoeleinden
Er zijn zo’n tweeduizend gekweekte appelsoorten, die niet allemaal lokaal in de handel zijn. Veelvoorkomende appels zijn: Granny Smith, Braeburn, Red Delicious, Cox en Jonagold. Appels worden veelal rauw gegeten of tot appelmoes verwerkt. Daarnaast is ook een fijngehakt appeltje in de salade of een geglaceerde appel bij wild populair. En ook appelcider en Calvados doen het nog steeds erg goed.Krijg je van een appel honger!?
Ja, van een appel krijg je honger. Een appel bevat fruitsuikers, pectine, appel- en citroenzuur, een heel klein beetje oxaalzuur, amberzuur, aromatische stoffen, mangaan, zwavel, calcium, ijzer, fosfor, kalium, vezels en enzymen die de stofwisseling stimuleren. Daarom wekt een appel (na ongeveer een half uur tot drie kwartier) eetlust op. Daarnaast kunnen de zuren in een appel het lichaam laten geloven dat je honger hebt. De zuren overtuigen je lichaam ervan dat je maag maagzuur bevat en dus geen eten. Hierdoor wordt hongergevoel opgewekt.
Werkt een appel eetlustremmend?
Een appel kan je eetlust remmen, maar dit is hoofdzakelijk een placebo-effect. Het idee dat je (een appel) hebt gegeten doet je geloven dat je minder honger hebt. Dit gevoel houdt meestal niet lang stand. Hoewel pectine, die veel in (de schil van) appels zit, een hongerstillende werking zou hebben, is de eetlustverhogende werking van appels groter dan de eetlustremmende.
De eetlustremmende werking van appels wordt voornamelijk gepredikt door verkopers van dure “afslankproducten” zoals appelazijn, speciale appeltheeën, bio-thee appelrabarber, appel-chroomcapsules enzovoort. Een appeltje voor de dorst werkt overigens wel.
Eerdere ophef over appels
De slogan ‘Snoep verstandig, eet een appel’ werd eerder al afgekraakt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Uit onderzoek bleek namelijk dat het suikergehalte van moderne appelrassen in tien jaar tijd met vijftig procent is gestegen. Je kunt je suiker echter beter uit een appel halen dan uit een zak snoep. Bananen zouden beter zijn dan appels omdat er meer vitamines in zitten. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met het grote calorieverschil.
En cola-light zou beter zijn dan appelsap omdat er minder calorieën in zitten, maar hier wordt weer geen rekening gehouden met de voedingsstoffen die wel in appelsap zitten, maar niet in cola-light. Volgens voedingsdeskundige dr. Martijn B. Katan kunnen we appels beter laten liggen, want ander fruit, zoals sinaasappels, bessen en bananen bevatten veel meer belangrijke voedingsstoffen. In een appel zit volgens dr. Martijn B. Katan slechts een klein beetje vitamine C en een beetje kalium; verder niks.
Conclusie
Hoewel een appel dan misschien niet erg eetlustremmend is, is een appel wel gezond! Ondanks de toenemende fruitsuikergehaltes. En ik ben dan wel geen professor, maar mijn advies is: “Neem liever een appel dan een frikandel speciaal.”
Hoe denk jij over de gezondheidsvoordelen en/of -nadelen van de welbekende appel? Laat hieronder een reactie achter!