atroseArtrose is een aandoening van de gewrichten. De gewrichten zorgen voor de flexibiliteit van het lichaam. De gewrichten zijn de punten waarop twee beenderen (botten) samenkomen. Dankzij je gewrichten kun je o.a. je armen en benen buigen en strekken. Om de botuiteinden zit gewrichtskraakbeen. Als dit kraakbeen beschadigd raakt, dan ontstaan er tevens problemen met het onderliggende bot. Het bot wordt niet meer naar behoren beschermd en kan zelfs gaan vergroeien. Hierdoor ontstaat pijn en door de pijn ga je je gewrichten ontzien. Het ontzien van je gewrichten veroorzaakt op zijn beurt stijfheid en zwakte van de spieren…

Symptomen van artrose

Artrose wordt gekenmerkt door o.a. de volgende klachten en symptomen:

 • Pijn (met name startpijn)
 • Stijfheid (vooral na een periode van rust)
 • Bewegingsbeperkingen
 • Crepitatie (krakend geluid bij het bewegen)
 • Gewrichtsontstekingen (o.a. in knieën en vingers)

Hoe ontstaat artrose (de oorzaken)?

De gladde bekleding van de botuiteinden heet gewrichtskraakbeen. Gewrichtskraakbeen beschermt de gewrichtsuiteinden en vangt schokken op. De beschadiging hiervan heet artrose. Beschadiging van het gewrichtskraakbeen ontstaat onder meer door natuurlijke ouderdomsslijtage. Overbelasting (sport, werk e.a.) kan echter ook een belangrijke rol spelen bij artrose. Zo krijgen veel voetballers op den duur last van artrose in de knieën en balletdansers van artrose in de voeten. De belangrijkste oorzaken van artrose zijn onder meer:

 • Overgewicht & (over)belasting
 • Lichaamshouding & werkhouding
 • Aanleg & erfelijkheid
 • Bepaalde afbraakenzymen

Artrose: Slijtagereuma of niet?

Artrose wordt vaak slijtagereuma genoemd. Dit is geen correcte naamgeving, want bij artrose komen geen veranderingen voor in het bloed; ook is men het er niet over eens dat artrose slijtage betreft. Artrose zou namelijk alleen de structuur van het gewrichtskraakbeen veranderen, maar er zou niets verdwijnen (afslijten of wegslijten). Dit is van groot belang omdat versleten structuren dienen te worden ontzien. Bij artrose dient er juist te worden bewogen, omdat de klachten anders alleen maar erger worden.

Conclusie

Artrose komt erg veel voor. Bijna iedereen krijgt er op latere leeftijd last van. Af en toe last hebben van pijnlijke stijve gewrichten is geen ramp. Als de verschijnselen echter erger worden, kun je maar beter een afspraak maken met de huisarts. Nog enkele tips:

 • Fysiotherapie
 • Blijf bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen, tai-chi, fitness e.a.)
 • Vermijd overgewicht
 • Vermijd zware belasting (traplopen, hurken, kniebuigen etc.)
 • Draag kwalitatief hoogstaand schoeisel
 • Vooral niet langdurig stilzitten!

Kortom: blijf bewegen binnen de grenzen van de belastbaarheid. Neem eventueel pijnstillers om belasting draaglijker te maken. Artrose dient overigens niet te worden verward met osteoporose (botontkalking).

Heb jij ervaring met artrose? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van artrose…

7 Reacties

 1. Ik ben 63 jaar en al ruim vier centimeter kleiner. Ik gebruik nu GroenLipMossel extract van Southern Deep. Ik bestel het in nieuw Zeeland. Ik was twee centimeter gekrompen en vanaf dat moment slikte ik het. Toen bleek na een jaar dat ik niet meer verder kromp. Ik had geen last meer van pijnen in de bovenkant van de hand en ook had ik geen last meer in de bovenramen. Dus vergat ik het, bovendien toch ruim 200 euro per jaar, onlangs stond ik weer bij de huisarts onder de meetlat en bleek ik nog weer twee centimeter minder. Nu slik ik ’s morgens twee van deze Green Lipped Mussel Extract capsules en ’s avonds weer twee. Ik hoop dat ik niet meer krimp. Ik zie met afgrijzen, nu ik het weet, hoe lang andere mensen zijn. Ik geloof niet dat glucosamine hetzelfde effect heeft. Feitelijk zocht ik naar ervaringen van korter wordende mensen. Lees er vrij weinig over. Denk jij dat glucosamine zorgt voor stoppen met krimpen? Mijn vitamine D3 gehalte is 96. Dit zorgt ervoor dat ik geen last heb van pijn. Pas als je last hebt van artrose, begrijp je waarom kraakbeen kraakbeen heet. Het kraakt. Veel beweging helpt niet bij het stoppen met krimpen, volgens mij beweeg ik voldoende. Meer mensen die extract van Green Lipped Mussel c.q. GroenLipMossel hebben uitgeprobeerd?

 2. Leuk artikel! Artrose kan deels behandeld worden met gecontroleerde begeleiding en voorzichtige krachttraining. Daarnaast zijn er ook supplementen die het kraakbeenherstel bevorderen zoals glucosamine en chondroïtine.

 3. Ik heb zelf artrose in mijn knieën en ben fitnesstrainer. Bij mij is in 1 knie het bot vergroeid en kan niet geheel strekken en buigen. Toch heb ik geen pijn en kan ik ermee rennen en springen. Wat bij mij hielp was HIIT training op de fiets: met afwisselende snelheid en weerstand op de fiets in de sportschool en gedurende meerdere HIIT trainingen per week maakt de spieren in rustig tempo steeds sterker. In het begin haalde ik net 5 minuten met een lage weerstand. Nu meer dan 30 minuten op hoge weerstand. Ik ken personal trainers die het liefst er vol tegenaan gaan vanaf de eerste training, maar bij mij resulteerde dit in meer pijn i.p.v. minder. Door HIIT training op de fiets nam de pijn snel af. Nu druk ik 90 kilo weg op de leg press, spring en ren ik en het allerfijnste: geen pijn meer!

 4. Ingrid Kohlmorgen Reageer

  Hallo Anja, Ik heb de lijst met “slechte” voedingsmiddelen opgeslagen; ik gebruik ze namelijk allemaal. Ik ben dol op cappuccino in de ochtend – en nu met de zomer heel wat glaasjes rosé. Maar ondertussen heb ik pijn in mijn enkels – hardlopen gaat niet, en ik voel mij echt niet goed. Pijn in mijn ellebogen, aan mijn voet, het middenvoetsbeentje en nog veel meer van dat soort pijntjes. Ik heb het gevoel van “te zuur” en het bepaalt mijn emoties. Veel last van depressies (om niets) en -opvallend- ALTIJD naar de lekkere cappuccino. Die cappuccino wordt duur betaald dus. Ik ga de drie maanden proeftijd nu in, en ik geloof ook dat het helpt omdat eerdere pogingen te stoppen met koffie altijd vermindering van pijn met zich meebrachten. Alleen: nooit meer cappuccino of nooit meer pijn lijden. Moeilijk… Hartelijke groeten, Ingrid

  • Ik ken het gevoel. Ik heb hetzelfde met koffie, rode wijn en drop. Ik weet dat ik veel beter kan stoppen, maar ik gebruik voor mezelf het (ietwat zwakke) excuus dat ik verder gezond eet en leef, en dat een paar “zondes” moeten kunnen. Toch weet ik dat ik me veel beter zou voelen als ik helemaal zou stoppen met deze 3 producten. Als ik het zo schrijf en lees, lijkt het zo simpel, maar in het dagelijks leven is het inderdaad erg lastig. :P

 5. Anja van Biene Reageer

  Het aller belangrijkste is het verminderen van zuren in je lichaam. Dus minder zo veel mogelijk het gebruik van koffie, alcohol, melkproducten, vlees en vleeswaren, suiker, roken en blijf iedere dag minimaal 20 minuten in beweging. Er bestaan geen medicijnen met een beter resultaat als wanneer u voor drie maanden stopt met met het gebruiken van bovenstaande lijst! probeer het eerst uit en dan pas reageren! Ik wens u een pijnloos bestaan. Vriendelijke groeten, Anja

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.