winderigheid gasvorming voorkomen

Winderigheid is een ander woord voor “scheten laten” of “winden laten”. De dure, medische term voor scheten laten is flatulentie. In principe is winderigheid een heel normaal, alledaags verschijnsel. Mensen laten dagelijks 15 tot 25 windjes (klein) of scheten (groot). Dat houdt in dat er dagelijks 0,5 tot 2 liter aan zuurstof, koolstofdioxide en methaangas via je anus naar buiten gaat. Zolang je gasvorming niet stinkt en geen rare geluiden maakt, kun je daarmee leven, maar helaas is dat niet altijd het geval. ;)

Om niet al te veel last te hebben van winderigheid kunnen we een aantal dingen doen. Hieronder vind je een aantal tips om extra gasvorming te voorkomen…

1. Winden & scheten laten vanwege het inslikken van lucht

Darmgas bestaat voornamelijk uit reukloze gassen: stikstof, zuurstof, methaan en waterstof. De onaangename geur van sommige scheten wordt veroorzaakt door zogenaamde zwavelverbindingen zoals sulfide en vluchtige vetzuren zoals boterzuur. Stikstof en zuurstof slik je in bij iedere ademteug, hap of slok, dus hoe meer je inslikt via je mond, des te meer eruit komt via je %$#@.

Ook wordt er gas geproduceerd bij de afbraak van zwavelhoudende voeding in je darmen (darmgassen). Inslikken van lucht is dan ook de voornaamste oorzaak van jouw scheten als ze niet of minimaal stinken. Darmgassen stinken meestal wel.

2. Let op wat je eet om winderigheid te voorkomen

Iedereen weet dat bijvoorbeeld uien, eieren en bruine bonen flinke winderigheid kunnen veroorzaken. Maar ook andere veelgebruikte (zwavel-houdende) producten kunnen bijdragen aan scheten laten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Melk & zuivelproducten
 • Kool & spruitjes
 • Broccoli
 • Zoete aardappel
 • Granen
 • Ui & eieren

Verder zijn er nog een aantal soorten groenten en fruit die milde winderigheid veroorzaken. Denk hierbij aan pruimen, appels, perziken, bananen, wortels, selderij, komkommer, sla, rozijnen, radijs, soja (zowel bonen als melk) en spinazie. bron

Sommige kruiden (geelwortel, komijn e.a.) kunnen scheten en winderigheid helpen voorkomen. Ook probiotica, prebiotica en enzymen kunnen gasvorming verminderen.

3. Medicijnen & middelen die helpen tegen winderigheid

Bij de drogist kun je een aantal producten vinden die gasvorming voorkomen en bestrijden. Zo is er Rennie Deflatine… En de 100% natuurlijke Daslookdruppels van A. Vogel… En Iberogast van Steigerwals… Ook actieve kool zoals Norit kan winderigheid voorkomen en bestrijden. Als je echt veel last hebt van darmproblemen, overmatige gasvorming en scheten, dan kun je reguliere medicijnen tegen winderigheid (op doktersrecept) proberen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Alfa-galactosidase
 • Rifaximine
 • Bismuth subsalicylaat

Als je vooral bang bent dat anderen je scheten ruiken, dan zijn er geur-absorberende onderbroeken met actieve kool.

4. Stress tegengaan = winderigheid voorkomen

Stress is een belangrijke oorzaak van winden en scheten. Dat komt omdat je door stress je spieren ongecontroleerd spant en zodoende een goede vertering van voedsel in de weg staat. Dit heeft weer tot gevolg dat je darmen te veel gassen produceren. Als je de laatste tijd veel stress ondervindt en tegelijkertijd veel winden en scheten laat, dan moet je misschien 1 + 1 optellen en winderigheid voorkomen door een lange, ontspannende strandvakantie. :D

Meer tijd voor jezelf nemen en regelmatig ontspannen, ontstressen en tot rust komen, helpt je dus om winderigheid te voorkomen.

5. Beweeg meer om gasvorming & winderigheid te voorkomen

Ook door meer te bewegen voorkom je ook winderigheid. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat je darmen beter hun werk kunnen doen (spijsvertering en er minder gas wordt geproduceerd.

Weet jij nog meer goede tips om winderigheid en gasvorming te voorkomen? Laat het weten in een reactie!

26 Reacties

 1. Fleur ten Kate Reageer

  Kan ook te maken hebben met de oude dag. Je sluitspieren werken minder goed. Maar de tip van venkelthee en kruiden als rozemarijn, tijm, dille en bonenkruid ga ik zeker proberen. Plus de daslookdruppels van A. Vogel.

 2. Mijn moeder heeft flinke last van bombardementen, heel gênant voor de jongste dochter, die krijgt namelijk flinke rode kaken…

 3. Al een jaar of 15-20 wordt ik ’s ochtends vroeg wakker met buikpijn, vaak ben ik bezweet en moet ik naar het toilet om te proberen hoofdzakelijk lucht kwijt te raken uit de darmen door het inslikken van lucht teneinde meer lucht op te boeren. Heel langzaam, na ongeveer een uur (of soms langer) voel ik de de pijn langzaam minder worden, mede doordat ik ook af en toe kleine straaltjes urine en af en toe wat ontlasting kwijtraak. Vreemd genoeg is mijn neus ook meestal verstopt als ik naar het toilet ga. Iets wat overigens na verloop van tijd verdwijnt, evenals het bezweet zijn. Vervelend is natuurlijk dat ik hierna meestal niet meer in slaap kom en ik weer uren slaap tekort kom die dag. Ik heb na diverse doctoren, specialisten, diëtisten en verschillende darm- en maagonderzoeken en allerlei goedbedoelde tips zo goed als opgegeven dat er ooit nog iets verbeteren zal in de situatie. Zelf heb ik het idee dat misschien 3 liesbreukoperaties halverwege de jaren 90 iets te maken hebben met mijn klachten, maar de specialisten geloven hier niet in. In 2011 heeft een specialist mij aangeraden om voor het slapengaan 2 tabletjes amitriptyline (antidepressiva) in te nemen en dat was voor ongeveer anderhalf jaar voor mij een wondermiddel dat werkte. Heerlijk was het om wat langer dan 5 of 6 uur ’s ochtends te kunnen blijven doorslapen. Na die anderhalf jaar werd ik weer steeds vroeger wakker en was het wondermiddel wat mij in die anderhalf jaar een normale nachtrust had bezorgd, uitgewerkt. Ik heb nog steeds de hoop dat er iemand is die mij weer die heerlijke normale nachtrust kan bezorgen, dus ik ga het toch nog maar eens proberen op een forum zoals dit…

 4. 1 kubieke meter (1000 liter) gas per 25 windjes… Dat is per wind 40 liter ofwel 4 emmers vol. Indrukwekkend!

  • Dat is inderdaad een erg slordige fout waar ik al menigmaal overheen heb gelezen. Ikzelf heb het elders gelezen en juist toegevoegd omdat ik het zo frappant vond (bron), maar als je het narekent, komt het inderdaad niet bepaald geloofwaardig over. :P Ik heb het dan ook aangepast. Overigens bedankt voor je berichtje! Groeten, Paul

 5. Ik heb jarenlang heel veel last gehad (en nu weer) van winderigheid zodra ik iets at waar smaakversterkers in zitten. E621 en alles wat daarmee te maken heeft. Zoek maar eens op via internet. Het zit in bijna alle niet pure hartige producten.

  • Beste Juul, Bedankt voor je bericht. E621 is inderdaad een erg omstreden synthetische smaakversterker die aanwezig is in belachelijk veel hartige en ziltige levensmiddelen, en dan met name voorverpakte en fabrieksmatig bewerkte kant-en-klaar producten. Dit stofje staat ook wel bekend als MSG, glutamaat, ve-tsin en mononatriumglutamaat. Ikzelf mijd alle synthetische additieven/E-nummers en dat bevalt super! Van mijn vrouw weet ik dat specifiek heel slecht reageert op ve-tsin. Al met al is het een toegestane “hulpstof” met E-nummer 621 en een nogal twijfelachtige reputatie. Vergelijkbaar zijn overigens alle stoffen tussen E620 en E627. Goed om te weten dat MSG ook met betrekking tot de darmwerking en winderigheid geen succes is.

 6. @Loe: Ik gebruik sinds 3 maanden geen zuivel meer en dat scheelt echt enorm! @Stefanie: Eten zonder zuivel is goed te doen en mij helpt het; ik had ook veel last van dat opgeblazen gevoel, kwam door die “gezonde” kwark waar ik hele bakken van leeg heb gegeten. Voel me zonder stukken beter.

 7. Ik heb juist ’s morgens met opstaan veel gas in mijn darmen en ik moet dan echt ontluchten. Daarna heb ik een vervelend gevoel in mijn buik wat langzaam afneemt. Meer mensen die dit hebben?

 8. Hey, Ik begin de morgen altijd met een volledig platte buik maar tegen de avond staat die hard en voel ik echt het opgeblazen gevoel. Ik heb al koolzuurhoudende dranken, ui knoflook vermeden maar alle producten zoals hierboven vermijden gaat mij iets te ver. Ik heb aandacht voor een gezonde voeding en heel veel van deze producten behoren nu eenmaal tot een gezonde voeding. Dan maar een dikkere buik denk ik zomaar? Mijn vraag is eigenlijk voor wat die medicatie of homeopathische middelen juist dienen? Betere vertering, minder gasvorming door die bacteriën,… en kan je deze middelen wel levenslang innemen? Iemand ervaring hiermee en helpt het echt?

  • Waarom medicijn als je winderigheid ook kunt voorkomen door het gebruik van kruiden zoals: bonenkruid, kummel, dille, tijm en rozemarijn.

  • ik ben ook lange tijd aan het googlen en naar apotheek langs geweest maar niemand weet over gurabsorserende onderbroeken :(

 9. oligosacchariden (bijvoorbeeld in snoep, drop e.d.) kunnen behoorlijk gasvormend zijn!

 10. meyskens.freddy Reageer

  medicijnen kunnen ook gasvormend zijn bv.glucofage een medicijn tegen diabetes.je hoeft het niet altijd bij de voeding te zoeken

  • Inderdaad bij mij is het cymbalta (antidepressiva) waar ik winderigheid van krijg. Ik vraag me toch af hoe dat komt?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.