De beste sport om af te vallen + gewicht te verliezen

Veel mensen willen weten wat de beste sport is om af te vallen. Logisch, want je wilt natuurlijk resultaat boeken. Het internet staat helaas vol met tegenstrijdige informatie. Het is daarom erg lastig om hier wijs uit te worden en een weloverwogen keuze te maken. Hieronder lees je alles over de beste sport om af te vallen…

Beste sport om af te vallen

Hardlopen is beter dan zwemmen. Een loopband is minder blessuregevoelig dan hardlopen. Een hometrainer geeft weer minder impact op de spieren dan een loopband. Een crosstrainer is weer effectiever voor afvallen dan de hometrainer. Lang trainen is beter dan kort. Intensiteit is weer belangrijker dan tijdsduur. Wat blijkt: iedere vorm van lichaamsbeweging heeft zo zijn voordelen.

Dus welke sport moet ik nu doen?

Zolang je wilt gaan sporten om af te vallen – en dus  geen marathonloper of bodybuilder wilt worden –  maakt het niet uit wat je doet. Ga niet zitten dubben over hartslagen, calorieën, energie-efficiëntie en andere details. Begin liever vandaag nog met een sport die je leuk vindt! Sport is namelijk pas effectief voor afvallen als je het vaak genoeg doet, en je doet iets uitsluitend vaak genoeg als je het écht leuk vindt.

Cardiotraining & krachttraining

Er is eigenlijk maar één belangrijk onderscheid wat betreft lichaamsbeweging, namelijk dat tussen cardiotraining en krachttraining. Als je recreatief (niet-professioneel) traint, onthoud dan alleen dit: met cardiotraining verbrand je vetreserves; met krachttraining bouw je spieren op. Als je effectief wilt afvallen, dan dien je cardio en krachttraining te combineren!

Kiezen & beginnen!

Het enige belangrijke is dus om cardio en krachttraining af te wisselen. Kies daarom uit beide lijstjes een sport of oefening:

Cardio:

 • Joggen
 • Aerobics
 • Loopband
 • Hometrainer
 • Crosstrainer
 • Spinning
 • Basketbal
 • Wielrennen
 • Skeeleren
 • Zumba
 • Spinning
 • Touwtjespringen
 • Etc.

Kracht:

 • Gewichtheffen
 • Bankdrukken
 • Halter
 • Dumbbells
 • Push-up
 • Pull-up
 • Chin-up
 • Squat
 • Lunge
 • Leg-press
 • Crunch
 • Pilates
 • Etc.

Tot slot

Veel mensen doen te moeilijk, blijven zich verdiepen in theoretische details en zijn jaren bezig met “keuzes maken”. Hak liever vandaag nog de knoop door en begin vanavond al met je eerste trainingssessie!

Wat doe jij op het gebied van cardio en krachttraining om af te vallen? Laat het ons hieronder weten!

30 reacties op “De beste sport om af te vallen + gewicht te verliezen

 1. Koen ·

  Kort maar lekker bondig artikel, je zegt waar het op staat. Ik ben groot fan van de crosstrainer om zo m’n conditie op peil te houden. Een fijne training waarbij je je gewrichten echt minimaal belast en het is ook nog leuk! Groetjes, Koen

  Reageer
 2. Iris Curtain ·

  Ik sport 4x in de week sinds kort. Ik let erg op mijn voeding en drink elke dag zo wie zo 1,5 tot 2 liter water. Ik wissel cardio af met krachtraining. Eerst een halfuur cardio, daarna een halfuur krachtraining en als ik dan nog niet uitgeput ben ga ik nog een kwartier of halfuur door met cardio. Ik voel me heerlijk nu ik meer sport en op mijn voeding let! Weg met die overtollige rolletjes!! Die zijn verleden tijd!!

  Reageer
  • Paul ·

   Goed bezig; ga lekker door met cardio en krachttraining!

 3. Myranda ·

  Oja vergeet ik bijna ook heel belangrijk is om voldoende water te drinken!! Dat heeft je lichaam nodig om alle afvalstoffen weg te voeren! Succes

  Reageer
 4. Katharina ·

  Afgelopen week ben ik begonnen met fitnessen. Dit doe ik omdat ik graag nog een aantal kilootjes wil afvallen. Ik heb een trainingsschema van 3 dagen in de week. Het schema varieert met krachttraining (dus het opbouwen van spiermassa) en cardio. Maar iedere keer als ik op de weegschaal sta, val ik geen gram af… heel erg frustrerend. Want dat is wel mijn doel! Ik eet minder, maar wel vaker kleinere porties. Snoep niet meer, eet geen aardappels meer… maar wat doe ik nu fout? Help :(

  Reageer
  • Ina ·

   Een fout die je heel snel maakt is te weinig eten. Je lichaam reageert hierop door te gaan sparen. Je verbranding komt op een laag pitje te staan. Dus misschien ligt daar wel het probleem.

  • Myranda ·

   Ik heb hetzelfde mijn kilo’s gaan heel langzaam, maar… Ik ben nu toch 1 kledingmaat kleiner! Misschien is het een idee om net als ik je niet blind te staren op het gewicht, want ja met het trainen kweek je spieren en spiermassa weegt zwaarder dan vet zeggen ze toch? Maar je omvang te meten! Ik meet 1 keer in de drie weken de omvang van mijn boven armen, boven benen, buik, borsten en heupen en echt er is wel degelijk verschil te zien! ik was in 4 maanden tijd bijna overal 15cm kwijt! Dus hou vol en je moet inderdaad wel goed blijven eten!

 5. Linda ·

  Dat is waar Paul, ik mag niet lopen wegens mijn rug, maar gewoon goed wandelen of fietsen is ook heel goed. Ik heb veel meer energie als ik thuis kom, ik spreek uit ondervinding hoe meer men beweegt hoe fitter en beter men zich voelt. Het is erg aan te bevelen!! En ook goed voor de lijn!

  Reageer
 6. Paul ·

  Ik las dit stukje een paar dagen geleden. Ik loop inmiddels 1 keer per week hard (buiten) en train 2 keer per week binnenshuis op crosstrainer + roeiapparaat. De daadwerkelijke stap nemen om je om te kleden en ermee te beginnen was lastig, maar als je eenmaal bezig bent, voel je je veel fitter en energieker. Ik ben ’s ochtends bij het opstaan minder moe en voel me ’s avonds voor het slapengaan niet meer zo opgebrand. Ik ga het absoluut volhouden en proberen uit te breiden!

  Reageer
 7. Heidi ·

  Ik doe 2 keer in de week bootcamp, lekker in de buitenlucht bezig zijn! Het heeft mij echt verbaast hoe snel je conditie vooruit gaat. Loop ook bij een diëtiste, niet geheel onverdienstelijk… Het eerste wat ik van haar moest doen was meer gaan eten, want inderdaad de motor moet iets te verbranden hebben! Mijn lichaam bleek al een tijd op de “spaarstand” te staan omdat ik te weinig calorieën binnenkreeg. Nu gewoon normaal eten en het liefst iets om de 2 uur naar binnen werken, en dan geen snoep en koekjes maar een lekker stukkie fruit! Komt allemaal goed maar stapje voor stapje!

  Reageer
 8. Linda ·

  Ik ben vrijdag begonnen met bijna iedere dag te wandelen op een goed tempo (geen snelwandelen) ong. 45 à 60 min. en voel mij er heel goed bij, ondanks mijn slechte rug.
  Want door die rug kan ik ook niet doen wat ik wil, zwemmen is ook heel goed voor de rug maar dat kan ik niet. Ben reeds 600 gram kwijt, ja moet met iets beginnen liefst 15 kg eraf. Let ook op mijn voeding en ga thuis ook nog oefeningen beginnen die goed zijn voor buik en rug. Aan allen de moed niet verliezen!!!

  Reageer
 9. mara ·

  En nog een belangrijke vraag, wat is snel? Snel afvallen kan alleen met crashdiëten… En dat is niet gezond. Als je regelmatig gezond eet, kleine porties, veel eiwitten etc. En veel sport, dan val je echt wel af! Het gaat altijd gewoon niet zo snel als je zelf wilt. Dikker worden gaat sneller, makkelijker en zonder dat je het echt door hebt. Jammer genoeg is dat niet zo met afvallen!

  Reageer
  • Gabriëlle ·

   Bedankt voor de reacties zo snel al! Ik sport nu meestal 2 keer in de week. Ik heb een tijd heel weinig gegeten en ben eigenlijk vandaag begonnen met brood tussen de middag. Ik weet dat het niet gezond is…maar ik wil mijn levensstijl beteren. :P Nee… ik meet mijn omtrek etc. niet en ik durf amper op de weegschaal te staan in de angst dat er weer meer bij zit. En inderdaad gaat het dikker worden vaak makkelijker dan het slanker worden! ;) Gr. Gabriëlle

 10. mara ·

  Gabriëlle, Hoe vaak sport je (meer cardio of kracht of gelijk)? En wat eet je ongeveer allemaal? Bij mij ging het op zich best vlot en dat verbaasde me. Ik viel af maar op de weegschaal niet zo snel. Kan dus ook bij jou het geval zijn. Ik weet niet of je je ook meet? Omtrek van je taille, buik, benen, armen? Het hoeft namelijk niet te zien zijn op de weegschaal. Spieren wegen meer als vet. Gr. Mara

  Reageer
 11. Gabriëlle ·

  Ik ben zelf ook lid van de sportschool, maar ik heb het idee dat het afvallen bij mij nog niet zo snel en gemakkelijk gaat! Weet iemand misschien een manier waardoor je snel en effectief afvalt?

  Reageer
 12. Gabriëlle ·

  Ik ben zelf ook lid van de sportschool, maar ik heb het idee dat dat afvallen nog niet zo snel gaat bij mij!
  Heeft iemand een goede tip?!

  Reageer
  • Ina ·

   Hoi, Gezond en blijvend afvallen heeft zijn tijd nodig. Je kan er allerlei diëten tegenaan gooien maar dat is allemaal tijdelijk zodra je weer normaal gaat eten ben je binnen de kortste keren terug op je oude gewicht en als cadeau krijg je er nog wat extra’s erbij. Gezond afvallen gaat geleidelijk, niet meer dan een pond tot kilo per week. Als je een aantal leefregels in acht neemt is het ook blijvend. Gezond en voldoende eten. Maak vooral niet de fout om te weinig gaan eten. Je lichaam heeft tenslotte brandstof nodig. Krijgt het te weinig dan gaat je stofwisseling naar beneden en verbrand je dus minder. (max 500 calorieën minder dan normaal gesproken) Het resultaat is dat je niet meer afvalt. Door te bewegen gaat je stofwisseling omhoog en verbrand je meer calorieën. Hoe meer spieren des te groter is je verbranding. Daarom is het belangrijk dat als je gaat sporten niet alleen aan cardio doet maar dit afwisselt met krachttraining.

 13. mara ·

  Ik begin vandaag ook nog! Zat eerder op fitness maar daar was ik mee gestopt en andere dingen gedaan. Afgelopen week zat ik weer te denken om te gaan fitnessen, krijg ik een mail waarin een actie stond voor oud leden! Een teken haha, zo meteen maar even inschrijven gratis en eerste maand gratis sporten! Heb er zin in, echt heerlijk! :)

  Reageer
 14. waterrat nr.1 ·

  Ik doe aan wedstrijdzwemmen. Trainen is vier keer per week. Heerlijk in het water en ik vind het leuk!

  Reageer
 15. Corina Jonker ·

  Ik sport 3 a 4x in de week ik doe spinning kracht training en lopen en ik sta op de Wii ik ben ook verslaafd aan sporten en ik voel me heel goed ik let op me eten ik ben 16 kilo afgevallen!

  Reageer
 16. sportyspice ·

  Ik ben 2 jaar geleden begonnen met sporten en combineer krachttraining altijd met cardio. Spinning, bodypump, fitness, kinesis, bodyshape, kick & shape en kickboksen! Door de verschillende lessen te volgen en om de 6 a 8 weken mijn fitness trainingsschema te veranderen blijft het trainen afwisselend en leuk en blijf ik mijn lichaam uitdagen. Op deze manier is het ook gemakkelijk om 4 a 5dagen per week te sporten omdat ik niet steeds hetzelfde doe, wat saai zou worden. Ben verslaafd geraakt aan het sporten!

  Reageer
 17. Ina ·

  Ik ben inmiddels verslaafd geraakt aan sporten. 3 maal per week doe ik bodypump, ook 3 maal per week loop ik 5 á 8 km (in opbouw naar de 10), 1á 2 maal per week zumba en 2 maal per week bodycombat. Door te sporten en letten op wat ik eet ben ik al zo’n 20 kilo afgevallen. Of te wel van maat 40-42 naar maat 34-36.

  Reageer
  • Lisa ·

   Wauw geweldig! Hoelang heb je hier over gedaan!? :)

  • Ina ·

   Ik heb er zo’n 9 maanden over gedaan. Het vele sporten is overigens pas van het laatste half jaar. Ik ben vorig jaar augustus begonnen met op mijn eten letten en met 2 uurtjes zumba. In december kwam er duidelijk de klad in maar in februari dit jaar heb ik alles weer opgepakt. Het sporten heb ik iedere keer weer uitgebreid tot wat het nu is. Ik vind het zalig.

 18. Lammie ·

  Ik loop 3 keer in de week hard. Ongeveer 5 km per keer, daarnaast ga ik nog 2 keer in de week naar de sportschool voor kracht training. Beide heerlijk om te doen en hoe langer je het doet hoe verslavender het werkt. Groetjes!!!

  Reageer
 19. Bernadette ·

  Ik ben elke dag minimaal een half uur op de hometrainer te vinden. Ben er verslaafd aan, koptelefoon op met een lekkere beat en gaan.

  Reageer
 20. Lisette ·

  Ben na mijn zwangerschap al de kilo’s kwijtgeraakt met Zumba fitness! Ik weeg zelfs nog minder dan toen ik zwanger raakte. Ik ga 3 keer per week een uurtje en kan zelfs nog goed en lekker eten wat ik wil. Zumba heeft voor mij veel veranderd!

  Reageer
 21. priscella ·

  hoi ik ga 2 keer in de week na de sportschool en doe dan een half uur cardio (loopband, hometrainer) en een half uur gewichtheffen. Vind ik knap voor iemand die eerst niks wilde weten van een sportschool, haha. :)

  Reageer
 22. Myranda ·

  Ik ben 2 keer per week op de sportschool te vinden. Daar combineer ik dan 2 uur lang cardio en krachttraining! Heerlijk! als je eenmaal die stap genomen hebt om over die hoog opgebouwde drempel te stappen… Gaat er een wereld voor je open enne het werkt behoorlijk verslavend! Groetjes, Myranda

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.