Onze kinderen leven in een gehaaste wereld van drukke ouders, druk op school, onophoudelijke lessen, videospelletjes en competitieve sporten. We zien deze invloeden meestal niet als stressvol voor onze kinderen, maar vaak is dat wel zo. Het drukke levenstempo van onze kinderen kan een diepgaand effect hebben op hun aangeboren vreugde – en meestal niet ten goede.

Yoga en meditatie voor kinderen kan helpen deze druk tegen te gaan, beide bieden veel voordelen. Yoga kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van hun fysieke, emotionele en mentale gezondheid en het bevordert zelfbewustzijn, concentratie en ontspanning. Tegelijkertijd is meditatie voor kinderen de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Meditatie kan veel positieve voordelen hebben voor kinderen, zoals het verbeteren van hun concentratie op school, het verlagen van hun stressniveau, ze blij en optimistisch maken over het leven en ze helpen hun emoties onder controle te houden.

Als je je afvraagt of je met je kind yoga of meditatie zou moeten beoefenen en hoe yoga of meditatie nuttig kan zijn voor kinderen, lees dan verder.

Voordelen van kinderyoga

kinder-yoga-pose

Welke veranderingen zul je zien als je begint met regelmatige yoga met je kinderen? Lees verder voor enkele van de velen voordelen van kinderyoga.

1. Verhoogt het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen

Regelmatige beoefening van yoga helpt kinderen om in zichzelf en hun eigen capaciteiten te leren geloven. Ze zullen trots op zichzelf zijn als ze een nieuwe beweging onder de knie hebben en alle verschillende houdingen kunnen demonstreren die ze kennen. Bovendien helpt yoga kinderen ook om een gezonde relatie met hun lichaam te ontwikkelen, wat belangrijk is als ze uiteindelijk door de veranderingen van de puberteit gaan.

2. Voordelen voor de gezondheid

Naast het opbouwen van kracht en het ondersteunen van de geestelijke gezondheid, zijn er veel interne voordelen die kinderen ondervinden van wekelijkse yoga. Yoga helpt bij het reguleren van de stoelgang, vermindert astmasymptomen en verhoogt de immuniteit.

3. Verbetert coördinatie en evenwicht

Yoga houdingen en flow oefeningen verbeteren de coördinatie en het evenwicht (ook voor volwassenen!). Bepaalde houdingen richten zich op verschillende delen van het lichaam en zorgen ervoor dat kinderen de beweging van hun eigen lichaam begrijpen. Zo krijgen ze de kans om in hun eigen tempo langzaam te coördineren, door na te doen wat ze zien. Dit stimuleert ook ideeën over actie en reactie.

4. Beïnvloedt de relatie met ouders

Het is geen geheim dat je kinderen graag tijd met je willen doorbrengen! Ze zullen uitkijken naar hun wekelijkse yogapractice met jou, omdat het een creatieve en zinvolle manier is om samen tijd door te brengen.

5. Yoga is niet competitief

In de wereld van vandaag horen we zoveel over de beste zijn en het meeste bereiken. Yoga leert kinderen dat hun lichaam anders is; verschillende lichamen doen verschillende dingen en ze zijn allemaal oké. Er is niemand beter of slechter in yoga dan iemand anders; we verkennen allemaal ons lichaam en leren ervan op onze eigen manier. Yoga is echt voor elk lichaam.

6. Stimuleert concentratie

Het vergt een kind veel concentratie en weloverwogen nadenken om iets nieuws of ongewoons te doen. Dit is een geweldige kans voor kinderen om te vertragen en te begrijpen wat hun lichaam aan het doen is, wat de mindfulness en hun aandachtsspanne voor bepaalde activiteiten bevordert.

Voordelen van meditatie voor kinderen

kinder-meditatie

Welke veranderingen zul je zien als je begint met regelmatige meditatie met je kinderen? Hieronder lees je enkele van de velen voordelen van meditatie voor kinderen.

1. Een sterker immuunsysteem

Stress maakt ons ziek. Onderzoek toont aan dat hoge cortisolniveaus, het hormoon dat in ons lichaam vrijkomt als we stress ervaren, ons immuunsysteem na verloop van tijd kan verzwakken, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Omdat meditatie cortisol vermindert, versterkt het ook de immuunrespons van je kind!

2. Beter slapen

Mediteren voor het slapengaan kan kinderen helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. Omdat het zowel de geest als het lichaam kalmeert en ontspant, is het de perfecte voorbereiding op een nacht vol zoete dromen.

3. Minder stress

Meditatie kan ons helpen om onze hartslag en ademhaling te verlagen, waardoor de stressrespons wordt uitgeschakeld en het niveau van het stresshormoon – cortisol – in ons lichaam daalt. Het versterkt het denkgebied van onze hersenen, terwijl het tegelijkertijd het emotionele gebied verkleint. Dit betekent dat meditatie niet alleen de stress van je kind vermindert terwijl ze ermee bezig zijn, maar ook dat het hun hersenen minder reactief maakt op stress op de lange termijn!

4. Beter leren

Meditatie versterkt de prefrontale cortex – het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor denken, organiseren, plannen en redeneren. Wat betekent dat? Meditatie bouwt sterke hersenen die effectiever leren!

5. Verbeterde veerkracht

Kinderen die van jongs af aan meditatievaardigheden aanleren en vaak oefenen, zorgen ervoor dat ze deze vaardigheden meenemen naar hun volwassenheid. Meditatie voorziet onze kinderen van een set vaardigheden waaruit ze kunnen putten als ze zich overweldigd voelen door grote emoties of gestrest raken door moeilijke situaties.

Hoe begin je met kinderyoga en meditatie?

yoga-kind-moeder

Je kunt het samen met je kind thuis uitproberen met behulp van de app Meditation Moments. In de app is een ruim aanbod aan meditaties, slaapliedjes en yogalessen te vinden die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. Meditation Moments is de grootste meditatie-app van Nederland met meer dan 1 miljoen gebruikers!

Kindermeditatie

In de app is een kids collectie te vinden die vol staat met meditaties die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Door veel gebruikers worden de meditaties gebruikt tijdens het bedtijdritueel. Kinderen leren tijdens het luisteren van de meditatie om zich te ontspannen, zorgen los te laten en beter te ademen.

Kinderyoga

In de app zijn ook verschillende kinderyogalessen te vinden die recentelijk zijn opgenomen met kinderyogadocent Marieke van Ginneken. De lessen zijn aangepast aan de behoeften en ontwikkeling van kinderen. Het biedt kinderen een toegankelijke introductie tot yoga en mindfulness, waardoor ze leren hoe ze zelf kalm kunnen worden, hun energie kunnen ontladen en beter met hun emoties om kunnen gaan. Samen met Marieke ontdekken ze diverse ontspanningstechnieken, variërend van brullen als een leeuw tot zoemen als een bij.

meditation-moments

In de app staan de meditaties en de yoga lessen overzichtelijk bij elkaar. Er zijn zoveel prachtige voordelen van meditatie en yoga voor kinderen en er is echt geen excuus om er niet meteen mee te beginnen! Doe het rustig aan, houd het kort en vergeet niet om plezier te maken! Je kinderen zullen het geweldig vinden (en jij ook!).

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.