Met ‘buitenoor’ wordt de gehoorgang oftewel het oorkanaal bedoeld. Een buitenoorontsteking betreft dan ook een ontsteking van de gehoorgang. De gehoorgang loopt van de ingang die zichtbaar is in de oorschelp tot aan het trommelvlies. Een buitenoorontsteking staat tevens bekend als:

  • Gehoorgangontsteking
  • Otitis externa
  • Zwemmersoor
  • Oorkanaal-infectie

In dit artikel bespreken we de behandeling, oorzaken & symptomen van een buitenoorontsteking oftewel gehoorgangontsteking…

Symptomen buitenoorontsteking

Een buitenoorontsteking gaat gepaard met een variëteit aan klachten en symptomen. De belangrijkste symptomen van een gehoorgangontsteking (otitis externa) zijn als volgt:

  • Jeuk in je oor
  • Irritatie van de gehoorgang
  • Vocht & bloed in het oorkanaal
  • Korstjes & schilferigheid in de gehoorgang
  • Roodheid, zwelling & vernauwing van de oor-ingang
  • Milde oorpijn

Het belangrijkste symptoom van een ontstoken gehoorgang is doorgaans de felle jeuk in het oor.

Oorzaken gehoorgangontsteking

Je gehoorgangen zijn de ingangen van de oren. Een gehoorgangontsteking oftewel buitenoorontsteking is een ontsteking van de huid die de gehoorgang bedekt. Een gehoorgangontsteking wordt ook wel ‘otitis externa’ en “zwemmersoor” genoemd. Deze vorm van oorontsteking ontstaat meestal door veelvuldig:

  • Zwemmen & achterblijven van vocht in de gehoorgang.
  • Oordopjes, gehoorapparaten & koptelefoontjes in de oren.
  • Met wattenstaafjes & stokjes in de oren pulken.
  • Huidreactie op cosmetica & reinigingsproducten
  • Haargroei in het oor

Door zwemmen en vochtophoping, wordt de gehoorgang zacht en week. Oordopjes en dergelijke zorgen ervoor dat de gehoorgangen gaan broeien. Het frunniken met voorwerpen in de oren beschadigt de huid van de gehoorgangen.

De opperhuid van de gehoorgangen is extreem dun en kwetsbaar. Het kleinste scheurtje en de minste verzwakking van de gehoorganghuid, maakt de huid ontvankelijk voor bacteriën, schimmels & virussen. Zodoende kan een virale infectie, bacteriële infectie of schimmelinfectie in de gehoorgang ontstaan.

Complicaties & risico’s

Een buitenoorinfectie – maar ook de genezing van een buitenoorontsteking – kan enorme jeuk in je gehoorgang veroorzaken… Om die reden wordt er bij een ontsteking van de gehoorgang veelvuldig in het oor “gekrabd”…

1. Krabben in het oor

Door het “krabben” in het oor wordt een gehoorgangontsteking doorgaans heftiger & ernstig. Als de beschadigde huid van de gehoorgang besmet raakt met bacteriën en onbehandeld blijft, kan de bacteriële infectie zelfs overslaan op het middenoor, binnenoor en hersenvlies. In dat geval kan de gehoorgang ontsteking gevaarlijke vormen aannemen.

2. Steenpuist in de gehoorgang

Door een verstopt talgkliertje in de gehoorganghuid kan een puistje of steenpuist in de gehoorgang ontstaan. Een puist in het oor veroorzaakt doorgaans felle pijn en een plaatselijke vernauwing. Een steenpuist in de gehoorgang veroorzaakt soms zelfs extreme pijn & hoge koorts. Deze dient dan ook te worden opengemaakt, gedraineerd & behandeld met antibiotica-oordruppels.

3. Necrose

In zeldzame gevallen breidt een gehoorgangontsteking zich uit in het omliggende kraakbeen- en botweefsel (‘maligne otitis externa’). Hierdoor kan in het ergste geval weefselsterfte optreden. In dat geval spreekt men ook wel van ‘necrotiserende otitis externa’ of. Deze zeldzame vormen van gehoorgangontsteking gaan gepaard met extreem hevige oorpijn, hoge koorts en algehele malaise.

Bij hevige oorpijn, oorklachten en jeuk in de oren, dien je daarom altijd even contact op te nemen met je huisarts.

Behandeling buitenoor-infectie

Een “gewone” buitenoorontsteking ofwel gehoorgangontsteking gaat in veel gevallen vanzelf over. Als de huid van de gehoorgang geïnfecteerd raakt door een bacterie of schimmel, is behandeling van de gehoorgangontsteking doorgaans noodzakelijk. De behandeling van een gehoorgangontsteking ziet er doorgaans als volgt uit:

1. Azijnzuur ter behandeling van gehoorgangontsteking

Azijnzuur herstelt de zuurgraad (pH-waarde) van de gehoorgang. Hoe beter de zuurgraad in het oor, des te moeilijker het voor bacteriën en schimmels is om in het oor te overleven. Veruit de meeste zure oordruppels bevatten azijnzuur.

2. Antibiotica-oordruppels tegen buitenoorontsteking

Bij een bacteriële infectie van de gehoorgang, worden veelal oordruppels met een antibioticum voorgeschreven. Omdat een gehoorgang-infectie doorgaans door verschillende bacteriestammen wordt veroorzaakt, gaat de voorkeur meestal uit naar een breed-werkend antibioticum in de vorm van antibiotica-oordruppels.

3. Antischimmelmiddel bij buitenoor-infectie

Ook schimmels kunnen een gehoorgangontsteking veroorzaken. Een schimmel in het oor wordt gekenmerkt door witte, zwarte, gele of blauwgroene verkleuring & vloed uit het oor. In dat geval dient een antischimmelmiddel te worden gebruikt. Bij een schimmelinfectie van de gehoorgang is doorgaans ook eczemateuze uitlag betrokken. Vooral oor-eczeem is een bekend fenomeen bij een schimmelinfectie van de gehoorgang.

4. Stoppen met haarlak tegen ‘otitis externa’

Een gehoorgangontsteking wordt in sommige gevallen veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie of allergische reactie (contactallergie). Zo kunnen de huid en slijmvliezen van de gehoorgang overgevoelig zijn voor stoffen in haarlak of make-up. In dat geval dient het desbetreffende product in het vervolg te worden gemeden.

5. Corticosteroïden ter behandeling van gehoorgangontsteking

Corticosteroïden oftewel bijnierschorshormonen worden bij een gehoorgangontsteking als hormoonzalf of hormoondruppels voorgeschreven. Een corticosteroïd kan dienstdoen bij wondjes, korstjes, eczeem, psoriasis & bacteriën in de gehoorgang. Corticosteroïden werken met name bij een droge ontsteking van de gehoorgang, en dus niet bij en vochtige of natte ontsteking.

6. Oorsmeeroplosser om gehoorgang-infectie te behandelen

Een oorsmeeroplosser wordt doorgaans voorgeschreven als de gehoorgang verstopt, vernauwd, opgezet of opgezwollen is. Dankzij de oorsmeeroplosser kan het oor zichzelf gemakkelijker reinigen. Wees echter wel terughoudend met gebruik van oorsmeeroplossers, want ze kunnen het natuurlijke evenwicht in de gehoorgang verstoren.

7. Pijnstilling om de gehoorgang te behandelen

Indien oorpijn op de voorgrond staat, kan paracetamol of ibuprofen uitkomst bieden. Ibuprofen is naast pijnstillend ook ontstekingsremmend en koortsverlagend. Ibuprofen kan zodoende extra effectief zijn bij een gehoorgangontsteking.

8. Oor-tampon ter behandeling van gehoorgangontsteking

Een oortampon is een soort watje of gaasje doordrenkt met oordruppels. Bij een hevige gehoorgangontsteking wordt doorgaans een oor-tampon ingebracht om de concentratie aan werkzame stoffen (zuren, antibiotica, corticosteroïden e.a.) te verhogen.

9. Oor-toilet om gehoorgangontsteking te behandelen

Soms moet de gehoorgang volledig worden vrijgemaakt van korstjes, vuil, stof, bacteriën en oud oorsmeer. Deze behandeling wordt ook wel een oor-toilet genoemd. Een oor toilet wordt meestal door een KNO-arts uitgevoerd.

10. Operatie ter behandeling van buitenoorontsteking

Bij een te nauwe ingang van de gehoorgang kan een gehoorgangoperatie (meatusplastiek) dienstdoen. In dat geval wordt een deel van het kraakbeen uit het buitenste deel van de gehoorgang verwijderd. In zeldzame gevallen wordt zelfs een stukje van het benige deel verwijderd om de gehoorgang ruimer te maken.

Zure oordruppels met azijnzuur of aluminiumacetotartraat zijn meestal de eerste keuze bij een gehoorgangontsteking. Als deze niet toereikend zijn, wordt vaak Panotile® of Otosporin® voorgeschreven. Deze middelen bevatten antibiotica en corticosteroïden.

Tot slot

Als de behandeling van een gehoorgangontsteking niet binnen één week aanslaat… Dan kan er sprake zijn van een allergische reactie op oordruppels of oorsmeeroplossers. In dat geval dien je opnieuw contact op te nemen met je huisarts of KNO-arts.

Als je continu (of met tussenpozen) last hebt van hevige jeuk in je oren, dan spreekt men ook wel van een chronische gehoorgangontsteking. In dat geval staat de zenuwslopende jeuk in de gehoorgang altijd op de voorgrond en is er meestal niet of nauwelijks sprake van oorpijn. De behandeling van een chronische gehoorgangontsteking is vergelijkbaar met die van een acute buitenoor-infectie.

Heb jij ervaring met de behandeling van een gehoorgangontsteking? Laat hieronder weten hoe jouw buitenoor-infectie werd behandeld en met welke resultaten…

20 Reacties

  1. Merel de Vries Reageer

    Voor de 4e keer in een maand tijd een gehoorgangontsteking gekregen. Ditmaal een beginnende, na 3 antibiotica oordruppelkuur, ben ik mij gaan verdiepen in tea tree olie en kokosolie. Ik merk binnen een paar dagen al verschil. Geen jeuk, geen oorpijn en geen korstvorming meer. Dankzij 3 maal daags 3druppels in mijn oor te doen.

  2. Heb een oplossing voor mensen met otitis externa. Ik heb zelf ook gehad. Alleen hoe breng ik bij mensen met dit probleem. Dit is een kruidendrank die ik zelf maak. En liter heb je genoeg aan.

  3. Na meer dan een half jaar rond te hebben gelopen met een middenoorontetseking en gehoorgangonsteking, CT scans, KNO’s die het spoor bijster waren, antibioticakuren die maar niet wilden werken, ben ik zelf op onderzoek gegaan. Het wondermiddel voor mij is Tea Tree Olie gebleken, binnen enkele dagen was ik verlost van een drama dat zich meer dan een half jaar voortsleepte! Ik knipte een dunne strook van een gaasje (wat gebruikt wordt bij behandeling van wonden etc.) en in een kommetje mengde ik een eetlepel met olijfolie met 5 tot 10 druppels Tea Tree Olie, het gaasje dompelde ik in deze olie, en vervolgens heb ik het gaasje goed diep in de gehoorgang gebracht (oortampon). Houdt dit gaasje 2/3 dagen in het oor, en vervang het eventueel met een nieuw gaasje. Na 24 uur is het belangrijk dat je, 2 tot 3 keer per dag, 2 tot 3 druppels onverdunde Tea Tree Oil op het gaasje in je oor druppelt om te zorgen dat er voldoende olie in je oor aanwezig is om de infectie te bestrijden. Bij een ernstige gehoorweginfectie (zoals bij mij) kan de olie in het begin wat branden, maar na enkele minuten trekt dit weer weg. Blijf dit proces herhalen voor gedurende één tot andere halve week, en je zult helemaal genezen zijn! Ik hoop dat dit ook ú mag helpen! Geen antibiotica, druppels etc. die tegen dit middeltje op kan!

  4. Heb regelmatig last van jeukende en schilferende oren (schimmelinfectie). Door gebruik van oordopjes om te slapen bij snurkende echtgenoot. ???? Na gebruik van speciale druppels en apart slapen geneest het wel, maar daardoor is het probleem niet opgelost. Ik wil niet altijd apart slapen en wat te doen op reis? Iemand ervaring of kennis van oordoppen die niet zo vlug ontstekingen of schimmelinfecties geven? Vermoed dat er toch nog mensen dat probleem hebben? Zoals degene die in fabrieken ganse dag oordoppen moeten dragen? Hopelijk hier wat tips… Dank!

  5. In 2002 tijdens comaperiode en/of daarna, schimmelinfectie aan oren opgelopen in ziekenhuis was door temperatuur opnemen. Nooit meer vanaf gekomen en echt alles geprobeerd. Beste werkt nog de gehoorgangen met verdunde azijn 2x dagelijks schoonmaken. Valt me op dat vaak bij schimmelinfecties zure oordruppels met corticosteroïden wordt voorgeschreven terwijl dat bij natte oren juist weer niet moet.

  6. Heb een lopend oor, er loopt constant water uit, niet door zwemmen opgelopen. En nu beginnen mijn ogen ook te tranen. Zit nu in buitenland, toch maar maandag hier dokter raadplegen. Ook in mijn nek een plek wat maar niet over gaat, ook daar vocht uit. Mijn haar plakt helemaal. Iemand nog tips!

    • Dit klinkt als een schimmelinfectie… Heb je op vakantie gedeelde sanitaire voorzieningen gebruikt die niet al te goed waren schoongemaakt?

    • Vanochtend bij dokter geweest. Door eenzelfde soort plek in mij nek, dit is de oorzaak. Is een behoorlijke infectie. Nu aan antibiotica en zware zalf voor deze pek en voor oorschelp. Moet met 3 dagen minder zijn, anders terugkomen. Geen ander sanitair hier, is eigen huis op vakantie. Dank voor reactie.

    • Dat men nu eerst antibiotica voorschrijft duidt erop dat men een potentiële bacteriële infectie probeert te bestrijden of juist uitsluiten… Dat je bij gebrek aan genezing over 3 dagen terug moet komen bij je arts, suggereert dat men in dat geval een anti-schimmelmiddel zal uitproberen om te zien of het toch om een schimmelinfectie gaat. OF een breder of sterker antibioticum voor een hardnekkigere bacterie dan verwacht… Sterkte + beterschap toegewenst!

  7. Als 77 jarige en diabetes heb ik al enige weken last van een buitenoorontsteking. Drie keer naar de huisarts geweest, begonnen met zure druppels, toen druppels met antibiotica en als laatste een ferme antibioticakuur (21 stuks AMOXI/CLAV 500mg) van 10 dagen. Ook dat hielp niet afdoende. De huisarts voorgesteld om met een wattenstokje Miconazolnitraat aan te brengen (antischimmelinfectie crème). Dat is twee dagen geleden en ja hoor dat helpt. Was al snel helemaal doof omdat de gehoorgang verstopt is geraakt door de crème. Over twee dagen ga ik naar de KNO specialist voor de uitslag van een MRI-scan van mijn rechteroor (brughoektumor van 1.3 cm).

  8. Hoi Paul, Bedankt voor je reactie. De huisarts heeft best vaak in mijn oren gekeken, maar ik ga toch maar weer eens terug (de nieuwe soort druppels die ik de laatste keer had gekregen zijn ook op), zeker door wat jij nu schrijft. Ik vraag me de laatste tijd ook af of mijn gehoor er slechter van wordt.

    • Ik ben GEEN arts, maar ik vind dat een huisarts je hoort door te verwijzen naar een kundig specialist als hij/zij je (geh)oorklachten niet eigenhandig kan oplossen. Persoonlijk zou ik aandringen op doorverwijzing naar een KNO-arts om uitsluitsel te krijgen over de onderliggende oorzaak van je oorpijn en aanverwante oorklachten. Sterkte in elk geval!

    • Ik ben vorige zomer behandeld door de KNO. Vorige week terug geweest. Mijn beide gehoorgangen zijn echt te smal, krijg nu aan beide oren een gehoorgangverwijdingsoperatie (meatusplastiek). Een gehoorgang schijnt nog smaller te kunnen worden naarmate je ouder wordt. Ik hoop dat het gaat helpen. ????

  9. Mijn zus en ik hebben beiden in 1994 een buitenoorontsteking opgelopen in een zwembad in Venezuela, bij beiden is het behandeld met antibioticadruppels. Mijn zus heeft de buitenoorontsteking nooit meer teruggekregen, ik heb het wel 6 tot 10 keer per jaar… Als het buitenoor niet ontstoken is, dan heb ik de schilfers en de jeuk (het steeds terugkeren schijnt iets met de vorm van mijn gehoorgang te maken te hebben). Soms aan beide oren, soms 1 kant, er is geen pijl op te trekken wanneer het weer komt. De problematiek met het buitenoor kan ook ineens komen en soms doet het hele gebied rondom mijn oor erg zeer binnen een uur. Altijd oordruppels in huis, veel soorten geprobeerd, heel erg vervelend. Ik ben er 1 keer mee in het zeikhuis beland, maar kan inmiddels zelf een oortampon maken. Volgens de KNO-arts moet ik iedere dag met zure druppels na het douchen mijn gehoorgang “naspoelen” om de ontsteking te voorkomen, wat ik dus niet altijd doe. Zelfs het uitspuiten van mijn oor kan een ontsteking veroorzaken. Ik denk toch dat ik me weer eens door laat verwijzen, word er wel moe van na ruim 20 jaar.

    • Weet je zeker dat er uitsluitend sprake is van een buitenoorontsteking. Het zou me namelijk niet verbazen als er eveneens sprake is van een infectie van het middenoor (of zelfs binnenoor)…

  10. Ik had een middenoorontsteking na een verkoudheid. Die ging snel over, maar ik kreeg ook een gehoorgang-ontsteking in mijn linkeroor, die nu ruim 2 maanden duurt. Ik blijk smalle gehoorgangen te hebben… Geen jeuk, wel veel pijn en een piepend oor. Ik ben een maand lang door de huisarts behandeld met 3 verschillende soorten azijnzuurdruppels. Dat heeft niet geholpen. Ik ben nu bij de KNO-arts geweest en die heeft Bacicoline-B druppels gegeven. Die gebruik ik nu 3 dagen. Aanvankelijk verergerden de pijnklachten, maar nu begint het toch te werken… Ik merk langzaam verbetering. Ik heb van de KNO-arts ook een neusspray tegen allergische rhinitis gekregen omdat mijn linkerneusgat steeds verstopt blijft. Dat wordt nu ook beter.

  11. Ik ben nu 2,5 dag aan het druppelen voor een uitwendige gehoorgangontsteking, maar het voelt alsof de prop steeds groter wordt. Ik hoor mezelf praten en eten en constant ruisen. Ik wordt er zo moe van! Na 5 dagen zegt de huisarts moet je stoppen met druppelen… Heeft iemand ervaring hiermee? Of moet ik naar een KNO-arts?

    • Na jaren klachten, druppelen, antibiotica slikken nu geholpen aan meatusplastiek. Hopelijk zijn mijn klachten nu over, ingreep viel mee, nu nog wel suizen in mijn oor maar dat moet volgende week over zijn. Vervelend is ook dat niemand echt geloofde dat ik iedere keer een oorontsteking had. Pas nu er geopereerd is krijg je de reactie: oh, het is toch echt waar. En inderdaad van dat ruisen wordt je enorm moe. Ook ik heb echt moeten zeuren voor een doorverwijzing naar de KNO-arts en pas na een aantal maanden met iedere keer weer ontsteking, weer druppels, etc. nu dus geholpen. Ik hoop zo dat dit de oplossing is! In ieder geval sterkte en hopelijk gaat het bij jou snel over of wordt je snel geholpen door de KNO-arts

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.