Een hersenschudding is een verstoring van je hersenfunctionaliteit die ontstaat vanwege een directe of indirecte impact op je schedel. Je hersenen drijven in hersenvocht, waardoor je brein wordt beschermd tegen horten, schokken & stoten. Als je hoofd een harde klap te verduren krijgt, “klotsen” je hersenen als het ware tegen de binnenkant van de schedel.
Door het klotsen en storen van de hersenen tegen de schedelwand kunnen zich scheurtjes in de zenuwvezels ontwikkelen. Bovendien kunnen bloedvaatjes springen en/of bloedophopingen ontstaan. Als er echter hersenklachten ontstaan zonder aanwijsbaar hersenletsel, dan spreekt men van een hersenschudding.
Hieronder lees je alles over de symptomen, behandeling & vooruitzichten van hersenschuddingen…
Belangrijkste oorzaken van hersenschudding
De oorzaak van een hersenschudding betreft in veruit de meeste gevallen een val op (of stoot tegen) het hoofd. De 7 meest voorkomende oorzaken van hersenschuddingen zijn:
1. Auto-ongeluk
2. Sport-blessure (vooral vechtsporten, paardrijden & schaatsen)
3. Uitglijders & valpartijen binnenshuis (traplopen e.a.)
4. Ongevallen in speeltuin
5. Fiets-ongeval
6. Incasseren van lichamelijk geweld (slaan, trappen e.a.)
Kortom: de oorzaak van een hersenschudding is nagenoeg altijd een ongeval, sportblessure of geweldpleging.
Symptomen van lichte & zware hersenschuddingen
Hersenschuddingen kunnen verscheidene fysieke en mentale klachten teweegbrengen. Hieronder bespreken we eerst de symptomen van een lichte hersenschudding en vervolgens de aanvullende klachten die kunnen optreden bij zware hersenschuddingen…
1. Symptomen van een lichte hersenschudding
Een hersenschudding kan gepaard gaan met een verscheidenheid aan klachten en symptomen. De belangrijkste symptomen van lichte hersenschuddingen zijn:
- Hoofdpijn (wordt langzaamaan erger na de impact)
- Duizeligheid (door verstoring van evenwichtsorgaan)
- Trage gedachtegang (moeite hebben met nadenken)
- Verwardheid (verlies over jezelf & de situatie als geheel)
- Bewusteloosheid (kortdurend: 2 seconden tot 10 minuten)
- Retrograde amnesie (geheugenverlies m.b.t. periode voor het ongeval)
- Oriëntatie-problemen (onhandig & schokkerig en/of ongericht bewegen)
- Misselijkheid & braken (vanwege impact op braakcentrum)
Bovenstaande symptomen van een lichte hersenschudding hoeven zich overigens niet per definitie allemaal of tegelijkertijd voor te doen.
2. Symptomen van zware hersenschuddingen
Zware hersenschuddingen wordt ook wel “hersenkneuzing” genoemd. Een hersenkneuzing kan echter gepaard gaan met zichtbare schade, waardoor niet elke hersenkneuzing een hersenschudding betreft. Zware hersenschuddingen worden doorgaans gekenmerkt door een aantal aanvullende symptomen en hevigere complicaties. De bekendste symptomen van een zware hersenschudding zijn als volgt:
- Lage bloeddruk (hypotensie)
- Versnelde hartslag (tachycardie)
- Overmatig zweten (hyperhidrose)
- Tijdelijk gevoelsverlies (verstoring van prikkeloverdracht)
- Dubbelzien (meerdere beelden van één voorstelling)
Deze symptomen van een hersenschudding doen zich overigens niet per definitie voor bij zware hersenschuddingen.
Behandeling van hersenschuddingen
‘Hersenschudding’ is de benaming van een aantal symptomen waarvoor geen zichtbare oorzaak kan worden gevonden. Omdat de specifieke oorzaak onbekend is, is een hersenschudding niet gericht te behandelen. Er zijn desalniettemin een aantal stappen die je moet doorlopen na een harde klap op je hoofd…
1. Huisarts inschakelen ter behandeling van een hersenschudding
Als je mentale of fysieke veranderingen bemerkt na impact op je hoofd, dan is het sowieso raadzaam om je huisarts in te schakelen. In het gunstigste geval is er sprake van een lichte hersenschudding, maar er kan meer aan de hand zijn. Je huisarts kan ernstig hersenletsel vaststellen dan wel uitsluiten. Voorbeelden van ernstige hersencomplicaties zijn:
- Hersenkneuzing / Contusio Cerebri
- Hersenbloeding (bloedophoping in de hersenen)
- Hersenoedeem (vochtophoping in de hersenen)
- Herseninfarct (vastzittend bloedstolseltje in een hersenader)
- Ernstige hersenbeschadiging (evt. met epilepsie tot gevolg)
Een hersenkneuzing is een vorm van hersenletsel die veelal samengaat met bloedingen, vochtophopingen en ernstige hersenbeschadigingen. Meestal is er dan ook sprake langdurig bewustzijnsverlies, geheugenverlies of zelfs een comateuze toestand.
2. Hersenschuddingsymptomen & klachten verzachten
Hoewel klassieke hersenschuddingen niet te behandelen zijn, kunnen de symptomen van een hersenschudding wel worden onderdrukt of verzacht. Bovendien kunnen eventuele pijnklachten worden verlicht en herstel worden bespoedigd. Hierbij enkele tips ter behandeling van hersenschuddingsymptomen…
- Bij hoofdpijn kun je het beste paracetamol nemen.
- Bij duizeligheid, verwardheid en oriëntatieproblemen is het verstandig om voldoende te rusten & slapen.
- Bij geheugenverlies kan het goed zijn om je hersenen te stimuleren door een beetje te lezen of met mensen te praten.
- Misselijkheid & braken spelen doorgaans een rol net na de impact op je hoofd of direct als je bijkomt. Mochten deze hersenschuddingsymptomen lang aanhouden, dan kan Domperidon® wellicht uitkomst bieden.
3. Herstel van een hersenschuddingen bespoedigen
De symptomen van een lichte hersenschudding verdwijnen normaliter binnen 1 tot 3 weken. Bij zware hersenschuddingen kan herstel weken of zelfs maanden in beslag nemen. Bij een extreem zware hersenschudding of hersenkneuzing kan het herstel zelfs jaren duren of chronisch blijken. Herstel na een hersenschudding kan worden bespoedigd als je onderstaande tips opvolgt…
- Drink geen alcohol.
- Gun je hersenen voldoende rust.
- Beperk tv-kijken, computerspelletjes & beeldschermwerk.
- Vermijd contactsporten & vechtsporten na hersenschuddingen.
- In sommige gevallen heb je extra slaap nodig na een schudding van je hersenen.
- Langdurige (bed)rust is echter niet nodig, vooral niet na een lichte hersenschudding.
Autorijden direct na een fikse klap op het hoofd is overigens onverantwoord en bovendien potentieel gevaarlijk.
Wat te doen als iemand een hersenschudding oploopt?
Als je ziet dat iemand een schudding van de hersenen oploopt, laat deze persoon dan liever niet in de auto stappen. Breng hem/haar zo mogelijk ter controle naar een arts. Bij een extreem hevige klap op het hoofd of bij twijfel dien je het alarmnummer (112) te bellen en naar een ambulance te vragen. Al is het maar om een vorm van beroerte uit te sluiten…
Soms is het van belang dat iemand met een hersenschudding een tijdje wordt ondersteund. Zo kan het nodig zijn om een huisgenoot met een hersenschudding niet te lang alleen te laten of gedurende de slaap ieder uur wakker te maken. Zodoende kunnen complicaties gedurende de dag en gedurende de slaap worden opgemerkt of uitgesloten.
Mochten zich merkwaardigheden of complicaties voordoen bij iemand met een hersenschudding, dan is directe medische opname van cruciaal belang!
Tot slot
In veruit de meester gevallen verdwijnen de symptomen van een hersenschudding binnen 1 à 3 weken. De meeste mensen hebben na deze herstelperiode geen last meer van klachten of symptomen. Klachten die ontstaan door zware hersenschuddingen of hersenkneuzingen kunnen echter jaren aanhouden of zelfs chronisch blijken.
Het is zelfs mogelijk dat er als gevolg van een hersenschudding pas na lange tijd symptomen tot uiting komen. In ernstige gevallen kunnen er zelfs gedragsveranderingen en ernstige psychologische of neurologische problemen ontstaan. Zo kunnen er op den duur klachten ontstaan met betrekking tot:
- Evenwicht & concentratie
- Taalvaardigheid & gezichtsvermogen
- Gemoedstoestand
Heb jij ervaring met lichte of zware hersenschuddingen? Wat waren bij jou de belangrijkste hersenschuddingsymptomen? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter…