Bundeltakblok in je hart – Oorzaken & oplossingen

Body · Door Ilse

Iedere hartslag wordt uitgelokt door een elektrische prikkel. Deze prikkel ontstaat in de SA-knoop, in de achterwand van de rechter hartboezem. Vandaar wordt de prikkel doorgeleid naar de AV-knoop die zich in het tussenschot tussen beide hartboezems en hartkamers bevindt.

Via de AV-knoop loopt de prikkel naar de AV-bundel ofwel ‘Bundel van His’. De Bundel van His vertakt zich in twee bundeltakken, namelijk de ‘linkerbundeltak’ en de ‘rechterbundeltak’. De bundeltakken moeten de sinusprikkel naar respectievelijk de rechter- en de linkerhartkamer doorgeleiden.

1. Wat is een bundeltakblok?

Als de prikkel wel in de bundeltak aankomt, maar er niet aan de kamerkant uitkomt, spreekt men van een bundeltakblok. Men onderscheidt logischerwijs een:

  • Rechterbundeltakblok (RBTB)
  • Linkerbundeltakblok (LBTB)

Een rechterbundeltakblok komt relatief vaak voor en wordt doorgaans  per toeval ontdekt op een hartfilmpje. Een linkerbundeltakblok wijst echter vaak op een achterliggende hartaandoening. Naast links en rechts onderscheidt men een:

  • Compleet bundeltakblok
  • Incompleet bundeltakblok

Een incompleet bundeltakblok zorgt voor een vertraging van de prikkelgeleiding. Een complete bundeltakblok zorgt ervoor dat de prikkel helemaal niet wordt doorgegeven. In beide gevallen kunnen levensbedreigende hartritmestoornissen ontstaan.

2. Oorzaken van een linkerbundeltakblok (LBTB)

Een linkerbundeltakblok wordt meestal veroorzaakt door een aandoening aan de aortaklep. De aortaklep moet voorkomen dat er bloed uit de aorta (grote lichaamsslagader) naar de linkerhartkamer terug lekt. Als de aortaklep toch lekt, ontstaat doorgaans een LBTB.

In geval van een LBTB kan de aortaklep ook vernauwd zijn (aortaklepstenose / aortaklep-vernauwing). Aortaklepstenose bij jongeren is doorgaans aangeboren. Aortaklep-vernauwing bij ouderen is doorgaans het gevolg van kalkafzetting op de aortaklep.

3. Behandeling linker bundeltakblok (LBTB)

Als een linkerbundeltakblok wordt veroorzaakt door een lekkende aortaklep (aortaklep-insufficiëntie / aortaklep-lekkage) dient deze meestal te worden vervangen. Aortaklep-vervanging gebeurt middels een openhartoperatie of percutane aortaklep-vervanging (katheter-operatie). Een linkerbundeltakblok kan –naast aortaklep-vernauwing & aortaklep-lekkage – o.a. worden veroorzaakt door:

  • Ziekte van het hartspierweefsel (DCM)
  • Hartinfarct (blokkade van een kransslagader)
  • Ischemische hartklachten

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen m.b.t. een bundeltakblok in je hart? Laat hieronder je reactie achter!