Calcium zorgt voor sneller afvallen & gewichtsverlies

Enkele wetenschappers van de Franse Université Laval hebben onlangs een onderzoek afgerond (gepubliceerd in British Journal of Nutrition) waarin het verband tussen afvallen en calciuminname werd bestudeerd en aangetoond. Het Franse onderzoek – onder leiding van Dr. Angelo Tremblay – heeft uitgewezen dat voldoende calcium ervoor zorgt dat je sneller gewicht verliest en dus makkelijker afvalt.

Calciumtekort = minder snel afvallen

“Hoe meer calcium, des te meer gewichtsverlies” gaat niet op. Het is echter wel zo dat calciumgebrek ervoor zorgt dat gewichtsverlies ofwel afvallen wordt belemmerd. Mensen met een calciumtekort dienen dus eerst hun calciumniveau op te krikken, alvorens aan een dieet en/of sportprogramma te beginnen.

Onderzoek

Gedurende het meerjarige onderzoek onder leiding van Dr. Tremblay werd een groep vrouwen met overgewicht 15 weken lang op de voet gevolgd. De ene helft van de groep werd op een caloriebeperkend dieet gezet en kreeg dagelijks 1200 milligram calcium toegediend (200 mg meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). De andere helft werd eveneens op een caloriebeperkend dieet gezet, maar kreeg een placebotablet. De vrouwen die de échte calciumtabletten innamen vielen 6 kilogram af; 5 kilogram meer dan de placebogroep.

Conclusie

Dat de placebogroep slechts 1 kilogram afviel wordt toegeschreven aan een calciumtekort. Immers: de vrouwen met voldoende calcium vielen 5 kilogram meer af. Verondersteld wordt dat de hersenen het gebrek aan calcium proberen te compenseren door voedselinname te stimuleren. De hersenen zouden als het ware onnodig een hongergevoel teweegbrengen, in de hoop dat er calcium wordt genuttigd. Voldoende calcium lijkt de eetdrang te verminderen, en is dus cruciaal als je wilt afvallen. Of dit “kunstmatige hongergevoel” ook door andere tekorten kan worden veroorzaakt is niet duidelijk.

4 reacties op “Calcium zorgt voor sneller afvallen & gewichtsverlies

 1. Astrid ·

  Calcium is beter opneembaar uit groenten. Calcium uit melkproducten, daarover zijn de meningen verdeeld. Google maar eens op calcium in groenten, je zult verbaasd staan kijken.

  Reageer
 2. Jolanda ·

  Hoi Marriëtte,
  calsium zit in melk yogurt kwark kaas (mager of 30+) maar je kan ook iets extra nemen uit een potje. Waar je ook extra van afvalt is witte thee. Sinds ik dat naast me training en gezond eten doe verbrand ik meer vet. Witte thee kan je gewoon bij AH kopen met een smaakje.
  grtjes Jolanda

  Reageer
 3. katleen ·

  Calcium is te vinden in melk en yogurtproducten.
  greets

  Reageer
 4. m kok ·

  In welke voedingsstoffen zit calsium ? Of is het een kwestie van een tabletje innemen ?
  Groet Mariëtte

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.