Het verliezen van vet is waar het bij afvallen om draait. Je wilt immers een lichter, slanker en strakker lichaam. Gewichtsverlies resulteert echter niet altijd in een strakkere huid. Je onderhuidse vet wordt namelijk bijeen gehouden door je huid. Als je afvalt, wordt je vetmassa kleiner en je huidoppervlak naar verhouding groter. Zodoende ontstaat los vel ofwel loshangende huid.

De oorzaak van los vel / losse huid

Loshangend vel is vaak een gevolg van “te snel” en “te veel” afvallen. Je huid kan je lichamelijke veranderingen dan simpelweg niet bijhouden. Men spreekt vaak over:

 • Loshangend vel & loshangende huid
 • Los vel & losse huid
 • Overtollig vel & overtollige huid
 • Slap vel & slappe huid

Hieronder 4 tips tegen loshangende huid oftewel los vel door toedoen van afslanken & gewichtsverlies…

1. Ouder = langzamer afvallen

De sterkte en flexibiliteit van je huid wordt bepaald door twee eiwitstructuren in je bindweefsel, namelijk collageen en elastine. Hoe jonger je bent, des te meer collageen en elastine je huid bevat, en des te groter de kans dat je huid op den duur vanzelf aantrekt. Kortom: hoe ouder je bent, des te langzamer je moet afvallen.

2. Voldoende lichaamsbeweging

Hoe meer je beweegt, des te beter de doorbloeding van je huid en des te strakker je huid op den duur weer aantrekt. Het is dan ook belangrijk om voldoende aan krachttraining en cardio te doen. Met alleen diëten c.q. lijnen c.q. crashen krijg je juist loshangend vel.

3. Niet streng lijnen, maar gezonder gaan eten

Hoe gezonder en gevarieerder je eet, des te meer essentiële eiwitten je binnenkrijgt en des te beter de huid zich kan herstellen en aantrekken. Het is dan ook slimmer om gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en voldoende te eten dan om streng te gaan lijnen.

4. Plastische chirurgie

Ernstig overgewicht (zwaarlijvigheid/obesitas) betekent dat je flinke vetstapelingen hebt gehad. De kans is dan groot dat je huid nooit meer helemaal aantrekt. Grote “huidkwabben” moeten dan ook vaak worden verwijderd middels een chirurgische ingreep.

Heb jij ervaring met overtollige huid door toedoen van gewichtsverlies? Wat heb jij gedaan tegen het losse vel? Laat hieronder je reactie achter!

18 Reacties

 1. Ik ben een man van 48 en lees elke artikel, welke over slappe huid en het wegkrijgen ervan, aandachtig door. Ik zelf ben in 8 maanden tijd, door alleen te stoppen met koek, snoep, chips, gebak, foute koolhydraten en frisdrank (alcohol dronk ik al niet) 42 kg afgevallen, en ja, ook slachtoffer van het slappe huidje rond de buik. Ik sport nu sinds een paar weken, 3 a 4 x per week. # dagen splitschema, om alle spiergroepen, goed aan te pakken, en daarnaast als mogelijk op zondag een kettlebell groepstraining. Hopelijk (en is dat realistisch genoeg) zal op 12 december volgend jaar, mijn slappe huid aanzienlijk minder zijn. Leek me een mooie datum om dat ik dan 50 wordt. In elk geval top om je adviezen te lezen en neem ze zeker mee in mijn queeste naar een mooier lichaam. — Remco

 2. Ik ben ook heel veel afgevallen – 60 kilo Van 130 naar nu 70 kilo.(1.82) Door koolydraatarm te eten ben ik al dat gewicht kwijt geraakt. Mijn vetpercentage is nu 20% en ik begon met 46%. Taille van 110 naar 73.cm Ik sport nu 3 keer per week 1.5 uur kracht en 30 min cardio. 15 jaar geleden heb ik een buikcorrectie laten doen doordat ik 2 zware zwangerschappen heb gehad en daarna ook veel af was gevallen… Maar helaas weer een hoop kilo’s erbij daarna. Nu al 1.5 jaar op gewicht maar ik heb nog wel slappe heupen maar met kleding aan zie je dat niet. Toch zou ik dat wel graag willen laten corrigeren want met krachtsport ben ik bang dat dat niet strakker word. Mijn buik word wel steeds mooier. Ondanks dat ben ik heel blij met mezelf en heel trots. Nu maat 38 begon met 50/ 52.

 3. Ik ben niet te snel afgevallen, maar door een armblessure heb ik mijn armen niet meer kunnen trainen. Twee jaar lang niet! Nu heb ik echte losse vellen op mijn armen en diepe rimpels. Ik wil geen operatie, maar zo voel ik me vreselijk. Hoe lang en hoe vaak moet ik met gewichten gaan trainen om het vel van mijn armen weer strak te krijgen. Alvast hartelijk dank!

  • Hoe lang en hoe vaak je moet trainen om loshangend vel op de armen in ere te herstellen, is volledig afhankelijk van de aard en ernst van de situatie… Dit verschilt dan ook zeer sterk per persoon. Wellicht heb je iets aan dit artikel over flubberarmen

  • Greetje Pilon

   Ga thuis met een kettlebell aan de gang filmpjes op YouTube…

 4. Hallo, Ik ben nu bezig met afvallen en wil aan krachttraining gaan doen. Maar welke oefeningen en hoe vaak moet ik ze doen? Heeft iemand nog handige tips?

  • Beste Fanny, Als je de tips in de Gezondr-nieuwsbrief bedoelt, dan kun je jezelf inschrijven. De eerstvolgende nieuwsbrief laat al een tijdje op zich wachten, maar we zijn er druk mee bezig. Groeten, Paul

 5. Hoe langzamer je afvalt, maximaal een pond per week, des te groter is de kans dat het er af blijft en je op gewicht blijft. Het is de kunst om zo te eten dat je het je leven lang kunt volhouden. Gewoon gezond eten dus. Je behoefte aan slecht voedsel neemt op den duur vanzelf af. Wil, Degezondgewichtcoach.nl

 6. ik woog 55 kilo voor dat ik zwanger werd zat ik al bij de 70 kilo het ging allemaal zo snel tijdens mijn zwangerschap weer 10 kilo erbij ik woog na mijn zwangerschap dus 80.3 toen ik op de weegschaal stond kreeg ik een shrik van mijn leven dus ik ben alle dieeten gaan uitproberen het lukte gewoon niet toen hoorde ik van een vriendin dat je cambrige dieet had en dat je max 2 kilo kon kwijt hebben in een week ik ben nu al 4 weken bezig en weeg nu 70 ik daarnaast ga ik elke avond zumba doen krijg ik dan nu ook dat hang geval bij me buik? want ik heb ook een keizersnee gehad. en ik val ook snel af. maar ik sport en loop heel veel.

  • Je mag niet meer dan 1 kg per week vermageren anders loop je kans op loshangend vel

  • Je valt te snel af en bent zwanger geweest, dus zal je hier loshangend vel aan overhouden. Maar maak je niet druk, ook dat gaat weg. Je moet hier heeeeeeeeeel veel geduld, wilskracht en doorzettingsvermogen voor hebben. Als je eenmaal op gewicht bent, mag je ervan uitgaan dat het daarna zeker nog 1 jaar duurt voordat het plat is. Ik adviseer krachttraining, want hiervan krijg je ook een strakke buik (ik spreek uit ervaring).

 7. Ik wil zo n 250 gram per week afvallen door voeding. Extra beweging zie ik niet zitten. Ik wil maximaal 12.5 kilo vermageren. Ik ben 33. Heb ik ook kans op losse huid?

 8. patric verhoeven Reageer

  Op nr. 1 zou krachttraining moeten staan! Hoe ouder je wordt des te belangrijker is krachttraining. Hoe kun je nu langzamer afvallen, dat is een term zonder inhoud. Wat is snel afvallen en wat is langzaam afvallen… Krachttraining zal zorgen voor een hogere stofwisseling en daarnaast bepalen de spieren de vorm van je lichaam. In combinatie met gericht trainen om af te vallen en het eten van de juiste voedingsstoffen zal de huid strakker gaan zitten. Het is wel zo dat als je in principe nooit aan sport (krachttraining) hebt gedaan en je bent nu 30-40 jaar oud het loshangend huid zal weggaan. Dit echt niet weggaan als je nu ineens gaat trainen. Veel mensen vinden dit niet leuk om te horen maar het is wel zo.

  • De essentie van tip 1 is volgens mij niet ‘snelheid, maar ‘leeftijd’. Het punt is dat je huid zich gemakkelijker herstelt als je jong bent. Daarnaast is het wel degelijk verstandig om niet te snel af te vallen. Kijk maar eens naar mensen die van het ene op het andere moment: – Een maagbandje aangemeten krijgen; – Voor lange tijd, extreem vaak, langdurig & intensief gaan fitnessen; – Met een extreem crashdieet / uithongeringsdieet aan de haal gaan… Zelfs als de huid zich (relatief) herstelt, kun je naderhand altijd blijven zien dat deze mensen niet op een gezonde (lees: trage, maar gestage) manier zijn afgevallen. Maar dat is mijn mening…

  • Ikzelf ben door een (normaal) dieet en veel sterk doorzettingsvermogen 55kg afgeslankt! Ik was 18 en nu 42 en ik sta nog altijd op hetzelfde gewicht,gewoon door voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding!je moet jezelf af en toe eens kunnen verwennen door eens te mogen snoepen, maar gewoon zien dat je niet terug in je oude gewoonten hervalt, ik heb ondertussen al een buiklift, nieuwe borsten en een dij lift laten doen, omdat dit zelfs met heel veel trainen nooit meer terug hetzelfde zou geworden zijn! Ik ben op en top vrouw en trots op mijn lichaam!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.