Er zijn veel afslankwebsites die mensen aanraden om heel veel suikervrije kauwgom te kauwen. Kauwgom zou er namelijk voor zorgen dat je “iets in je mond hebt”, waardoor je minder vaak aan voedsel denkt en minder snel geneigd bent om iets calorierijks te eten.

Maar dat suikervrije kauwgom helpt bij afvallen, zou weleens een totaal andere reden kunnen hebben… Vele soorten en merken suikervrije kauwgom bevatten namelijk synthetische suikervervangers & kunstmatige zoetstoffen die een laxerende werking hebben

Als je veel suikervrije kauwgom met daarin de zoetstof Sorbitol kauwt, kan dit leiden tot ongezond en gevaarlijk gewichtsverlies. Sorbitol heeft namelijk een laxerende werking als je er te veel van binnenkrijgt…

Afvallen dankzij suikervrije kauwgom…

Een 21-jarige vrouw en een 46-jarige man verloren respectievelijk ruim 10 en ruim 20 kilo door het veelvuldig kauwen van kauwgom met Sorbitol. De dokters hadden geen idee waardoor het extreme gewichtsverlies werd veroorzaakt, totdat gevraagd werd naar hun kauwgewoonten…

Het probleem omtrent de laxerende werking van suikervrije kauwgom is vooral in Europa van toepassing, aangezien op andere continenten voornamelijk Sacharine wordt gebruikt als zoetstof in kauwgom en snoep (en dus geen Sorbitol of aanverwante polyolen).

Beide patiënten gingen vaker dan 10 keer per dag naar de wc door de overconsumptie van Sorbitol. Overigens hoef jij je geen zorgen te maken als je een paar kauwgompjes per dag eet, want de (darm)problemen beginnen pas echt bij 15 tot 20 stuks suikervrije kauwgom per dag. Dus meer dan 1 pakje!

In dat geval krijg je zo’n 200 gram van de stof Sorbitol binnen, wat logischerwijs veel meer is dan de hoeveelheid van 40 gram die je MAXIMAAL per dag zou mogen eten.

Darmproblemen door kauwgom kauwen

Zolang je geen symptomen van darmkramp of diarree hebt, dan hoef je je niet direct zorgen te maken over het kauwen van suikervrije kauwgom, aldus de arts die de beide patiënten behandelde. (bron)

Kauw echter niet te veel kauwgom, want synthetische zoetstoffen zijn slecht voor de gezondheid; de potentiële schadelijke gevolgen van zulke chemische suikervervangers voor de humane gezondheid worden lang niet door iedereen onderkend, maar het is alles behalve zeker dat ze veilig zijn.

Wat in elk geval duidelijk is, is dat een overmaat aan polyolen diarree kan veroorzaken, waardoor je lichaam niet alleen minder calorieën uit je voedsel haalt, maar ook veel van de belangrijke bouwstoffen en beschermingsstoffen verloren gaan. Deze indicatie staat ook wel bekend als een opnamestoornis of ‘malabsorptie’. Op den duur kunnen er zelfs gevaarlijke tekorten optreden aan essentiële vitamines, co-vitamines, macromineralen en sporenelementen door toedoen van suikervrije kauwgom!

Meer laxerende zoetstoffen in kauwgom

Sorbitol is overigens niet de enige laxerende zoetstof/suikervervanger. De verschillende zoetstoffen (waarvan de laxerende werking inmiddels bekend is) die onder meer voorkomen in suikervrije kauwgom zijn als volgt:

  • Sorbitol (E420) & Xylitol (E967)
  • Erythritol (E968) en Isomalt (E953)
  • Lactitol (E966)
  • Maltitol (E965) + Mannitol (E421)

Al deze zoetstoffen behoren tot de zogenaamde polyolen; ze leveren minder calorieën dan suiker (+/- 2,5 kilocalorieën per gram), maar als je grote hoeveelheden polyolen binnenkrijgt of er (over)gevoelig voor bent, dan kun je last krijgen van verregaande darmproblemen, waaronder darmkrampen, winderigheid, buikkrampen, diarree en malabsorptie van voedingsstoffen

Heb jij ervaring met buikklachten, darmproblemen of opnamestoornissen door het overmatig kauwen van suikervrije kauwgom? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen!

5 Reacties

  1. Na een rookperiode van ruim 20 jaar ben ik inmiddels 2 jaar gestopt, maar helaas nu verslaafd aan kauwgom, en ja, dit is beter dan roken, helaas ondervind ik nu veel darmklachten. In eerste instantie dacht ik door stress, maar nu ik op vakantie ben en ontspannen ben nog steeds veel last van obstipatie of diarree. Ben nu 2 dagen gestopt net kauwen en ben echt een ander mens. Het bewijst maar weer dat aan alles waar je verslaafd aan kan worden “troep” is! Gewoon suiker eten lijkt mij nog gezonder.

  2. Gisteren at ik circa 40 suikervrije pepermuntjes van Kruidvat in een paar uur tijd (in één zakje zitten 50 stuks). Blijkbaar is dat ‘overmatig gebruik’, want na een paar uur had ik al last van winderigheid en diarree.

  3. Oeps, ik heb vandaag al zeker meer dan 15 tot 20 kauwgompjes op :’D. Maar ik ben bang dat ik aankom als ik hier mee ga stoppen? zou dat echt gebeuren? ik heb echt teveel zitten rotzooien met afvalproducten.

  4. nou, ik ben al verslaafd al kauwgum, daarom krijg ik steeds last van mijn buik! Ik wil wel wat kilo’s verliezen.

  5. wooo ik had dan eerst wel een goede verslaving:P ik at eerst 50 stuks kouwgum per dag omdat ik er ZWAAR verslaafd aan was , in die periode at ik ook bijna niets en woog ik 45 kg , Dus ik ga mijn kouwgumverslavin weer oppakken:D

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.