Cardiflor Forte® ter behandeling van constitutioneel eczeem

Health · Door Ilse

Eczeem is een extreem vervelende aandoening. In veel gevallen kan de exacte oorzaak van de eczemateuze uitslag niet worden achterhaald, waardoor je heel lang blijft sukkelen. Je krijgt zalfjes en pilletjes voorgeschreven die in sommige gevallen behoorlijk belastend en ingrijpend kunnen zijn (teerzalf, corticosteroïden, antibiotica etc.). Als een dergelijk middel werkzaam is tegen jouw eczeem, dan neem je eventuele bijwerkingen waarschijnlijk graag op de koop toe.

In veel gevallen werken dit soort medicijnen helaas niet. Als je alles al hebt geprobeerd en niet de zoveelste ingrijpende medicatie wilt uitproberen onder het mom van “trial and error”, dan kan het homeopathische c.q. fytotherapeutische middel ‘Cardiospermum’ wellicht verlichting brengen bij eczeem. In dit artikel bespreken we daarom de werkzaamheid van Cardiospermum bij eczeem…

Cardiospermum Halicacabum

Cardiospermum is een verzamelnaam voor 14 planten die familie zijn van de lychee. De Cardiospermum Halicacabum is één van deze 14 planten. Het betreft een snel-groeiende klimplant die van oorsprong voorkomt in tropische en subtropische gebieden (Afrika, Zuid-Amerika e.a.). De Cardiospermum staat ook wel bekend als:

  • Blaasjeswingerd
  • Liefdesblaasje
  • “Love-in-a-puff”
  • “Liefde-in-een-tasje”
  • Ballonnenplant

De bijnaam van de Cardiospermum is te danken aan het zaad ervan. Cardio betekent hart; spermum betekent zaad. Het zaad van de Cardiospermum is namelijk een zwart lampionnetje met daarop een licht hartvormig vlakje.

Cardiospermum ter behandeling van eczeem

De Cardiospermum Halicacabum wordt verwerkt in een middel tegen constitutioneel eczeem en atopisch eczeem. Het betreft een homeopathisch c.q. fytotherapeutisch middel van producent VSM®, genaamd ‘Cardiflor™’. Het gaat om een middel uit de moderne homeopathie (fytotherapie) dat voor 100 procent uit natuurlijke bestanddelen bestaat.

De Cardiflor-serie bevat een crème, een zalf en een emulsie. Een emulsie is erg waterig; een crème is wat vetter; een zalf is erg vet. Een vette crème zit tussen een zalf en een crème in. Een crème of vette crème is doorgaans de beste keuze bij eczeem. Een smeerseltje met cardiospermum-extract kan uitkomst bieden bij o.a. jeukende huidirritatie, eczemateuze huiduitslag en allergische huidaandoeningen.

Werking van Cardiospermum

Gedurende het afgelopen decennia zijn er meerdere medisch-wetenschappelijke onderzoeken afgerond m.b.t. de werkzaamheid van Cardiospermum en cardiospermum-preparaten. Extracten uit de cardiospermum-plant blijken sterk werkzaam tegen eczeem. Ze beschikken over de volgende eigenschappen:

  • Ontstekingsremmend
  • Pijnstillend & jeukstillend
  • Herstellend vermogen

Cardiflor™ kan o.a. verlichting brengen bij roodheid, korstvorming, kloofjes, schilfering, ontvelling en uitdroging van de eczemateuze huid.

Wetenschappelijk onderzoek naar Cardiflor™

Cardiospermum remt zowel acute als chronische ontstekingen. De ontstekingsremmende werking is vergelijkbaar met die van de NSAID-ontstekingsremmer ‘fenylbutazon’ en . Cardiospermum-extracten remmen de uitscheiding van ontstekingsbevorderende ‘lysosomale enzymen’ door de lichaamscellen. Zo onderdrukt Cardiospermum onder andere de synthese van ontstekingsbevorderende ‘leukotriënen’ en ‘prostaglandinen’, waardoor allergische reacties worden afgezwakt.

Een bijkomend voordeel van Cardiospermum is dat het veilig kan worden gebruikt in combinatie met andere “reguliere” medicijnen en fytotherapeutische middelen. Bovendien kan Cardiospermum de noodzaak van conventionele geneesmiddelen tegen eczeem aanzienlijk terugdringen. Al met al is Cardiospermum dus een wonderbaarlijk natuurlijk middeltje tegen eczeem. (bron)

Werkzame stoffen & bestanddelen in Cardiospermum

De werkzame stoffen in Cardiospermum zijn zeer divers. Het gaat om een grote diversiteit aan fytochemicaliën. Enkele voorbeelden hiervan zijn als volgt:

  • Terpenen (glutinol, p-amyrine e.a.)
  • Flavonoïden (chrysoeriol, apigenine, luteoline e.a.)
  • Fytosterolen (campesterol, sitosterol, stigmasterol e.a.)

Hoe Cardiospermum de ontstekingsreacties bij eczemateuze huidaandoeningen precies onderdrukt is nog niet volledig in kaart gebracht. Het is in ieder geval duidelijk dat Cardiospermum zowel ‘in vitro’ (buiten het lichaam) als ‘in vivo’ (binnen het lichaam) een ontstekingsremmend effect heeft.

Gebruik van Cardiflor Forte®

Cardiflor™ met Cardiospermum-extracten zit in een praktische pompflacon en is zodoende hygiënisch in gebruik. Dit middel bevat naast Cardiospermum nog een aantal andere ingrediënten. De exacte ingrediëntenlijst van Cardiflor™ is als volgt:

  • Glycerol
  • Cardiospermum Halicacabum
  • Water
  • Alcohol
  • Octyldodecanol
  • PEG-20 cetostearyl-alcohol
  • Carbomeer
  • Natriumhydroxide
  • Natrium-cetylstearyl-sulfaat
  • Methylparabeen

Cardiflor™ is uitsluitend bestemd voor uitwendig gebruik. Je mag de crème, zalf of emulsie tot driemaal daags op de huid aanbrengen en licht inmasseren.

Let op: Cardiflor™ bevat naast Cardiospermum ook verscheidene vormen van alcohol (o.a. ethanol & glycerol). Een extreem droge en gevoelige huis kan hier overgevoelig op reageren.

Tot slot

Cardiospermum is niet de enige plant waarvan men heeft aangetoond dat ie werkzaam kan zijn bij bepaalde vorm van constitutioneel eczeem en andersoortige eczemateuze huidaandoeningen. Ook ‘Driekleurige Viooltjes’, ‘Goudsbloem’, ‘Echte Kamille’, ‘Valkruid’, ‘Sintjanskruid’, ‘Smeerwortel’, ‘Brandnetel’, ‘Teunisbloem’, ‘Paardenbloem’ en ‘Weegbree’ kunnen in zekere mate gunstig uitwerken.

Heb jij goede of slechte ervaringen met Cardiospermum (Cardiflor Forte® e.a.)? Geef hieronder jouw mening!

One comment


  • Patrick

    29 oktober 2015

    Cardiflor forte trekt snel in je huid en verlicht een helpt klein beetje. het is een hele andere crème dan normale en geeft geen vet gevoel aan je huid. Ik smeer het op mijn handen en vind dat niet zo’n succes, het stinkt namelijk nogal en geeft een vies gevoel. Smeer je het op andere plaatsen dan is het wellicht aan te raden.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.