Wettelijke verplichting tot vermelding calorie-aantallen

New York is de eerste stad in de Verenigde Staten waarbinnen alle restaurantketens wettelijk worden verplicht om van AL hun voedingsmiddelen het aantal calorieën te vermelden. Van salades en pangerechten tot muffins en koekjes… Bij veel Amerikanen brengt deze maatregel –waarbij men met de neus op de calorie-aantallen wordt gedrukt– onvoorstelbare schrikreacties teweeg…

Muffin met 630 kilocalorieën

Nora Cara, een 27-jarige schoonmaakster uit Forest Hills, New York was compleet verbouwereerd. “Ik schrok me rot” zei ze. “Ik ben echt geen calorieënteller en normaal gesproken sta ik er niet eens bij stil, maar een muffin voor bij de koffie die 630 kilocalorieën bevat, is wat mij betreft ietwat extreem!” (bron)

Vermelding calorie-aantallen: wettelijk verplicht!

Sinds afgelopen lente zijn er talloze New Yorkers in shock. The Big Apple werd de eerste stad in de VS die een wet implementeerde die restaurantketens verplicht om het aantal calorieën van voedingswaren in hetzelfde lettertype en formaat als de prijs op de prijsbordjes te zetten. Restaurants die dit niet doen lopen kans op boetes tot 2.000 dollar.

De confrontatie aangaan met je maaltijd

Voor veel mensen is het nét even te veel om geconfronteerd te worden met het aantal calorieën van een koekje dat ze zowat dagelijks aten. Een chocalate chip cookie met 610 calorieën is in New York namelijk niet uitzonderlijk. Een avondje luistervinken in New York wekt momenteel de indruk dat je bij een AO (Anonieme Overeters) bijeenkomst bent beland.

Caloriearm is plotsklaps populair

Een menu vinden onder de 1.000 calorieën blijkt bij veel ketens niet haalbaar te zijn, en dan is een voorgerecht of nagerecht nog niet eens in ogenschouw genomen. De enkele menu-items met relatief weinig calorieën die in New York te krijgen zijn, zijn stuk voor stuk enorm in populariteit gestegen. De koekjes met de minste calorieën gaan tegenwoordig als eerste over de toonbank, terwijl dit voorheen heel anders was.

Niet iedereen is positief…

Buiten de Forest Hills’ Dunkin’ Donuts meldt de 45-jarige bouwbedrijfeigenaar Juan Restrepo dat hij voorgoed stopt met Maïsmuffins –510 calorieën!– “Mijn dochter waarschuwde me al voor die dingen” zegt hij. “Ik weigerde gewoon te luisteren.” Niet iedereen pakt de etiketten zo sportief op. Veel mensen vragen de bediening of ze de kaartjes niet gewoon kunnen weghalen, omdat het hen ervan weerhoudt te bestellen wat ze graag willen eten. Sommigen zijn oprecht verdrietig en wensen vurig dat deze maatregelen nooit waren genomen.

New York geeft goede voorbeeld

Of bovengenoemde maatregel New-Yorkers er écht toe kan overhalen om op andere maaltijden over te stappen blijft nog even de vraag, maar volgens deskundigen is de eerlijkheid en openheid waarmee er momenteel in New York wordt omgegaan met voeding een goed voorbeeld voor de rest van de wereld.

Zou jij er moeite mee hebben als je in ieder restaurant met je neus op de calorie-aantallen wordt gedrukt? Deel hieronder jouw ongezouten opvattingen en bevindingen!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.