Chiazaad oftewel ‘chia zaad’ behoort tot de meest recente ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en afslanken. Chiazaden zijn de piepkleine zaadjes van de ‘Salvia Hispanica’, een plant uit de familie van ‘lipbloemen’. Chia-zaden werden anno 1300 al door de Maya’s en Azteken in voedingsmiddelen verwerkt, maar worden pas sinds 2009 commercieel verbouwd en naar Europa verscheept vanuit o.a. Mexico, Guatemala, Ecuador, Bolivia en Argentinië.
Chiazaadjes zijn bijzonder klein (<1mm). Ze zijn ovaal van vorm en bruin, grijs zwart en wit gespikkeld. Chiazaden zijn ontzettend heilzaam. Ze verbeteren de algehele gezondheid, helpen je om af te vallen en zijn bovendien erg goedkoop. Chia-zaad is ook nog eens smaakloos waardoor je het in elk gerecht of drankje kunt verwerken. Hierbij de nodige informatie over chia-zaden m.b.t. afvallen en gezondheid…
Gezondheidsvoordelen van Chia-zaad
Chiazaden hebben allerhande gezondheid-bevorderende eigenschappen. Chia-zaden zijn dan ook binnen korte tijd extreem populair geworden, en wel om de volgende redenen:
- Chiazaad werkt positief uit op de interne vochthuishouding en bevordert zodoende een optimale vochtbalans
- Chia-zaden ondersteunen een optimale mineralen-huishouding en voorkomen zodoende elektrolytenstoornissen.
- Chia-zaad bevat extreem veel nuttige voedingsstoffen die bevorderlijk zijn voor afslanken en de algehele gezondheid.
Hieronder bespreken we de 5 belangrijkste voedingsstoffen in chia-zaad…
1. Eiwitten
Chia-zaad is rijk aan eiwitten en essentiële aminozuren (eiwitbouwstenen). De eiwitten in chiazaden zijn bovendien van hoge biologische kwaliteit en bevorderen zodoende de cel-vernieuwing en spiergroei. Chiazaden zijn dan ook extra bevorderlijk indien je aan krachttraining doet.
2. Vezels
Chiazaden zijn extreem rijk aan oplosbare en onoplosbare voedingsvezels; ze bevatten zelfs meer vezels dan havermout! Allereerst nemen de vezels in chia-zaad enorme hoeveelheden water in zich op, waardoor ze een gelei vormen in de maag. Dit zorgt ervoor dat chia-zaad je hongergevoel wegneemt en langdurig weghoudt.
Daarnaast zorgen de voedingsvezels in chia-zaden ervoor dat de koolhydraten in voedsel langzaam worden vrijgemaakt en opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en wordt er bovendien minder lichaamsvet opgeslagen.
3. Mineralen
De mineralen in chia-zaad vervullen talloze functies die ten goede komen aan de algehele lichamelijke gesteldheid. Zo bevat chia-zaad meer calcium dan volle melk en daarnaast aanzienlijke hoeveelheden magnesium en borium. Bovendien zorgen chiazaden ervoor dat elektrolyten gemakkelijker worden vastgehouden, wat ten goede komt aan de algehele interne mineralen-huishouding.
4. Omega 3-vetzuren
Chiazaad bevat meer omega 3-vetzuren (ALA) dan wilde zalm of vlaszaad/lijnzaad. Omega 3 verlaagt de bloeddruk en het negatieve LDL-cholesterol en helpt zodoende coronaire hartziekten en hartritmestoornissen voorkomen.
Chiazaden kunnen bovendien gemakkelijker worden verteerd door de menselijke spijsvertering dan vlaszaden. Vette vis bevat overigens de lange-keten vormen van omega 3 (EPA & DHA). Het is dan ook verstandig om vis en chia-zaad af te wisselen.
5. Antioxidanten
Bij alle oxidatie- en verbrandingsprocessen in je lichaam ontstaan ‘vrije radicalen’ in je lijf. Dit zijn gevaarlijke stoffen die de lichaamseigen cellen kunnen beschadigen. De antioxidanten in chia-zaad maken vrije radicalen onschadelijk en zijn zodoende van cruciaal belang voor een optimale lichamelijke gezondheid. Chia-zaden bevatten meer antioxidanten dan bosbessen; o.a. in de vorm van vitamines en fytochemicaliën. De antioxidanten in chia-zaad zorgen er tevens voor dat chiazaad op kamertemperatuur tot 2 jaar houdbaar blijft.
Let op: vanwege de vezels, eiwitten, mineralen en gezonde vetten kan chiazaad je uitstekend helpen bij afslanken en gewichtsverlies!
Chia-zaad & afvallen
Chia-zaad is een ideale ondersteuning als je wilt afvallen. Zoals je hierboven al kon lezen, bevatten chiazaden namelijk hoogwaardige eiwitten, vezels, omega 3-vetzuren, antioxidanten en mineralen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je sneller en gemakkelijker afvalt, zonder dat je te maken krijgt met honger.
Omdat chiazaadjes zich tot een calorie-arme gelei binden, blijf je urenlang voldaan na een handje chiazaden. Omdat chia-zaden je bloedsuikerspiegel constant houden, ontstaan bovendien minder hongerpieken en wordt de lichaamseigen vetopslag tegengegaan. Tot slot zorgt chiazaad voor een gelijkmatige energieafgifte gedurende de dag, waardoor je beter in staat zult zijn om te sporten en fitnessen.
Omdat ook je spieren zich dankzij chia-zaad gemakkelijker ontwikkelen, zal je ruststofwisseling efficiënter worden, waardoor je continu meer calorieën verbrandt. Vermeng wat chiazaden in je maaltijd, en je maakt er in één klap een dieetmaaltijd van. Al met al kun je chia-zaden zien als spotgoedkope en 100% natuurlijke afslankpilletjes.
Let op: omdat chiazaad rijk is aan calorieën, kun je er niet zomaar onbeperkt van eten; dat zou het afslankproces juist kunnen belemmeren.
Toepassingsmogelijkheden van chia-zaden
Chiazaad kan overal aan worden toegevoegd, want het is nagenoeg smaakloos. Het is overigens raadzaam om altijd biologisch chia-zaad te nemen. Chiazaden kunnen in zijn geheel worden gebruikt of met een vijzel tot pulp worden vermalen.
De pulp van chiazaden wordt veelal toegevoegd aan drankjes. De eenvoudigste methode is om 1 eetlepel chia-zaden door een glas water of sap te roeren en 5 minuten te laten staan. Vervolgens roer je het mengsel nog een keer om en drink je het op. Je kunt de pulp van chia-zaden tevens als olie- of botervervanger gebruiken. Als je pulp van chia-zaad als bakproduct (heet) wilt gebruiken, dan kun je deze het beste 50/50 vermengen met boter of olijfolie.
Hele, rauwe chiazaden kun je eigenlijk overal in vermengen. Strooi chia-zaad op een boterham met jam, kaas of pindakaas. Doe wat chiazaden bij een kommetje muesli, pap, pudding, kwark of yoghurt. Voeg chiazaad toe aan soepen, sauzen, smoothies, stamppotten, salades en stoofpotten. Chia-zaad kan tevens worden toegevoegd aan een broodbakmix!
Tip: in Mexico drinkt men een mengsel van chiazaadjes en water of vers vruchtensap; dit drankje staat ook wel bekend als ‘chia fresca’.
Voedingswaarde van chiazaad
Chiazaden zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Hierbij een lijst met de exacte voedingswaarden van chia-zaad per 20 gram…
- Calorieën: 98
- Eiwitten: 3,12 gram
- Koolhydraten: 8,76 gram
- (Waarvan) voedingsvezel: 7,54 gram
- Vetten: 6,16 gram
- Waarvan verzadigd: 0,64 gram
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd: 0,42 gram
- Waarvan meervoudig onverzadigd: 4,66 gram
- Waarvan omega-3 vetzuren: 3,52 gram
- Waarvan omega-6 vetzuren: 1,16 gram
Hoeveel chia-zaad mag je gebruiken? Je kunt het beste één tot tweemaal daags een portie van ongeveer 20 gram chia-zaadjes innemen.
Waar kun je chia-zaden kopen?
Hoewel chia-zaad is goedgekeurd voor menselijke consumptie, zijn chiazaadjes niet zomaar in de supermarkt verkrijgbaar. Hierbij een aantal manieren om chiazaad te kopen…
- Sommige toko’s (vraag ernaar!)
- Sommige natuurvoedingswinkels
- Biologische boerenmarkten (bron)
- Google maar eens op ‘chiazaden kopen’ of ‘chia-zaad bestellen’…
Tip: vermeng 2 eetlepels chiazaad met 1 kopje water. De volgende ochtend kun je het chiazaden-mengsel gebruiken in je ontbijtgranen, pap, havermout, kwark, smoothie of eiwit-shake!
Tot slot
Chia-zaad is supergezond, maar je moet het niet zien als een vervangingsmiddel voor groenten, fruit, magere eiwitten en complexe koolhydraten. Je moet chiazaad vooral zien als aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet. Chiazaad is namelijk rijk aan calorieën, en je kunt er dan ook gemakkelijk te veel van eten. Twee keer 20 gram chiazaad per dag mag best als maximum worden gehandhaafd.
Heb jij ervaringen, vragen of opmerkingen m.b.t. chia-zaad? Laat hieronder je reactie achter!