Chiazaad oftewel ‘chia zaad’ behoort tot de meest recente ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en afslanken. Chiazaden zijn de piepkleine zaadjes van de ‘Salvia Hispanica’, een plant uit de familie van ‘lipbloemen’. Chia-zaden werden anno 1300 al door de Maya’s en Azteken in voedingsmiddelen verwerkt, maar worden pas sinds 2009 commercieel verbouwd en naar Europa verscheept vanuit o.a. Mexico, Guatemala, Ecuador, Bolivia en Argentinië.
Chiazaadjes zijn bijzonder klein (<1mm). Ze zijn ovaal van vorm en bruin, grijs zwart en wit gespikkeld. Chiazaden zijn ontzettend heilzaam. Ze verbeteren de algehele gezondheid, helpen je om af te vallen en zijn bovendien erg goedkoop. Chia-zaad is ook nog eens smaakloos waardoor je het in elk gerecht of drankje kunt verwerken. Hierbij de nodige informatie over chia-zaden m.b.t. afvallen en gezondheid…
Gezondheidsvoordelen van Chia-zaad
Chiazaden hebben allerhande gezondheid-bevorderende eigenschappen. Chia-zaden zijn dan ook binnen korte tijd extreem populair geworden, en wel om de volgende redenen:
- Chiazaad werkt positief uit op de interne vochthuishouding en bevordert zodoende een optimale vochtbalans
- Chia-zaden ondersteunen een optimale mineralen-huishouding en voorkomen zodoende elektrolytenstoornissen.
- Chia-zaad bevat extreem veel nuttige voedingsstoffen die bevorderlijk zijn voor afslanken en de algehele gezondheid.
Hieronder bespreken we de 5 belangrijkste voedingsstoffen in chia-zaad…
1. Eiwitten
Chia-zaad is rijk aan eiwitten en essentiële aminozuren (eiwitbouwstenen). De eiwitten in chiazaden zijn bovendien van hoge biologische kwaliteit en bevorderen zodoende de cel-vernieuwing en spiergroei. Chiazaden zijn dan ook extra bevorderlijk indien je aan krachttraining doet.
2. Vezels
Chiazaden zijn extreem rijk aan oplosbare en onoplosbare voedingsvezels; ze bevatten zelfs meer vezels dan havermout! Allereerst nemen de vezels in chia-zaad enorme hoeveelheden water in zich op, waardoor ze een gelei vormen in de maag. Dit zorgt ervoor dat chia-zaad je hongergevoel wegneemt en langdurig weghoudt.
Daarnaast zorgen de voedingsvezels in chia-zaden ervoor dat de koolhydraten in voedsel langzaam worden vrijgemaakt en opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en wordt er bovendien minder lichaamsvet opgeslagen.
3. Mineralen
De mineralen in chia-zaad vervullen talloze functies die ten goede komen aan de algehele lichamelijke gesteldheid. Zo bevat chia-zaad meer calcium dan volle melk en daarnaast aanzienlijke hoeveelheden magnesium en borium. Bovendien zorgen chiazaden ervoor dat elektrolyten gemakkelijker worden vastgehouden, wat ten goede komt aan de algehele interne mineralen-huishouding.
4. Omega 3-vetzuren
Chiazaad bevat meer omega 3-vetzuren (ALA) dan wilde zalm of vlaszaad/lijnzaad. Omega 3 verlaagt de bloeddruk en het negatieve LDL-cholesterol en helpt zodoende coronaire hartziekten en hartritmestoornissen voorkomen.
Chiazaden kunnen bovendien gemakkelijker worden verteerd door de menselijke spijsvertering dan vlaszaden. Vette vis bevat overigens de lange-keten vormen van omega 3 (EPA & DHA). Het is dan ook verstandig om vis en chia-zaad af te wisselen.
5. Antioxidanten
Bij alle oxidatie- en verbrandingsprocessen in je lichaam ontstaan ‘vrije radicalen’ in je lijf. Dit zijn gevaarlijke stoffen die de lichaamseigen cellen kunnen beschadigen. De antioxidanten in chia-zaad maken vrije radicalen onschadelijk en zijn zodoende van cruciaal belang voor een optimale lichamelijke gezondheid. Chia-zaden bevatten meer antioxidanten dan bosbessen; o.a. in de vorm van vitamines en fytochemicaliën. De antioxidanten in chia-zaad zorgen er tevens voor dat chiazaad op kamertemperatuur tot 2 jaar houdbaar blijft.
Let op: vanwege de vezels, eiwitten, mineralen en gezonde vetten kan chiazaad je uitstekend helpen bij afslanken en gewichtsverlies!
Chia-zaad & afvallen
Chia-zaad is een ideale ondersteuning als je wilt afvallen. Zoals je hierboven al kon lezen, bevatten chiazaden namelijk hoogwaardige eiwitten, vezels, omega 3-vetzuren, antioxidanten en mineralen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je sneller en gemakkelijker afvalt, zonder dat je te maken krijgt met honger.
Omdat chiazaadjes zich tot een calorie-arme gelei binden, blijf je urenlang voldaan na een handje chiazaden. Omdat chia-zaden je bloedsuikerspiegel constant houden, ontstaan bovendien minder hongerpieken en wordt de lichaamseigen vetopslag tegengegaan. Tot slot zorgt chiazaad voor een gelijkmatige energieafgifte gedurende de dag, waardoor je beter in staat zult zijn om te sporten en fitnessen.
Omdat ook je spieren zich dankzij chia-zaad gemakkelijker ontwikkelen, zal je ruststofwisseling efficiënter worden, waardoor je continu meer calorieën verbrandt. Vermeng wat chiazaden in je maaltijd, en je maakt er in één klap een dieetmaaltijd van. Al met al kun je chia-zaden zien als spotgoedkope en 100% natuurlijke afslankpilletjes.
Let op: omdat chiazaad rijk is aan calorieën, kun je er niet zomaar onbeperkt van eten; dat zou het afslankproces juist kunnen belemmeren.
Toepassingsmogelijkheden van chia-zaden
Chiazaad kan overal aan worden toegevoegd, want het is nagenoeg smaakloos. Het is overigens raadzaam om altijd biologisch chia-zaad te nemen. Chiazaden kunnen in zijn geheel worden gebruikt of met een vijzel tot pulp worden vermalen.
De pulp van chiazaden wordt veelal toegevoegd aan drankjes. De eenvoudigste methode is om 1 eetlepel chia-zaden door een glas water of sap te roeren en 5 minuten te laten staan. Vervolgens roer je het mengsel nog een keer om en drink je het op. Je kunt de pulp van chia-zaden tevens als olie- of botervervanger gebruiken. Als je pulp van chia-zaad als bakproduct (heet) wilt gebruiken, dan kun je deze het beste 50/50 vermengen met boter of olijfolie.
Hele, rauwe chiazaden kun je eigenlijk overal in vermengen. Strooi chia-zaad op een boterham met jam, kaas of pindakaas. Doe wat chiazaden bij een kommetje muesli, pap, pudding, kwark of yoghurt. Voeg chiazaad toe aan soepen, sauzen, smoothies, stamppotten, salades en stoofpotten. Chia-zaad kan tevens worden toegevoegd aan een broodbakmix!
Tip: in Mexico drinkt men een mengsel van chiazaadjes en water of vers vruchtensap; dit drankje staat ook wel bekend als ‘chia fresca’.
Voedingswaarde van chiazaad
Chiazaden zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Hierbij een lijst met de exacte voedingswaarden van chia-zaad per 20 gram…
- Calorieën: 98
- Eiwitten: 3,12 gram
- Koolhydraten: 8,76 gram
- (Waarvan) voedingsvezel: 7,54 gram
- Vetten: 6,16 gram
- Waarvan verzadigd: 0,64 gram
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd: 0,42 gram
- Waarvan meervoudig onverzadigd: 4,66 gram
- Waarvan omega-3 vetzuren: 3,52 gram
- Waarvan omega-6 vetzuren: 1,16 gram
Hoeveel chia-zaad mag je gebruiken? Je kunt het beste één tot tweemaal daags een portie van ongeveer 20 gram chia-zaadjes innemen.
Waar kun je chia-zaden kopen?
Hoewel chia-zaad is goedgekeurd voor menselijke consumptie, zijn chiazaadjes niet zomaar in de supermarkt verkrijgbaar. Hierbij een aantal manieren om chiazaad te kopen…
- Sommige toko’s (vraag ernaar!)
- Sommige natuurvoedingswinkels
- Biologische boerenmarkten (bron)
- Google maar eens op ‘chiazaden kopen’ of ‘chia-zaad bestellen’…
Tip: vermeng 2 eetlepels chiazaad met 1 kopje water. De volgende ochtend kun je het chiazaden-mengsel gebruiken in je ontbijtgranen, pap, havermout, kwark, smoothie of eiwit-shake!
Tot slot
Chia-zaad is supergezond, maar je moet het niet zien als een vervangingsmiddel voor groenten, fruit, magere eiwitten en complexe koolhydraten. Je moet chiazaad vooral zien als aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet. Chiazaad is namelijk rijk aan calorieën, en je kunt er dan ook gemakkelijk te veel van eten. Twee keer 20 gram chiazaad per dag mag best als maximum worden gehandhaafd.
Heb jij ervaringen, vragen of opmerkingen m.b.t. chia-zaad? Laat hieronder je reactie achter!
60 comments
Kim
21 mei 2017Chiazaad, je valt ervan af… Afvallen zul je, want schijten dat je doet, echt niet normaal meer!
Richard
29 november 2016Je kunt chiazaad gewoon voor een schappelijke prijs bij elke Albert Heijn kopen. Gemak dient de mens.
Sandra
30 oktober 2014Volgens mijn dierenarts worden aan zaden en granen in vogelvoer inderdaad lagere wettelijke eisen gesteld dan aan granen bedoeld voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld op het gebied van pesticiden. Dat kan vooral kleine vogels met een lange levensduur trouwens uiteindelijk wel degelijk gaan opbreken omdat sommige gifstoffen worden opgeslagen in hun lichaam. Hoe dat met chiazaad uit zuid-Amerika zit weet ik verder niet.
Rachél22
22 december 2013Chiazaad strooi ik over de boterham… over de boter, of sesampasta (wat ik als margarine gebruik). Ik voel me er fit bij… en ook geen beetje, heel erg fit zelfs. Ik heb geprobeerd om het zo in te nemen met een eetlepel en dan doorslikken met water. Dit gaat echter helemaal mis; niks voor mij. Ik vind het een eng idee om het te laten wellen om dan in te nemen… zo vies.
jeane roost
5 december 2013Vraag… Kun je bij langdurig gebruik last krijgen van de stoelgang, bijvoorbeeld hardlijvigheid? Met vriendelijke groet, Jeane
Agnes
1 december 2013Ik neem mijn chiazaad altijd in de havermoutpap sinds een half jaar. Voorheen was ik gek op zoet en chocolade, kan het nu gewoon in huis hebben, mij maakt het niet uit, ik taal er niet meer na. Voel me super fit. Ga hier zeker mee door. Koop het in een biologische winkel. Prijs weet ik niet heel goed.
Truus
15 oktober 2013Mijn vraag is: Hoe neem ik chiazaad in? Ik bedoel moet je het wellen of mag je het gelijk in een smootie doen?
Kuikentje.
7 maart 2018Hoi Truus. Het beste is om je chiazaad eerst te malen of te vijzelen en het dan een paar uurtjes te wellen. Dan maak je optimaal gebruik van alle vezels en mineralen die chiazaad heeft. Dan geven de gemalen zaadjes het meeste af namelijk.
Janna
20 september 2013Bedankt voor jullie antwoorden over chiazaad. Dit verduidelijkt een hoop. Ik ga het weer meer toevoegen aan mijn dagelijks eten. Groeten, Janna
Maarten
20 september 2013Wat een ongenuanceerd hallelujahverhaal zeg. Er zijn allang kwalijke effecten bekend van deze ‘superzaadjes’: Mens-en-gezondheid.infonu.nl/… de gevaarlijke bijwerkingen van chiazaad!
Paul
20 september 2013Beste Maarten, Zijn er specifieke, foutieve beweringen of opvattingen waar je op doelt? Want als je het dan toch hebt over “ongenuanceerd, insinuerend en sturend”, dan is jouw bron een extreem goed voorbeeld. Het enige ogenschijnlijke nadeel van chiazaad dat expliciet wordt vermeld in dit schrijven is namelijk de bloedverdunnende werking ervan. Dit zou je inderdaad als nadeel, risico of “kwalijk effect” kunnen omschrijven, maar dat zou pas ECHT ongenuanceerd zijn. Bloedverdunnend betekent namelijk ook bloeddrukverlagend, wat enorm positief mag worden genoemd voor lijf en leden. Een prima eigenschap van chiazaad! Sterker nog: chiazaad wordt uitsluitend (en enkel door sommigen) afgeraden indien je bloedverdunnende, bloeddrukverlagende en/of vochtafdrijvende medicamenten gebruikt. In dat geval zou je namelijk kunnen spreken van een contra-indicatie waarbij het één het ander tegenwerkt of de combinatie van chiazaad en medicijn te heftig wordt. MAAR: je zou ook je arts kunnen vragen of er mogelijkheden zijn om juist chiazaad te gaan gebruiken en anderzijds bloeddrukverlagers af te bouwen. Chiazaad is immers beduidend heilzamer voor je lijf dan een synthetisch medicament. Overigens kan het bloedverdunnende effect van chiazaad ook aan talloze andere voedingsmiddelen worden toegeschreven; denk maar eens aan (wal)noten, plantaardige oliën, ui, knoflook, pitten, zeewier, vette vis, bepaalde fruitsoorten en ga zo maar door. Eigenlijk alles waar omega 3-vetzuren en/of natuurlijke salicylaten in voorkomen… Kortom: wat een ongenuanceerde halleluja-reactie. ;)
Kim
2 september 2013Bij de Hanos (een groothandel) kan je een kilo chiazaden kopen voor €15! Deze zijn lichtgrijs van kleur.
j9
13 februari 2018Hoi Kim, ik heb 500 gram chiazaad en sesamzaad van BioWise voor nog geen 2 euro gekocht bij de… Action! Waar ze nog meerdere gezonde mixen hebben. ????
Marloes
12 augustus 2013Helpt dat chiazaad ook echt tegen het gevoel van trek? Ik probeer te lijnen, maar blijf gewoon die behoefte naar zoetigheid houden! :( Iemand tips?
liza
13 augustus 2013Hey Marloes, Ik heb vandaag chiazaad gekocht (en hennepzaad) en dat in mijn magere kwark gedaan. Heb nu nog steeds geen trek, en dat terwijl ik normaal gesproken heel de dag door zit te eten. Van allebei 1 eetlepel gebruikt trouwens, dus ik zou het kopen als ik jou was! Fijne avond…
jorgen
10 april 2013Hallo, Effe een vraagje: Als ik elke dag of om de dag chiazaad gebruik, is dit dan genoeg of is het te weinig? Dus de optimale dosering is mij nog niet echt bekend. Gr. J.
Paul
26 april 2013Beste Jorgen, Er is niet echt een universele, optimale dosering voor chiazaad. De hoeveelheid chiazaden die je ideaal gezien zou moeten eten is immers afhankelijk van je lichamelijke activiteit en al het overige wat je eet en drinkt (qua calorieën en voedingsstoffen) en verschilt daarmee per persoon. Als je over het geheel genomen gematigd, gezond en gevarieerd eet en voldoende beweegt, zou een eetlepel chiazaad per dag een prima hoeveelheid zijn.
Sabine
2 april 2013Wat interessant! Ik heb toevallig bij de groenteboer Chiazaad gekocht. ’t Was goedkoop: 4,95 voor 222 gram. Bij de Tuinen ernaast 6,95 voor 250 gram. Alleen thuis ging ik twijfelen, ik zag telkens overal bruin zaad en het mijne is lichtgrijs, bijna wit. Maar nu weet ik dus dat 1. die kleur klopt en 2. dat dit mogelijk zelfs die luxere variant is. Goede tips van laten weken en zo… Nu eet ik het met ananas, kokosrasp en een eetlepel zaad als ontbijt. :D
j9
13 februari 2018Hoi Sabine… kleine tip… 500 gram chiazaad van BioWise voor nog geen 2 euro bij de action! Ook hebben ze daar havermout / kokos en moerbei.
supergroover
15 februari 2013@ Ans… Recepten moet je even googelen… Verder moet je het gewoon gebruiken naast het gewone eten. ik doe twee keer per dag een eetlepel door de yoghurt… Even laten staan om te weken en dan opeten. Ik koop het bij de Gezondheidswinkel; 500 gram voor 7 euro ongeveer. Ik gebruik de zaden nu al een tijdje… Merk dat ik veel energieker ben en zit veel voller erdoor en mijn trek naar zoet is dan weg. Ben wel eens een paar weken gestopt, maar dan merk ik echt verschil in energie en gaat het lijnen moeilijker door de trek.
Ans
4 januari 2013Hallo, Zijn hier speciale recepten en dieetschema’s voor als je wilt afvallen? Of moet je chiazaad naast je gewone maaltijden innemen?en moet je verder gewoon blijven eten? Wie oh wie kan/wil me daar meer over vertellen? Groetjes, Ans
Gijsje
20 december 2012Ik kocht vorige week 2 zakken chiazaad van een kilo bij een veevoederbedrijf en die man zei dat al de biologische winkels het ook bij hem komen halen voor verkoop. Dus… precies hetzelfde zaad, maar voor veel meer geld!
m.kapel
26 januari 2013Welk veevoerbedrijf kan mij leveren?
Anna
5 april 2013Ja, Dat zou ik ook weleens willen weten! We worden dus flink voor de gek gehouden…
Alicia
19 december 2012Ik raad aan ze op Denotenkoerier.nl te bestellen. Daar zijn ze van superkwaliteit en goedkoop.
Gilberthe
18 december 2012Welke markt?
Marga
14 oktober 2012Ik koop het op de markt; 500 gram voor 6.95.
Ineke
27 september 2012Vandaag kreeg ik mijn bestelling geleverd van de Vogelartikelenwebshop, 2 kg Chiazaad voor € 27,45, incl. verzendkosten. Deze zending bestaat voor 95% uit wit zaad en 5 % uit zwart zaad. Geheel het tegenovergestelde het dure potje dat ik bij de Tuinen had gekocht. Ik ga er voorlopig maar even vanuit dat het ook voor menselijke consumptie geschikt is. Weet iemand of de witte net zo goed en gezond zijn als de zwarte Chiazaden?
Hoving
5 september 2012Ik ben op zoek naar salvia sclarea ZAAD-olie… Er is chiazaadolie: salvia hispanica, maar ik zoek de salvia sclarea zaadolie. Steeds kom ik bij de etherische olie uit. Wie weet raad? Groet, A. Hoving
Paul
5 september 2012Beste A. Hoving, Zaadolie is een verzamelterm voor alle oliën die worden gewonnen uit oliehoudende zaden/pitten. Denk maar eens aan sesamolie (sesamzaad), lijnzaadolie (lijnzaad), zonnebloemolie (zonnebloemzaad), koolzaadolie (koolzaad), raapzaadolie (raapzaad), pinda-olie (pindazaad) en palmpitolie (palmzaad). Je kunt dus niet zoiets als “gewone” zaadolie kopen. Hopelijk kun je iets met deze informatie. Met vriendelijke groet, Paul
Karen Pas
7 september 2012Paul, ik begrijp dat A. Hoving op zoek is naar scharleizaadolie (spijsolie, niet de etherische olie). Daarover heb ik hier en daar wat gelezen (het is kennelijk in ontwikkeling in NL). In het buitenland is deze spijsolie wèl te bestellen. Zoek op ‘salvia sclarea (clary) seed oil’. Groeten, Karen
Paul
8 september 2012Dankjewel Karen, ik heb de vraag inderdaad verkeerd begrepen. :P
jacomijn
4 september 2012Ik gebruik nu een jaar chiazaden. Ik doe elke dag een eetlepel door mijn Brinta of bak muesli. Ik bestel ze gewoon online, zo verpakt dat het prima door je brievenbus past. Helemaal top!
Karen Pas
4 augustus 2012Paul (Redactie), ik zag op de site van Varuvo (groothandel) dat de witte chiazaden van Terrasana evenveel kosten als de zwarte. Verkooprijs: 4,95 voor 250 gram.
Paul (Redactie)
5 augustus 2012Oh, dat is typisch. Dat heb ik nog niet eerder gezien.
Paul (Redactie)
2 augustus 2012Ik heb enkele links in de tekst toegevoegd met verschillende soorten chiazaden die je kunt kopen. Zo staan er (zeldzame) biologische witte chiazaden bij, die relatief prijzig zijn. Maar ook een pot van een kilo “gewone” chiazaden. Deze kosten dan ook minder dan 6,25 per 250 gram, wat goedkoper is dan de aanbieders die ik tot dusverre heb kunnen vinden.
Karin
1 juli 20121 eetlepel is ongeveer 10 gram en bevat 50 calorieen.
Nadine
25 april 2012Ik ben benieuwd: hoeveel gram is 1 eetlepel chiazaad?
Sabrina (Redactie)
26 april 2012Chiazaad is nog net wat kleiner dan sesamzaad en heel licht. Dat is geen direct antwoord op je vraag, maar hierdoor kun je het antwoord wellicht een beetje inschatten.
Melany
4 september 20121 eetlepel chiazaad = 10 gram
Naomi
8 april 2012Ik zit er ook aan te denken om chia zaad bij de dierenwinkel te halen. Ik heb al diverse webshops benaderd en alle zeggen het zelfde: er is geen verschil. Aan de ene kant verwacht je dat natuurlijk ook dat ze dat zeggen, anders verkopen ze het misschien niet. Het zou ook raar zijn dat er in chia zaden van de dierenwinkel ineens chemische stoffen e.d. in zitten, de vogels zijn daar natuurlijk ook heel gevoelig voor. Plus alle chia zaden – of het nu voor de mens is als voor dieren – wordt biologisch verbouwd. Ik ga de gok dus gewoon wagen.
wouters Emmy
24 februari 2013Ik ga de gok ook wagen, de volgende keer koop ik chiazaad in een dierenwinkel.
jansje
6 april 2012Ik koop chiazaad gewoon bij de gezond en welzijn winkel voor €6.95 per 250 gram.
johan
15 oktober 2012Ik denk dat ik vanmiddag dezelfde heb gekocht bij de Tuinen: €6,95 en de tweede pot voor de halve prijs.
Martino
15 februari 2013Kijk ook eens bij de gezondheidswinkel.nl; 8,95 euro voor 500 gram. En het is geen konijnenvoer! :)
Astrid
4 april 2012Ik heb vorige week chiazaad bij de Europesecultuurvogelshop.nl besteld. Een dag later had ik het al in huis en sindsdien elke dag gebruikt. Ik leef nog steeds. :-) Kijk maar eens op de website, daar staat dat het product dat zij verkopen ook geschikt is voor menselijkge consumptie.
Vivienne
26 maart 2012Thanks!
Ik heb de chiazaden inmiddels besteld via Drogisterij.net. Niet zo goedkoop als bij dierenwinkels, maar wel geschikt om te eten. :D
Thomas
11 maart 2012Zijn er nog verschillende soorten chiazaden? Ik kom namelijk allerlei merknamen en aanbieders tegen. En ook chiazaden in potjes, zakjes en blikjes. Bovendien verschilt de prijs enorm per leverancier. Dus wat ik eigenlijk wil weten: zijn er goede en slechte soorten chiazaad? Of is het allemaal één pot nat? Alvast bedankt! Mvrgr. Thomas
Paul (Redactie)
14 maart 2012Beste Thomas, Er zijn twee soorten chiazaad te onderscheiden, namelijk zwart chiazaad en wit chiazaad. De witte variant is zeldzamer en daarom duurder. Qua voedingskundige eigenschappen zijn beide zaden nagenoeg exact hetzelfde. Beide zaden komen bovendien van dezelfde plant, namelijk de ‘salvia hispanica’ oftewel ‘chia’. Voor zover ik weet is wit chiazaad jonger dan de zwarte soort en daardoor minder gepigmenteerd. De meeste verpakkingen met chiazaad die je op internet tegenkomt bevatten overigens een mengsel van wit en zwart chiazaad: +/- 95% zwart & 5% wit. Groeten, Paul
Leyla Schenk
8 maart 2012Hallo,
Ik had tot voor kort nog nooit van Chia Zaad gehoord. Toen ik erover las ben ik me erin gaan verdiepen, en het vele dat ik er inmiddels over heb gelezen belooft veel goeds. Ik gebruik al wel 10 jaar lijnzaad. Ik moet zeggen dat zowel in lijnzaad als in Chia Zaad veel vertrouwen heb. Het lijkt me in ieder geval veel gezonder dan al die vage afslankpillen en dieetsupplementen.
Gr. Leyla
Johan
1 maart 2012Ik maak sinds een tijdje dagelijks een papje van chiazaad omdat ik er zo veel goede dingen over hoor. Er zit nauwelijks smaak aan chiazaad, dus je proeft niet echt iets vies. De structuur van het papje is echter niet echt plezant te noemen. Ik gebruik het chiazaad nog niet zo lang, dus ik ga er voorlopig mee door. Ik kan echter niet zeggen dat ik me er extra fit of energiek door voel. Hopelijk komt dat over een tijdje. Gezonde groeten, Johannes de Kleijn
Fiona
26 februari 2012Ik heb een tijdje gegoogled naar het goedkoopste chiazaad. Bij sommige winkels en internetleveranciers zijn chiazaden namelijk erg prijzig. Het goedkoopste chiazaad vind je bij dierenvoer-aanbieders (+/- €7,95 per kilo). Bij sommige molens en molenwinkels die producten verkopen voor thuisbakkers vind je tevens goedkoop chiazaad (+/- €10,- per kilo). Het nadeel is echter dat je ook vaak verzendkosten moet betalen. Groetjes, Fiona
Harm Pengel
5 maart 2012Haha, ik kwam die diervoeders ook tegen tijdens mijn zoektocht. Bij Van Der Aart Diervoeders verkopen ze bijvoorbeeld chiazaden voor 7,95 per kilo. Ik vraag me echter wel af of deze zaden geschikt zijn voor menselijke consumptie. Ik kan eigenlijk niets bedenken wat er mis mee kan zijn… Toch denk ik dat chizadan voor menselijke consumptie aan strengere eisen moeten voldoen dan vogelzaad. Weet iemand hier meer over?
noortje
6 juli 2012Hallo,
Nou, ik gebruik al tweeënhalf jaar chiazaad uit de vogelwinkel en kan alleen maar het volgende zeggen: Ik slikte 12 ontstekingsremmers per dag voor mijn darmen (colitus ulcerosa) en nu gebruik ik nul komma nul aan pillen. Alleen 2x per dag een eetlepel chiazaad. Dus het is ook goed voor mij, en ik ben echt geen vogel.
Sylvia
30 april 2013Van der Aart heeft een gat in de markt ontdekt. De chiazaden zijn nu 10 euro (een verhoging van 110%) en de gojibessen kosten nu 20 euro de kilo. :(
Paul (Redactie)
14 maart 2012Beste Fiona en Harm, Ik denk net als jullie dat chiazaden die voor vogels bestemd zijn niet verschillen van “normaal” chiazaad. Ik kan er echter geen regelgeving over vinden. Ik weet bijvoorbeeld wel dat de grondstoffen van hondenvoer en kattenvoer in principe geschikt moeten zijn voor menselijke consumptie (bron: Carnibest). Of je het lekker vindt is een tweede. Toch durf ik er eerlijk gezegd niet aan. :P
Bas
6 april 2012Het is wel degelijk van belang chiazaden te nemen die geschikt zijn voor mensen. De zaadjes op zich zijn natuurlijk niet anders, maar wel hoe ze geteeld, schoongemaakt, vervoerd en opgeslagen worden. Ik gebruik zelf chiazaden voor het gunstige effect op mijn gezondheid en om lekker in m’n vel te zitten. Dan is het natuurlijk zonde als je zaden binnenkrijgt die verontreinigd zijn met vuil of chemicaliën! Groeten, Bas
Sylvia
30 april 2013Denk je nu zelf dat vogels er lekker lang van leven als het vervuild voer is!? Geloof me, een vogel legt eerder het loodje dan een mens.
Paul
1 mei 2013Beste Sylvia, Ik kan geen uitspraak doen over de geschiktheid van vogelvoer voor mensen, maar je vergelijking wat betreft “vervuild voer” gaat helaas niet op. De fysiologie van vogels verschilt zeer sterk van die van mensen, waardoor vogels bepaalde stoffen kunnen verdragen die mensen niet kunnen verdragen en vice versa. Zo eten vogels bepaalde bessen en plantendelen waar mensen flink ziek van kunnen worden. Ik zeg dus niet dat je ongelijk hebt, maar de eisen die worden gesteld aan voedingsmiddelen voordat ze geschikt worden bevonden voor humane consumptie zijn beduidend strenger dan die voor vogelvoer. Persoonlijk zou ik er dan ook niet te lichtvaardig mee omspringen. Groeten, Paul
Riejan
2 augustus 2012Bij de tuinen kun je chiazaad kopen voor 7 euro per 250g!