Chinees eten ongezond: Chinese buffetrestaurants & ‘afhaalchinees’

Food · Door Ilse

Wanneer men het over de “Oosterse” of “Aziatische” keuken heeft, dan denkt men doorgaans aan gezond, verantwoord en gevarieerd eten. Toch zijn Aziatische gerechten zeker niet per definitie gezond. De Oosterse keuken waar wij Nederlanders veruit het meest gebruik van maken is de Chinese. Het is namelijk enorm makkelijk om “even Chinees te gaan halen”. Bovendien is Chinees relatief goedkoop en je eet je er (doorgaans twee dagen lang) compleet verstopt aan. Het nadeel van Chinees is echter dat het helemaal niet zo gezond is als veel mensen denken of hopen. Hoe dat komt wordt in dit artikel nader uitgelegd…

Chinees VS. Oosters

Veel Oosterse c.q. Aziatische keukens en diëten zijn erg gezond. Ze maken weinig gebruik van suiker, zijn zuinig met verzadigde vetten en zijn niet bang om groenten in hun gerechten te verwerken. Denk maar eens aan:

  • De Thaise keuken: o.a. wokschotels, Thaise zalm en wortelsoep.
  • De Japans keuken: o.a. sushi, sashimi, teppanyaki en Japanse thee.
  • De Vietnamese keuken: o.a. hele rijst, rauwe bladgroenten en veel soepen.
  • De Koreaanse keuken: o.a. kimchi (verzonken groenten), chilipepers en zeewier.

Bovenstaande keukens, gerechten en ingrediënten hebben bijgedragen aan de goede en gezonde reputatie van Oosters eten. “Chinees” is echter meegelift op deze reputatie, zonder er een beduidende bijdrage aan te hebben geleverd. De Chinese keuken – en met name de Nederlandse variant – staat namelijk bekend om haar vette varkensvlees, de vele (en grote hoeveelheden) suikerrijke sauzen en het gebrek aan verse groenten (met uitzondering van zuivere tjaptjoi).

Chinees laten staan

Veel gezonde ingrediënten, kruiden en specerijen (waaronder groene en witte thee) komen oorspronkelijk uit het Oosten. De directe link die veel mensen leggen tussen Oosters en gezond zou dan ook kunnen verklaren waarom veel mensen denken (of willen denken) dat ook de “Chinees” die je bij de typische afhaalrestaurants en lopende buffetten krijgt voorgeschoteld verantwoord en gezond is. Ten opzichte van de Japanse, Thaise, Vietnamese en Koreaanse keuken kent de Chinese variant echter veel te veel vette en zoete gerechten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Foe Young Hai – Ei overgoten met rode saus
  • Babi Panggang – Geroosterd varkensvlees in zoetzure saus
  • Babi Ketjap – Varkensvlees in ketjapsaus
  • Koe Low Yok – Vlees in zoetzure saus
  • Guo Naan – Geroosterd spek
  • Char Sieuw – Geroosterd varkensvlees, gemarineerd in saus
  • Koe Low Kai – Kip in zoetzure saus
  • Tau Si Kai – Kip in zwarte bonensaus
  • Tzoe Wan – Geroosterd varkensvel

Conclusie Chinese restaurants

Chinees halen bij een afhaalrestaurant of eten tijdens een lopend buffet is niet goed voor je lijn. Het kost slechts een klein beetje meer moeite om een mager kipfiletje met verse roerbakgroenten en een klein beetje (lichte) woksaus in een wok te doen. Zodoende verwen je jezelf met iets dat wellicht net zo lekker is als Chinees en vast en zeker vele malen gezonder is dan vet varkensvlees, spek in saus of geroosterd varkensvel. Let wel: niet alle Chinese restaurants en gerechten zijn vet en suikerrijk; het zijn vooral de ‘vernederlandste’ lopend-buffetrestaurants en afhaalchinezen die inspelen op de behoefte der Nederlanders. Zou je in authentiek Chinees restaurant of zelfs in China gaan eten, dan ziet Char Sieuw er ineens heel anders uit.

Wat vind jij van Chinees eten zoals dat in Nederland wordt aangeboden in de vorm van lopende buffetten en afhaalrestaurants? Laat hieronder een berichtje achter!