Er zijn niet veel mensen die géén chocolade lusten; en lekker is nu eenmaal niet altijd gezond. Dat belooft niet veel goeds… In de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de eerste cacaobonen vanuit Mexico en Zuid-Amerika mee naar Europa. Sindsdien kunnen Europeanen niet meer zonder. Na een langdurig bewerkingsproces kan van cacaobonen namelijk chocola worden gemaakt. Chocolade bestaat meestal uit cacaomassa, suiker, melkpoeder, cacaoboter en lecithine. Maar wat doen deze ingrediënten met je lichaam? Kortom: is chocola goed of slecht voor je?
De goede eigenschappen van chocolade
Chocolade heeft bepaalde positieve voedingskundige eigenschappen. Hierbij de voordelen van chocola voor de gezondheid op een rijtje:
- Chocola bevat lecithine dat een gunstig effect heeft op de cholesterolgehaltes van het bloed.
- Chocolade is rijk aan polifenolen. Een polifenol is een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.
- Cacao is rijk aan magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, de zenuwprikkeloverdracht en de spierfunctionaliteit.
- Er zijn aanwijzingen dat pure chocolade bloeddrukverlagend werkt.
- Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen.
- De smaakervaring van chocola zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en onderdrukt pijn.
- Chocola bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken.
De slechte eigenschappen van chocola
Chocola kent niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Hierbij de negatieve voedingskundige eigenschappen van chocolade:
- Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker. Van een overschot aan suikers word je dik; daarnaast is suiker slecht voor je tanden.
- Voornamelijk witte chocola –maar ook melkchocolade– bevat grote hoeveelheden cacaoboter (theobromineolie). Cacaoboter bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, maar is hoe dan ook extreem vet.
- Chocola bevat melk, suiker en vet. Deze combinatie is in bepaalde samenstellingen slecht verteerbaar door het menselijk gestel.
- Vette chocolade is erg calorierijk. Sommige chocoladesoorten bevatten tot ruim 600 kilocalorieën per 100 gram. Chocolade maakt dus dik en dient met mate te worden gegeten.
- Cacao bevat tannines. Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van de ijzerabsorptie, van de eiwitbeschikbaarheid en van bepaalde goede bacteriën in het menselijk lichaam, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
- Chocola bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam. Een ‘mineralenrover’ dus.
- Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen.
- Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie van onder meer: theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, ocotpramine, ethylamine en isobutylamine.
- Chocola kan negatief uitwerken op reuma(patiënten).
- Cacao is erg belastend voor de lever.
Conclusie
Chocolade heeft absoluut goede eigenschappen! Desalniettemin moet cacao worden gezien als genotmiddel. Veel chocola eten maakt namelijk dik, vooral als je kiest voor de ‘reguliere chocolade’ chocola zoals je die in de meeste supermarkten vindt. De meeste consumptiechocolade zit namelijk boordevol suikers en synthetische toevoegingen. Als je wilt profiteren van de gezonde eigenschappen en voedingswaarden van cacaobonen, kies dan voor pure, rauwe en biologische chocolade met een cacaopercentage vanaf 70%. En laat melkchocolade, witte chocolade, chocoladefantasie, chocolademelk, chocopasta en (gekleurd) snoepgoed op basis van chocolade liever links liggen.
Al met al dient chocolade met mate te worden gegeten en bij voorkeur in de vorm van ‘pure’ chocolade. In dit artikel over ‘rauwe cacao’ oftewel ‘raw chocolate’ kun je alles lezen over de gezondste vormen van chocolade. En in dit artikel over samenstelling & cacaopercentages kun je lezen hoe en waar je de gezondste soorten chocolade kan kopen…
Ben jij een chocoladeliefhebber? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en suggesties met betrekking tot deze lekkernij!