Hoe kun je je cholesterol verlagen?

Veel mensen met overgewicht hebben tevens te kampen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie), een verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) en/of een verhoogd bloedcholesterolniveau (hypercholesterolemie). Vooral over cholesterol en cholesterolverlaging gaan ontzettend veel misvattingen de ronde. Daarom hierbij enkele tips m.b.t. bloedcholesterol en cholesterolverlaging…

1. Water-oplosbare voedingsvezels

In water oplosbare voedingsvezels stimuleren een betere cholesterolhuishouding. Ze zorgen er namelijk voor dat “slecht LDL” (zie hieronder) wordt ingesloten en grotendeels via de ontlasting verdwijnt… En dus niet in je bloedbaan wordt opgenomen. Water-oplosbare vezels zitten voornamelijk in groenten, fruit en peulvruchten. Sommige graansoorten, waaronder havermout, bevatten ook relatief veel water-oplosbare vezels.

2. Een handje noten per dag

Noten en nootachtige vruchten (waaronder walnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten, pecannoten, cashewnoten en macadamias) zijn ideaal om je negatieve bloedcholesterol te verlagen. Noten zijn echter wel rijk aan calorieën, dus beperk je tot een handje per dag.

3. Meer vis

Vis is een ideale cholesterolverlager. Vis bevat namelijk onwijs veel essentiële omega 3-vetzuren. Ga bij voorkeur voor rauwe, gerookte, gestoomde, gebakken of gegrilde vis. En kies als het even kan voor verse vis! Ga bijvoorbeeld voor verse tonijn, zalm, makreel, sardientjes, forel, haring of kabeljauw!

Tip: als je je zorgen maakt over je cholesterolniveaus, dan kun je bij een medisch laboratorium je cholesterolwaarden laten meten. Kies altijd voor een bloedtest waaruit een “lipoproteïne-profiel” voortkomt. In dat geval wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen slecht “LDL” en “goed” HDL.

4. LDL versus HDL

Cholesterol is niet per definitie slecht, en cholesterolverlaging is dan ook niet altijd wenselijk. Sinds relatief korte tijd wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen LDL en HDL. LDL (cholesterol gekoppeld aan Lage Densiteit Lipoproteïne) bevat maar liefst 45% cholesterol en slechts 25% proteïne. Cholesterol gekoppeld aan HDL (Hoge Densiteit Lipoproteïne) bevat slechts 20% cholesterol en ongeveer 50% proteïne.

HDL-cholesterol wordt “goed cholesterol” genoemd omdat het de  negatieve invloed van “slecht” LDL-cholesterol inperkt. Eieren bevatten voornamelijk HDL, dus minder eieren eten is zeker niet de efficiëntste manier om je cholesterolhuishouding op orde te brengen. Je kunt veel beter meer gaan bewegen, verzadigde vetten en transvetten beperken en meer plantaardige olie gaan gebruiken zoals extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en canola-olie. (bron)

Let jij op je cholesterol? Laat hieronder jouw voorzorgsmaatregelen achter in een reactie!

3 reacties op “Hoe kun je je cholesterol verlagen?

 1. Patrick Wolvers ·

  Er werd mij geadviseerd om geen dieren meer te eten op meer dan twee poten. Ik at nogal vaak tosti’s en dat werd vanwege het hoge cholesterol ontraden door de dokter. Nu heb ik Kees kaas ontdekt en mijn cholesterolwaarde is nog steeds laag terwijl ik wel iedere dag mijn kaas eet.

  Reageer
 2. William ·

  Goed en informatief artikel. Het is belangrijk om de enorme impact van voeding op gezonde cholesterolwaarden te benadrukken.

  Reageer
 3. Roelie Muller ·

  Ook ik moet mijn cholesterolgehalte in de gaten houden. Ik bak nu altijd mijn vlees en zelfs pannenkoeken in biologische kokosolie. Ik haal het uit de natuurwinkel en ik heb zelf ook minder last van maagzuur. Het is wel wat duurder maar een aanrader.
  Op google kun je zoeken onder kokosolie wat het voor je doet.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.