circuittraining circuit training

Circuittraining; voor variatie tijdens krachtoefeningen

Krachttraining kan enorm saai zijn. Eindeloze reeksen crunches, leg-presses, push-ups, pull-ups en leg raises gaan namelijk al snel de keel uit hangen. Om die reden zijn er steeds meer mensen die aan circuittraining doen. Circuittraining is een vorm van fitness waarbij allerlei vormen van krachttraining (en/of cardiofitness) tot één geheel worden samengesmeed.

Bij circuittraining moet je denken aan militairen op een veld die onder netten door moeten tijgeren, direct daarna in touwen moeten klimmen en tot slot van autoband naar autoband moeten shuffelen. Het voordeel hiervan is dat je een gevarieerde en uitdagende fitnessroutine krijgt. Hierbij de nodige info omtrent circuittraining…

Inhoud van circuittraining

Een trainingscircuit bestaat nooit uit willekeurige oefeningen. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk verschillende spieren en spiergroepen aan te spreken. Zo zijn er circuits voor je bovenlichaam, kernspieren, onderlichaam en “total body”. Een total body circuit zou er als volgt uit kunnen zien:

Voordelen & nadelen

Het belangrijkste voordeel van circuittraining is de variatie. Toch is het niet zo dat circuittraining per definitie effectiever is dan eindeloos gewichtheffen. In tegendeel: rechttoe rechtaan bankdrukken blijkt beduidend efficiënter te zijn als het aankomt op calorieverbruik en spieropbouw. Dit wil echter niet zeggen dat je circuittraining links moet laten liggen. Het kan namelijk een erg leuke afwisseling zijn om naast je “normale” work-outs uit te voeren.

Tot slot

In Nederland vond je vroeger nog weleens sportcircuits in parken en bossen, maar tegenwoordig zijn ze helaas ver te zoeken.  In Amerika heb je nog altijd talloze (sport)parken waarin de nodige attributen en faciliteiten (zoals optrekstangen) te vinden zijn om een volledig sportcircuit af te leggen. Ook het “bootcamp”-principe is er onwijs populair. Hierbij een typisch Amerikaans voorbeeldje van een circuitbootcamp:

Zou jij het leuk vinden om bij jou in de buurt aan circuittraining te kunnen doen of een “bootcamp” bij te wonen in de buitenlucht (park, bos, etc.)? Laat hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.