Haver: 5 redenen waarom havermout zo gezond is!

Food · Door Ilse

havermout haver

Veel Nederlanders eten ’s ochtends een boterham met kaas. Probeer echter ook eens havermout als ontbijt. Havermout is namelijk een ontzettend gezonde aanvulling voor je dieet, om uiteenlopende redenen. Havermout wordt bereid uit de graansoort haver. De hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en verhit. Daarna worden ze in stukken geknipt, gestoomde en platgewalst. Havermout wordt in allerlei zoete en hartige gerechten verwerkt (havermoutpap,  havermoutkoekjes, ontbijtgranen, muesli e.a.). Ze worden echter ook verwerkt in verzorgende haver maskers (gezichtsmasker). Hierbij de 5 belangrijkste redenen waarom haver zo gezond is…

1. Havermout voor een betere stofwisseling

Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt. Havermout in je dieet kan er dus voor zorgen dat je stofwisseling en spijsvertering worden geoptimaliseerd. Hetzelfde geldt overigens voor ander vezelrijk voedsel zoals groenten, fruit, noten, zilvervliesrijst en volkorenpasta.

2. Minder vet & meer spieren dankzij haver

Haver zorgt ervoor dat je sneller vet verbrandt en spiermassa opbouwt. Dit is de belangrijkste reden dat bodybuilders veel van deze gezonde graansoort eten. Dat havermout helpt met vet verbranden en spieren opbouwen, komt voornamelijk door de langzame koolhydraten die traag en gelijkmatig in de bloedbaan worden opgenomen. Vooral vezelrijke havermoutpap en havermoutkoeken zijn enorm populair onder krachtsporters die spiermassa willen kweken. Het is dan ook niet oor niks dat haver bekendstaat als krachtvoer voor paarden.

3. Havermout behoedt je voor diverse soorten kanker

Havermout helpt diverse soorten kanker voorkomen, waaronder één van de meest voorkomende en gevaarlijkste soorten: darmkanker. Volgens een Amerikaans onderzoek neemt de kans op bepaalde soorten kanker tot wel 41 procent af door het eten van vezelrijke volkoren producten, waaronder havermout. Vezelrijk voedsel zoals haver (havermoutpap, havermoutkoeken e.a.) is dus een volkomen natuurlijke en veilige methode waarmee je kanker kan helpen voorkomen.

Google eens op ‘havermout recepten’, want havermout wordt niet meer alleen in koekjes en pap, maar tegenwoordig ook in uiteenlopende heerlijke gerechten verwerkt.

4. Een reinigend masker van havervlokken

Geloof het of niet, maar haver doet wonderen voor je huid. Doe een half kopje havermout, een half kopje heet water en een kwart kopje honing in een mixer en je hebt een perfect gezichtsmasker om je poriën te reinigen. Een havermout masker voedt de huid en helpt dode huidcellen te verwijderen. Je huid wordt zodoende vitaler, gladder en mooier van kleur. Havermout maskers zijn goedkoop, volledig natuurlijk en volkomen veilig.  (bron)

5. Havermout bij waterpokken

koop een zak havermout. Doe een paar handjes havermout in een washandje. Bind het washandje dicht met een touwtje of veter. Maak het washandje nat. Wring het washandje uit. De havermout produceert bij het uitwringen een vloeistof die de symptomen van waterpokken (jeuk e.a.) helpt onderdrukken. Je kunt de natuurlijke “havermout zalf” op het lichaam van degene met waterpokken aanbrengen, maar je kunt het dichtgeknoopte washandje bijvoorbeeld ook in het badwater leggen of hangen. Als de havermoutsappen maar optimaal in aanraking komen met de – met waterpokken geteisterde – huid.

Heb jij weleens havermoutpap, havermoutkoekjes of andere havermoutgerechten geprobeerd? Of heb je havermout weleens gebruikt tegen waterpokken of als gezichtsmasker? Ik ben erg benieuwd naar jouw havermout ervaringen en recepten! Laat hieronder a.u.b. jouw ervaring met havermout achter!

61 comments


  • G.P.B

    21 oktober 2018

    Ik vind erg leuk om erover te lezen. struin het internet af over havermout en haverzemelen. Zelf eet ik het al jaren in de zomer begin ik de dag met karnemelk of kefir in een groene smoothie, en dan s middags en avond met yoghurt en Griekse yoghurt met ananas. Voor mij geen brood, ben van 93 kilo naar 60 kilo gegaan, blijf al jaren op dit gewicht, en als tussendoortje neem ik 2 appels en 1 banaan, maar alleen als ik trek heb.

  • sonja

    17 oktober 2017

    men moet havermout toch niet koken.. ik zet het 1 nacht in water met appelazijn , spoel het s morgens af en giet er kefir of amandelmelk op … mag dit zonder koken?

  • Djeena

    17 februari 2017

    Beste Paul, Heel erg bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik heb mij er in het verleden heel erg in verdiept en het kost inderdaad enorm veel tijd! Het is mij, door jouw reactie, wel duidelijk dat ook in het biologische segment niet al te beste bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Inderdaad vraag ik mij nu af of ik mij druk moet maken om een schaal havermout. Al eet ik er best veel van, 100 gram per dag. Maar het is of het 1 of het ander. Dat blijkt maar weer. Door jouw reactie is het mij nu wel duidelijk hoe het met dat glyfosaat zit. Vervelend is dat toch, als het je maar niet loslaat. Ik heb van Quaker begrepen dat de haver uit Schotland komt. Maar deze komt dan naar Nederland waar het verboden is en ik ga er dan maar vanuit dat Quaker het niet meer gebruikt. Jouw verhaal heeft mij wel gerustgesteld. Ik heb ook je andere artikel gelezen, erg goed geschreven. Ik blijf maar zo goed en gezond mogelijk eten, grotendeels biologisch. Als ik zeker wil weten dat mijn eten 100% zuiver is, dan zal ik het toch zelf moeten gaan ‘verbouwen’ en dat is niet mogelijk. Enfin, morgenochtend maar weer mijn bord havermoutpap. Het glyfosaatgevoel moet maar even slijten. :-) Hartelijk bedankt Paul!

    • Paul

      18 februari 2017

      Dankjewel weer voor je berichtje! Ook ik probeer zo veel mogelijk biologisch te eten en hoop daarmee mijn steentje bij te dragen. Ik heb zelfs een tijdje een moestuintje gehad, maar daar kon ik eerlijk gezegd de tijd en moeite niet voor opbrengen. Ook ik blijf lekker havermout eten! :D

  • Djeena

    17 februari 2017

    Beste Paul, Wat interessant wat je allemaal schrijft. Ook hoe je zelf eet, dat komt overeen met mijn eetpatroon. Ik eet zoveel mogelijk biologisch, maar eet 100% havermout van Quaker, heb vele biologische geprobeerd maar dan heb ik na 2 uur alweer trek en een soort van suikerdip. Quaker gebruikt natuurlijk bestrijdingsmiddelen, maar is dat heel slecht als je verder biologisch eet? Ik lees zelfs op internet dat zij Roundup van Monsanto gebruiken maar of dat waar is weet ik niet. Graag uw mening.

    • Paul

      17 februari 2017

      Hoe meer je je in voeding verdiept, des te meer je gaat beseffen dat overal nadelen aan kleven. Ook biologische ongediertebestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen zijn potentieel schadelijk; denk maar eens aan middelen op basis van nicotine, pyrethrine en zwavel. Naast biologisch (EKO) kun je nog rekening houden met FairTrade, FairGlobe, Rainforest Alliance, FSC, UTZ, MPS TuinKeur, MilieuKeur, EcoLabel, RHP, FairPlants, GroenKeur en ga zo maar door… Aan nagenoeg ieder levensmiddel kleven voordelen, nadelen en ethische bezwaren. Als je het 100% ‘goed’ wilt doen, zou je er eigenlijk meermaals fulltime mee bezig moeten zijn (+ een dikke portemonnee hebben)… En dan nog… hoe vaak zie je dat er zelfs in de biologische veeteelt (waar dierenwelzijn gegarandeerd zou moeten zijn) dierenmishandelingsschandalen de kop op duiken?! Al met al denk ik niet dat je druk moet maken over een schaaltje havermout. :D Maar eerlijk gezegd vind ik het zelf evengoed moeilijk om dit soort dingen los te laten. Overigens is Quaker in het verleden inderdaad aangeklaagd voor onrechtmatig gebruik van Monsanto’s Roundup (glyfosaat) op ‘100% natural’ graangewassen, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dit sinds die rechtszaak nog steeds het geval is… Sowieso is glyfosaat op de Nederlandse markt (vooralsnog) verboden. Maar garantie heb je nooit, dat blijkt wel weer uit het feit dat Quaker überhaupt glyfosaat gebruikte op ‘100% natural’ gewassen… Al met al kun je bijna niet anders dan hier en daar concessies doen en genoegen nemen met wat je wordt voorgeschoteld. :( Helaas moeten we het –tot op zekere hoogte– doen met de corrupte en geldbeluste wereld waarin we leven… Winst > mensenlevens… Misschien vind je dit opiniestukje van mij nog wel interessant:

  • Rob

    13 februari 2017

    Haha ja was niet zo heel duidelijk in m’n vragen.. m’n dochter had laatst de buikgriep. En weet niet of havermoutpap dan wat zwaar op de maag ligt. Maar gelukkig is het al weer over maar wil binnenkort wel proberen havermoutpap te eten. Is weer eens wat anders dan alleen brood en nog gezond ook… Havermoutpap kan ik gewoon kant en klaar kopen in de winkel? En deze en de havermout koekjes zijn niet bewerkt? Dan is dit ook een goed tussendoortje voor de kids IPV andere koekjes…

  • Rob Speijcken

    11 februari 2017

    Is havermoutpap ook goed voor zieke kindjes? Of havermoutkoekjes? Kun je die bij de supermarkt kopen?

    • Paul

      11 februari 2017

      Wat bedoel je met zieke kindjes? Het is in ieder geval niet zo dat havermout ziekten geneest… Dat neemt niet weg dat havermout wel goed kan zijn voor kinderen die ziek zijn, maar dat staat dan los van de ziekte… Voor zover ik weet kunnen kindjes vanaf een leeftijd van 10 maanden havermout verteren. Maar hoe rauwer en completer de haverkorrels, des te zwaarder de haver zal vallen op de spijsvertering.

  • marga

    14 november 2016

    hallo, ik vroeg me af of havermout goed is voor je darmen en zo ja waarom?

    • Paul

      15 november 2016

      Punt 5 hierboven behandelt havermout, voedingsvezels, darmwerking en spijsvertering.

  • JC

    10 februari 2016

    Hoi Paul, Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Heb jij misschien een linkje voor mij waar ik dat onderzoek kan vinden m.b.t. kanker? Mvg, Jc

    • Paul

      10 februari 2016

      Beste JC, Er zijn talloze wetenschappelijke bronnen en verkennende studies die suggereren dat voedingsvezels uit volkorengraanproducten van hele granen –waaronder havermout– bijdragen aan de voorkoming van (colorectale) darmkanker. (bron + bron + bron + bron + bron + bron) Overigens is bovenstaand artikel inmiddels al wel weer een jaartje of 7 oud, dus inmiddels zijn er weer heel veel nieuwe onderzoeken uitgevoerd naar de verbanden tussen voedingsvezels enerzijds en darmkanker anderzijds, waaruit ook weer nieuwe opvattingen en bevindingen zijn voortgekomen. (bron + bron + bron + bron). De wetenschappelijke opvatting omtrent voedingsvezels en kanker wordt vandaag de dag ietwat genuanceerder geformuleerd; de huidige optiek is veeleer dat een vezelarm dieet kan bijdragen aan een hoger risico op kanker. De onderzoekers destijds zouden niet de juiste onderzoeksmethodes hebben gehanteerd om dusdanig concrete / causale verbanden tussen voedingsvezels enerzijds en darmkanker anderzijds te leggen. Hopelijk verklaart dit de boel enigszins. Dankjewel voor je interesse! Groeten, Paul

    • JC

      10 februari 2016

      Hoi Paul, Kijk dat is precies wat ik zocht. Dankjewel dat je jezelf even de moeite hebt genomen om hier een antwoord op te geven. Is deze website van jou of ben je een auteur op deze website? Mooie website moet ik zeggen en goede informatie! Wat voor een levensstijl houd jij er zelf eigenlijk op na wat betreft voedsel? Paleo dieet? Raw food? Of iets anders?

    • Paul

      10 februari 2016

      Hallo JC, Gezondr is van mij en mijn vrouw. We zijn al een jaar of 10 (ruimschoots fulltime) met deze materie bezig en hebben door de jaren heen een beetje onze eigen ‘gezonde leefstijl’ ontwikkeld (mix van van alles en nog wat ;) ). Het komt redelijk in de buurt van Paleo, maar kleine porties volkorengranen worden niet gemeden. Overwegend eiwitrijk, zowel dierlijk (vlees, vis en eieren) als veel plantaardig (zeewier, noten, zaden, pitten, paddenstoelen, et cetera). Relatief koolhydraatarm (zo min mogelijke simpele / snelle koolhydraten, maar wel complexe / trage koolhydraten)… Relatief vetrijk (boter, vlees, vis, eidooiers, noten, zaden, pitten, oliën; nagenoeg volledig biologisch)… Geen geraffineerde suikers, geen kunstmatige c.q. chemisch-synthetische additieven / E-nummers… Nauwelijks zuivel (wel roomboter, kaas en af en toe volle yoghurt, volle kwark of volle melk), geen geraffineerde graanproducten, zo min mogelijk geraffineerd zout… Zo veel mogelijk biologisch, duurzaam en klimaatneutraal… niet alleen voor de eigen gezondheid en gesteldheid, maar ook ten aanzien van dierenwelzijn en milieu… En inderdaad heel veel rauw, dus heel veel vers fruit en verse salades… Van drop kan ik overigens niet afblijven, dus eens in de 3 a 4 maanden gaat er in een tijdsbestek van 2 of 3 dagen een doosje Autodrop doorheen. :D Mijn andere ‘guilty pleasure’ is af en toe een biertje, wijntje, espresso of cappuccino. Ik drink overwegend water, groene thee en allerlei kruidentheeën en geen frisdrank, sappen, siropen, enzovoorts… En bovendien heel veel sporten: thuisfitness (crosstrainer, roeiapparaat, gewichten), hardlopen, skeeleren, zwemmen, wandelen, pilates (mijn vrouw dan ;) )… Omdat we fulltime met Gezondr bezig zijn, is het haalbaar om dagelijks de keuzes te maken waar wijzelf achterstaan (zonder dat het een obsessie wordt), maar vanwege de hedendaagse voedselindustrie zie je als doorsnee consument door de bomen het bos niet meer. In dit marketingtijdperk moet je echt heel veel moeite doen om eerlijk, echt en natuurlijk te eten. Ikzelf probeer steeds meer “back to basic”, “back to nature” en “back to normal” te gaan, maar ieder dag leer ik weer dingen bij waarvan ik totaal versteld sta. :D Nou ja, ik heb in ieder geval geprobeerd mijn persoonlijke leefstijl te verwoorden. Onder dit artikel over “je eigen gepersonaliseerde dieet” heb ik m’n voedingsgewoonten trouwens ook al eens puntsgewijs beschreven… Nu ben ik alleen wel heel erg benieuwd geworden naar wat jijzelf doet! :) Groeten, Paul

    • JC

      11 februari 2016

      Wow, dankjewel voor deze uitgebreide uitleg. Echt heel erg leuk dat jullie samen een business hebben en dat jullie je passie op deze manier kunnen uiten. Ik kan me voorstellen dat dit jullie band hechter maakt! Ik heb veel aan de informatie op je website dus ik hoop dat jullie doorgaan! Succes nog hè!

    • Paul

      11 februari 2016

      Dankje! ;)

  • Jeroen

    5 januari 2016

    Ondanks dat het al enkele keren besproken is, is mij nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het nu zit met de noodzaak tot koken / verhitten van havermout. Haver moet verhit worden voordat het kan worden gegeten, dat is helder. Maar havermout is al verhit voordat het in de supermarkt beland. Toch lees ik hier en daar dat het thuis alsnog gekookt / verhit moet worden. Om duidelijkheid te scheppen besloot ik Albert Heijn te mailen met bovenstaande vraag. Ik kreeg zojuist het volgende antwoord: “Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Uw opmerking dat je havermout eerst moet verwarmen in verband met schadelijke stoffen wordt niet herkend. Alle havermout, dus zowel de bio als de reguliere, kan koud gegeten worden. Dit is niet schadelijk.” Beste Gezondr, Beste Paul, kan ik erop vertrouwen dat ik elke vorm van havermout daadwerkelijk zonder thuis te verhitten kan eten? Of kan ik hier toch beter mee uitkijken? Alvast bedankt voor jullie antwoord!

    • Paul

      5 januari 2016

      Beste Jeroen, Havermout is in alle vormen eetbaar, dus je wordt absoluut niet zomaar ziek van onverhitte havermout. Het punt is veeleer dat havermout relatief veel fytinezuur (een plant-eigen beschermingsstof) bevat, en veel mensen zijn daar geen fan van omdat het vitamine D en calcium rooft… Vroeger werd fytinezuur geneutraliseerd door havervlokken vooraf te weken, kiemen en/of fermenteren, maar in onze huidige consumptiemaatschappij (die wordt gekenmerkt door maximale tijdsefficiëntie en winstmarges) gebeurt dat niet meer. Alles moet snel, sneller, snelst… processen moeten continu worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd… Om die reden is het raadzaam om ‘standaard fabriekshavermout’ (die je in veruit de meeste supermarkten vindt) eventjes te verhitten. NIET omdat hitte fytinezuur afbreekt (want dat is niet zo), maar omdat een deel van het fytinezuur achterblijft in het af te gieten kookvocht. Maar de belangrijkste reden om havermout te verhitten staat volledig los van fytinezuur of andere ‘schadelijke stoffen’… Verhitting zorgt namelijk voor de omzetting van resistent zetmeel, onverteerbare voedingsvezels en semi-onverteerbare polysachariden naar ietwat minder complexe en daarmee beter verteerbare en opneembare koolhydraten. De micronutriënten (vitamines, mineralen e.a.) die erin opgesloten zitten, worden zodoende ook beter opneembaar. Het gaat bij verhitting dus niet zozeer om de eetbaarheid van havermout, maar om de verteerbaarheid, opneembaarheid en voedingswaarde van het product. Uit geweekte, gekiemde, gefermenteerde en/of verhitte havermout kan je lichaam simpelweg meer voedingsstoffen opnemen dan uit volledig onbewerkte havermout. Zie ook deze reactie verderop… evenals dit antwoord + dit antwoord onder dit artikel over havermout & spiergroei. Al met al gaat het hier dus niet om absolute noodzaak, maar veeleer om maximalisering van voordelen en minimalisering van nadelen… Groeten, Paul

  • Precilla

    10 oktober 2015

    Ik vind havermoutpap al lekker sinds mijn kindertijd en ik ben nu 42, ik hou van verschillende soorten pappen, maar havermout is zeker 1 van mijn favorieten. Havermoutkoekjes met banaan en amandelmeel zijn heerlijk en zijn meestal de dag van bakken of een dag later op. Gezond en lekker!

  • Susanne

    6 juli 2015

    Beste Paul, Ik let tegenwoordig op mijn inname van koolhydraten en kwam zo bij het gebruik van havermout in o.a. Smoothies terecht. Pas geleden een recept gevonden van een havermouttaart die je kan eten als ontbijt. Ik doe dit nu bij het ontbijt en de lunch met een plakje kaas en rauwkost. Het vult prima en is lekker en je valt ook nog eens af. Echt een tip!

    • Paul

      7 juli 2015

      Klinkt fantastisch! Zou je het recept voor deze havermouttaart hier met ons willen delen? Ik ben namelijk HEEL erg benieuwd!

  • Appeltans Eric

    29 mei 2015

    Ben jarenlang maaglijder geweest in allerlei vormen en ongemakken tot dat ik op een dag een artikel las over het absorberen van havervlokken en maagzuur. Geen akelige en dure maagzuurremmers meer voor mij, maar… gewoon een handje rauwe havervlokken droog kauwen en weg met de problemen… Wat in het artikel beschreven staat, dat paarden er zich wel bij vinden, klopt echter niet, ben zelf paardenhouder en haver of andere granen zijn voor paarden zoals fastfood voor mensen. Het verteringsstelsel van paarden is zuiver voor gras bestemd… Haver zelfs in geplette vorm komt er achteraan zo ook weer uit en is voer voor de vogels op de weide, het zogezegd heet worden van haver heeft te maken met nervositeit aan te weinig ruwvoer dus als je paardje gezond wil blijven gèèèèn haver.

    • Fifian

      29 mei 2015

      Dat is echt zwaar overdreven! Zoals dat ook voor mensen geldt, verschilt het optimale/ideale dieet sterk per paard. En zoals dat voor ieder voedingsmiddel geldt, heeft ook havermout -zowel voor mensen als voor paarden- nutritionele voordelen en nadelen. Je moet paarden logischerwijs niet te veel granen voeren, maar een portie haver kan een hartstikke gezonde aanvulling zijn op een paardendieet. Dat haver vergelijkbaar is met fastfood is echt onzin!

  • silmaril

    18 mei 2015

    Ik bak zelf brood en meng 1/2 Amerikaanse Patentbloem Extra met 1/4 volkorentarwemeel en 1/4 havermout. Dit geeft een lekker en volgens mij gezond broodje. Als je het nog gezonder wilt doen kun je de havermout en het volkorenmeel een halve dag eerder met water en een beetje gist vermengen en zo heb je een voordeeg waarvan het zuur beter is afgebroken.

  • Amber

    15 mei 2015

    Ik eet als ontbijt havermoutpap, die ik zelf kook met water. Regelmatig moet ik vrij direct daarna naar het toilet en heb ik dunne ontlasting. Is dit normaal? Of ben ik misschien gevoelig voor havermout? Heb nu het idee dat mijn lichaam er niets van kan opnemen omdat het zo snel weer mijn lichaam verlaat.

    • Paul

      15 mei 2015

      Ja, het kan zijn dat je darmen niet goed overweg kunnen met havermout. Het kan om de vezels gaan, maar ook om bepaalde graaneiwitten (graaneiwitallergie). Als je niet 100% glutenvrije havermout neemt, kan er zelfs sprake zijn van glutenintolerantie.

  • mtb

    7 april 2015

    Wat is het verschil tussen harde en zachte havermout?

    • Paul

      7 april 2015

      Ik denk dat je met ‘zachte havermout’ havervlokken bedoelt die vooraf zijn geweekt of gestoomd. Aan zulke ‘instant’ havermout worden meestal stabilisatoren en andere additieven / E-nummers toegevoegd om ze ‘zacht’ te houden. Dus altijd even kijken op de ingrediëntenlijst.

  • Yo

    28 maart 2015

    @Freddy: Het klopt, mijn LDL is heel erg laag dankzij het gebruik van havermout en haverzemelen. Iedereen denkt dat je er vis voor moet eten, maar dat is niet zo. Daarnaast neem ik ook lijnzaad. Mooi om te lezen dat Hildegard von Bingerden al eeuwen geleden helemaal gelijk had wat betreft havermout.

  • Suus

    2 december 2014

    Ik ben altijd erg slecht geweest in ontbijten. Vroeger sloeg ik het ontbijt altijd over. Tot ik onlangs een recept tegen kwam voor havermoutkoekjes. Ik hou zelf niet zo van banaan, wat in veel recepten voor koekjes zit. Ik eet tegenwoordig elke ochtend een paar van deze koekjes bij het ontbijt. Het voordeel is dat je echt tot de lunch vol zit. Ook is het een lekker tussendoortje. Ik heb het recept een beetje aangepast om het wat gezonder te maken… Verhit oven voor op 175 graden. Doe 50 gram kokosolie, 50 ml water en twee flinke eetlepels honing in een pannetje en laat smelten. Doe ondertussen in een kom 150 gram havermout, 50 gram speltmeel, 50 gram gedroogde kokosrasp, een flinke theelepel kaneel, een flinke theelepel rauw cacaopoeder, een halve theelepel bakpoeder, een flinke hand rozijnen (of andere gedroogde vruchten) en een klein handje pompoenpitten. Roer door elkaar en giet het mengsel uit het pannetje erbij. Weer even roeren met de lepel. Maak kleine balletjes in je handen die je plat drukt op een bakplaat met bakpapier. Twintig minuten in de oven en je hebt heerlijke, gezonde en vullende koekjes die elk moment van de dag lekker zijn!

    • Paul

      3 december 2014

      Dankjewel voor dit recept voor havermoutkoekjes; ik ga het binnenkort zeker uitproberen!

  • Tuomas

    2 december 2014

    Een tijd geleden voelde ik me ontzettend slap. Ik at veel volkorenbrood, maar daar raakte ik niet echt verzadigd mee. Ik at er te veel van. Op aanraden van m’n oma ben ik gestart met een ontbijt van 4 eetlepels havermout, één eetlepel haverzemelen, 1 eetlepel gebroken lijnzaad, een eetlepel gemalen tarwekiemen en wat pitten van zonnebloem en pompoen en 300 ml halfvolle melk of volle melk. Dat is wel behoorlijk veel voor ’n ontbijt, maar het verteert makkelijk en wat me onlangs opviel is dat na een jaartje m’n spiermassa wel degelijk een beetje is toegenomen. Ik voel me ook stukken beter en eet een pak minder brood.

  • maartje kralt

    13 november 2014

    Ik eet elke dag havermout in melk gekookt, word je daar dik van?

  • Rina

    19 oktober 2014

    Ik ben op zoek naar gezonde voeding om aan te komen… Ben het laatste jaar door anders te eten, ziek te zijn geweest en emotionele stress 10 kilo afgevallen. Van 72 naar 62,5 kilo. Ik voel me best goed, maar in verhouding met mijn lengte weeg ik te licht. En 72 hoeft nou ook niet meer, maar een paar kilo erbij graag! Dus ik ben op zoek! Ik eet al een tijdje havermout ’s morgens met banaan/fruit en superfoods… even gekookt in water en dan wat rijstkokosmelk erbij. Erg lekker! En nu lees ik hier dat je van havermout kunt aankomen, wat ik niet wist, fijn dus. Maar wil wat meer weten over goede voeding om aan te komen… Ik kan wat havermoutkoeken gaan maken, maar wie weet er nog wat meer voor mij?

    • Paul

      20 oktober 2014

      Beste Rina, Je lichaamsgewicht an sich zegt eigenlijk niet zoveel over je lichamelijke gezondheid. Hoewel ondergewicht een teken kan zijn dat je niet gezond bent, hoeft dat niet per se het geval te zijn. Je wordt in ieder geval niet gezonder door ineens veel junkfood te gaan eten om zodoende meer vetmassa op te slaan. Het gaar er vooral om dat je gezond aankomt in gewicht. Dat doe je vooral door wat spiermassa te kweken. Niet per se gespierde armen of benen, maar bijvoorbeeld stevige kernspieren bewerkstelligen. Dit komt ten goede aan je algehele fysieke gesteldheid. Bekijk dit artikel over gezond aankomen in gewicht eens. Evenals dit artikel over spiermassa opbouwen. Groeten, Paul

  • Helena

    10 oktober 2014

    Ik maak m’n granola zelf van havermout en vind dat zoveel lekkerder dan havermoutpap. Granola doe ik in de yoghurt en dat is ook zo lekker snel. Nu lees ik dan je havermout beter wat langer kan koken; is granola (gebakken in de oven) dan wel zo gezond?

  • Koen

    11 september 2014

    3 koppen havermout, kopje water, theelepel cajun of een ander kruiden mixje. Goed door elkaar kneden. Bloem op een bord gooien en de deeg uitduwen over het bord. Stukjes uit, tomatensaus, kaas en salami of iets dergelijks eroverheen verspreiden. 15 minuten op 200°C en je hebt een gezonde pizza.

  • Ya

    22 juni 2014

    Hallo, Dank voor uw reactie. Ik begrijp het wat u schrijft. Ik heb er eigenlijk heel weinig verstand van, en dat is nu juist het probleem. Ik begrijp dat ik niet van de ene op de andere dag een kilo kan aankomen, maar ik had de rest van de week ook al wel een paar keer gezondigd op een verjaardag met taart of tussendoor met snoep. Wellicht dat het dan toch op zondagochtend te zien is geweest op de weegschaal. Of werkt dat toch niet zo? Een andere vraag die dan bij mij op komt heeft te maken met de weegschaal. Ik weeg mij altijd in de ochtend op een weegschaal die op een laminaat ondervloer staat. Als ik me weeg op een stenen vloer dan komt er een ander getal en weer een ander getal als ik me op een andere stenen vloer weeg. Ik begrijp dat ik me op hetzelfde moment en op dezelfde plek moet wegen, maar ik wil weten hoeveel ik weeg en niet hoeveel ik zwaarder of lichter ben dan de vorige keer. Afwisseling is inderdaad heel belangrijk en schijnbaar is havermout heel gezond. In calorieën denken is niet verstandig. Klopt dat? Ik denk, zoals u kunt lezen, na over de hoeveelheid calorieën in havermout in vergelijking met brood en constateer dat ik met twee boterhammen minder calorieën binnen krijg en kies dan voor de broodjes, terwijl havermout ook heel gezond is. Zitten er ook voedingstoffen in havermout die weer niet in brood zitten, en dan met name gezonde stoffen die ik bedoel? Groet

  • Ya

    22 juni 2014

    Hallo, Als ontbijt vind ik het lekker om havermoutkoekjes te maken van 1 banaan, 100 gram havermout, kaneel en rozijnen. Ik maak ze dan de dag van tevoren en leg ze in de koelkast. Heerlijk de volgende dag als ontbijt. Maar toch valt de hoeveelheid calorieën mij op. Ik wil graag 1 KG afvallen en ik weet dat een gezond ontbijt belangrijk is, maar kan ik dan niet net zo goed twee volkorenboterhammen met kipfilet of appelstroop (zonder toegevoegde suikers) of rookvlees eten om de hoeveelheid calorieën terug te dringen? Groet, Ya

    • Paul

      22 juni 2014

      Beste Ya, Met de havermoutkoekjes krijg je nagenoeg alleen maar koolhydraten (simpele kh + complexe kh + vezels) binnen. In principe geldt hetzelfde voor een volkorenboterham met appelstroop. Met kipfilet krijg je echter ook eiwitten en een beetje vet binnen. Misschien een idee om beide opties af te wisselen en er een optie met kwark of yoghurt aan toe te voegen? Ik zag overigens dat je meerdere vragen (die ik nog ga beantwoorden) hebt achtergelaten onder allerlei artikels en het valt me op dat je behoorlijk veel in details denkt, terwijl je je naar mijn mening veel beter kan focussen op de grote lijnen. Zo is het irreëel dat je van zaterdag op zondag 1 kilo bent “aangekomen”. Dit hoeft immers niks te maken te hebben met vetopslag; wellicht circuleert er een extra litertje water in je lichaam of was je voorafgaand aan het vorige weegmoment net naar het toilet geweest… Gewichtsschommelingen tot enkele kilo’s kun je eigenlijk geen afvallen of aankomen noemen. Hetzelfde ‘niet-in-details-denken-principe’ geldt overigens ook voor voedingsmiddelen… Het is vooral belangrijk om te matigen, variëren en nuanceren als het op eten aankomt. Er zijn geen producten waar je per se van afvalt of aankomt; het gaat om het totaalplaatje. Het totaalpakket aan brandstoffen, bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen moet kloppen. Het gaat om de balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. En daarnaast om voedingsvezels, micronutriënten en calorieën c.q. energiedichtheid. En om de hoeveelheid lege calorieën die je binnenkrijgt t.o.v. essentiële voedingsstoffen. Ga altijd voor voedzame en voedingsstofdichte producten met weinig suiker, weinig transvet en weinig chemisch-synthetische additieven, dan zit je mijns inziens goed! Groeten, Paul

  • Saskia

    21 november 2013

    Ik maakte vanochtend havermout met speculaaskruiden! Helemaal passend in het seizoen. Lekker met een peertje en wat amandelen erdoor.

  • Judith Keijzers

    14 november 2013

    Je kunt tegenwoordig ook snel klaar te maken havermout kopen, ik geloof van het merk Quaker. Is dit net zo goed?

    • Paul

      14 november 2013

      Beste Judith, Haver is een graansoort. Als men het over ‘haver’ heeft bedoelt men doorgaans de eetbare graszaden van deze graansoort. Haver is onbewerkt, bestaat grotendeels uit zetmeel, wordt nauwelijks verteerd en wordt zodoende grotendeels geloosd via de ontlasting. Sommige website beweren dat haver gezonder is dan havermout omdat haver –in tegenstelling tot havermout– onverhit c.q. niet verhit is… Maar verhitting zorgt er nou juist voor dat zetmeel wordt afgebroken in kleinere deeltjes, waardoor de menselijke spijsvertering er meer voedingsstoffen aan kan onttrekken. Havermout bestaat dus niet voor niets uit haverkorrels die door midden zijn geknipt gestoomd en geplet; hierdoor kan je lijf er méér mee dan er een bestendige leefomgeving van maken voor je darmbacteriën. Vervolgens kook je de doormidden geknipte havervlokken (afhankelijk van de soort: volkoren, geraffineerd, snelkook, instant, kant-en-klaar etc.) nog eventjes om ze nog beter verteerbaar te maken. Kortom: uit havermout worden meer vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten opgenomen dan uit hele, onbewerkte haverkorrels. Nu heb je inderdaad al een tijdje “instant” oftewel kant-en-klare havermout (o.a. Quaker Instant Oatmeal) die je dus kan eten, zonder dat je deze nogmaals hoeft te koken. Wat veel mensen echter niet weten is dat je deze havermout alsnog in de magnetron moet doen om het geheel te verhitten. De meningen verschillen hierover, maar ik ben sowieso helemáál geen fan van magnetrons. Bovendien wordt er nogal wat zout en suiker (ahornsiroop, basterdsuiker, glucosestroop e.a.) toegevoegd aan deze kant-en-klare vorm van havermout. Persoonlijk zou ik dan ook gaan voor de “normale” volkorenhavermout. Deze moet wat langer koken, maar bevat wel alle goeds uit de haverkorrels, inclusief de haverzemelen. De haverzemel is de buitenste laag van de haverkorrel die meestal wordt afgeweekt. “Normale” havermout bevat dan ook geen zemel meer. Onbewerkte haver bevat de zemel nog wél vandaar dat sommige mensen ervoor kiezen om zelf haver te knippen, pletten en stomen m.b.v. een haverpletter c.q. haverwals c.q. mueslimachine c.q. mueslimolen c.q. pletmolen (al dan niet voorzien van walsen) voor thuisgebruik. Je kan haverzemelen tegenwoordig ook los kopen, dus je kunt er ook voor kiezen om ze toe te voegen aan je haverontbijt. Voor een graansoort is het vetgehalte van haver overigens behoorlijk hoog (+/- 5%). De mensen die beweren dat je haver niet moet verhitten berusten zich op de veronderstelling dat de vetzuren in haver hierdoor ranzig zouden worden. Dit is echter geenszins het geval, zolang je ze maar vers gebruikt en niet te lang of op te hoge temperatuur kookt of stoomt. Hoe dan ook: neem bij voorkeur verse, rauwe haver of volkorenhavermout. Je hebt er wat meer werk aan, maar het is véél gezonder. In dit artikel over haver kun je overigens nog meer details lezen over de verschillende soorten havermout. Groeten, Paul

  • lidewij

    23 oktober 2013

    Ik heb suikerziekte en vaak blaasontstekingen. Maar sinds ik havermout eet en aanleng met gekookt water + 1 thee lepel kurkuma + 1 theelepel lijnzaadolie + 1 walnoot heb ik er geen last meer van. Ik heb veel meer weerstand gekregen. Neem om een uur of 4 twee stuks fruit en ’s avonds gewoon gematigd eten met weinig vlees. Tussen de middag eet ik speltbrood zonder gist en 4 eieren per dag. En ik sport 3 maal per week. En ’s avonds bij een kopje koffie 2 blokjes extra bittere chocolade. En heel af en toe ga ik me op speciale dagen te buiten, anders raak ik te gefrustreerd. En ik eet op zaterdag altijd makreel op mijn brood of een haring. Daarbij wat tomaatjes. Groetjes, Lidewij

    • lidewij

      23 oktober 2013

      Ik bedoel 4 eieren in de week; die doe ik op een boterham met tomaatjes erbij. Mocht ik trouwens ook maar iets merken wat op een blaasontsteking wijst, dan ga ik meteen D-mannose gebruiken, verkrijgbaar bij De Tuinen. Dit is geen reclame hoor, ik heb dat ook van internet. Bij al die vezels moet je wel wat extra water drinken, anders worden je darmflora misschien wel erg stevig, wat bij sommige mensen weleens problemen geeft. Weet wel dat je vitamines en weerstand daar samengesteld worden. Groetjes!

  • corry

    23 oktober 2013

    Ik gebruik sinds twee weken iedere morgen havermoutpap, maar sinds ik die gebruik kan ik wel slechter naar het toilet, terwijl ik eerst wel twee tot drie keer per dag ging. Ik weet niet of dat daaraan ligt. Ik maak de pap wel met water en een heel klein scheutje melk. Gr. Corry

    • Paul

      23 oktober 2013

      Beste Corry, De voedingsvezels in havermout staan erom bekend de darmwerking te stimuleren en de stoelgang te bevorderen. Als je moeilijk naar het toilet kunt, wordt dan ook vaak aangeraden om havermout te eten. De stoelgangfrequentie die jij omschrijft (2 tot 3 keer per dag) is wel erg hoog, dus misschien is het helemaal niet zo verkeerd dat je war minder vaak naar het toilet moet. Dan krijgen je darmen de kans om alle nodige voedingsstoffen aan je darminhoud te onttrekken. Mocht je last krijgen van obstipatie, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal, maar tot die tijd zou ik het als een positieve ontwikkeling beschouwen. Groeten, Paul

    • Marrie

      9 februari 2014

      Ik denk dat je meer melk moet gebruiken i.p.v. water, melk laxeert. Ik gebruik zelf 150 ml volle melk en 4 el havermout, dit zet ik ’s avonds in de koelkast zodat het kan weken, dat scheelt ook. Dan 3 minuten op 700 watt in de magnetron. Havermout die niet geweekt is verstopt inderdaad de darmen.

  • david

    23 augustus 2013

    Gewoon eten met warm water en wat fruit. Makkelijk en lekker.

  • Marleen

    21 augustus 2013

    Ook lekker als ontbijt met Optimel Drink!

  • Linde

    5 augustus 2013

    Ik kreeg ooit als tip om havermout te gaan eten om aan te sterken, na een tijd ziek geweest te zijn. Lust het in combinatie met frisse yoghurt, de smaak is heel zacht dan. Dank u wel voor het leerzame artikel. Groetjes, Linde

  • Linde

    5 augustus 2013

    Kreeg dit ooit van iemand als tip om havermout te gaan eten, dit om aan te sterken, nadat ik een tijdje ziek was geweest. Met warme melk lukte het niet, werd daar misselijk van, maar in combinatie met frisse yoghurt, vind ik het een heel lekkere en zachte smaak. Bedankt voor het leerzame artikel. Groetjes, Linde.

    • Paul

      6 augustus 2013

      Bedankt voor de vriendelijke reactie!

  • Simone

    22 mei 2013

    In het 15 minuten kookboek van Jamie Oliver staat een heerlijk recept voor granola, lekker met yoghurt.

  • Lieke

    4 januari 2013

    Havermelk… 1 kop haver en 2 koppen water mengen; een scheutje agavesiroop erbij; 24 uur laten weken in de koelkast; daarna de boel blenden. Je kan de melk zeven, maar je kan het havergruis ook laten zitten. Een avocado, een handjevol ontpitte dadels en een handjevol amandelen erin doen en klaar is Kees. Je kan natuurlijk zelf variëren in de hoeveelheid dadels, amandelen en agavesiroop. Het is maar net wat je lekker vindt. Deze shake is echt ontzettend lekker en heel erg voedzaam.

  • Maaike

    29 december 2012

    Sinds een week of twee ontbijt ik met havermoutpap. Het is heerlijk en het vult heel goed, veel beter dan brood. Omdat het warm is, heeft het ook een heel rustgevend effect op mij. Ik eet nu vanzelf minder brood (brood vult niet en zit vol met additieven) en ik val daardoor zelfs af. Ik blijf dan ook bij m’n havermout-ontbijt. Voor mij is er geen beter ontbijt dan dit. Gezond, goedkoop en lekker!

  • Diede

    11 oktober 2012

    Net voor het eerst havermout gegeten. ’t Is heerlijk!

  • loes

    28 december 2011

    Voor iedereen met puistjes, geïrriteerde huid, wondjes of littekens: neem een havermasker! Ik heb gewoon een halve kilo haver voor 80 cent gekocht in de supermarkt. Je neemt een handje havervlokken en wat heet water, roert het een beetje tot het dik wordt, doet het op je gezicht en wacht tot het hard wordt, haalt het havermasker eraf met een washandje met warm water en je gezicht is zijdezacht geworden… Je puistjes en wondjes drogen in en genezen sneller, en littekens vervagen er sneller door! Ik kon het bijna niet geloven toen ik het voor het eerst deed, succes verzekerd. En ook nog eens goedkoop!

    • marie

      16 april 2012

      Een heerlijk vegetarisch ontbijt: havermout koken in sojamelk en honing, handjevol gemengde nootjes fijnhakken en erbij doen.

  • meyskens.freddy

    4 oktober 2009

    Havermout is met name een goede cholesterolvanger, vooral van het “slechte” LDL.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.