Low Carb Dieet

Naam: Low Carb Dieet
Dieetsoort: koolhydraatarm dieet / vetarm dieet
Aantal calorieën per dag: varieert per low carb dieet
Caloriewaarde:

  • Wijkt af (calorie-inname verschilt per low carb dieet)
  • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
  • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
  • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
  • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Low Carb dieet – In het kort

‘Low carb’ is de Engelse vertaling van ‘calorie-arm’. Met low carb dieet kunnen dus caloriearme diëten worden bedoeld zoals Atkins, South Beach, Curb The Carb en Low Carb Life. Hét ‘Low Carb Dieet’ bestaat dus niet. Alle low carb diëten gaan uit van een lage koolhydraatinname en een relatief hoge eiwitinname. Eiwitten en vetten dienen echter wel verstandig te worden gekozen. Men nuttigt dus met name meervoudig onverzadigde vetzuren en essentiële eiwitten. De weinige koolhydraten die je tot je neemt dienen complex te zijn en voornamelijk uit rauw voedsel te worden verkregen. Hierbij wordt veelal rekening gehouden met de glycemische waarde en glycemische lading (GI-index). Low carb of koolhydraatarme diëten worden veelal gekenmerkt door een gevarieerde en gezonde (al dan niet biologische) voeding. Het Curb The Carb Diet van Amanda Cross kreeg grote bekendheid. Cross schreef meerdere boeken over haar low carb dieet, waaronder het populaire ‘Verstandig afvallen met minder koolhydraten’.

Low Carb Dieet  – Voedingsschema en richtlijnen

Een low carb dieet kent doorgaans drie fases, namelijk de ‘Fast Track’ fase, de ‘Keep On Tracking’ fase en de ‘Weight Management’ fase. Deze fases zien er als volgt uit.

1. Fast Track
Tijdens de Fast Track fase van het low carb dieet bestaat je voeding voor  20 procent uit koolhydraten, voor 50 procent uit eiwitten en voor 30 procent uit vetten. Je eet voornamelijk mager vlees, vis, eieren, kaas, groenten, noten en soms beperkt zuivel.

2. Keep On Tracking
Tijdens de Keep On Tracking fase van het low carb dieet bestaat je voeding voor 35 procent uit koolhydraten, voor 35 procent uit eiwitten en voor 30 procent uit vetten. Naar mate het dieet vordert worden langzaamaan worden voedingsmiddelen toegevoegd, waaronder rood fruit en volkoren producten.

3. Weight Management
In de laatste fase berekent men de toegestane dagelijkse hoeveelheid calorieën. Aan de hand hiervan worden de percentages aan eiwitten, vetten en koolhydraten berekend. Er wordt toegewerkt naar een balans tussen inname van (met name langzame & complexe) koolhydraten en gewichtbeheersing.

De duur van deze periodes verschil sterk per low carb dieet.

Low Carb Dieet  – Belangrijkste voedingsmiddelen

Het low carb dieet hanteert koolhydraatarme en eiwitrijke producten. De belangrijkste levensmiddelen die thuishoren in het low carb dieet zijn:

  • Mager vlees
  • Vette vis
  • Vezelrijke groenten (geen maïs en peulvruchten)
  • Magere kazen
  • Eieren
  • Eiwitrijke vleesvervangers (tofu, tahu e.a.)
  • Champignons

Snelle & geraffineerde koolhydraten zoals snoepgoed, chocolade, ontbijtgranen, chips, frisdrank, witbrood, witte pasta, witte rijst, aardappels e.a. dienen (tijdelijk) te worden gemeden.

Low Carb Dieet  – Tot slot

De gedachtegang achter het low carb of koolhydraatarme dieet is dat overgewicht in veel gevallen wordt veroorzaakt door snelle, geraffineerde koolhydraten, waaronder suikers en zetmeel. Door deze koolhydraten komt veel insuline vrij in het lichaam. Insuline vervoert de koolhydraten in de vorm van glucose naar de cellen. Wanneer de koolhydraten zijn opgenomen door de cellen, daalt de bloedsuikerspiegel enorm en krijgt het lichaam behoefte aan meer koolhydraten. Zodoende wordt er een overschot aan glucose opgebouwd, dat deels omgezet wordt in lichaamsvet.

Andere koolhydraatarme diëten

1 Dag Dieet
13 Dagen Dieet
3 Dagen Dieet
4 Dagen Dieet
Atkins dieet
Be In Shape dieet
GI dieet
South Beach dieet
Streep Je Slank dieet
Turbo Low Carb Dieet
Vetvrij dieet
Vitalinea Dieet
Weet Hoe Je Eet dieet

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.