Ik ben een vrouw van 60 jaar en sinds enkele maanden slik ik het medicijn Sotalol. (Voor de eerste keer in mijn leventje dat ik aan de medicijnen moet!). Ik heb namelijk last van stressgerelateerde boezemfibrillatie. Ik heb gelukkig niet zo heel veel last van bijwerkingen van het medicijn, 1 pil per dag.. Het enige waar ik me zorgjes om maak is het uitvallen van mijn hoofdhaar! Wat kan ik hier tegen doen? Vitamine B slikken? Ik eet vrij gezond, rook niet en drink ook niet, en ik doe aan sport. Graag uw advies in deze.

Antwoord

Goed om te horen dat het medicijn Sotalol voor u niet al te veel bijwerkingen met zich meebrengt, maar haarverlies is natuurlijk nooit wenselijk. Allereerst is het goed om te weten dat haarverlies niet vaak wordt gemeld als bijwerking van Sotalol. Er zijn wel enkele berichten op het internet te vinden van mensen die te kampen krijgen met haarverlies tijdens het gebruik van Sotalol, maar deze bijwerking wordt niet vermeld in de Nederlandse bijsluiter van het medicijn. Het is dus ook de vraag of uw haarverlies wordt veroorzaakt door het gebruik van Sotalol, of dat er wellicht een andere oorzaak is.

Haarverlies door Sotalol

Indien u het vermoeden hebt dat het uitvallen van uw hoofdhaar door Sotalol wordt veroorzaakt, dan zou u uw arts om een ander medicijn met een vergelijkbare werking kunnen vragen. De exacte bijwerkingen van een medicijn zijn doorgaans persoonsgebonden en kunnen veelal verholpen worden door net een ander medicijn te nemen. Houd er overigens rekening mee dat een ander medicijn wellicht andere (en heftigere) bijwerkingen kan veroorzaken.

Ook is het goed om te weten dat uw haarverlies van tijdelijke aard kan zijn. Uw lichaam heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan het medicijn, en uw klachten m.b.t. haarverlies kunnen dus ook verminderen of volledig verdwijnen zodra uw lichaam gewend is aan de medicatie.

Stress

Aangezien u aangeeft dat u Sotalol slikt omdat u last heeft van stressgerelateerde boezemfibrillatie is het ook goed om te vermelden dat stress voor haarverlies kan zorgen. In dit artikel vindt u 11 tips om stress te verminderen. Daarnaast is het inderdaad verstandig om voldoende vitamine B binnen te krijgen om haarverlies tegen te gaan. Haal vitamine B overigens bij voorkeur uit voeding in plaats van uit een vitamine-supplement.

Ik hoop dat Gezondr uw vraag naar tevreenheid heeft kunnen beantwoorden. Veel sterkte met uw gezondheid en het gebruik van Sotalol en ik hoop dat uw haarverlies snel vermindert! Heeft iemand nog tips, reacties of aanvullende vragen over haarverlies en het medicijn Sotalol? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.