‘Eczeem’ is een verzamelnaam voor verscheidene huidaandoeningen. Sommige van deze euvelen en gebreken van de huid hebben weinig met elkaar van doen en kennen nauwelijks onderlinge overeenkomsten. De bekendste vormen van eczeem zijn:

 • Constitutioneel eczeem (aangeboren)
 • Allergisch contacteczeem (allergische reactie)
 • Ortho-ergisch contacteczeem (overbelasting)
 • Craquelé-eczeem (uitdroging)
 • Hypostatisch eczeem (vochtophoping)

Eczeem kan dus worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen (bacteriële infectie, schimmelinfectie e.a.), een allergische reactie/ allergisch contacteczeem (conserveermiddelen, metalen e.a.) of overbelasting (water, zeep e.a.), maar ook helemaal geen aanwijsbare oorzaak hebben. Van vele vormen van eczeem is de oorzaak namelijk niet of slechts gedeeltelijk bekend. Hieronder vind je 9 tips om allergisch contacteczeem door een contactallergie te voorkomen en te behandelen…

1. Contacteczeem bij jonge kinderen voorkomen

Constitutioneel eczeem bij baby’s en jonge kinderen begint doorgaans als een kindje 1 tot 4 maanden oud is. Deze vorm van eczeem wordt ook wel dauwworm genoemd vanwege de vochtigheid (vochtig als dauw) en vorm (als een worm rond de mond). De exacte oorzaak van deze kinder-eczeem is helaas onbekend. (bron) Vaak heeft het te maken met:

 • Weersomstandigheden (koud, warm, droog, vochtig, etc.)
 • Hooikoorts (stuifmeel van bloemen, grassen, planten & bomen)
 • Huisstof & huisstofmijt
 • Dieren (huidschilfers & speeksel)
 • Voeding
 • Temperatuurschommelingen
 • Emotionele gebeurtenissen
 • Water & zeep
 • Kleding
 • Zonlicht

Dauwworm is in principe niet te genezen. Het is wel mogelijk om uitlokkende factoren zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Daarnaast kan een uitbraak van kinder-eczeem worden behandeld met teerzalven of corticosteroïden. Deze middelen onderdrukken het eczeem en de bijkomende jeuk. (bron)

2. Eczeem door allergische reactie behandelen

Eczeem betreft in veel gevallen een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem kan o.a. worden veroorzaakt door huidallergieën, voedselallergieën, pollenallergieën en huisdierallergieën. Eczeem die door allergieën wordt uitgelokt kan logischerwijs worden voorkomen door de allergenen die je niet kan verdragen uit de weg te gaan. (bron)

3. Allergietest ondergaan in geval van eczeem

Weet je niet of (en zo ja, waarvoor) je allergisch bent? Vraag je huisarts dan om een doorverwijzing voor een aantal allergietesten. Bij het huisartsenlaboratorium kun je verschillende allergietesten ondergaan die kunnen uitwijzen waardoor je eczeem wordt uitgelokt. Vervolgens kunnen de allergie-symptomen (waaronder eczeem) worden onderdrukt met antihistaminica en corticosteroïden.

4. Allergisch contacteczeem behandelen met vette crème of zalf

Eczeem is doorgaans het vervelendst als je huid droog, gekloofd en schilferig is. Je kunt je huid relatief soepel, vochtig en heel houden door deze in te smeren met een vette crème of zalf, bijvoorbeeld koelzalf of vaseline (al dan niet met ureum).

5. Trap niet in termen als ‘hypoallergeen’ & ‘natuurzuiver’

De term ‘hypoallergeen’ is niet wettelijk beschermd. Hoewel je zou mogen verwachten dat een hypoallergeen huidverzorgingsproduct geen allergische reactie kan uitlokken, is dit wel degelijk mogelijk. Een fabrikant kan de term hypoallergeen namelijk uit puur commerciële overwegingen gebruiken. Ook claims als ‘dermatologisch getest’, ‘huidvriendelijk’, pH-huidneutraal’ en ‘natuurzuiver’ zeggen niks over hoe jouw huid op het desbetreffende huidverzorgingsproduct reageert. Als je last hebt van eczeem kun je beter een huisarts om raad vragen als het aankomt op make-up, huidverzorgingsproducten en huidreinigingsproducten.

6. Behandeling van contactallergie met ultraviolet licht

Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeem. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan echter ook averechts werken. Soms reageert eczeem echter zo goed op zonlicht dat kunstmatige, ultraviolette lichttherapie met UVA-stralen of UVB-stralen uitkomst kan bieden. In bepaalde gevallen kan eczeem zelfs volledig worden genezen d.m.v. bestraling met ultraviolet licht (lichttherapie).

7. Laat je eczemateuze huid met rust ter behandeling van eczeem

Het is erg belangrijk om eczemateuze huid zoveel mogelijk rust te geven; ook als de huid momenteel niet zichtbaar lijdt onder eczeem. Krab niet, pulk niet en stel je huid niet te veel bloot aan water en schoonmaakmiddelen. In principe kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om een nieuwe eczeem-uitbraak uit te lokken.

8. Pas op met edele & niet-edele metalen i.v.m. contacteczeem

Als je vaak last hebt van allergisch contacteczeem door een contactallergie, dan is het verstandig om op te passen met sieraden. Vooral oorbellen, horloges, ringen en halssieraden kunnen eczeem uitlokken. Maar pas ook op met haarspelden, haarbanden, petten en soortgelijke hoofddeksels.

9. Let op de weersomstandigheden ter voorkoming van eczeem

Schraal weer (koud, guur, droog & winderig) verergert eczeem-klachten vaak. Gebruik vooral in gure periodes een vette crème om huiddelen te behandelen die ontvankelijk zijn voor eczeem. En haal bijtijds je handschoenen, sjaal en muts van zolder.

Heb jij aanvullende tips m.b.t. contactallergieën, allergisch contacteczeem en/of  eczeembehandeling? Laat hieronder jouw adviezen achter!

1 Comment

 1. Hoi Sabrina, Bedankt voor het delen van deze informatieve artikelen over de behandeling van eczeem. Ik heb vele jaren ervaring op het gebied van huidbehandelingen en we hebben veel experimenten gedaan, maar helaas nog geen oplossing voor deze vervelende aandoening gevonden. Ik heb veel geleerd van hetgeen je met ons deelde. Nogmaals bedankt…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.