Eetlustremmers zijn letterlijk remmers van de eetlust. Eetlust is de mate waarin je honger of trek hebt. Als je eetlust wordt geremd, dan heb je dus minder behoefte aan eten. Hoe minder eetlust, des te minder je eet, des te minder calorieën je binnenkrijgt en des te meer je afvalt. Maar welke eetlusteremmers werken écht? En welke eetlustremmers zijn onzin? Hieronder kun je alles lezen over de verschillende eetlustremmers (XL-S Medical, Alli, Xenical, Obesimed, Qnexa, Reductil, Stackers, Acomplia etc.)…
1. XL-S Medical
De eetlustremmer van XL-S Medical staat ook wel bekend als XLS. Het is een afslank-capsule van Omega Pharma®, dat vrij verkrijgbaar is bij apotheken en drogisterijen. XL-S Medical is dus niet zozeer een medicijn, maar veeleer een hulpmiddel. XL-S Medical bestaat uit een drietal producten, namelijk:
- XLS Vet Binder®: “Absorbeert” tot 27% van de calorieën uit voedingsvetten).
- XLS Koolhydraten Blokker®: “Vermindert” tot 66% van de calorieën uit koolhydraten.
- XLS Eetlust Remmer®: vermindert het snacken & de hoeveelheden per maaltijd.
XLS beweert niet een op zichzelf staande oplossing tegen overgewicht te zijn. Het is een populaire eetlustremmer die als aanvulling dient op een gezond, gevarieerd & gematigd eetpatroon + voldoende lichaamsbeweging. XL-S Medical eetlustremmers helpen je om ‘meer gewicht te verliezen dan met een dieet alleen’…
De XL-S Medical ‘Eetlust Remmer’ is gebaseerd op de stof ‘Redusure®’, een speciale voedingsvezel die werd ontwikkeld door InQpharm. Het is een stofje dat vele malen zijn eigen gewicht aan vocht absorbeert. Dankzij deze eigenschap van de XL-S eetlustremmer wordt je maag deels gevuld met een sponzige substantie. De volle maag zorgt voor een gevoel van verzadiging en een geremde eetlust.
2. Alli
Alli staat nog steeds bekend als het enige wetenschappelijk onderbouwde afslankmiddel ter wereld dat zonder recept verkrijgbaar is. Toch werkt Alli lang niet voor iedereen! De werkzame stof in de eetlustremmers van Alli is Orlistat. Orlistat zorgt ervoor dat een deel van de vetten in je voeding niet door je lichaam kunnen worden opgenomen: ze verlaten je lichaam zonder dat er calorieën achterblijven. Alli is dus geen klassieke eetlustremmer, maar zoiets als een “vetverwijderaar” en “calorieënlozer”.
Onderzoek van de European Medicines Agency (EMEA), toont aan dat Alli mensen kan helpen om 50% meer gewicht te verliezen dan met slechts een dieet. Alli moet altijd worden gebruikt in combinatie met een vetarm dieet. Als vuistregel kun je stellen dat je dankzij Alli een extra kilo afvalt voor elke 2 kilo die je op eigen kracht verliest. Mogelijke bijverschijnselen van Alli zijn winderigheid, diarree en darmklachten. Hoe meer vetten je eet, des te meer bijverschijnselen. Prijs: Alli kost 60 tot 70 euro per 60 milligram (84 capsules).
3. Xenical
Xenical bevat net als Alli de werkzame stof Orlistat. Xenical bevat echter 2 keer zoveel Orlistat als Alli en is dus veel geconcentreerder. Xenical is dus dezelfde eetlustremmer c.q. afslankcapsule als Alli, maar de dosering per capsule is veel hoger.
4. Qnexa
Qnexa is een dieetpil c.q. eetlustremmer die nog altijd niet verkrijgbaar is. Momenteel wordt Qnexa namelijk onderzocht door de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’. Qnexa bevindt zich momenteel in de ‘New Drug Application’-fase. Dat betekent dat Qnexa eind 2011 of begin 2012 al op de Amerikaanse markt zou kunnen verschijnen… Ten minste: als deze eetlustremmer wordt goedgekeurd. Voordat Qnexa in Europa (Nederland) verkrijgbaar wordt, valt überhaupt nog niet te zeggen.
Qnexa is een combinatie van fentermine (eetlustremmer) en topiramaat (anti-epilepticum). Beide middelen zijn voor verschillende doeleinden goedgekeurd, maar ze mogen (nog) niet samen worden gebruikt om af te vallen. Qnexa beïnvloedt met name de hersenen & gewicht-regulerende hormonen (insuline, leptine e.a.). Van Qnexa zijn tot nog toe geen gevaarlijke bijwerkingen bekend, dus het is een veelbelovende eetlustremmer!
5. Reductil
Reductil bevat de werkzame stof Sibutramine. Reductil is een eetlustremmer, want de stof Sibutramine zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel krijgt. Reductil is vanwege ernstige bijwerkingen uit de handel genomen en waarschijnlijk nooit meer verkrijgbaar!
6. Stackers
Stackers behoort tot de bekendste en populairste familie van eetlustremmers en dieetpillen die er bestaan. Stackers wordt steeds opnieuw in een nieuw jasje gestoken. Zo heb je Stackers, Stackers 2, Stackers 3, Stackers 4 en allerlei voortborduursels hierop zoals NRG, Extreme, Vital en XPLC. Stackers wordt ook wel ‘fatburner’ genoemd, omdat het letterlijk lichaamsvet zou verbranden.
Dat Stackers lichaamsvet verbrandt is echter niet waarschijnlijk omdat Stackers worden gemaakt van simpele kruiden-extracten van groene thee, wilgenschors, yohimbe, kolanoot, guarana en ginseng. De werkzame stof van Stackers is echter niets meer of minder dan een flinke stoot cafeïne. In het verleden is er een soort Stackers op de markt gebracht dat het kruid ‘efedra’ bevat. Efedra bevat echter efedrine, en efedrine verhoogt de bloeddruk en kan een herseninfarct of hartinfarct tot gevolg hebben!
7. Acomplia
De werkzame stof in Acomplia is Rimonabant. Rimonabant zorgt ervoor dat de receptoren die verantwoordelijk zijn voor de opslag van suikers & vetten minder actief worden. Daarnaast vermindert de eetlustremmer Acomplia logischerwijs de eetlust.
Acomplia werd nooit goedgekeurd in de Verenigde Staten, omdat men nogal wat psychiatrische problemen ondervond. In Europa werd Acomplia wel goedgekeurd… Maar sinds oktober 2008 heeft de European Medicines Authority (EMEA) besloten om Acomplia uit de handel te nemen omdat de voordelen van Rimonabant niet opwegen tegen de nadelen.
8. Obesimed
De eetlustremmer Obesimed is een medisch hulpmiddel tegen overgewicht. Het belangrijkste bestanddeel van Obesimed eetlustremmers is ‘OMTEC 19’. Omtec 19 is een natuurlijke voedingsvezel die tot 10 keer zijn eigen gewicht absorbeert in de vorm van water. Obesimed vormt zodoende een calorieloze substantie die de maag “kunstmatig” vult.
Dankzij de calorieloze gel-matrix wordt de eetlust geremd en krijg je minder snel weer honger. Omtec 19 wordt niet verteerd door het lichaam, dus levert ook geen energie (calorieën). Bij het gebruik van Obesimed kunnen milde bijwerkingen optreden, waaronder maagpijn, darmklachten, diarree en winderigheid. Obesimed is sinds december 2008 zonder recept verkrijgbaar.
9. Diazoxide
Het medicijn Diazoxide komt de laatste tijd regelmatig in de publiciteit. En dan niet met betrekking tot alvleesklierafwijkingen –hetgeen waarvoor Diazoxide eigenlijk werd ontwikkeld– maar vooral op het gebied van afslanken en gewichtsverlies. Diazoxide is sinds 1970 internationaal op recept verkrijgbaar, merkloos of onder de merknaam Proglicem. Het medicijn is oorspronkelijk bedoeld om hypoglykemie, hyopoglycemie ofwel hypo tegen te gaan (m.b.t. alvleesklierziekten, niet m.b.t. diabetes). Maar is Diazoxide ook echt nuttig als het gaat om afvallen?
In ziekenhuis Rijnstate te Arnhem werd onderzoek gedaan onder een groep mannen met een lichaamsgewicht van boven de 100 kilo. Internist Hans de Boer leidde dit onderzoek om een verband tussen Diazoxide en afslanken vast te stellen. De deelnemers werden op een caloriebeperkend dieet gezet, waarbij ze 30 procent minder aten dan voorheen. Na de lunch en na het diner werd er een half uur gewandeld. Drie avonden per week moesten de mannen peentjes zweten in de sportschool. Voor iedere sportsessie werd er een hoge dosis Diazoxide ingenomen. Dit medicijn verlaagt de insulinespiegel in het bloed en zorgt er zodoende voor dat vet uit voeding makkelijker wordt afgebroken en dus minder makkelijk wordt opgeslagen als lichaamsvet. Volgens internist Hans de Boer is de hoge dosis Diazoxide voor 50 procent verantwoordelijk voor de tot nu toe bereikte resultaten.
De resultaten tot nu toe zijn opzienbarend te noemen. Het gewichtsverlies van de groep mannen met overgewicht uit bovengenoemd onderzoek was na een half jaar gemiddeld 13 kilo en na een jaar zelfs 19 kilo. Het vetpercentage nam af met maar liefst 35 procent. Het percentage goed cholesterol (HDL) nam toe met 30 procent. Internist Hans de Boer sluit zelfs niet uit dat het maximaal haalbare nog lang niet bereikt is. Uit een andere studie bleek overigens dat vrijwillige deelnemers in het eerste half jaar gemiddeld slechts vier tot zes kilo afvielen en daarna zelfs weer in gewicht toenamen. Wellicht heeft dit te maken met verschillen qua dieet en beweging.
Diazoxide werd in bovengenoemde gevallen gebruikt binnen professionele studies en onder mensen die continu werden gescreend. Ik raad daarom niemand aan om op eigen houtje te beginnen met een Diazoxide kuur om af te vallen – ongeacht de mogelijke voordelen. Heb jij ervaring met Diazoxide of wil je je mening kwijt? Laat dan hieronder je reactie achter.
10. Kinase
Enzymen en co-enzymen komen regelmatig aan bod op Gezond’r. Enzymen zijn eiwitten ofwel proteïnen die bepaalde reacties versnellen. Sommige enzymen versnellen de stofwisseling, de vetverbranding en/of de spijsvertering. Het is dus niet ondenkbaar dat enzymen er in bepaalde mate voor kunnen zorgen dat je sneller afvalt of juist minder snel aankomt. Een aantal wetenschappers dachten hetzelfde en proberen al geruime tijd een dieetpil te fabriceren waarin het effectieve enzym kinase wordt verwerkt.
Kinase is een enzym dat een katalysatiereactie teweegbrengt. Bij deze reactie komt kinetische energie vrij, vandaar de naam kinase. De – in ontwikkeling zijnde – kinase pil zou er in theorie voor kunnen zorgen dat mensen niet kunnen aankomen, ongeacht hun voedselinname. Een eventuele doorbraak m.b.t. de kinase dieetpil zou betrekking hebben op het zogenaamde ‘IKKE’ gen, het gen dat zorgt voor de aanmaak van kinases. Muizen waarbij het ‘IKKE’ gen werd verwijderd, bleven namelijk slank, ongeacht hun voedselinname en voedselkwaliteit. In het vaktijdschrift Cell is het complete onderzoek te lezen.
Een pil die kinases afbreekt zou ook bij mensen kunnen werken. Binnen tien jaar zou het middel op de markt kunnen komen. Een gen weghalen bij mensen is natuurlijk geen optie, maar de aanmaak van kinases remmen wel. Hierdoor wordt de stofwisseling beduidend sneller en worden calorieën sneller verbrand. Er is echter nog verregaand onderzoek nodig. Momenteel verzwakt de pil bijvoorbeeld het immuunsysteem, en ziek i.p.v. dik is ook niet alles. De ‘master switch’ om gewichtstoename stop te zetten laat dus nog even op zich wachten.
Hoofdonderzoeker Alan Saltiel van ‘Clinical Orthopaedics and Related Research’ (CORR) en de Universiteit van Michigan zegt: “Het feit dat je alle neveneffecten van een vetrijk dieet kan wegnemen door verwijdering van een enkel gen is verrassend en zeer interessant.” Voedingsexperts zijn echter heel wat terughoudender. Volgens hen is ‘genetische manipulatie’ niet de oplossing voor overgewicht en zou men zich beter kunnen richten op evenwichtiger eten en voldoende bewegen. Ik ben het hier in ieder geval volledig mee eens. Wat denk jij over de kinase dieetpil? Laat hieronder je reactie achter!
11. Zotrim
Zotrim –een dieetpil die gemaakt is van kruiden– kan vrouwen helpen om minimaal 2,27 kilo af te vallen in 6 weken. Dit is bekendgemaakt op het Europese Congres voor Obesitas in Boedapest. Maar hoe zit het nu eigenlijk echt met de Zotrim dieetpil? De pil ‘Zotrim’ om te kunnen afvallen werkt door voedsel 20 minuten langer in de maag te houden. Zodoende krijgen mensen eerder en langduriger een voldaan gevoel en dat is precies wat bij mensen met obesitas vaak ontbreekt: een zogenaamd ‘voldaanseintje’ waardoor je beseft dat je vol genoeg zit en dus voldaan bent. De Zotrim dieetpil is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt en zou ervoor zorgen dat mensen die een dieet volgen anders over eten gaan denken, wat natuurlijk essentieel is voor afvallen op de lange termijn.
Het onderzoek naar de Zotrim dieetpil is gebaseerd op 72 vrouwen met overgewicht die 6 weken lang de Zotrim afslanktabletten hebben geslikt en tegelijkertijd hun normale dieet en trainingsroutine aanhielden. De studie suggereert dat Zotrim mensen helpt die moeite hebben om te herkennen c.q. beseffen wanneer ze moeten stoppen met eten. Doordat Zotrim ervoor zorgt dat de maag minder snel leeg aanvoelt, veranderen mensen hun eetgedrag en verliezen ze sneller gewicht.
Zoals je ziet, is 2,27 kilo in 6 weken niet heel erg veel. Ik vraag me daarom af of hier sprake is van het welbekende placebo-effect. Als je ervan overtuigd bent dat je iets neemt waarmee je afvalt, dan val je meestal ook daadwerkelijk af. Ook kan ik (naast het bericht in De Telegraaf) niet vinden wie nu precies het onderzoek naar de effectiviteit van de Zotrim dieetpil heeft uitgevoerd, want dat staat er helaas niet bij. Het zou immers best weleens een ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’-onderzoek kunnen zijn, dat door de fabrikant van de dieetpil is gefinancierd.
Inmiddels zijn we 7 jaar verder en Zotrim blijkt nou niet bepaald een succes te zijn geworden. De producent van Zotrim blijkt een Brits bedrijf te zijn, genaamd ‘Natures Remedies Ltd.’. Het onderzoek uit 2007 dat hierboven wordt genoemd, blijkt te zijn voorafgegaan door een onderzoekje in 2001 en opgevolgd door een ietwat uitgebreider onderzoekje in 2013. Hoewel de producent van Zotrim enorm enthousiast is over de onderzoeksresultaten is er eigenlijk helemaal niet zo veel concreets, interessants of positiefs over te melden. De omvang van ieder van de onderzoekjes is namelijk veel te beperkt.
De huidige populariteit van Zotrim spreekt eigenlijk al boekdelen. Een recensent van Dailymail is bovendien een heel stuk minder overtuigd van de werkzaamheid van Zotrim. Wellicht dat we dus toch nog een paar jaartjes moeten wachten op een dieetpil die écht werkt en bovendien zoden aan de dijk zet… Ik heb de Zotrim dieetpil overigens nog niet in Nederland gezien en ook een zoekopdracht via Google levert weinig op. Tot die tijd is het even afwachten dus… Heb jij Zotrim al gespot? Of heb je deze spiksplinternieuwe dieetpil zelfs al geprobeerd? Deel hieronder jouw bevindingen!
12. “Natuurlijke” eetlustremmers
Hierboven vind je de populairste en belangrijkste eetlustremmers die er zijn. Helaas kunnen we niet alle eetlustremmers bespreken, want het zijn er honderden. Vooral kruidensupplementen en “natuurlijke” afslankpillen schieten als paddenstoelen uit de grond…
Bijna ieder kruid, iedere plant en iedere molecuul wordt tegenwoordig als eetlustremmer of dieetpil verkocht. Denk maar eens aan: Yves Rocher, Bio 30 Days, CLA (geconjugeerd linoleenzuur), Afslank Totaal, AppuLoss, Bio-HCG, Lipo Dissolve, GenoTrim, Lucovitaal, Nachtslank, Pharma Nord, SlimCaps, Toon-S, TrimCaps, Voldafar, Vetvernietiger en ga zo maar door…
Dieetpillen: toename afslankpillengebruik tieners
Het gebruik van dieetpillen is onder tienermeisjes in de Verenigde Staten verdubbeld in de afgelopen 5 jaar. In een onderzoek dat meisjes in de leeftijd van 14 jaar tot 19 jaar jarenlang volgde bleek dat bijna 20 procent afslankpillen gebruikte om een ideaal gewicht te bereiken.
Dieetpillen: afslankpillen & hongeronderdrukkers
Er werd niet gevraagd om wat voor dieetpillen (afslankcapsules, eetlustremmers, fatburners, kruidensupplementen, hongeronderdrukkers, laxeermiddelen, braakmiddelen e.a.) het precies ging, maar het gaat waarschijnlijk om hongeronderdrukkers en laxeermiddelen. Opvallend is dat de meisjes die de dieetpillen gebruikten drie keer meer kans hadden om te zwaar te zijn aan het einde van hun studie (rond hun 20e).
“We denken dat het komt door de ongezonde en eenzijdige diëten die deze meisjes vaak ook nog volgen; daardoor komen ze in een neerwaartse spiraal” – aldus onderzoeker Neumark-Sztainer van de University of Minnesota. (bron)
Eetlustremmers: tot slot…
Om eetlustremmers interessant te doen klinken, worden ze door de producent veelal ‘gecertificeerd medisch hulpmiddel’ genoemd. Men probeert zodoende op subtiele wijze de indruk te wekken dat het gaat om een ‘geregistreerd medicijn’… Maar dat is iets totaal anders!
De werkzaamheid van geregistreerde medicijnen is wetenschappelijk onderbouwd. Dat een product gecertificeerd is als “medisch hulpmiddel” zegt daarentegen helemaal niks over de werking ervan. Laat je dus niet misleiden door termen als “gecertificeerd”, “klinisch getest” of “bewezen werking”.
Let op: De bijsluiter van bovenstaande eetlustremmers dient altijd strikt te worden nageleefd. Overschrijding van de maximale dagelijkse dosis is niet toegestaan en kan zelfs gevaarlijk zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts!
Denk je dat afvallen met eetlustremmers en dieetpillen iets voor jou zou kunnen zijn? Of hou je het liever bij veel sporten en gematigd eten? Ben jij een tiener die weleens afslankpillen heeft gebruikt of ken jij tieners die hongeronderdrukkers of laxeermiddelen gebruiken? Wat vind jij van deze gevaarlijke ontwikkeling? Laat hieronder jouw reactie achter!
18 comments
Marion
25 maart 2015Ik ben ziek door XLS MEDICAL. Ik neem de pillen nu 3 dagen. Gisteren heerlijk gesport, extra fruit gegeten, verse sinas en groenten. Ik ben echter nooit ziek! Ik heb nu koorts en ik kan niet eens naar mijn werk. BEDANKT XLS MEDICAL!
Leen
29 april 2015en WIE zegt dat dat door die pillen komt? Trouwens, je hebt ze zélf ingenomen. Gewoon letten op je voeding en sporten i.p.v. dit soort rommel nemen!
carina
12 juli 2016gezonde voeding veel water drinken en bewegen is de goedkoopste en beste medicijn
ingrid merbis
18 februari 2017Hallo, Ik werd erg ziek na inname van XLS Medical. Voor mij is het rotzooi. Bovendien is het heel erg slecht als je osteoporose hebt.
Paul
19 februari 2017Hallo Ingrid, Wat bedoel je precies met ziek? Kun je misschien je symptomen beschrijven? Ik ben erg benieuwd! Groeten, Paul
Jurjan
25 maart 2015@ Marion: Goed verhaal! Koorts krijg je inderdaad door eetlustremmers zoals XL-S Medical en niet door een infectie ten gevolge van een griepvirus of verkoudheidsvirus (wat je zou kunnen hebben opgelopen in de sportschool) of door bacteriën (zoals die kunnen voorkomen in groenten). 100% zeker dat je koorts door XL-S Medical is ontstaan, zeker aangezien je normaal gesproken nooit ziek bent. Sluitend bewijs dit! Sarcasme, out…
co
3 januari 2014Hartelijk dank voor je snelle reactie Paul! :)
Paul
4 januari 2014Graag gedaan!
co
3 januari 2014Beste Paul en Sabrina, Jullie zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gevaarlijke/schadelijke bijwerkingen bij gebruik van Alli. Waarom is dit product dan in Nederland uit de handel genomen. Ik heb gelezen dat er meerdere gevallen bekend zijn van nierfalen na gebruik van Alli met nierdialyse tot gevolg. Ik heb Alli gebruikt en was tevreden over het effect. Wat het doet wat het belooft! Maar de genoemde bijwerkingen aan de darmen zijn inderdaad heel vervelend en rede genoeg om met het product te stoppen. Ik ben alleen dus nu wel benieuwd naar de veiligheid van het product. Waarom is het product niet langer te krijgen in Nederland? Ik hoor graag wat jullie hiervan weten of kunnen achterhalen. Alvast bedankt!
Paul
3 januari 2014Beste Co, Bovenstaand artikel is enkele jaren oud en inmiddels is er beduidend meer ervaring opgedaan met Alli. Orlistat heeft (met name in het begin van de behandeling) een aantal onaangename bijwerkingen, waaronder darmproblemen, (stoelgang, vetdiarree, winderigheid etc.). Hoe meer voedingsvet je binnenkrijgt via je voeding, des te heviger deze bijwerkingen zullen zijn. Andere neveneffecten zijn hoofdpijn, verhoogde kans op virale infecties (griep/verkoudheid) en een verlaagde bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). De bijwerkingen verminderen naarmate het lichaam gewend raakt aan orlistat. Het gevaar van Alli schuilt hem volgens mij hoofdzakelijk in contra-indicaties met bepaalde medicamenten en lichamelijke toestanden. Hierbij moet je denken aan (medicijnen die werkzaam zijn tegen) chronisch malabsorptiesyndroom, cholestase, zwangerschap, borstvoeding, bloedverdunners, ciclosporine etc. Het is dus niet zonder risico om op eigen initiatief en zonder tussenkomst van een medisch professional met orlistat aan de haal te gaan. Met de exacte geschiedenis v.w.b. de vrije verkoop en receptplichtigheid van orlistat (Xenical/Alli) ben ik niet bekend, maar volgens mij is het middel in ieder geval niet uit de handel genomen; en dus nog altijd op doktersrecept verkrijgbaar. Groeten, Paul
Tiny
22 juli 2013Afschuwelijk dit soort middelen aan te prijzen als afslankmiddelen. Je maakt mij niet wijs dat deze middelen goed zijn. Ik zou al vanzelf slanker worden door de belachelijk hoge prijs en doordat ik niet meer de gezonde voeding kon aanschaffen die ik nu met heel goed resultaat eet. En val je er in het begin vanaf?. Oké, enkele kilo’s… Maar stop dan maar niet meer, want je komt het dubbele aan! Nee hoor, ik ga niet de fabrikanten van deze middelen verrijken. Ik heb een wil, een wil om goed voor mezelf te zorgen, en daar hoort gezonde voeding bij. Heb ik zin in een patatje… Ook dat mag soms, maar de hoofdmoot is en blijft gezonde, eiwitrijke voeding.
Paul
22 juli 2013Persoonlijk vind ik niet dat de middelen worden aangeprezen; er wordt naar mijn mening juist objectieve informatie aangereikt en bovendien zelfs gewaarschuwd en tot voorzichtigheid gemaand.
van boxstael jan
7 januari 2016Hey Tiny, Wat is dat dan voor u een gezonde eiwitrijke voeding? Dagdagelijks: ontbijt… Tussendoortje? S middags… Enz… Jan
Paul
7 januari 2016Beste Jan, Ik hoop dat Tiny binnenkort zijn/haar ‘dieetregime’ met je deelt, maar aangezien haar reactie alweer dateert uit 2013, wilde ik je voor de zekerheid toch alvast een drietal handige artikels met uitleg over eiwitrijk eten overleggen…
Hopelijk kun je er iets mee! Groeten, Paul
Pamela
18 juli 2013Reductil kan je nog wel krijgen onder de naam Meridia.
YG
4 mei 2013Geen bijwerkingen van XLS of Alli?? De meest vreselijke bijwerking die je krijgt van beide producten is binnen 1 uur vreselijk vieze stinkende luide winderigheid. De geur is ronduit misselijkmakend en de wind duurt uren! Voor mij, en andere vriendinnen die het geprobeerd hebben, nooit meer dit soort producten! Ik vind het hypocriet dat deze twee bedrijven alleen de geweldige dingen vermelden maar niet deze veel voorkomende smerige bijwerking waar mensen nauwelijks over durven te praten, laat staan de fabrikant! Een ieder die het zal willen proberen zal ik het absoluut afraden!
Sabrina (Redactie)
21 mei 2013Beste YG, Voor zover ik kan zien staat nergens in de tekst vermeld dat XLS en Alli geen bijwerkingen hebben. Wel is het zo dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gevaarlijke/schadelijke bijwerkingen. Winderigheid kan natuurlijk een ernstig probleem zijn, maar deze manifestatie is op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid. Dat neemt overigens niet weg dat ik zelf ook absoluut geen fan ben van eetlustremmers. :P
H.Wijk
8 maart 2015Inderdaad, heb ook een weekje XLS gebruikt. Kort na inname kreeg ik een onrustig gevoel in maag en darmen. Erge druk op de buik. Opgeblazen gevoel. Natuurlijk onderdrukt dat de eetlust, je kán gewoon niet meer eten zonder bijna te ontploffen. Eet je toch nog wat, dan krijg je braakneigingen en zure oprispingen. Echter het meest verschrikkelijke is de continue aandrang om naar het toilet te moeten. Op willekeurige momenten wordt de druk op het maag-darmstelsel zo groot dat men wel een wind moet laten, de wind inhouden gaat gewoon niet, er is enorme flatulentie. De geur en duur van de winderigheid is werkelijk verschrikkelijk! Je gaat er compleet van over je nek en je omgeving ook. Heb ook al een paar keer gehad dat het geen winderigheid was, maar dat het me compleet dun en bruin door de broek liep. Dat was in gezelschap. Wat heb ik me toen geschaamd. Eerst een paar luide knallende winden, gevolgd door een een rotte geur van een mestvaalt, waarna het tafereel compleet gemaakt werd door in de broek te schijten. Bah bah, wat een troep.