Als je al een tijdje meegaat in de dieet- afslank- en fitnesswereld, dan weet je inmiddels dat dieetpillen, afslankmiddeltjes en voedingssupplementen voor gewichtsverlies nooit doen wat ze beloven. Dat komt niet per definitie omdat ze niet werken, maar veeleer omdat de lat veel te hoog wordt gelegd door marketeers…

Veel te veel marketing…

Als pilletje X claimt dat je er 5 kilo per week mee afvalt, dan kan supplement Y daar natuurlijk niet voor onderdoen… Want waarom zou iemand jouw ‘Pil X’ kopen als de concurrent belooft dat de kilo’s er dankzij ‘Pil Y’ afvliegen!? Zodoende is de belofte van 10 kilo per week al snel gemaakt.

De marketing van dieetpillen is uitsluitend berust op het wekken van torenhoge verwachtingen, het beloven van uitzonderlijke resultaten, het overdrijven van effecten en kwaliteiten… Kortom: het opschroeven van de kilo’s! Hoe meer je belooft, des te meer je verkoopt. Om die reden worden er door supplementenfabrikanten en webwinkels steeds absurdere beloftes afgelegd die nooit of te nimmer kunnen worden waargemaakt.

Werkzame stof in receptvrije dieetpillen

Als puntje bij paaltje komt, werken de meeste dieetpillen een héél klein beetje voor afvallen. En bovendien slechts tijdelijk. Er zijn 3 belangrijke stoffen waaraan vrijwel alle receptvrije dieetpillen hun werkzaamheid ontlenen, namelijk:

1. Cafeïne-achtige stoffen

Cafeïne en cafeïne-achtige stoffen versnellen je hartslag en stofwisseling een tikkeltje, waardoor je OP KORTE TERMIJN wat meer calorieën verbrandt. Bovendien heeft cafeïne een stimulerend en oppeppend effect, waardoor het je ietwat actiever kan maken. Dieetpillen op basis van cafeïne werken echter tijdelijk, want er is steeds meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Bovendien geldt: hoe meer je neemt, des te heftiger de bijwerkingen worden. Op den duur zul je moeten afkicken, met alle vervelende ontwenningsverschijnselen van dien.

Cafeïne verbrandt overigens geen lichaamsvet, dus het principe van “fatburners” op basis van cafeïne is hoe dan ook pertinente onzin.

2. Water-opneembare voedingsvezels

Veel dieetpillen worden volgestopt met water-opneembare vezels. Dit zijn stofjes die binnenin je maag vocht opslorpen en vasthouden en zodoende in omvang toenemen. De volgezogen vezels blijven een tijdje in je maag aanwezig voordat ze richting je darmen worden geperst. Deze vezels vullen zodoende je maag, zonder dat ze calorieën leveren. Hierdoor wordt je hongergevoel verminderd en neemt je eetlust af.

Het nadeel van vezelsupplementen is dat er doorgaans één of enkele soorten vezels in zitten, en dan vaak ook nog synthetisch vervaardigd. Het is echter veel beter om veel verschillende voedingsvezels te eten en bovendien natuurlijke vezels. Je kunt dan ook hetzelfde effect bewerkstelligen door onoplosbare vezels te eten uit natuurlijk voedsel (pap, zilvervliesrijst, fruitschillen, noten, zaden, bonen, peulvruchten, volkorenbrood, ongeraffineerde ontbijtgranen, volkorenpasta e.a.).

Voedingsvezels die “vet blokken” of “koolhydraten blokken” raken kant noch wal, dus trap niet zomaar in receptvrije vetblokkers, zetmeelblokkers of koolhydraatblokkers.

3. Vocht-afdrijvende stoffen

Heel veel dieetpillen bevatten zogenaamde “vocht-afdrijvers”. Het gaat veelal om kruiden, specerijen en plantenextracten (paardenbloem, berkenblad, jeneverbes, bleekselderij, peterselie, brandnetel, appelciderazijn etc.) die ervoor zorgen dat de cellen van je lichaam minder vocht vasthouden. Hierdoor ga je meer plassen, daalt het waterpercentage van je lichaam en bovendien je gewicht. Je weegschaal zegt dat je afvalt, maar eigenlijk wordt je lijf alleen maar “droger”. En dit is in veel gevallen helemaal niet zo positief als het wellicht lijkt!

Diuretica kunnen je mineralenbalans verstoren, maar ook hoge bloeddruk, spierslapte en gevaarlijke hartritmestoornissen in de hand werken!

Cafeïne + vezel + diureticum = dieetpil

Trek de ingrediënten van jouw dieetpil maar eens na via Google en je zult zien dat er nagenoeg altijd een cafeïne-achtige stof, een natuurlijke vochtafdrijver en/of een onoplosbare voedingsvezel in zit!

Nadelen van dieetpillen

Het eerste nadeel van dieetpillen is dat ze nooit zo effectief zijn als ze beloven. Goedkoop spul van Etos, Kruidvat, DA of Trekpleister werkt doorgaans net zo “goed” als peperdure wonderpreparaten op basis van exotische ingrediënten. Het tweede gevaar is dat ze nooit op lange termijn werken omdat er na een tijdje gewenning optreedt of zelfs (gevaarlijke) bijverschijnselen ontstaan.

Het belangrijkste probleem met afslankpillen is dat ze je mentaliteit niet veranderen. Ze zorgen er niet voor dat je anders gaat denken over je gezondheid, eetgedrag en lichamelijke activiteit. Ze veranderen je leefstijl niet, maken je niet actiever, zorgen er niet voor dat je gezonder, gevarieerder of minder gaat eten. Een dieetpil neemt geen beslissingen voor je!

Soms dient de inname van een afslanksupplement zelfs als excuus voor een ongezonde leefstijl… Dit onder het motto: “Ik kan doen en laten wat ik wil, want ik gebruik Dieetpil X.” In zulke gevallen is het toch al geringe effect van een dieetpil al helemáál niet meer noemenswaardig; je zult dan ook aankomen in plaats van afvallen!

Conclusie

Een gemengde groentesalade met een kopje zwarte koffie bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als de gemiddelde dieetpil. Dieetpillen bevatten hogere concentraties, maar dan nóg moet je er niet te veel van verwachten. Sterker nog: vanwege de hoge concentraties aan werkzame stoffen moet je oppassen voor bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen. Ga daarom liever gezonder, gevarieerder en/of minder eten dan pilletjes poppen!

Heb jij ervaring met dieetpillen? En heb je al kunnen ontdekken of er cafeïne-achtige stoffen, onoplosbare voedingsvezels en/of vocht-afdrijvende middelen in zitten? Laat hieronder een reactie achter!

Waarom er nog altijd geen superieure afslankpil bestaat…

Medicijnfabrikanten zijn inmiddels reeds 100 jaar bezig om een afslankpil te ontwikkelen waarmee je snel en moeiteloos afvalt. Tot op heden liep elke poging uit op een fiasco. De talloze tegenvallers weerhouden de farmaceutische industrie er echter niet van om telkens weer nieuwe pogingen te wagen. Zo zijn we inmiddels bekend met namen als Xenical®, Alli®, Reductil®, Contrave®, Acomplia® en ga zo maar door.

Maar hoe komt het nou dat die ene wonderbaarlijke afslankpil er nog altijd niet is? Hierbij het antwoord…

Bijwerkingen

Als je calorievermindering en vetverbranding wilt bewerkstelligen, zonder eetgewoonten en lichaamsbeweging aan te passen, dan zal er moeten worden gesleuteld aan de interne energie- en hormoonhuishouding. Dit tegennatuurlijke gemor en gesleutel heeft negatieve uitwerkingen op cellen, weefsels en organen. De merkbare gevolgen hiervan worden bijwerkingen genoemd.

Bijwerkingen van afslankpillen variëren van gênante winderigheid tot hoge koorts, ophoping van gevaarlijke gifstoffen en levensbedreigende hartritmestoornissen. Als blijkt dat een afslankpil uiteindelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, dan is het gedaan met de “pret”. (bron)

Symptoombestrijding…

Dr. Mitchell Roslin, hoofd bariatrische chirurgie binnen het Northern Westchester Hospital, is sceptisch over afslankpillen en stelt dat een medicijn tegen overgewicht irreëel is. Er kunnen namelijk een miljoen redenen zijn waarom iemand zwaarlijvig is. Overgewicht kan een symptoom zijn van talloze lichamelijke mechanismen, processen en afwijkingen.

Zijn punt is dan ook dat je niet blijvend kunt afvallen met afslankpillen. Ze bestrijden namelijk uitsluitend een symptoom (overgewicht) van een onderliggend probleem (eetverslaving, hormoonafwijking etc.). Je moet overgewicht zien als koorts: het symptoom verdwijnt pas als de achterliggende aandoening is genezen. Sterker nog: omdat dieetpillen je interne hormoon- en energiehuishouding verstoren, zou het zomaar kunnen dat je er op langere termijn alleen maar zwaarder van wordt.

Tot slot

Het fundamentele, fysiologische proces ‘vetopslag’ kun je simpelweg niet stopzetten zonder andere essentiële processen in de war te schoppen. Bovendien heeft een decennialange evolutie het menselijk lichaam geprogrammeerd om te vechten tegen uithongering; niet tegen overgewicht.

Momenteel is de dieetpil Qnexa® van producent Vivus™ in een vergevorderd ontwikkelingsstadium. Hoop jij nog altijd op een werkzame afslankpil? Laat hieronder je reactie achter!

6 misverstanden m.b.t. dieetpillen & bariatrische ingrepen

Ook zijn er allerlei rigoureuze methodes om af te vallen. Denk maar eens aan dieetpillen, operaties en braken. Dit soort afslankmethodes is niet alleen enorm ingrijpend… Ze brengen ook nog eens serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee!

Veel mensen hebben er alles voor over om dun te zijn. Ze focussen zich volledig op het eindresultaat en verliezen hun lichamelijke gezondheid en mentale gesteldheid uit het oog. Daarom hierbij 5 vergissingen, misvattingen en risico’s m.b.t. rigoureuze afslankmethodes…

1. Professioneel dieetadvies is nutteloos

Steeds meer mensen proberen af te vallen met behulp van een huisarts of diëtist. Grootscheepse onderzoeken hebben echter uitgewezen dat er meer mensen zijn die succesvol afvallen dankzij commerciële diëten waarbij je er alleen voor staat. Dit zou natuurlijk kunnen komen door een slecht marketingbeleid of een gebrekkige behandeling en advisering door medici…

Verantwoordelijkheidsgevoel

Waarschijnlijker is echter dat mensen die eigenhandig beginnen met diëten gemotiveerder zijn. Ze gaan eigenhandig op zoek naar een dieetmethode, een dieetmethode die hen aanstaat. Ze doen moeite en nemen zelf beslissingen en verantwoordelijkheid. Als je beslissingen laat afhangen van dokters en diëtisten, dan heb je waarschijnlijk (nog) niet de optimale mentaliteit om succesvol af te vallen.

2. Doorzie commerciële diëten

Hoewel er weldegelijk mensen mee afvallen, voegen commerciële diëten zoals Weight Watchers weinig toe. De enige twee mogelijke voordelen zijn als volgt…

 • Je bent meer geneigd om door te zetten omdat je inmiddels geld in je dieet hebt geïnvesteerd.
 • Je raakt wellicht meer betrokken bij je afslankpoging omdat je ervaringen kunt uitwisselen met mensen die precies hetzelfde dieet volgen als jij.

Er zijn echter beduidend efficiëntere en goedkopere manieren om jezelf te motiveren, disciplineren en inspireren.

Dure dieetproducten

Het enige waar het commerciële diëten uiteindelijk om gaat is producten verkopen en winst maken. Dit soort diëten beschikt dan ook altijd over een enorme waslijst aan dieetproducten die je verplicht moet aanschaffen en eten. Deze producten zijn meestal uitsluitend te koop via de webshop van de dieetaanbieder, veelal peperduur en bovenal op geen enkele manier speciaal.

Eiwitdiëten

Het gaat veelal om caloriearme en eiwitrijke producten, maar die kun je ook zelf bereiden. Heb je daar geen zin in, dan zijn er in de lokale supermarkt vergelijkbare producten te koop voor een fractie van de prijs. Denk maar eens aan eieren, kwark, karnemelk, kefir, noten, zaden, pitten, zeewier, kiemgroenten, peulvruchten, paddenstoelen, verse vis, mager vlees en eiwitpoeder.

3. Nooit braken of laxeren

Zowel braken als laxeren na de maaltijd zorgt ervoor dat je je voedsel loost voordat je lichaam de kans krijgt om er de nodige energie aan te onttrekken. Een groot deel van de calorieën verlaat dus onbenut je lichaam.

Het geforceerd legen van je maag of darmen is uitsluitend raadzaam bij medische noodzaak zoals een ernstige voedselvergiftiging of een darmverstopping. Onnodig braken en laxeren verstoort namelijk je spijsvertering en stofwisseling en is bovendien onwijs slecht voor je algehele lichamelijke gesteldheid. Deze afslankmethode werkt bovendien nooit voor de langere termijn.

4. Geen middelen die niet bedoeld zijn voor afvallen

Er zijn medicijnen en chemische middelen die gewichtsverlies als bijwerking hebben. Niet alleen laxeermiddelen, en vocht afdrijvende middelen, maar ook zware medicatie die je hormoonhuishouding en stofwisseling beïnvloedt. Hierbij moet je denken aan nicotine, amfetaminen en schildkliermedicijnen.

Dit soort middelen werkt niet op langere termijn en kent extreem veel bijwerkingen. Vroeg of laat betaalt je lichaam er de spreekwoordelijke prijs voor, dus gebruik dit soort stoffen nooit om af te vallen.

5. Dieetmedicatie is geen blijvende oplossing

Er zijn op doktersrecept enkele dieetpillen verkrijgbaar die écht actief zouden kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Het bekendste op recept verkrijgbare afslankmedicijn is Xenical®. De werkzame stof in Xenical® is Orlistat. Orlistat zit ook in de vrij verkrijgbare afslankpil Alli®. Alli® bevat echter veel minder Orlistat en is dan ook veel minder werkzaam.

Afslankmedicatie

Afslankmedicijnen zoals Xenical® zorgen ervoor dat je lichaam minder vet opneemt uit voeding, dat je stofwisseling wordt versneld en dat je hongergevoel wordt onderdrukt. Er zijn echter weinig tot geen mensen die er blijvend mee afvallen. Bovendien hebben dit soort medicijnen talloze (ernstige) bijwerkingen. Je krijgt ze dan ook uitsluitend voorgeschreven als je gezondheid schade oploopt door toedoen van je overgewicht. De (potentiële) voordelen moeten namelijk opwegen tegen de (potentiële) nadelen. Afslankmedicijnen zijn zodoende geen oplossing voor overgewicht, laat staan een raadzame of begerenswaardige oplossing.

Medische dieetpillen

Dat “echte” dieetpillen de vetopname en het hongergevoel remmen, neemt bovendien niet weg dat het vet wat reeds in je vetcellen is opgeslagen niet verdwijnt dankzij dit soort afslankmedicatie. Je zult dus hoe dan ook gezonder moeten eten en meer moeten bewegen als je wilt afvallen. Sterker nog: dit soort medicijnen wordt niet eens voorgeschreven als je niet voornemens bent je leefstijl te verbeteren. Ze werken zelfs niet of nauwelijks als je te weinig beweegt en/of ongezond eet. Ze dienen hooguit als “steuntje in de rug”.

5. Medisch ingrijpen

Als je overgewicht ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaakt, dan kun je in aanmerking komen voor een operatieve ingreep (bariatrische chirurgie). Zo kan er een maagbandje om je maag worden gelegd of een stuk van je maag worden verwijderd. Hierdoor past er minder voedsel in je maag waardoor je sneller vol zit. Er kan tevens een omleiding (bypass) in je spijsverteringskanaal worden aangebracht, waardoor er minder energie uit je voedsel kan worden opgenomen.

Operatie

Dit soort operaties komt wellicht over als een gemakkelijke uitweg, maar niets is minder waar. Een operatie wordt namelijk uitsluitend uitgevoerd ter aanvulling op lichaamsbeweging en een gezond dieet en nooit als alternatief. Bovendien zijn de mogelijke risico’s en bijwerkingen van bariatrische ingrepen extreem ingrijpend. Kortom: operaties zijn géén gemakkelijke uitweg voor overgewicht!

Tot slot

Veel mensen met overgewicht vinden zichzelf te zwaar voor lichaamsbeweging. In dat geval verkeer je in een vicieuze cirkel. Zolang je niet slanker wordt, zul je niet bewegen en zolang je niet beweegt, zul je niet slanker worden.

Stap daarom uit je zelfgemaakte isoleercel en begin desnoods met 5 minuutjes wandelen. Als je waarachtig te zwaar bent om te bewegen (bed-gebonden patiënten e.a.), dan is het niet onwaarschijnlijk dat je overgewicht ernstig of zelfs levensbedreigend is. In dat geval is een medische ingrijpen vereist.

Heb jij al eens rigoureuze stappen ondernomen om van je overtollige kilo’s af te komen? Laat hieronder jouw verhaal achter!

20 Reacties

 1. Wat is de beste afslank middelen? Helpt water met ginger, citroen, munt, aloe vera / water met ginger, citroen en honing?

  • Dat zijn geen afslankmiddelen, maar slechts vruchten en specerijen. Effectief afvallen zul je helaas met geen van deze huis-tuin-en-keukenoplossingen…

 2. Goedenavond, Na vele (lees jaren) afvalpogingen probeer ik vanaf vandaag af te vallen met Kruidvat afslanktabletten. Daarbij beweeg ik genoeg op een dag, let op wat ik eet en drink genoeg water. Dit is mijn laatste redmiddel en hoop dat de overtollige kilo’s er nu vanaf vliegen. Ik heb gelezen dat het bij de een wel werkt en bij de andere niet. Iemand misschien hier aanwezig die met deze tabletten een positieve (of negatieve) ervaring heeft? Nogmaals dit is mijn laatste redmiddel, want ik probeer het al zoveel jaar en blijf jojoën en ja daar zijn vreetbuien ook de oorzaak van. Ik ben vorige week maandag weer begonnen met afvallen en was nu 1 kilo minder en dat was op eigen kracht, maar ik denk door die pilletjes dat het harder gaat… of zit het tussen mijn oren? Fijne avond en alvast bedankt voor het lezen.

 3. Hallo, Weet iemand meer over de Irem naturel.. ik ben er 3o kilo van afgevallen in drie maanden tijd.

  • Beste Nina, Irem Naturel is een Turks afslanksupplement waarin meermaals de stof ‘fluoxetine’ is aangetroffen. (bron) Fluoxetine is de actieve stof in het antidepressivum Prozac. Volgens het etiket bevat Irem Naturel uitsluitend natuurlijke extracten van Chinese sinaasappel (Citrus aurantium), groene thee, Guaraná (Paullinia cupana) en rode peper, maar stiekem behoort deze afslankcapsule dus tot de (niet bepaald natuurlijke) antidepressiva: medicijnen tegen depressiviteit die enkel op doktersrecept verkrijgbaar horen te zijn. Tot de bijwerking behoren onder andere sufheid, slapeloosheid en maag-darmklachten zoals maagkrampen, darmkrampen, braken, diarree, misselijkheid en verminderde eetlust. De spijsverteringsproblemen zorgen er logischerwijs voor dat je minder eet en minder voedingsstoffen opneemt uit je voeding en dus afvalt, maar een blijvende, gezonde of veilige manier van afvallen, is dit zeker NIET. Ik raad mensen dan ook aan om ver uit de buurt te blijven van het –alles behalve natuurlijke– Irem Naturel. Groeten, Paul

  • masreyaholandeya

   3 of 30 kilo? En hoe gebruikte je ze? En hoeveel maaltijden at je? Sportte je?

 4. ik slikte sinds 2 weken Bio Slim Forte, een voedingssupplement ter ondersteuning van het afvallen. Het product beweerd alleen maar natuurlijke ingrediënten te bevatten zoals chroom, Spaanse peper, groene thee, aardappel, dat soort dingen. Als bijwerkingen werd enkel droge mond aangegeven. Vorige week kreeg ik ’s ochtends ineens enorme last van hartkloppingen, trillingen in armen en benen, misselijk, alsof ik elk moment kon flauwvallen. Zo erg dat ik in het ziekenhuis ben onderzocht voor mijn hartklachten en een bloedonderzoek. Ze konden niets vinden. Waar kan dit door komen. Wat is er anders? ineens bedacht ik me de Bio Slim Forte en ben ik gaan zoeken op afvalsupplementen en ik zag dat Bio Slim Forte hele heftige bijwerkingen kunnen veroorzaken. De klachten waar ik vreselijk last van had. Dat fabrikanten er vaak ingrediënten in stoppen zonder deze op het etiket te vermelden. Hoe kan je anders zoveel afvallen door een klein pilletje met alleen natuurlijke ingrediënten? Toch kan ik niets negatiefs vinden over Bio Slim Forte? Heeft iemand er ook zo negatieve ervaring mee gehad? Ik ben er i.i.g. mee gestopt. Voor mij nooit geen afvalpillen meer. Kan gewoon niet goed zijn voor je lichaam…

  • Bio Slim Forte bevat per capsule onder andere 0,5 milligram vitamine B6 en 20 microgram chroom. Een overschot aan B6 kan extreme zenuwklachten veroorzaken… En chroom kan cellen beschadigen, maar dit is enigszins afhankelijk van de vorm waarin chroom in Bio Slim Forte voorkomt… Vooral chroompicolinaat dringt makkelijk door tot in celkernen, maar helaas staat er niet op de verpakking vermeld welk soort chroom er in Bio Slim Forte zit. Al met al zijn ook ‘natuurlijke’ dieetpillen en afslanksupplementen niet per definitie veilig. Sterker nog: het woordje “natuurlijk” op potjes met pillen is maar al te vaak een loze verkooptruc. Daarnaast bevat Bio Slim Forte extracten van o.a. guttegomfruit (garcinia cambogia), konjakwortel, zoete aardappel, aloë vera, lotusblad, bitterblad en bittermeloen, die (afhankelijk van de productie) nog bepaalde alkaloïden kunnen bevatten. Afhankelijk van de exacte herkomst van de betreffende extracten, kunnen hierin ook nog eens restanten van bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Kortom: je hebt geen idee wat je precies naar binnen werkt. En als puntje bij paaltje komt, berust de werking van Bio Slim Forte eigenlijk gewoon op de vele voedingsvezels die erin worden gestopt…

 5. Kan je iets vertellen over de dieetproducten (o.a. cafeïnepillen) van ‘Herbalife’. Mijn gevoel zegt: niet aan beginnen. Maar de consulent zegt: juist wel aan beginnen, want ik ga je begeleiden!

  • Beste Ingrid, Ik persoonlijk ben GEEN fan van Herbalife. Ik ken goede en slechte Herbalife-coaches… Mensen die het heel goed bedoelen, maar ook mensen die vooral uit zijn op geld en de gezondheid van cliënten niet echt hoog in het vaandel hebben. In beginsel staan twee aspecten van Herbalife mij enorm tegen… 1.) Herbalife werkt met een piramidesysteem. Van alle adviseurs die wereldwijd voor Herbalife werken, verdient 88% helemaal niks. Deze Herbalife-frenchisers kopen producten in bij Herbalife, maar verkopen te weinig om ook maar een euro winst te maken. (bron + bron) Je gaat als Herbalife-coach eigenlijk pas geld verdienen als je anderen VOOR jou laat werken… Dus als je andere Herbalife coaches aanstelt… Zij gaan voor zichzelf Herbalife-producten verkopen, maar jij krijgt een percentage van hun winst omdat JIJ ze hebt aangesteld. Het gekke is dat in principe IEDEREEN Herbalife-coach worden, of je nu wel of geen verstand van zaken hebt. Als je maar iemand kent die jou kan aanstellen. En zo iemand vind je heus wel, want diegene gaat geld verdienen over jouw rug. Kortom: een soort piramidespel… 2.) En dan de producten van Herbalife… In principe is er niet veel mis met de maaltijdvervangers van Herbalife, maar ze zijn ook niet per definitie beter dan iedere willekeurige eiwitshake of maaltijdreep die er op de markt is. De naam “Herbalife” is afgeleid van “Herbal” (gemaakt van kruiden) en “Life” (leven), wat doet vermoeden dat er veel heilzame, levensverreikende kruiden te pas komen aan Herbalife-producten. Dat was enkele decennia geleden misschien zo, maar vandaag de dag in ieder geval niet (meer). (bron) De producten van Herbalife zijn niet beter of slechter dan alle andere maaltijdvervangers. Het enige verschil is de bekende merknaam. Het goede van Herbalife is dat sommige Herbalife-coaches doorgaans ook voedingsadviezen en fitnesstrainingen aanbieden. De keerzijde is echter dat zo’n coach van jou verwacht dat je aan het eind van een adviesgesprek of training Herbalife-producten afneemt… Terwijl vooral de leefstijlverandering (qua voeding en beweging) belangrijk is en je eigenlijk niet zo veel hebt aan de Herbalife-producten. Ja, je ziet na een paar weken resultaat, maar 99% is het gevolg van je training en gezonde voeding en 1% van de calorie-arme en eiwitrijke maaltijdvervangers… Maar ook Herbalife-coaches moeten ERGENS geld aan verdienen, dus de verkoop van Herbalife-producten is hun bron van inkomen, hun middel van bestaan. Je kan het ze dan ook niet echt kwalijk nemen. Maar mijns inziens kun je dus net zo goed naar een bedreven fitnessinstructeur stappen die geld vraagt voor zijn fitnesslessen en die geen Herbalife verkoopt. Daarmee bespaar je op de langere termijn waarschijnlijk vele honderden tot duizenden euro’s uit. Nou ja, al met al is Herbalife een dubieus concept… Als je Herbalife als onderdeel ziet van een actieve leefstijl, dus als aanvulling op gezond eten en veel bewegen, dan kun je ermee afvallen… Maar je moet niet denken dat je afvalt puur en alleen door Herbalife-producten te nuttigen. Aan cafeïnepillen en dat soort onzin moet je vooral NIET beginnen; als je dan toch per se aan de Herbalife wilt, houd het dan liever bij eiwitrijke maaltijdvervangers. Als ik de keuze zou hebben, dan zou ik een consulent zoeken die geen financieel motief heeft om bepaalde dieetproducten (Herbalife of wat dan ook) aan de man te brengen. Slanker en gezonder worden doe je namelijk UITSLUITEND door jezelf een gezonde leefstijl aan te meten. Gezond, gevarieerd, gematigd en relatief eiwitrijk eten… En lekker lichamelijk actief bezig zijn… Herbalife is vooral erg duur en inefficiënt. Vooral je consulent heeft er baat bij. Hopelijk heb je hier iets aan… Groeten, Paul

 6. Beste Paul, De naam van het afslanksupplement is Slim XR, heb het even opgezocht. Ik heb elke dag 1 pil genomen voor 3 weken lang. Nu ben ik 3 dagen gestopt met de pillen slikken en ik heb last van misselijkheid, braakneigingen en trillende vingers (net als bij ontwenningsverschijnselen). Ik kreeg ook last van m’n onderrug, waardoor ik aan m’n nier dacht, aangezien die pijn nu ook is verdwenen na ’t stoppen met de afslankcapsules.

  • Beste Suzanne, De ingrediënten van Slim-XR afslankcapsules klinken misschien heel erg imposant als je ze opleest, maar ik heb er tussen haakjes de gemeenzame term achter gezet… De bestanddelen van het afslankmiddel Slim XR zijn als volgt: L-carnitine (ammoniumzout van de aminozuren lysine en methionine), foliumzuur (vitamine B11), cobalamine (vitamine B12), riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5), pyridoxine (vitamine B6), biotine (vitamine B8), niacine (vitamine B3), ascorbinezuur (vitamine C), tocoferol (vitamine E), thiamine (vitamine B1) en calcium (het macromineraal dat ook wel bekendstaat als kalk)… In principe is de ‘afslankpil’ van Slim-XR dus niets meer of minder dan een ordinair en incompleet multivitaminesupplement met een beetje calcium en een beetje L-carnitine. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt als je hiermee stopt. Tenzij men niet de VOLLEDIGE ingrediëntenlijst heeft gepubliceerd en bijvoorbeeld een ENORME dosis cafeïne aan het supplement heeft toegevoegd. Dit betwijfel ik echter… Dat Slim-XR weer een typische gevalletje onzin is, staat overigens voorop. Op de website van Slim-XR is namelijk het volgende te lezen: “Het Slim-XR concept is in samenwerking met voedingsdeskundigen ontwikkeld om u zo goed mogelijk op weg te helpen naar uw persoonlijke droomgewicht; de unieke samenstelling van de Slim-XR capsules vormt een perfecte combinatie om u optimaal te ondersteunen bij het afvallen, zonder bekende bijwerkingen…” Dit is dus de reinste onzin, want er is niks unieks aan. Niet gek dat deze partij een niet-goed-geld-terug-garantie biedt. Waarschijnlijk kopen ze deze supplementen voor 1 cent per stuk in en verkopen ze deze voor 50 cent per stuk. Als 79% van de klanten z’n geld terug eist, maakt Slim-XR nog altijd winst. Sowieso niet meer doen dus. Maar je klachten zullen waarschijnlijk eerder van een (buik)griepje komen dan van het niet mee innemen van Slim-XR. Groeten, Paul

 7. Beste redactie, Ik heb de afgelopen maand afslankcapsules geslikt en ben nu twee dagen gestopt. Ik heb nu midden in de nacht braakneigingen en ben super misselijk. Ontwenningsverschijnselen denk ik zelf… Is toch wel heel erg slecht en dan staat er op de site “geen bijwerkingen bekend”. SR-Slim of zoiets heetten de capsules. Ik ben er in elk geval klaar mee!

  • Ik heb nog nooit van SR-Slim gehoord, dus ik kan er niets inhoudelijks over melden. Het enige bij bij bekende afslankmiddel wat qua naam in de buurt komt is ‘Bontril SR’ (fendimetrazinetartraat), waarbij ‘SR’ voor ‘Slow Release’ staat. Het betreft een sympathicomimeticum c.q. sympathicomimetische amine. Ik betwijfel echter of je dit afslankmiddel zomaar op een willekeurige afslanksite hebt kunnen bestellen, althans, dat hoop ik niet. Mocht je een specifieke naam hebben, dan wil ik best even kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn met het betreffende afslanksupplement. Bedoel je misschien ‘SureSlim’ of ‘4 Sure Slim’?

 8. Ik weeg 5 kg te zwaar, heb een ietwat trage schildklier, neem daarvoor 75 mcg. Thyroxine. Die laatste kilo’s willen er maar niet afgaan, integendeel, zeer sluipend komt ik weer bij… Ik ben een zeer gezonden eten, ook toen ik nog geen trage schildklier had, dat is al heel mijn leven zo… Ik hou niet van snoeperijen en vind suiker een vieze duffe smaak hebben. Ben gek van fruit en groenten, liefst sla, tomaten, komkommer enz… Drink nooit alcohol of frisdranken, ’s morgen koffie met melk en vanaf ’s middags Evian water. Héél af en toe aardappelen, bruine pasta, af en toe rijst. ’s Morgens 2 droge country boterhammen, geen beleg, geen boter. Ik heb er dus de pest aan dat op elk forum mensen komen vertellen dat men op z’n eten moet letten… Ik let niet op mijn eten, ik ben gewoon een gezonde eter. Waarom kom ik dan bij? Waarom gaan die laatste 5 kilo er niet af? Ik las zoveel goeds over appelazijn, heb het 10 dagen geprobeerd, maar ik begon er van op te zwellen en kon niet meer naar het toilet… werkte bij mij dus omgekeerd. Ik hou veel vocht vast, van de ene dag op de andere gaat mijn weegschaal soms 2 kilo op en dan weer neer… Vanaf morgen wil ik Muizenoor proberen om wat vocht te verliezen, op hoop van zegen. Diuretica wil ik niet nemen, dat heb ik al een paar keer gedaan, helpt zeer goed, maar daar krijgt ik steeds hevige hoofdpijn van. Wat is nu een echte goede vochtafdrijver voor mensen met een trage schildklier? Want ik heb gelezen dat vocht één van de oorzaken is van gewichtstoename bij trage schilklierproblemen. Overigens, interessante website, ook i.v.m. zonneallergie, mijn andere probleem. ;-)

  • Beste Roxan, Dankjewel voor je berichtje! Er zijn ongelooflijk veel verschillende vormen van vocht vasthouden. In dit verzamelartikel over oedeemvormen lees je er desgewenst alles over. Helaas wordt de kracht van appelciderazijn en dat soort veronderstelde (afslank)producten inderdaad enorm overtrokken en opgeblazen. Voor sommigen kan appelazijn een werkzaam ondersteunend middel zijn, maar wonderen moet je er niet van verwachten. Sowieso is de hele theorie omtrent ‘vochtafdrijvende’ en ‘vochtvasthoudende’ voedingsmiddelen nogal abstract. Er zijn niet of nauwelijks vochtafdrijvende stoffen waarvan het diuretische effect wetenschappelijk is vastgesteld. (bron) Er zijn voedingsmiddelen die mineralen en/of fytonutriënten (antioxidanten, tannines, flavonoïden, alkaloïden, fenolen e.a.) bevatten die vocht zouden kunnen onttrekken aan je lichaam… Denk maar eens aan senna, venkel, koffie, thee, peterselie, (bleek)selderij, paardenbloem, jeneverbes, meidoorn, knoflook, artisjok, asperge, citroen, spruitjes, gember, rode biet, kool, cranberry(sap), aubergine,tomaat, komkommer, watermeloen, wortel en haver. Maar of je er merkbaar vochtverlies door zult bemerken, is bij veruit de meeste ‘diuretische voedingsmiddelen’ nog maar de vraag. Als puntje bij paaltje komt, is het niet per definitie verstandig om actief vocht af te drijven. Je kunt beter zorgen voor een goede interne vochthuishouding, een optimale vochtbalans en een gezond watergewicht. Je fysieke/fysiologische waterhuishouding is vooral gebaat bij een stabiele hormoonhuishouding; schildkliermedicijnen ter behandeling van hypothyreoïdie kunnen de hormoonbalans zowel positief als negatief beïnvloeden. Naast een gezonde, gevarieerde, uitgebalanceerde en zo natuurlijk mogelijke voeding is vooral lichaamsbeweging van cruciaal belang. En voldoende water en groene thee drinken… Hoe dan ook is je vochtbalans grotendeels afhankelijk van je mineralenbalans, elektrolytenbalans en hormoonbalans. En niet alle aspecten kun je even gemakkelijk en gericht beïnvloeden. Hopelijk heb je iets aan de linkjes! Groeten, Paul

 9. Als je stopt met die pillen, zou je dan weer aankomen? Heb je inmiddels ook andere dingen veranderd, zoals meer bewegen? Of je moet je hele leven aan de dieet pil, maar dat is toch niet de bedoeling?

 10. Inderdaad, er zijn heel veel dieetpillen die niet werken, maar ik ben met succes veel centimeters verloren en kilo’s kwijtgeraakt! Ik neem elke dag Skinny Fiber in en het werkt supergoed! Voor info over de pillen, geef me een seintje…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.