Het zou voor je lichaamsgewicht niks uitmaken als je elke dag 100 kiwi’s eet. Een kiwi levert namelijk zo’n 25 kilocalorieën, en een actieve volwassene mag best 2500 calorieën per dag consumeren. Als je hierover nadenkt, is het best opmerkelijk dat er mensen zijn die veel te veel eten, want een kiwi weegt al snel 100 gram en het is nogal een opgave om dagelijks 10 kilo voedsel te verorberen.

De hoeveelheid die je van een specifiek voedingsmiddel kan eten zonder dat je afslanksucces in het geding komt, is afhankelijk van de energiedichtheid. En daarover gaat dit artikel…

Wat is energiedichtheid?

Energiedichtheid betreft de hoeveelheid potentiële energie (calorieën) in een voedingsmiddel per volume-eenheid (kubieke centimeter). Zo zijn er voedingsmiddelen die heel véél energie per milliliter/gram leveren (o.a. room). Er zijn echter ook producten die naar verhouding extreem weinig calorieën leveren (o.a. bladgroenten).

Drie voorbeelden

Voorbeeld 1.

Om nog even op het voorbeeld van de kiwi’s terug te komen: Een kiwi levert slechts 25 calorieën. Een chocoladereep levert al snel 300 kilocalorieën; dat is dus meer dan 12 kiwi’s! Een kiwi is bovendien veel groter qua massa en is dan ook efficiënter om de maag te vullen.

Voorbeeld 2.

Een pak Glacé roze koeken levert net zoveel calorieën als 30 appels. De roze koeken zijn na de lunchpauze foetsie, maar van de 30 appels zijn er aan het eind van de dag waarschijnlijk nog 20 over. Als je roze koeken inruilt voor appels, zul je je calorie-intake dus met 60% terugschroeven! (bron)

Voorbeeld 3.

Om 200 kilocalorieën aan komkommer te consumeren, moet je 12 tot 15 komkommers eten. Krijg dat maar eens weg! Daarentegen kun je slechts twee derde van een Snickers eten om dezelfde 200 calorieën binnen te krijgen.

Waarschijnlijk dringt het inmiddels tot je door dat het onmogelijk is om te veel calorieën binnen te krijgen als je kiest voor voedingsmiddelen met een (extreem) lage energiedichtheid.

Tot slot

Mensen eten elke dag ongeveer hetzelfde volume en gewicht aan voedingsmiddelen, onafhankelijk van de energie-inhoud. De gemiddelde mens eet dagelijks zo’n anderhalve kilo voedsel. Daarom nog even voor aanvullend perspectief:

 • 1,5 kilogram rauwkost: +/- 300 kilocalorieën
 • 1,5 kilogram fruit: +/- 750 kilocalorieën
 • 1,5 kilogram peulvruchten: +/- 1.200 kilocalorieën
 • 1,5 kilogram candybars: +/- 4.500 kilocalorieën
 • 1,5 kilogram volvette kaas: +/- 5.500 kilocalorieën
 • 1,5 kilogram cashewnoten: +/- 9.000 kilocalorieën

Waaruit bestaat jouw dagelijkse 1½ kilo? Deel jouw opvattingen hieronder!

19 Reacties

 1. @Paul, om op je laatste zin in te gaan, zout bestaat uit twee gevaarlijke delen die in je lichaam gesplist worden. Natrium heb je nodig voor het transport van zenuwimpulsen en chloor voor het produceren van verschillende hormonen en voor de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Ik ben TU-Delft Ir in elektrotechniek en mr. mr. in sociaal en fiscaal recht in Leiden. Dat zegt echter niets over het gelijkheb niveau in onze discussies, hooguit ben ik zeer vertrouwd met statistieken en bedrijfsprocessen. Dat van je Moeder wist ik en ook dat je er toen al tegen was maar in principe is dit een afval site en metabolica is een belangrijk onderdeel van het aankom en afval proces.

  • Je blijft om de hete brei heendraaien. Iedereen snapt dat zout en chloor onmisbaar zijn voor het menselijk lichaam, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is om ze in geconcentreerde vorm in te nemen. Je mineralenhuishouding, elektrolytenbalans en vochthuishouding zijn namelijk gebaat bij een balans van macromineralen en spoorelementen en deze balans is uiterst kwetsbaar. Leg me gewoon eens uit waarom de bedenker van MMS beweert dat zijn middeltje, dat uit enkele algemeen voorkomende elementen bestaat, aids en kanker kan genezen?

  • Hoi Paul, Zo te zien heb je nooit meer iets van Sotexis vernomen. Helaas! Ik heb even gegoogeld op zijn reacties op o.a. Gezondr, Politics.be, FrankWatching, ICTrecht en ZapLog, maar het is duidelijk dat er geen zinnig woord uit komt. Geweldig om zulke onzin te mogen lezen, maar inderdaad niet ongevaarlijk voor mensen die het om welke reden dan ook als waarheid aannemen. Al mis ik Sotexis’ berichtjes wel. :P Groeten, JJ

 2. @Paul, jij bent vast werkzaam in de medische wereld en je verdedigd je beroepsgroep met hand en tand, daar is weinig mis mee maar dat sluit niet uit dat je niet mag openstaan voor de gevaren die het voortbestaan van die beroepsgroep bedreigen. Het feit dat al die lichaamsreinigingsproducten niet dubbelblind in een grote gebruikersgroep getest zijn zegt veel meer over de wijze van testen dan over het product. De lichaamsreinigingsproducten zijn immers niet nieuw, ze hebben alleen het nadeel dat zij slechts enkele Euro’s per ton kosten, dat zij een enorme groep tevreden gebruikers kennen die zich of jouw beroepsgroep niet kunnen betalen of er geen of weinig vertrouwen meer in hebben en bovenal er is nog nooit aangetoond door de medische beroepsgroep dat er wereldwijd ooit een dodelijk slachtoffer van een overdosis van deze middelen is gevallen. Door de lage kostprijs per ton zal er geen enkele producent te vinden zijn die zich de dubbelblind testen kan veroorloven en ook de overheid laat hier naar de burger een enorme vertrouwenssteek vallen. De overheid lijkt totaal niet geïnteresseerd in objectief wetenschappelijk onderzoek naar goedkope middelen die mogelijk het gezonde leven verlengen, immers enerzijds beroofd het de overheid dan van de noodzaak om belasting te innen voor het instandhouden van een dan veel te groot geworden gezondheidsapparaat en zal er veel meer AOW opgehoest moeten worden, ervan uitgaande dat deze lichaamsreinigingsmiddelen voor honderduizenden anderen net zo succesvol werken als voor mij en mijn vrouw. Ik propageer inderdaad, daar waar ik kan, de toepassing van lichaamsreiningsmiddelen bij de mensen waar ik, naast mijn werk, als vrijwilliger maatje voor ben en hun ellendig, maar commercieel medisch interessant, lijden van dichtbij meemaak. Wij gebruiken geen eetlepel maar een afgestreken theelepel natrium bicarbonaat op de nuchtere (06.15 u) of lege (16.00 u) maag. Wij beiden werken als 70 plussers nog 5 dagen per week en 8 tot 10 uur per dag, niet voor de noodzaak van het geld maar gewoon voor de voldoening die dat oplevert.

  • Ik ben op geen enkele manier werkzaam binnen de medische wereld. Zoals ik eerder al eens heb uitgelegd, is mijn moeder overleden aan maagkanker. Zij was (net als jij) enorm tegen op de farmaceutische industrie en was helemaal weg van alternatieve en spirituele geneeswijzen. Ook zij gebruikte MMS en MSM en ook zij raadde allerlei bekenden aan om deze middelen te gaan gebruiken. Hoewel ik altijd enorm tegen was op deze blindelingse zelfmedicatie, heb ik haar er nooit van kunnen weerhouden. Mijn moeder heeft altijd extreem gezond geleefd en heeft altijd een goede gezondheid gehad, maar na ongeveer anderhalf jaar MMS kreeg ze een maagzweer, vervolgens een maagbloeding met -perforatie en tot slot maagkanker, waaraan zij 2 jaar geleden is overleden. Hoewel ik haar overlijden geenszins wil afschuiven op MMS, vind ik het wel frappant dat iemand kanker krijgt terwijl zij een omstreden middel slikt waarvan de producent beweert dat het kanker op wonderbaarlijke manier zou moeten genezen. Al met al verdiep ik mij puur uit interesse in allerhande gezondheidsvraagstukken en ben dus niets meer dan een (uiterst fanatieke) hobbyist. Ik vind het dan ook prima dat wij het volledig oneens zijn, maar ik vind het onethisch dat je wildvreemden allerlei omstreden middelen aanpraat, hoe goed het ook bedoeld moge zijn. Ik ben overigens een voorstander van bepaalde alternatieve geneeswijzen en geneeskrachtige kruiden. Ik ben echter een tegenstander van oplichters die propageren dat kanker een schimmel is, dat gebleekt tafelzout aids kan genezen en dat chloor kanker tegengaat. Als je op de middelbare school scheikunde hebt gehad, dan weet je dat MMS en MSM uit scheikundige elementen bestaan die potentieel levensbedreigend zijn wanneer je ze veelvuldig inneemt.

 3. @ Stotexis: Ik gebruikte de Mars ter illustratie omdat dit een enorm energiedicht voedingsmiddel betreft en je er dus relatief weinig van hoeft te eten om aan de door jou geschetste 40.000 kilocalorieën te komen. Het maakt hoe dan ook niet uit waarin je deze 40.000 kilocalorieën omrekent. Er is immers ook niemand die dagelijks 22,5 kilo kipfilet of 300 kilo komkommers kan verteren; dat krijg je simpelweg niet naar binnen gepropt. Mijn punt is (en daar blijf je op allerlei manieren omheen draaien) dat je allerlei gevaarlijke dingen roept, zonder daar bronnen of onderbouwde cijfers aan te verbinden. Dit ook: dat je over 48 jaar 10 kilo bent afgevallen, kun je simpelweg niet toeschrijven aan 2 eetlepels baksoda. Gedurende 48 levensjaren ondergaat een mensenlichaam zodanig veel interne veranderingen dat het net zo goed aan je hormoonhuishouding of lichaamssamenstelling (verhouding van vet, vocht, spieren etc.) kan liggen. Je bevinding is dan ook uit de lucht gegrepen. En dat is nou juist mijn punt: je doet veel te gemakkelijk aannames die je als waarheid verkoopt aan anderen. Zo ook met de farmaceutische industrie: natuurlijk is deze economische tak onderhevig aan maffiapraktijken, maar dat geldt net zo goed voor de voedingsmiddelenindustrie, muziekindustrie en iedere andere tak van sport waar miljarden in omgaan. Jouw “pillendraaiers” (een woord dat ik overigens amper nog kan aanzien) hebben er desalniettemin door de jaren heen voor gezorgd dat er nauwelijks nog mensen overlijden aan allerhande virale en bacteriële infectieziekten. Het laatste wat ik hierover wil zeggen: aan elk verhaal kleven twee kanten en ik vind jouw optiek enorm eenzijdig, vooral ook omdat je maar blijft smijten met niet-onderbouwde cijfers en standpunten. Bovendien is het naar mijn mening extreem link om als ervaringsdeskundige medische aannames te doen en deze aan te bevelen aan derden die hier totaal geen kaas van hebben gegeten.

 4. Je beweert hiermee dat er mensen zijn die dagelijks 174 Marsen kunnen eten en er 168 van kunnen ontlasten, zonder er energie aan te onttrekken? Kom op zeg, niemand, maar dan ook niemand krijgt het voor elkaar om zulke hoeveelheden voedsel te verorberen! Dat je onzin praat stond voor mij al vast, maar dit bevestigt dat je aannames uitsluitend gebaseerd zijn op eigen (waan)ideeën en niet op (eigen) praktijkervaring of gedegen bronnen, laat staan op wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Het lijkt me inmiddels meer dan duidelijk dat je poep praat…

  • @Paul: Sommige hoge energie waarden bevattende vettige voedingsstoffen, bv kaas. houden tijdens hun tocht door het maag-darm kanaal niet of nauwelijks vocht vast. 300 gram oude kaas achter elkaar op eten leidt bijna zeker tot een verstopping van de darm. De samenstelling van Marsen ken ik niet dus weet ik niet of zij vocht mee transporteren tijdens hun weg door de darm. Ik denk dat het verstandig is, als je een candy-bar verslaving hebt, om daar wat vlees bij te eten. In mijn jeugd en als dienstplichtig militair at ik als ontbijt een heel brood, evenzo bij de lunch en ‘s-avonds schepte ik 2 a 3 maal op. Bij de militaire keuring woog ik 88 Kg en toen ik 32 maanden later uit dienst kwam ongeveer 92 Kg. Nu, 48 jaar en ca. 75.000 Kg voedsel en drank later weeg ik, vooral dankzij 2 natrium-bicarbonaat lichaamsreinigingskuren, ongeveer 82 Kg en ik let nog steeds niet op wat en hoeveel ik eet en drink.

 5. Beste Paul, Ik hoef niet te onderbouwen wat duizenden anderen reeds gedaan hebben, het internet zit barstenvol met getuigenissen over de positieve werking die DMSO, MSM MMS, DCA en Natrium Bicarbonaat als lichaamsreinigingsproduct hebben. Negatieve getuigenissen vindt zijn vooral afkomstig van artsen, apothekers en industriele pillendraaiers die omzet verlies vrezen. Een aantal van bovenstaande lichaamsreinigingsproduct zijn al honderden jaren, soms in natuurlijke vorm als dode zee zout baden, zwavelbaden en mineraalbaden in gebruik en de Duitse, Oostenrijkse, Franse en Zwitserse ziekenfondsen vergoeden deze behandelingen, als zijnde werk- en heilzaam, doorgaans voor 100%. In Nederland hebben we een sterke coterie van media, medische stand, pillendraaiers, RIVM, medisch materiaal verkopers en de anti-kwakzalverij idioterie, die met een gezamenlijke inspanning een ieder, als ware hij/zij een hersenloze zombie, naar de steeds dieper wordende zakken van de medische stand wil drijven. Bij de calorische waarde van de ingenomen voeding wordt de onverteerbare voedingsvezel doorgaans meegenomen. Een gezond werkend menselijk darmstelsel kan per dag wel 40.000 Kcal eten en er 38.500 via de ontlasting weer kwijt raken. Een mens wordt immers niet dik van eten, een mens wordt dik van een niet goed werkende darmflora en een overdaad van koolhydraten die dankzij die slecht werkende darmflora als alternatief door de darm wordt opgenomen. De darmflora wordt vooral vernietigd door het hersenloos voorschrijven van anti-biotica en het niet leveren van een vervangende medicinale pro-biotica. Daarvoor moet de patient naar slappe alternatieven als bv Yakult uitwijken, met zwaarlijvigheid als uiteindelijk resultaat.

  • Dus als er maar genoeg mensen zijn die beweren dat iets waar is, dan is het ook waar?! Hmmm… Je moest eens weten hoeveel mensen beweren het monster van Loch Ness te hebben gezien. En dan de mensen die ‘bewijzen’ aandragen voor het bestaan van de yeti… Dat is nou net het gevaarlijke: dat mensen hun standpunten niet meer onderbouwen omdat anderen dat al ooit eens hebben gedaan. :P Daarom verspreiden onzinnigheden zich tegenwoordig als een lopend vuurtje en worden ze steeds gemakkelijker voor waar aan genomen; omdat mensen niet meer voor zichzelf nadenken. Je moet eens kijken op websites als Hoax Slayer (met van die doorstuurberichtjes), hoeveel mensen daar intrappen… Mensen moeten beseffen dat er grote discutabele bedrijven achter dit soort hetzes zitten die bakken met geld verdienen. Dit geldt voor spamberichten (waarmee persoonsgegevens worden verzameld en verkocht), maar ook voor onwetenschappelijke wanproducten als MSM, MMS, graviola-extract en ga zo maar door.

 6. Wat een eye-opener dit artikel. Ik ga het even bewaren en de komende tijd dagelijks even doorlezen voor de inprenting.

 7. Wat ik telkenmale in dit type opsommingen mis is de calorische waarde van de ontlasting. Als je voortdurend 2.500 Kcal eet en er blijft 2.000 Kcal daarvan achter in je ontlasting, dan ga je na enige tijd toch echt dood aan ondervoeding. De galblaas en pancreas voegen aan de langskomende voedselbrij markers toe die de darmflora er toe aanzetten om de juist die componenten aan de darmwand aan te bieden waar het lichaam behoefte aan heeft. Als je veel te schrokkerig eet of de snelheid van de voedselbrij door de darm is te hoog, dan ontstaat er een tekort aan belangrijke bouwstoffen, ondanks dat je een perfect dieet hebt.

  • Vandaar ook het belang van rustig eten en goed kauwen,..een goede probiotica bevordert de opname van boedingsstoffen op een gustige manier.

  • Stotexis, houd toch eens op met die onzin over ontlasting! Je ontlasting bestaat voor 70% uit water en voor 30% uit “droge stof”. Deze droge stof bestaat uit onverteerbare voedingsvezels, oude darmwandcellen, allerhande afvalstoffen en microflora (voornamelijk bacteriën). De droge stof levert ongeveer 4 kilocalorieën per gram, wat betekent dat de ontlasting zoals die uit je darmen komt ongeveer 1 kilocalorie per gram levert. Een mens ontlast ongeveer 300 gram per dag, wat betekent dat de gemiddelde dagelijkse ontlasting in theorie zo’n 300 kilocalorieën aan energie zou kunnen leveren. Dat is een fractie van de 2000 kilocalorieën die jij inmiddels onder allerlei artikels hebt geopperd. Bovendien zit de energie in ontlasting grotendeels opgesloten in plantaardige koolhydraten en koolhydraatachtige stoffen die we binnen de biochemie en voedingskunde voedingsvezels noemen. Bekende voorbeelden van voedingsvezels zijn inuline, lignine, cellulose, pectine, en resistent zetmeel. Het merendeel van deze voedingsvezels behoort tot de complexe koolhydraten (oligosachariden e.a.), houtstoffen, celstoffen, kleefstoffen, gomstoffen, zwelstoffen, kafstoffen en/of slijmstoffen. Ze komen met name voor in kaf, pitten, schillen e.d. van groenten, vruchten en granen. Deze vezels kunnen door de menselijke spijsvertering niet of slechts deels worden afgebroken. Als je je ontlasting op zou eten en voor een tweede maal de stappen van je spijsvertering zou doorlopen, zou je maag-darmstelsel wellicht in staat zijn om er de achtergebleven energie aan te onttrekken, maar dat is vanwege de vele potentieel schadelijke microflora sterk af te raden. Maar belangrijker nog: omdat vezels als onverteerbaar worden beschouwd, worden ze binnen de voedingskunde als “calorieloos” gezien. De calorieën die zitten opgesloten in de vezels van een plantaardig voedingsmiddel worden dus niet meegerekend in de calorieaantallen binnen algemeen geaccepteerde calorietabellen en voedingswaardetabellen op voedselverpakkingen. Al met al kun je dus niet stellen dat de 300 calorieën die gemiddeld in je ontlasting achterblijven van je maximale calorie-intake kunnen worden afgetrokken, tenzij je zo gek bent om je ontlasting op te eten (maar dan wel in plaats van een 300 calorieën tellende maaltijd die je normaliter zou eten). Al met al is je verhaal over ontlasting volledig ongegrond en irrelevant. En ik betrap je voor een tiende maal op gebrek aan onderbouwing, wat voorheen ook al gold voor je verhalen over o.a. MMS en MSM. Je opvattingen zijn wat mij betreft gezondheidsbedreigend en missen elke mate van gereserveerdheid en objectiviteit.

 8. Marie van der Ven Reageer

  Ook ik ben het eens met bovenstaande stuk en met Tiny. Wat ik merk in mijn praktijk( ik werk als hypnotherapeute) dat veel clienten een onbewuste verbinding hebben met een bepaalde voedingsstof, vaak een zoete die in de kindertijd is ontstaan. Voeding niet om je te voeden maar om andere gevoelens-gedachten te onderdrukken. Als je die verbinding bewust krijgt kan je jezelf veel vrijer voeden maar ook op meerdere niveaus. Ik geloof namelijk dat voeding niet alleen letterlijk is maar ook figuurlijk. Wat zijn bijv. de gedachten die we onszelf geven.
  Lief zijn voor jezelf!

  • Inderdaad Marie. Lief zijn voor jezelf verhindert dat je de leegte die ontstaat door gemis of verdriet gaat vullen met ongezonde kost! Lief zijn voor jezelf laat toe dat je gezonde voeding gaat verkiezen boven snoepen, je gaat beter functioneren, energieker zijn, er beter uitzien! Kortom: alles gaat beter! Ja, mensen verliezen vaak uit het oog dat je door echt te luisteren naar je lijf, en jezelf te accepteren zoals je bent denkt voelt! Dat je dan automatisch een verbinding aangaat met bewuster eten. Slank worden en blijven heeft veelal ook te maken met blij zijn met je leven!

 9. Helemaal niks meer aan toe te voegen,Ik denk dat het merendeel van de bevolking wel weet hoe het zit,en dat je van gezonde voedingsmiddelen die moeder natuur ons verschaft moeilijk teveel kunt eten of bij kunt komen,maar ik merk in de praktijk aan de Clienten die ik krijg dat ze graag snoepen,.en dat er te veel ongezonde voedingsmiddelen in de schappen liggen. dus de keuze vrijheid is er om gezond te eten ..nu nog doen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.